duminică, mai 26, 2024

Biserica, vector de securitate (pornind de la cazul Pr. Justin Pârvu)

Intoxicati cu delirul pseudo-nationalist, este greu sa mai gandesti astazi Biserica drept vector de securitate. Cu toate acestea, este o tema la care merita sa meditam periodic.

Nu este cazul si locul pentru a arata aici ca Biserica si credinta crestina au constituit unul dintre factorii coagulanti esentiali pentru securitatea si apararea provinciilor romanesti, iar apoi ale Romaniei reintregite. Cand spunem Biserica, intelegem prin aceasta, evident, nu numai Biserica Ortodoxa Romana (BOR), ci si Biserica Greco-Catolica, precum si celelalte culte care au contribuit la inchegarea si stabilitatea statului roman. Dar ne vom referi in randurile ce urmeaza la BOR. Gravele bruiaje ale extremismului interbelic, deturnarile si greu imaginabilele persecutii prin care regimul comunist a incercat si, in buna masura, a reusit a o subjuga, toate derivele din istoria recenta nu au ciobit vreodata din rolul coagulant al Bisericii. Nici nu se putea, in fond, deoarece capul Bisericii este chiar Hristos.

De aceea, era de asteptat in anii din urma, pe masura ce sechelele dictaturilor si ideologiilor secolului XX se vor fi indepartat, ca macar BOR sa-si rafineze discursul privitor la relatia cu statul roman, cu nationalismul, cu securitatea tarii. Lucrurile nu stau asa decat intr-o anume masura…

Pare ca unul dintre multiplele blocaje a fost tocmai insatisfactia (resimtita de o buna parte din cler) ca BOR nu a dobandit dupa 89 statutul de Biserica nationala, precum in Grecia, bunaoara. Noua lege a cultelor a facilitat un climat de egalitate intre cultele recunoscute de statul roman, ceea ce, privit in orizontul politicilor UE (de toate culorile) se dovedeste a fi un pretios avantaj strategic. Oricum, raportat la numarul de credinciosi, fiind Biserica majoritara, BOR se bucura in continuare de avantaje importante comparativ cu celelalte culte in raport cu statul.

Pe de alta parte, pentru a nu da decat un exemplu, preotii militari crestin ortodocsi  categorie si tema rareori oglindita in media laica  au revenit la statutul lor antebelic, regasit de altfel si in alte armate apartinand NATO. Fie in tara, fie in teatrele de operatii, preotul militar are un statut si o viata care ar merita o mult mai generoasa luare in consideratie.

In contextul celor de mai sus ne punem cateva intrebari firesti: in ce masura clerul, ierarhii, dar si cetatenii romani (indiferent de gradul lor de raportare la credinta ori la unul din cele 18 culte recunoscute in Romania) sunt constienti de faptul ca Biserica reprezinta, efectiv, un important vector de securitate?

De ce persista delirul pseudo-nationalist in discursurile unor lideri de opinie ai BOR, cunoscuti teologi sau preoti, mari duhovnici, ba chiar unii ierarhi care parca vor sa-l concureze pe tribunul de Butimanu? Cum poate fi atenuat si imbunat acest discurs? Cu alte cuvinte, cata audienta au astazi pozitionarile nationaliste firesti, decente, adecvate inteligent noilor realitati europene si euro-atlantice, dar care nu aluneca in capcanele ideologice, in extremisme defuncte? Si cum suna o necesara astfel de exprimare identitara in predica unui duhovnic sau ierarh al BOR, de pilda, in conditiile in care acesta se va feri in cunostinta de cauza de filetism, adica de confundarea ortodoxiei cu nationalismul, deriva condamnata de altfel de un sinod panortodox inca de la finele secolului al XIX-lea? A-ti iubi poporul este un lucru bun, insa acela care isi vede propriul popor mai sus decat pe ceilalti crestini este filetist, spunea Pr. Petroniu Tanase de la Muntele Athos, recent plecat din aceasta lume.

La intrebarile de mai sus exista o multitudine de raspunsuri. Era previzibil, de pilda, ca un fost membru al miscarii legionare, precum Pr. Justin Parvu, sa-si promoveze ideologia pana la capat, caci vorbim de un batran de 92 de ani care a suferit indelung pentru convingerile sale. Este insa de neinteles de ce si cum a reusit parintele sa devina astazi un centru de greutate al extremismului crestin ortodox romanesc, manifestat in felurite variante: de la refuzul pasapoartelor biometrice ¬ mai nou, al cardurilor de sanatate, pana la refuzul vaccinurilor, al autoritatii Bisericii si a statului, in ultima instanta. Logica interna a discursurilor provenite de la Manastirea Petru Voda (Neamt), acolo unde pastoreste cel numit de adepti duhovnicul neamului, pretinde ca functioneaza in siajul vremurilor de pe urma, apocaliptice. Exemplu: sunt lecturate, la propriu, profetiile apocaliptice referitoare la insemnarea fiecarui om, astfel incat pasapoartele biometrice, cardurile de sanatate, tot ceea ce functioneaza pe baza de „cip” (horribile dictu!) sunt diabolizate, trebuie respinse cu manie. Intrucat toate acestea nu ar fi, iata, decat actiuni preparatorii ale celor profetite deja in Scripturi cu privire la finalul acestei lumi…

Cu toate acestea exista alti duhovnici importanti ai BOR care au o perspectiva mult mai putin infierbantata asupra chestiunii (a se vedea Pr. Arsenie Papacioc, de exemplu) si care nu indeamna la rascoala pe baza de „cip”. Caci acestia pur si simplu lectureaza in alte moduri pasajele biblice respective. De altfel, marii exegeti ai Bibliei nu s-au prea grabit cu interpretarea cartii intitulate Apocalipsa tocmai fiindca au intuit masiva criptare a mesajelor si abundenta itelor simbolice, caracteristica acestor genuri de scrieri. Intre noi fie vorba, nenumaratele comunicate catre tara ale Manastirii Petru Voda sunt scrise pe computere, pe laptop, sunt transmise prin Internet, pe telefoane mobile etc. toate, fatalmente, posesoare de „cip”. Dar sa nu iesim din logica acestor oameni: pana la urma este vorba despre aspra confruntare/fractura dintre lumea traditionala si modernitate.

Ce s-ar intampla oare daca, urmand indemnul parintelui, sa spunem ca jumatate din populatia Romaniei ar refuza cardul de sanatate? Deocamdata nu avem un raspuns. Ei bine, care sunt modalitatile vizibile si mai putin vizibile de stavilire si de diminuare a acestor excese? Excese care nu prea servesc binelui comun si nici Romaniei, daca tot vorbim de interesul national. Dar nu servesc nici credintei ortodoxe! Extremismele au deviat totdeauna de la „Calea Imparateasca”…

Reversul medaliei arata paradoxal, asa cum plina de paradoxuri este intreaga ortodoxie. Asadar, Biserica este un serios vector de aparare si de securitate, si stim bine ca exista clerici si ierarhi ai BOR constienti de incarcatura acestei afirmatii. Din pacate, alti clerici sau ierarhi aleg, fie din calcul personal ieftin, fie din ignoranta, formula stalinista: „Dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine”. Adica daca vorbesti deschis despre problemele BOR, despre cazurile de clerici si ierarhi informatori ai Securitatii comuniste, despre cazurile de coruptie s.a.m.d., atentezi, vezi Doamne, taman la integritatea nationala si a credintei ortodoxe! Pe cand, este o evidenta, o tara corupta la toate nivelurile, inclusiv la nivelul cultelor religioase, este o tara vulnerabila. De aceea, ne-am bucura ca institutia care detine inca cel mai mare capital de incredere din partea romanilor, Biserica, sa fie un exemplu inaintemergator pentru intreaga societate, inclusiv la acest capitol: eliminarea coruptiei. Fiindca inlaturarea coruptiei din Biserica inseamna nu numai insanatosirea credintei, ci si un plus de securitate nationala…

In fine, un alt versant care trebuie obligatoriu luat in seama, fara a fi epuizat nicidecum subiectul, este cel al manipularilor voluntare sau involuntare care se produc prin anumiti lideri ai Bisericii. Cum liderii formali (ierarhii) sunt locuiti indeobste de reflexele bizantine proverbiale pentru diplomatia lor, o sa ne referim la liderii informali (duhovnicii).

Alt exemplu: un ultim interviu al Pr. Justin Parvu a fost acordat de curand unei reviste incins-ortodoxe numite „Atitudini” (nr. 15/17 februarie 2011). Iata una din intrebarile calugaritei care face interviul, maica Fotini: „Cum vedeti aceasta masura a Uniunii Europene, si implicit a Guvernului, prin care ni se scot din farmacii plantele si medicamentele naturiste, pe motiv ca au efecte adverse si nu exista o testare a plantei la nivelul populatiei?”. Logic, raspunsul parintelui este extrem de dur la adresa autoritatilor. Chestiunea este insa foarte simpla: nu exista nici o prevedere UE de acest fel, calugarita respectiva pur si simplu dezinformeaza! Orice om de buna-credinta poate observa puzderia de produse naturiste, de farmacii cu specific exclusiv naturist, moda produselor ECO, etc etc.

Nu indraznesc sa spun ca maica a mintit, ci, mai degraba, din prea putina pregatire, pur si simplu a fost dezinformata. Si dezinformeaza mai departe la randul ei, folosindu-se de Pr. Justin Parvu. Acesta este prea batran ca sa mai poata realiza cum stau lucrurile in realitate si acorda credit prea multor semidocti care-i bat la usa si-l paraziteaza. De unde si valurile de talibani si de „comunicate” aberante venite dinspre manastire, ca din partea parintelui. Unele dintre acestea – foarte grave – sunt spuse ale parintelui, altele nu. Sa ne amintim numai despre amenintarea cu fracturarea BOR petrecuta in zilele alegerii Patriarhului si reluata in timpul scandalului declansat de impartasirea cu greco-catolicii a Mitropolitului Nicolae Corneanu – si vom constata ca nu sunt exagerari. In fond, exista suficiente entitati mai mult sau mai putin vizibile care, deloc incantate de faptul ca BOR este actualmente, din punct de vedere numeric, cea mai importanta Biserica ortodoxa din UE, sa se straduiasca sa-i diminueze din putere (a se vedea peripetiile ortodoxiei in Bulgaria ultimelor doua decenii).

Ceea ce vrem sa spunem este ca pe fondul convingerilor sale radicale, un astfel de batran poate fi foarte usor manipulat, in privinta celor lumesti, nu discutam despre cele duhovnicesti (spirituale). De unde si responsabilitatea institutiei in care-si desfasoara activitatea. Se cunosc cateva din repetatele interventii ale ierarhilor referitoare la excesele care se petrec la Manastirea Petru Voda. Din pacate, ierarhii sunt deseori trimisi la plimbare. Iata inca un exemplu legat de criza Bisericii, care demonstreaza ca puterea formala nu relationeaza suficient cu puterea informala.

Iar daca la acestea adaugi o imensitate de chibiti ai crestinismului stramutat in spatiul virtual, personaje care isi potenteaza reciproc, prin Internet, autosuficienta si fanatismul, realizezi cat de osificate sunt inca anumite relatii si grupari ortodoxe romanesti. Unele disfunctii provin, hai s-o spunem pe sleau, din prostie. Altele, din insuficienta informare sau disponibilitate & capacitate de a intelege lumea in care traim.

Cum sunt valorificate – in bine sau in rau – aceste osificari din punct de vedere spiritual/duhovnicesc, teologic, in launtrul BOR (la nivel oficial inalt, dar si in structurile inferioare), interconfesional, interreligios, (geo)politic, informativ, cultural ori mediatic: iata urmatorul nivel al acestei necesare meditatii.

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. Parintele Bartolomeu Anania spunea ca nu trebuie sa cautam a ne impotrivi apocalipsei, ci a o traversa cu demnitate…Aici este cred diferenta de atitudine si de nuanta; exista un pericol, este iminent, si trebuie sa fim constienti de asta. Dar nu ne putem opune, caci pana la urma urmei asa trebuie sa fie.
  Pe de alta parte parintele Iustin a luptat mult prea mult in viata acaeasta pentru a se da batut acum; ceea ce spune sunt adevaruri, insa poate solutia nu este cea corecta. Drama parintelui Iustin este consitentizarea unei importate parti a populatiei ce nu are habar de ce li se intampla. Dar unde omul si-a termiant puterea ori este slab cu duhul, acolo este si Dumenzeu alaturi!
  Toata povestea cu cip-ul poreste de la lepadatea de Christos; nu este aceasta lepadare, ca ci Sf Botez l-am primit constienti, prin Crez, insa viata noastra este ingradita dni ce in ce din autoritate, si ni se limiteaza liberatea de miscare in afara „sistemului”. Cip-ul este ingradirea ce ni se pregateste pentru a fi ascultatori.

  • Autorul acestui articol amesteca lucrurile, insinueaza lucruri nereale, se prezinta a vorbi din interior, ca si cum ar fi ortodox – dar nu e… Senzatia care ma incearca in urma lecturii acestei bucati – greață.

   Lup cu blana de oaie.

   • tipic! cine nu e de acord cu excesele din BOR, nu e ortodox, ca si cum ortodox = cretin obedient! cand citesc postari ca a ta imi vine sa ma liopsesc de Biserica, sincer, fiindca nu pot fi partas la Taine alaturi de un decerebrat.

 2. eu zic ca sa l arestati pe Iustin Parvu.sa nationalizati lacasul de cult de la Petru Voda, inclusiv azilul de batrani si orfelinatul finantat din donatii si resurse proprii.inclusiv laboratorul farmaceutic de acolo .Născut pe 10 februarie 1918, la Poiana Largului, Neamț.
  1936, intră frate la Mănăstirea Durău.
  1938-1940 devine membru activ la Mișcării Legionare
  1939, se înscrie la Seminarul teologic de la Mănăstirea Cernica.
  1942 – 1944, numit preot misionar pe frontul de est pînă la Odessa.
  1948, este arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare. Trece prin închisorile Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. În ultima clipă, înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, este trimis să muncească, deținut fiind, în mină la Baia Sprie.
  1960, este condamnat la încă patru ani de temniță pentru că nu s-a lepădat de credință.
  1964, este eliberat și devine muncitor forestier.
  1966 – 1975, preot-monah la Mănăstirea Secu.
  1975 – 1990, viețuiește la Mănăstirea Bistrița.
  1990 – 1991, este preot slujitor și duhovnic la Mănăstirea Secu.
  1991, întemeiază Mănăstirea de la Petru Vodă – Neamț, al cărei stareț și principal duhovnic este.
  2000, ridică un schit de maici lîngă Mănăstirea Petru Vodă, o casă de educație pentru copii și o bolniță.
  2003, înființează o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită Glasul Monahilor.
  2008, la data de 2 noiembrie este ridicat din gradul de Protosinghel la cel de Arhimandrit. iar pe urmasii bolsevicilor gisela weis, brucan, roman, iliescu ,draghici, nicolaie militaru si multi alti scoliti pe la moscova sa i numiti eroi ai neamului romanesc .

 3. Aveti dreptate in cateva puncte (coruptia) insa lasati-l in pace pe parintele Parvu! Este un om care a facut multa inchisoare pentru credinta si neamul lui! Respect pentru acest ROMAN! Dvs, noi toti in definitiv, ce am facut ptr aceasta tara?

  Intrebare pentru autor: ati luat vreodata contact cu ortodoxia pe care va grabiti sa o demontati? Participati duminica la slujba sau tot ceea ce ati scris provine numai asa, dintr-un „studiu” extern?

  • a facut puscarie pentru faptele lui.a intrat intr-o organizatie ce se face vinovata de crime
   si nu si-a exprimat niciodataregretul pentru asta .batrinetea nu e o scuza dar pentru el
   in niciun caz nu e un motiv de mindrie

   • Care sunt faptele mai omule? Si pentru ce sa regrete? Eu cred ca tu habar nu ai despre ce vorbesti. Legionarii vinovati pentru crime au raspuns pentru ele. Si le-au aumat. S-au predat singuri. Cati dintre CEILALTI – comunisti, securisti, calaii dintre gardieni sau tortionari au fost pedepsiti sau au si-au asumat SINGURI faptele lor?

 4. Cunosc intr-o oarecare masura mediul calugaresc si cel al preotilor. Trebuie stiut ca multi monahi si monahii au putine cunostinte strict tehnice, lucru firesc de altfel si prin urmare pot interpreta gresit unele descoperiri in domeniu si MAI ALES pot fi cu usurinta manipulati.
  Pe de alta parte nu trebuiesc tratate cu usurinta avertismentele care ne vin din acest mediu. Sincer sa fiu nu prea am gasit articole serioase legate de acestea. Majoritatea articolelor vremii au cautat senzationalul fortand deseori realitatea.
  Credinta ortodoxa in adancimea ei vorbeste despre omul LIBER. Ea propovaduieste o libertate in iubire, nu una a bunului plac, adica omul este cu atat mai liber cu cat iubeste mai desavarsit. Omul este AJUTAT in iubirea sa de catre Dumnezeu. Deci daca omul urmeaza cu credinta indemnurile de iubire ale lui Dumnezeu ajunge sa conlucreze intr-un mod CONSTIENT cu Dumnezeu in aceasta munca de iubire prin fapte. DUMNEZEU ESTE SINGURUL CARE ESTE LIBER SI PRIN URMARE ESTE SINGURUL PRIN INTERMEDIUL CARUIA PUTEM DOBANDI LIBERTATEA.
  Parintele Iustin si altii atrag atentia unui pericol netratat cu seriozitate de catre noi si anume ca noile inovatii pot conduce la pierderea LIBERTATII. Ei cer o stare de veghe a societatii.
  Ganditi-va la urmatoarea posibilitate spre care poate evolua societatea peste zeci sau sute de ani. Stim ca sistemele IT permit acumularea si prelucrarea centralizata a tot felul de date inclusiv cele personale. Acestea permit ca intr-un viitor nu prea departat ca guvernul unei tari sa solicite si sa aiba acces la toate datele care ne privesc: ce cumparam, cand cumparam, ce mancam, cand mancam, unde mergem, pe unde mergem, cu cine ne intalnim, etc. Observam mai ales acum da un guvern nu este perfect si ca poate abuza de informatiile pe care le despre cetatenii sai si mai ales poate forta nota si face lucruri pe care cetatenii nu le doresc.
  Tot ceea ce v-am spus este o probabilitate care depinde de cetatenii tarii respective si de multe alte variabile dar devine din ce in ce mai posibila.
  Observand si reflectand asupra acestora eu cred ca avertismentele care ne vin din mediul bisericesc nu trebuie tratate cu asa mare superficialitate cum s-a facut pana acum.
  In final vreau sa trimit aprecierea mea autorului acestui articol care face un pas inainte pe acest drum al seriozitatii tratarii evenimentelor din mediul bisericesc.

  • biserica ar putea avea multe de oferit. cei ce se indreapta catre biserica sunt de cele mai multe ori cei care sunt coplesiti de nevoi. nevoi nu numai materiale ci si spirituale. si iar, ei, de cele mai multe ori, se duc la biserica nu numai pentru rugaciune – multi nici nu inteleg adevaratul act al rugaciunii – dar merg la preot ca la un invatator, ca la un propovaduitor al adevarurilor de netagaduit.
   nimic nu are legatura aici nici cu patriotismul, fie el dus la extrem sau nu, nici cu alte interese sau pareri personale ale preotilor. ei sunt datori sa suplineasca poate si putin din nevoia de consiliere psihologica de care are nevoie omul in suferinta si singuratate, pentru ca au in mainile lor Cartea . Si din ea trebuie sa ii invete pe altii adevarurile absolute, nu interpretate, ci explicate.
   di pacate preotii sunt si ei oameni supusi acelorasi greseli ca toti ceilalti, iar biserica, o organizatie structurata dupa tipicul oricaror alte organizatii, cu ierarhii si pozitii – ce au in spate ambitii sau interese personale, vanitati si orgolii, subordonare si servilism.
   si tot ca toti oamenii, mai sunt printre preoti si acei ce merita toata admiratia si respectul nostru de oameni, pentru oameni.
   raspunderea lor est extrem de mare iar socoteala cred ca vor da in primul rand in fata lui Dumnezeu, mai mult decat noi, ceilalti anonimi. si nu sunt eu aceea care sa-i judec. am simtit nevoia insa sa-mi exprim public o parere tocmai pentru ca sunt libera sa aleg daca sa postez aici sau nu.

 5. Pentru BOR e mai importanta traditia decat ideologia crestina.
  A priori, un crestin nu poate fi nationalist. E un conflict de termeni. Aproapele e strainul de langa tine, fie ungur, fie chinez, fie arab, fie evreu. E greu de inteles, dar cand reusesti sa-ti iubesti „dusmanul” te inalti pe un plan spiritual superior.
  BOR insa, e mai preocupata de traditie asa cum am spus. Dar din pacate e o traditie specifica secolelor XVII-XVIII, plina de superstitii, angoase, amenintari, teama. Da teama. Majoritatea ortodoxilor is fac cruce cand trec prin fata unei biserice, nu din alt motiv, decat teama de a fi pedepsiti de Cel De Sus daca nu o fac. Intru-un fel e comic, dar si tragic in acelasi timp. E interesant cum oamenii din ziua de azi mai pot avea mentalitati medievale. Daca se intreaba cineva de ce au tolerat comunistii biserica, cand puteau sa o desfiinteze, raspunsul e simplu. Pentru ca s-au folosit de ea, desi o dispretuiau. Biserica era in rolul „Kapo”-ului din lagarele de concentrare naziste („Kapo” era un prizonier din lagar, care ii pazea pe ceilalti prizonieri in schimbul unor avantaje, cum ar fi sa fie lasat in viata ata timp cat erau alti evrei de gazat).
  In ziua de azi, BOR nu mai are nimic de oferit, doar de ascuns(trecutul, mizeria morala a preotilor, etc).

  • Ce spui tu nu e chiar asa, sunt ortodocsi si ortodocsi… Este o religie complexa, slujita de tot felul de oameni. A fi crestin si nationalist este posibil, pana la limita in care incepi sa crezi ca natia ta este superioara altora sau ca ar avea nu stiu ce misiune speciala pe acest pamant.
   Ca tot sa pomenit de episcopul Corneanu, daca a gresit cand s-a impartasit la greco-catolici, numai Dumnezeu poate sti. Dar sa nu uitam ca a fost singurul ierarh care a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, care nu a fost altceva decat o intruchipare a satanei. Sa speram ca a fost singurul ierarh al BOR care a colaborat. Ca altfel vine firesc intrebarea: ce e mai grav, sa te impartasesti la greco-catolici sau sa nu te lepezi de satana.

 6. Cred ca acesta e un comentariu pertinent si care ar trebui citit cu atentie:
  http://www.serafimpantea.ro/2010/07/23/il-iubesc-pe-adevaratul-parinte-iustin
  Una e sa atragi atentia ca tehnologia iti incalca intimitatea, cum spune cineva mai sus, si alta e sa sperii credinciosii si sa-i impiedici sa mai participe la viata civila, amenintandu-i ca-si pierd mantuirea daca accepta „cipurile”. Asta e obscurantism de cea mai joasa speta si trebuie denuntat in primul rand in cadrul bisericii.

  Tot din revista Atitudini, un interviu cu un alt preot:
  “Am înţeles că vor încerca să pună un cip chiar la naştere, noilor născuţi. Şi atunci mama ce să facă, în cazul în care va fi obligată să-şi lase copiii implantaţi de la naştere?
  – Să ducă viaţă curată, ca şi o fecioară. Să nu mai fie mamă, ca să nu bage un suflet în iad şi să se ducă şi ea cu el cu tot în iad.
  – Dar ce să facă cele care sunt acum însărcinate, care trebuie să nască?
  – Înainte nu existau case de naştere. Se găsea câte o bătrână, câte o babă, câte o moaşă. Căci dacă vrea Dumnezeu să trăieşti, trăieşti, dacă vrea să mori, mori. Mori creştin, nu mori lepădat de Hristos. Ce va folosi unui om dacă va câştiga lumea toată, dar îşi va pierde sufletul său? Degeaba ai funcţie mare, degeaba ai bani mulţi, degeaba ai viaţă lungă, – la ce-ţi foloseşte?
  – Atunci înseamnă că nu mai este de folos să te căsătoreşti.
  – Păi, nu prea e de folos, mai ales pentru aceste vremuri. Dacă era de folos, mă însuram şi eu.”

  • Astea nu sunt cuvintele unui preot, ci ale unui nebun. El ca el, dar revista „Atitudini” pare sa fie o foie a ospiciului.

   BOR este vinovat de toleranta cu asemenea deraiati si la fel de vinovata ca lasa sa se intelega ca asemenea oameni sunt preoti si ca asemenea reviste sunt crestin-ortodoxe.

   Partea proasta e ca sunt oameni care chiar cred prostiile alea.

   Exista vinovatie si atunci cand nu faci nimic, desi ar fi trebuit sa faci…

   • Monahia Fotini: Par­inte, cum sfa­tu­iti poporul sa pro­cedeze cu privire la aceste vac­cin­uri crim­i­nale care se vor impune cu forta, asupra copi­ilor nos­tri si asupra mamelor insar­ci­nate, si poate pe viitor asupra tuturor?

    Iustin Parvu: Solu­tii omen­esti nu sunt, dragii mei! Solu­tia este moartea pen­tru Hris­tos. Tata pe fiu si mama pe fiica va da la moarte. Iata ca asis­tam la implinirea aces­tei proorocii. Daca mama va lasa copilul sa fie vac­ci­nat, este ca si cum l-ar da la moarte. Am spus de mai multe ori sa luam mod­elul lui Bran­cov­eanu, care cu marime de suflet privea muceni­cia fiu­lui sau cel mic, Matei.

    Atitudini, octombrie 2009 (iar BOR s-a facut ca nu vede si n-aude nimic)

   • „BOR este vinovat de toleranta cu asemenea deraiati si la fel de vinovata ca lasa sa se intelega ca asemenea oameni sunt preoti si ca asemenea reviste sunt crestin-ortodoxe”

    BOR are de ales între asemenea deraiaţi şi atei. Ghici pentru cine va opta?

    • Biserica, de orice fel, nu prea se teme de atei…. Asta din simplul motiv ca un ateu poate fi usor atras la orice credinta. Nimeni nu-i perfect ateu, asa ca …

     Nu cred totusi ca avem o asemenea criza de oameni incat BOR sa fie nevoita sa accepte persoane care nu mai au discernamant, nevrotici, obsedati, paranoici, schizofrenici samd. Asa ceva nu pot sa cred. In mod sigur exista si perosane cu chemare catre ortodoxie, macar sanataoase la cap.

     Nu conteaza parerea mea despre credinta sau despre un anumit cult, in definitiv trebuie sa traim cu totii impeuna, indiferent de credinta. Problema mare apare atunci cand asemenea nebuni capata puterea de a reprezenta un cult, cand ajung in ierarhie.

     Asa cum vad eu sau tu, la fel vede si biserica 9ierarhia): sunt nebuni in haine de preoti. Acestia fac mari deservicii cultului respectiv, si slujitorii ei stiu. Nu se paote sa nu observe, daor nu sunt dushi totzi cu pluta… Pai daca stiu, de ce nu fac nimic?! De ce nu ii elimina din randurile lor, sau macar sa ii plaseze in locuri unde sa nu faca rau?!

     Adica, daca un calugar nebun delireaza in fata fratilor, aia nu e treaba mea, a ta sau a altcuiva. E treaba interna a fratilor si ii preiveste.

     Dar daca un preot predica retienrea de la vaccinare sau aberatii de genul celor despre care vorbim, aia nu mai e doar ceva ce infuenteaza intern biserica respectiva. Devine un fenomen social grav, biserica trebuie sa intervina si sa-i elimine din realtia cu enoriasii. Cine altcineva sa o faca?

 7. fiecare dintre noi are dreptul la propria credinta religioasa;

  problema este mult mai grava decat pare, prin incercarea continua de bagatelizare a unui cantec legionar cantat intr-o manastire;
  nu are rost sa subliniez ca dupa tratatul de pace de la Paris, de dupa cel de-al doilea razboi mondial tara noastra si-a asumat obligatia de a pedepsi orice forma de incurajare a ideilor, naziste, legionare, etc.
  ipoteza ca staretu` manastirii petru voda, ar fi suferit in puscharie pt. trecutul legionar, este irelevant; tot asa cum nu are nici o importanta binele facut pt. comunitatea din care face parte – o crima nu poate fi acoperita prin nici o fapta buna;
  chiar daca toti legionarii ar fi fost inchisi, ar fi prea putin pt. crimele savarsite, uitate prea usor: am sa amintesc cea mai importanta Nicolae Iorga – contributia acestuia la constiinta natiunii romane este de departe superioara intregii activitati a clerului ortodox de la noi;

  biserica ar trebui sa se delimiteze de stat, dar banu` public este foarte dulce – vezi cazu` mitropolitului de constanta, cazu` averilor manastirii putna retrocedate deja, etc.

  numai adevarul ne poate elibera, faptele bune si suferinta unui cleric , fie el otodox, nu poate sa acopere niciodata crimele savarsite de legionari si nu poate constitui un temei pt. rescrierea istoriei;

  fapata de a fi partas cu un criminal echivalaeza in constiinta publica de la noi cu o crima – spune`mi cu cine te insotesti ca sa`ti spun cine esti.

  • mai terminati tov-ilor comisari cu crimele legionare; pina cind nu veti lua macar aceeasi atitudine intransigenta fata de crimele savirsite de comunisti asupara poporului roman timp de 50 ani nu sunteti indreptatiti sa comentati aceasta problema; unde s-a mai intilnit in luma ca o guvernare de 6 luni sa fie echivalata in grozavii cu o alta de 50 de ani

 8. Eu inteleg vaoarea simbolica a persoanelor foarte in varsta, le apreciez pentru cate cunostinte au dobandit in timp.

  Dar, sa pastram totusi proportiile -e vorba despre un batran de 92 de ani, varsta la care, cu tot respectul, arterele se ingroasa, multiplele microhemoragii cerebrale fac nefucntional o parte din creier, in general celule nervoase au ramas putine…

  E ca si cum ai analiza cat de repede alearga un om cu un picior amputat si te-ai intreba de ce nu are aceeasi viteza cu unul cu ambele picioare…

  Mie imi pare rau de biata calugarita, ca isi iroseste timpul cu astfel de lucruri.

  Castigam cu totiii mai mult daca se ducea la o fabrica de uleiuri volatile, de exemplu, sa vada ce parerea au oamenhii aia despre piata consurentiala din UE

 9. vector de securitate…ar intrebui sa explicati pe ce va bazati de folositi acesta sintagma, nu sa o repetati din 2 in 2 randuri ca nu devine asa adevar.

 10. Sa revenim la legionari:
  Nicolae Iorga, I.G. Duca, Armand Calinescu, Virgil Madgearu.
  Cum poate cineva scuza crimele astea produse impotriva unor ROMANI de asemenea calibru?
  Pe comunisti i-as fi inteles, erau o forta externa, dar nici ei n-au comis asemenea asasinate la drumul mare.

  • Atunci cand indraznesti sa emiti o opinie, aceasta ar trebui sa aiba la baza un bagaj insemnat de cunostinte, altfel ea devine o vorba-n vant, un fals, ori un comentariu inutil pe o pagina de net ( cazul de fata ).Faci parte din marea masa ( din pacate ) a celor care, cu cat stiu mai putin, cu atat vorbesc mai mult, si spun asta deoarece e trist ca, dupa doua decenii de libertate, sa afirmi asemenea enormitati, si anume ca Duca si Armand Calinescu ar fi fost oameni de calibru ( intelegand de valoare, asa e? ).Nu mai e un secret ca cei doi au fost unii dintre colaboratorii cei mai apropiati ai regelui Carol al II-lea, cel mai tradator si corupt conducator pe care l-a cunoscut istoria noastra.A aservit economia si bugetul statului unor evrei, devenind cel mai bogat rege al vremii, insa raul cel mai mare care l-a produs tarii a fost politica externa nefasta care a dus la pierderea a unei treimi din teritoriu.Ar trebui sa citesti macar ceva despre tragediile traite de romanii care au avut parte de guvernarea bolsevica sau cea ungureasca dupa 1 iunie 1940, si poate ai intelege realitatile perioadei interbelice si necesitatea luptei duse de Miscarea Legionara.

 11. Intr-adevar, ce mi se pare totusi nedemn de o credinta (oricare ar fi aia) este actiunea paranoida, obsesiva, in totala necunoastere.

  Numai nebunii „interpreteaza” biblia in felul descris. Delirul mistic poate dauna bolnavului, dar e foarte grav cand dauneaza si altora – ce treaba are Biblia cu cipurile?!!

  Ca sa nu mai spun, fara intentia de a insulta pe cienva, ca renumita „Biblie” grupeaza nuami o parte infima din cartile crestine, si anume acea parte pe care un grup de oameni au considerat-o „adevarata”.

  Exista o serie de oameni care se limieaza la citirea catorva evanghelii si, pe un fond nervos extrem de labil, au pretentia ca le „intepreteaza”. Sunt doar niste nebuni.

  Dar e ingrijorator ca biserica nu ii alunga din randurile ei pe asemenea bolnavi. Admir toleranta BOR, dar datoria ei e fata de enoriasi, nu fata de cativa dusi cu duhul.

  Ce fapta buna e aia, daca in ruma „sfaturilor” acelor nebuni, un biet om nu isi mai vaxccineaza copilul?! Ce vina are copilul ca niste iresponsabili lasa nebunii liberi?

 12. Deci, draga Marius Vasileanu, maine poimaine mori si mori degeaba baiete ca prea multe nu ai inteles tu din lumea asta. Sigur, nu le putem cunoaste pe toate, dar socotesc ca e ideal daca fiecare ar vorbi despre ce se pricepe si ce-l recomanda studiile ca s-ar pricepe. Acum, sincer nu ma intereseaza ce studii ai si implicit cat de autorizat esti tu sa vorbesti despre BOR insa e bine ca data viitoare, inainte sa scrii tu asa multe randuri partinitoare, desigur, sa deschizi o carte de IBR, sa citesti matale cam care e treaba asta cu BoOR, sau minunat ar fi daca mai inainte de ai vb tu de Biserica, de Hristos si slujitorii ei sa-ti faci o cruce mare cerand lui Dumnezeu minte atata cat sa duci la capat un text care sa merite importanta. Sigur ca e greu cu Sfanta cruce ca nu cred ca bati cu ortodoxii decat poate dupa botez. Acum strict la articol, am citit asa concentrat incat ma doare si capul de ce ai trecut tu acolo, Pr Iustin Parvu este unul din marii duhovnici ce ii are tara la momentul asta, e un om deosebit din toate puncetele de vedere (si acelea pozitive), Pr. Iustin Parvu este un nationalist, un patriot adevarat si un roman cum ar trebui sa fim toti. Daca tara asta nu ar mai avea oameni de valoare ca si Pr Iustin sau daca ar avea numai romani cum este si Pr Iustin atunci ne-ar fi tuturor mai bine. Vina ta si a articolului tau este ca dumneata nu ai sentiment religios care se manifesta si in dragostea fata de tara. Tie ca si altor multi ca tine le e teama, rusine si jena sa spuna ca e roman, sa spuna cine este si deunde vine si tot niste oameni de astia -ca o paranteza- au vandut rezervele de petrol ale Romaniei si uite ca din cauza lor platesti si dumneata 5 lei si in fiecare zi pt litru de combustibil. Vezi, de aceea, e periculos si daunator un articol ca asta. Ca parere la o bere cu baietii merge, da asa, sa apara pe un site de stiri e pra mult. Noi, toti cei ce ti-am citit articlul te rugam sa taci!

  • Ok, ai dat un reply full de atacuri la persoana si afirmatii pompoase! ce inteleg de aici?ca urasti dar n-ai argumente! pa, esti descalificat.

   • Serpico, nu vad nici un atac la persoana ci o opinie personala. Articolul e atat de greoi si atat de agresiv (formal autorul sustine ortodoxia dar in fond o combate cu toata puterea unui filozof ateu) incat nu stii cum sa reactionezi.
    Prima data l-am citit si mi-am zis ca nu merita nici macar un comentariu. Apoi am vazut ca toti comentatorii ii tin isonul filozofului (care n-a realizat mai nimic in toata viata lui) si il pun la zid pe parintele Iustin (care a facut 17 ani de inchisoare politica pentru NOI, a ridicat o manastire, pastoreste asezamant social, etc.).
    In momente in care nu multi indrazneau sa critice si toti isi faceau limba punga sa umezeasca dosul partidului conducator, erau unii care tineau Romania vie. Parintele Iustin e printre acestia din urma.
    Si ce primeste acum? Alte ghionturi, alte injuraturi, alte blesteme. De data asta, de la oameni care i le trimit gratuit, fara sa fie obligati s-o faca. E nebun, e atehnic, e extremist, s-a prostit. Doar pentru ca nu intelegeti limba ce o vorbeste, inseamna ca e toate astea si inca mai rau?
    Am o veste pentru voi. Parintele traieste in legea si limba lui Hristos, care e neschimbata si neschimbabila, indiferent ca aflati ultimele stiri din gura vecinului care a fost la oras sau faceti browse pe internet. Esenta omului ramane constanta, indiferent de stiinta sau nestiinta din jur.
    Cipurile – sunt dispozitive electronice a caror tendinta evidenta este de a fi implantate in corpul uman. Lasand la o parte faptul ca o carte veche de 2000 de ani a prezis ca lucrul acesta se va intampla (nu va mira deloc?), acest mod de utilizare a lor contravine esentei crestinismului, care spune ca trupul omului e templul Duhului Sfant. Nu poate fi violat. Omul e persoana, are un nume primit la botez, cu care e chemat de Hristos la judecata. Nu are nimeni dreptul sa-i schimbe numele cu un numar.
    Ah, da, voi nu credeti in asa ceva. Dar eu cred. Si prin urmare, nu accept. Sunt nebun? Poate. Dar e nebunia mea. Nu-ti face tie rau, nu vrei sa ma asculti, e treaba ta.

    Ma intreb, ce ne-a invatat libertatea pe multi dintre noi? In numele drepturilor omului, esti gata sa imi iei mie dreptul de a crede in Hristos. Motive ai o gramada. Asa numita atitudine anti-obscurnatista e noua revolutie comunista a veacului nostru. Si tu si altii sunteti agentii ei inconstienti.

  • Intrebare de baraj:
   – Ce e mai de folos, o cruce sau o rugaciune?
   Ce rezolvi ca-ti faci cruce? (veniti argumente din Biblie).
   Dumnezeu ii iarta pe ucigasi sau pe cei care ii sustin, daca ucigasii sunt nationalisti si romani?
   Doamne, multa prostie ai lasat in capul unora!

   • Ok in ce priveste biserica = ierarhia bisericeasca.

    Ok in ce priveste „facutul crucii”.

    Dar nu as fi de acord cu generalizarea- pentru ca, intr-adevar, cu una-doua exceptii (ex. religia iudaica), in mai toate celelalte religii, Dumenzeu este iubire, Dumenezeu inseamna iertare. Iertarea este evident pentru cei vinovati, ca pe aia nevinovati, pentru ca sa-i mai ierte?!!

    Adica, trebuie sa respectam toate credintele oamenilor, indiferent de credem noi despere ele.

    Soli Deo gratia.

   • Alui, banuiesc ca atunci cand te referi la nationalistii romani ucigasi vorbesti de legionari. Esti in necunostinta de cauza. Mai intai, citeste-i. Vorbeste cu cei care mai traiesc (putini). Apoi ai dreptul sa-ti faci o opinie care sa nu fie catalogata drept spalare de creier.
    Crucea e simbolul jertfei lui Hristos si al invierii Lui si a noastra. De-aia crestinii isi fac cruce, pentru ca recunosc aceasta jertfa si se cutremura in fata semnificatiei ei: Dumnezeu insusi s-a coborat printre oameni si a murit in suferinta pentru oameni; iar inviind, ne-a înviat pe toti. Crucea e arma impotriva diavolului, pentru ca de pe cruce Hristos a pradat iadul.
    Tu nu crezi asta, esti liber s-o faci. Dar ti-am raspuns la intrebare.
    Rugaciunea si crucea merg mana in mana. Fa-le pe amandoua.

 13. Iata ultimul “beneficiu” al apartenentei noastre la noua Uniune Sovietica, adica UE: absolut toate datele noastre personale, urmeaza sa fie transferate pentru “pastrarea în siguranta deplina”, statului Israel. Fireste, ele vor fi tinute la curent în timp real. De ce se face asta? Asa, pentru ca baietii pot sa o faca! Nu se ofera absolut nici o justificare pentru aceasta aberanta masura anti-libertate si nici nu este vorba de vre-o reciprocitate.
  Conform deciziei UE, Statul Israel controlează datele personale ale românilor!2011/61/UE: Decizia Comisiei din 31 ianuarie 2011 în temeiul Directivei 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind nivelul de protecție adecvat asigurat de Statul Israel privind prelucrarea automată a datelor cu caracter personal [notificată cu numărul C(2011) 332] Text cu relevanță pentru SEE. decizia aici:http://wikileaks-ro.blogspot.com/2011/03/conform-deciziei-ue-statul-israel.html…aveti o parere?batea campii Iustin Parvu?sunteti de acord ca datele dvs cu caracter personal sa fie prelucrate de israel?sau nu stiati de aceasta decizie..astept un raspuns. ptr ca am postat o decizie despre care nu vorbeste nimeni in romania.

  • Decizia stabileste ca datele pot fi transferate. De fapt, nu doar catre Israel se va intimpla asta, ci catre multe alte state.

   Treaba asta nu are a face cu biserica, ci cu decizia politica de integrar, cand am renuntat la o parte din suveranitatea noastra, impartasind-o in UE.

   Daca e bine sau rau, nu judecam aici.

   Dar, repet – nu are treaba cu biserica.

 14. Serpica, nu urasc dragule, din ura se naste fanatismul religios si crede-ma, nu e cazul. Am foarte multe argumente si dintre cele mai nuantate pe teme religioase, astfel incat unul sau altul sa creada ca sunt rau intentionat sau pro-biserica cu toate ale ei insa stii tu care e problema? Problema e ca nu putem dezbate teme religioase pe un blog iar un articol ca asta te impinge la ”pacatul” de a o face! Problema mea e cu Domnul Vasileanu pe care l-am inteles inca din titlul articolului si pt ca uneori simt nevoia sa-mi fac sange rau l-am citit. ”Problema mea e ca dansul in ”concluzia cercetarilor sale deosebite” pe tema respectiva nu a inteles nimic si loveste in ”sansa” acestui neam care este unitatea lui. Ce am mai observat e si faptul ca defapt dumnealui nu incape in atata lumea din cauza bisericii si a slujitorilor ei, ca problema nu e ce a facut Pr Iustin, asta e un pretext, ci problema lui e ca vine din partea bisericii si hopa, stai ca asta-mi place, stau sa dau drumul pociturilor mele din cap pe pagina asta ca cica ii liber la scris, si-a zis dansul, m-ai inteles? Pai stii, tu esti exact stilul romanului corcit, care roman corcit se prezinta astfel…E invidios pe orice realizare acelor din jur, e rautacios si nu scapa vreo ocazie sa-si exprime ura fata de ceea ce il compune si-l reprezinta ca natie, romanul corcit loveste in insasi existenta si-n samanta natiei sale, isi taie creanga de sub picioare, merge ca orbul fara sa stie ca se indreapta fara prapasti si orice i-ar spune vreunul cu gand de indreptare mai rau se face si mai grabit da sa se arunce. Romanul corcit e nenorocitul si plaga acestei natii si motivul pt care, de va reusi va ingropa tot ce e sfant pt tara asta! De aceea mi s-a aprins ledul rosu baiete, nu ca sunt eu aparatorul bisericii sau preotilor sau cui vrei tu, ci pt ca da in ce a mai ramas sfant in tara asta si in singura nadejde ce o mai are romanul nostru astazi si care intamplator sau nu e chiar biserica. Na, acum sa nu te superi pe randurile mele umile si umila-mi parere exprimata aici caci sunt convins ca apx 90% din locuitorii acestei tari sunt mai de acord cu mine in comparatie stricta la articolul , ateului domn Vasileanu. Sanatate ;)

 15. Dragă dle Vasileanu, ştiu că ţineţi neapărat să fiţi „politic corect” ( altfel v-aţi pierde slujba ), dar vă recomand să mergeţi la „Petru Vodă”, şi să staţi doar câteva minute sub patrafirul părintelui Justin. Vă garantez că, dacă aveţi o minimă simţire ortodoxă, nu veţi mai scrie niciodată astfel de neghiobii. Ortodoxia nu este „vector de securitate” (!!!) ci CALEA, ADEVĂRUL ŞI VIAŢA. Bănuiesc că aţi citit vieţile Sfinţilor Mucenici. Este simplu de văzut câtă „securitate” au generat. Ortodoxia nu este „pace socială” ci PACEA LUI HRISTOS! Ea este mucenicie a Iubirii, Cruce, jertfă…părintele Justin a gustat din toate acestea! EL ŞTIE! Cât despre noi… Pentru Dumnezeu, lăsaţi scrisul şi „opiniile” despre Biserică! Nu vă ia nimeni în serios. Nici măcar şefii dumneavoastră!

 16. Stimate domn,

  Va marturisesc, am fost acum un an si ceva intr-un pelerinaj ajungand si la Pr. Justin Parvu care m-a primit in camera sa modesta de la Manastirea Petru Voda. Dupa cum am ajuns de-a lungul timpului in preajma multora dintre duhovnicii nostri cunoscuti (am fost gazduit cateva saptamani sub acelasi acoperis cu Pr. Cleopa, candva). Spre deosebire de Pr. Arsenie Papacioc, cu care am avut mai multe intalniri de suflet, Pr. Justin Parvu are o atitudine mult mai infierbantata. De aceea, am scris mai sus, mi se pare ca Pr. Papacioc sau Pr. Teofil de la Sambata (intre timp, plecat la Domnul), sunt ceva mai prudenti in interpretarea anumitor “semne” ale “vremurilor de pe urma”. Si nu indeamna NICIODATA la rascoala impotriva statului roman ori la ruperea BOR !
  De aceea consider ca o dezbatere despre implicatiile legate de securitatea nationala versus diversele devieri ale unora dintre credinciosi ar fi binevenita.
  Trec peste micile “complimente” pe care le faceti si va asigur ca in acest moment, intamplator, nu am sefi de nici un fel, sunt ceea ce s-ar numi freelancer, iar ceea ce scriu este luat in serios de foarte multa lume. Poate ceva mai educata.
  Asadar, va indemn sa priviti in jurul dvs cu responsabilitate: asa cum Biserica aduce Pacea lui Hristos, aduce (eventuala) Mantuire, tot astfel Biserica mai aduce mangaiere pentru neajutorati, aduce cultura, monumente nepretuite, buna educatie. Si, deloc in ultimul rand, este unul dintre vectorii de securitate nationala.

 17. Domnul Vasileanu, pt ca ati notat mai sus faptul ca unii dintre cititori ar fi insuicient educati, eu personal va marturisesc, ca am avut sansa de a absolvi cursurile celei mai importante universitati din tara si nu taras ci in picioare, si nu profil real ci uman astfel incat socotesc ca mi-am castigat dreptul moral de a-mi da cu parerea despre diverse articole ce le citesc ziua. Sigur, asta nu inseamna ca parerea mea e si valoroasa, la fotbal, politica si biserica ne pricepem toti indifernt de unde venim si ce facem insa articolul dumneavoastra nu reflecta o realitate existenta ci una pe care v-ai dori sa existe. Va spun ca unul care e pe ”cai gresite’ citind un asemenea articol nu il va cauta pe Hristos si Biserica Sa iar daca o va face, o va face cu un singur ochi si o singura ureche pornind din start cu indoieli. Daca ”toata suflarea sa laude pe Domnul” s-o facem iar daca suflarea noastra nu e una ”sanatoasa” e important sa o constientizam si sa suflam in ascuns fara a imprastia microbi in jur. Sigur ca am putea dezvolta o intreaga teologie pe seama invataturii de mai sus (toata suflarea sa laude…), sa spunem ca ea a fost rostita de un nebun sau de un filozof, de Hristos sau apostoli, de sfinti sau de mucenici , sa ne pierdem in detalii si sa concluzionam ca e vorba de autoprotectia Bisericii care in decursul timpului a formulat invataturi puse pe seama oricui traitor divin ca mai apoi sa se apere pe ea, insa cel mai mare pericol e sa ne pierdem in detalii cautand pe Hristos care Sa descoperit suficient pentru a nu-l mai cauta noi astazi si sa ajungem la judecata sa ne ”traga de urechi” si sa realizam noi atunci ca am gresit toata viata alergand dupa himere. Acum strict la articol, socotind pe buna dreptate ca biserica este vector de securitate, la cum l-ati prezentat pe Pr Iustin Parvu un neautorizat ar socoti ca aceast vector ar avea ca si reprezentati niste tipi semi-senili care sunt usor de manipulat si care avand atat putere ar putea oricand sa rascoale lumea. Din punctul asta de vedere e foarte daunator si este un scenariu ce cu siguranta prinde, noi romanii fiind si foarte ”insetati” de sange. Ati eunumarat mai sus si alti mari duhovnici ce ii socotit mai ”echilibrati” in interpretarea Apocalipsei si a semnelor ei dar asta nu inseamna ca unul e nebun si altu e bun, sunt nuante care le gasesti in orice domeniu aplicand la el, cu atat mai mult in teologie. Daca „”Noul Testament se oglindeste in cel vechi iar cel vechi se implineste in cel nou” atunci de ce nu acceptam ca exista interprtari la interpretari. Si plecand de la vorbele parintelui Cleopa care foarte bine zice ca bibia e ca un camp nesfarsit de puturi ( raspunzand unui credincios apropo de intelesurile adanci ale Sfintei Scripturi) atunci de ce sa nu acceptam si interpretarea Pr Iusitn care nu duce decat la prudenta si nu la anarhie?

 18. Ps: Imi cer scuze pentru unele incoerente verbale, nu am recitit textul de aceea apar unele greseli verbale si gramaticale.

 19. „Nu indraznesc sa spun ca maica a mintit, ci, mai degraba, din prea putina pregatire, pur si simplu a fost dezinformata. Si dezinformeaza mai departe la randul ei, folosindu-se de Pr. Justin Parvu. Acesta este prea batran ca sa mai poata realiza cum stau lucrurile in realitate si acorda credit prea multor semidocti care-i bat la usa si-l paraziteaza”

  Venerabil, semi-sfînt, dar totuşi între personajele lui Gaiţă.
  Îşi dă şi el cu părerea, mai exact evită cu orice preţ să nu pară un omniscient.

  Respect un vîrstnic atunci cînd arată că nu a îmbătrînit degeaba. Între altele, e sănătos (dar atît de dureros!) că conştientizezi din timp ce te/ne aşteaptă „mai încolo”, spre sfîrşitul existenţei. Este drept că asemenea înţelepţi nu maipot fi puşi în fereastră, pentru a mai primi pensia, în folosul unui grup de falşi susţinători…

 20. Este un articol-analiza deosebit de echilibrat. De aceea nici nu sunt de mirare izbucnirile violente de pe forum – i-ati atins pe radicali, domnule Vasileanu, exact unde sunt dumnealor mai fragili… Se bat cu caramida-n piept in relatia Bisericii cu „neamul”, dar, la o adica, actioneaza sau macar gandesc precum radicalii altor religii. Din pacate, prea multa prostie si semidocti pe metru patrat. FELICITARI dvs si celor de la contributors.ro pentru excelentii analisti care scriu aici. Poate fi un exemplu pentru orice revista sau ziar de la noi.

 21. În hol la părintele justin există un tabel cu păcatele care sunt pricina de oprire de la împărtăşanie. Printre ele am avut penibila surpriză să întâlnesc cântatul la vioară şi gândirea pozitivă! Contactul cu mediul monahal m-a pus în situaţia de a întâlni forme de gândire stranii,iraţionale,pe care nu le-am înţeles dar care mi-au produs o puternică traumă emoţională. Câteva exemple-cândva un călugăr mi-a reproşat că aveam în mâna un rozar,obiect folosit în cultul romano-catolic pentru cuantificarea nr de rugăciuni LUATE DIN EVANGHELIE „Tatăl nostru ” şi „bucură-te Marie” deci foloseam un obiect de cult şi o practică devoţională catolică dar de origine strict EVANGHELICĂ. Ei bine,mi s-a spus pe un ton agresiv că „ar trebui să le pun pe foc fiind ele catolice” am încercat să obiectez că rugăciunile pe care le spun sunt într-adevăr catolice în sensul în care evanghelia este catolică pt toţi creştinii. Acel personaj a fost foarte nemulţumit de replica mea. Alt incident-un ortodox cunoscut de mine în mănăstirea petru-vodă dar laic,la afirmaţia mea că îngerii sunt creaţi după chipul lui Dumnezeu ca şi oamenii mi-a replicat că în biblie nu scrie nicăieri aşa ceva. Desigur ignora traducerea în limba română a numelui patronului spiritual al mănăstirii petru vodă. Dar în schimb răcnea la mine şi am avut sentimentul că risc să fiu supus unei agresiuni fizice. Apoi mi-a spus că ar trebui să: nu mai citesc nici o carte timp de câţiva ani (!) şi să practic în acest timp numai munci manuale! Iată cum un om care nu ştia nimic despre comunism ştia intuitiv cum se practică brain-washing! Şi făcea din ignoranţa lui stâlp şi temelie al adevărului! Ceea ce a fost mult mai grav a fost că un inginer care a terminat şef de promoţie facultatea de aeronave din braşov,asistând altă dată la o discuţie în care contraziceam un preot care promova idei socotite greşite chiar de pr justin şi pr cleopa (da,pare incredibil dar e posibil şi aşa ceva) ei bine,acel inginer mi-a reproşat URLÂND lipsa de smerenie. Adică acceptarea tuturor aberaţiilor, renunţarea la demersul critic şi la propriul discernământ pt a înghiţi fanteziile unor oameni lipsiţi de cultură teologică sau chiar de judecată,este numită smerenie chiar de oameni care lucrează în tehnică de vârf şi vorbesc 2-3 limbi străine! De aceea cred că dezbaterea ar trebui să aibă în vedere nu CE zice pr justin (iar ce zice el despre folosirea tehnicii moderne în scopul creerii unei dictaturi mondiale ar trebui privit cu luare aminte mai ales de noi care ştim ce înseamnă un regim totalitar) ci modul în care mediul monahal vorbind în numele dumnezeului creştin care este LOGOS adică SENS încurajează şi implementează atitudini iraţionale,medievale, străine de duhul sfinţilor părinţi. Eu cred că promovarea unui creştinism aberant traumatizează oamenii,îi depărtează de biserica şi trădează motivul pt care biserica a fost întemeiată.

  • Mi se pare inteligent ceea ce spui si cred ca fiecare dintre noi avem obligatia sa facem dovada de discernamant pentru ca toti suntem supusi greselii, inclusif duhovnicii. Numai Papa de la Roma are infaibilitate papala, ori ortodocsi refuza acesta dogma. Cu atat mai mult ca ortodocsi avem fiecare obligatia fata de bunul Dumnezeu de a face tot ceea ce putem pentru a ramane in adevar si a veghea in ce biserica punem picioarele si cine slujeste in ea. Sa ne straduim sa citim din cand in cand si putina teologie pentru a ne cunoste mai bine credinta si a evita capcanele ignorantei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Marius Vasileanu
Marius Vasileanu
MARIUS Vasileanu este jurnalist şi profesor de istoria religiilor. Ultima carte publicată: „Recurs la generozitate. Întrebări despre limitele antropologiei creştine” (Editura Eikon, 2011).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro