marți, martie 21, 2023

BOR a călcat în străchini la Chişinău. Cazul Bibliotecii, sau cum să torpilezi imaginea României peste Prut

Săptămâna trecută a apărut de nicăieri ştirea că un grup de deputaţi din partidul PAS (al Maiei Sandu) a venit cu un proiect de iniţiativă de a oferi Mitropoliei Basarabiei un corp al clădirii istorice a Bibliotecii Naţionale a Moldovei, un local în care e ţinut fondul de carte veche. Mitropolia Basarabiei (MB) este entitatea reactivată în Republica Moldova după prăbuşirea URSS, ţinând de Patriarhia Română, aflată în rivalitate cu Mitropolia Moldovei (MM) subordonată patriarhului rus Kirill, care controlează încă majoritatea parohiilor din ţară. MB a mai funcţionat la Chişinău în perioada interbelică iar acum s-a trezit acolo fără spaţii adecvate, că pe tot ce-i mai de doamne-ajută stă cloşcă biserica pro-rusă.

Ştirea a agitat apele în mod previzibil, mulţi pro-europeni şi susţinători PAS, inclusiv lideri de opinie pro-români, spunând că e o idee proastă să scoţi din circuit prima bibliotecă a ţării ca s-o dai Mitropoliei. În primul rând, procedura e dubioasă legal şi moral: în Moldova, ca în alte state foste sovietice (şi spre deosebire de România) nu a existat o restituire generală a proprietăţii către foştii deţinători dinaintea comunismului; date fiind condiţiile, era şi greu să se facă. Deci nu poate fi vorba de o “restituire a proprietăţii către MB” pentru că nu există cadru legal pentru aşa ceva.

În al doilea rând, dacă se legiferează punctual această cedare de proprietate, atunci se ridică stăvilarul prin crearea unui precedent şi va fi foarte greu de gestionat avalanşa de revendicări care vor urma, din partea altor culte religioase, asociaţii sau cetăţeni privaţi, cărora nu e clar pe ce temei li s-ar refuza restituirea vechilor proprietăţi deţinute până în 1944. România a petrecut zece ani şi mai bine după 1990 tot legiferând şi încercând să descâlcească iţele proprietăţii, prin legi succesive şi bulibăşite care au restituit (imperfect) terenuri agricole, proprietăţi urbane, păduri şi proprietăţi industriale. A porni un astfel de proces în Republica Moldova încă şi mai târziu, la 30 de ani după căderea comunismului, mi se pare sinucidere politică. Şi apropo, cădirea în chestiune e un vechi seminar teologic construit în parioada ţaristă, deci revendicarea sa de către BOR ca proprietar originar (prin intermediul MB) este destul de şubredă.

Ca atare, atunci când a bubuit în public ştirea, grupul de parlamentari PAS a dat-o un pic cotită şi au spus că nu avem de-a face cu o restituire propriu-zisă, ci un gest de bunăvoinţă faţă de România, statul care a ajutat cel mai mult Moldova în ultimii ani, inclusiv prin reabilitarea unor clădiri de patrimoniu din Chişinău (palatul Dadiani, Sala cu Orgă, etc). Ca atare, cedarea de proprietate către biserică n-ar trebui să constituie un precedent juridic. Doar că varianta “cadoului de suflet” se poticneşte în altă dilemă: tehnic vorbind BOR nu e o instituţie publică a statului român, deci nu e clar de ce ar primi ea semnul de recunoştinţă pentru nişte ajutoare care au venit de la bugetul României, deci inclusiv din impozitele unor cetăţeni români care nu sunt enoriaşi ortodocşi.

O mare parte vină pentru această idee nefericită trebuie plasată, după cum vă aşteptaţi, tot de partea asta a Prutului. La ultima vizită a liderilor moldoveni la Bucureşti se pare că Marcel Ciolacu, în calitate de lider al Parlamentului, a venit peste ei împreună cu Patriarhul şi le-a sucit mâna la spate, silindu-i să accepte “donaţia” către BOR. Asta e plauzibil şi în firea PSD, un partid apăsat pro-clerical ca toate cele socialiste din ţări ortodoxe. Doar că situaţia e de o ironie strigătoare la cer: atâţia ani cât s-au dat în bărci cu regimurile precedente ale oligarhilor, împreună cu care au făcut afaceri şi au organizat campanii electorale mânărite, guvernanţii de la Bucureşti n-au putut aranja de-un sediu pentru BOR. A trebuit să ajungă la putere ăştia micii de la PAS, pe care în campaniile trecute i-au bălăcărit şi subminat, uneori cu participarea ierarhiei bisericeşti, nu i-au scos globalişti şi sexomarxişti, pentru ca acum să-şi rezolve restanţele imobiliare cu mâna lor! Ce ne-a fost frică să cerem lui Plahotniuc, obţinem iată prin şantaj de la Maia Sandu, că i-am prins la înghesuială cu războiul la uşă, criza energetică şi urgenţele negocierilor cu UE.

Optica acestei mişcări – scoatem bilbliotecarii şi băgăm în loc pe Patriarhul României – este teribil de proastă. Nu trebuie să fii vreun geniu ca să te prinzi că va fi imediat exploatată propagandistic de tabăra pro-Moscova din politica moldovenească, nici că va fi criticată de cetăţeni onorabili care sunt pro-România şi pro-Occident, dar tocmai de aia au gândire critică şi nu înghit fără să crâcnească tot ce vine de la partidul pe care l-au votat, cum fac cei de pe baricada ailaltă. În fine, semnul ultim că ideea e proastă este faptul că o susţin entuziast naţionaliştii anti-europeni pentru care partidul PAS e antihristul, la Chişinău şi Bucureşti, în timp ce electoratul propriu e contrariat. Şi până la urmă asta ii trebuia BOR acum pe cap, cu toate controversele de acasă legate de materia religie în şcoli şi la Bac?

Ca atare, dacă va prelua până la urmă această clădire de patrimoniu – care, e drept, n-a fost gestionată ideal nici până acum de statul moldovean – instituţia semi-privată BOR va trebui să facă ce n-a făcut ea niciodată: să investească fonduri proprii serioase într-un activ public (iar nu invers, să scoată) căruia să-i păstreze funcţiunea iniţială de blibliotecă, dar eventual una modernizată. De asemenea, să deruleze un proces de achiziţie de lucrări de reabilitare impecabil şi transparent (o altă noutate istorică pentru BOR) care să conserve patrimoniul, să revizuiască partea lui transformată în prezent în cârciumă şi să creeze în acest loc din centrul Chişinăului un spaţiu public de calitate, un adevărat model de bună practică. Poate BOR să facă genul ăsta de management de proiect, sau vor da cu el de gard – şi cu imaginea României deopotrivă?

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Mitropolia Basarabiei trebuie să-și construiască o clădire nouă. E singura soluție decentă, definitivă și inatacabilă ulterior. Până e gata o construcție nouă, poate să închirieze o clădire în Chișinău, iar românii și basarabenii vor dona în mod sigur banii necesari, atât pentru chirie, cât și pentru construirea noii clădiri.

  Mitropolia Basarabiei trebuie să aibă o anumită prestanță, o anumită statură morală. Nu e bine să primească asemenea cadouri de la guvern.

   • Din articol rezultă că e vorba de un sediu administrativ, nu de o catedrală. Lăcașul de cult e una, sediul administrativ e alta. Clădirea din poză nu arată nici ea a biserică.

    • D-le Harald aveti perfecta dreptate.
     Mitropolia Basarabiei ar fi trebuit sa-si obtina pe cai juridice sediul pe care la construit intre anii 1918-1940. Daca atunci nu au construit nimic ci au luat cu japca, ajungem la marele istoric Nicolae Iorga – „Istoria rade de cei ce nu o cunosc pentru ca se repeta” (textul nu este un citat, ci aproximativ).
     Donarea de teren pentru un sediu administrativ (daca BOR nu este in stare sa si-l achizitioneze) ar fi fost alt ceva, dar nu este o solutie sa iei seminarul teologig rusesc.
     Dar BOR si PSD au multe conexiuni cu Moscovia. Iar despre restituirea facuta in Romania a fost doar pe fals pentru fosta nomenklatura filorusa. Ce a primit Biserica Unita cu Roma de la BOR: Exact ce face si Kiril in R.S.S.Moldova.
     Articolul a fost o stire transmisa de d-l Sorin Ionita, dar raspunsurile la comentarii mie mi se par neomarxiste sau „woke”. Pacatul altei persoane/institutie nu poate justifica ca tu sa pacatuiesti.

  • „…iar românii și basarabenii vor dona în mod sigur banii necesari, atât pentru chirie, cât și pentru construirea noii clădiri.” Ce ar fi sa începi să donezi pentru catedrale noi? Hai, dă-ne un exemplu. Cu câte probleme se confruntă Moldova și România fix asta e esențialul, construirea de noi catedrale, de parcă nu ar fi de ajuns ca fiecare străduță are biserica ei. Ca sa fie pe urma toate goale, asa cum se intampla de obicei. Unele țări își merită sărăcia cu asemenea gândire. Harald, ideea e formidabilă, dar sa o faca altii, nu tu, tu doar ai venit cu ideea, alții sa vina cu banii.

 2. Bună întrebare…bună-bună.
  Deși Put..ee Re și Re și Re de lozzeann publicco, signhooruu, când vine vorba de dat…de obicei gizzussealla din ei se poticnește, brusc.

 3. Da, să nu îndrăznim să avem vreo pretenție, doar să le trimitem bani, gaze, curent ( cel livrat prin 2000 e și acum neplătit)…

   • Mitropolia subordonată Moscovei există oricum. Nu se poate concura cu ea folosind miștocăreală ieftină, gen ”trec 3 trenuri pe zi între Domnești și Chiajna”, când aceea e de fapt magistrala M900 spre Craiova, Severin și Timișoara.

    Există niște oameni onești, modești, de bună credință, dar care au totuși nevoie de o intermediere a contactului cu divinitatea. România trebuie să ofere o alternativă la ceea ce Moscova oferă deja. Nu poți să te duci la ei cu sloganuri gen ”noi suntem atei”, că atunci oamenii aceia onești or să-ți răspundă că ei rămân cu Moscova. Cam asta-i.

 4. PS. BOR a anunțat de la început că nu va schimba destinația clădirii, biblioteca rămâne la locul ei. În plus, deși clădirea e cam în paragină de ceva ani, niciunul dintre cei care se dau loviți de grija cărților nu a zis ceva.

  • BOR a zis multe de-a lungul vremii, dar mai trebuie şi crezută. Dacă nu schimbă nimic acolo, de ce mai ia clădirea? Doar s-o repare din bani proprii, cu generozitate? Există vreun alt proiect similar de reabilitare de patrimoniu secular gestionat de BOR, ca să-i evaluăm calitatea?

   • Si da totusi reabiliteaza si pastreaza drstinaria spatiului? Cam prea multe supozitii prezentate sub forma de concluzii “sigure” in articol.

    • Exact ca in Constanța.
     Biblioteca Națională a fost retrocedată Arhiepiscopiei Tomisului si biblioteca a rămas si până in ziua de azi. Biblioteca pt popi. Se pare ca de curând le-au am mai ars si ceva cărți pe la mansardă. Încurcate sunt imobiliarele Domnului!

   • Vedeti va rog proiectul legat de restaurarea Cazinoului din Vatra Dornei. Intre altele, nu putine. O documentare jurnalistica facuta sine ire et studio ar scoate la iveala ca, in ciuda aparentelor, BOR nu este un administrator chiar atat de veros, asa cum adeseori este pictata in mass media.

 5. Domnule Ioniță, spuneți despre dv că sunteți paleo-liberal. După articolul acesta, tare mă tem că nu aveți nimic de-a face cu liberalismul.
  Tare mă tem că ați rătăcit calea și pășiți spre marxism cu o inexplicabilă furie dirijată împotriva BOR.

   • In vremurile astea in care toata lumea vorbeste si nimeni nu asculta, prin „liberalism” intelege fiecare ce vrea. La fel e si cu „fascismul”, si cu „conservatorismul”, si cu „neo-conservatorismul”, si cu „stinga”, si cu „dreapta”, si cu „democratia”, si cu „…-fobia”, si cu „hate-…”, si cu „libertatea de exprimare”…

  • Ovidiu, confunzi capra cu varza! Liberalismul nu are nimic de-a face cu credinta, cu atat mai putin cea ortodoxa, plina de concepte care sunt propaganda comunista de-a dreptul. Liberalismul este un curent politic, generat de modul de gandire de tip liberal…liberalismul politic are de-a face cu politica statala, care stat, daca se doreste a fi laic( intr-u modernitatea sa, intr-u beneficiul cetatenilor sai de a trai civilizat si decent, fara ingradiri de niciun fel de natura), nu trebuie sa se amestece absolut deloc in probleme legate de religie, credinta, biserica.

   Nu confunda ateii care sunt atei din motive de cunoastere stiintifica, cu ateii de tip comunist, care oricum se inghesuie astazi sa colaboreze intens cu o biserica ortodoxa de tot rasul, situata la un nivel de gandire rudimentar, de secol 14, cel mult 15! Tot respectul pentru clericii romani care s-au situat fatis impotriva comunismului, rusine tuturor celor din BOR care au colaborat cu comunistii si securitatea comunista, atat inainte de 1990, cat si dupa.

   Voi, in gandirea voastra rudimentara( sau poate din ura si necunoastere, din lipsa de cunostinte stiintifice serioase, din imposibilitatea de a intelege ce inseamna astazi stiinta si cat de departe a ajuns in sensul intelegerii si cunoasterii universului in care traim) asociati orice punere la punct a imbecilitatilor generate de biserica ortodoxa( si nu numai de catre ea, de crestinism in general) cu marxism, neomarxism si alte bazaconii, pe care voi nici macar nu stiti sa le definiti. Ori sunteti prosti sadea, ori agenti de propaganda PSD( pentru ca noi stim bine ca oficina neocomunista PSD e mana in mana cu BOR).

   • ”ateii care sunt atei din motive de cunoastere stiintifica”

    Conceptul de divinitate e similar conceptului de constituție a unei țări. Cineva poate să nu creadă în constituție, poate să respingă necesitatea unei constituții, o țară poate să nu aibă deloc constituție, dar conceptul de constituție nu dispare prin asta. Tot așa nu dispare nici conceptul de divinitate, atunci când unii se declară atei.

    Religiile sunt create de oameni. Însă conceptul de divinitate încearcă să descrie lucrurile, evenimentele și corelațiile care nu sunt create de oameni. ”Ateii care sunt atei din motive de cunoastere stiintifica”, dar nu înțeleg asemenea lucruri simple, nu fac decât să mimeze știința.

    • Tocmai ca motivele științifice are trebui să ducă spre Dumnezeu, nu spre ateism. Nu exista „ateism din cauza de motive științifice”, e aberant. Exista ateism din motive de prea puțină cunoaștere științifică. Asta da, e des intalnit.

    • De acord cu ce spui, draga Harald! Dupa cate imi amintesc, cu destul de mult timp in urma, am mai abordat problema aceasta in exact acelasi sens, in comentarii la un articol, daca nu ma insel, scris tot de catre Sorin Ionita.

     „conceptul de divinitate încearcă să descrie lucrurile, evenimentele și corelațiile care nu sunt create de oameni” – da, dar descrierea este facuta tot de oameni si este in mod clar influentata de capacitatea umana de intelegere a lucrurilor din momentul istoric in care teoria respectiva a aparut, a fost generata….ma rog, nu e tocmai un moment….unele religii contin concepte cumulate in perioade destul de indelungate( sute sau chiar mii de ani).

     Faptul ca ai dreptate in ceea ce afirmi nu inseamna ca religiile si teoriile fiecareia dintre acestea in legatura cu divinitatea au o mai mare credibilitate. Niciuna dintre religiile planetei nu este mai credibila sau mai putin credibila decat relatarile lui Platon relativ la Atlantida, de exemplu! De ce nu ar fi asa?

     Din punct de vedere al nivelului intelectual al lui OVIDIU, raspunsul meu este cat se poate de potrivit! Fiinte precum acest Ovidiu nu inteleg nici pe departe afirmatia facuta de catre tine si citata de catre mine! Asa ca nu are rost sa continuam o discutie in acest sens.

     De-ar fi sa spun cat sunt de ateu( pentru ca, dupa parerea mea, in fiecare minte umana exista un dram de ateism, de neincredere in povestile servite pe tava de religii), nu as sti sa raspund! Sunt ateu in sensul ca inteleg destul de bine intreaga evolutie a Universului, de la BigBang pana astazi, cunosc faptul ca matematica ofera modele noncontradictorii privind eventualul multivers(vreau sa spun ca din punct de vedere matematic existenta asa ziselor universuri paralele nu e o surpriza, modelele deja exista din punct de vedere al math), pricep bine teoria relativitatii extinse, am ceva cunostinte si privind String Theory cu motivatiile de rigoare si nu am nici cea mai mica incredere in teorii care nu sunt validate nici prin demonstratie matematica, nici prin observatie stiintifica realizata de experti in domeniu, nici prin experiment fundamentat stiintific.

     Sa auzim de bine….si sa nu uitam nici un moment ca jigodiile comuniste si sustinatorii acestora trebuie blocati cat mai rapid posibil atunci cand indraznesc sa improaste public cu mizerii comunistoid-bolsevico-populisto-proruse!

 6. Total de acord cu Dvs, dle Ioniță. Din păcate, sub înaltul patronaj al ”politicienilor” români în goană după voturi, BOR a căpătat un (nesimțit) curaj invers proporțional cu slugărnicia pe care a arătat-o sub comuniști și acum i se pare că tot ce-și dorește i se și cuvine și toată lumea e obligată să-i îndeplinească dorința (”divină”). Orice comentariu împotriva ei e automat ca împotriva credinței și a lui Dumnezeu. Deși nimeni nu e mai departe de credința ortodoxă și de Dumnezeu decât ierarhii BOR.

 7. Articolul e vadit incomplet. Seminarul a fost construit in 1813, in perioada tarista, dar cum a intrat in proprietarea BOR in 1918? Daca BOR e proprietarul de drept si nu exista lege de retrocedare, atunci cum de cetatenii moldoveni au primit dupa 1992 pamanturile confiscate dupa ocuparea basarabiei de catre urss? Chiar si fara lege de retrocedare, cladirea poate fi cedata cu titlu gratuit din proprietatea statului. Biserica rusa din moldova are statut necanonic, deoarece contrar legilor ortodoxiei, s a infiintat in 1812 pe teritoriul canonic al bisericii romane. Parerea mea e ca patriarhia rusa ar trebui interzisa, iar popii subordonati rusiei sa fie trecuti la patriarhia romana sau sa se infiinte,e o patriarhie a moldovei subordonata constantinopolului, ca in ucraina.

  • Ucraina e de obicei mai cu mot. Decat sa se fi cerut suzeranitatea Constantinopoleului mai bine s-ar fi cerut cea a Romaniei; aveam drept de preemtiune. Pai Petru Movila…
   Serios acuma. Atat Romania cat si Basarabia se considera, constitutional vorbind, state seculare. Imixtiunea/cardasia stat/religie(i) n-ar trebui sa existe nici in mintile cele mai bigote. Cat despre liberalism, nu a aparut odata cu 1789, cum incarca sa sugereze @Margicu („impotriva tronului si altarului”), ci il precede cu ceva vreme. V. si comentariul lui @LS.

 8. BOR ar putea fie sa renoveze complet, modern aceasta biblioteca. Fie ar putea construi una mai buna, si in cladirea aceasta sa faca ceva util, o scoala de preoti sau ceva de acest gen.

  BOR ar putea sa mearga in excursie in orice biserica din vest, sa vada cat de bine sunt lucrate si modernizate cladirile, ce atentie la detalii. Dupa care sa mearga in excursie in bisericile din Romania proaspat renovate sau construite, unde vezi cabluri ieftine iesind din pereti, calitate foarte, foarte proasta, bataie de joc. Lipsa atentiei la detalii, lipsa de disciplina, exemplu cum nu trebuie facut. Asa se obisnuiesc si enoriasii, asa traim si noi.

 9. Macelul continua in Ucraina, nea Ionita scrie despre nu stiu ce maghernita de undeva care ar trebui, sau nu ar trebui, ca n-am inteles, data cuiva sau altcuiva. Bancile cad precum mustele betive nea Ionita scrie despre niste chestii… din pacate nu spune nimic de tragerea la sorti a Champions league, nici despre Hagi si nici despre Salam.
  Cum era aia cu tara arde…?

  • Cine va impiedica sa scrieti dvs un articol, ca am inteles ca sunteti si scriitor pe langa multe alte virtuti pe care le aveti. Autorul articolului a scris despre ce a dorit dumnealui, vreti il cititi, nu vreti nu-l cititi, ce-i asa de greu de priceput? E plin internetul de articole despre Ucraina si bancile americane, nu va opreste nimeni sa le parcurgeti.

  • Despre asta ce zici daca esti dezamagit de BOR sau de Ionita ?

   Existenta pietei libere este factorul care regleaza indotdeauna crizele economice de acest fel .Falimentul (unor Banci)este obisnuinta si nu exceptia.In ultimii zeci de ani sute de banci au dat faliment in SUA .In cazul de fata ,expunerea ,pe criptomonede si proiectia acestor Banci in strainatate impreuna cu actionariatul lor , reprezinta factorul declansator al falimentului .Loviturile par a fi punctuale si ele pot contine si un substrat politic vizibil prezentat de care J.R.Biden ce ofera ajutor guvernamental doar deponentilor .Razboiul din Ucraina necesita , asa cum s-a vazut in cazul recentei decizii a CPI sau in cazul abordarilor politico-economice pe subiectul aderarii Finlandei si Suediei la NATO, aparitia unor noi forme de lupta.Adevarul nu mai poate fi oprit .In spatele deciziei CPI stau marturii irefutabile .Impactul mediatic si impactul politic fac ca Putin sa isi piarda toti prietenii sau pe cei care inca nu s-au decis ce sa faca atunci cind vorbim de razboiul din Ucraina .A doua oara omenirea este pusa in fata unor alegeri ce trec ca impotanta inaintea razboiului propriuzis din Ucraina .Politicienii, din intrega lume, vor fi acum nevoiti sa asculte glasul popoarelor lor . Il mai vedeti pe Orban de Ungaria sa mai comenteze favorabil persoana Putin ? Se mai poate duce la Moscova YI ? Grea alegere au in fata acesti conducatori ce s-au aratat favorabili Rusiei .Gaselnita CPI are la baza „crima de război a deportării ilegale de populaţie (copii) şi de transfer ilegal de populaţie (copii) din zone ocupte în Ucraina către Rusia”Va imaginati ce se va intimpla in Media Mondiala in momentul in care vreun sef de Stat fie si nealiniat la CPI se va duce la Moscova sau se va intilni cu Putin sau ce vor face cei care doresc sa infieze copii furati din Ucraina stiind foarte bine care este incidenta legii ei nefiind aparati asa cum se intimpla in cazul sefului Rusiei?Aceasta decizie este una de o importanta fara de egal in istoria lumii . Multi isi vor tine gurile inchise dupa aparitia acestei decizii sau vor condamna si Razboiul si Crimele lui . Mai vorbeste oare YI , daca se va mai duce la Moscova , cu Zelenski dupa aparitia mandatului de arestare cu pricina ?Va mai raspunde YI la intrebarile de presa sau la cele ale lui Zelenski ? Eu unul nu cred .Daca Yi merge la Moscova pierde imens din punct de vedere politic in intreaga lume .J.R.Biden chiar stie ce face asa cum vedem ca face si in cazul cu Bancile falimentare sau in cazurile cu confiscarile averilor marilor oligarhi din Rusia .Nu este de gluma .Cei care nu respecta sanctiunile intii vor fi atentionati si abia apoi supususi efectelor legi.

  • Era asa: e platit si i se si tine dosarul la sertar cu conditia sa influenteze sau macar sa arate ca se straduie.
   Si cum nu poti critica nevasta sefului tau la el acasa cu chiar doamna prezenta , despre anumite lucruri mai bine se tace elocvent. Ca sa fie bine.

 10. Dar ce-a construit statul roman vreodata pe acolo sau prin restul Romaniei inorand sudul?
  Ca daca ne uitam doar la infrastructurile de transport, la rutele pe care circula oameni si marfuri in si dinspre TRANSILVANIA si Moldova par a fi tot ale trasate de moldoveni, neustori… si statul austriac, pe vremuri, ca sa le satisfaca nevoile adm si de dezvoltare specifice lor si acelor vremuri – doar rerere-modernizarile apartin fraedului stat roman care nu a trasat complet aiurea decat tranSfagarasanu!

 11. Dar ce-a construit statul roman vreodata pe acolo sau prin restul Romaniei ignorand sudul?
  Ca daca ne uitam doar la infrastructurile de transport, la rutele pe care circula oameni si marfuri in si dinspre TRANSILVANIA si Moldova par a fi tot alea trasate de moldoveni, negustori… si statul austriac, pe vremuri, ca sa le satisfaca nevoile adm si de dezvoltare specifice lor si acelor vremuri – doar rerere-modernizarile apartin fragedului stat roman care nu a trasat complet aiurea decat tranSfagarasanu!

  N-am inteles daca au retrocedat-o ori ba, sau daca BOR a cerut ceva.
  (daca nu stiati, sediul reinventatei Mitropolii a Bessarabiei e in Balti, nu prin Chisinau)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro