duminică, octombrie 1, 2023

Bravo, Alexandru Alexe, ne-ai făcut ziua bună, anul bun, aniversarea celor 25 de ani de la Revoluție, și mai bună!

Nu-l cunosc pe Alexandru Alexe, dar înțeleg, din materialul publicat în Adevărul, că lucrează ca graphic designer. Încă o dată mi se confirmă o veche convingere, aceea că oamenii care au de-a face într-un fel sau altul cu artele plastice sînt purtătorii unei doze mai mari de libertate, e ceva, acolo, în ADN-ul lor. Lui Alexandru Alexe, graphic designer, i-a revenit onoarea de a-i striga în față lui Ion Iliescu ceea ce aveam la inimă mulți, foarte mulți români, la exact 25 de ani de la Revoluție. De fapt, nu i-a revenit onoarea, ci și-a luat-o singur, fără frică, fără gînduri inutile, fără dubii că ar putea fi considerat ”de dreapta”. Probabil nu i-a fost ușor și cred că înainte de a face acest gest, consumul nervos a fost maxim. Bravo, Alexandru Alexe, ne-ai făcut ziua bună, anul bun, aniversarea celor 25 de ani de la momentul 1989, și mai bună! Și ai stricat o petrecere plină de nesimțire, cu niște invitați lugubri, organizată într-o instituție unde gafele triste se țin lanț de mai bine de doi ani încoace.

Alexandru Alexe nu e singur în această întreprindere, în ultimul an au mai existat gesturi frumoase de acest fel, îmi amintesc cel puțin o scrisoare către Ion Iliescu publicată pe facebook, memorabilă, semnată de Mihaela Grădinaru, de asemnea, tot o scrisoare, publicată aici pe contributors de Tatiana Niculescu-Bran. Zic frumoase, deși scrisorile cu pricina nu era tocmai duioase, așa cum nici gestul lui Alexandru Alexe nu a fost unul protocolar. Dacă vă uitați la fotografiile acestor oameni și la ce și cum vorbesc ei în afara ”ieșirilor” anti-iliesciene, o să constatați că sînt oameni mai degrabă timizi, delicați, în nici un caz scandalagii. Au făcut aceste gesturi – și în primul rînd Alexandru Alexe, care l-a comis în persoană și cu adresare directă în plină ceremonie de tămîiere –  probabil cu mare greutate. Tocmai de asta cred că e bine să le mulțumim, măcar simbolic.

Deși nu-l cunosc, am convingerea că nu caută un job la Cotroceni (așa cum cred că n-a căutat nici Tatiana Niculescu-Bran, deși o avertizez că nici prietenii n-or s-o creadă cu totul). Nefiind încă un artist cunoscut sau un poet veleitar, cred că nici PR n-a urmărit să-și facă cu acest gest. Ducîndu-se acolo cu mama lui, cred că nu e nici derbedeu, cum l-a gratulat Iliescu, căci derbedeii de 30 de ani nu participă la evenimente, în general, însoțiți de mamele lor. Nici nu cred că e băsist, căci în ianuarie 2012 a ieșit în stradă, asumîndu-și riscul de contaminare cu Dogaru.  Mă îndoiesc că se droghează, cum i-a strigat Gelu Voican Voiculescu, sper oricum să n-o facă decît, eventual, ocazional și recreațional.

Cred că este un om liber, pur și simplu liber, așa cum doar cineva care avea 5 ani în 1989 poate fi și care a avut norocul să crească într-un mediu în care i s-au spus lucruri adevărate, autentice și i s-a cultivat un interes față de lumea din jur, adică față de cele ce se află dincolo de biroul unde își cîștigă salariul, dincolo de cercul de prieteni, dincolo de grija zilei de mîine. Aș fi foarte curioasă dacă i se va aplica și lui ștampila de om de dreapta, de fascist, de extremist, de legionar, de ”anti-comunist ca ideologie” (nu e formula mea, o preiau ca atare!) de către stîngiștii de bîlci de la noi, incomodați de asemenea gesturi străine de comportamentele familiare lor. I se vor căuta tot felul de etichete, i se vor inventa tot felul de interese, legături, agenturi. Pentru că a tulburat firescul. Iar firescul multor oameni din România e să stea cuminți și să înghită sau, oricum, să nu iasă din grup. S-ar putea să avem mari suprize în viitorul apropiat, pentru că generația de 20-30 o fi ingurgitat chimicale și alte substanțe care bîntuie imaginația lui Voican Voiculescu, dar nu pare să fi înghițit doza suficientă de frică și de conformism, pe care se tot bazează unii și alții după 1989. În plus, se vede treaba din ce în ce mai limpede, agitația din spațiul virtual nu exclude acțiunile subversive în viața de toate zilele, deci mare atenție cu tot ce vine dinspre facebook, s-ar putea să fie mai real decît pare și mult mai puțin predictibil.

Nu doar facebook-ul și generația tînără ar trebui să-i îngrijoreze pe Ion Iliescu și prietenii, lansatorii și frații săi ideologici, ci și altceva și anume locul acesta numit ICR. Eu, dacă aș fi în locul lor, aș ține cont de acum înainte de un lucru simplu, implacabil, verificat: ICR, din momentul în care a fost epurat de echipa Patapievici, pur și simplu poartă ghinion. V-aș ruga să vă amintiți că o revoltă în mic, care a prefațat perfect revolta diasporei de pe 16 noiembrie, s-a întîmplat tot la ICR, la Tîrgul de Carte de la Paris din 2012. Au fost acolo niște tineri, care, tot așa, au stricat bunătate de festivitate și au enervat cîteva persoane serioase. Apoi, destinul public al lui Andrei Marga tot la ICR s-a încheiat și nu în glorie. Cunosc mulți oameni care au avut parte de mari ghinioane în ultimii doi ani, după ce s-au alăturat într-un fel sau altul valului de mizerie și infamii abătut peste această instituție. Unii vorbesc despre ”blestemul poneiului roz”. Oricum ar fi, cred că PSD ar trebui să fugă ca dracul de tămîie de orice vizită în Aleea Alexandru, e limpede că ceva se întîmplă acolo, nu e lucru curat.

Încă o dată bravo pentru Alexandru Alexe, m-aș alătura gestului său, dar n-ar fi corect să-i parazităm curajul. Cred că e firesc doar să-i mulțumim. Și să-l asigurăm că, oricîte ticăloșii ar auzi zilele acestea, gestul lui a fost cel mai normal din lume, cel mai firesc, cel mai demn. Îi transmit că știu cît de greu e să ridici vocea într-o adunare solemnă, plină de persoane mature, vorba Micului Prinț al lui Saint-Exupery. Și că îmi amintesc bine, din unele situații asemănătoare, chiar dacă departe de tensiunea celei în care s-a aflat el, că există o secundă de ezitare, de rușine groaznică, de dorință de a fugi departe, cu tot cu afișul și scrisul roșu de pe el, așa cum există, după ce ai invins toate astea și ai făcut ceea ce era de făcut, numeroase alte momente în care te întrebi dacă ai făcut bine, dacă n-a fost cam exagerat, cam strident, dacă s-a înțeles cum trebuie, dacă mesajul tău simplu, lipsit de orice interese meschine, a ajuns la destinatar. Am senzația că dacă îi spun că da, că a făcut foarte bine, că am înțeles și că sîntem mîndri de gestul lui, mă fac ecoul mai multor oameni. Sper al cît mai multor oameni din România.

Distribuie acest articol

64 COMENTARII

 1. N-am stiut nici de manifestare si nici de incident, va multumesc!
  Habar n-am ce l-o fi …manat in lupta pe tanarul acela, dar vorbele lui sunt ale multora dintre noi, de 25 ani. Un profil psihologic si motivational e destul de simplu de schitat. Acum exact 25 ani, am riscat la milimetru sa-mi las copilul de 1an orfan, in seara de 21 dec., pe langa Intercontinental. Apoi, plasam copilul la bunici si ieseam des in piete pt vreun „Jos Iliescu!”. Acum, in ultimii ani, suntem prin piete cu copilul umar la umar, intr-o inevitabila comuniune. Asa o fi si cu tanarul Alexe. Asta e partea de bine, nu?! Partea de rau e cronologia bezmetica din aceasta tara: sa ne temem si sa trebuiasca sa strigam impotriva aceluiasi Rau, la distanta de un sfert de secol?! Incredibil.
  Multumim, tinere Alexe! Fara sa aiba vreo eficienta, gestul tau e o supapa psihologica, un naduf varsat, pt cei ce avem copii de varsta ta si inca strigam prin piete. E un mic dar de Craciun. Sa ai sarbatori tihnite!

  • Stimate „catperson”, dupa felul cum iti scrii numele se vede cat de „liber” te simti ca persoana. Daca nu stii „ce l-o … manat in lupta” pe acel tanar sa strige la Iliescu, nu inseamna ca impartasiti aceleasi „idealuri”. Mai reflecteaza! Poate ca nu strigand prin piete iti rezolvi „nadufurile”. Doar ca asa sunteti mai usor de manipulat.

   • stimata doamna, comentariul dvs. imi aminteste irezistibil de girafa lui Prevert :)

    (gasiti pe google: Sans Faut)

    eu si catperson nu ne cunoastem, dar inteleg ca ne-am intalnit de multe ori in acesti 25 de ani, „pe langa Inter” pe 21 decembrie ’89, prin pietele in care ani de zile am strigat „Jos Iliescu!”, probabil ne-om fi intalnit uneori in ingrijorarea ca totul a fost inutil si ne intalnim astazi in entuziasmul pt. gestul unui tanar care ne-a demonstrat ca „idealurile” alea pe care multi, nu numai dvs., s-au straduit sa ni le puna intre ghilimele sunt inca cat se poate de actuale;

    la ce exact credeti ca ar trebui sa reflectam?

    • Mai draga catperson_2,

     Desigur ca, intr-un fel special, bransat pe comuniunea de principii si pe solidaritatea autentica, ne cunoastem!
     Cum zici, ne-am intalnit de multe ori, decenii la rand…Of! Ultima oara, in seara lui 16 noiembrie iar viitoarea data va fi cealalata duminica, pe 21 dec.
     Si o „sa punem” de-un partid, ceva cu CAT in nume, sa sporeasca dezamagirea d-nei Stoican, cu o organizatie distincta, numita Jos Iliescu!
     Sarbatori tihnite! Jos Iliescu!

   • Stimata d-na Stoican,
    Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti, nu prea inteleg ce-mi reprosati, da’ e postul Craciunului si n-o sa intram in polemici de dragul polemicilor, mai ales pe o platforma ca asta…
    Sarbatori fericite! Jos Iliescu!

 2. Iliescu e doar criminalul onest al visurilor noastre de dreptate, e criminalul timpului pierdut si al inapoierii natiunii. El este arhitectul si coordonatorul pacii penale.

  In rest, Iliescu e curat lacrima printre criminalii revolutiei si mafiotii post-revolutie. Si-a tinut toate banuielile in suflet. A ascuns cit a putut rapoartele zilnice si anuale ale securitatii, despre santaje, mega-lovituri si crima organizata. Ba chiar cu mult curaj, pretindea Uniunii Europene sa indice clar, cu dovezi, unde e coruptia din Romania. El saracu’ nu putea decit sa pretinda ca are informatii vagi, si chipurile, nici constitutia nu-i permitea sa actioneze.

  O cariera de performanta. A trait decenii intre corupti, fara sa puna botu’la praduiala. Mare om, mare caracter. Un destin emblematic, care a meritat sa ocupe jiltul cel mai inalt al statului. Nici usturoi nu a mincat, nici gura nu-i miroase. Exact asta ne trebuia noua, ca sa progresam cit mai lent timp de 25 de ani. Iliescu a fost criminalul ideal al timpului. Ne-a ucis doua decenii, fara sa clipeasca. Si acum are constiinta nepatata.

  • Iliescu ,personalnu a omorat pe nimeni,sau cel putin nu s-a dovedit dar ordin de evacuare, sau daca nu plecam di cladirea fostului CC de executie a dat !!!

 3. Sigur, gestul dlui Alexe ne-a racorit pentru cateva minute, poate i-am dat un like pe FB si i-am scris si un scurt ”bravo!”.
  Dar pe urma? Cam putin pentru 25 de ani, chiar si pentru noi care eram si in 1989 pe strada, si mai apoi in mai 1990.
  Poate nu ar strica sa facem un pic mai mult pe 21, 22 23 decembrie anul asta, ca tot avem acum FB sa ne anuntam, nu ca in 1989. Poate ar merita sa ne strangem iar in piata, daca nu pentru mortii de atunci, macar pentru noi cei de acum, care incasam in continuare umilinta de la Iliescu si ai lui care indraznesc sa isi strige public injuriile catre cei putini care au curaj sa le spuna ce gandesc (si sa fie si protejati de Politie). Dl Alexe spunea ca politistii s-au purtat civilizat cand l-au amendat. Dar d-sa a facut plangere impotriva dl Iliescu si Voican care l-au jignit inapoi?
  Si ar mai merita sa iesim din nou pe strada dupa 25 de ani, cerand pedepsirea celor vinovati si pentru ca sa putem sa ne privim copiii in ochi cand le cerem sa fie demni.

  • Foarte buna remarca.
   Nici eu nu am inteles pentru ce l-a amendat.Pentru ca a spus ce avea pe suflet??
   Pai sumtem multi care scriem pe net,pe FB si ami stiu eu pe unde tot felul de acuzatii la mafitoti si criminali care conduc tara asta.Sa inteleg ca trebuie sa fim amendati doar pentru ca acesti indivizi ocupa anumite pozitii de influenta (unii inclusiv functii de stat)? Mi se pare execrabil.
   Cu e este mai prejos acel om decat Ilici sau securistul Voiculescu? Ei de ce nu sint amendati?Pentru ca sunt supra-cetateni ai acestui stat.
   Intr-adevar Romania de azi nu este cu mult mai democratica decat Rusia sau alte republici fost sovietice.
   Daca veri sa te manifesti pe strada iti trebuie autorizatie.Daca acuzi pe cineva de hotie sau crime iei amenda.Si unde mai este dreptul la exprimare? Unde este dreptul de asociere? Fara aceste dreputi elementare intr-o democratie este si greu sa crezi in democratie in Romania.Doar pentru ca se fac alegeri din cand in cand nu insemana ca e democratie.
   Iar dreptul de asociere este garv incalcat: 25000 de membri ca sa infiintezi un partid?1 F..K!
   Am citit ca in Rusia lui Putin ai nevoie de doar 100 de semnaturi….

 4. Astfel de manifestări nu țin de ”onoare”, ci de incapacitatea de a înțelege unele lucruri. Ion Iliescu nu poate fi judecat după standardele de azi, iar dacă Alexandru Alexe se poate manifesta astăzi în felul în care a făcut-o, asta se datorează în mare măsură și lui Ion Iliescu.

  Dar mă îndoiesc că hipsterimea e capabilă să înțeleagă așa ceva. Ei întrebau de ce grupurile de manifestanți nu-și trimiteau unii altora sms-uri în decembrie 1989.

  • Deci Iliescu nu poate fi judecat dupa standardele de azi? Buna logica. Poate dupa standardele din iunie 1990 (mineriada I, sa zicem)?
   Ei, dar nici Stalin nu poate fi judecat dupa standardele de azi. Sau, daca vorbim de cei inca vii, nici tortionarii Securitatii, care, bietii de ei, executau doar niste ordine care la vremea aceea erau legitime.

   • @ Ino – hai să mai lăsăm militantismul și să încercăm să mai gândim și logic: dacă tu sau Alexandru Alexe vă duceți să-l înjurați pe Iliescu, iar adepții lui or să vină cu ciomege, chiar crezi că societatea are ceva de câștigat din asta? Sau crezi că ar putea măcar funcționa în felul ăsta?

    Dacă ai fi trăit ca adult pe vremea lui Ceaușescu ai fi înțeles de ce manifestațiile din Piața Universității nu mai aveau la nivel național nicio susținere populară după alegerile din mai 1990. Nu poți să spui că vrei democrație, dar să pretinzi că toți votanții lui Iliescu sunt cu toții proști și știi tu mai bine decât ei ce trebuie pentru țară.

    Nu am votat niciodată pentru Ion Iliescu, nici măcar în 2000, când totți prietenii s-au dus să-l voteze ca să nu iasă Vadim.. Dar începând cu 20 mai 1990 a avut legitimitatea acordată de electorat și orice proteste erau deplasate. Asta dacă vrem să recunoaștem niște reguli democratice. Dacă nu, ne ducem să urlăm în Piața Universității împotriva unui președinte legitim ales, iar el cheamă minerii. Simplu.

    • Stai putin, ca nu am inteles.

     Deci Iliescu nu ar trebui judecat pentru mineriada? Nu a avut nicio vina sau cum?
     Si te-a mai intrebat cineva – cu tortionarii cum ramane? Si ei ar trebui lasati in pace?

     • Acelasi Ion Iliescu in trena caruia se inghesuiau atunci zeci de persoane, astazi anticomuniste. Cu patalama de la intelectualii critici. Numa’ Ion a ramas acelasi.

    • harald zice:
     „Nu am votat niciodată pentru Ion Iliescu, nici măcar în 2000, când totți prietenii s-au dus să-l voteze ca să nu iasă Vadim.. Dar începând cu 20 mai 1990 a avut legitimitatea acordată de electorat și orice proteste erau deplasate. Asta dacă vrem să recunoaștem niște reguli democratice. Dacă nu, ne ducem să urlăm în Piața Universității împotriva unui președinte legitim ales, iar el cheamă minerii. Simplu.”

     Intr-adevar, Iliescu avea legitimitatea respectiva. Eu detest democratia si alegerile democratice, dar nu despre asta vorbim. Dpdv democratic, omul era presedinte si punct. Dar nu inteleg de ce ORICE proteste ar fi deplasate fata de un presedinte ales. Unde scrie? Impotriva cui sa protesteze oamenii nemultumiti? Impotriva opozitiei? A candidatilor la presedintie care au pierdut alegerile? A martienilor?

     Dar Viktor Yanukovych, cel dat jos de Maidanul bine organizat si finantat de americani, nu a avut si el legitimitatea acordată de electorat și orice proteste erau deplasate? Te-am mai vazut pe aici si tin minte ca nu ai aparat „legitimitatea acordată de electorat” lui Yanukovych. Cum iti explici comportamentul asta schizo?

     „iar el cheamă minerii. Simplu.”

     Ce sa comentezi la asa o aberatie!? In mintea lui harald, presedintele ales, comandantul suprem al fortelor armate, poate sa declanseze un razboi civil daca vrea muschii lui. Sa-i puna pe unii sa-i ciomageasca pe altii. Unde dracu scrie in constitutie ca presedintele are dreptul asta, baiete?

     Auzi la el, SIMPLU…

     O fi simplu in mintiuka ta…

     • @ Poto Mac – într-o democrație oamenii sunt liberi să protesteze. Dar se justifică să protestezi împotriva unor acțiuni, nu împotriva unor persoane.

      O mulțime de acțiuni desfășurate de Ion Iliescu ar fi justificat proteste, de exemplu semnarea tratatului cu Uniunea Sovietică. Însă după 20 mai 1990, protestele din Piața Universității erau împotriva lui ca președinte, adică acele proteste contestau votul popular. Adică ele contestau democrația însăși. Puteți înțelege asta?

      Ce a făcut Ion Iliescu în anii următori, crony-capitalismul moșit de el și toată corupția aferentă, nu i se puteau reproșa în mai 1990, puteți înțelege asta?

   • @ Ino – separat de cele de mai sus, dacă poți face comparații între Iliescu și Stalin, înseamnă că avem o problemă serioasă și cu simțul măsurii, nu doar cu lipsa unor minime cunoștințe de istorie.

    • D-le Harald ,de obicei dumneata ai comentarii pertinente.Nu pot afirma acum despre asta.
     Faptul ca Iliescu a fost ales in urma unui proces elctoral si a exercitat in mod legitim funtia de presedinte al Romaniei nu il scuza pentru ce-a facut rau pentru tara asta.
     In mod evident exista numeroase suspiciuni de a fi fost in colaborare cu KGB-ul.Exista in mod clar marturii ca ordonat mascarul din iunie 1990. Nu trebuie sa fii nu stiu mare „analist politic” sa realizezi sa delapidarea din anii 1992-1996 (pe vremea guvernului Vacaroiu) s-a facut cu stirea lui,foarte multi „imbogatiti” in acele vremuri ii sunt datori .
     Si lista ar mai putea continua.
     Iar faptul ca vreo90% din electorta l-au votat in 1990,ca doar o mica parte a oamenilor din acea vreme au militat in continure pentru o adevarata democratizare a Romaniei,nu inseamna ca ei nu aveau dreptate si ca nu doreau ceva just pentru societatea romaneasca. Practic afirmi ca cei multi aveau dreptate pentru ca …erau mai multi.
     Legitimitatea nu are legatura cu justetea.
     Cat despre momentl decembrie 89 sa fim seriosi: lumea isi doarea sa nu mai stea in intuneric si frig si sa aiba ceva de pus pe masa fara sa se mai umileasca.Putini aveau idee ce inseamna o democratie.Iar acum sunt doar ceva mai multi.

     • gobru scrie:
      „D-le Harald ,de obicei dumneata ai comentarii pertinente.”

      D-le gobru, dumneata nu citesti cu atentie. :-)
      Omul bate cimpii 7/24. Un narcisist esuat pe internet. Un troll.

    • Diferenta dintre Iliescu si Stalin tine de context, ocazie si anvergura nu de moralitate.
     Iliescu nu a avut puterea lui Stalin si nici libertatea de miscare a acestuia. Daca Stalin ar fi luat puterea in 1990, in locul lui Iliescu, nu cred ca ar fi reusit sa iasa cu ceva in plus in evidenta.

     • @ Ventidius – înseamnă că nu prea știi ce-a făcut Stalin, dacă persiști în a-l compara cu Ion Iliescu. Așa comunist cum era el, Iliescu nu a fost niciodată un psihopat ca Stalin, iar diferența e destulă de evidentă: câteva zeci de milioane de victime.

      Eu aș zice să vă găsiți o țintă reală și să vă duceți să-l înjurați pe Ponta sau pe Dragnea, nu să dați cu pietre într-un cal mort.

      • Daca ar fi mort ar fi mai bine! Din pacxate insa este inca viu, si cxa atare „face si desface”.

       Cat despre legitimitatea obtinuta prin alegeri, sa ma scutesti: cat de legitim era cand a aparut in balcon, cu de-alde Petrica Neulander si Sergiu Bruckner?

      • @Harald
       Ba stiu foarte bine ce a facut Stalin, dar la fel de bine stiu ca daca ar avea ocazia o multime de alti oameni ar face aceleasi crime. Stalin era un manuitor de oameni lipsit cu totul de scrupule si a facut tot cea a tinut de el ca sa impuna victoria comunismului, fiind la un pas de succes. Daca ar fi stiut ca ii ofera comunismului mai multe sanse de succes, sunt sigur ca ar fi ucis de zece ori mai multi oameni sau cine stie poate i-ar fi omorat pe toti. Dar nu il idealizez pe Stalin, nu cred ca e raul absolut. Pune-l pe Stalin in postul de prim ministru englez sau cancelar german si o sa vezi ce mare fas iese. De vina nu este in primul rand Stalin omul ci sistemul comunist care i-a permis o asemenea putere neingradita de nimic precum si ideologia criminala a marxismului care i-a oferit suportul moral pentru a face toate aceste crime.

  • @Harald
   „dacă Alexandru Alexe se poate manifesta astăzi în felul în care a făcut-o, asta se datorează în mare măsură și lui Ion Iliescu.”..
   Oare atita de perturbata si viciata poate fi gindirea unora?
   NU lui Iliescu isi datoreaza Alexandru Alexe libertatea de a striga in gura mare…
   Lui Iliescu ii „suntem cu totii datori” pentru faptul ca la 25 de ani dupa revolutie mai e necesar sa strigam Jos Comunismul si Jos Iliescu.
   Intr-o lume normala, dupa o revolutie normala ….Iliescu nici nu ar trebui sa existe! Nici el, nici FSN-ul si nici PSD-ul nu ar fi trebuit sa fie subiect de discutii pe acest forum…sau de strigat la ICR.
   Lui Iliescu ii datoram TOT…inclusiv gestul lui A Alexe. Dar e o datorie de moarte si singe si de 25 de ani de mizerie morala si materiala ce nu i-o vom putea plati niciodata destul nici lui Iliescu, nici familiei lui de guzgani politici si smecheri …esalonul 2 si 3 din PCR metamorfozati in FSN- PDSR- PSD de azi…

   • @ Alex – se pare că nu vrei deloc să înțelegi cum funcționează democrația. Chiar crezi că pe 23 decembrie 1989 România putea deveni brusc Norvegia? Chiar crezi că Ion Iliescu e cel care a împiedicat transformarea instantanee a României în Norvegia?

    Ceea ce voia publicul larg (electoratul) în anii ’90 era comunism cu față umană, gorbaciovism. Iar Ion Iliescu era exponentul perfect pentru așa ceva și suportul popular obținut de el era 100% autentic. Chiar crezi că trebuia să demisioneze în iunie 1990 la presiunea câtorva sute de manifestanți din Piața Universității, în ciuda celor 83% din voturi obținute în mai la alegerile prezidențiale?

    Democrația are niște reguli, niște principii, egal dacă ele îți plac ție sau nu. Conform acestor reguli și principii, Ion Iliescu era un președinte legitim, îndreptățit să-și ducă mandatul la capăt. Indiferent cât de serioasă ți se pare ție acuzația de ”comunism”, în Codul Penal nu există o asemenea infracțiune.

    • harald crede ca: „suportul popular obținut de el era 100% autentic.”

     Sigur ca da, la fel de autentic ca si „adevarul” scuipat catre populatie de catre TVR, radioul public si presa centrala 100% controlate de criminalii in fruntea carora era Iliescu.

     Baiete, ceea ce a atins 100% in 1990 a fost manipularea populatiei, dezinformarea, minciuna, brutalitatea, reprimarea salbatica a opozantilor.

    • Harald, democratia are, intre altele, un principiu clar: sa nu mananci c@k@t!
     Iar Iliescu si-a justificat preluarea conducerii (si asta PANA la alegerile in care a fost votat in mod „democratic”) exact pri aceea ca se va retrage… adicatelea nu „cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista”pentru vreo trei mandate. Daca stiam ca lepra (inca) nevotata – deci ilegitima – se va eterniza la Cotroceni il „rezolvam” in seara de 22 decembrie: crede-ma, aveam cu ce!

   • @ aka – da, chiar sunt într-o altă lume, unde oamenii civilizați nu aplaudă când un hipster ”revoluționar” se duce să-l înjure pe un fost șef de stat.

    • Adica veniti din lumea in care nu orice terchea-berchea poate sa-l injure pe un fost activist de frunte al PCR. Sau nu pe un activist care a instrumentat o revolutie in favoarea lui si a altora asemenea, un activist care nu a intinat nobilele idealuri ale socialismului. De altfel, si Ceausescu era un (fost) sef de stat, care merita si el respectul nostru, nu?

     • Argumentul „Ceausescu a fost si el sef de stat” are doua taisuri. Ion Iliescu, cum-necum, a fost ales presedinte in urma unor alegeri libere, directe, democratice. Nu era cazul celuilalt. Nu am senzatia ca Harald ar simpatiza macar cu fostul bolsevic, dar respectul pe care-l datorezi unui fost sef de stat este echivalent cu respectul fata de majoritatea care l-a dorit. E greu de sustinut, intr-o democratie, ca majoritatea greseste.
      Si da, faptul ca dl Alexe poate astazi sa se manifeste cum se manifesta, se datoreaza si lui Ion Iliescu. In vremea lui s-a asezat fundamentul statului de drept. Ca n-a fost o lucrare perfecta si e necesar acum sa indreptam zidaria cladita pe acea fundatie, e drept. Dar observati ca mai toti nemultumitii nu pot nici macar acum, la un fert de secol sa spuna cum ar fi trebuit sa fie, daramite atunci?!
      Si, ca o Ironie a sortii, Iliescu e criticat mai ales pentru primul an de Mandat. Un altul e laudat numai pentru perioada incipienta a mandatelor sale. Ar rezulta ca primul e cel care s-a adaptat, nu celalalt.

 5. Tinerii din ziua de azi !

  Iată-i !
  https://www.youtube.com/watch?v=2CArurJnZ6k

  Sunt frumoși, sunt curajoși, sunt uniți !
  Și, mai ales, nu admit compromisuri. Nu mai admit să gândească alții pentru ei.

  Iliescu va fi judecat în cele din urmă.
  Nu contează că noi, cei care am suferit din cauza fățărniciei celor asemenea lui și din cauza aparentei noastre lașități, nu vom mai fi prezenți la executarea sentinței Istoriei.

  Important este că tinerii pe care îi vedem bucurându-se împreună de puterea lor vor uita cine a fost Iliescu.

 6. Daca nu era Iliescu sa declanseze lovitura de stat asista de Rusia si stalele occidentale(Franta de ex.)nu mai aveati cum sa va entuziasmati de libertatile pe care vi le-a incalcat Iliescu si PSD.Daca vreti sa stiti cine a tras la”revolutie”cred ca ar trebui sa-l intrebati pe Caramitru cine i-a permis si de unde a luat armele pe care le-a impartit copiilor de 15 ani in fata CC.Si poate daca nu are nicio vina pentru incendierea Palatului Regal?Aud?

  • gabriel crede ca:
   „Daca nu era Iliescu sa declanseze lovitura de stat „, Romania ar fi fost si azi republica socialista.

   Ca sa vezi cine ne-a scapat de comunism!

   De unde apar toti omuletii astia ciudati carora le ies doar doar timpenii din degete?

   Au ajuns chiar toti securistii sa aiba acces la internet?

 7. ” Manipulare ordinara!”
  Un nenea de acolo zicea ca i-ar fi placut ca la intrunirea de la ICR „sa fi fost un schimb de idei”; dar doar ideile lor si ale criminalului Iliescu.
  Sa va fie rusine celor de la ICR.

 8. Dupa un sfert de secol gestul lui Alexandru Alexe nu este deloc unul singular ci eventual tardiv , dar aici nu este vina cetatenilor care au ragusit degeaba in toti acesti ani ci a ineficientei societatii civile de la noi.
  Problema grava in acest caz este ca intre logica sociala ( a cetatenilor onesti ) si logica formala a autoritatilor in uz nu exista o corespondenta biunivoca.
  Mai exact, de 25 de ani Ion Iliescu & comp se simt „insultati” daca cineva le spune in fata exact ceea ce nu vor sa auda( desi exista mii de documente in acest sens !) dar nu indraznesc sa-i dea in judecata pe protestatari pentru simplul motiv ca cel mai probabil ar pierde orice proces de acest gen.
  Cu toate acestea, protestatarii sunt amendati de Politie pentru o insulta nedemonstrata care de fapt nu face nimic altceva decat sa spuna un adevar nerecunoscut formal dar cunoscut de toata lumea , dar aceeasi Politie nu amendeaza pe Ion Iliescu&comp atunci cand insulta in public un om aflat langa mama lui numindu-l „derbedeu”si „drogat”.
  Intr-o societate cu adevarat normala si democratica , un om care isi exprima opinia nu ar fi fost insultat de catre fostii reprezentanti ai puterii , iar Politia s-ar fi gandit de doua ori inainte daca , si cui , sa dea amenda pentru ca in fata legii toti trebuie sa fie egali , nu unii mai egali decat altii.

  N.B. Dvs credeti ca Alexandru Alexe nu este basist, eu cred ca nu este nici de dreapta pentru ca asumandu-si ” riscul de contaminare” cu Dogaru care declara textual (“Domnu’ Mărieș, regret că armata, la ordinul Partidului, n-a tras în decembrie ’89,poate nu mai aveam atîția eroi de mucava astăzi… regret că n-a tras!”-https://www.youtube.com/watch?v=U7d3uT15gt0 ) isi neaga singur propria revolta si ridica dubii asupra demersului sau , dar la noi curentul anarhist este deja la moda inlocuind ceea ce unii au numit „fantoma anticomunismului” ( asta apropo de aniversarea celor 25 de ani de la Revolutie ! ).

  • Jenant din pacate faptul ca acest gest a ajuns sa fie facut de un protestatar de profesie gen occupy. Normal ar fi fost ca victimele(care au supravietuit) revolutiei si mineriadelor, sau rudele acestora sa nu rateze nici o ocazie in a-i arata acestui Iliescu sila pe care o simt fata de el. Cum acest lucru nu s-a intamplat, in ciuda asteptarilor, cineva trebuia sa profite de ocazie. A facut-o acest Alexandru Alexe, oricat de inadecvat. Si retraiesc sentimtul pe care l-am simtit in 2012, cand acesti tineri de stanga isi trigau ura impotriva capitalismului, invocand Piata Universitatii. Daca atunci isi insuseau simbolurile pozitive ale luptei anticomuniste, acum si le insusesc chiar si pe cele negative.
   In privinta miscarii anarhiste, acesta a fost mereu anvangarda comunismului. Daca nu are acelasi prost renume, este pentru ca nu prea a avut ocazia sa-si arate adevarata fata. Rar s-a intamplat ca aceasta miscare sa puna mana pe putere. Dar atunci cand a avut chiar si un sfert de ocazie s-a aratat in toata splendoarea hidosenia ei. In timpul razboiului civil din Spania, anarhistii s-au dovedit, in zonele pe care le controlau, niste criminali mai cinici si mai sangerosi decat comunistii, ceea ce nu este tocmai usor.

   • Corect ceea ce spuneti.
    Prea ne ambitionam sa-l gasim pe Fat Frumos pentru a ne ajuta/salva, pentru a face ceva.
    Si-apoi, nu este vorba despre cine i-a spus vorbele lui Iliescu, ci daca merita ori nu. Caci asteptindu-l pe Fat Frumos, Iliescu nu va raspunde pentru crimele din decembrie `89, pentru mineriada, toate soldate cu morti nevinovati, pentru a ajunge el la putere. Putere doar pentru ca fostul lui prieten „a intinat nobilele idealuri ale comunismului”.

   • Stimata Doamna,

    Aveti dreptate sa apreciati gestul indraznet prin cuvintele Dvs.
    Dar fraza „Cred că este un om liber, pur și simplu liber, așa cum doar cineva care avea 5 ani în 1989 poate fi” pare un pic exagerata. Am in vedere, de fapt, acel „doar” din fraza de mai sus.

    Pe de alta parte, riscurile asumate de cei aflati in strada in 21 decembrie ’89 (in Bucuresti) si de catre cei – mult mai multi – ce protestau in ’90 impotriva lui Iliescu sunt totusi din alta categorie.

    Este un prilej de mahnire ca inca de la primele comentarii ale articolului un participant la mitingurile riscante de acum 25 de ani a fost jignit.

    Fara a-l fi cunoscut pe cel ce semneaza „catperson” (nici in 21 decembrie, nici in ’90, nici mai tarziu) ma simt solidar cu el pentru tot ce a facut atunci, asa anonim cum a ramas.

    catperson_3

    • Multumesc, Popescule, catperson_3 !
     Cum i-am raspuns si lui catperson_2: solidaritatea anonima conteaza, principiile comune conteaza, vorbele bune asemenea.
     Si, DE FAPT, chiar suntem un soi de partid (jur ca mi-ar placea sa-l numim cumva cu CAT, hi, hi, hi!), care pe moment doar irita. Ce chestie, inclusiv oameni, de pe platforma asta…
     Sarbatori fericite! Jos Iliescu!

   • Nu am nimic cu gestul in sine. Probabil ca as fi fost chiar mai dezamagit daca aceasta reuniune a corbilor revolutiei ar fi decurs in liniste. Dar conteaza si scopul si persoana care il face. Daca nu as fi stiut nimic despre autor as fi fost si eu incantat. Chiar am si fost pe moment, cand am aflat stirea. Pana cand am aflat numele protagonistului. Atunci m-am dezumflat. Nici eu nu il cunosc personal, dar cunosc o persoana care graviteaza in cercul lui si care nu rateaza nici o ocazie sa ii promoveaze ideile si actiunile, asa ca sunt destul de informat in privinta lui. Probabil ca as fi fost chiar mai dezamagit daca aceasta reuniune a corbilor revolutiei ar fi decurs in liniste.

   • ICR, la fel si IICCMER, au devenit institutii golite de orice continut odata cu venirea la putere a guvernului Ponta. IICCMER il invita pe apologetul comunismului, Vasile Ernu, sa vorbeasca despre „disidenta”. La fel, ICR se ocupa acum de promovarea national-ceausismului si a lui iliescu. sunt institutii care nu mai conteaza, si nu au cum sa conteze cu Ponta la guvernare. despre asta trebuie sa se scrie si trebuie trase semnale, dar trebuie sa intelegem ca e firesc sa se intample ce vedem. si sa nu ne lasam pacaliti de protestatari de imprumut ca Alexandru Alexe, care nu are nici o legatura cu anticomunismul sau cu „disidenta” fata de PSD. E unul dintre ei, trebuie doar sa fim mai atenti cu personaje care incearca sa se branduiasca astfel. mai ales acum.

   • Alexandru Alexe este cum este, cuvintele sale sunt importante in acest context. Mai exact gestul sau, asa cum corect accenutueaza Luminita Marcu. Ion Iliescu este principalul responsabil pentru confiscarea revolutiei de catre un grup de nomenclaturisti cinici care au impus Romaniei post-comuniste, urmand retetele lui Brucan, cursul stiut, o perestroika timida, jenata, fripturista, minore reforme intra-sistemice in locul celor anti-sistemice, menite sa decomunizeze Romania. Nu mai vorbesc de amnezia generalizata. Ion Iliescu este detinatorul secretelor despre asa-zisii teroristi. Ion Iliescu a chemat minerii in iunie 1990 (impreuna cu Petre Roman). Ion Iliescu a recurs la instigarea urii inter-etnice. Ion Iliescu a recladit Securitatea, cu sprijinul unor Voican-Voiculescu si Magureanu.

    Il cunosc, cred, relativ bine, il studiez de mai bine de un sfert de veac. In 2003, imi imaginam ca a invatat politic. M-am inselat, cum am recunoscut in repetate randuri. Este un cameleon de tip bolsevic,un Deng Xiaoping al Romaniei. Nu in sensul reformelor in favoarea pietii libere, ci in acela al reprimarii zonei libere de neocomunism. Ion Iliescu este maledictiunea tranzitiei romanesti, cum o spunem cat se poate de clar Mircea Mihaies si cu mine, in „O tranzitiei mai lunga decat veacul”, cartea noastra de dialoguri aparuta la Curtea Veche Publishing.

    Alexandru Alexe a spus ca „imparatul” invitat de ICR-Zamfiroiu, are sange pe maini. Nu a gresit.In 1956, Imre Nagy a decis sa se situeze de partea revoolutionarilor. In 1989-1990, Ion Iliescu i-a reprimat si i-a calomniat. Fara Ion Iliescu, nici Ponta, nici Nastase nu ar fi fost posibili. Este mentorul a tot ce inseamna nemernicie in clasa politica romaneasca. In mod normal, IICCMER ar fi trebuit sa protesteze impotriva prezentei lui Iliescu la ICR. Nu a facut-o .Nu a protestat nici consilierul lui Klaus Iohannis, Andrei Muraru. Et pour cause…

    http://www.evz.ro/ion-iliescu-si-imprevizibilul-sau-trecut-1026441.html#ixzz2MUBGLvUf EVZ.ro

    • D-le profesor,

     Va multumesc!
     Ca de-obicei, profesionalismul rostirii dvs. aduce clarificari transante in general si mici satisfactii de ordin personal noua, celor care incercam sa inchegam vreun dialog. „Da’ dom’le, asa as fi vrut sa spun si eu!” ne face sa oftam usurati si sa ne reapucam un pic mai linistiti de trebi. Caci tara geme de treaba, oare asta o fi evident la toate nivelele?!

     DECI: nu, nu conteaza cine e junele Alexandru asta, conteaza ca, punctual si intr-un context sensibil pt o mare parte din societate, el a avut dreptate, a spus cuvinte care ne obsedeaza si ne dor de un sfert de veac. El a spus rastit, simplu si inestetic (zicea cineva aici ca e din cei platiti cu ora, ca e…imprumutat oricand!) ceea ce dvs. ziceti in 3 vorbe ca o ghilotina cu sunet sec: MALEDICTIUNEA TRANZITIEI ROMANESTI (pe dvs. va platesc cu randul, sau cu paragraful?!?! Sa mai si glumim, sa nu plesnim…).

     Oricine va rosti asta, in orice fel, in orice forma, in orice loc, in orice limba, va avea dreptate. Ca se intampla ca acea persoana sa sugrume pui de pisica, sa faca excese bahice, sa se poarte incalificabil cu parintii batrani sau sa fie un chiulangiu la locul de munca, scade credibilitatea persoanei si, inevitabil, simpatia pt ea…Nu l-ai chema duminica la masa! Dar vorbele raman adevarate. E ca la votul universal, nu?! Cu totii cunoastem persoane cu care n-am vrea sa avem de-a face, cu care poate…nu ne-am urca nici in lift, si cu toate astea, ele au dreptul sa voteze si votul lor e egal cu al oricaruia dintre noi.

     Profit sa va urez un sezon grozav si o intrare tihnita intr-un an nou!

  • Ca si dumneavoastra, spun ce cred, in cel mai precis mod posibil. Nedrept/drept este o clasificare morala care nu se aplica libertatii (in acest caz a opiniei).

   • Aveti dreptate. Perechea de antonime cinic/increzator e aplicabila aici. Luati de vartejul aparentelor, unii dintre noi sunt insa, cateodata, prea increzaratori.

 9. Alexandru Alexe – un protestatar de imprumut, fost aliat al lui Mircea Dogaru în tranșeele războiului USL împotriva statului de drept. Și pentru ca am scris deja despre el, o să ma citez: Unul dintre cei mai prezenți și guralivi protestatarii din Bucuresti, este cel care a organizat primul “Occupy” din Romania, Occupy Bucharest, în oct 2011 ( imagini aici), și de atunci participă la majoritatea protestele grupurilor stîngiste bucureștene. Este omul bun la toate, îl poți chema dacă organizezi cu prietenii un protest antigaze de șist, pentru “salvarea” Roșiei Montane, împotriva dictaturii băsiste, împotriva FMI, împotriva capitalismului, sau doar așa, anarhic, împotriva “sistemului”. Se simte în largul lui, în egala măsura, printre anarhiști, ecologiști și neomarxiști, dar și printre ultrași, și ca să fie pachetul complet, nici în fața lui Miron Cozma sau a lui Mircea Dogaru nu roșește. Alexandru Alexe este una dintre punțile de legătura dintre USL, vechii comuniști și ONG-ismul neomarxist.

  Antena 3 i-a dedicat cel puțin 2 emisiuni la sfîrșitul lui 2011.

 10. Gestul lui Alexe va avea o urmare imediata si deloc neglijabila: aceea ca il vom vedea mai putin sau poate chiar deloc pe Iliescu la manifestarile si evenimentele de comerare a Revolutiei de acum 25 de ani.

 11. Sa pastram simtul masurii. Iliescu nu e Stalin. Dar nici nu e Gorbaciov. E undeva intre, greu de spus la ce distanta intre cei doi. Cert e, insa, ca Iliescu a facut mai mult rau decat bine Romaniei. Daca ar fi fost numai dupa el, astazi eram mai degraba un fel de Vietnam, sau, in cel mai fericit caz, un fel de China. Iliescu a intrziat, voit sau indirect, prin pupilii sai, orice incercare prematura, in opinia lui, de democratizare a tarii. A acceptat, cu noduri in gat, prabusirea comunismului, la mult timp dupa ce era clar ca aceasta ideologie criminala a fost infranta in Europa. A distrus o generatie de romani, asta e crima pentru care ar trebui judecat acest cetatean Ion Iliescu.

  • Ion Iliescu a fost primul conducător al României care a predat puterea atunci când a pierdut alegerile. Astăzi pare un gest absolut firesc, dar el e primul care a făcut acest gest. Așa a ajuns România printre țările ”frecventabile”, după zeci de ani de dictaturi de toate culorile.

   De aceea insist că Iliescu nu poate fi judecat după standardele de azi. Iliescu și-a asumat niște riscuri în decembrie 1989 și Ceaușescu ar fi schimbat rapid soarta cu el, dacă ar fi avut ocazia să revină la putere. Nu mă aștept ca un protestatar de profesie să înțeleagă așa ceva, dar cineva ar trebui să-i explice.

   • Domnule, Iliescu e un criminal in toata regula, si dupa legile de azi, si dupa legile din ’90. Faptul ca n-a fost judecat tine de sistemul de justitie malformat de la noi, timp de decenii in mina lor, a celor care au avut puterea.
    Sa-i tot dai cu regulile democratiei stiind bine cine e si ce a facut Ion Iliescu e nu doar cinism curat, dar tine de o precaritate morala evidenta.
    Iar daca noi, oamenii obisnuiti, nu raspundem mereu asa cum s-ar cuveni demersurilor care incearca sa justifice nejustificabilul, asta nu e din cauza lasitatii sau a lipsei de civism, ci din cauza unei scirbe adinci. Fiindca e o realitate, nu avem cu totii vocatia de procuror – nici macar procurorii de meserie nu pot avea placerea de a privi in ochi scursurile societatii –, cu atit mai putin nevoia de a asista zilnic la autopsii.

    Toti fostii mari demnitari comunisti, toti fostii securisti ar trebui judecati indiferent de virsta. Nu-i vorba de razbunare, asa cum ne spun mereu cinicii, ci de dreptate.
    Nu e niciodata prea tirziu pentru a infaptui dreptatea.

  • Ce trist e, daca e adevarat ca baiatul ala e…protestatar cu ora!
   Si da, multe lucruri din iarna lui 2012 n-au iesit din ceata aia, multe figuri dubioase au locuit de-atunci spatiul public…
   Dar pt noi, „talibanii” strigaturii Jos Iliescu!, cei care credem sincer ca acesta a jucat un rol esential rau in istoria actuala a tarii si ca pedepsirea lui (decenta, ca pt octogenarul ce este, daca vreti si numai simbolica!) va limpezi multe ape, sa auzim, dupa mult timp, acuze drastice strigate in fata venerabilului, e o mangaiere.
   Da, semn de putinatate sufleteasca, daca vreti, de aspiratii marunte, de satisfactii meschine, etc, etc. O banala si ruginita supapa. Omeneasca. Trista. Ca sa revenim la tristetea de la inceput…

 12. Cine i-a asigurat lui Ion Iliescu pina azi si prin ce mecanisme subterane imunitatea si intangibilitatea (nu in primul rind pentru mortii din decembrie 1989; acolo raspunderea pentru crimele premeditate cu luni de zile inainte fiind mai greu de atribuit unui singur om – era un plan care a fost pus in practica, cu participarea lui Iliescu, printre altii, si am avut ce stim), ci pentru crimele, teroarea si barbaria indescriptibile de pe 13-15 iunie, de care Iliescu este primul vinovat?

  Asa cum spunea un fost ofiter american, exista o responsabilitate a comandantului. Daca o nava loveste o stinca, capitanul e raspunzator, chiar daca in momentul respectiv dormea.

  Iliescu era presedinte atunci, e vinovatul principal si trebuie sa raspunda pentru iadul in care a aruncat Romania.

  Din pacate, pe teren, dupa cum se vede, la fel ca si infringerea, crima pare sa fie e orfana.

  A facut, oare, Ion Iliescu o intelegere cu vreo putere straina care, in schimbul orientarii „corecte” a Romaniei de sub comanda lui, i-a promis imunitate eterna? E JUSTITIA din Romania intr-o relatie de subordonare fata de o entitate politica interna sau externa?

  Daca nu e, de ce nu il aresteaza?

 13. eu nu pot sa-l felicit pe domnul Alexe si nu pot fi de acord sa facem un erou din orice exaltat doar pentru faptul ca a trecut la gesturi publice extreme impotriva adversarilor nostri politici. nu-mi aduc aminte decat de ofiterul ala tanar si nelinistit care a fost transformant brusc de Antena 3 in erou national pentru ca a participat la protestele anti-Basescu in uniforma militara. sau de Sobaru. a face eroi in astfel de oameni inseamna ca ne acordam sustinerea foarte ieftin. pentru mine este doar o intamplare ca avem la un moment dat aceleasi preferinte politice cu astfel de oameni.

  in plus, a sustine si aplauda din spate pe unul care are curajul sa faca ce noi nu ne permitem este un semn de lasitate. daca cineva considera ca este corect ca iliescu sau oricine sa fie insultat public sau agresat fizic, sa mearga personal sa faca lucrul asta si sa suporte consecintele. e foarte urat sa te folosesti de altii pentru asa ceva.

  cat despre vina lui Iliescu de a fi manipulat poporul cu televizorul, eu nu cred ca asta demonstreaza ca democratia de la momentul 90 a fost viciata. inclin sa cred ca nici nu era nevoie de prea multa manipulare la momentul ala, dar chiar daca ar fi fost vorba de manipulare in primul rand, asta arata doar ca poporul era foarte receptiv la un astfel de mesaj. tot nu poate fi vorba doar de vina unui singur om.

  principala vina in cazul lui iliescu, din punctul meu de vedere, este ca nu a avut nici macar minime declaratii publice sau actiuni anti-coruptie in toti anii cat a fost la putere. a crescut generatii intregi de hoti si de gainari in partidul ala, si i-a lasat sa-si vada linistiti de treburi si sa se extinda. a ales sa fie imaginea publica cinstita a unui partid de hoti care a facut enorm de mult rau romaniei. daca a fost bine intentionat, a fost si un lider extrem de slab si las care si-a cumparat ieftin sustinerea in partidul ala de la niste borfasi.

 14. Sergiu Simion: „in fata legii toti trebuie sa fie egali , nu unii mai egali decat altii.”

  Nu şi într-o societate dominată de ideologie, ca socialismul / comunismul Blocului Estic, sau „socialismul vegetarian şi biciclist” din corporaţii.

  (Co)mu(n)iştii au promovat o structură socială foarte închisă, rigidă şi ierarhizată, demonstrând că erau mai obsedaţi de apartenenţa la o castă decât medievalii. Prima întrebare pe care o puneau când se interesau de cineva nu era “ce face? / are studii / are casă / cât câştigă?”, ci “ce erau părinţii lui? e de familie?”

  Pornind de aici e uşor de realizat de ce protestatarii din Piaţa Universităţii erau „golani”, iar minerii, în ciuda calităţilor care le sunt atribuite (adică prostia, incultura, brutalitatea etc) erau „muncitori disciplinaţi, cu familie şi copii”. De fapt, dacă e să asculţi ce aveau de spus generaţiile mai în vârstă, e cam aceeaşi diferenţă pe care o făceau când spuneau „Ceaşcă e rău, dar Ştefan Andrei şi Corneliu Mănescu sunt domni”.

  E la fel de uşor de realizat că atunci când lucrezi într-o corporaţie şi şefa ta e o hipstăriţă fanatică, genul care mănâncă vegetarian şi o arde ciclist şi ecologic ca să salveze planeta, o să bagi numai salate, spanac şi varză de parcă ai fi frate cu iepurele şi o să-i porcăi pe “cocalarii cu bemveu”. Sau „golanii cu bemveu”. Dacă sunt de sex feminin, „curvele cu bemveu”. Dacă vrei promovare, bineînţeles. Când ai alunecat în clasa „golanilor”, păţeşti ca la Piaţa Universităţii.

 15. Cititi, analizati si cercetati tot ce va iese la indemana despre individul Alexandru Alexe. Vedeti aici un articol interesant despre el !

  http://inliniedreapta.net/insemnare/cine-este-alexandru-alexe-si-cum-a-ajuns-el-din-protejat-al-antenei-3-si-al-lui-miron-cozma-erou-anticomunist/

  Cred ca scopul real al actiunii sale a fost sa aiba „capital de imagine” si sa autovictimizeze prin predarea sa la Sectia 1 de Politie din Bucuresti ! Cu alte cuvinte, noi, oamenii corecti si cinstiti sa fim solidari cu el (nu intamplator am aflat de mic ca unul dintre cuvintele de baza ale falsilor revolutionari, preluate de anarhistii din jurul clanului Claudiu Craciun (intitulat Uniti Salvam) este „Solidaritate”, completat de lozinci fara tinta („Toti sunt la fel”, „Toate partidele aceasi mizerie”, „Presa romana plina de minciuna” samd) strigate cu mult drag si de acest individ, Alexandru Alexe ! El este unul dintre artizanii care doreste sa confiste o viitoare revolutie in tara si sa arate ca el si grupul lui sunt solutia. Fals !

  In seara de 16 noiembrie 2014, acest individ (cu inca 4-5 ultrasi de-ai lui) s-a repezit la un protestatar prezent in fata sediului PSD sa-i spuna ca „i-a urmarit profilul si sigur este membru de partid” (cu alte cuvinte nu e protestatar ca el). Acelasi Alexe a incercat in momentul respectiv sa provoace ruperea cordonului de jandarmi ca sa provoace violenta, dar din fericire protestatarul serios si prietenii lui au facut un pas in spate, s-au departat de cordonul de jandarmi si au strigat „Fara violenta”, iar Alexe cu complicii sai au platit nota !

 16. Bravo, Luminita Marcu, si multumesc pentru lectia de viata pe care o reprezinta acest articol, din care eu am retinut (citind printre linii ;) ) :
  – ca viata (ziua, anul, aniversarea) sa ti se para mai frumoasa, este suficient sa-ti doresti asta foarte tare(!), pentru ca, orice intamplare (épiphénomène!) sa capete rolul de „motor” (turbo!), ceea ce este foarte practic, si chiar indicat, intr-o lume predispusa la pesimism.
  – reactiile emotionale primand deseori (intotdeauna?) judecatii rationale, utilizarea inteligenta a acestei realitati reprezinta o sursa inepuizabila de controverse ;) : „paine alba” pentru polemistii de profesie!
  – „erou” fiind doar acela pe care poporul il desemneaza ca atare, si „rege cel pe care lumea-l considera rege, indiferent de culoarea sangelui care-i curge in vene…” – proverb francez – , oricine poate avea aceasta onoare + sau – efemera…daca doreste foarte tare!!!

  p.s. : Cand dl Peter Manu vorbeste de posibilitatea unei abordari diferite a comportamentului dlui A.Alexe, este superficial si mai ales inapropriat, sa deduceti ca l-ar fi considerat deja nebun!

 17. Distinsa Luminita Marcu, umila mea opinie este ca faceti o grava eroare laudand comportamentul unui individ ca acest alexe.

  Alexe, nu este altceva decat produsul unui capitalism barbar si golanesc.
  La fel ca si golanasul Simion sau Doru Maries, toti acestia sunt specimene care se ocupa doar cu scandalul- sunt platiti.
  Din pura curiozitate am intrat pe facebook la acest alexe si am avut o mare surpriza.
  Gadjiul, cere 0.80ron ca sa imi accepte un mesaj.
  Pe ei, munca nu ii intereseaza, ei sunt doar smekeri-impostori.
  .Eu,desi am participat direct la Revolutia din 1989 sunt obligat prin educatia primita sa muncesc si pentru astfel de loaze.
  Contributia pentru pensie, nu vreti sa o platiti dvs si pt eroul alexe???
  In vreme ce dl. Iliescu, conducea destinele unei tari aflate in mare cumpana in acel Decembrie, acesti indivizi nici macar nu au stiut ce se intampla.Alexe, nu cred ca mergea nici la gradinita.
  Dupa ce totul a fost pus la punct, incep si ei sa iasa afara din gauri…
  Voinicii de dupa razbel.
  Din cauza unor inadaptati ca acest alexe este Romania ceva mai in urma, nu din cauza unor oameni ca dl. Iliescu.

  Cel mai usor este sa zbieri, sa scupi, sa jignesti, mai greu este sa construiesti prin munca cinstita.

  p.s- am vazut ca si atunci cand retardul din Constanta l-a scuipat pe dl. Basescu, au fost unii care ii laudau gestul.E trist sa vezi ca avem asa zis eroi care scuipa si jignesc, iar acestia sunt culmea, laudati !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Luminita Marcu
Asistent universitar în Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti, doctorat în filologie cu o lucrare despre presa culturală din comunismul românesc (profesor colaborator din 2001, titular în departamentul de Studii literare, din 2005). A publicat cartea Mansarda cu portocale. Puzzle spaniol în 2006 la Editura Polirom, traduceri din engleză şi spaniolă şi numeroase articole în presa din România. În curs de apariție la Editura Cartea românească, lucrarea ”Gazeta literară 1954-1968. O revistă culturală în comunism”. Aprilie 2010 - aprilie 2014, director adjunct al ICR Madrid. 2007-2010, consilier de presă al Institutului Cervantes din București. Din septembrie 2014, lector, prin concurs, la Universitatea din Salamanca (titular al cursurilor de Literatură română în cadrul Literaturilor romanice și de Limbă și civilizație românească).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro