duminică, mai 16, 2021

Bravo, Timișoara, ești ca toată țara!

Am trăit mai bine de 20 de ani după revoluție cu mândria de a veni din Timișoara. O mândrie deloc arogantă, lipsită de vanitate și mai ales fără excluziuni. Știam pe propria biografie că orașul e prudent: te ține la distanță, te examinează și abia apoi te adoptă. Amestecul de etnii și de culori regionale sugerează alte criterii de adopție decât cele mediocre care îi pun la zid pe ”mitici” sau pe țigani. Am trăit cu iluzia că orașul e special, dotat cu o resursă secretă de înțelepciune și o morală proprie. Ca jurnalistă, ca profesor, ca om al urbei am susținut cu toată convingerea că există Spiritul Timișoarei, că el explică buna-cuviință, cumpănirea, discernământul, dar și un simț nealterat al viitorului: altminteri cum ar fi ieșit, fără nicio garanție, sute de mii de timișoreni  în decembrie 1989, să ia de gât balaurul ceaușist? Timișorenii au votat ani de zile în concordanță cu acest spirit, chiar dacă se așezau în contradicție cu majoritatea mare, arătându-se mai deschiși la mersul lumii: când țara vota zdrobitor neo-comunsimul, timișorenii votau opoziția democrată, când țara se pedeliza, timișorenii păstrau respectul pentru creștin-democrație și grija pentru minorități, stindard purtat onest de primarul Gh.Ciuhandu. Acum e altfel: Timișoara e ca toată țara. Un blogger explica acest oportunism ca pe un semn de amară maturitate: timișorenii s-au învățat minte, nu mai ies din rând, că rămân cu dreptatea, dar fără buget! Eu nu cred asta. Cred că există o supărare legitimă pe politică și pe corifeii ei gata să ceară oamenilor sacrificii de criză, dar atât de grijulii cu propriile interese, neîncredere care sugerează că nu contează nici culoarea politică, nici faptele, nici biografiile, toți o apă și-un pământ. Decepția s-a exprimat printr-un dat cu tifla, iresponsabil până la un punct, fiindcă a consacrat o făcătură ca PPDD în administrația locală și a plasat în fruntea județului un semnatar de pe o listă de smintiți, ieșiți să ponegrească valoarea culturală certă. Resemnarea sau contestarea la grămadă, votul negativ cum îl numesc politologii, au subminat participarea și cumpănirea care făceau diferența. A triumfat amestecul. Oameni de toată isprava sub aceeași flamură cu lichelele momentului. Pe hartă, în iunie 2012, Timișoara postelectorală e reprezentată ca o grimasă roșie. Poetul Petru Ilieșu, un contestatar de vocație, scria: ”Din tot ce-i roșu, îmi place vinul”. Avem aceleași gusturi.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. „Știam pe propria biografie că orașul e prudent: te ține la distanță, te examinează și abia apoi te adoptă.”
  Da, doamna Armanca, exact asta s-a intamplat. Dupa 20 de ani…orasul a decis adoptia. Un oras prudent, dar fara obsesii.

  • Adica Casandra, Timisoara a adoptat culoarea pt care au murit tineri, batrani in 1989 pentru a scapa de asa numita ciuma rosie comunista? BRAVO!!! Va meritati soarta cu adevarat!!!

   • Timisoara adopta,dar nu uita….depinde si cum adopti,de drag ,obligat,sau urmare unei anume politici… Timisoara,suntem noi,timisorenii (!)situatia de acum,o spune o timisoreanca plecata departe ,dar nu definitiv, prezenta zi de zi -datorita pc.- in tara,in Banat,in Timisoara,tocmai pt ca imi pasa…deci spuneam ca situatia de acum,tragica,spun eu ,se datoreaza lehamiselii si silei ce au simtit.o cetatenii fata de luuuunga guvernare impotenta a fostilor edili…apoi daca vrem schimbare,apoi sa fie,nu ici colo ,in partile esentiale…politica nu se carpeste,este radicala…ori e alba ori e neagra….gri.ul deja este o culoare ce prevesteste depresia…dar rosul???hmm,rosul e culoarea taurilor la coride,rosul e culoarea berbecilor caposi…;-)adoptati culoarea si schimbati.i semnificatia(politica)treptat,spre interesul nostru….o ,,boala,,grea romaneasca este lamentarea…totul se rezuma la vorbe…faptele sunt cele care raman…banateni,timisoreni…este vremea schimbarilor adevarate,nu parodiile de acuma….schimbari care trebuie sa inceapat cu voi…aveti curaj!o zi frumoasa timisoreni,salutari din muntii Alpi..
    ..salutari stimatei d.ne Armanca…ceau ceau

 2. N-am inteles de unde mindria asta locala stupida (Timisoara e mai altfel). Ma rog, eu cred ca prostia e uniform distribuita

 3. E un semnal grav. La fel de grav ca fatul ca ieri media nu a catadixit sa scrie aproape nimic despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.Cine uita nu merita. O zi buna !

 4. Aici gresiti cind manifestati neincredere:
  „că rămân cu dreptatea, dar fără buget!”
  Asta s-a intimplat 22 de ani; fara buget ;)

 5. ‘timișorenii păstrau respectul pentru creștin-democrație și grija pentru minorități, stindard purtat onest de primarul Gh.Ciuhandu’. nu zau? 16 ani de cinste si corectitudine. ca multe s-au intimplat in anii astia in timisoara. multe lucruri bune. investitori straini cu tiriita, drumuri sparte, tiganii care au cucerit centrul orasului cu ajutor chiar din primarie, un oras plafonat, ramas in urma fata de celelalte mari orase ale romaniei. excelent. ‘stindard purtat onest’? nu va este un pic rusine?

 6. Timisorenii aia de care vorbiti, de votau PNTCD-ul nu s-au mai dus la vot.De aia a castigat USL-ul.Si de ce ar fi facut-o?Orasul arata ca dupa bombardament.Strazile sint praf, nu ai locuri de parcare, dar ai cea mai mare taxa din tara pentru ridicarea masinilor, centrul istoric a fost ocupat de tigani cu largul concurs al Primarie Timisoara, iar la poluare, oficial am devenit cel mai poluat oras din Romania.Si asta in conditiile in care cica ne vrem capitala europeana.Si bineinteles sa nu uitam de nesimtirea crunta care domneste in Primaria Timisoara unde gasesti monumente de profesionalism precum adjunctul de la Incasari Taxe care a terminat Facultatea de Arte.Timisoara a devenit un exemplu de asa nu.Orice timisoarean sub 30 de ani o sa iti zica acelasi lucru.Ca Oradea e un oras mult peste…

 7. Nu chiar toti sunt la fel… Vezi Sibiul…

  E adevarat ca la CJ nu mai e Bottesch ci a venit un infam de la PSD dar la Primarie e alta situatia…

 8. Asa este, doamna Armanca, primarul Ciuhandu si-a manifestat in primul rand grija pentru minoritati. Cred ca numai Sterhaia mai intrece Timisoara prin densitatea palatelor tiganesti ridicate cu sau fara autorizatie de constructie. Dar despre sutele de imobile „retrocedate” catre clanurile Ionelas si Carpaci de ce nu faceti vorbire, doamna Armanca? Ce ramane dupa domnia lui Ciuhandu? Unul dintre marile orase ale tarii ramas la coada urbanizarii moderne nu a beneficiat in 16 ani nici macar de un pasaj rutier mai de doamne-ajuta. L-au sabotat comunistii lui Nastase, am inteles, dar ce-au avut cu luminatul primar amicii lui Basescu?
  Vorbiti de „spiritul Timisoarei”, doamna Armanca? Despre un judet diriguit de infatuarea si golania unora ca Ostaficiuc sau Popoviciu? Sunteti timisoreanca, am urmat pana la un moment dat aceeasi scoala, dar sunteti rupta total de realitatea marelui oras de pe Bega. „Spiritul Timisoarei” a dat pedeapsa binemeritata nesimtirii si minciunii.
  As vrea sa sper ca cele sustinute cu atata convingere de catre dumneavoastra se datoresc exclusiv posturii de salariat al Institutului Cultural Roaman diriguit pana acum de onorabilul domn H R Patapievici. V-as acorda in acest caz circumstante atenuante. Deh, dragostea mai trece si prin stomac…

 9. Daca stateati in Timisoara poate ca nu scriati acest articol. Ciuhandu a facut o gramada de magarii in acest oras. Faceti o plimbare prin zona centrala si o sa vedeti cine locuieste in casele de pe langa Parcul Rozelor. Nu am fost la vot deoarece nu avem cu cine vota. Multi au votat impotriva echipei lui Ciuhandu, deoarece oamenii s-au saturat de atatea nepotisme si magarii.

 10. timisorenii au ieshit sa ia de git balaurul ceausist?…eu credeam ca au iesit impotriva comunistilor!
  ei,acuma nu va para rau.s au inscris si ei in rindul lumii bune.doara nu tzi fi si dvs dintre aceia care spun ca formarea poporului rumin s a incheiat in 175e.n!!ha,ha ha.uite;formarea continua si azi.eu ashtept zilele cind ppdd vor fi majoritari si acolo.ce,ei nu sint oameni?
  dupa 92 ani impreuna am ajuns si noi ca ei.acum macar shtim si noi sa furam

 11. am scris pe ziare com.,ca TIMISOARA era exemplul viu al martirilor care au murit cu ochii deschisi ”vazand”un viitor pe care ei nu lau apucat.vesnica recunostinta din partea unuia care sa ascuns dupa pperdea ,dar incearca sa sprijine viitorimea cea debusolata de droguri,fiere rosie ,siNEVOI!AMAR,AMAR AMAR,MORTII revolutiei nu vor sa ne faca un dar /salia pe iliescu,sa scape tara de securisti si sa il condamne pe nascase si pe toti de teapa lui!!!!!

 12. Eu am alta explicatie pentru „inrosirea” Timisoarei.
  Daca singura posibilitate sa scapi de mafia ciuhandiana este sa ii votezi pe altii, atunci o faci. Intimplarea nefericita face ca „ceilalti” sa fie usl-inosii.
  Articolul acestei doamne este jalnic. Sa afirmi ca ciuhandu este cinsitit, e ca si cum ai da o flegma pe obrazul Timisoarei, chipurile atit de iubita de autoare. Jalnic!
  Repet: e o catastrofa ca au ajuns usl-inosii la putere in toata tara, dar asta a fost posibil doar prin vot negativ, deci aia care au fost la ciolan pina acuma au ingrotosat din cale afara lumea si pur si simplu nu se mai putea merge tot asa.

 13. Cum nu va convine ceva bagati placa cu comunismul, cu securitatea si asa mai departe. Aprobati democratia cata vreme va este favorabila, dar cand nu va place ceva toti ceilalti devin prosti, banali, inculti. Frumos ce sa spun….
  Timisoara a stagnat in ultimii ani.. asta este adevarul. La potentialul pe care il are se poate mai mult. Nu spun ca USL-ul este solutia, ci doar ca oamenii votati ar putea sa fie o solutie. Problema comuna tuturor politicienilor este lipsa de responsabilitate.

 14. Unicul motiv pentru care Timisoara a initiat protestele din ’89 a fost ca acolo si-a avut resedinta sub arest Tokes. In niciun caz ca timisorenii ar fi mai patrioti sau mai deschisi catre Vest.
  Romanii sunt niste oi lipsiti de orice initiativa civica sau simt al demnitatii. Daca nu erau asa, pana acum nu s-ar fi lasat condusi de niste animale care si-au batut joc de ei.

 15. Draga Brindusa;

  Textul tau constata si incearca o explicatie a unei situatii fara sa arate si adevarata cauza.
  Da, Timis(oara) este acum rosu/rosie si de vina, spui tu (si nu numai tu!), sunt alegatorii. Ei bine, cred ca gresesti! De vina nu sunt alegatorii ci cei care au anuntat un candidat (Adrian Orza) cu doar o luna inainte de alegeri (nimeni nu a stiut de intentia lui Ciuhandu de-a se retrage!). Or, pentru ca un candidat sa fie viabil este nevoie de cel putin un an de promovare (Bogdan Herzog, un tip bine informat, spune ca doar “În campanie (in care a fost implicat! -n.m.) am avut ocazia să constat că Adi [Orza] chiar ştie administraţie, cunoaşte în amănunt problemele oraşului, e bine intenţionat …” /vezi la http://www.vestul.ro/stiri/5428/alinierea.htm ). Apoi, au realizat un vehicol politic (Uniunea pt. Timis) de care nimeni nu auzise inainte de alegeri. Acestia au fost pasi corecti, pe fond, dar facuti cu foarte mare intarziere. Pentru ca in Timis(oara) nu exista mass-media (stii foarte bine lucrul acesta!), vestea acestor actiuni politice (si explicarea lor) nu a mai ajuns si la „ultimul” alegator. De asemenea, sunt de vina si (prea!)multele greselile din campania electorala; de la conceptie (Ciuhandu voteaza Orza) la implementare si din activitatea curenta de campanie (cu mult prea multe greseli, cum se spune in tenis, neprovocate!). Iata de ce transferul de incredere in Ciuhandu (a mai existat?), pe care intreaga campanie s-a bazat, nu s-a propagat (din pacate!) automat la Orza.

  Sa auzim numai de bine (slabe sanse!),

  S o r i n

  P.S. Nu am votat niciodata Ciuhandu dar am votat acum Orza! Din pacate, orasul meu a pierdut, in acest moment, o oportunitate …

 16. pana la urma cum este?
  1. Timisoara a fost pacalita pana acum?
  2. Timisoara a fost pacalita acum?
  Oricare ar fi adevarul, ce-i asa special acolo? Ca au ultrasii un clip pe vimeo?

 17. Timisoara NU a votat cu USL-ul. E o tampenie tot articolul asta. Timisoara a votat cu Robu. Un om care a aratat ca poate sa faca si face.

  Eu personal am votat cu Robu si as fi votat cu el indiferent la ce partid era. Si sa explic si de ce:
  – m-am saturat ca dupa 16 ani de mandat de la „cinstitu’ ” Ciuhandru … sa circul pe sosele din oras si sa-mi pice plombele din gura de la cate gropi sunt. Au fost strazi inchise cu anii, iar dupa 2 luni erau din nou varza.
  – sa vad numai cacaturi de masuri implementate pentru oras. vezi tramvaie de 5 milioane de euro care nu au sine pe ce sa circule.
  – sa fie un cosmar sa iei orice fel de act de la primarie.
  – sa fim un oras in care tiganii stau in centru, iar pulimea care munceste / plateste taxe si asa mai departe abia abia … gaseste un loc intr-un bloc vechi si vai de capul lui … la care nu exista nici un fond de reabilitare termica. (80 de blocuri parca refacute in Timisoara vs. vre-o 500 parca in Arad).

  etc…

  Si ca sa vezi surpriza … dupa 2 luni de Robu … una din cele mai importante artere din oras s-a asfaltat in timp record … 1 saptamana. Si s-a facut chiar bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Încălzirea globală, acidificarea oceanelor și moartea peștilor tropicali – acuzații de fraude științifice de mari proporții

Pe 6 mai 2021, revista Science a publicat o amplă anchetă intitulată Acidificarea oceanelor modifică comportamentul peștilor? Acuzațiile de fraudă creează o...

PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

Ierusalim. Există conflicte fără soluții sau doar conflicte pentru care soluția încă nu a fost găsită?

Rezumatul în 10 puncte: Începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (7/8 mai), în...

Îl mai poate salva războiul/Hamas pe Netanyahu de pierderea funcției de prim ministru?

Știm, teroriștii de la Hamas au atacat iarăși Israelul iar statul Israel are tot dreptul să se apere. Niciun dubiu în această...

Sfârșitul emigrației

Au emigrat din România spre Europa occidentală peste trei milioane de români, din 2000 încoace. O parte au emigrat spre Italia și...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro