luni, septembrie 25, 2023

Buimăceală totală în ce privește impozitul pe construcțiile speciale

Recent, domnul Constantin Niță, ministrul delegat al energiei, ne anunță că barajele vor fi scutite de impozitul pe construcțiile speciale pentru că sunt proprietate publică, au fost doar concesionate companiilor care le administrează și statul nu poate să taxeze statul.

Domnul ministru nu face însă referire și la liniile de înaltă tensiune pentru transportul energiei electrice, conductele magistrale de transport țiței, produse petroliere și gaze naturale.  Să înțelegem că aceste construcții speciale nu sunt  proprietate publică  și sunt în proprietatea companiilor care le folosesc și, prin urmare, vor fi impozitate  ?

Introducerea acestui impozit pe construcțiile speciale reprezintă culmea guvernului USL (PSD-PNL) în materie de incompetență în introducerea unui impozit.  Fără consultarea mediului de afaceri, fără un studiu de impact, fără fundamentare minimă pentru a cunoaște cine sunt cei care vor fi impozitați.  Nici la finele lunii februarie, nu există norme de aplicare.  Așa că fiecare ministru își dă cu părerea.  Ministrul agriculturii ne povestește că a avut discuții cu ministrul finanțelor (care nu mai este) pentru a vedea ce se poate face în agricultură, pentru că fermierii au început să realizeze ce înseamnă să  plătești acest impozit pe silozuri, sere, solarii etc.

Acest impozit poate fi justificat într-o țară dezvoltată cu o infrastructură pusă la punct.  În România, țară încă în curs de dezvoltare, cu o infrastructură care necesită uriașe investiții, acest impozit este în fapt un impozit pe investițiile în infrastructură.  De aceea, noul guvern care se va forma ar fi bine să înceapă activitatea prin anularea acestui impozit pe construcțiile speciale

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. In nici o tara nu e benefic un asemenea impozit.Nu e normal sa duci mina la cozoroc , sa te uiti in zare si sa spui, hai sa impozitam si stalpii aia….:))))

    In tarile cu infrastructura dezvoltata exista costuri de mari de întreținere ( pentru ca e mare infrastructura) si mai nou, trebuie integrata.Integrarea asta a infrastructurii nu este ceea ce s-ar intelege ad literam.E ceva mult mai complex.
    Sa zicem ca facem infrastructuri rutiere noi si stim/vedem ca vor aparea masini electrice.Exista un singur punct de alimentare ( pentru masini electrice)pe vreo infrastructura de transport nou construita?Sa spunem ca nu e normal sa aruncam bani pe statii de alimentare, dar macar pregatirea sa fie facuta si in caz de nevoie sa poti sa faci statia .

    Nu poti avea dezvoltare solida si serioasa decat daca ai infrastructura integrata coresunzator.
    Nu poti scoate nici o zona sau judet din saracie decat daca ai infrastructura corelata si dotata corespunzator.Sa mai intreb de ce infrastructura linga uzinele Dacia este ramasa in urma cerintelor?Nu ma refer doar la drumuri….

    Urmatoarea problema.Poti sa iti conectezi infrastructura ta la cele vecine cu tine?Ma refer la infrastructura in general( drum,electricitate,gaz,etc).La ora asta nu avem cum, si ce este mai grav, nici macar nu ne preocupa asta.

    Am avut ca tema producerea unui masterplan a unei bucati din infrastructura.Ati mai auzit ceva despre asta?Eu unul, nu, si am mare teama ca nu va fi facut asa repede.
    Deocamdata se produc studii de fezabilitate( adica iei unele vechi, le stergi de praf, le aduci la zi pe ici pe colo, si uite asa ai facut 50 de milioane, de euro,of course).Nu inteleg,sincer.

    Nu avem nici macar un singur standard de interoperabilitate cu alte sisteme de infrastructuri.
    Nici macar nu a existat preocuparea ca cineva din guvern( macar cei responsabili) sa cheme un consultant ( sunt destui in vestul Europei) si sa il puna sa isi dea cu parerea ce sa facem ca sa ne aliniem la trend.
    Sa nu mai cheltuim banii aiurea.Sa ne dezvoltam infrastructura, pentru ca este VITALA pentru tot ce inseamna dezvoltare.

    Nu, noi impozitam bine.

    • Buna ziua,
      Gresiti. Nu noi impozitam ci onor dl. Ponta care, nu-i asa, lupta pentru popor.
      In rest aveti perfecta dreptate.
      Toate cele bune.

  2. Cretinismul politic e in floare!

    Inteleg (de fapt nu, dar hai sa simulez, de dragul discutiei) ca se impoziteaza cladirile, sub pretextul – scuzati, motivul – ca acestea folosesc utilitati publice asa-zis gratuite.
    Inteleg (aceeasi observatie ca mai sus) ca se impoziteaza autovehiculele, sub acelasi pretext (motiv).

    Dar poate imi explica si mie ce pana lu’ Hector utilitati publice foloseste un siloz, o sera sau un solar? Sau un stalp, ca tot discutam de relizarili acestor stalpi ai societatii numiti generic PSD?

    Deci intrebarea pertinenta pentru zabaucii din actuala guvernare este „Ce beneficii imi acorda statul (adica, ce „gratuitati” folosesc) pentru stalpii din dotare?” Desigur, vor spune ca ii impoziteaza pentru ca „se poate”… Ei bine, si eu fac evaziune fiscala iezact dei acelasi motiv!

  3. Cotizati, cotizati, cotizati!

    La buget. Pentru functionarii multi, indolenti si corupti, pentru „alesii neamului”, pentru „oamenii de afaceri” ce nu stiu face decat afaceri (grase) cu statul, pentru „agricultorii” ce nu-si cultiva pamantul, pentru „regi ai asfaltului”, pentru asistatii social ce-s apti de munca dar puturosi, pentru o catedrala, pentru borduri si autostrazi suspendate, pentru piste de biciclete ce se refac la cativa ani, pentru pensii speciale, pentru TVR, pentru societati comerciale ale statului ce merg in pierdere dar sunt capusate la maximum, pentru cei ce se imbogatesc din afaceri cu CNAS… si pot continua sa scriu pagini intregi…

    Ce mi-ar placea sa pot alege pentru ce sa cotizez! As termina repede lista: DNA, ANI, SRI, Armata si alte cateva institutii. Si mi-ar placea sa cotizeze cu mine, umar-la-umar, Biserica cea neplatitoare de impozite dar atat de priceputa in afaceri.

  4. Am plagiat bine?
    „Introducerea acestui impozit pe construcțiile speciale reprezintă culmea guvernului USL (PSD-PNL) în materie de incompetență în introducerea unui impozit.”
    PNL? nu s-aliat recent cu PDL?
    Mi-e jena s-o spun, dar suna a ipocrizie, incit jena este neinsemnata.
    Inteleg ca aveti doua fronturi de lupta: impotriva USL si impotriva lui Basescu; succes.

    • Politica romaneasca e un fel de „Tanar si nelinistit” – un serial interminabil, in care toata lumea se combina cu toata lumea. Asa ca nu-s unii mai breji decat altii.

      Prezentul conteaza! Carpe diem! :)

      • În încheiere, domnul Stolojan a scris astfel: „De aceea, noul guvern care se va forma ar fi bine să înceapă activitatea prin anularea acestui impozit pe construcțiile speciale”.
        Plecând de la această propoziţie, putem înţelege că noul guvern era cel propus de Victor Ponta la începutul lunii martie 2014, după ce Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au anunţat decizia privind demisia miniştrilor liberali din guvernul Ponta 2. În aceste condiţii, presupun că domnul Stolojan a scris acest articol la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie şi a fost publicat de-abia acum pe http://www.contributors, din motive pe care nu le cunosc.

  5. Sa inteleg, deci, ca Stolojan nu e de acord cu o posibila absorbtie/alianta cu PNL. In presa a aparut stirea ca in cadrul PDL votul pt. aderare la PNL a fost unanim. Imi poate spune domnul Stolojan cum a votat in aceasta chestiune? Sau articolul acesta este scris in spirit Hrusciovist fiind doar o „infierare” a „odiosului de trista amintire” Antonescu?

  6. orice lucrari de indiguire apartinand comunelor vor duce -prin impozit- la faliment comuna in cauza sau la marirea SUBSTANTIALA a impozitelor locale

  7. În încheiere, domnul Stolojan a scris astfel: “De aceea, noul guvern care se va forma ar fi bine să înceapă activitatea prin anularea acestui impozit pe construcțiile speciale”.
    Plecând de la această propoziţie, putem înţelege că noul guvern era cel propus de Victor Ponta la începutul lunii martie 2014, după ce Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au anunţat decizia privind demisia miniştrilor liberali din guvernul Ponta 2. În aceste condiţii, presupun că domnul Stolojan a scris acest articol la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie şi a fost publicat de-abia acum pe http://www.contributors, din motive pe care nu le cunosc.

  8. Electoratul fidelizat al PSD (in majoritate cei fara de munca,asistatii si etnia rroma,subventionatii etc.)nu are cum sa simta greutatea apasatoare a taxelor si impozitelor!
    Nu sunt detinatori de proprietati ,asa ca putin le pasa ce se intimpla..ei nu participa in exercitiu decit la LUAT ,nu la DAT! Singura lor temere este a nu ramane fara avantajele primite gratis….

  9. Cum de nu a fost contestata aceasta HG???

    De acord cu Dvs.- culmea tupeul in guvernarea Ponta :

    „Introducerea acestui impozit pe construcțiile speciale reprezintă culmea guvernului USL (PSD-PNL) în materie de incompetență în introducerea unui impozit. Fără consultarea mediului de afaceri, fără un studiu de impact, fără fundamentare minimă pentru a cunoaște cine sunt cei care vor fi impozitați.”

    Democratic NU POATE SA FIE STOPATA prostia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Theodor Stolojan
Economist si politician. Prim-ministru al Romaniei in 1991-1992. Presedinte al PNL (2002-2004). Consilier pe probleme economice al Presedintelui Romaniei (2004-2007). Deputat in Parlamentul European. Profesor universitar - Universitatea Transilvania Brasov

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro