luni, iulie 22, 2024

Cainii

Sunt puţin invidios pe colegii contributori care scriu despre idei şi despre lucruri provocatoare intelectual, despre ce se întâmplă în lumea largă, despre stânga şi despre dreapta, articole pe care pe care le parcurg cu plăcere pe acest site. Dar nu-mi regăsesc apetitul pentru a trata astfel de lucruri, simt că mai întâi trebuie să rezolvăm nişte chestiuni mai domestice, care ne afectează  zi de zi, noapte de noapte şi care nu mai suferă amânare.

Primul film de groază pe care l-am văzut a fost difuzat pe vremea lui Ceaușescu la cinematograful de cartier, Favorit. Nu ştiu dacă chiar era de groază dar pe mine m-a speriat serios.  Avem, cred, vreo nouă sau zece ani. Filmul era rusesc, acţiunea se întâmpla undeva într-un oraş părăsit (în genul life after people) şi poziţionat la ceea ce fusese odată litoralul fostei Mării Azov. În debutul filmului ajung în acel oraş nişte oameni (turişti, exploratori, muncitori,?). Ceea ce nu știau ei este că, de când foştii locuitori părăsiseră oraşul, câinii lăsaţi în urmă se sălbăticiseră şi se reorganizaseră, după cum le este felul, în haite. Ei bine, până la finalul filmului, haitele respective i-au încolţit şi mâncat pe nenorociţii pribegiţi prin acel oraş fantomă. Ei nu prea reuşiseră să se baricadeze şi apoi să evadeze. Îmi aduc aminte cum în acel film fiecare atac canin era precedat de urlete specifice iar mârâiturile le simţeam în stomac, groaznice.

Acum, urletele pe care le aud la miezul nopţii din apartamentul meu din Drumul Taberei îmi retrezesc fiorii filmului din copilărie. În spatele blocului meu anul trecut o căţea a născut vreo opt sau nouă pui. Aceștia au crescut şi au făcut la rândul lor pui. În spatele blocului, în curtea secţiei de poliţie şi pe stradă trăieşte acum o haită prosperă formată din vreo 20 de dulăi, căţele şi căţeluşi. În faţa blocului este o altă haită, mai mică, favorizată de soartă şi de bătrânele care-i hrănesc pe patrupezi cu ce au ele mai bun. Blocul de vizavi are haita lui; în staţia de autobuz sunt permanent vreo patru dulăi; în parc mă iau fiorii la gândul ca pot călca pe vreo coadă sau când piciorul copilului trece centimetric pe lângă botul vreunui câine pe care nu-l pot ocoli sau pe care nu-l văd din timp.  Sunt peste tot! Realmente, sunt peste tot. Chiar şi în curtea supermarketului Billa şi în fata fiecarui chiosc. Îmi tot spun că n-am făcut eu o obsesie din asta şi că nu sunt doar eu cel căruia i se pare că trăieşte într-un oraş cu foarte mulţi câini.

Câinii fără stăpân sunt nişte animale prea periculoase pentru a fi tolerate sau ignorate. De-a lungul timpului au sfâșiat oameni de vii, omorându-i. (Şi un singur caz ne este suficient pentru a fi oripilaţi, dar au fost mai multe). Au muşcat copii şi le-au provocat multor bucureşteni necazuri. Au muşcat în mod parşiv trecătorii neatenți trimiţându-i să-şi facă dureroasele  injecții în burtă. (Aici vor urma comentarii de genul, „neprovocaţi sunt inofensivi”, ,,nu e vina lor” etc.) Dar doar disconfortul pe care ni-l provoacă este suficient pentru a fi înlăturaţi: noapte urlă şi latră îngrozitor de tare, iarna sunt peste tot pete maronii de la fecalele lor iar vara le luăm pe pantofi fără să observăm. Împrăştie gunoaiele din tomberoane şi odată cu gunoaiele insalubritate, mizerie. Mai nou cineva mi-a relatat un caz incredibil în care într-un alt cartier au vandalizat două autoturisme (muşcături, zgârieturi).

Câinii fără stăpân, necontrolaţi, lăsaţi la mâna instinctului sunt incompatibili cu civilizaţia. Experiența ultimilor ani ne-a arătat că nu există cale de mijloc: trebuie eradicaţi! Rapid, uman, eficient. Fără lamentări şi discuţii. Dacă existau soluţii până acum ar fi apărut. Dacă ar fi existat cineva care până acum să-şi asume responsabilitatea pentru aceste animale, până acum avea timp să o facă.

Văd diferite cazuri la televizor pe Animal Planet, în filme, în diferite reportaje cazuri prezentat tragic în care fiecare câine beneficiază de o perioadă de graţie de aproximativ 30 de zile pentru a fi recuperat sau pentru ca cineva SĂ ÎŞI ASUME RESPONSABILITATEA PENTRU EL. Dacă nu apare nimeni, dispare câinele. În nici un caz el nu este retrimis pe străzi, eliberat  în păduri de unde să se înhăiteze şi să atace săteni ca la Arpaşul de Sus în Sibiu. Acestea nu sunt soluţii, este fugă de responsabilitate şi iresponsabilitate. Îngrijirea în adăposturi se pare că este costisitoare iar acestea nu sunt o soluţie pentru zecile de mii de câini din oraşele noastre. Cine plăteşte pentru îngrijirea unui câine? Eu nu sunt de acord să o fac. Prefer să plătesc pentru altele şi chiar dacă ar fi vorba de doi bani. În ţările care adoptă civilizata eutanasie drept soluţie, în momentul în care nu mai sunt bani pentru îngrijirea unui câine (perioada de graţie expiră), acesta beneficiază de o moarte uşoară, fără suferinţă. Este trist dar nu este loc de discutat, de dezbătut, şi nici de  scene de isterie publică. Îl vrei, ţi-l asumi.

Mă opresc aici cu pledoaria mea, sunt sigur că fiecare dintre dumneavoastră aveţi propriile experienţe cu aceste nefericite animale. Situaţia nu mai poate continua. Deşi în activitatea mea nu am legătură cu acest subiect, doar ca cetăţean,  eu am ajuns în punctul în care mă gândesc foarte serios să mă implic, să fac demersuri concrete pentru rezolvarea acestei situaţii nenorocite.  Ne e vorba de soluţii individuale (deşi şi acestea mi-au trecut prin cap, dar nu vreau să încalc vreo lege de care încă nu ştiu) ci e vorba despre mijloace legale, politice şi care ţin de administraţie.

Vă recomand cu tărie filmul de mai jos. În afară de faptul că pune problema corect este şi foarte distractiv, cu toate că subiectul în sine este în esenţă destul de trist.

Nu ştiu acum… dar cred că poziţia asta a mea este una de dreapta. Aşa sunt în general lucrurile care au logică, impun decizii raționale pe care cineva trebuie să şi le asume iar alţii, aşa cum sunt funcţionarii din film trebuie să le pună în practică. După cum o spune verde’n faţă  doamna de la primărie: „noi suntem depozitarii unei boli a societăţii”.  Da, ei sunt. Nu activiştii care vor ca alţii să plătească pentru sentimentele lor faţă de acele biete animale. Şi nouă ne pare rău dar lumea nu este perfectă iar priorităţile sunt diverse şi mai apăsătoare.

În filmul pe care vi-l recomand, este de neconceput pentru reprezentantii primariei sa lase cainii agresivi pe strada. De neconceput!!

Filmul poate fi vizionat aici http://www.megavideo.com/?v=77I6MHCG

Distribuie acest articol

105 COMENTARII

 1. Ca unul traumatizat de aceeasi experienta in preajma unei macelarii din Tineretului
  (unde concetatenii hranesc de zor o haita de ciini) subscriu integral la mesajul colegului Ciucu.
  Aminarea legii eutanasierii e un motiv de acuta disperare.
  Am scris si eu aici.

  Ciprian, nu esti singur!

  • adevaratii ciini parsivi sint BIPEDELE, musca pe la spate .
   Probabil unele bipede au epuizat subiectele si au ajuns tot la necuvintatoarele care nu au cum reactiona.
   REZOLVATI ALTE SITUATII CARE NE-AU ADUS LA SAPA DE LEMN
   – DECE SINT PRIMITE LA FIER VECHI , CAPCE CANAL,GARDURI, SINE DE TREN CABLURI ETC…
   – DECE RROMII NU SINT INTREBATI DE AVERILE NEDECLARATE
   – DECE MANELISTILOR NU LI SE CERE IMPOZITAREA VENITURILOR
   – DECE VA GINDITI LA EUTANASIERIE, CIND PROBABIL NU ATI INCERCAT NICIODATA SA MERGETI LA STERILIZAT CU UN CATEL SAU SA-I GASITI UN ADAPOST
   – OMUL E DE VINA DE INMULTIREA LOR , ATI CONTRIBUIT CU CEVA PT STOPAREA ACESTEI SITUATII, VA GINDITI LA EXTREME, FIECARE CUM IL DUCE …..

   • Ia-i tu mai taticule pe fiecare de labutza si du-i la castrare, nu ma obliga pe mine sa-l duc la castrare, eu iau o piatra si ii dau in cap daca ma mai latra. Asa ca te rog frumos, ia-i pe toti de pe strada de labutza si du-te si castreaza-i pe banii tai. Atat timp cat stiu sa ocolesc canalele fara capac, si manelistul cu pricina inca nu m-a muscat de picior, chiar n-am nimic cu el, cat as avea cu maidanezii.

   • Draga Dacia,
    In primul rand nu trebuie sa zbieri, e neplacut pentru ochi cu „caps locked”.
    In al doilea rand dumneavostra spuneti sa ma duc in strada si aleg un caine din haita si sa-l trag dupa mine pina la veterinar? Dupa care sa mai aleg unu, si tot asa, ca sint sute pe aici? Credeti ca ma pot apropia de caine?
    Si cu sterilizarea ce am rezolvat? Ca tot in strada o sa fie, si e imposibil sa sterilizezi toti cainii din oras.
    Da aveti dreptate, omul e de vina ca s-a ajuns la atitia cainii pe strazi, omul e de vina ca nu au mai existat hingheri sa fii luat cainii de la inceput. Cum se intimpla intr-o tara civilzata, se tine cainele doua saptamini si daca nu il ia nimeni il eutanasiaza.
    Nu inteleg ce legatura au celelalte probleme cu articolul de fatza. Si eu sint de acord cu problemele pe care le mentionatzi, insa nu isi au rostul ca raspuns la acest articol.
    Ahh, manelistii nu platesc impozit? Nici rockerii?

   • Ce ar fi de spus aici… Cred ca ati gresit forumul. N-am inteles faza cu romii si averile nedeclarate. Da, cu siguranta ati gresit. Noi aici incercam sa fim coerenti si sa argumentam pe marginea subiectului.

 2. Mie imi plac cainii foarte mult. Si nu numai cainii. Am si avut doi, unul dupa altul (dog german – great dane).
  In acelasi timp, pana acum, am fost agresat de sute de ori de cainii din Bucuresti: in cartier la mine, pe drum de la servici, in centru. Am fost si muscat nu numai agresat, de 3 (trei) ori. Prima oara s-a intimplat in Piata Lahovari, la miezul zilei. Pentru acea muscatura am fost la spital pentru injectie (anti …). La muscaturile 2 si 3 nu am mai fost pentru injectie. (Poate de aceea am ramas cu zvacniri din cot – glumesc, nu am zvacniri).

  Cu timpul ai putea crede ca te obisnuiesti cu agresiunile. Nu este adevarat, uneori ma sperii de cainii care ma agreseaza, alteori nu. Teama nu dispare chiar daca esti agresat de 5-6 ori pe saptamana, in locuri pe care le stii, de aceeasi caini!

  Cred ca 30 zile este prea mult si prea scump. Maxim 10, apoi eutanasiati. Imi aduc aminte ca in perioada copilariei mai vedeam hinghieri prin cartier, astazi nu se ma gasesc nici de samanta.

  Daca nu se face ceva organizat cat de curand, mi-am luat prastie (tocmai din Canada) si am sa incep sa o folosesc! Sunt inca in expectativa pentru ca este periculoasa si pentru om (daca este lovit de bila prastiei).

  Cum nimeni nu este responsabil pentru faptele/acte unui caine, subscriu la cele scrise de Ciprian Ciucu.

  • Prastia .. hmm … poate fi tentanta ca mijloc de aparare la o prima vedere. As prefera insa ceva ce sa nu le provoace durere. Dar cand esti incoltit de o haita nu mai conteaza, nu ai cu ce sa-i sperii.

 3. Eh, invidios! Stiti, desigur, si dumneavoastra ca dezbaterile despre destra si sinistra nu sunt atat de ofertante dpdv al identificarii ideologice, pre cat s-ar crede, cat mai ales dpdv al blamarii contraopinentului: nici un cadru nu poate fi mai generos si mai elegant, totodata, sa-i spui celuilalt ca e depasit, irational sau ca e malefic.

  Revenind la subiect, sunt si eu pentru eutanasiere. Nimic nu e mai firesc, mai natural, ca fiecare specie sa-si apere arealul, sa-l faca cat mai potrivit pentru propriile nevoi. Inmultirea necontrolata a jivinelor din orasele tarii trebuie corectata. Insa eutanasierea e ca taierile lui Boc: fara masuri drastice impotruiva celor ce lasa catelandrii in strada, fara stapan, nu va dura mult si vom asista la o noua plaga.

  • N-as gandi ai in termeni de aparare a arealului. Asta duce cu gandul la o arie NATURALA de raspandire a unei specii. Aici nu mai e nimic natural. Este un spatiu urabn in care fiecare piatra a fost asezata acolo unde este de mana omului.

   Oricum ati pus problema interesant… Pe de alta parte as vrea ca in spatiul in care traiesc alaturi de cei din specia mea sa nu ma intersectez permanent cu membri altei specii care se caracterizeaza prin canini proeminenti, unghii ascutite, dominati de instinct, cu toate ca fac puiuti adorabili.

   • Voisem sa fiu putin ironic, sugerand apartenenta la dreapta naturala.
    De fapt sunt mai interesat de etapa urmatoare: cea a pedepsirii celor ce parasesc animalele in strada.

  • Cand am trecut pe langa el cainele parea neinteresat si nu i-am dat atentie. A profiat si m-a capsat.

   Nu si-a manifestat inicio intentie in prealabil, nu al latrat, nu a dat de inteles ca-l deranjeaza pesoana mea. Am muscat pe la spate. Eu asta numesc parsivitate.

   Am nevoie de ajutor? Nu imi pot explica afirmatia ta in afara de faptul ca este o replica-cliseu, la moda, luata din filmele americane. Nu foatre intiligenta, dar la moda.

 4. Eu cred ca haitele de caini din Romania sunt un SEMN aparte care arata STAREA natiunii la toate nivelele.Nu se schimba nimic pana cand cainii cu 2 picioare nu devin cu adevarat oameni.

 5. Ce destepti si morali sunteti toti. Marea societate civila care are opinii despre tot si toate. Vorbiti despre apararea arealului propriu speciei, ce vina au cainii comunitari – nu jivine, nu vagabonzi, ca nu va mai consider ‘telectuali – ca noi am evoluat mai repede? Toti sunteti de acord cu eutanasierea ca metoda cea mai eficienta de rezolvare si in principiu aveti dreptate daca se urmareste doar rezolvarea rapida. Vorbiti, scrieti, aproband aceasta metoda pornind de la experiente personale nefericite datrorate incapacitatii dvs. de a relationa cu altceva in afara de ideile si gabdurile dvs. Viata reala va e straIna si blamati pe alte fiinte pentru asta. Si nu in ultimul; rand ca tot sunteti vocea „patriotului nationale”, nu v-a auzit nimeni luand pozitie la fel de vocala si verticala cand o haita intreaga (pentru a ne pastra in linia subiecgtului) de notabilitati cu raspundere, incepand cu inegalabilul devalizator de fonduri publice dr.

  • frate, daca iti plac asa mult, te rog frumos sa ii strangi pe toti din bucuresti si sa ii cresti la tine in apartament. eu nu pot sa ii sufar, i-as eutanasia direct, fara nicio perioada de proba. m-am saturat sa ma tot uit in stanga si in dreapta sa nu apara vreun caine comunitar ‘bun’ la suflet.

  • Mihai,
   Despre areal si jivine n-au scris „cu totii”, ci doar eu. Nu voi sa-mi adjudec oarece intaietati, ci doar sa va intreb de ce nu v-ati adresat direct? De ce a trebuit ocolul asta cat China ca s-mi spuneti ce nu va convine? Sau preferati varianta asta datrorita incapacitatii dvs. de a relationa cu altceva in afara de ideile si gabdurile dvs.
   Dar sobolanii sunt vinovati ca s-au inmultit inca mai mult decat cainii comunitari. Jigodiile astea … pardon! rozatoarele comunitare s-au impuita tot datorita neglijentei oamenilor. Si se spune ca sunt inca mai inteligente decat cainii. Mai avem liber sa-i eradicam? Sau trebuie sa facem crese ca alternativa a deratizarii?

  • Mihai,daca tu gasesti o solutie mai buna,la chestia asta,eu te sustin.Dar nu blama,pe cei care isi dau cu parerea,daca alta treaba nu ai.Ciprian in articolul asta a pus degetul,pe o rana veche,care coace de ani buni si care cred eu sa spart.Daca vin cei de la ecarisaj,nu-i bine ,toti au nevoie de caini,dar dupa aia,tot pe strada stau.Nu mi-e straina de loc viata reala,poate tie,nu dau vina pe caini pentru asta.Incapabil de a relationa cu altceva sau altcineva ,se pare ca tu esti din moment ce porti altora de grija.Da,suntem morali si poate si destepti,fata de altii care tac malc,cand vine vorba de asa ceva,asa ca vezi-ti de „arealul’ tau”telectualule”

  • Daca dumneavoastra aveti soareci in casa, cu ce sunt ei de vina? Ii lasati in pace si ii dati de mancare?
   Aveti alta propunere? Ca mai mult ca sigur locul lor nu este in oras. Pai e posibil asa ceva intr-un oras din Europa sa-mi fie frica sa merg cu copilul pe strada ziua, ca seara nici nu ma gandesc.
   Daca nu aveti o propunere realizabila, de ce va suparati pe cei care nu vad alta solutie decit eutanasierea?

  • Mihai, citind comentariile de dinaintea ta, ma gandeam ce raspuns sa le dau autorilor respectivi. Citindu-l pe al tau, mi-am dat seama ca nu mai am ce sa spun in plus. Din pacate, pentru marea majoritate este mai usor sa actioneze asupra efectului si nu asupra cauzei. Iar cand nu actionezi asupra cauzei, o faci in van. Exemple sunt nenumarate.

  • Mi-am pierdut rabdarea si cred sincer ca o solutie eficienta nu poate fi decat una rapida. Cat sa mai asteptam pana dispar natural dupa ce-i scopesc? Cinci ani, zece, cat? Si printrei cei castrati se inflitreaza mereu cei ce se pot reproduce?

  • Traim in pattern-urile induse, acceptate, si asadar, achizitionate din societatea in care traim. Unii nu ajung sa mediteze niciodata despre armonia data natura.

   Pisica si cainele sunt consacrate in judecatile noastre de valoare despre patrupede. Pisica este polul negativ mai degraba, cainele pozitiv.

   Pe de alta parte, problema cainilor comunitari intr.un spatiu citadin, „de viteza”, este adevarata. Locuim „pe verticala”, nu prea avem timp de picnic.

  • Da, rezolvarea rapida e tot ce se urmareste. Rezolvare peste 15 ani e prea mult pentru unul care mai are probabil de trait vreo 45. Suntem conditionati de durata de viata, asta e. Iar cei care abandoneaza caini si pui in loc sa-i duca la injectia letala cu mana proprie ar trebui incaltati cu amenda penala si serviciu comunitar.

 6. Da,sunt si eu pentru eutanasiere.Cine isi doreste unul,poate sa-l adopte,dar restul,trebuiesc eliminati,altfel vom avea probleme mari.Eu locuiesc la tara,am 2 caini de talie mica,sunt in curte,nu au ce cauta pe strada.In apropierea localitatii,unde stau,exista un adapost pentru caini,dar dupa ce sunt prinsi cativa(foarte putini),sunt tinuti maxim 1-2 luni apoi reapar pe strazi.Fac drumul de acasa,pana la gara,de 2 ori pe zi si va pot spune ca numar cel putin 20 de potai,in drumul meu,majoritatea stau la porti,pentru ca unii oameni,le dau de mancare,dar afara in fata portii,cainele avand instinctul de a pazi,poarta de unde vine mancarea.Cred ca cei ce fac asta,nu stiu de fapt ca pun in pericol,trecatorii.

 7. subscriu. nu incetez sa ma minunez cum am ajuns in situatia asta absurda. nu incetez sa ma minunez de puterea fantastica a adversarilor disparitiei cainilor de pe strazi. ma mira fantastic forta argumentelor lor irationale, absurde, ilogice. suntem , totusi, o societate cu particularitati extrem de ciudate.

 8. Bietii caini! Pe mine m-a impresionat pana la lacrimi cazul prezentat in „The onion” al unui Pitt-bull care a facut 2000 de mile ca sa-si atace stapanul.
  Lacrimi de ras, that is;).

 9. continui aici din greseli de manipulare de tastatura,
  dr. Liviu HARBUZ, care nu a facut nici o sterilizare dar banii i-a luat de parca ar fi rezolvat toate populatia canina a Euroipei de est si continuamd cu toti cei care au avut degetele unse cu fondurile alocate unei frezolvari civilizate a problemei. Ganditi mai putin individualist si imaginati-va daca ati fi pus presiune mediatica atatia ani pe cei sa zicem responsabili unde am fi fost acum dar va convine sa va vaitati ca femeile (as fi scris muierile dar sigur se deturna sensul comentariuluim meu catre misoginism si nu e cazul de loc) in loc sa gasiti o modalitate de a relationa cu acesti nefericiti patgrupezi. Bineiteles doar cand ati avea timp sa coboriti putin din inaltele sfere in care va place sa credeti ca va duceti veacul.

  • Mihai,

   Poate nu ne plac cainii, poate ii gasim murdari, poate ne este firca de ei, au colti. Poate ne plac pisicile si/sau sferele inalte. Poate suntem individualisti.

   Ei noaptea urala, latra tare. Nu sunt evitabili, daca ar fi evitabili i-as tolera fara probleme si as fi cel mai multumit pentru ca gandul de a omori fiinite precum sunt cainii imi repugna.

   Oamenii te tot intreaba de solutii alternative pe aici. Ai asa ceva? Asta in afara de a relationa cu ei?

   Pe bune acuma, mai uita-te si tu la emisiuni de genul Cezar si Cainii de pe Nat Geo, poate incepi sa intelegi ceva din psihologia canina. Cum vrei sa domine un dulau un copil sau un batran? Si cum sa relationeze in haita, unde ierarhiile sunt impuse de cel mai puternic? Sa ne inhaitam cu ei, cum sa relationam? Gandeste.

   • Am totusi cate ceva de subliniat referitor la acesr subiect pe care este clar ca nu-l stapaniti (de fapt nici nu suntgeti obligat s-o faceti) dar daca va apucati sa scrieti despre ar fi fost de dorit sa va informati inainte:
    – sterilizarea se face doar pentru cainii normali care nu ridica probleme. Cei agresivi sau boinavi incurabili vor fi eutanasiati
    – eutanasierea este mult mai costisitoare decat sterilizarea, motiv pentru care este asa de dorita de toti cei care au vreun intgeres aici si in principalk de primari care isi pot trage un comision mult mai consistent
    – si eu am fost muscat de doua ori dar din vina mea caci nu stiam unele lucruri. Am adoptat un caine comunitar si am invatat multe lucruri care acum imi folosesc si nu mai am probleme cu niciunul
    – totusi asteptam un raspuns la ce ati facut din 2000 incoace cand toate autoritatile locale au luat banii pentru sterilizare dar nu au facut-o. Cei ca dvs. se trezesc din cand in cand si se vaita in loc sa vada de ce nu se face in tot acest interval nimic concret si cu costuri mult mai mici, atunci ati avea dreptate cerand solutii radicale.

    • „eu am fost muscat de doua ori dar din vina mea caci nu stiam unele lucruri”

     Păi te rog să suporţi câte muşcături ai chef. Restul lumii nu are chef să fie muşcată pentru „vina” de a fi ieşit pe trotuar sau de a nu fi ştiut să relaţioneze cu o haită nervoasă.

     „eutanasierea este mult mai costisitoare decat sterilizarea”

     Pe bune? E remarcabil cum vă doare de buget – uite o variantă: 20-50 de roni pe câine mort adus, în funcţie de oraş.

 10. De ce trebuie altii sa rezolve problema noastra ?? Noi nu o putem rezolva prin otravirea mancarii acestor animale ?? Nu ar fi mai simplu ??

  • Danutza, daca toate rebuturile societatii ar fi otravite – si nu e cazul cainilor, de cele mai multe ori – multe mesaje nu ar mai aparea aici, la ora asta. Faptul ca toti oligofrenii au dreptul de a avea caine fara a avea ori obligatia de a-l steriliza, ori obligatia de a participa cu el la expozitii chinologice e problema. Ai caine nesterilizat si fara drept de monta, platesti amenda. Rezultatul cred ca ar fi infinit mai bun decat in situatia in care ai omora toti cainii de pe strazi in timp ce diversi redusi ar produce in acelasi timp multi altii. Poate ca daca am aplica ideea cu dreptul de monta, putin modificata si la anumiti asa-numiti oameni, nu ar fi rau:)

  • NU. Ar fi inuman. Merita o moarte rapida, fara suferinta, fara durere.

   M-am gandit initial sa angajej pe cineva sa ma scape de ei dar nu o pot face. In afara ca s-ar chinui, iar asta mi se pare inacceptabil (de aceea sunt impotiva vantorii, de exemplu) ar ramane pe strazi si s-ar descomune prin gradinile de bloc.

   Avem nevoie de masuri planificate, instrumente specifice si oameni pregatiti care sa rezolvea acesta problema care este responsabilitatea noastra si a autoritatilor publice.

 11. Pai am putea face ceva, nu? Stringem semnaturi pentru o lege sau chestii d-astea?

  Iubitorii de animale intreaba, retoric: „Ce vina au ciinii?”. Intrebarea e pusa gresit. Ciinii nu au nici o vina, pentru ca nu pot avea vreo vina. Ei nu sint oameni. Oamenii pot fi vinovati, animalele – nu, pentru ca nu au constiinta. Deci nu putem aplica aceleasi norme ca la oameni.

  • Se pare ca este o lege in Parlament care taraganeaza. Eu asta incerc sa fac in prima faza, sa provoc cat mai multe reactii, pentru a incerca sa aduc problema pe agenda publica, sa grabim Parlamentul.

   Sa vorbim despre acest subiect in cat mai multe contexte, sa scriem despre. Daca sunteti in politica vorbiti la filiale, la sedinte, preluati tema (ma refer in general aici, nu va zic dvs. ca sunteti in politica).

 12. Singurul lucru util pe care l-ar putea aduce discuţiile astea – minus partea cathartică – ar fi găsirea unei variante de presiune asupra autorităţilor.

  Nici prefectul capitalei nu mai zice nimic.

  Parcă primăvara asta trebuia votată legea, dar propunerea a fost îngroptă discret. Normal, fiecare edil are nişte datorii de onorat şi ce sursă mai minunată şi neverificabilă de venit decât câinii vagabonzi ar fi?

  În rest discuţia e absolut inutilă.

  Zicerile iubitorilor de câini sunt amuzante la prima vedere, dar li se mai duce din umor după ce dai de protejaţii hămăintori. Câteva selecţii totuşi:
  – „câinii nu sunt vinovaţi că sunt pe stradă”, ergo, „trebuie lăsaţi să-şi sfârşească zilele pe stradă”
  – „sterilizarea e ieftină şi duce la dispariţie”, „eutanasierea e înfiorător de scumpă şi determină înmulţirea lor”
  – „câinii „e” buni, oamenii „e” răi”
  – „dacă omorâţi câinii veţi fi pedepsiţi cu un cutremur” – asta mi s-a părut cea mai haioasă

  Sunt convinsă că cetăţenii din specia adoratorilor de potăi de mai sus există şi în statele, să zicem, normale. Dar nu încearcă să sugereze încetăţenirea haitelor pe stradă fiindcă au guvernanţi cu un minim de bun-simţ cărora nu le crapă buza după un comision din sterilizări.

  Ori se găseşte o metodă de presiune asupra autorităţilor, ori aşteptăm liniştiţi până vor mai mânca pe cineva.

 13. Eu nu sunt de acord cu eutanasierea ! Ce vreau sa va spun la toti care impartasiti aceasta rezolvare barbara este ca nu cunoasteti fondul problemei si anume :
  – pe nimeni nu intereseaza sa castreze cainii atat masculi cit si femele de pe maidanele de care tot vorbiti ( castrarea DA ! este o solutie si mai ieftina decit eutanasierea si deloc barbara ;
  – castrarea face ca toti cainii sa isi piarda evident instinctele de reproducere si anumitele manifestari de violenta ce provin din cauza starii numita ” a fi in calduri”.
  – lasati in zonele in care traiesc dupa ce au fost castrati nu se vor mai reproduce si in cativa ani – se vor stinge cu siguranta .

  Judecati si apoi va veti da seama – voi nu gata cu eutanasierea – cine sunteti voi sa hotarati asta barbarilor !

  Ati vazut MAI DRAGA voi capetele luminate in frunte cu acest ziarist jalnic care nu si-a gasit alt subiect descit acesta stiind ca in acest fel va avea si el o serie de sustinatori – pentru ca altfel nu ii citeste nimeni articolasele neinsemnate !, ca singura solutie este sa omorati niste suflete nevinovate – de ce nu va ocupati sa sariti la fel de hotarati pentru multimea de copii si pensionari care abia supravietuiesc in tara asta plina de pacatosii si ugcigasii de cai, de oameni si acum adaugati si cainii , apoi o sa vina randul pisicilor si apoi a porumbeilor si vrabiilor care va supara ca zboara .
  Sa va fie rusine ca dati nas acestui pseudo jurnalist de care nu am auzit niciodata si de care multi dintre voi nu ati auzit.

  Am scris prea mult – dar traiesc cu speranta ca va veti ocupa de lucruri mai serioase .
  si il veti lasa pe jurnalistul ( nici nu vreau sa ii pronunt numele ) acesta sa scrie articole – evident daca il duce mintea – despre subiecvte importante – de exemplu despre Conjectura lui Poincare sau a lui Hodge ,etc.

  • Ignori sau laşi deoparte intenţionat un aspect esenţial: instinctul de apărare a teritoriului, foarte dezvoltat la câini.

   Castrarea nu elimină acest instinct al speciei canidae, aşa că un câine castrat, dar care rămâne pe trotuar, în curtea instituţiei X etc. îşi va apăra teritoriul când crede el de cuviinţă.

   Iată o posibilă soluţie care să evite sau limiteze eutanasierea:
   firmele, asociaţiile de bloc, secţiile de poliţie, spitalele aflate pe teritoriul câinilor trebuie să asigure cuşti, împrejmuiri, hrană etc pentru câinii aferenţi.

  • Cand am vazut cat ai scris am zis, “uite cineva conta, dar cu argumenete”. Evident m-am inselat. Esti la fel ca restul: jignitor, fara substanta, inconsistent.

   Nu sunt jurnalist si nici macar pseudojurnalist. Poate de aceea n-ai auzit de mine. N-am nevoie de notoriatea adusa de un astfel de subiect. De fapt… am scris articolul de vreo cateva zile si am evitat sa-l public tocmai pentru a nu fi asociat prea mult cu o astfel de tema.

   N-ai nimerit-o. Te arunci aiurea in presupuneri si gresesti. Imi vine greu sa cer eutanasierea dar vreau o solutie.

   In rest n-am ce sa-ti mai raspund.

  • „rezolvare barbara”
   Mda, atâta doar că aşa rezolvă problema şi ţările normale: iau câinele de pe stradă, îl ţin câteva zile la adăpost şi dacă nu-l vrea nimeni, particular sau organizaţie, atunci îl eutanasiază.

   „pe nimeni nu intereseaza sa castreze cainii atat masculi cit si femele de pe maidanele de care tot vorbiti”

   Ba da, pe voi. Şi pe edili care tot sterilizează de ani întregi.

   „castrarea face ca toti cainii sa isi piarda evident instinctele de reproducere si anumitele manifestari de violenta”

   Pe bune? Şi dacă muşcă un câine castrat ce facem, băgăm în închisoare un partizan al cazării lor pe străzi?

   „lasati in zonele in care traiesc dupa ce au fost castrati nu se vor mai reproduce si in cativa ani – se vor stinge cu siguranta ”

   Şi ce facem în acei „câţiva” ani, ne cumpărăm elicopter, bâte, costum de zale ca să ne deplasăm în siguranţă în oraş? Fără a vorbi de faptul că noi şi noi câini sunt aruncaţi zilnic pe stradă de milostivii care nu au reuşit să plaseze puii căţelei sau care doar s-au plictisit de potaie.

 14. Pe B-dul Camil Ressu este oribil, numai rahati pe strazi. Sunt calcati in picioare de oameni iar praful este dus pe talpi in casa iar copiii inhaleaza asa ceva si se imbolnavesc Ce zice Dr Oprescu despre sanatatea bucurestenilor?
  Trebuie eradicati cainii!
  Mihai

 15. Sa nu mai zica europenii ca Romania e o tara fara caini. Din pacate Romania are caini si la propriu si la figurat. Din statia de autobuz si pana in Parlament, si la Palatul Victoriei vei gasi numai caini si catzele. Nu stiu cand vor ajunge romanii sa traiasca si ei civilizat. Sunt acuzati tot cetatenii ca le dau mancare, ca-i hranesc, ca nu-i ocolesc….dar pana la urma mai marii nostrii alesi de la Palate (Victoria, Cotroceni & Parlamentului), nu fac nimic. De ce oare ? Poate pentru ca unde locuiesc domniile lor (Baneasa, cartiere rezidentiale….garduri inalte, Maybach-uri si hoteluri de lux) , problema nu este tocmai una stringenta. Atunci cam ce ar trebui sa facem noi cetatenii de rand ? Si pentru mine (si nu numai) cainii deja au devenit o obsesie. De cand ies din scara blocului si pana la serviciu, intalnesc pe drum cel putin 30 de caini. Noroc ca in metrou nu-i vad, desi ar fi culmea sa-i intalnim si acolo. Nu mai avem nici macar pe unde sa-i ocolim pentru ca vorba ta….sunt deja peste tot. M-am saturat de caini, dar sincer sa va spun…m-am saturat si sa votez. Nu stiu daca in tara asta imi voi mai exercita vreodata acest drept, si daca ma voi mai osteni in acea duminica insorita sa ies din casa si sa pun stampila pe cate un nume de -ESCU (sau nu numai),,….eventual sa urmaresc toata isteria de pe toate televiziunile in acea duminica insorita. Nu taticule, atata timp cat pe guvernanti si pe alesii nostrii ii doare fix in dos de noi, renunt definitiv la acest drept de a vota. Decat sa imi dau apoi pumni in cap si sa-i injur pe alesi ca nu fac nimic, fura, mint, si mai fac ce mai fac….mai bine stiu macar ca nu le-am acordat votul. Nu am incredere in politicieni romani, nu am incredere in demnitari romani, nici macar in romanii simpli de pe strada care dau mancare la caini. Daca am fi avut cu totii o optiune sa ne alegem tara in care sa ne nastem, sunt convins ca multi dintre noi ar fi ales o alta tara, si nu Romania.

 16. Din pct. de vedere ideologic, eutanisierea (tii ce cuvint greu!), adica omorirea ciinilor e o masura de stinga deoarece presupune interventia statului. Un stat minimal nu are nici resursele, nici preocuparile necesare.
  Un adevarat om de dreapta nu asteapta mura-n gura de la stat ci actioneaza din proprie initiativa. Pe de alta parte ma-ntreb ce face multimea de institute, societati caritabile si mai ales biserica, de ce nu omoara ei ciinii? Pt. ca omorirea ciinilor e o chestie de cultura, auzi domnu Patapievici?
  Alt aspect important e aspectu financiar. Din ce bani se finanteaza omorirea ciinilor? As propune instituirea unui impozit suplimentar progresiv!

  • Da, imi place comentariul. Ha ha ha. In sfarsit am prins momeala asta. Multumesc.

   Uite eu cred ca e de dreapta pentru ca traditional stanga este mai atenta la drepturi pe care eu le numesc exotice. Dreptul euglenei verzi spre exemplu. Plus ca stanga e mai ecologista si pe deaspra mai protejeaza si grupurile defavorizate sau minoritare indiferent de rasa, specie, gen, etc.

   Si trebuie sa o recunoastem. Cainii sunt totusi in minoritate inca.

  • Neamtu Tiganu e unu dintre cei mai versati forumisti … putini sunt cei ce reusesc sa surprinda miezul celor scrise de d-lui.

   • O tentativa de a ajunge la miezul celor spuse de neamtu tiganu:
    – deocamdata in Romania nu e legal sa eutanasiez cainii, dar sa ii sterilizezi da;
    – domnu Ciucu ca om de dreapta cu initiativa si fiind foarte deranjat de aceasta problema nu era cazul sa astepte ani de zile o solutie de la primarie, ci putea fonda/sposoriza o asociatie care sa faca exact asta: sterilizarea cainilor fara stapan; cel putin ar fi scapat de generatia de caini din ultimul an pe care ii are pe langa bloc;
    – in paralel putea continua si demersurile pentru schimbarea legii, desi asta e un demers pe un termen mai lung dupa parerea mea;

    La mine in Titan nu am mai vazut caini nesterilizati in ultimul timp si ies destul de mult pe afara.
    In general sunt mai degraba impotriva eutanasierii cainilor (sterilizarea mi se pare un compromis acceptabil intre cei care sunt pentru drepturile animalelor si cei care sunt deranjati/speriati de prezenta lor pe strazi).

 17. E evident pentru orice om normal ca eutanasierea este singura solutie pentru rezolvarea problemei cainilor vagabonzi din Romania, nu cred ca mai sunt necesare argumente in acest sens.
  Mai degraba ar fi utila o analiza a adevaratei probleme: de ce majoritatea populatiei nu este dispusa sa actioneze in niciun fel, desi aproba in principiu eutanasierea maidanezilor,

 18. Dragi cititori si comentatori,

  SPERAM SA PRIMESC SI COMENTARII PE MARGINEA FILMULUI SAU INSPIRATE DE FILM.

  Vi se pare prea lung poate, nu l-ati vazut. Daca nu merita nu vi-l recomandam. Merita o dezbatere, indiferent de pozitiile de pe care este dusa, o dezbatere inspirata de acest film.

  Si uita asa, de la o problema reala cu care ne confruntam putem trece la discutii de tip postmodern. Intram si noi in randul lumii macar cu dezbaterea.

  Plus ca filmul e fun.

 19. Un comentari pe care l-am rpimit pe Facebook. Mi se pare interesant.

  „N-ai sa vezi cainii disparand de pe strazi, nici cu, nici fara legea eutanasiei… ideea e ca maidanezarimea e o sursa de bani care se autointretine, asa ca or sa ramana ulitarnici mult si bine. In ultima vreme sunt muscati 24 de oameni pe …zi (statistica e din ultimele 6 luni, cu 4500 de oameni muscati de maidanezi in total) – crezi ca ii pasa cuiva de asta, in afara de cei implicati, de o parte sau de alta a baricadei?”

 20. Sa aleg cainele comunitar sau copii mei asta e intrebarea. In aglomerari urbane nu e loc pentru haite de caini. Eu sunt cetatean si am drepturi. Maidanezul e un intrus agresiv si focar de imbolnavire mai grav decat nespalatii mei concetateni din autobuz.
  Eutanasie si gata. Discutia e inutila. Costa mult omorarea lor. Oare cat costa un copil mutilat dragi adoratori ai maidanezilor?
  24 de oameni muscati pe zi si inca mai exista indoieli?

 21. Sunt complet de acord cu autorul.

  Sunt EXTREM de mirat de atitudinea si de „argumentele” acestor asa-zisi iubitori de animale. Aproape ca nu imi vine sa cred agresivitatea de care acestia dau dovada.

 22. Incerc sa imping ideea inainte. Ca sa fie foarte clar de la inceput, sunt 100% de acord cu Ciprian in legatura cu problema cainilor vagabonzi.

  Sunt implicat in politica si am incercat, suficient de calificat, sa intervin pentru adoptarea in Romania a solutiei care se aplica in mai toate tarile civilizate, care, teoretic, reprezinta modele pentru dezvoltarea societatii romanesti. (In caz ca e vreo neintelegere, aceasta solutie nu implica sterilizare).

  In practica, la nivel local, atat dezbaterea initiala, cat si cele ulterioare, care aveau ca scop clar adoptarea unei decizii administrative sensul precizat mai sus, s-au desfasurat pe coordonate similare comentariilor la acest articol. Mai precis, au existat cateva pozitii pro-eutanasiere, cu argumentele arhicunoscute, de bun simt, evidente – cele care au fost enumerate de Ciprian in articol. In buna traditie romaneasca (sau poate doar in traditia politica romaneasca ?) o majoritate suficient de larga si-a declarat neutralitatea fata de problema (nu stiu, nu ma intereseaza, pe mine nu ma afecteaza asa de mult, etc..etc..). Insa, un mare insa, a existat o minoritate cu o pozitie evident contra care a distrus complet si irational fondul discutiei (sunteti niste barbari, sunt niste fiinte cu suflet, sunt ca si copiii mei…cunoasteti registrul).

  De ce e importanta sublinierea? Pentru ca acea minoritate a schimbat complet regulile jocului. Nu a acceptat nici un argument rational, nu a acceptat nici o clipa posibilitatea reconsiderarii pozitiei proprii, nu a luat in calcul nici macar un potential compromis cu vreo alta tema de interes. Singurul mesaj emis din acea directie a fost un NU, urlat pe voci distincte, dar de aceeasi tonalitate. Nu a fost acceptata nici macar procedura de votare – care nu conferea decat o sansa teoretica de consolida pozitia pro-eutanasiere. S-a amenintat cu demisii in cazul in care propunerea ar fi fost supusa vot.

  Rezultatul? Problema a fost abandonata pe termen nedefinit, si nu pentru ca nu ar fi fost suficient sprijin, sau pentru ca nu ar fi fost o solutie buna pentru interesele cetatenilor, sau, ma rog, in extremis, pentru ca nu s-ar fi obtinut rezultate politice favorabile, electoral vorbind, din aplicarea ei. Practic, sustinatorii „sterilizarii” au paralizat decizia.

  Eu nu am abandonat ideea. Am incercat sa ma informez cum se desfasoara lucrurile pe plan national. Stiam ca exista o lege privind eutanasierea si am dorit sa aflu care este stadiul procesului de adoptare. Mi s-a spus ca situatia nu este deloc diferita in Parlament. Adica, exista cativa oameni (normali) care ar vrea ca legea sa fie adoptata, o majoritate care nu e interesata in mod deosebit de cainii vagabonzi, SI o minoritate care tipa, urla si da din picioare imediat cum aceasta problema este pusa pe tapet, paralizand orice progres. Ca fapt divers, mi s-a spus ca nu e vorba de „cazuri” evident medicale (ma gandesc la Vadim Tudor acum), ci chiar de personalitati agreabile, cu care, de altfel, se pot purta discutii culte si inteligente, argumentate, pe multe alte subiecte, care, de altfel, au fost implicate in diferite alte colaborari pe diverse initiative legislative de interes public, finalizate cu succes. In problema cainilor vagabonzi, insa, orice discutie e compromisa din start. Schimbarea e surprinzatoare si socanta, pentru ca, in alte contexte, acei oameni se comporta rational.

  Sper ca e destul de clar de ce legea asta n-o sa treaca prea repede de Parlament.

  Revenind la fondul discutiei, adica, cum se poate totusi sa se faca ceva sa scapam naibii de haitele astea.

  Cred ca aceste trei categorii pe care le-am intalnit eu in practica, si mai ales, modul lor de comportament, se regasesc in ansamblul societatii. In plus, minoritatea pro-concerte in noapte beneficiaza de asociatiile profesionale – care ofera un suport care nu este de neglijat – la urma urmei oamenii din asta isi mananca painea, si mai ales de faptul ca pozitia pro-Grivei este mult mai atractiva din punct de vedere media. E mult mai simplu sa faci o campanie, un reportaj, un articol referitor la salvarea unui catel adorabil cu ochii mari si tristi, decat unul referitor la uciderea acestuia.

  Ce ar trebui sa facem noi? In primul rand, avem nevoie de profesionisti media. Stiu ca pare stupid, ca pentru cei care sunt pro-eutanasiere totul pare evident si de bun simt. Ei bine, realitatea incontestabila ne arata ca pentru multi dintre concetatenii nostri nu e atat de evident si de bun simt. Acest punct de vedere trebuie promovat in mod profesionist, de catre profesionisti.

  In al doilea rand, pozitia pro-strazi curate trebuie sa ajunga la un grad de vizibilitate cel putin comparabil cu cel al pozitiei pro-gauri in pantaloni. E drept ca de ceva timp incep sa vad si reportaje despre oameni sfasiati de caini (de la celebrul japonez din Piata Victoriei au mai fost vreo cativa, unul mi se pare chiar in Bucuresti), ca pe forumuri apar din ce in ce mai des si sustinatori ai eutanasierii, iata ca si un site „serios” publica o luare de pozitie bine documentata (si cred ca a mai fost cel putin un articol pe aceeasi tema, si in aceeasi nota). Dar e insuficient. Mai exista cale lunga de batut pina un articol pe tema oamenilor atacati de caini va genera un val de isterie comparabil, de exemplu, cu problema cailor de la Letea (o alta stupizenie a asociatiilor de protectie a animalelor).

  Si in sfarsit, probabil ca e cazul si de actiuni concrete, vizibile, in spiritul acestei pozitii. Poate un miting. Sustinatorii pro-haite in parcuri fac cate unul pe trimestru cel putin. „Vier Pfoten” s-a catarat pe primarie la un moment dat. Actiunea a fost preluata de canalele internationale de stiri. Bine, nu neg ca ar putea fi cam mult – desi pe mine m-a pasionat o vreme ideea de a lega 30 – 40 de caini vagabonzi de usa intrarii principale in primarie. Dar un miting, sau macar un „flash” nu cred ca ar fi prea mult.

  Asta este ceea ce lipseste acum. Acolo suntem. Nu cred ca dezbaterea publica, si, in subsidiar, procesul legislativ, va evolua satisfacator si in directia dorita de noi, daca nu facem asta. Sau poate pur si simplu, „noi” in aceasta ecuatie suntem prea putini, de fapt, si ar trebui sa ne supunem vointei majoritatii care prefera sa „se inteleaga” cu cateii.

  Intre timp, in plan personal, dar on-topic, recomand cu caldura aparatele cu ultrasunete. Reclama gratuita : Dazzer. Se comercializeaza on-line, costa cam 1 milion. Works like a charm. Efect secundar bonus – cainii nu sunt chiar prosti (vezi reflexul lui Pavlov), ergo, dupa ce asociaza persoana cu efectul negativ produs de ultrasunete, nu mai este necesar aparatul. In zonele in care merg suficient de des – parcarea din fata blocului sau de la birou, este suficient sa cobor din masina pentru ca patrupedele din imprejurimi sa ia o distanta respectabila, cu mult peste zona de actiune propriu-zisa a aparatului, antrenand si eventualii semeni care n-au suportat niciodata efectul ultra-sunetelor sau care n-au contact vizual cu mine.

  • Va multumesc pentru comentariu. Este elocvent si imi confirma ceea ce banuiam ca se intampla in organizatiile locale de partid. Realismul cu care vedeti situatia precum si propunerile dvs. ne ofera o buna baza de plecare.

   Ar fi mai nimerit ca acest comentariu sa fie publicat ca articol in sine.

   Daca nu va deranjeaza peste ceva timp, il voi posta eu aici pe contributors, pentru a tine subiectul treaz.

 23. N-am urmarit filmul din lipsa de timp dar sunt absolut de acord cu autorul. E o problema groaznica pe care nu am vazut-o niciunde in civilizatie. Cand locuiam in Bucuresti si mergeam cu bicicleta stateam in permanenta cu un pepper spray in mana pentru ca am fost atacat de caini (bicicletele par sa le trezeasca agresivitatea in mod special). Iubesc animalele, dar haite prin oras sunt inacceptable.

 24. Foarte corect, domnule Ciucu!
  Haideti sa initiem o lista de semnaturi pentru urgentarea legii euthanasierii cainilor vagabonzi. In zona pietei Matache, situatia este la fel de cumplita. Vanzatorii de mezeluri si carne le dau carne cruda sa manance, iar alte femei „miloase” vin cu sacosele pline si le ofera patrupedelor adevarate festinuri. CARNE CRUDA! Trebuia sa facem ceva! In orfelinate, in spitale, oamenii nu au ce manca, iar noi avem timp si bani pentru a le face cainilor vagabonzi viata frumoasa. SUNT PENTRU EUTHANASIEREA cainilor vagabonzi.si pentru interzicerea prin lege a hranirii, in mijlocul strazii, a haitelor nesatule! Nu-i lasati pe politicieni sa traga foloase de pe urma „grijii ptr. bietele patrupede fara stapan”. Haideti sa ne ocupam, in sfarsit, de viata si de securitatea bietelor bipede! Pana nu va fi prea tarziu.
  Semneaza: Florin Gabrea, arhitect scenograf, colaborator al ziarului TIMPUL.

 25. filmul nu e film. e un episod din penn&teller:bullshit. showul nu cred ca ar avea succes in romanica. dincolo de diferenta de cultura, oamenii la noi sunt imbibati de stangism conformist new age. aloe vera, ginseng, noni, maidanezii, e-uri, bubuli, jidani samd. ar avea o paine de mancat penn&teller.

  strict la subiect: episodul asta vorbeste in principal de peta, de imbecilitatea membrilor ei, si de violenta propagata de organizatie. nu cred ca pot fi facute comparatii cu ro. la noi esti scuipat, injurat, blestemat daca nu iubesti maidanezii, dar nimeni nu iti arunca in aer laboratorul de cercetari de la „spiru haret” (poate si pentru ca nu exista asa ceva).

  o chestie care trebuie remarcata: peta a preferat sa eutanasieze animale decat sa le dea drumul pe strada.

  regards,
  ws

 26. O să fie ocazie de presat mai tare la anul, că vin alegerile. Dar în politică, lucrurile sînt complicate. Primarul trebuie să ţină cont şi de voturile prietenilor patrupedelor, care se recrutează la greu din rîndurile pensionarilor. Or ăia merg la vot, pe cînd omul din pătura mijlocie, anti-maidanezi, stă în general acasă.
  Dar: avem o decizie de la CEDO, care spune în esenţă că statul nu se poate spăla pe mîini. Aşa că doar nişte class-actions în justiţie ar funcţiona, duse eventual pînă la Strasbourg. Ar fi util să existe şi asociaţii ale victimelor muşcate, care să dea mai multă greutate unor acţiuni. Nimic nu va funcţiona însă fără constrîngere financiară: dacă statul e obligat să-i strîngă şi să-i eutanasieze se vor găsi destui care să ascundă animalele şi să le dea drumul în stradă după ce au plecat hingherii. O soluţie posibilă ar fi stabilirea de răspundere de perimteru plus amendă usturătoare – un om e muşcat de un cîine în staţia de RATB? Să plătească compania. În faţa blocului scării X de la blocul Y? Să fie amendată asociaţia. În faţa întreprinderii cutare? Amendată firma. Aşa pui presiune inclusiv pe pensionari. Nu cred că vor mai fi mulţi care să ascundă cîini dacă asta poate duce la creşterea întreţinerii cu 4-500 de lei, pentru că amenda de (să zicem) 10.000 de lei (plus eventualele daune materiale în procesul civil) trebuie împărţită la toate apartamentele. Aş paria că o să umble administratorii după cîini ca să-i ducă la eutanasiere.

 27. De acord cu toate cele expuse, inclusiv ca nu e nevoie de solutii individuale, ci administrative. Daca as candida maine la primaria Bucurestiului as pune subiectul pe lista de campanie, fara floricele – eutanasiere, eradicare totala. Aratati-mi o capitala europeana respectabila cu aceeasi problema si o mananc!
  Nu stiu de ce se fac referendumuri pe fel de fel de teme aiuristice, insa de asta nu ne intreaba nimeni. Prima mea propunere este sa incepem sa strangem semnaturi electronice pentru un referendum. Stiu ca asa ceva costa, insa cred ca e un cost pe care il platim o singura data, sa rezolvam o problema grava. Da, pentru intretinere in adaposturi nu merita pentru ca solutia asta e complet irealista. Decat sa construim adaposturi canine am face mai bine sa construim inchisori, pentru ca ne asteapta o perioada in care trebuie facut curatenie pe strada – patrupede si bipede.
  Iar in caz ca e cineva curios – am doi caini, ii iubesc enorm, motiv pentru care am grija de ei si nu ii las pe strada.

  • Nu ştiu cât ar merge faza cu semnăturile electronice – mulţi care sunt exasperaţi de câini nu prea ştiu folosi calculatorul. Plus că nu aş avea încredere – guvernanţii pot să râdă şi cu partea dorsală de semnăturile strânse.

 28. as mai avea o observatie in legatura cu filmuletul. in opinia mea este un exemplu clasic de bullshit (a se citi propaganda), domeniu in care america exceleaza.
  la fel cum procedeaza si PETA de altfel, realizatorii iau fragmente de discurs, figura unei persoane (in cazul de fata lidera organizatiei respective) coleaza citeva imagini cu hiltler si gata fandaxia! mi se pare naiv din partea autorului, fondator al Centrului Roman de Politici Europene (ce’o mai fi si asta? daca tot discutam de cuvintele frumoase folosite pentru a denumi o organizatie ;), sa pice in astfel de capcane ieftine. recunosc ca nu am mai putut privi dupa imaginile cu hitler.
  pt nestiutori, peta sustine sterilizarea animalelor de companie, contrar celor afirmate de peter sau teller.

  • N-ati urmarit filmul pana la final.

   Nu e vorba ca am cazut in capacana penn&teller: bullshit, pentru ca am devenit fan. Cum sa ma las manipulat de unii cu care am convingeri similare? Plus ca sunt si haiosi. Evident, asta nu-mi intuneca gandirea critica si nu ingurgitez tot ce pun ei acolo. Dar sunt cel putin haiosi.

   • umorul lor este unul grobian si de prost gust.
    „glumita” cu marcatul taurasului de la inceput mi s’a parut de’a dreptul hidoasa. ce conteaza ca fierul ala in realitate atinge piele si carne vie, ca taurasul ramine in final si fara coarne care ii sint taiate cu clesti fara anestezie, daca ii dam o tenta vesela, spectatorul se amuza si uita. tocmai de asta spun ca ati cazut in capcana. puteti sa nu postati comentariul asta. o sa incerc sa urmaresc filmuletul pina la capat mai tirziu.

 29. Ca sa fac si eu un mic excurs, da, cainii vagabonzi sunt intr-adevar una din marile probleme actuale ale Ro, alaturi de acceptarea tacita de catre autoritati a Bisericii drept institutie a statului, a manelismului cvasiprezent in viata publica, a coruptiei ubicue, etc.
  In ce ma priveste, sustin orice initiativa pentru rezolvarea acestui aspect.
  ONG -urile procanine (ca si cele proreligioase) trebuie deconectate rapid de la banul public.
  Principiul de actiune legal trebuie sa ramana primatul drepturilor omului in societatea umana.
  Iubitorii de animale si echivalentii lor trebuie fortati (de catre autoritati, nu de mine sau alt individual, ca nu ajunge) sa respecte spatiul public, adica fara muscaturi, zgomote, fecale, iar tot ce intreprind in sensul pasiunii lor sa faca in spatiu si pe bani privati.
  D-le Florin Palimaru, este corect mesajul dvs. Si totusi, cum sa dialoghezi rational cu irationalul? Istericii trebuie scosi din spatiul de dezbatere, si decizia luata rational si pe cat posibil, democratic.
  100% de acord cu Alex de mai sus.

 30. Ciprian, am trimis un comentariu, destul de tirziu in noapte, cu un alt nume si adresa de mail, dar vad ca inca nu apare. scriu deci din nou si poate ca este mai bine asa, tinind cont ca mi’am mai pus ordine in ginduri. am citeva puncte pe care vad ca tu nu le’ai expus. cineva zicea mai sus ca articolul tau este documentat, eu insa vad ca ai abordat doar latura subiectiva a problemei (adik forma si nu fondul).
  1. referitor la aspectul urban: sint de acord cu ridicarea animalelor de pe strazi dar nu cu eutanasierea lor. solutia mea implica scoaterea banului public din ecuatie. primaria semneaza un contract cu un ong sau o asociatie de ong’uri (sa se inteleaga intre ei) prin care concesioneaza un teren din afara orasului pe o perioada de minim 15 ani. ong’urile ramin sa se ocupe de costurile si toate celelalte activitati aferente (colectare ciini, deparazitare, tratamente, sterilizare, eutanasierea celor bolnavi incurabil si a celor agresivi, adoptie, etc.). raspundere totala! astfel se va justifica si blamarea de care beneficiaza oricum. ce vrea sa faca oprescu in bucuresti este deja de domeniul fantasticului. (pt cei care nu stiu, amenajarea unui super adapost canin pe citeva hectare, totul pe cheltuiala publica)
  2. referitor la boli: daca mai aud argumentul asta sparg monitorul! am citit recent ca intram zilnic in contact cu persoane bolnave de tuberculoza care habar nu au ca poarta boala (consultati statisticile, daca tot veni vorba de ele). de ce nu ne imbolnavim? pt ca avem imunitate. toti oamenii si animalele sunt purtatori de microbi si alti paraziti la care au devenit imuni in timp. de’asta ne imbolnavim de malarie si alte astfel de boli cind iesim din mediul nostru pina in africa sau india, de exemplu. spalatul cu sapun antibacterian este doar o tehnica de marketing pt ipohondri.
  3. referitor la legislatie: pt cei nestitutori, proiectul prefectului „aeutanasoaie” nu este singurul pe lista. in sertarele camerei deputatilor zace de ani de zile un proiect de lege foarte bun care prevede printre altele, sterilizarea obligatorie a animalelor cu si fara stapin. cei care vor drept de monta sa plateasca.
  dar sa revenim la propunerea cea mai recenta. ce prevede ea? guvernul se spala pe miini, si transfera puterea de decizie autoritatilor locale. lucru aparent ok, pina ajungem la implementare. dupa cum bine stim de atita vreme, legea poate sa fie brici, in rominia conteaza cine o aplica. dupa ce s’a lansat proiectul in dezbatere, un primar din botosani parca, iese la rampa si ii roaga pe „vinatori” sa iasa pe strazi si sa impuste maidanezii. un astfel de incident chiar a avut loc. slava domnului ca nu au fost ucisi decit 2-3 maidanezi, daca ricosa un glont in creierii unui om, discutam altfel. esti dispus sa lasi un astfel de om sa decida pt tine?
  componenta sociala nu trebuie ignorata in astfel de cazuri. o astfel de lege, o merge ea in elvetia dar noi sintem europa de est. cei care gindesc ca daca au bicicleta, sint ecologisti, vor sa salveze delta, ce mai, vor respect, nu trebuie sa uite asta.
  4. referitor la lobby: trebuie sa urmaresti circuitul banilor de la buget ca sa intelegi mecanismul. si anume: se aproba eutanasierea, avem 40.000 de maidanezi, ?? euro eutanasie, ?? euro incinerare/kg catel = afacere de ?? euro pe banii statului. trebuie doar sa ma cheme Harbuz, de exemplu si sa am acces direct la prefectul bucurestiului. de ce crezi ca proiectul de lege a aparut dupa ce primaria doar ce incheiase un acord cu vier pfoten
  prin care aceasta urma sa sterilizeze pe cheltuiala proprie toti cateii de pe strazi si nu numai?
  in concluzie. nu fiti naivi dragi concetateni. banul public este prea iubit. veniti cu solutii care sa nu arda bugetul si veti vedea cum strimba toti din nas.
  imi cer scuze pt lungimea comentariului, sper sa aveti rabdare sa il cititi cu calm.

  • 1. Am senzaţia că terenul există deja. E oferit gratuit de o actriţă, îmi scapă numele, dar nu asta e problema. Întrebare: cît timp rămîne un cîine cazat acolo? Cît costă cazarea lui? Ciprian Ciucu a spus deja că nu e de acord să plătească pentru îngrijirea lui. „Cine plăteşte pentru îngrijirea unui câine? Eu nu sunt de acord să o fac. Prefer să plătesc pentru altele şi chiar dacă ar fi vorba de doi bani.” Ca el sînt mulţi. Soluţia finanţării de către ONGuri nu stă în picioare, pentru că nimeni nu garantează că peste 2 ani vor avea bani.

   2. Problema cu bolile nu e atît de simplă. Ce ne facem cu gunoiul răvăşit pe străduţele mici – gunoi în care se joacă şi copii? Dacă ăla nu e factor de risc, atunci nu ştiu ce e. De estetică nici nu mai are rost să vorbim.

   3. E clar că episodul din Botoşani e demenţă curată. Nu poţi lăsa oameni înarmaţi pe stradă să tragă după tot ce mişcă. Parlamentul şi guvernul se mai pot spăla pe mîini o perioadă, dar nu prea mult – după cum am mai spus, avem deja o sentinţă de condamnare la CEDO, altele vor urma şi nu cred că e în interesul cuiva să se ajungă în situaţia proceselor de retrocedare, unde CEDO a sistat procesele pînă apare naibii o reglementare clară.

   4. Vier Pfoten refuză să dea un răspuns clar la cîteva întrebări simple: cîţi cîini există pe străzi? Cîţi pot fi sterilizaţi pe zi? Depăşeşte ritmul sterilizării sporul natural? Cît durează rezolvarea problemei în sistemul CNR? Pentru că dacă durează 10 ani nu cred că e rezonabil…

   Aş zice că problema are nevoie de rezolvare graduală. Într-o primă fază, pentru a rezolva problema imediată nu cred că se poate evita eutanasierea la scară largă într-o perioadă stabilită. După care, în faza a doua, se poate merge pe cazare în adăpost pe perioade determinate, la început mai puţin, apoi mai mult. Asta în combinaţie cu sterilizări şi amenzi drastice pentru abandon şi stabilirea de răspunderi civile şi – în unele situaţii – chiar penale.

   • 1. sint destui contribuabili care sint de acord sa indrepte banii spre astfel de activitati. un ciine sanatos traieste in medie 15 ani cu plusurile sau minusurile de rigoare. cazarea ciinelui nu costa nimic daca terenul este concesionat. costa doar mincarea (bobite ieftine, pretul unui sac de 10 kg poate scadea si sub 20 de lei daca se cumpara en gros, plus donatii de la supermarketuri si de la alte organizatii internationale, crede’ma stiu), tratamentele si alte facilitati veterinare. costurile sint umflate de autoritati pentru impact social si alte foloase. ong’urile supravietuiesc cu bani foarte putini de mai mult de 10 ani. sigur vor mai supravietui inca pe atit, cu atit mai mult cu cit vor avea un cadru legal stabil, nu vor mai fi hartuite si se vor organiza. solutia este foarte fiabila si te asigur ca oameni si bani se vor gasi, foarte multi. nu sint activista, am facut voluntariat si stiu ce debandada este peste tot, atit la autoritati cit si la ong’uri.

    2. gunoaiele de pe strazi nu au nicio legatura cu maidanezii. intreaba autoritatile competente de ce nu colecteaza la timp. pe de alta parte, eu stau in sectorul 3 si sincer nu prea vad gunoaie insirate pe jos decit in weekend si de sarbatori cind nu se ridica nimic si, nu sint imprastiate de maidanezi ci de oamenii strazii si alte bipede.

    3. iarasi, te indrum la sursa problemei, nu lipsa legii ci a solutionarii in justitie. CEDO asta a sanctionat, putin ii intereseaza pe oamenii aia ca avem noi ciini pe strazi. alta mincare de peste.

    4. vier pfoten rominia este o organizatie cu personal putin. nu au resursele necesare pt a numara toti ciinii ci doar ce este sterilizat de ei. asta cred eu. mai insista si poate iti vor raspunde pina la urma. nu stiu ce sa iti zic.

    5. ultima parte a comentariului tau cred ca ii bucura tare mult pe cei care doresc sa cistige un ban cinstit din eutanasiere si activitatile conexe. pe mine personal ma intereseaza doar sa fie adunati de pe strazi si, lucru foarte important sa nu le ia altii locul. eutanasia isi are si ea locul ei dar nu este momentul acum. vom vedea din nou batai in strada intre ambele tabere, tot felul de obiecte aruncate in hingheri. scandal la UE si alte asemenea. prefer sa evit un scandal ca cel din 2000 sau cind a fost..
    avem de’a face pe de o parte cu un fenomen generalizat: lipsa de reactie a autoritatilor blocate in tot felul de interese marunte, birocratie si lipsa de transparenta, ong’urile dezbinate si dezorganizate si coruptia si frauda de ambele laturi si, pe de alta parte, un fenomen exceptional si tragic, moartea unei persoane sau atacurile invetabile ale animalelor (care nu sint parsive :) by-the-way, ele sint pur si simplu). ce alegem sa rezolvam, cauza sau efectul? si ce solutie alegem?

    • „sint destui contribuabili care sint de acord sa indrepte banii spre astfel de activitati”
     ” oameni si bani se vor gasi, foarte multi”
     ” vier pfoten rominia este o organizatie cu personal putin. nu au resursele necesare”

     Uite, în ţările ceva mai normale ong-urile animaliere – hărţuite rău de tot – trebuiesc să se supună unor norme: ţin câini pe câţi bani au acum, nu pe câţi estimează că vor avea cândva.

  • „circuitul banilor de la buget”

   Observ că toţi partizanii coabitării cu haitele sunt brusc tare grijulii cu bugetul şi încearcă să demonstreze că ar fi mult-mult mai puţin costisitor să trăim cu câinii pe străzi decât să-i eutanasiem. Scriam şi mai sus: păi să dea primăria 30 de roni pe câine mort adus, aşa vă convine? Parcă văd că nu ….
   Oricum, majoritatea ar prefera ca edilii să fure din eutanasiere triplu cât se fură acum din sterilizări, dar să poţi ieşi pe stradă fără să te temi că sar câinii la tine.

   „dacă ricoşa un glonţ”
   Iarăşi o grijă înduioşătoare şi absolut neaşteptată vizavi de bipezi. Soluţii:
   1. sunt anunţaţi cetăţenii să stea în case pe durata vânătorii – în felul ăsta riscă un ricoşeu mai degrabă vierpfoten-iştii, dar cred că pentru ei e haios şi dezirabil să ajungă martiri pentru câini.
   2. hingherii / vânătorii vor acţiona numai cu tranchilizante, rămânând ca omorârea să se facă după capturare
   Totuşi, cred că nu vă convine, voi n-aveţi treabă cu ricoşeurile, voi vreţi doar să vedeţi douăzeci de câini la colţul blocului şi gata.

   „vier pfoten … să sterilizeze .. pe cheltuiala proprie”

   Pe banii lor pot să-i sterilizeze sau să-i trimită la montă. Atâta doar că ulterior când vor să le dea drumul pe stradă s-o facă pe trotuarul din faţa Bundestagului.

   „sint de acord cu ridicarea animalelor de pe strazi dar nu cu eutanasierea lor”

   Perfect, îi ridicăm de pe străzi şi-i cazăm la grămadă pe arena lui Oprescu. Şi vor sta acolo, zeci de mii, până reuşiţi să vă puneţi de acord unde-i duceţi, cu ce-i hrăniţi, etc.

 31. Ciprian, apreciez foarte mult ce ai scris, mai ales ca ma regasesc in posturile descrise de tine, inclusiv de tata care-si plimba copilul intr-un parc intesat de caini vagabonzi intretinuti de baietii de la BGS. Sunt pro-eutanasiere pentru ca e singura solutie in acest moment. E ca o cangrena care nu mai trece cu RIVANOL (solutii soft).

  Argumenetele mai jos:

  In Vest, legea e clara. Nu-ti permiti un caine, sau orice alt animal, nu-l tii. Nu exista conceptul de animal vagabond (pentru mai mult de 2-3 zile). Toate animalele abandonate ajung la adapost de unde sunt fie adoptate, fie eutanasiate. In nici un caz nu li se da drumul pe strada. NEVER. Daca ai adoptat un caine si nu-l ingrijesti corespunzator vine (R)SPCA si ti-l ia, plus amenda penala sau chiar inchisoare pentru maltratare!!!

  La noi, ca la nimeni. Tara lu’ Papura Voda. Tara babelor si a mosilor care cred ca un cartier de blocuri se confunda cu batatura lor de la tara. Hoarde de caini vagabonzi sunt intretinuti pe langa scarile de bloc de asa-zisii iubitori de animale. S-a inventat conceptul de „cainele blocului”. Cum e el? LIBER! Cine e stapanul lui? NIMENI(blocul)! Cine ii asigura asistenta medicala? NIMENI! Cine il socializeaza ca sa nu muste pe toata lumea? NIMENI. Exista lege? DA. O respecta cineva? NU.

  Hingherii, si asa putini, nu pot sa respecte legea ca ii iau mosii la bataie. Daca se intampla totusi, se duc babele la adapost si in 3 zile „Azorica” e din nou pe strada. Patesc ceva babele cand autoritatile constata ca patrupedul e din nou pe strada? NUUUUUUUU. Pentru ca daca vine cineva cu impartitul amenzii brusc nu se mai gaseste stapanul.

  Pai prietene, daca iubesti cainele din fata blocului, ia-l in casa, fa-i baie, du-l periodic la veterinar, tine-l in lesa, socializeaza-l, aduna gunoiul dupa el. Ah, nu-ti place aceasta perspectiva? Americanul are o vorba: Shoot the dog or shoot yourself (better).

  Cine sunt cei nu ne respecta dreptul la civilizatie si ordine pentru ca ei sunt „iubitori de animale vagaboande”? Rusine primariilor, asociatiilor pentru „ocrotirea pe strada” a animalelor, rusine fundatiilor care dupa ce papa banii din finantari fac ce stiu mai bine „latra” pentru eliberarea pe strazi a animalelor.

  Iubesc cainii, insa pe cei educati si in lesa stapanilor.

  Am ajuns sa urasc sa ma plimb pe jos prin Bucuresti din cauza cainilor vagabonzi. Am ajuns sa urasc oamenii care hranesc si stau in preajma cainilor vagabonzi. E ca si cum incurajezi gripa sa se raspandeasca. Nu animalele sunt de vina ci oamenii cu indolenta, ipocrizia si falsitatea lor de ….iubitori de animale.

  De ce urasc cainii vagabonzi (si oamenii care incurajeaza aceasta epidemie)?

  – pentru ca sunt agresat vizual – un oras plin de caini cu infatisari jerpelite, milogindu-se pe la terase dupa o bucata de mancare
  – pentru ca sunt agresat fizic – incercati sa mergeti noaptea prin cartiere sau parcuri
  – pentru ca sunt agresat sonor- javrele latra in haita toata noaptea
  – pentru ca sunt purtatori de boli – parcurile in care merg mame cu copii sunt pline de maidanezi paduchiosi + altele gen rabie
  – pentru ca au devenit mai importanti decat oamenii.

  Stimabililor, calitatea vietii noastre ca locuitori ai Bucurestiului este afectata. Cine nu este deranjat de cainii vagabonzi? Pe scurt IMO: NESIMTITII. GHIOLBANII. INDIFERENTII, DEZAXATII, FALSII, NEPUTINCIOSII.
  EU doresc sa traiesc intr-un oras normal, iar spatiul public este al tuturor. Ce-ar fi daca mie mi-ar placea camilele si as aduce 2 in fata blocului, iar alt vecin 2 porci, iar altul 2 cai si altul un camion de struti. Conform iubitorilor „Saracele animalutze-au si ele suflet” au dreptul la curtea blocului, parcuri, institutii publice.

 32. Ciprian,

  esti tare! peste 80 de comentarii, asta nu-i de colea. Daca mai ataci si subiectul bisericii devii cel mai comentat contributor :).

  Asta, nu ca n-ai avea dreptate.

 33. Trebuie sa incetam sa dezbatem problema pe forumuri fara sa luam atitudine. Este nevoie de un protest in masa, trebie sa ne organizam sa ne aparam dreptul la sanatate si libertate. Orice idee despre cum ne-am putea organiza este binevenita, pe facebook sau sa facem un site, orice sa punem capat terorii in care atatia traim. Astept rapsunsuri de la oameni care doresc ca si mine sa incercam sa rezolvam problema civilizat.

 34. Articolul este binevenit.Vă pot spune că Avocatului Poporului i se rupe de dreptul pozitiv al oamenilor la un mediu sănătos. Am probat. Numerele de înregistrare le puteţi găsi la mine. Însă, permiteţi-mi să bat niţel apa şi în terţe pive, că poate aşa se ridică valul cît să acopere clonţul buimacilor axiologici.

  Poate fi cîinele subiect de drept?

  În opinia mea, nu. Absolut, nu. Însă nimic nu mă împiedică să desfac în factori simpli calitatea de subiect de drept atribuită animalului. Să vedem ce mai rămîne din spaţiul urban după.

  Observ că un cîine cu stăpîn este numai obiect de drept. Cum ar veni, cîinele este sclavul omului, iar stăpînul este singurul în măsură să îşi pedepsească sclavul şi să răspundă, nu solidar, ci în locul lui, de eventualele violări ale normelor de convieţuire în cetate. Cîinele cu stăpîn are dreptul la viaţă prescriptibil. Dacă stăpînul va fi fost agresat de propriul cîine, devenit cu timpul egoist, şi deci agresiv, acesta are dreptul de a ucide cîinele.

  Mai observ că legile ce tratează cîinele liber ca subiect de drept, din moment ce nimeni nu îşi ia răspunderea pentru actele maidanezului, sunt nedrepte. Conform lor, dreptul maidanezului la viaţă este unul aproape imprescriptibil, ceea ce îl transformă pe maidanez în specie protejată de lege, alături de balenă şi de rîs (Lynx lynx).

  Acuma, dacă tot a fost maidanezul categorisit ca subiect de drept, să căutăm similitudini şi diferenţe:

  Doctrinar, cîinele poate fi asimilat cu persoanele cu handicap mintal sever şi cu agresivitate ereditară. Comparăm legea. Observăm că persoanele cu handicap nu au nici pe departe acelaşi tratament. Cîinele primeşte eventual o internare sumară, după care i se dă drumul. Cîinelui vagabond i se permite să se împuieze. Cîinelui vagabond i se permite să rănească oameni. Cîinelui vagabond i se permite să împrăştie paraziţi. I se permite să pută. I se permite să latre noaptea. Tabloul urban începe să semene cu o casă de nebuni. În mod pervers, cel ce nutreşte maidanezi, şi nu îi tratează ca pe propriii cîini de casă, (luîndu-şi şi răspunderea asupra strunirii lor) se face vinovat de corespondentul relelor tratamente aplicate persoanelor cu handicap mintal.

  Alt sofism la modă este că, vezi Doamne, omul este vinovat pentru existenţa maidanezilor. De acord. Şi? Pînă la a cîta generaţie trebuie să suportăm pedeapsa colectivă, fie ea şi imanentă? Cu ce a fost vinovată fetiţa sfîşiată de maidanezi, pentru că, cu 30 de ani în urmă, străbunicul şefului de haită a fost lăsat liber? Unde este Justiţia? După cum v-aţi dat seama, un spaţiu urban cu Justiţie permisivă excesiv cu maidanezii este doar o prelungire a junglei.

  Sofiştii acreditează şi ideea că maidanezii merită să trăiască liberi pentru că sunt animale deştepte, sensibile şi simpatice. Dar simpatice sunt şi rozătoarele de casă. Şi chiar mai deştepte. Ca să nu mai zic că sunt capabile şi de empatie. Una din metodele de ucidere a şobolanilor este să se plaseze în cursă un imitator al vocii puiului de şobolan aflat în pericol. Ceea ce atrage adulţi gata să salveze sinteticul pui. De ce empatia canină devine armă de supravieţuire, în timp ce aceeaşi empatie, dar şobolană, devine sinucigaşă? Unde este dreptatea?

  Argumentul ecologiştilor este că o sălbăticiune de pe lîngă tomberoanele urbane are tot dreptul la viaţă. Realitatea este că o sălbăticiune nărăvită are mare potenţial în transportul informaţiilor false de interes public. Descendenţii intoxicaţi cu informaţii false de interes public vor fi mai proşti gestionari ai supravieţuirii în spaţii naturale. Cea mai bună cale de salvare a speciilor sălbatice este uciderea exemplarelor cu “idei”. Milostenia ecologistă este de fapt un mare rău făcut Naturii. Iar multe din speciile apuse au avut drept călău dezordinea informaţională. Nu credeţi? Urmăriţi filmuleţele cu turme de balene eşuate pe plaje.

  Se ştie că lupul este genotipic identic cu cîinele. Fertilizarea naturală (sau in vitro) duce la descendenţi şi viabili şi reproductivi. E drept, cînele este diferit fenotipic, dar ăsta nu ar fi un argument în discriminarea flagrantă pe care lupul este nevoit să o suporte. A trata cîinele vagabond drept sălbăticiune cu drepturi în mediul urban îl nedreptăţeşte pe lup. E clar o dovadă de rasism. După ce că îl ţii la uşă, îl supui la rele tratamente maidanezul-persoană-cu-handicap-mintal, îl mai şi discriminezi după “originea socială” pe vărul său pădurean, lupul. :)

  Se poate argumenta că maidanezul ar putea fi considerată specie tolerată. În parte este admisibil. Să vedem care e partea admisibilă.
  Speciile tolerate au în anumite împrejurări un rol benefic. De pildă, în Japonia, există pisici vagaboante. Rolul lor este dintre cele mai importane. Reduc numeric populaţiile de dăunători sau de potenţiali dăunători. Se pot deosebi două rase chiar. Una preexistentă secolului al IV-lea, şi alta adusă din Coreea, odată cu budusmul. Era nevoie de un paznic al scrierilor sacre, priceput în prinderea infractorilor rozători. Aşadar, vedem că unele vietăţi tolerate au rol benefic, înclusiv în conservarea memoriei. Altele, dimpotrvă. Turtureaua, şi ea o specie tolerată, devine dăunătoare memoriei. O căcăcioasă mică ce dizolvă monumentele de bronz, marmură, travertin. Întrebarea este: maidanezul produce rău sau bine? Dacă îi întrebaţi pe cei 4000 de sfîşiaţi de maidanezi anual, hotărît, nu.

  Concluzia mea este că, în condiţii urbane, a considera maidanezul subiect de drept reprezintă o viziune schizoidă, dătătoare de alte bătăi de cap şi inechităţi, o ghiulea în plus în zidul cetăţii. Madanezului îi pot fi de folos intramuros numai “sclavia” sau moartea. Orice cale ce se doreşte de mijloc, buimacă doctrinar, axiologic, financiar şi estetic, este exclusă.

 35. un articol exceptional!,comentariile sunt pe masura !,minunat, ceea ce nu vreti eventual nu se poate concepe de catre gandirea dvs.profunda este o realitate cruda si adevarata: niciodata nu se va putea eradica rasa canina;,doar cand se va stinge viata pe pamant,apoi,nu javrele de caini au intrat in viata noastra ci noi am intrat in viata lor,nu ei ne fac legea noi le facem legea lor,acum mai avid ca niciodata;,ii vedem ca pe niste monstrii cu coltii ranjiti la fiecare colt de strada,stau la panda,latra transmit microbi,noua si odraslelor noastre,iar babele ii hranesc”ca are si ei suflet”,voi nu mancati? voi nu transmiteti boli? daca v-ar salva un caine de la moarte? cand altii stau si privesc,pentru ca un om nu are curajul nici puterea de sacrificiu a unei javre,nici recunostinta,aveti impresia ca animalele patrupede au aparut doar asa,ca sa fie planeta ocupata? toate au un rost pe pamant si nu sunt creatia voastra ,voi nu a-ti facut nimic pentru asta si nici nu aveti dreptul sa dezbinati oamenii,voi sunte-ti cei care asmutiti pe unii impotriva celorlati,cu articole! este cel mai mizer mod prin care poti sa manipulezi,oamenii; javrele au fost masacrate fara drept de apel,cateluse cu pui,caini fara vina ca sunt in aceasta lume ,atat de pretentioasa,atat de curata si civilizata, nu mai este loc de atata bunatate,este estompata de prezenta cainilor care merg in sir indian,care va invadeaza intimitatea? apropo cei care nu locuiti la vila de ce a-ti acceptat,cartela la intrare in bloc,tot de frica diabolicelor fiinte fara suflet,caini fara stapan?au intrat peste voi in casa si v-au mancat mancarea din frigider? au furat din bunurile voastre?bibelouri de valoare? blanuri,toale si bijuuri? ori de teama bipezilor asmutiti de foame si de lipsa banilor?grilaje la geamuri?,va ferecati usile cu toate sistemele de siguranta,tot de frica javrelor de caini? tinere domn Ciucu,mai ai multe de invatat din asta viata,mai vezi si alte filme in care,subiectul principal , este atitudinea omului fata de respectul la viata al oricarei fiinte! si stii
  de ce? pentru ca nu mata ai facut anotimpurile, nu ai facut,soarele,luna si stelele,esti un simplu om ,un muritor de rand ca noi toti, sigur nu vei mostenii pamantul si iti propun sa inventezi altceva,daca tot doresti moartea cainilor fara stapan bineinteles fara durere..! fi creatorul unei frunze!,nu sa o desenezi bineinteles:))))

  • „niciodata nu se va putea eradica rasa canina”

   Mă rog, scuze dacă pare că vi s-a atacat rasa de care simţiţi că aparţineţi – deocamdată nimeni nu avea nimeni cu rasa în întregul ei, ci cu câinii fără stăpân care te atacă pe stradă.

   „toate au un rost pe pamant si nu sunt creatia voastra”
   Dar şobolănaşii şi gândaci nu sunt ei creaţie? Nu au vreun rost, să-i lăsăm săracii în pace?

   „voi nu a-ti facut nimic pentru asta”
   Nu, încercăm doar să „face-m” ceva să ne apărăm.

   „daca v-ar salva un caine de la moarte?”
   Deocamdată ne mănâncă.

   „un om nu are curajul nici puterea de sacrificiu a unei javre”
   Atunci s-a rezolvat, îi înrolăm pe toţi şi-i trimitem să lupte în Afghanistan.

  • Comunitaro, nu vrea nimeni să extermine maidanezii, ci doar să le re-traseze teritoriile, în aşa fel, încît, în spaţii urbane, expunerea prostească a omului copil şi adult la colţii maidanezului să fie zero. În Japonia nu vezi maidanezi în oraş, dar poţi da de cîini sălbăticiţi în junglă. Acei cîini îşi cunosc lungul botului şi ştiu că dacă pătrund în spaţii urbane sunt ucişi. De aceea se şi feresc de om, aşa cum majoritatea jivinelor sălbatice o fac. Aşadar, după cum vezi, e vorba despre administrarea vieţii, iar nu de anihilarea ei.

   Servus!

 36. Aberezi maidanezo!
  Calci apa in speranta ca faci valuri dar te inseli.
  Romanii au iesit din cloaca asta comunista si-au vazut ca afara nu exista picior de maidanez pe strada iar cainii cu stapan daca se caca pe trotuar, stapanul strange „bunatatea” si-o pune in punga ca altfel ia o amenda groasa!
  Vreii maidanezi, ia-i la tine in casa si suporta-le mirosul infect, umplete de tot felul de boli…

 37. De fapt mă gândesc că textul comunitar de mai sus a fost o parodie sau mai bine un arhetip al iubitorului de câini cu intelectul, lăcrămoşenia şi abilităţile gramaticale aferente.

  Dar dacă e pe bune nu poate să nu te ia groaza când îi vezi pe amărâţii ăştia semiretardaţi cum se manifestă în voie nesupăraţi de nici o lege.

  Oricum buba nu-i la ei, adoratori de potăi cu IQ comparabil sunt peste tot, dar în ţările normale edilii au un minim de bun-simţ.

  Sunt sigură că protestele pe internet n-or să-i determine pa ai noştri guvernanţi să renunţe la banii frumoşi aduşi de maidanezi. Doar o mulţime nervoasă pe lângă Cotroceni, Victoria …

 38. DE ACORD
  DE ACORD
  DE ACORD
  DE ACORD

  Ciprian, imi place articolul, si mai mult de-atata, atitudinea! sper sa realizeze odata toti oamenii, si in special acei oameni care tolereaza maidanezii, fie cu mancare fie cu compasiune, ca a fost depasit demult momentul in care trebuie sa avem toleranta, oricat de mica fata de acesti caini.

  e de ajuns si un singur caz de om muscat de caine, nu conteaza ca provocat sau nu. din moment ce traim in oras, nu cred ca e cazul sa existe printre noi acesti caini. cine doreste, sa-i ia in curtea proprie si sa se joace oricat cu ei, dar sa n-o faca pe un spatiu public, intr-un loc in care un alt semen de-al nostru poate fi muscat!

  Ai in mine tot suportul impotriva maidanezilor!

 39. elena, nu ai nici o vina ca esti asa.. dar cred si simt ca acolo unde calci cu piciorul” iarba nu mai creste” si mai mult de atat : cu mintea ta atat de sclipitoare iti intuneci si putinul suflet cu care doar atat ai fost inzestrata,pacat !cate biblioteci vei citi de acum incolo tot degeaba ,nu ai
  inteles demersul meu,nu ai inteles nimic din spusele mele ,eu un om ,incult,prost si comunitar,nu doresc,nimici cel mai mic rau oamenilor,pentru ca ii iubesc atat cat ei ma iubesc! si pentru ca nu am sa-ti mai raspund niciodata,ia si citeste:CEL MAI MARE PACAT FATA DE ANIMALE,ESTE NU SA LE URAM,CI SA NE FIE INDIFERENTE.ACEASTA ESTE ESENTA INUMANITATII ! George Bernard Shaw – te regasesti pe undeva? iti doresc sa-ti dea Bunul Dumnezeu tot ceea ce-mi doresti si tu mie si a celor oameni care exista si simt la fel ca mine.

  • Potaie comunitara nu mai ameninta. Admin de ce postezi astfel de texte? Trimite-i frumos la organizatiile de pupat fundurile javrelor maidaneze. Acolo le este locul. Vin aici ca sa intoxice oamenii care se zbat sa traiasca civilizat.

 40. Nu, comunitaro, eu am intenţii mult-mult mai soft, aceea de a strânge într-un spaţiu îngrădit – insulă de preferat – pe toţi câinii vagabonzi plus apărătorii lor şi de a-i lăsa să trăiască fericiţi acolo câte zile mai au, fără nici un contact cu exteriorul.
  Desigur, vă puteţi lua câteva volume de Bernard Shaw să le citiţi maidanezilor seara, poate că lectura şi psihologia comparată vor ţine de foame ambelor specii.

 41. IULIANE – vreau sa iti raspund cu aceleasi cuvinte cu care mi-a raspuns Tovarasul Director de programe europene – pardon proiecte – dar nu am pregatirea dansului pentru ca daca ai sa te uiti mai bine la avatarul utilizat are alura de halterofil . Recunosc ca sunt tare ingrijorat asa cum sunt eu fara consistenta , sa nu faca vreun efort intelectual prea mare cind ne raspunde de-a dreptul european la toti . Am facut o paranteza mai mare – imi cer scuze – sper sa nu te fi ratacit printre maidanezi ca sa ii sperii ( saracele animale din cauza asta musca ca intalnesc fiinte ca tine ) – asa ca iti raspund eu in locul comunitarei care fiind femeie – merita respect – si chiar ma mir cum -admin- a permis sa ajunga la noi o exprimare suburbana care ai folosit-o la adresa acestei femei ( potaie comunitara ) . Eu iti spun doar ca esti lipsit de educatie si de-a dreptul m……can . Ar trebui sa ii ceri scuze ! Discutiile despre caini nu trebuie sa aduca decit idei nu maniere grobiene sau cuvinte jignitoare . Baga bine la cap ce ti-am spus ca nu esti singur !

 42. Despre Elena – care cred ca este sotia lui „dela prin epicentru sau pe langa ca la cutremurele din Vrancea ” doresc sa scriu citeva randuri daca voi avea ce scrie .
  Mi-a atras atentia acest sistem de analiza al tau care invariabil incepe prin a desparti frazele celor care isi exprima ideile , in propozitii ,apoi le rescrii in textul tau si adaugi 3 sau 4 cuvintele care tu doresti sa fie inteligente -vezi de exemplu cuvantul „soft” ! care este folosit exact cum este utilizata expresia targheteaza , nu are ce sa caute intr-un asemenea context.
  Cuvintele folosite , exprimarea din acest tip de analiza ma face sa cred ca nu ai depasit nivelul admiterii in liceu cind se solicitau astfel de abilitati pentru o incipienta analiza gramaticala. Si cu asta basta – nu pot scrie mai mult – cred ca trebuie sa intri la liceu si apoi sa il termini si mai ai o treapta pina sa faci analiza textului meu – aceea treapta o reprezinta absolvirea unei facultati . Cind vei urca pe acesta treapta iti voi mai raspunde dar imi este teama ca o sa dureze mult si nu stiu daca nu cumva acel om( as dori ca in locul cuvantului om sa pun omega) „delaepicentru – sau pe linga” nu va prevesti un cutremur devastator careeeee sa va eutanasieze pe voi in frunte cu marele halterofil -darector di programe asiatico – anglo-americano-franco-burghezo-mosieresti ! Hai pa ! In viitor !

  • ????
   :) :) :)

   La fel de bine aş putea să presupun că dumneata şi comunitara susmenţionată alcătuiţi un cuplu potrivit. Însă majoritatea – nu toţi, doar majoritatea – apărătorilor câinilor vagabonzi sunt oameni singuri şi/sau cu diverse neîmpliniri şi supărări vizavi de oameni sau de societate în ansamblu.
   Ceea ce nu ar fi nici o problemă, dacă nu v-aţi rezolva problemele emoţionale crescând pe străzi animale din ce în ce mai multe şi mai agresive.

   Faza cu facultatea nu o pricep, întrucât patrupedele pe care le iubiţi – oricât de inteligente le-aţi crede – nu atacă în funcţie de instruire sau de de anii rămaşi până la pensie.

   Dar cum ziceam în comentariile anterioare, problema nu-i la voi, ci la autorităţi.
   Într-o ţară normală, autorităţile nu v-ar lăsa să creşteţi câini lângă bloc în speranţa că-i vor muşca pe cei care folosesc cuvinte ce nu vă plac. :P

   Poate se rezolvă şi la noi …

 43. Daca catelusa care a fatat 8 puisori era tratata cu suflet,probabil ca puiutii ei erau dati in adoptie,cu o cheta din partea locatarilor se putea rezolva castrarea ei,ea putand ramane in continuare catelusa blocului-atunci sigur nu s-ar fi inmultit cainii sa formeze grupuri mari care,flamanzi si alungati fac ce ar face si omul ca sa supravietuiasca.Dar pentru a intelege cat de usor s-ar fi rezolvat totul,ar trebui intai sa ai suflet:dar cred ca,acesta este minusul cel mare….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro