duminică, aprilie 27, 2025

Cam cu de toate

Cum înțelepciunea populară ne învață că greșelile mărturisite ar fi pe jumătate iertate, o spun de la bun început că nu am nici cea mai mică apetență pentru genul horror. Rog, așadar, cititorul  să parcurgă rândurile ce urmează prin prisma acestei mărturisiri.

Așadar. Nu m-am dus chiar foarte încântat și nici cu prea multe așteptări la filmul Exorcism. Mântuirea.  Am făcut-o totuși fiindcă nu puteam rata un film al cărui protagonist e Russel Crowe. Cu care mă reîntâlnisem cu câteva luni în urmă cu ocazia filmului Fantomele trecutului (Sleeping Dogs) în care i se încredințase rolul unui fost polițist măcinat de Alzheimer, rechemat la datorie.

Și de data aceasta, adică și în Exorcism, Russel Crowe joacă tot rolul unui fost. Un actor de succes odinioară a cărui carieră s-a întrerupt pe neașteptate. Cum însuși Anthony Miller (așa se cheamă actorul în cauză) mărturisește, în urmă cu mulți ani  a intrat într-o sticlă și a durat cam mult până să poată ieși din ea. Așa cum ne vom convinge de-a lungul celor cu ceva mai mult de 90 de minute cât durează filmul, ieșirea nu fost una tocmai completă.

Numai că nu alcoolismul înseamnă cea mai mare problemă a protagonistului. Anthony Miller este bântuit de neiertătoare fantome ale trecutului. De moartea soției bolnavă de cancer pe care a neglijat-o, de eșecul în educația fiicei Lee (Ryan Simpkins). O non-conformistă de profesie recent exmatriculată din școală. De alte traume ale trecutului care țin de relația complicată dintre copilul de odinioară care îl însoțește ca o umbră și tată.

Cu toate acestea, Anthony este reconvocat pe platourile de filmare spre a juca rolul unui preot. Pare-se și el bântuit de demoni. Regizorul filmului dă noian de semne că a mizat chiar pe exacerbarea unor fapte din trecutul actorului, sperând că astfel că va duce la bun sfârșit filmarea. Mai sus numita fiică a lui Anthony primește și ea un job mic în echipa de filmare, așa că poate urmări în detaliu lucrurile tot mai ciudate din comportamentul tatălui. Întru evidențierea cărora, scenariștii M. A. Fortin și Joshua John Miller, regizorul Joshua John Miller, directorul de imagine Simon Druggan, semnatarul montajului Gardner  Gould și Nicole Murtha și Carly Whitaker, creatorii decorurilor, nu fac economie de mijloace. Când trebuie, actorul interpretat de Russel Crowe, e plin de sânge și de cicatrice, fiindcă Anthony se automutilează la discreție, când e nevoie cade în crize spasmodice dintre cele mai cumplite ori în altele de somnambulism de ale căror consecințe este salvat în ultimul minut de Lee, există chiar o scenă în care Miller își păcălește fiica și scuipă medicamentele zise de ultimă generație care i-ar putea aduce vindecarea, pastile pe care simulase că le-ar fi înghițit.

Ca lucrurile să fie și încă și mai complicate, Lee începe o relație de tip homosexual cu una dintre actrițe pe nume Blake Holoowey (Chloe Bailey), ocazie pentru o nouă scenă horror în care tatăl își violează fiica. Apare și un preot pe bune, mai degrabă psiholog de meserie (bine jucat de David Hyde Pierce) care va facilita prin sacrificiul propriu mântuirea și aducerea pe calea cea bună a lui Anthony.

Spațiul în care se petrece totul e o perfectă casă cu fantome, în care Anthony, pradă crizelor de toate felurile,  se tot ascunde punând la grea încercare și curajul, și răbdarea fiicei. Vedem, desigur, și munca echipei de filmare, o adevărată desfășurare de forțe, vedem și zâmbetele de circumstanță ale producătoarei filmului (Samantha Mathis) la care e chemat să lucreze Anthony și care mie nu mi-e foarte clar dacă a fost terminat vreodată, auzim și discuțiile off the record deloc amabile la adresa epavei profesionale căreia, faute de mieu,x i s-a mai acordat o șansă. Și pe care în ultima secvență îl vedem curat, spălat și protejat pe mai departe de bunul Dumnezeu și de devotata lui fiică.     

MARIMAR PRODUCTIONS

EXORCISM:MÂNTUIREA
Regia: Joshua John Miller

Scenariul: M.A. Fortin, Joshua John Miller

Producători:  Bill Block, Scott Putman, Kevin Williamson, Ben Fast, Dan Lawler, Aaron Levine

Imaginea: Simon Duggan

Decoruri: Nicole Murtha, Carly Whitaker

Costume: Jodi Leesley, Angela Hadnagy

Montajul: Gardner Gould

Coloana sonoră: Danny Bensy, Saunder Jurrianns

Cu: Russell Crowe (Anthony Miller), Sam Worthngton (Joe), Samantha Mathis (Jennifer Simon), David Hyde Pierce (părintele Conor), Adrian Pasdar (Tom), Ryan Simpkins (Lee Miller), Chloe Bailey (Blake Holooway)

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro