luni, iunie 17, 2024

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în SUA și alte țări, a venit și rândul jocului de șah să dea socoteală în fața corectitudinii politice pe 27 iunie 2020. Ce s-a întâmplat?

Antonio Radić, un croat de 33 ani, este proprietarul canalului de șah agadmator pe YouTube (YT). Din 2017 până azi, el a postat 1.800 de videoclipuri în care analizează partide clasice și contemporane. agadmator, cu circa 700.000 abonați și peste 274 milioane vizualizări, este cel mai popular canal de șah de pe YT.

Pe 17 mai 2020, Radić a început să transmită un podcast dedicat șahului în vremea pandemiei, numit agadmator Podcast. Primul său invitat a fost campionul francez Maxime Vachier-Lagrave. În al doilea episod, transmis în direct pe 27 iunie 2020, invitatul său a fost campionul american Hikaru Nakamura. După circa o oră și 20 minute, podcastul a fost interzis și Radić a primit următorul mesaj:

Șahistul croat, convins că videoclipul său nu este sub niciun aspect „dăunător” sau „periculos ” pentru comunitatea YT și că nu a violat nicio o regulă din Community Guidlines, a făcut contestație. După mai puțin de 1 minut, YT a respins contestația și i-a dat un avertisment:

Consternat de nedreptatea care i s-a făcut și îngrijorat de faptul că YT i-ar putea suspenda canalul, Antonio Radić a postat imediat un video-replică în care a dezvăluit cenzura aplicată podcastului său. În mai puțin de o zi, replica croatului a acumulat peste 330.000 vizualizări și peste 4.000 de comentarii.

Foarte atent cu limbajul folosit, Radić a încercat să analizeze comportamentul algoritmului utilizat de YT, care i-a întrerupt transmisia live pe motive de corectitudine politică, foarte agresivă după ultimele evenimente BLM din America. El a sugerat că probabil o replică a sa – în această variantă [a apărării] Berlin, dacă negrul mută la b6 în loc de c6, albul va fi întotdeauna superior – a făcut să „sară siguranța” bot-ului responsabil cu cenzura la YT. Apoi, Radić și-a exprimat teama că toate cele 1.800 videoclipuri ale sale ar putea fi interzise de YT pentru că aproape fiecare partidă descrie lupta până la moarte a negrului împotriva albului.

Comunitatea șahistă mondială a reacționat rapid, cu stupefacție și indignare, la această acțiune stupidă a site-ului YouTube. Unii fani au identificat și alte exprimări „rasiste” făcute de Radić în comentariile sale din cele 1.800 videoclipuri:

Negrul a pierdut, negrul este mai slab aici, albul domină.

Albul a capturat regina neagră.

În această poziție, negrul nu mai are nicio speranță, există multe posibilități prin care albul poate profita.

S-au găsit și alte explicații motivate rasial pentru decizia YT de a cenzura o emisiune de șah și, prin extensie, jocul de șah așa cum se desfășoară în prezent:

 • Șahul este epitomul rasismului sistematic pentru că albul are dreptul la prima mutare și astfel obține un avantaj inerent asupra negrului. Deci, șahul suportă „privilegiile albilor”!- Jocul actual permite unui rege negru să fie făcut șah-mat, o expresie slab deghizată pentru ca să fie ucis.

– Jucătorii minoritari trebuie să joace sub aceleași reguli ca și jucătorii care nu sunt minoritari, ignorând secolele de opresiune.

– Jucătorilor de rang înalt, câștigători de turnee, li se acordă titluri de MASTER (International sau Grand), perpetuând astfel cultura plantațiilor.

 • Pawn (pionul de la șah) mai înseamnă și o persoană folosită de alta pentru a obține un avantaj. Expresia „Regele alb capturează pionul negru” are încărcătură politică.

Ca vechi și semi-profesionist jucător de șah, întâmplarea descrisă mai sus m-a oripilat și, totodată, m-a pus pe gânduri. Să nu fim surprinși dacă această întâmplare nu va conduce la schimbări fundamentale ale regulilor jocului de șah după 1.500 ani de existență. În primul rând, culorile pieselor și ale celor 64 pătrate nu vor mai fi alb și negru, ci probabil portocaliu și albastru (culorile galben și maro sunt nerecomandabile). Apoi, și denumirile pieselor trebuie „curățate” de semnificații sociale: rege, regină, pioni, cavaleri și episcopi (caii și nebunii din limba română).

Welcome to the New Brave World!

P.S. Ca urmare a protestelor masive de pe rețelele de socializare, YT a repostat pe 28 iunie 2020 podcastul cenzurat fără nicio explicație. Emisiunea poate fi acum urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=vrFa4B0Ghjk

NOTE_______________

1 Crânganu, C., 2017, Când o hartă devine „imperialistă” și „rasistă”…

Distribuie acest articol

92 COMENTARII

 1. Cum indrazniti!
  Cum indrazniti domnula Cranganu sa va dati cu parerea in acest domeniu.
  Sunteti barbat, alb si heterosexual. Asa cum se spune in America sunteti un cancer pentru planeta si trebui sa dispareti.
  Ati avut sclavi negri (dvs sau stramosii dvs) si sclavi tigati (va trageti din Tarile Romane care au avut sclavi tigani). Bineinteles ca si taranii albi erau practic sclavi dar asta nu se pune. Ne intereseaza doar sclavia neagra deoarece noi nu suntem rasisti.
  Ce ati facut in ultimii 5 ani?
  Ati fost vreodata sclav si biciuit. Nu!
  Ducetiva sa va faceti portia zilnica de matanii si rugaciuni in genunchi in care sa cereti iertare marelui erou George Floyd si rasei negre superioare.
  Ca sa nu mai vorbim de white privilege si man speaking.
  Eu ma duc sa ma inchin zeului SOROS THE MARXIST.

 2. Da, youtube a luat-o rau de tot prin balarii de ceva vreme. Foarte recent cateva canale destul de cunoscute cu profil conservator au fost interzise. Dupa parerea mea e un joc extrem de periculos pe care stanga extrema si prietenii lor din tech il fac. Recunosc ca m-a surprins zuck, nu ma asteptam la verticalitate din zona lui.

  Interzisul ca la gradinita, arderea de carti, rescrierea istoriei, newspeak, gaslightingul, rasismul si apartheidul poate ca functioneaza in mintile lor netede, insa ce nu realizeaza este ca radicalizeaza dreapta si ii imping pe cei nehotariti/ neutri/ centristi inspre dreapta extrema.

  Cred ca subestimam cumplit puterea acestor publisheri camuflati in platforme, si cred ca legislatia a fost de mult depasita.

  In rest, nimic nou sub soare, nu am invatat se pare nimic din istoria ultimului secol, dreapta si stanga vor ajunge din nou la pumni.

 3. Se spune ca sahul a fost inventat de brahmanul (nota, brahmanii erau un fel de boieri) Sissa, care a vrut sa-i dea o lectie lui Trump, pardon regelui Shihram, care teroriza supusii. Sissa minca orez si a cerut, stiti voi, 2**64 boabe. Se pare ca si arabii si-au bagat coada.

  Sahu mai are si alte miscari incorecte politic, de ex. rocada, si cel mai rau, sacrificiu de pion, adica noi astia micii putem fi sacrificati oricum, ca sa nu spun de regina. Asta cu sacrificiul de regina e inspirat din mesterul Manole.

  Inca o dovada ca am trait mii de ani in intuneric, pardon, intunericul e n___u, nu trebuie spus asa ceva, mai bine zicem lipsiti de lumina..

 4. Titlul corect ar fi ”Cînd oamenii sînt tîmpiți”, în loc de ”Cînd șahul devine rasist…”. S-ar părea că s-a mai declanșat o pandemie, mai rea decît cea cu viruși, pandemia țicnelii rasiste și de data asta îi atacă pe tineri și pe cerșetorii de atenție (vedete, politicieni și tot felul de șomeri care n-au nicio meserie, n-au făcut nimic în viața lor și își cîștigă pîinea din datul cu gura).

 5. potrivit standardelor corectitudinii politice, negrul si albul vadesc incarcatura rasista, dar
  „afro” si „caucazian” ar fi termeni acceptabili, macar atata vreme cat nu vor deveni ofensatori si termenii de „masculin” si „feminin”

 6. Business is business… fiecare face business cum crede de cuvinta, inclusiv Alphabet.
  Daca serviciul lor pus la dispozitie publicului in mod gratuit nu va mai fi dorit pe piata atunci vor aparea alternative.
  Asta este frumusetea capitalismului si a internetului.
  Nu este Alphabet singurul capabil sa tina cateva datacentere si o aplicatie web…
  Iar alternativele nu este obligatoriu sa apara in SUA. Internetul este descentralizat, pot aparea si in alte parti unde oamenii au mai mult chef de business decat de cai verzi pe pereti.
  Mi-ar placea ca locul acela sa fie Romania.
  Desi sunt sigur ca la Moscova se analizeaza deja cu atentie toate oportunitatile.

 7. mai tineti minte filmul sf comediutza cretina cu Silvester Stalone in care este dezghetat undeva in viitor dupa ce a fost comndamnat etc … si in societatea din viitor nu se vorbea decat „corect” …acusi ajungem acolo.

 8. Cu timpul, la o anumita virsta, dupa ce ai vazut si comunismul in floare avintat spre cele mai inalte zari, parca nici nu mai ai puterea sa te enervezi. Sau sa te mire ceva.
  Ce este sigur si de netagaduit: cei care au interzis podcastul sau sint „oripilati” de nedreptatea ca albul sa mute primul de fiecare data, habar nu au de sah.
  Astept un stahanovist din zilele de azi sa propuna ori interzicerea culorii negre, ori a celei albe.
  Doamne, cit ar avea de lucru :D

 9. E, las’ sa guste si occidentalii astia mai tineri o doza de mijloc de secol 20, niste epurari, sa vada si ei cum e sa-ti faci biografia si sa-ti periezi arborele.

  Izbeste copilu’ cu capu’ de zid,
  Sa-nvete ce-nseamna cuvintul Partid!

 10. Pe de alta parte… imi vine in minte un exemplu.
  In urma cu 5 ani a fost atacul terorist de la Charlie Hebdo.
  In scurt timp liderii politici si-au dat mana si au marsaluit pe Champs Elysee, intreg internetul a adoptat hashtagul si imaginea „Je suis Charlie”. Parea ca libertatea de exprimare are angajamentul intregii lumi occidentale si un viitor sigur.
  Dar ce vedem acum, dupa 5 ani?
  Charlie Hebdo nu a mai publicat de atunci nicio caricatura ofensatoare la adresa comunitatii musulmane, iar de curand au aniversat 50 de ani sub paza armata. (Ba mai mult, multe alte publicatii mari au renuntat cu totul la caricatura de orice fel.)

  Altfel spus toate manifestarile de acum 5 ani au fost foc de paie.

  Am eu o presimtire ca si acum este tot foc de paie.
  Peste inca vreo 2-3 saptamani ne intoarcem la realitate.

  Realitatea „reala” are alte mecanisme decat „realitatea virtuala” a hashtagurilor, memeurilor si sloganurilor. Iar victime sigure sunt cei care se incred prea mult in „realitatea virtuala”.

 11. Nu inteleg problema, dle. Cranganu. Youtube a creat un algoritm care da rateuri din cand in cand, cineva a verificat si a corectat problema. Cum ajungeti la concluzia ca va fi interzis sau modificat sahul?
  Si pana la urma, Youtube e companie privata, daca ei vor ca piesele de sah trebuie sa fie albastre/portocalii, dvs. sunteti liber sa cautati alte platforme cu alb/negru.

  Alternativa este ca statul sa dicteze companiilor ce accepta pe platformele lor, dar asta suna putin a comunism, nu-i asa? :)

  • Statul deja dicteaza companiilor private. Au existat nenumarate intalniri intre mai mari (cei din umbra) si mediile sociale unde s-a pus accent pe cenzura. Insasi Biden se plangea prin martie a.c. ca nu se cenzureaza de ajuns. Franta (si USA) au proiecte pentru agentii guvernamentale care supravegheaza cenzura. Ministry Of Truth e in plin mars ! Uita-te doar la Event 201 ca sa vezi ce accent s-a pus pe evitarea de „fake news”. Personal, YT mi-a inchis canalul unde filmam documente WHO si UNO fara sa zic nimic. Primul dintre ele a fost https://www.fda.gov/media/134922/download unde in metodologia RT-PCR spune clar: „nu am avut izolat al virusului… am folosit material sintetic…. „-dar despre bubele acestuia poti citi https://cormandrostenreview.com/ Cel mai surprinzator pentru mine (sanchi) ca ca nu am gasit nicaieri pe internet (nici macar la „conspirationisti”): https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.21.959817v1 LA nici 10 zile de la stabilirea RT-PCR „test”. de aceeasi persoana: Christian Drosten. Brief: cenzura e in full motion si nu pentru a ne proteja pe noi de „fake news”!

 12. Un pic exagerata zicerea -sahul devine rasist….Doar modalitatea de exprimare a celui in cauza, cuvintele lui , pot fi considerata cumva cu tenta rasista . Daca cuvintele din text ,ce ne prezinta zicerea lui Antonio Radic sunt corect traduse ,este evidenta incercarea acestuia de a crea o anume stare de spirit atasind jocul de sah la aceste incertitudini devenite deja cotidiene . Este evident o falsa problema adusa in discutie Nu albul sau negru sunt cuvintele puse in discutie ,ci piesele de sah de culoare alba sau neagra -deci nu putem spune , daca dorim sa ne exprimam corect -albul muta si cistiga , ci jucatorul de sah cu piesele albe muta si cistiga . Este o evidenta diferenta . Sigur, o exprimare -la gramada – poate face mult rau , asa cum si o exprimare voit tendentioasa provoaca in mintea multora false interpretari . Cit despre figurinele de sah pot purta orisice culoare sau denumire . A fi piesa , pe tabla de sah ,de culoare alba sau neagra nu are nimic rasist in componenta si nimic ce poate fi pus sau interpretat ca o contra intre alb si negru . Ele(culorile ) sunt purtatoare doar de imagine nu de disputa cu caracter rasist . -Dar uite asa – cineva se face cunoscut in lume .

 13. Este o întâmplare de un umor negru anecdotic. Întoarcerea asta spre haz de necaz spune multe despre neregulile logice ale lumii în care trăim și intrarea într-o nouă formă de autoritarism. Bineînțeles și de data asta în numele unor așa zise idealuri înălțătoare și absolute in presupusul lor adevăr.

 14. Din aceeasi „inalta” gandire a progresistilor: steagul crucii rosii e rasist pentru ca are doar alb cu o cruce rosie, fara pic de negru, ceea ce sugereaza ca e pentru albi, apoi creta e rsista pentru ca e alba si scrie pe negru, apoi si fulgerul e rasist pentru ca e alb si victima e totdeauna neagra, fiind carbonizata. Si tot asa. „Elita” lumii, zisa progresista a inebunit si insista sa ne inebuneasca si pe noi. Niste nebuni (apropo de sah) se erijeaza in regi si calauze spre progres, iar multi din turma ii aproba.

 15. Corectitudinea politica a depășit comunismul la capitolul șah. Niciodată comuniștii nu s-au gândit sa interzică sau sa modifice numele pieselor fiindcă – spre exemplu – cea mai importanta piesa, regele și cea mai puternica, regina, evoca pe fără, fără perdea, monarhia, în contradicție cu Republica așa-zis populara.

 16. Dar nu cumva insistenta asta pe rasismul albilor e rasista ea insasi? Pentru ca exista (slava Domnului as zice) si rasism de culoare. Ma gandesc acum la cel mai mare macel etnic din epoca moderna, la ce s-a intamplat in Rwanda. Genocidul ala a fost rasist, pentru ca nu numai culoarea pielii conteaza, nu-i asa (sa ne aducem aminte de Europa, unde pielea avea aceeasi culoare in anii WWII). Am citit articole scrise in zilele astea despre crime odioase, unde culoarea pielii are importanta numai daca faptuitorul e alb, dar nu e niciodata amintita daca e negru. Doua participante la un miting „Black Lives…” au fost asasinate, una dintre ele o adolescenta de culoare si a doua o femeie alba in jur de 70 de ani. Daca nu vedeam si fotografia de sfarsit de articol, as fi zis ca, ce sa mai, fascistii rasisti albi au comis-o, din nou. Ce se intampla, oare? Si de ce oamenii tac? E frica asa de mare incat s-a ajuns la situatia in care oamenii nu mai au nici curajul sa-si sustina nevinovatia? Parca am fi pe vremea lui Ceausescu si am defila cu portretul „tovarasei” luat cu semnatura de la secretarul de partid…

 17. Lumea devine tot mai nebuna si imprevizibila, oare purtarea lengeriei intime negre pe piele alba mai este permisa sau vor apare si aici restrictii, coloarea neagra, va dispare din vocabular complet si cu ce va fi inlocuita ? incetul cu incetul am impresia ca ne apropiem de razboi civil pe diferite motive.

 18. Cred ca am uitat sa precizez urmatoarele:
  -comentariul meu anterior este un fel de parodie neagra
  -dl. Crangaru este „contributorul” pe care il respect cel mai mult
  – eu insumi sunt alb, barbat, heterosexual si crestin – practic un cancer care trebuie „genocidat”

 19. Cred ca America e intr-o situatie deloc de invidiat. Cind ai de ales intre un curent violent extremist de stinga, anti-intelectual si rasist anti-rasist pe de o parte, si un presedinte ignorant, arogant, narcisist si usor manipulabil pe de alta parte, e ca si cum te-ai gasi intre Scila si Caribda. Trumpismul da insa semne ca ar fi pe cale descendenta in timp ce miscarile stingiste – atit cea americana cit si cele europene – sint din pacate pe val.

  La stupiditatea cenzurii YT nu e de zis decit, in linia iconoclastiei si a corectitudinii politice contemporane, ca de fapt sahul e un joc rasist nu numai datorita privilegiului pieselor albe ci si datorita absentei jucatorilor de culoare la cel mai inalt nivel. Propun, in linia discriminarii pozitive folosite de universitatile americane, sa li se acorde un numar de x sute de puncte coeficient ELO pentru a elimina decalajul intre marii maestri negri si cei de alta culoare (3 MM negri vs un total de 1500 MM pe plan mondial) precum si locuri preferentiale la marile turnee.

  Aktfel, pentru iubitorii de sah si politica recomand:

  The KGB Plays Chess: The Soviet Secret Police and the Fight for the World Chess Crown (B. Gulko et al)

  Karpov-Korchnoi 1978 – Parapsychology, Gurus and the KGB (R. Keene)

  • Lumea nebunilor (no pun intended). Propun si eu jucatorilor negri sa li se dea doar piese negre, si celor albi tot piese negre, sau stai, mai bine sa nu li se dea piese deloc, ca au avut prea multe piese in ultimii 200 de ani. Apropos de topic: Stiti gluma cu rajahul, gurul, si maimuta care juca sah? Asta e, maimuta a batut mancand regele [probabil pe cel alb].

 20. Deci si aici aplicati politia gandirii? adica intreb unde sunt postarile noastre la acest fir . Le-ati ras ditr-o data schimband formatul sitului?
  Dar pot repeta intrebarea ultimei postari:

  Dle profesor Cranganu, am pus intrebarea asta si pe alt topic unde se discuta (dl Lazescu la http://www.contributors.ro/editorial/studiile-de-gen-%C8%99i-poli%C8%9Bia-gindirii/#comment-416492) direct despre politia gandirii si acolo intreb lucrul esential plecand de la zicerea romaneasca(poate nu numai romaneasca daca ne gandim la metaforele cu “cherchez la femme” i folow the money) cu “cine plateste cererasii comanda muzica” ;
  Cine plateste ceterasii spunet-ine cat mai aveti curaj sa o spuneti 

  • Regret și eu dispariția restului comentariilor (erau peste 70). Nefiind implicat în „schimbarea la față” a site-lui, bănuiesc că a fost vorba, ca și în cazul YT prezentat în articol, de decizia arbitrară a noului algoritm folosit de WordPress de a reține numai comentariile cele mai recente.

   • Multmesc mult si pot sa va spun ca nu este asa cum banuiti si ce spun acum este verificat de mine . Initial comentaiile la doua fire care puneau probleme de corectitudine politica erau absente total si poate doar inteventiile noastre si poate si ale autorilor de tema sa fi determinat o anume corectare. Este nostim ca se afla p forum si o tema recena care are in titlu problema „politiei gandirii „. smile

    PS De exemplu asta al meu repostat aseara mai sus, fusese postat iei dimineata adica putin inaintea shimbarii la fata si era probabil cel mai reent de pe firul dvs.
    Trebuie sa ne arvivam postarile ca proba? Este inutil caci si aici pe forum acesta este cel ce plateste ceterasul si asta o spun fara teama. smile

    Sunt curios daca postarea asta va apare?

    • PS Astept raspunsul dvs la intrebarea din postarea repusa de mine ;cine plateste ceterasii agenti ai corectitudinii politice cai sunt milioane de dolari daca nu miliarde in opera si asta poate parea ceva conspirationist dar daca este nu e o teorie a conspiratiei i chiar o conspiratie contra civilizatiei iudeo-crestine.

   • Domnule Cranganu,
    Aveti aici lista comentariilor initiale de dinainte de software upgrade, daca doriti sa o publicati.
    Poate citiva dintre comentatori n-au terminat de conspectat citatele iluminatului si mai au nevoie de timp sa decida ce se pune in rama si ce ramine la caiet pentru studii viitoare :-)
    R.

    idealogus spune:

    30/06/2020 la 9:11

    Cum indrazniti!
    Cum indrazniti domnula Cranganu sa va dati cu parerea in acest domeniu.
    Sunteti barbat, alb si heterosexual. Asa cum se spune in America sunteti un cancer pentru planeta si trebui sa dispareti.
    Ati avut sclavi negri (dvs sau stramosii dvs) si sclavi tigati (va trageti din Tarile Romane care au avut sclavi tigani). Bineinteles ca si taranii albi erau practic sclavi dar asta nu se pune. Ne intereseaza doar sclavia neagra deoarece noi nu suntem rasisti.
    Ce ati facut in ultimii 5 ani?
    Ati fost vreodata sclav si biciuit. Nu!
    Ducetiva sa va faceti portia zilnica de matanii si rugaciuni in genunchi in care sa cereti iertare marelui erou George Floyd si rasei negre superioare.
    Ca sa nu mai vorbim de white privilege si man speaking.
    Eu ma duc sa ma inchin zeului SOROS THE MARXIST.

    Răspunde

    2.hanu spune:

    30/06/2020 la 9:21

    Da, youtube a luat-o rau de tot prin balarii de ceva vreme. Foarte recent cateva canale destul de cunoscute cu profil conservator au fost interzise. Dupa parerea mea e un joc extrem de periculos pe care stanga extrema si prietenii lor din tech il fac. Recunosc ca m-a surprins zuck, nu ma asteptam la verticalitate din zona lui.

    Interzisul ca la gradinita, arderea de carti, rescrierea istoriei, newspeak, gaslightingul, rasismul si apartheidul poate ca functioneaza in mintile lor netede, insa ce nu realizeaza este ca radicalizeaza dreapta si ii imping pe cei nehotariti/ neutri/ centristi inspre dreapta extrema.

    Cred ca subestimam cumplit puterea acestor publisheri camuflati in platforme, si cred ca legislatia a fost de mult depasita.

    In rest, nimic nou sub soare, nu am invatat se pare nimic din istoria ultimului secol, dreapta si stanga vor ajunge din nou la pumni.

    Răspunde

    3.neamtu tiganu spune:

    30/06/2020 la 9:32

    Se spune ca sahul a fost inventat de brahmanul (nota, brahmanii erau un fel de boieri) Sissa, care a vrut sa-i dea o lectie lui Trump, pardon regelui Shihram, care teroriza supusii. Sissa minca orez si a cerut, stiti voi, 2**64 boabe. Se pare ca si arabii si-au bagat coada.

    Sahu mai are si alte miscari incorecte politic, de ex. rocada, si cel mai rau, sacrificiu de pion, adica noi astia micii putem fi sacrificati oricum, ca sa nu spun de regina. Asta cu sacrificiul de regina e inspirat din mesterul Manole.

    Inca o dovada ca am trait mii de ani in intuneric, pardon, intunericul e n___u, nu trebuie spus asa ceva, mai bine zicem lipsiti de lumina..

    Răspunde

    4.cetățeanul turmentat spune:

    30/06/2020 la 9:41

    Titlul corect ar fi ”Cînd oamenii sînt tîmpiți”, în loc de ”Cînd șahul devine rasist…”. S-ar părea că s-a mai declanșat o pandemie, mai rea decît cea cu viruși, pandemia țicnelii rasiste și de data asta îi atacă pe tineri și pe cerșetorii de atenție (vedete, politicieni și tot felul de șomeri care n-au nicio meserie, n-au făcut nimic în viața lor și își cîștigă pîinea din datul cu gura).

    Răspunde

    5.Prototipescu Fanel spune:

    30/06/2020 la 9:55

    potrivit standardelor corectitudinii politice, negrul si albul vadesc incarcatura rasista, dar
    “afro” si “caucazian” ar fi termeni acceptabili, macar atata vreme cat nu vor deveni ofensatori si termenii de “masculin” si “feminin”

    Răspunde

    6.ipsilon spune:

    30/06/2020 la 9:56

    e de ras sau de plans ? :) :(

    Răspunde

    7.Toru Okada spune:

    30/06/2020 la 10:06

    Business is business… fiecare face business cum crede de cuvinta, inclusiv Alphabet.
    Daca serviciul lor pus la dispozitie publicului in mod gratuit nu va mai fi dorit pe piata atunci vor aparea alternative.
    Asta este frumusetea capitalismului si a internetului.
    Nu este Alphabet singurul capabil sa tina cateva datacentere si o aplicatie web…
    Iar alternativele nu este obligatoriu sa apara in SUA. Internetul este descentralizat, pot aparea si in alte parti unde oamenii au mai mult chef de business decat de cai verzi pe pereti.
    Mi-ar placea ca locul acela sa fie Romania.
    Desi sunt sigur ca la Moscova se analizeaza deja cu atentie toate oportunitatile.

    Răspunde

    •T. REX ROY spune:

    30/06/2020 la 22:44

    “Business is business… fiecare face business cum crede de cuvinta, inclusiv Alphabet.
    Daca serviciul lor pus la dispozitie publicului in mod gratuit nu va mai fi dorit pe piata atunci vor aparea alternative.
    Asta este frumusetea capitalismului si a internetului.”

    Pareti a fi un tinar frumos si liber. Ma intreb daca chiar sinteti naiv sau “cu treaba” pe aici.

    Google, devenit Alphabet, e creatia serviciilor. Sergey Brin si Larry Page au avut ideea, e adevarat, dar fara finantarea serviciilor s-ar fi pierdut printre alte voci.

    Si Google nu e un caz exceptional. Aproape totul e sub control in internet.

    Răspunde

    8.RG spune:

    30/06/2020 la 10:15

    mai tineti minte filmul sf comediutza cretina cu Silvester Stalone in care este dezghetat undeva in viitor dupa ce a fost comndamnat etc … si in societatea din viitor nu se vorbea decat “corect” …acusi ajungem acolo.

    Răspunde

    9.victor L spune:

    30/06/2020 la 10:19

    Cu timpul, la o anumita virsta, dupa ce ai vazut si comunismul in floare avintat spre cele mai inalte zari, parca nici nu mai ai puterea sa te enervezi. Sau sa te mire ceva.
    Ce este sigur si de netagaduit: cei care au interzis podcastul sau sint “oripilati” de nedreptatea ca albul sa mute primul de fiecare data, habar nu au de sah.
    Astept un stahanovist din zilele de azi sa propuna ori interzicerea culorii negre, ori a celei albe.
    Doamne, cit ar avea de lucru :D

    Răspunde

    10.afilon spune:

    30/06/2020 la 10:19

    E, las’ sa guste si occidentalii astia mai tineri o doza de mijloc de secol 20, niste epurari, sa vada si ei cum e sa-ti faci biografia si sa-ti periezi arborele.

    Izbeste copilu’ cu capu’ de zid,
    Sa-nvete ce-nseamna cuvintul Partid!

    Răspunde

    11.Toru Okada spune:

    30/06/2020 la 10:19

    Pe de alta parte… imi vine in minte un exemplu.
    In urma cu 5 ani a fost atacul terorist de la Charlie Hebdo.
    In scurt timp liderii politici si-au dat mana si au marsaluit pe Champs Elysee, intreg internetul a adoptat hashtagul si imaginea “Je suis Charlie”. Parea ca libertatea de exprimare are angajamentul intregii lumi occidentale si un viitor sigur.
    Dar ce vedem acum, dupa 5 ani?
    Charlie Hebdo nu a mai publicat de atunci nicio caricatura ofensatoare la adresa comunitatii musulmane, iar de curand au aniversat 50 de ani sub paza armata. (Ba mai mult, multe alte publicatii mari au renuntat cu totul la caricatura de orice fel.)

    Altfel spus toate manifestarile de acum 5 ani au fost foc de paie.

    Am eu o presimtire ca si acum este tot foc de paie.
    Peste inca vreo 2-3 saptamani ne intoarcem la realitate.

    Realitatea “reala” are alte mecanisme decat “realitatea virtuala” a hashtagurilor, memeurilor si sloganurilor. Iar victime sigure sunt cei care se incred prea mult in “realitatea virtuala”.

    Răspunde

    12.Klz spune:

    30/06/2020 la 10:28

    Nu inteleg problema, dle. Cranganu. Youtube a creat un algoritm care da rateuri din cand in cand, cineva a verificat si a corectat problema. Cum ajungeti la concluzia ca va fi interzis sau modificat sahul?
    Si pana la urma, Youtube e companie privata, daca ei vor ca piesele de sah trebuie sa fie albastre/portocalii, dvs. sunteti liber sa cautati alte platforme cu alb/negru.

    Alternativa este ca statul sa dicteze companiilor ce accepta pe platformele lor, dar asta suna putin a comunism, nu-i asa? :)

    Răspunde

    •euNuke spune:

    30/06/2020 la 22:59

    “Alternativa este ca statul sa dicteze companiilor ce accepta pe platformele lor,”
    mda. Nu-i o alternativă. Exact asta se întâmplă in prezent, dar probabil dumneavoastră nu ați auzit nici de presiunile puse pe facebook la nivel înalt (recte tovarășa Merkel luindu-l la perdaf pe zucky), nici de legile ce instaurează cenzura pe internet (iar Germania e fruncea, cu Legea ei de Înlănțuire a Internetului ce țintește expres platformele de social media americane).

    deci comunism.

    Răspunde

    •Prototipescu Fanel spune:

    01/07/2020 la 7:44

    la fel de bine vi s-ar putea interzice accesul intr-un restaurant pe motiv de ochi albastri; si de ce statul interzice fumatul in spatiile companiilor private ?

    Răspunde

    •Alius spune:

    01/07/2020 la 9:01

    Daca da rateuri, sa-si ceara scuze.

    Răspunde

    13.mafalda spune:

    30/06/2020 la 10:30

    Un pic exagerata zicerea -sahul devine rasist….Doar modalitatea de exprimare a celui in cauza, cuvintele lui , pot fi considerata cumva cu tenta rasista . Daca cuvintele din text ,ce ne prezinta zicerea lui Antonio Radic sunt corect traduse ,este evidenta incercarea acestuia de a crea o anume stare de spirit atasind jocul de sah la aceste incertitudini devenite deja cotidiene . Este evident o falsa problema adusa in discutie Nu albul sau negru sunt cuvintele puse in discutie ,ci piesele de sah de culoare alba sau neagra -deci nu putem spune , daca dorim sa ne exprimam corect -albul muta si cistiga , ci jucatorul de sah cu piesele albe muta si cistiga . Este o evidenta diferenta . Sigur, o exprimare -la gramada – poate face mult rau , asa cum si o exprimare voit tendentioasa provoaca in mintea multora false interpretari . Cit despre figurinele de sah pot purta orisice culoare sau denumire . A fi piesa , pe tabla de sah ,de culoare alba sau neagra nu are nimic rasist in componenta si nimic ce poate fi pus sau interpretat ca o contra intre alb si negru . Ele(culorile ) sunt purtatoare doar de imagine nu de disputa cu caracter rasist . -Dar uite asa – cineva se face cunoscut in lume .

    Răspunde

    •cititor sahist spune:

    30/06/2020 la 15:01

    @mafalda

    Se vede ca n-ai jucat in viata ta sah. Asa se zice: “negrul/albul muta si cistiga”. Fereste-ne doamne de ignoranti.

    Răspunde

    14.Will T spune:

    30/06/2020 la 10:31

    Este o întâmplare de un umor negru anecdotic. Întoarcerea asta spre haz de necaz spune multe despre neregulile logice ale lumii în care trăim și intrarea într-o nouă formă de autoritarism. Bineînțeles și de data asta în numele unor așa zise idealuri înălțătoare și absolute in presupusul lor adevăr.

    Răspunde

    •victor L spune:

    30/06/2020 la 14:19

    Tot “idealuri inaltatoare” ne erau fluturate si in iepoca de Aur. Dar s-au dovedit a fi ruginite :D

    Răspunde

    15.MariS spune:

    30/06/2020 la 10:34

    Din aceeasi “inalta” gandire a progresistilor: steagul crucii rosii e rasist pentru ca are doar alb cu o cruce rosie, fara pic de negru, ceea ce sugereaza ca e pentru albi, apoi creta e rsista pentru ca e alba si scrie pe negru, apoi si fulgerul e rasist pentru ca e alb si victima e totdeauna neagra, fiind carbonizata. Si tot asa. “Elita” lumii, zisa progresista a inebunit si insista sa ne inebuneasca si pe noi. Niste nebuni (apropo de sah) se erijeaza in regi si calauze spre progres, iar multi din turma ii aproba.

    Răspunde

    16.Crup spune:

    30/06/2020 la 11:11

    Corectitudinea politica a depășit comunismul la capitolul șah. Niciodată comuniștii nu s-au gândit sa interzică sau sa modifice numele pieselor fiindcă – spre exemplu – cea mai importanta piesa, regele și cea mai puternica, regina, evoca pe fără, fără perdea, monarhia, în contradicție cu Republica așa-zis populara.

    Răspunde

    •Will T spune:

    30/06/2020 la 19:40

    Crup excelenta remarcă. Îmi dă totuși frisoane. Ce va urma ?

    Răspunde

    17.Brave New World! spune:

    30/06/2020 la 11:57

    https://www.youtube.com/watch?v=Wlb1bdU-G7o

    Răspunde

    18.PAFI spune:

    30/06/2020 la 12:07

    Dar nu cumva insistenta asta pe rasismul albilor e rasista ea insasi? Pentru ca exista (slava Domnului as zice) si rasism de culoare. Ma gandesc acum la cel mai mare macel etnic din epoca moderna, la ce s-a intamplat in Rwanda. Genocidul ala a fost rasist, pentru ca nu numai culoarea pielii conteaza, nu-i asa (sa ne aducem aminte de Europa, unde pielea avea aceeasi culoare in anii WWII). Am citit articole scrise in zilele astea despre crime odioase, unde culoarea pielii are importanta numai daca faptuitorul e alb, dar nu e niciodata amintita daca e negru. Doua participante la un miting “Black Lives…” au fost asasinate, una dintre ele o adolescenta de culoare si a doua o femeie alba in jur de 70 de ani. Daca nu vedeam si fotografia de sfarsit de articol, as fi zis ca, ce sa mai, fascistii rasisti albi au comis-o, din nou. Ce se intampla, oare? Si de ce oamenii tac? E frica asa de mare incat s-a ajuns la situatia in care oamenii nu mai au nici curajul sa-si sustina nevinovatia? Parca am fi pe vremea lui Ceausescu si am defila cu portretul “tovarasei” luat cu semnatura de la secretarul de partid…

    Răspunde

    19.Ursul Bruno spune:

    30/06/2020 la 12:26

    Lumea devine tot mai nebuna si imprevizibila, oare purtarea lengeriei intime negre pe piele alba mai este permisa sau vor apare si aici restrictii, coloarea neagra, va dispare din vocabular complet si cu ce va fi inlocuita ? incetul cu incetul am impresia ca ne apropiem de razboi civil pe diferite motive.

    Răspunde

    •Stefan spune:

    01/07/2020 la 11:37

    :))) De câțiva ani buni nu se mai poarta albul la șosete, “poliția modei”. Și nu cred că se mai cumpăra lenjerie intima alba. Tricoul negru a lui Steve Jobs e de mult o marca. Lenjeria de pat neaga e un must. Nu mai zic savurarea unei “negrese” Negru s-a impus insidios. :))

    Răspunde

    20.idealogus spune:

    30/06/2020 la 12:35

    Cred ca am uitat sa precizez urmatoarele:
    -comentariul meu anterior este un fel de parodie neagra
    -dl. Cranganu este “contributorul” pe care il respect cel mai mult
    – eu insumi sunt alb, barbat, heterosexual si crestin – practic un cancer care trebuie “genocidat”

    Răspunde

    21.cititor sahist spune:

    30/06/2020 la 13:11

    Cred ca America e intr-o situatie deloc de invidiat. Cind ai de ales intre un curent violent extremist de stinga, anti-intelectual si rasist anti-rasist pe de o parte, si un presedinte ignorant, arogant, narcisist si usor manipulabil pe de alta parte, e ca si cum te-ai gasi intre Scila si Caribda. Trumpismul da insa semne ca ar fi pe cale descendenta in timp ce miscarile stingiste – atit cea americana cit si cele europene – sint din pacate pe val.

    La stupiditatea cenzurii YT nu e de zis decit, in linia iconoclastiei si a corectitudinii politice contemporane, ca de fapt sahul e un joc rasist nu numai datorita privilegiului pieselor albe ci si datorita absentei jucatorilor de culoare la cel mai inalt nivel. Propun, in linia discriminarii pozitive folosite de universitatile americane, sa li se acorde un numar de x sute de puncte coeficient ELO pentru a elimina decalajul intre marii maestri negri si cei de alta culoare (3 MM negri vs un total de 1500 MM pe plan mondial) precum si locuri preferentiale la marile turnee.

    Aktfel, pentru iubitorii de sah si politica recomand:

    The KGB Plays Chess: The Soviet Secret Police and the Fight for the World Chess Crown (B. Gulko et al)

    Karpov-Korchnoi 1978 – Parapsychology, Gurus and the KGB (R. Keene)

    Răspunde

    •victor L spune:

    30/06/2020 la 14:30

    ” un presedinte ignorant, arogant, narcisist si usor manipulabil pe de alta parte”
    Serios, pe ce te bazezi, moncher?
    Arunci niste vorbe la plesneala si vrei sa ne spui ca sint argumente?

    Răspunde

    •cititor sahist spune:

    30/06/2020 la 15:05

    Michael Wolff si John Bolton. Ajung astia.

    Răspunde

    •victor L spune:

    30/06/2020 la 16:20

    Daca il mai adaugai si pe Sanders ori Hilary erai mai credibil.

    Răspunde

    •T. REX ROY spune:

    30/06/2020 la 23:07

    Victore,

    Tu esti un tip decent, dar (cel putin in chestiunea realitatilor americane) mai putin informat.

    Trump a dezamagit si, deja, multi sustinatori importanti l-au abandonat pur si simplu. A promis multe si a facut foarte putin. Gargara de pe Twitter nu tine loc de fapte. Te asigur ca nici unul dintre cei care l-au parasit pe Trump nu il va vota pe Biden. Ori nu vor vota deloc, ori il vor vota din nou pe Trump tinindu-se de nas.

    Tot mai multi cred ca Trump e unde e doar ca sa dea celor care l-au votat senzatia ca e cineva care ii reprezinta si care lupta zi si noapte ca sa drain the swamp sub care se ascunde statul subteran.

    +

    Ce naiba cauta Jared Kushner and Ivanka Trump in Guvernul USA???

    +

    Victore, situatia actuala din USA e de asa natura incit pur si simplu nu mai conteaza cine va fi viitorul presedinte.

    Răspunde

    •victor L spune:

    30/06/2020 la 23:59

    @ T. REX ROY,
    multumesc de vorbele bune.
    Dar, cum nu sint abilitat sa votez in SUA, prefer pe unul care a spus ca SUA nu vor fi niciodata socialista, decit pe democrati. De fapt, cu un singur presedinte democrat am simpatizat, JFK.
    In SUA au mai fost situatii delicate asemanatoare celor de azi. Cei mai vechi, domnule! o stiu.
    Americanii dezamagiti de Trump, caci exista, c-asa-i in politica, nu cred ca sint dintre cei ce vandalizeaza statui ori Memorialul victimelor comunismului, nu cred ca vor ridica statui lui Marx sau Lenin. Si, precis, nu vor sa schimbe regulile sahului.
    Parafrazind o vorba a unui englez: Trump este cel mai slab Presedinte, dar altul mai bun nu au americanii. Acum. Si, as adauga: e bun si pentru noi, est europenii. Nu ne putem baza pe prietenia germano-rusa.

    •r2 spune:

    30/06/2020 la 15:06

    dovada! :D

    Răspunde

    •Ronny spune:

    30/06/2020 la 23:48

    Da, serios, e chiar asa, moncher. Ai ratat ocazia sa nu comentezi nimic.

    “To be blunt, people would vote for me. They just would. Why? Maybe because I’m so good looking.”

    “I’m intelligent. Some people would say I’m very, very, very intelligent.”

    “The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.”

    “I was down there, and I watched our police and our firemen, down on 7-Eleven, down at the World Trade Center, right after it came down” (7-eleven ??? ha ha ha)

    “[Kim Jong-Un] speaks and his people sit up at attention. I want my people to do the same.”

    Covid: “It’s going to disappear. One day, it’s like a miracle, it will disappear.”

    Ignorant? Take this:

    “So, supposing we hit the body with a tremendous – whether it’s ultraviolet or just very powerful light,” the president said, turning to Dr Deborah Birx, the White House coronavirus response co-ordinator, “and I think you said that hasn’t been checked but you’re going to test it.

    “And then I said, supposing you brought the light inside of the body, which you can do either through the skin or in some other way. And I think you said you’re going to test that too. Sounds interesting,”

    More? Double down, moncher:

    “And then I see the disinfectant where it knocks it out in a minute. One minute. And is there a way we can do something like that, by injection inside or almost a cleaning?”

    Last year, he called Hurricane Florence “tremendously big and tremendously wet,” and also said it was “one of the wettest we’ve ever seen, from the standpoint of water.” (wow, really?)

    Si multe altele…
    Citeva luni cit mai are trec repede.

    Răspunde

    •victor L spune:

    01/07/2020 la 0:04

    Asa-i daca te informezi la Haznaua 3 din SUA. Ca sint aliate chiar.

    Răspunde

    •Ronny spune:

    01/07/2020 la 1:09

    Ratezi ocazie dupa ocazie sa te abtii, e greu cind n-ai argumente.

    Vezi ca mesajul meu e in mare parte in engleza. Din raspunsul tau pare ca n-ai inteles ce-am scris acolo.

    Taraba e plina:

    “As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey” (“in my great and unmatched wisdom” ??? Nu, nu e Gaddafi, e acelasi viitor fost presedinte.)

    “I’ll probably will do it, maybe definitely.” (Fix asa, citat exact. Foarte adinc…)

    Gura pacatosului: “One of they key problems today is that politics is such a disgrace. Good people don’t go into government.” :-)

    “The other candidates — they went in, they didn’t know the air conditioning didn’t work. They sweated like dogs…How are they gonna beat ISIS? I don’t think it’s gonna happen.” (sweating vs. beating ISIS? Logica?)
    “I know more about ISIS than the generals do. Believe me.” Sure you know…

    Suficient, moncher?

    Răspunde

    •Alius spune:

    01/07/2020 la 9:12

    Din pacate, cand ai idoli, e greu sa mai vezi realitatea. Trump este departe de a fi un leader, nu are astfel de calitati. Si tot din pacate, nu, nu este bine nici pentru Romania. Si da, este narcisist, arogant, nu stie (sau nu a aratat ca ar stii) sa aplaneze conflicte. Postarile lui pe Twitter sunt de multe ori cel putin penibile. Cred ca daca nu ar fi avut cont de Twitter ar fi castigat la pas alegerile. Multi din cei care-l aleg, il aleg doar pentru ca sunt disperati de tot ceea ce inseamna PC. America de astazi este una trista, una a extremelor si nu o sa iasa bine nici pentru ei si nici pentru restul lumii.

    Răspunde

    •victor L spune:

    01/07/2020 la 14:34

    Chiar “din pacate”.
    Din pacate cind ai rezolvat toate problemele tale strimbi din nas la altii. Chiar peste Balta :D
    Este o trasatura mioritica, ca doar avem o vorba, sa nu vezi birna din ochiul tau, ci sa vezi paiul din ochiul altuia.
    “Din pacate” Trump si-a permis sa ceara Germaniei sa participe la efortul NATO de aparare. O insolenta nepermisa.
    Da` ce treaba au americanii? sa ne apere… ca sa avem timp sa-i injuram :P
    Presedintia lui Reagan a fost intimpinata de presa vremii de atunci la indigo cum e intimpinata presedintia lui Trump acum in presa progresista romaneasca. Doar la noi au “trait” Fat Frumos si Ileana Cosanzeana, si sintem in cautarea lor.
    La unii, normal.
    Nu vedem ca UE are “un sofer” instruit si educat sub egida STASI.

    •Absurdistan spune:

    01/07/2020 la 18:57

    Victor, dv. intelegeti mai bine de “peste balta” realitatea din SUA decit pestii propagandistici locali care “copy and paste” cu fervoare revolutionara micile atacuri impotente de la gazeta de perete CNN (mai nou aliata Antenei 3, cu care se aseamana), fara nici un fel de discernamint.

    •Ronny spune:

    02/07/2020 la 0:46

    Fox News e bine? Sau altfel se vede aceeasi replica pe CNN decit pe Fox?

    Niciodata ghilimele n-au durut mai tare, asa-i? Va simt durerea…
    Luati cu dezinfectant, uz extern, bineinteles.

    Sa vedem ce mai gasim sub taraba, la solduri:

    “So when we have a lot of cases, I don’t look at that as a bad thing. I look at that as, in a certain respect, as being a good thing because it means our testing is much better.” Corect, doar ca si la decedati sunt “a lot of cases”.
    Acum va rog putin atentie, daca se poate: daca ar testa mai putini ar muri si mai putini, pentru ca doar mor de covid doar dintre cei infectati cu covid, pe care nu-i stie nimeni daca nu testezi. Ma-ntelegi de unde vin, nu?

    “In another sense, I tested positively toward negative, right? So no. I tested perfectly this morning, meaning I tested negative. But that’s a way of saying it. Positively toward the negative.” Capisci? Hai ca e clar :-))))

    “Politicians can’t manage. All they can do is talk.” Autoironie? Nu cred…

    “I was a Democrat for a period of time early on. And then I was also an independent. And then I became a Republican.” yeah, right…

    “You know that ISIS wants to go in and take over the Vatican? You have heard that. You know, that’s a dream of theirs, to go into Italy.” Absolutely.

    “This is a pandemic. I felt it was a pandemic long before it was called a pandemic.” Din categoria mama Omida.

    Orbirea in admiratie in vremea virusului nu ajuta recuperarea din izolare :-)

    •Absurdistan spune:

    02/07/2020 la 7:50

    Daca cineva e atit de limitat incit sa isi imagineze ca citeva citate ritualistice sint “dureroase” . . . fiti fericiti cit se poate. Nu va trebuie mult.

    Intre timp Donald Trump este presedintele SUA iar chibitii impotenti si circotasi atita sint, chibiti.

    Hasta la vista.

    •Ronny spune:

    02/07/2020 la 9:20
    Citatele, cind sunt si multe, reflecta omul. Iar admiratorii si adulatorii fara discernamint, in toate si-n tot, la gramada, nu pot fi decit dupa asemanarea modelului.

    Partea proasta e ca vorbim de USA, optiunea globala cea mai digerabila, cu bune si rele. Partea buna e ca in citeva luni sincopa democratica se va fi sfirsit, istoria le repara pe toate.

    Aveti internetul la-ndemina pentru selectarea de intelepciuni calauzitoare pe care sa le-mpartasiti imbratisat virtual cu camaradul dvs. intru credinta si admiratie netarmurita. Somn usor.

    Mare atentie:
    „What you’re seeing and what you’re reading is not what’s happening,”
    Matrix curat…

    22.ion spune:

    30/06/2020 la 13:35

    ce joc e asta?

    discriminare dupa culori si pozitie sociala
    agresiv, razboi, violenta

    :)

    Răspunde

    23.mike spune:

    30/06/2020 la 14:25

    Cred ca pana si oamenii de culoare devin sceptici in fata acestor aberatii. Deja totul devine ridicol. Asta nu arata decat ca unii nu pot trai dupa legi sau reguli si nu pot respecta legile si regulile dintr-o societate sau chiar dintr-un joc. Daca fiecare isi face propriile reguli, lumea va ajunge la anarhie si ar fi ciudat, deoarece oamenilor nu le place haosul. Oamenii se tem de haos, in general. Haosul este impotriva firii umane, iar oamenii au simtit mereu nevoia de stabilitate si predictibilitate, au simtit nevoia sa clasifice lucrurile, sa aiba repere clare si sa isi ordoneze viata intr-un fel sau altul.

    Răspunde

    24.PETER spune:

    30/06/2020 la 14:39

    De remarcat cine sunt promotorii rasismului: chnezii! Pai ei au inventat sahul si v-as aduce in atentie si simbolul: yin si yang! De ce sa platim noi astia mai deschisi la culoare oalele sparte de altii? :)))) qed.

    Răspunde

    •Razvan spune:

    30/06/2020 la 21:04

    Sahul a fost inventat de persani, desi sunt unele pareri ca ar veni din India. Chinezii nu au avut de-a face cu asta. Subscriu ironiei cu Yin si Yang. :)

    Răspunde

    25.ion adrian spune:

    30/06/2020 la 14:44

    Omenirea intra din ce in ce mai adanc in acest “bordel de merde”

    Răspunde

    26.Mihai DamianMihai Damian spune:

    30/06/2020 la 15:38

    în articolul [1] a ramas necorectata afirmatia ca proiectia lui Mercator pastreaza distantele. Este o eroare de matematica. Ambele proiectii (Peter si Mercator) au calitati si defecte si nici una nu ar trebui exclusa din motive de orice fel. In rest de acord cu faptul ca rasismul din sah e o idiotenie absoluta.

    Răspunde

    •T. REX ROY spune:

    30/06/2020 la 23:11

    In rest de acord cu faptul ca rasismul din sah e o idiotenie absoluta.

    Doar in sah? :-)

    Răspunde

    27.neamtu tiganu spune:

    30/06/2020 la 15:42

    da cintecu ala… zece negri mititei… mai se poate… eu ma gindeam intotdeauna la mici?

    Răspunde

    •victor L spune:

    30/06/2020 la 16:16

    Zece membri de partid
    Visau viaţă nouă
    Unul a vorbit în vis,
    Şi-au rămas doar nouă.

    Nouă membri de partid
    De marxism s-au copt!
    Unul s-a răscopt din ei,
    Şi-au rămas doar opt!

    Opt membri de partid
    Au trecut la fapte …
    Unul a trecut la Tito!
    Şi-au rămas doar şapte!

    Şapte membri de partid
    Fac afaceri grase,
    Unul a intrat la zdup
    Şi-au rămas doar şase!

    Şase membri de partid
    Au strigat lozinci,
    Unul a strigat greşit
    Şi-au rămas doar cinci!

    Cinci membri de partid
    Când au fost la teatru,
    Unul n-a aplaudat
    Şi-au rămas doar patru!

    Patru membri de partid
    Şi cam toţi evrei,
    Unul a plecat în Eretz
    Şi-au rămas doar trei!

    Trei membri de partid
    Vorbeau de război!
    Unul a vorbit cam mult,
    Şi-au rămas doar doi!

    Doi membri de partid
    Mândri ca păunul.
    Unul a înnebunit,
    Şi-a rămas doar unul!

    Un membru de partid,
    Cel mai lămurit.
    A plecat cu Onete-ul
    Şi n-a mai venit!

    ZERO membri de partid,
    Luptă pentru pace.
    Că partidul nostru drag
    Ştie el ce face!

    Pastorel Teodoreanu

    Răspunde

    •mike spune:

    30/06/2020 la 18:10

    Taree!! De la nasu’ mare catre toate partidele politice. Se aplica tuturor cred.

    Răspunde

    •c. florea spune:

    01/07/2020 la 11:23

    Acum, oare o sa se interzică romanul Aghatei Christie Zece negri mititei?

    Răspunde

    •Constantin CrânganuConstantin Crânganu spune:

    30/06/2020 la 23:35

    @neamtu tiganu

    Celebrul roman al Agathei Christie a fost publicat în 1939 cu titlul Ten Little Niggers. În 1940, versiunea americană a primit un titlu complet diferit And Then There Were None, utilizat astăzi aproape în exclusivitate. Iar Ten Little Niggers au devenit Ten Little Indian Boys:

    Ten little Indian boys went out to dine; One choked his little self and then there were nine.
    Nine little Indian boys sat up very late; One overslept himself and then there were eight.
    Eight little Indian boys travelling in Devon; One said he’d stay there and then there were seven.

    etc…

    Răspunde

    28.Constantin CrânganuConstantin Crânganu spune:

    30/06/2020 la 19:41

    Sign of a TRUE Gentleman!

    Pentru amatorii de șah (nerasist), recomand ultimul videoclip postat de agadmator astăzi. Prezintă gestul unui adevărat gentleman, campionul mondial Magnus Carlsen, în timpul turneului Chessable Masters 2020.

    În prima partidă dintre Carlsen și campionul vietnamez chinez Ding Liren, ultimul a pierdut din cauza întreruperii legăturii internet care asigura transmiterea meciului. Astăzi, campionul mondial a cedat regina jucătorului chinez la a treia mutare, după care a cedat și partida în mai puțin de 2 minute. Este cea mai rapidă înfrângere din istorie a unui campion mondial de șah, dar, în același timp, un gest de fair-play de mare campion.

    Detalii, https://www.youtube.com/watch?v=7NWtBYHqeJE

    Răspunde

    •cititor sahist spune:

    30/06/2020 la 20:59

    Nu mai urmaresc sahul decit ocazional dar mi-a sarit in ochi o coincidenta: vietnamez si internet intrerupt. Numele suna chinezesc (chiar si stiu caracterul “ding”, unul din cele mai simple) si internetul vietnamez e printre cele mai bune – stabil si rapid, asa ca am cautat si intr-adevat, Ding Liren e chinez …

    Răspunde

    •Constantin CrânganuConstantin Crânganu spune:

    30/06/2020 la 21:10

    I stand corrected!

    Răspunde

    29.victor L spune:

    30/06/2020 la 21:05

    Totusi, ramine suspiciunea: daca Magnus Carlsen ar fi jucat cu albele, ar mai fi sacrificat Regina si ar fi cedat partida?
    Mintile unora ar putea interpreta gestul ca…:D

    Răspunde

    30.T. REX ROY spune:

    30/06/2020 la 22:33

    A.E. Baconsky: “Trece-o noapte şi mai trece-o zi,/ Se ascute lupta dintre clase,/ Iar chiaburii se arat-ă fi/ Elemente tot mai duşmănoase”.

    De la lupta marxista de clasa, la lupta neomarxista de rasa in numai o suta de ani.

    Inlocuiti clase cu rase si chiaburii cu albii crestini si sintem in aceeasi stare de gratie ca in 1917 in Rusia si, apoi, in tot estul european.

    Metoda de creat haos e aceeasi, doar ca s-au inlocuit termenii, iar banii pentru lovilutii sint la fel de disponibili ca acum o suta de ani si unii abia asteapta sa ii investeasca. Important e ca oamenii, impartiti de massmedia in tabere antagoniste, sa se omoare intre ei cit mai cu spor. Negrii, femeile, homosexualii etc. sint ceea ce erau proletarii altadata, pionii carora li se baga in cap ca sint oprimati de albii cei deplorabili si plini de defecte (rasisti, suprematisti, extremisti de dreapta, heterosexuali, familisti, homofobi, transfobi, pedofobi si… OMG(!), CRESTINI(!!!)).

    La fel de usor de imbrobodit si proletarii de azi ca si proletarii de ieri. Ca d’aia au fost alesi ca pioni de sacrificiu.

    +

    Daca nu ati aflat, cititi pe zerohedge:
    “Forbes Censors Award-Winning Environmentalist’s Apology Over Three-Decade ‘Climate Scare’ – So Here It Is”

    +

    Asta, deocamdata, e o gluma. Miine, nu se stie daca va mai fi permisa sau daca va mai fi doar o gluma.

    Crest Introduces New More Socially Conscious Tooth Blackening Paste

    Răspunde

    •Constantin CrânganuConstantin Crânganu spune:

    30/06/2020 la 22:58

    Daca nu ati aflat, cititi pe zerohedge:
    “Forbes Censors Award-Winning Environmentalist’s Apology Over Three-Decade ‘Climate Scare’ – So Here It Is”

    Din păcate, am aflat de ieri, când Michael (Mike) Schellenberger a făcut publică cenzura de la Forbes. Cartea lui, Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All , pe care am comandat-o de mult timp, îmi va sosi mâine și promite a fi o lectură interesantă. Deși oficial cartea a fost publicată azi, comenzile în avans au făcut să ocupe locul #1 pe lista cărților ecologice de la Amazon.

    Articolul cenzurat conține o apologie publică a unui activist ecologic care a crezut vreme de 30 de ani în propaganda catastrofistă a unor activiști. Nu cunosc prea multe publicații care să accepte articole ale căror prim paragraf să fie atât de dureros și tulburător în pocăința lui:

    On behalf of environmentalists everywhere, I would like to formally apologize for the climate scare we created over the last 30 years. Climate change is happening. It’s just not the end of the world. It’s not even our most serious environmental problem. I may seem like a strange person to be saying all of this. I have been a climate activist for 20 years and an environmentalist for 30.

    O lectură a articolului cenzurat poate fi făcută aici: https://quillette.com/2020/06/30/on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare/

    Răspunde

    31.Radu spune:

    30/06/2020 la 23:14

    De ce s-au trezit tocmai acum oamenii sa caute nod in papură la un joc vechi de aproape 2000 de ani, pe atunci iranienii sau babilonienii nici nu se gandeau la vreun tip de rasă sau discriminare pe motiv rasial. Cred ca nici nu văzuseră în viața lor un negru. Și în plus sunt sigur că agadmator a zis si albul este pierdut, negrul este câștigat etc

    Răspunde

    32.kinn spune:

    01/07/2020 la 13:46

    Un accident nefericit in timpul unei proceduri de rutina, un fel de George Floyd al Youtube, nu? Care e problema? Nu e ca si cum omul a fost ucis.

    Răspunde

    •Multa lume kinn-uita spune:

    01/07/2020 la 22:18

    Asta a fost un accident?
    Si nu vezi care e problema?

    Chiar nu intelegi?

    Crezi ca, daca in expresia:
    “în această variantă [a apărării] Berlin, dacă negrul mută la b6 în loc de c6, albul va fi întotdeauna superior”
    ar fi fost “negrul va fi întotdeauna superior”” in loc de “albul va fi întotdeauna superior”, le-ar mai fi sarit mustarul si sigurantele neobolsevicilor de la youtube?

    Nu te kinn-ui sa speculezi!

    Răspunde

    •Absurdistan spune:

    02/07/2020 la 8:00

    Asta cu Sf. Floyd, criminalul odios care a amenintat cu moartea o femeie gravida pe care incerca sa o jefuiasca (si care foarte posibil a murit si din cocktailul-bomba de droguri care ii circula prin organism) a ajuns precum familia curcubitaceelor ale lui Caragiale.

    Sf. Floyd e Isus-ul cultului de dementi progresisti.

    In general “anti-rasistii” rasisti si anti-trumpistii ignoranti sint excesiv de mindri de abilitatile lor de a “copy si paste” prostii pe care le gasesc pe siturile CNN, Antena 3, etc. …. si se mai si auto-felicita zglobiu, cum ca sint de-o elocventa demna de Demostene.

    Vai de sufletelul lor de manipulati.

    Răspunde

    33.gadjo spune:

    01/07/2020 la 17:14

    E foarte simplu. Google are un sistem de moderare automata cu recunoastere vocala. A auzit ‘white is superior’ si a blocat clipul, fara sa tina cont ca e vorba de sah.

    Asta nu inseamna ca sahul este un joc rasist, …, ci ca sistemele automate nu pot tine cont de context foarte bine, lucru de altfel stiut.

    Răspunde

    •victor L spune:

    01/07/2020 la 22:43

    Citeste ce scrie mai sus @ Multa lume kinn-uita.
    Dar daca “auzea” ca negrul e superior? proceda la fel?
    Sau crezi ca ar trebui (automat) interzis cuvintul “superior”? ca sa nu mai iasa incurcaturi :D

    Răspunde

    •Absurdistan spune:

    02/07/2020 la 8:01

    “Who is the Tolstoy of the Zulus? The Proust of the Papuans? I’d be happy to read them.”

    ― Saul Bellow

    Răspunde

    •Lu Panda spune:

    01/07/2020 la 23:54

    Alt priceput. Bre, nu despre asta e vorba in intimplarea de mai sus. Chiar crezi ca avea cineva nevoie de explicatiile tale “tehnice”?

    A auzit ‘white is superior’ si a blocat clipul, fara sa tina cont ca e vorba de sah.

    Daca auzea “black is superior”, mai bloca?

    Asta nu inseamna ca sahul este un joc rasist,

    Ce spiritual esti! De sarcasm ai auzit? Chiar ti se pare o abordare inteligenta sa faci pe prostul doar ca sa-ti iasa pasienta?

    Seninatatea cu care privesc unii albi progresisti insanitatile neomarxiste s-ar putea sa ii coste libertatea sau chiar viata daca ajung aia la putere. Dar de unde sa stie ei ca tovarasii de drum (idiotii utili) au sfirsit-o intotdeauna foarte rau si au fost printre primii aruncati sub autobus cind nu au mai fost necesari?

    Răspunde

    34.Constantin CrânganuConstantin Crânganu spune:

    01/07/2020 la 19:24

    Adrian Păunescu, Nebunul de alb, și Margareta Mureșan, regina neagră a șahului românesc

    Lăsând ambiţiile de o parte
    Ne aruncăm în marea nemiloasă
    Şi-mpreunaţi, ca filele-ntr-o carte,
    Ne facem, din sudoare, sfântă casă.

    Pe urmă vin ceilalţi să ne-o distrugă
    Şi ochii tăi mă caută întruna
    Şi eu înalţ nefericită rugă
    Purtând pe tâmple soarele şi luna.

    Şi te iubesc cu milă şi cu groază,
    Tot ce-i al tău mi se cuvine mie,
    Ca un nebun de alb ce capturează
    Regina neagră pentru veşnicie.

    În actualul context, un „nebun de alb” care capturează „regina neagră pentru veșnicie” ar fi o declarație primejdioasă din punct de vedere politic.

    Răspunde

    •Alex Telea spune:

    02/07/2020 la 0:57

    …si dezastruoasa economic (declaratia).

    Răspunde

 21. Si Formula 1 are pusee de rasism.
  Echipa Mercedes si-a vopsit, peste argintiul de pina acum, masinile in negru.
  Totusi, unul dintrte sponsori, Petronas, e scris cu alb.
  Ma astept la intrebarea, dar dece rotile trebuie sa fie negre?

 22. Legea internetului:

  any „revamping” of a website will result in a reader’s experience inferior to the previous one.

 23. Povestea lui Creanga cu drobul de sare e pistol cu apa fata de progresul lumii de azi.
  Unele lanțuri de supermarketuri, Waitrose, Ocado, Co-op și Boots scot de la comercializare nucile de cocos, si prusele obtinute din ele, pentru ca s-a aflat ca sint culese de maimute dresate. Si, normal, daca sint culese de oameni, nedresati, sint bune de comercializat.
  Pe cind interzicerea dresarii ciinilor pentru depistarea drogurilor?
  In zecile de ani de comunism traiti, eram convins ca mai mare prostie si obtuzitate nu se poate. M-am inselat; lumea are resurse nebanuite.

 24. e o nebunie curata. ar trebui eliminata culoarea neagra din tot ce ne inconjoara. doar ca negrii nu ar fi de acord, cred.

 25. Cine s-a fript cu ciorba suflă și-n iaurt…

  După ce a fost cenzurat pentru un comentariu descris în articol, Antonio Radić s-a repliat la cerințele corectitudinii politice. În ultimul său videoclip, postat astăzi, agadmator analizează o partidă jucată de campionul mondial, Magnus Carlsen, și Anish Giri, contracandidatul său la câștigarea turnelui Chassable Masters 2020.

  Am ascultat cu atenție comentariile lui Radić și am remarcat ceva straniu: nu a mai pronunțat deloc expresii uzuale în comentariile unui joc de șah, implicând cele două culori: „albul”, „negrul”, „piesele albe”, „piesele negre” etc. Ca și cum meciul era unul de ping-pong sau de poker, croatul a folosit doar numele jucătorilor.

  Detalii, https://www.youtube.com/watch?v=A7ePiu2SouE

  • De ce va supuneti? Mai bine ati asculta cele spuse dev dl presedinte Trump si pe care le voi posta si aici:

   La multi ani USA si bravo dle presedinte Trump care cu aceasta ocazie o spuneti fatis, direct si citez: „Țara noastră se confruntă că o campanie nemiloasă pentru ștergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noștri, ștergerea valorilor și îndoctrinarea copiilor. Gloate furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să desfigureze cele mai sacre monumente comemorative și să dezlănțuie un val de infracțiuni violente în orașele noastre”.
   In discurs a vorbit despre „asediul lansat de fascismul de extremă-stânga asupra istoriei”.
   A spus astfel: „Acest atac la magnifica noastră libertate trebuie oprit și va fi oprit foarte rapid. În școlile noastre, în redacțiile noastre, chiar și în sălile de ședință din corporațiile noastre, există un fascism de extremă stânga care cere supunere totală. Dacă nu îi vorbești limba, nu îi execuți ritualurile, nu îi reciți textele și respecți poruncile, atunci vei fi cenzurat, exilat, trecut pe lista neagră, persecutat și pedepsit. Revoluția culturală de stânga este concepută pentru a răsturna Revoluția Americană”,
   Multumesc dle Presedinte ca le spuneti pe fata .

   PS Si poate ne spuneti dvs dle Trump cine plateste ceterasii?
   Ca vad ca altfel nimeni nu stie desi vorbeste si analizeaza. smile

 26. Stimate domnule profesor, dv. și tuturor celor care trăiesc în SUA fără să o urască, „Happy Independence Day!” și toate dorințele de bine și de sănătate.

  Președintele Trump a susținut un discurs superb lîngă Muntele Rushmore, cu figurile auguste ale patru președinți SUA drept „martori”.

  Abia aștept să văd mutrele lungi și triste ale chibiților, impotenților, prostănacilor și trădătorilor, după a doua victorie în alegeri a acestui om extraordinar de curajos și cinstit.

  Vă fi încă o dată un caz de „Mihaela, dragostea mea!” în stil Geoană, numai că de data asta nevasta umilită va fi Jill Biden, oportunista sadică care continuă să chinuie un soț suferind de Alzheimer stadiul 5 cu ambițiile ei bolnave.

  3 Noiembrie 2020 – o altă zi glorioasă, precum 8 Noiembrie 2016.

  It will be time to get out the good bourbon (-;

  https://www.youtube.com/watch?v=RE-uhXKO-nk

  • Fragmente din magnificul discurs de azi (intregul discurs poate fi gasit, e prea lung sa il adaug integral).

   There could be no better place to celebrate America’s independence than beneath this magnificent, incredible majestic mountain and monument to the greatest Americans who have ever lived. Today we pay tribute to the exceptional lives and extraordinary legacies of George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, and Teddy Roosevelt. I am here as your president to proclaim before the country and before the world, this monument will never be desecrated, these heroes will never be defamed, their legacy will never ever be destroyed, their achievements will never be forgotten, and Mount Rushmore will stand forever as an eternal tribute to our forefathers and to our freedom.

   We gather tonight to herald the most important day in the history of nations, July 4th, 1776. At those words, every American heart should swell with pride, every American family should cheer with delight, and every American patriot should be filled with joy because each of you lives in the most magnificent country in the history of the world and it will soon be greater than ever before.

   Our founders launched not only a revolution in government, but a revolution in the pursuit of justice, equality, liberty, and prosperity. No nation has done more to advance the human condition than the United States of America and no people have done more to promote human progress than the citizens of our great nation. It was all made possible by the courage of 56 patriots who gathered in Philadelphia 244 years ago and signed the Declaration of Independence. They enshrined a divine truth that changed the world forever when they said, “All men are created equal.” These immortal words set in motion the unstoppable march of freedom.

   1776 represented the culmination of thousands of years of Western civilization and the triumph of not only spirit, but of wisdom, philosophy, and reason. And yet, as we meet here tonight, there is a growing danger that threatens every blessing our ancestors fought so hard for, struggled, they bled to secure. Our nation is witnessing a merciless campaign to wipe out our history, defame our heroes, erase our values, and indoctrinate our children. Angry mobs are trying to tear down statues of our founders, deface our most sacred memorials, and unleash a wave of violent crime in our cities. Many of these people have no idea why they’re doing this, but some know what they are doing. They think the American people are weak and soft and submissive, but no, the American people are strong and proud and they will not allow our country and all of its values, history, and culture to be taken from them.

   Make no mistake. This left-wing cultural revolution is designed to overthrow the American Revolution. In so doing they would destroy the very civilization that rescued billions from poverty, disease, violence, and hunger, and that lifted humanity to new heights of achievement, discovery, and progress. To make this possible, they are determined to tear down every statue, symbol, and memory of our national heritage.

   We want free and open debate, not speech codes and cancel culture. We embrace tolerance, not prejudice. We support the courageous men and women of law enforcement. We will never abolish our police or our great Second Amendment which gives us the right to keep and bear arms. We believe that our children should be taught to love their country, honor their history, and respect our great American flag. We stand tall, we stand proud, and we only kneel to Almighty God. This is who we are. This is what we believe and these are the values that will guide us as we strive to build an even better and greater future. Those who seek to erase our heritage want Americans to forget our pride and our great dignity so that we can no longer understand ourselves or America’s destiny. In toppling the heroes of 1776, they seek to dissolve the bonds of love and loyalty that we feel for our country and that we feel for each other. Their goal is not a better America, their goal is to end America.

   We are the culture that put up the Hoover Dam, laid down the highways, and sculpted the skyline of Manhattan. We are the people who dreamed the spectacular dream, it was called Las Vegas in the Nevada desert, who built up Miami from the Florida marsh, and who carved our heroes into the face of Mount Rushmore. Americans harnessed electricity, split the atom, and gave the world the telephone and the internet. We settled the Wild West, won two World Wars, landed American astronauts on the moon.

   We gave the world the poetry of Walt Whitman, the stories of Mark Twain, the songs of Irving Berlin, the voice of Ella Fitzgerald, the style of Frank Sinatra, the comedy of Bob Hope, the power of the Saturn V rocket, the toughness of the Ford F150, and the awesome might of the American aircraft carriers.

   We will write the next thrilling chapter of the American adventure. And we will teach our children to know that they live in a land of legends, that nothing can stop them, and that no one can hold them down. They will know that, in America, you can do anything, you can be anything, and together, we can achieve anything.

  • „Stimate domnule profesor, dv. și tuturor celor care trăiesc în SUA fără să o urască, „Happy Independence Day!” și toate dorințele de bine și de sănătate.”
   Uite un mesaj decent, subscriu!

   E uimitor cit de natural confunzi America, USA, cu viitorul fost accident istoric. Exact asa credea si Ceausescu, ca el e Romania si Romania e el, ar trebui sa-ti amintesti. Discursul nu e cu nimic mai bun sau mai slab decit discursurile de 4 iulie din anii trecuti. Numai admiratia oarba, vecina cu transa religioasa, in fata ignorantei, minciunii, falsului si superficialitatii creste aiuritor, cit culmile muntelui Rushmore. Asa model, asa admiratori, asa limbaj (repeti cam des termeni cu tenta sexuala pe linga uzualele invective. Ar putea explica intransigenta verbala si a opiniilor, nu?)
   Vine noiembrie cu trezirea la realitate, vai fi greu, dar dur… :)

   Si care-i legatura cu sahul? Ori ai gresit din nou website-ul?
   Somn usor.

   • Comentariul dv. este exact atit de relevant precum toate celelalte pe care le-ati facut.
    Continuati sa va marinati in ura si toxicitatea stingii fasciste. Nu face bine la ficat, dar e alegerea posesorului.

    In rest ramine cum am vorbit. Avem deja video cu Bidenistii in noiembrie:

    https://www.youtube.com/watch?v=A1IrRxoRkbQ

    Enjoy! (-:

    • Exagerati ca mai mereu dar macar sunteti consecvent in nespus nimic, in comentarii fara argumente si invective. Ma rog, internetul e mare, e loc pentru tot felul. Mai sunt citiva camarazi si maresali pe-aici care trag tare cu globalistii, progresistii, revolutia mondiala si alte aberatii conspirationiste care cred ei ca le dau un sens in viata. E buna adaugirea cu stinga fascista :-) Fiti serios… sau e o gluma?

     Aaaa, stati asa, nu e gluma, v-am banuit degeaba de originalitate. Astazi i-ati sorbit cuvintele si ati conspectat esentialul. Acum chiar ca ma ingrijorati, aveti mare grija cu emotiile si hipertensiunea arteriala :-))
     „In our schools, our newsrooms, even our corporate boardrooms, there is a new far-left fascism that demands absolute allegiance. If you do not speak its language, perform its rituals, recite its mantras, and follow its commandments, then you will be censored, banished, blacklisted, persecuted, and punished. It’s not going to happen to us. (Applause.)”

     In citeva luni se va fi terminat cu joaca de-a guvernarea si apasatul pe butoane aiurea, doar ca sa vezi ce se-ntimpla. Sunt convins ca se va bucura sa se intoarca la ce-a facut el mai bine, al n-spelea sezon din The Apprentice.

     • Nu am nevoie de Donald Trump sa vad intr-adevar fascismul stingii americane, tradatoare si distructive. Am folosit expresia de multe ori in trecut.

      Cit despre lunaticii care viseaza cai verzi pe pereti, sa savureze fericiti presedintia Biden, care va urma presedintiei Hillaresei.

 27. Ma tem, vorba sa fie! ca nu ai habar de ceea ce era Ceausescu daca il asmuiesti cu Trump.
  O alta intelectuala, aici pe Contributors, il asemuia cu Dragnea.
  Ca bine zici: somn usor!

  • Draga Victor, să nu uităm că imbecilii care citează hienele CNN – care iau din contextul a zeci de mii de propoziții pronunțate de președinte una de care își bat joc – își pun speranțele în proaspătul lider democrat emanat dintr-un proces în care clica criminală de trădători a ales „la creme de la creme” – Joe Biden. Mașina de gafe Biden vorbește TOT TIMPUL infinit mai rău decit Donald Trump într-o propoziție mai contorsionată, între cinci sute.

   Că și în trecut, imbecilii își pun speranțele în sondaje de opinie scoase din burtă (sau mai de jos) de o media mai coruptă decit Latrinele autohtone.

   It’s deja vu all over again! Și cu aceleași rezultate finale.

   Și cum am mai spus, Donald Trump nu este „răul cel mai mic”. Este o personalitate unică, de imens curaj, de o inteligență sclipitoare, singurul care ar fi putut înota în marea de calomnie creată de clasa politică și media corupte, ca să nu mai pomenim de latraii pechinezi de pe forumuri care regurgitează ce au mai auzit și ei de pe la Rachel Maddow, ăștia sint lesne ignorabili.

   Donald Trump va cîștiga din nou, dar și mai decisiv decit prima dată. „Președintele Biden” își va îneca amarul cu „președintele Walter Mondale”, daca își va mai aduce aminte cum să ducă paharul la gură. Demența (în sens medical nu peiorativ) nu iartă.

 28. Amin!
  „Este o personalitate unică, de imens curaj, de o inteligență sclipitoare, singurul care ar fi putut înota în marea de calomnie… ” Wow, my time machine works !!! Curat Congresul al XIV-lea !
  Ramii sa dai la perete cu amicul intru credinta si sa va mintiti reciproc in sondaje. Tic tac tic tac, acu’ e noiembrie si n-ai terminat de disecat ultimul discurs magistral.

  Vezi peste tot numai hiene, tradatori, imbecili, impotenti, latrai, fascisti, alaturi de magistralul discurs, personalitate unica, inteligenta sclipitoare… Tu chiar nu realizezi tona de ridicol ? Sper ca n-o faci pe gratis.

  Crème de la crème – D. Trump ? Asta e tot ce a putut selecta marele partid republican (fara ironie), cel care l-a dat pe Roosevelt, Eisenhower, Reagan ? Aici e problema.

  • Mă plătește Putin, în ruble de aur.

   La creme de la creme era Biden. (Nu va incurcati.) S-au chinuit mult, the demock-rats, să producă asemenea geniu, pardon, futuristic.

   La cît e de calomniat președintele Trump de hiene, trădători, imbecili, impotenți, lătrai, fasciști (mențin toate aceste calificative), problema nu este cultul personalității ci restaurarea echilibrului între propaganda Pravdelor stingiste și realitate. (O mica observație, cuvintul impotent înseamnă [și] neputincios, deci cine se simte vizat în alte privințe nu e responsabilitatea mea, nu ofer consultații de gen.)

   Da, președintele Trump este în opinia mea ȘI mai curajos și mai competent decît Ronaldus Magnus Reagan, care era calomniat la vremea lui de trepădușii stingii, în aceiași termeni demenți.

   Sondajele? Lumea care nu e ideologizată întru minciună, crimă și ură își mai aduce aminte de sondajele din 2016. Astea de acum sînt și mai contorsionate în metodologie și neonestitate.

   Amară viață, a trăi în norul de toxine al fascismului stingist. Numai paraziții și „experții” în gender, race, climate alarmism, queer etc. crap „studies” se simt comfortabil în marea minciună.

 29. Echilibru? „magistralul discurs, personalitate unica, inteligenta sclipitoare” ? Sabloanele tineretii revolutionare ies la suprafata. „Magistralul discurs” v-a dat arama pe fata. Bine ca am un calendar 2020 in fata, altfel apar frisoanele pe sira spinarii. Racilele nu va dau pace deloc…

  Reveniti periodic la termenul „impotent”, pe care simtiti nevoia sa-l explicati (e banal, nu e nevoie), pare compensat de vigoarea verbului si intransigenta :-) Relaxati-va.

  Omului ii e dor de un nou sezon din The Apprentice, o sa-l aiba din noiembrie incolo.
  „I loved my previous life. I had so many things going. This is more work than in my previous life. I thought it would be easier.”
  „I’m intelligent. Some people would say I’m very, very, very intelligent.” Bine zis „some people”, nu e deloc evident.

  Bineinteles, intelepciunile sunt scoase din context. Adaugati-l dvs.

   • Va cer scuze domnule profesor. Aveti dreptate in ce priveste provocarile trollilor.

    O mica observatie de limbaj: ideea ca un adjectiv este distrus de uzajul sau de catre comunistii ceausisti, obamisti, fascisti, de care or fi, este complet absurda.

    Adjectivul „maret” nu a fost distrus. Nici substantivul „avint” etc.

    „Inteligenta sclipitoare” nu are nimic comunist in el. Magistral vine de la „magistru”. Folosit insa si in traducerea romaneasca a romanului Toamna Patriarhului. Marquez mai stia si el cite ceva despre comunisti. Pe linga „o magarie magistrala”, era memorabila „O vaca in balconul patriei!”

    . . .Din fericire Hillary nu a ajuns presedinta niciodata. (-;

   • Domnule Cranganu, scuze pentru devierea de a subiect.
    Cind intr-un articol depsre sah se comenteza aproape religios prin postarea discursului „magistral” al viitorului fost, e mult prea mult. E o limita si in trollism pina la urma.

 30. „Când șahul devine rasist…”

  Ce altceva mai devine rasist?

  Parcurile [rezervatiile] nationale din SUA.

  https://www.nationalgeographic.com/travel/national-parks/more-diversity-how-to-make-national-parks-anti-racist/

  Parcurile sint de vina ca nu prea vin negrii sa le viziteze.

  „Although Black Americans represent 13.4 percent of the U.S. population, a 2018 report published in The George Wright Forum indicates that we make up less than 2 percent of national park visitors.”

  Pentru ca negrii nu se duc sa viziteze parcurile sint de vina albii.

 31. „Când șahul devine rasist…”

  Ce altceva mai devine rasist?

  Muzica clasica.

  https://www.rewire.org/smashing-the-status-quo-of-classical-music/

  Smashing the Status Quo of Classical Music

  „Why do you feel that deconstructing classical music is such a critical project right now?”

  „Because I exist in it. And because other Black people and people of color and marginalized people exist in it. Until we can exist in it authentically, without the code switching, without having to set our favorite rappers and jazz musicians to the side for the sake of Mozart and Beethoven, projects like Trilloquy have to exist.”

 32. „Când șahul devine rasist…”

  Ce altceva mai devine rasist?

  Orice sfoara, orice cirliont, orice siret de pantofi, orice fringhie de scrinciob, orice care poate sugera celor „sensibili” latul (noose) de spinzurat.

  CINCISPREZECE agenti FBI au fugit la ordin sa cerceteze o absurditate de pacaleala facuta de ditamai bogatasul, star NASCAR.

  http://www.danielgreenfield.org/2020/06/fake-noose-and-our-imaginary-noose.html

  Ca sa nu mai pomenim si celebra Jussie Smollet Hoax.

  https://www.nytimes.com/2019/02/20/arts/television/jussie-smollett-attack-suspect.html

  S-ar mai putea da multe alte exemple in spiritul articolului original, iar autorul ar putea veni si domnia sa cu multe.

  Ca sa citam din clasici:

  „In our schools, our newsrooms, even our corporate boardrooms, there is a new far-left fascism that demands absolute allegiance. If you do not speak its language, perform its rituals, recite its mantras, and follow its commandments, then you will be censored, banished, blacklisted, persecuted, and punished.”

 33. Scotoceala asta după ceea ce ar putea fi sau deveni rasist în lumea asta are două efecte care, deși contrare, sunt la fel de exagerate, neavenite și dăunătoare, pe cât de grotești și izolate sunt. Suntem 7,8 miliarde de indivizi, fiecare considerându-se mai special decât toți ceilalți. Între miliarde, e inevitabil să se afle și unii care aleg să își facă „individualitatea” cunoscută altfel decât respectând cutume și legi. Autojustițiari ai oricărei cauze, mai ales ale celor închipuite, există oriunde. Și toți au convingerea că acționează pentru ameliorarea vieții comunității. Exact așa cum deținătorii de arme cred că flintele oferă nu doar siguranță împotriva dictaturii, dar sunt și un mijloc aflat la îndemână pentru corectarea oricăror erori. Așa au crezut John Booth și Gavrilo Princip, Lee Harvey Oswald și John Hinckley, Osama bin Laden și Anders Breivik, dar și cei mai lipsiți de mijloace, precum necunoscutul cu pensulă din Copenhaga.

 34. Nu numai un imn de slava Americii ci mai intai hiperboreenilor (aici ma joc cu un cuvant ca sa dau culoare textului) care au inaltat civilizatia greaca care cu seole inainte de Hrisyos dadea un Pitagora, un Euclid si ca si alti munti de inteligenta si umanitate de la care s-au adapat apoi blonzii Europei si intelegprin asta popoarele chiar sosite din nord si a ezultat aceasta civilizatie eruropeana pe care nu a mai dat-o nimeni (De ce oare?) care juridic prin dreptul creat de Romani este corect sa se numeasca greco-romano-germanica fecundata de un evreu umil si sfant care l-a adus in ea pe Dumnezeu.
  Asta doresc sa distruga toti aceste slugi ale Satanei platite direct de angajator sau nestiind nici ele de cine, im marea lor plina de idiotenie si invidie creatoare de contracivilizatie ca sa nu zic distrugatoare de civilizatie.
  Nu avem solutie si totul este in cele din urma in mana divina.

 35. Talibanii s-au teleportat in lumea asa zis civilizata:
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-24154255-video-sua-statuie-lui-christofor-columb-distrusa-baltimore.htm
  (Se va interzice sa mai dai exemple cu „oul lui Columb”?)
  Talibani care se sforteaza sa gasesca circumstante atenuante pentru Osama bin Laden sau Anders Breivik.
  Daca unii nemti au ridicat statui unora ca Marx ori Lenin, dece nu s-ar gasi alti nemti care sa ridice statui lui Hitler?

  • In aplauzele celor cu TDS – Trump Derangement Syndrome -, talibanii stingii fasciste americane (ceea ce la ora asta imbratiseaza intreaga stinga, nu mai exista moderati) au atacat statui ale lui Gandhi, ale lui Lincoln, ale abolitionistilor care au luptat pentru eradicarea sclaviei si multe altele. Trepadusii stingii fasciste si trolii mincinosi continua sa se prefaca cum ca totul e minunat si ca presedintele este problema, ca n-a terminat el o propozitie cum le convine lor, nu vandalii si hunii lefto-fascismului.

   Cind barbarii dicteaza valorile, ce anume mai devine acceptabil? Pogromul, antisemitismul, vandalizarea evreilor.

   https://thejewishnews.com/2020/06/01/synagogues-in-los-angeles-and-richmond-vandalized-during-protests/

   https://www.haaretz.com/us-news/.premium-center-of-jewish-life-in-la-exits-shabbat-enters-storm-of-protests-1.8885014

   Oamenii bolnavi de ura impotriva presedintelui si impotriva celei mai elementare idei de ordine se prefac ca nu vad un nou Kristallnacht, intimplindu-se in fata ochilor lor. CNN, MSNBC (Antenele americane) nu au pomenit deloc aceste evenimente ingrijoratoare.

   Articolul dlui profesor este relevant TOCMAI pentru ca, daca si-au bagat dracii coada pina si in sah, inseamna ca NIMIC nu mai este inafara asaltului ideologic rasist „antirasist” al stingii fasciste turbate.

 36. Din pacate noi vorbin si iar vorbim si situatia pandemiei este in tara din ce in ce mai proasta si un parametru urmarit de o luna de mine, unul ceva mai sintetic, respectiv numarul de infectati la mia de testati a ajuns la valori alarmante , de peste 40 azi de 50, alarmante in fine pentru capacitatea sistemului nostru sanitar care face fata bine pana la cca 30 la mie .
  Acesti judecatori de la CCR carora nu stiu ce calificative trebuie sa le aloc puteau macar sa spuna ca chiar daca juridic sunt in situatia, fiind sezizati oficial, sa dea obligatoriu un verdict juridic constitutional si il si dau pe cel considerat de ei corect juridic si constitutional, ,dar omeneste ei puteau sfatui bolnavii sa asculte in continuare de medici, pentrca nu exista obligatia ca sa plece din spitale si sa faca toate celelalte chiar daca decizia CCR le permite.

  • @ ion adrian,
   vrei sa deviem putin de la rasismul din sah.
   CCR nu poate „da sfaturi”. CCR constata, in functie de Constitutie, daca institutiile Statului au dat dispozitii, odonante ori legi conforme cartuliei. Nu da sfaturi nici autoritatilor, ci prin deciziile date arata ce s-a facut gresit fata de legea fundamentala. Cei sus pusi, carora li se adreseaza deciziile CCR, sint obligati sa remedieze greselile.
   In niciun caz sa indemne la nerespectarea deciziilor CCR.
   Eu si tu putem sa ne exprimam nemultumirea fata de deciziile CCR. Un prim ministru nu are voie sa indemne la nerespectarea deciziilor general obligatorii.

   • V.L. :Nu-i impiedeca nimeni ca in scrisoarea de raspuns pentru PM Orban sa adopte o pozitie cum o descriu eu adica oozitia juridica si daca tot au fost intrebati si una umana . Evident o opinie de asta nu se poate intalni decat la unii ce nu s-au nascut, nu au crescut sau din pacate chiar au contribuit la edificare de totalitarism(Vezi presedintele CCR) Omul liber si neinhibat este ceva ce rasaritull Europei si mai toata Asia nu-l cunoaste.

    • @ ion adrian,
     „Nu-i impiedeca nimeni ca in scrisoarea de raspuns pentru PM Orban sa adopte o pozitie cum o descriu eu adica oozitia juridica si daca tot au fost intrebati si una umana”
     – CCR nu are datoria sa trimita „scrisori de raspuns”, ci da decizii general obligatorii;
     – nici nu poate avea o pozitie „cum o descriu eu”, caci nu esti membru CCR;
     – deciziile CCR sint functie de Constitutiei; daca e inumana Constitutia, ata ate….:D

 37. Ce sa zic, pare-se ca din ciuntire emotionala, domnul profesor posteaza un articol despre o situatie in care albul si negrul nu au nici o conotatie culturala, ca sa ne sugereze ca Black Lives Matter este o idiotenie.

  Colac peste pupaza, o face in limba sa materna. Oare ce sa credem, ca studentii sai ar fi mai putin receptivi la mesajele sale inalt intelectualiza(n)te?

  • Cu cita neobrazare vorbiti. Ciuntire emotionala?? Nu aveti un dram de rusine si nici cele sapte luni de acasa (de ani nu mai vorbim).

   „Black Lives Matter” este mult mai rau decit o simpla idiotenie. Este o abominatie, o organizatie teroristsa si criminala, cu singe pe miini, care ar trebui interzisa prin lege.

   De cind au inceput aceste miscari de strada in memoria „sfintului” Floyd – un criminal el insusi, un tilhar fara scrupule, un drogat si un parazit social – gangsterii negri au fost incurajati sa iasa la omorit mai ceva ca inainte.

   Numai citeva exemple, dar situatiile sint mult mai multe. Intreaga isterie cu Sf. Floyd nu a condus si nu va conduce decit la o situatie si mai dezastruoasa pentru acei membri ai comunitatilor de negri care nu-si doresc decit o viata linistita, normala. Intr-un singur weekend intr-un singur oras, mai multi oameni nevinovati sint asasinati decit toate greselile pe care le-a facut politia americana in toata tara, in douazeci de ani. Numai activistii inveninati si (pe piata romaneasca) mirlanii fara mintuire pot sa minta cu asemenea nerusinare.

   Chicago – weekendul care abia s-a incheiat

   https://chicago.cbslocal.com/2020/07/06/at-least-73-people-shot-13-of-them-killed-in-4th-of-july-weekend-violence-since-late-friday/

   Tot Black Lives Matter sint direct raspunzatori pentru tragedia din Atlanta, Georgia:

   https://theconservativetreehouse.com/2020/07/05/domestic-terrorism-black-lives-matter-protestors-murder-8-year-old-black-child/

   [ … ]
   On Saturday night about 9:30, Charmaine Turner and her daughter were driving with a friend when they attempted to turn into a store near a group of armed Black Lives Matter protestors. Two of the BLM activists opened fire on their vehicle for not complying with their unlawful roadblock, and 8-year-old Secoriea Turner was shot. She died in her mothers arms as they attempted to escape the area and get to a hospital.

   Secoriya Williamson, father of 8-year-old Secoriea Turner, addressed the public.

   “They say Black Lives Matter. You killed your own… You killed a child”

   De durerea acestui tata si de MII ca el nu va pasa. Va inchinati la moastele Sf. Floyd, nu pentru ca v-ar pasa de el, ci pentru ca e chestia „trendy”. Rusine!

 38. Ghici ghicitoarea mea: care este singura statuie SIGURA pe soclu, in SUA fascismului stingist (precum bine definit de Very Stable Genius Magnificent President Donald J. Trump) ??

  O statuie „draga” noua . . . Vladimir Ilici Lenin, in Seattle (unul dintre orasele cele mai afectate de bolunda idiotenie a „demoncratilor” americani si de miscarea fascista-criminala Black Lives Matter):

  https://en.wikipedia.org/wiki/Statue_of_Lenin_(Seattle)

  Nimeni nu s-a legat de ACEASTA statuie. Este inca acolo, trufasa, fara controverse. Aceasta este America inamicilor presedintelui Trump (si inamicilor americanilor). America coruptilor, marxistilor, agentilor globalisti/chinezi.

  PS Am oferit o sansa mincinosului sinistru care m-a calomniat si l-a calomniat pe dl. profesor. Ronnie / R2 care-o fi numele lui.

  A spus (repetat) ca am folosit cuvintul „magistral”, ca sa faca – necinstit – legatura cu folosirea acestui cuvint (nevinovat, pe fond) in propaganda ceausista. In realitate NU am folosit cuvintul „magistral” (care ar fi fost OK) ci „magnific”. In mod repetat propagandistul a mintit si a „citat” in stil tipic stingist. In acelasi fel in care derbedeii il „citeaza”/calomniaza/comenteaza pe presedintele SUA sau pe dl. profesor.

  • daca la mine va referiti, va promit ca o sa ne certam pe teme politice alta data. speranta mea este ca o sa rezolvam, ca si pana acum, ceva mai relaxat decat ce vad ca se intampla aici. ca idee, asa progresist cum sunt, dezaprob scrisul de comentarii sub pseudonime diferite. sa nu credeti ca doar „sexomarxistii” se preteaza la asa ceva. you’d be surprised ;) asta si alte cateva sunt motivele pentru care nu am mai trimis nicio donatie catre platforma contributors de ceva timp.

  • @absurdostan: In continuare, comentezi la articolul gresit. Care-i legatura cu „nebunul de alb” si „regina neagra”?
   America NU e Trump, insisti in aceasta eroare. Putintica rabdare, pina in noiembrie.

   Hai sa-ti explic mai simplu, pe timpul meu, dar fac un bine unui crestin… Judecind dupa comentarii, NIMENI din acest post nu e de acord cu darimarea de statui, furatul din magazine si distrusul de cladiri. NIMENI. Deci nu te mai victimiza atita si pretinde ca tu esti singurul purtator de drapel al dreptatii si justitiei. Nicio grija, aia care au calcat pe bec ajung in justitie, pe buna dreptate. Revista presei (dintr-o anumita parte) o pot face si singur, nu e nevoie.

   Nu l-a calomniat nimeni pe autor dar iti cauti justificare pentru invective si jigniri. Nimic nou, ai gasit si tu pe contributors o supapa pentru frustari marunte. Termenul „magistral” l-ai adoptat imediat si ai citat si exemple, gura pacatosului…

   Faci propaganda de cel mai jos nivel, te calificai speaker la congresul XIV:
   „Este o personalitate unică, de imens curaj, de o inteligență sclipitoare, singurul care ar fi putut înota în marea de calomnie… ” „Da, președintele Trump este în opinia mea ȘI mai curajos și mai competent decît Ronaldus Magnus Reagan…”
   Nu cred ca esti serios, spune-mi ca esti ironic…

   Dar de TBAS ai auzit? Trump Blind Adoration Syndrome :-))) Se trateaza cu mentosan.
   Relaxeaza-te.

   • Uite ca ti s-a publicat.
    Dar daca tot recomanzi „putintica rabdare pina in noiembrie”, dece nu ai si tu rabdare?
    Si acum 4 ani erati la fel de siguri cei care va credeti „specialisti in SUA” (de fapt in stinga progresista) si o declarati cistigatoare pe Hillary.
    Deci „Putintica rabdare, pina in noiembrie.” Pina atunci mai sint statui si monumente de profanat si darimat. Succes.
    Ca a mai fost si pe plaiurile noastre cineva care a strigat „Mihaela, dragostea mea!”

 39. Legenda cu Fox News fiind un post de propaganda trumpista traieste numai in mintile bolnave, sau hai sa le zicem simplute/neinformate, ale lefto-fascistilor.

  In realitate Fox News are mai multe factiuni, incluzind pe inamicul „Never Trump” Paul Ryan.

  https://www.rawstory.com/2019/09/life-after-trump-paul-ryan-is-now-embarrassed-by-the-president-and-is-pushing-fox-news-dump-the-him/

  Cit despre naivii care rid de bucurie, precum broasca la bariera, la sondaje de opinie. . . it will be deja vu all over again.

  https://media2.s-nbcnews.com/i/MSNBC/Components/Video/201608/2016-08-07T22-38-43-766Z–1280×720.jpg

  https://www.youtube.com/watch?v=pQANTdKJSYE

  • Lipsa de argumente duce la iritare, iar iritarea la limbaju-ti caracteristic, mai pamfletar. Problema nu e ca n-ai argumente, asta-i evident, e ca nu exista argumente in ce vrei tu sa demonstrezi. De-asta ai nevoie de credinta, aici stai foarte bine. Dar asta nu inseamna ca n-o sa-ti mai raspund, ba dimpotriva, cit imi permite moderatorul :)))

   Deci, poll-ul Fox News, pe care convenabil l-ai ratat, e realizat de partea leftisto-fascisto-sexisto-globalista din Fox? Sau o fi semnat de Paul Ryan? Asta-i tot ce poti ca argumentatie? Dar daca poll-ul e pe bune, ce te faci?

   Uite ca exercitiu, analiza partii fascistoido-anarhica de la Financial Times, niste neica nimeni:
   https://ig.ft.com/us-election-2020/
   Electoral college votes: 307-148 (270 for win). Hmmm, dureros si departe de scenariul cu Mihaela.

   Tic tac tic tac :-)))

   • V-am mai spus, domnu’ troll, sa va bucurati de sondajele lui peste. Puteti sa ticaiti-taceti pina va explodeaza bucuria in fata.

    MIHAELA!!

  • Tot de la Fox, dar factiunea cea buna, agreata:
   Fox News has apologised for cropping Donald Trump out of a picture of Jeffrey Epstein and Ghislaine Maxwell.
   https://www.theguardian.com/media/2020/jul/07/fox-news-trump-epstein-maxwell-photo-cropped-out

   Fox News said: “On Sunday, 5 July, a report on Ghislaine Maxwell during Fox News Channel’s America’s News HQ mistakenly ( wow !!!) eliminated President Donald Trump from a photo alongside then Melania Knauss, Jeffrey Epstein and Maxwell. “We regret the error.”

   Ce chestie, tocmai pe el sa-l taie din poza, el care ar trebui adaugat in toate pozele. Normal ca s-a suparat :))) Sau cei de la Fox or crede ca pretenia cu Epstein nu da bine la vot?

 40. Noi adaugiri la mesajul articolului:

  https://www.washingtontimes.com/news/2020/jul/7/cnn-loved-obama-trip-to-majestic-mount-rushmore-ha/

  As you already know, we’ve descended into full idiocy. The world — with its cancel culture and PC police, its race riots and pandemic panic — has gone insane, and there’s no end in sight.

  Think that’s hyperbole? Then consider this: CNN wants to ban such “racist” words and phrases as “blackball,” “sold down the river,” “whitelist” and, of course, “master bedroom.” The liberal cable network notes that the term “master bedroom” first appeared in 1926 — 63 years after President Abraham Lincoln signed the Emancipation Proclamation, freeing the slaves — but adds this wonderful line, “While it’s unclear whether the term is rooted in American slavery on plantations, it evokes that history.”

  What’s the point of all the madness, you ask? It’s all to discredit President Trump, which CNN and most every liberal “news” outlet has been painting as a blatant racist since before he moved into the White House.
  And for CNN, it’s a game they play openly and brazenly.

  Case in point: Mr. Trump’s visit to Mount Rushmore on Independence Day weekend. CNN called the massive carved sculptures of Lincoln, George Washington, Thomas Jefferson and Teddy Roosevelt a “monument of two slave owners” on “land wrestled away from Native Americans.”

  But the monument was something very different when Democratic President Barack Obama visited the monument.

  “Barack Obama is campaigning in South Dakota,” CNN anchor Ron Marciano said in 2008. “That state’s primary is Tuesday. Obama arrived there late last night and got a good look around Mount Rushmore — it’s quite a sight if you haven’t seen it.”

  “Barack Obama is in South Dakota today,” added fellow CNN anchor Betty Nguyen. “He arrived there last night. Take a look at this. He got a good glimpse of the majestic Mount Rushmore.”

  On Friday, when Mr. Trump visited, somehow the site had morphed into a racist ode to slave owners.

  “At a time of racial unease, when protesters are tearing down statues of slaveholders and calling for the names of Confederate generals to be removed from army bases, the Rushmore event is a reminder that Trump is fighting to preserve these relics of heritage and history that some see as symbols of oppression,” CNN’s Washington correspondent Joe Johns said. “And to indigenous people, Mount Rushmore, with four white presidents, two of whom were slave owners, is one of those symbols.”

  CNN correspondent Leyla Santiago echoed the sentiment. “President Trump will be at Mount Rushmore, where he’ll be standing in front of a monument of two slave owners and on land wrestled away from Native Americans told that, uh, be focusing on the effort to ‘tear down our country’s history,’” she said.
  (…)

 41. Ce ofera Biden si rasistii anti-americani

  https://www.washingtontimes.com/news/2020/jul/7/ilhan-omar-vows-whole-system-of-us-economy-must-be/

  Rep. Ilhan Omar says America is a giant “system of oppression” needing an immediate “dismantling” far beyond current calls for criminal justice reform.

  The Minnesota Democrat told constituents Tuesday that most national conversations about the death of George Floyd and the coronavirus pandemic fail to realize the size and scope of change she envisions.

  “We can’t stop at criminal justice reform or policing reform,” she said during an outdoor press conference. “We are not merely fighting to tear down the systems of oppression in the criminal justice system. We are fighting to tear down systems of oppression that exist in housing, in education, in health care, in employment, [and] in the air we breathe.”

  „As long as our economy and political systems prioritize profit without considering who is profiting, who is being shut out, we will perpetuate this inequality. So we cannot stop at [the] criminal justice system. We must begin the work of dismantling the whole system of oppression wherever we find it.”

  Deci avem o parazita somaleza dintr-un s…hole country, cum bine a spus presedintele, care vrea sa faca SUA Marea Somalie. Nu merci. Ia-l pe Biden si „make Somalia great againnn”.

  • Diferenta e ca s-a vazut ce poate sultanul in ultimii 4 ani, maxim 140 caractere pe twitter, cu sau fara sens.
   Dulcea amagire s-a risipit impreuna cu maretia promisiunilor. S-a prins lumea ce subtire e stofa.

   Faci revista presei foarte ordonat, e ok, dar degeaba. Dupa cum ar fi trebuit sa observi pina acum, nu ma intereseaza Biden absolut deloc. Iti repet, si daca nu are niciun contracandidat soarele tau tot pierde. Poate sa candideze si bunica-su lui Biden si tot pierde maretul unic. Pierde in fata oricui, pe mina lui, din cauza lui.
   Relax…

 42. @ Ronny,
  4 ani ati trait cu perfuzia demiterii lui Trump.
  Generos, vă mai acordă 4 ani de perfuzii gratuite.
  „Relax” :D

 43. Domnule Profesor,

  O mica digresiune.
  Si diversele parti anatomice sunt sexiste in viziunea egalitaristilor cu orice pret – marul lui Adam, calcaiul lui Achile, muntele lui Venus.

  Dar sa revin la subiectul articolului.
  Sahul este in primul rand un joc nerepublican si ar trebui interzis prin directiva UE! hahaha
  Prima mutare poate sa fie facuta si de persoana care cu piesele negre. Nu se practica, dar asta este o alta chestiune.
  Rasismul formalizat, institutionalizat si aplicat este in covarsitoare masura european la origine.
  Din punct de vedere tehnic, pentru ca nu mai jucam pe cutii de lemn sau tablite de carton, nu avem doar piese negre sau chiar maro, alegerea culorilor patratelelor si a pieselor si cine incepe jocul ar trebuit implementat in jocurile electronice de sah la latitudinea jucatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro