sâmbătă, mai 18, 2024

Când, cum şi de ce are dreptate « (Ctrl+) V. » Ponta

Una dintre distractiile fiului meu, când avea sub sase ani, era jocul diferentelor : se asaza una lânga alta doua imagini simili-identice, iar el cauta diferentele. Acum a crescut, si are aproape sapte ani ; asa ca, zilele trecute, am complicat un pic jocul, pentru a-l aduce în rând cu vârsta lui : am alaturat 85 de perechi de imagini, copii a doua texte (drept penal international), fiecare text desfasurându-se pe 85 de pagini. Ceea ce altadata era pentru el o distractie, a devenit acum o corvoada : de mai bine de o saptamâna de când cauta diferentele, înca nu a gasit niciuna ! Abia astazi am înteles de ce, si vreau sa va istorisesc si voua descoperirea mea, în cazul în care veti avea aceeasi problema acasa, pentru a nu va stresa prea mult adraslele : fiul meu înca nu este specialist în drept si, deci, înca nu poate gasi diferentele între doua treburi identice !
Aceasta incapacitate a fiului meu m-a suparat grozav : eu, care-l credeam extraordinar, am constatat ca este la fel de comun ca si mine –caci nici eu nu gasisem diferentele, în ciuda unei acurateti vizuale si comprehensive cu care credeam ca m-a dotat natura. Degeaba, de la nivelul bunului-simt, oricât cautam, nu gaseam nicio diferenta ! Cum ca bunul-simt nu e un criteriu suficient, în chestiuni din astea, mai academice.
Si asa a început supararea. Si supararea mea s-a îndreptat nu catre autorul imaginilor (era unul si acelasi, si nu doi, cum lasa legenda sa se creada), ci catre cei care au dat bunul de tipar si argintii pemai- departe. Ma gândeam ca imaginile astea trecusera prin niste filtre si nu se putuse publica o chestie identica fiind prezentata ca diferita doar pentru ca la autor era trecut un altul. Filtrul cel mai important era cel care astazi arata cu degetul (cu sau fara cvorum, chiar nici nu conteaza) catre misel ; acest filtru, care astazi recomanda sa se ia, a fost acelasi care ieri a recomandat sa se dea -aceluiasi ; asa ca, la unison cu miselul, blamez si eu acest filtru. Mai apoi, miselul nostru a avut un îndrumator direct, care, chiar daca acum îsi linge ranile acelea mici de pe urma unui accident voit din care un altul n-ar fi scapat viu fara înscenare, îmi pare si azi pe cât de sclipitor de inteligent, pe-atât de inuman de hraparet ; ori nici acest filtru n-a remarcat nimic, si cred ca-si merita si el blamul si soarta lui. Intre cele doua filtre a mai fost si o comisie, tot cu rol de filtru, ce teoretic nu era formata nici ea din tembeli, comisia aceea care cânta litania cu laudae, în general cu magna, dar si cu summa, dar abia dupa ce-l asculta, activ si competent, pe misel.
Filtrele acestea succesive (nici nu vreau sa ma gândesc la primul filtru natural, constiinta miselului însusi !) s-au dovedit ineficiente în a stopa mârsavia miselului ; si asta ori din tembelism –si atunci nu mai au ce cauta (pentru ca niciodata n-au avut) în spatiul public îmbracati în pinguini si ornati cu tichie patratoasa regurgitând amabilitati academice- ori din interes financiaro-carieristic –si atunci trebuie sa paraseasca din nou spatiul public, mai ales academic, deoarece acesta nu trebuie sa se suprapuna cu interesul lor scârbavnic.
Impostura prezenta ma doare nu pentru ca este impostura, caci constat de la cine vine si lucrul nu ma mira, ci ma doare pentru ca ea a fost posibila doar cu complicitatea filtrelor de mai sus, filtre în care aveam încredere ca cetatean si de a caror onestitate nu m-as fi îndoit daca nu era miselul.
Asadar, Ponta are dreptate când afirma ca filtrul ultim este compus din incompetenti : ei au decis sa i se dea, atunci când i s-a dat. Având la îndemâna pârghiile infinite ale OUG-urilor, numirilor si destituirilor despotice, Ponta îsi face dreptatea lui, incontestabila în cadrul de reglementare pe care singur si-l amenajeaza. Si mai are dreptate Ponta, cu tot si în toate, cu conditia ca noi toti sa ne saturam în a mai dezbate chestiunile polisului, plagiatul fiind una dintre ele.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Domnule Catalin Popa,v-as fi citit cu placere articolul,dar nu in circumstantele istorice de acum.In momentul de fata se petrece sub ochii nostri(oare cit de mare este orbirea noastra?)actiuni ale unui guvern ostil democratiei si statului de drept(asa imperfect cum era,dar care putea fi perfectionat)Din seara zilei de 20.06.20129(taraganarea intemnitarii lui Nastase)statul european numit Romania a luat-o in sens opus acelor de ceasornic ale democratiei europene,are loc in mod „treptat”,o evidenta lovitura de stat.Chiar la aceasta ora cind scriu aceste rinduri este revocat avocatul poporului,fara nici un motiv intemeiat,doar fiindca a suparat usl. De aceea,domnule Popa,va rog cu tot respectul ca omul cetatii sa primeze in fata filozofului.

  2. De acord cu tine Catalin. De plecat trebuie sa plece. Problema e cu cine-l inlocuim? E plina tara de licentiati, masteranzi si doctori cu diplome dobandite in acelasi fel. Asta chiar n-ar fi nici o problema atata timp cat fiecare ar ocupa un loc potrivit cu capacitatile intelectuale de care dispune dar paradoxal nu e deloc asa. Imi vine in minte ceva cantaret de manele care-si inramase diploma de licenta si o agatase pe hol in casa lui de manelist. Foarte mandru de marea realizare a vietii lui isi canta in continuare maneaua lui de succes.
    Mi-ar fi placut ca problema pe care ai abordat-o (foarte grava de altfel) sa nu dezbata subiectul unei singure teze de doctorat plagiate si sa inlcluzi si alte exemple deja notorii. A nu se intelege gresit. Asta nu inseamna ca ponta trebuie acceptat si in nici un caz problema uitata. However, daca privesti (obiectiv) in ambele tabere problema sta fix si exact la fel. Fara nici o diferenta. Problema e sistemul si nu cei care s-au decis sa profite de el.
    Cat il priveste pe domnul mentor incarcerat momentan hai sa fim seriosi. Nu cred sincer in teoria inscenarii. Poate ca sunt naiva dar imi suna a mioritical Zeitgeist. Ce a obtinut in afara de cateva zile la spital, un mare circ mediatic si o imagine foarte tare si definitv sifonata? Nu crezi ca ar fi fost mai simplu pentru el sa se ascunda in spatele unor geamuri fumurii unde sa nu-l ajunga blitzurile camerelor foto? Mie sincer mi se pare ca tot tambalalul a fost dorit fix de partea cealalta. Parerea mea.
    In final ma intreb si eu la fel ca un personaj celebru „Eu cu cine votez?” (a se remarca ghilimelele, deci nu e plagiat). Astept ofensiva intelectualilor for real care trag speranta ca vor renunta la atitudinea de genul colegul de banca nu a invatat nimic si a luat tot 10 ca mine si vor trece la actiune. Apropos … TU ce faci?

    • Pentru mine, problema nu o reprezinta atat cetateanul Ponta si plagiatul lui, cat cazul Ponta : indrumatorul lui, comisia doctorala si recent desfiintatul consiliu de atestare etc. de catre nenorocit ministrul interimar. Fara complicitatea lor culpabila si cu siguranta direct interesata, Ponta ar fi fost ca o copila ce se incalta prin casa cu pantofii mamei jucandu-se cu poseta acesteia ; cei din casa se amuza si aplauda ; daca fetita iese pe strada astfel echipata, toata lumea va rade de ea din alt motiv. Ori nu de fetita ar rebui sa rada lumea, ci de cei care au permis acest lucru, parintii ei. Recte : ouatorul din Zambaccian, membrii comisiei doctorale, Universitatea Bucuresti, Consiliul de atestare. Pentru ca fetita noastra, Ponta (nu cred ca vreo comisie oficiala si legal imputernicita a atestat ca este baiat, iar in lipsa unui aviz oficial, nu-i asa, noi nu putem judeca daca Ponta e ori femeie ori barbat), ar fi putut ramane in incinta, dandu-se chiar si cu ruj si fond de ten. Una peste alta, refuz sa cred ca in tot acel USL nu se gaseste o persoana necompromisa profesional ; atata doar ca o astfel de persoana, oricat de USL-ista, probabil ar fi refuzat regulile jocului mizer al lui Ctr. + V Ponta ; asa ca, succesiv, au fost numiti manglitori si profituri, incompetenti ori ridicoli .

      Nastase ? Sa fim serios!. Nu sunt deloc fanul conspiratiilor si cred ca nici acum nu s-a intamplat acest lucru. Cred mai mult in versiunea « domnilor, v-am oferit capul lui Motoc ; acum lasati-ne sa furam cat vrem noi, nu cat ne lasati voi ».

      Intre timp, lucrurile au devenit mult mai serioase si cu adevarat preocupante, si cred ca intr-acolo trebuie acum sa ne indreptam atentia maxima. Nu pentru a-l apara pe nemernicul de Base, cu EBA lui si cu tot PDL-ul lor (niste nemernici ca si cei de fata, de altfel, dar mai putin nocivi), ci pentru a ne apara pe noi toti. Inclusiv de Videanu si Berceanu, Blaga si Anastase.
      Deci, cam asta o sa fac, desi niciodata n-as fi crezut ca va trebui sa vorbesc despre politica altfel decat cu respectul pe care-l avea Mateiu Caragiale pentru viata viitoare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Catalin Popa
Catalin Popa
Director de operatiuni al filialei din Romania a unei societati comerciale franceze. Licentiat in filosofie (Paris 4), masterat in filosofie comparata –filosofie indiana (Paris 4), absolvent al Institutului de Stiinta si Teologia Religiilor (Paris). Domenii de interes : epistemologia comparata a religiilor si… microfibrele.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro