joi, martie 28, 2024

Când Prefectul de Dorohoi devine Preşedintele Franţei – foarte subiectiv despre alegerile de duminică

Vous êtes deux cent mille! Vous êtes le peuple de France! (Sunteţi 200 000 aici! Voi sunteţi poporul francez!). Se pare ca apelul disperat lansat de Sarkozy marţea trecută mulţimii uriaşe masate în Place du Trocadero nu va fi suficient. Ultimele cifre, cele optimiste, dau un scor de 52-53% în favoarea Candidatului Normal, cum mândru se auto-intitulează socialistul François Hollande. Sarkozy nu va scăpa de tăvălugul crizei care a măturat toate guvernele europene de patru ani încoace. Cel mult, va reuşi să iasă din scenă cu fruntea sus în urma unei campanii electorale pe care a conceput-o ca pe o adevărată demonstraţie de forţă. Franţa se îndreaptă veselă spre sinucidere economică şi vrea să tragă cu ea în groapă o bună parte a Europei.

„Cea mai stupidă stânga din lume” se pregăteşte să ia puterea însetată de ura acumulată în lungii ani de opoziţie şi gata să reînvie vechile practici păguboase ale anilor ‘80. Atmosfera din capitala Franţei a devenit irespirabilă. Bulevardele Parisul se pregătesc duminică seara pentru o petrecere grotească în care steagurile roşii ale extremei stângi vor năvăli pe străzi alături de ochelarii Prada ai unor bobo inconştienţi. Orice alt scenariu pentru 6 Mai ţine de miracol.

Despre perioada Sarkozy şi realizările sau eşecurile ultimilor 5 ani, fiecare e liber să vadă partea plină sau goală a paharului. Cert este că din punct de vedere economic Franţa nu e astăzi în situaţia Spaniei sau a Italiei (împrumuturile de stat franceze se tranzacţionează la rate foarte scăzute). Şomajul e alarmant de mare, însă mai jos decât oriunde în Europa cu excepţia Germaniei – dar nu încape comparaţie între pieţele muncii din cele două ţări. Universităţile franceze (fără Grandes Ecoles) arătau jalnic, astăzi se reformează datorită autonomiei universitare. Simbolul ieşirii la pensie la 60 de ani, fără ca sistemul să fie finanţat, a capitulat. Uriaşele blocaje din transporturi, datorate unei minorităţi de grevişti înfierbântaţi, fac parte din istorie graţie legii serviciului public minim. Obsoletul şi obezul sistem public francez care angajeză milioane de funcţionari să taie frunză la câinii patriei a fost trecut parţial prin focul productivităţii serviciilor statului (ce insultă pentru finuţii funcţionăraşi!). Sute de mii de posturi au dispărut din organigramele pletorice. Da, Franţa are o problemă cu integrarea ţiganilor şi a arabilor. Orice discurs ipocrit pe această temă nu duce la nimic pozitiv. Sarkozy a încercat să se atace asupra subiectului, cert stângaci, dar parţial a reuşit. Franţa arată altfel pe scena internaţională de când energia-i, debordantă uneori, a pus în mişcare G20, salvarea Euro în câteva rânduri şi relaţii noi cu ţările arabe. De vreme bună încoace nici un sef de stat francez nu a mai câştigat un război – într-o anumită cheie de lectură nu e puţin lucru reuşita din Libia.

Franţa e o ţară pe muchie de cuţit. Orice pas greşit o poate arunca în spirala infernală a deficitului nesustenabil şi a datoriei care explodează la rate sufocante. Ţara suferă de o lipsă uriasă de competitivitate industrială (costuri ridicate pe ora de muncă, taxe care asfixiază iniţiativa, produse necompetitive la export). Piaţa muncii e de o rigiditate alarmantă, moştenire directă a unei relaţii nesănătoase între partenerii sociali şi a unor sindicate minoritare total deconectate de la lumea reală. Ciclul preuniversitar al şcoli franceze scoate pe bandă rulantă neadaptaţi pentru viaţa de adult. Ţara e dezbinată între cei care cer imposibilul la nivelul prestaţiilor sociale arătând cu degetul înspre bogaţi şi cei care refuză să mai plătească pentru un sistem în care poţi câştiga mai mult stând acasa decât mergând la munca de jos (35% dintre francezi au votat pentru extreme!).

In acest peisaj gri, socialiştii aplică reţeta magică a oricărei campanii electorale: negarea realităţii, înjurătura ascuţită la adresa celor de la putere şi carul cu promisiuni deşarte. Pentru ca idila să fie completă au împins în faţă un personaj căldicel, normal, descurcăreţ cu verbul şi tare omenos în ochii alegătorilor. Cine e, de fapt, acest François Hollande? E un fel de Prefect de Dorohoi care s-a trezit peste noapte candidat la Preşedenţia Franţei. Cel pentru care era prevăzut postul a călcat între timp pe bec într-un Sofitel la New York. Zero experienţă, zero carismă, dar ce contează atunci când promite să-i tragă pe bogaţi în ţeapă gâdilând dibace imaginarul unui popor însetat de răzbunare. Ce ne propune personajul care « n-a făcut nimic în toată viaţa lui » după spusele propriilor colegi de partid? Gata cu productivitatea la funcţionari. Angajăm pe bandă rulantă la stat. Gata cu reducerile de impozite pentru întreprinderi si particulari. Cireaşa de pe tort: cine câştigă peste un milion de euro pe an, îi confiscăm 75%. Gata cu legea pensiilor. Unii, clientela mea politică, vor putea ieşi la 60 de ani. Gata cu prioriatea electricităţii de origine nucleară în Franţa. Prietenii mei, verzii, nu sunt de acord. Gata cu viaţa grea la scoală. Profi mai mulţi şi bani daţi părinţilor la început de an şcolar. Gata cu hărţuirea imigranţilor extra-europeni. Le vom da drept de vot la municipale. Vor vota pentru noi, evident. Gata cu şomajul. Statul va obliga companiile să angajeze tineri. Gata cu preţul exorbitant la benzina. Il vom bloca. Gata cu Franţa arogantă în lume. Ne vom retrage din Afghanistan. Gata cu austeritatea în Europa. Dăm drumul la robinetele cu cheltuieli…şi lista poate continua. Cine, cum, cu ce surse finanţează delirul personajului? Încetaţi cu întrebările impertinente!

Sketchul electoral s-a încheiat vineri noapte. Francezii trebuie să decidă duminică dacă repulsia faţă de stilul Sarkozy e mai puternică decât frica unei aventuri fără căpătâi. Pesemne că se vor arunca în braţele noului François (Mitterand). În situaţia actuală, şansele Franţei (şi a Europei, prin ricoşeu) se numesc Germania şi pieţele financiare. Ei sunt gardienii templului, cei care vor sancţiona prompt orice derapaj care riscă să dea foc casei comune. Europa e obligată să păşească pe ambele picioare. Reforme dureroase si rescructurarea unor sisteme de stat obsolete, respectiv investiţii şi inovaţie pentru a capta o parte din creşterea economică mondială. Vechile reţete stângiste bazate pe creştere prin cheltuieli curente ne vor duce în infern.

Foarte puţini mai cred în miracolul realegerii lui Sarkozy (ce palmă uriaşă ar fi pentru stânga arogantă şi sistemul mediatic execrabil!). Ultima speranţă a francezilor e că Prefectul de Dorohoi va fi constrâns de realitatea economică şi internaţională şi nu va putea să îşi pună în practică ideile năstruşnice. Cabinetele de avocaţi şi specialiştii în optimizare fiscală lucrează în foc continuu la Paris. Zeci de mii de francezi înstăriţi stau cu valizele fiscale făcute.

Hazardul agendei mele profesionale face să scriu aceste rânduri de la Madrid, la doi paşi de indignata Puerta del Sol. Nu e prea roză atmosfera economică în capitala Spaniei. Sunt însă fericit că nu voi fi duminică seara la Paris…

Distribuie acest articol

69 COMENTARII

  1. Cu ce difera „prefectul de Dorohoi” de „copilotul” nostru si „somnorosul din umbra”? – unul debiteaza in franceza si ceilalti in romana…

    Cu ce difera situatia din Franta de cea din Romania? – cu cateva luni intarziere…

  2. banuiesc ca este un moment exceptional sa emigrezi in franta, cum tot incearca sa ma convinga consoarta, mutata acolo si lucratoare la negru, dupa ce i s-a refuzat de 2 ori permisul de munca pe motiv ca e supracalificata. ma ingrijoreaza tot mai mult situatia de acolo, desi sincer imi doresc sa isi rupa gatul ( franta, nu nevasta).si germania cat mai poate sustine intregul sistem bolnav?

    • Vasile….. esti cu adevarat un Kevin al Frantei si un Vasile al Romaniei!!! tu regreta ca nu pleci in Franta, eu ma bucur ca nu vii ,//

      • daca nu ai avea atitudinea tipic romarlaneasca mai ca as citi si a doua oara comentariul tau. ma bucur ca tarani ca tine au plecat , ca sa ne faca.. „renume”..

    • atentie daca vrei sa emigrezi duminica 6 mai sau luni 7 mai, le bison futé, anunta un important chassé-croisé: exilatii fiscali cu tancurile sovietice! hahahaha

      autorul articolului de mai sus habar nu are de adevaratele valori de drepata, sarkozy a fost si este un oportunist, liberal dimineata, stangist la pranz, nationalist dupa amiaza si eurofob rasist mai spre miezul nopti. articolul este scris cu ochelarii stupizi ai ideologiei, un fel de productie ana pauker, dar de drepata!
      nu mai adaug ca amicul autor nu cunoaste istoria politica a frantei, o ignoranta crasa!

      • veninusrl: ai dreptate dar aia cu valizele pregatite pt emigrare fiscala sunt asa pt ca -acum se stie- a castigat socialistul lu peste prajit! ideea era alta:) dar Vasile caruia i-am raspuns nu poate intelege!!!

  3. Vorbesti ca un adevarat formatat de dreapta. Uitandu-ma la ce scoli ai urmat nu ma mira, cunosc multi absolventi si de SciencePo si de la Mines ce nu pot vota decat albastru. Problema (se pare inexistenta pentru cei ce cred orbeste in Sarko) e ca UMP (sau Dreapta) e a putere in Franta de mult timp. Prea mult timp. Si ce avem acum aici e rezultatul, simplu si clar.
    Stiu ca orice roman sub 40 de ani are o repulsie primara fata de orice partid de stanga dar n-ar fi rau sa deschizi antenutele si sa incerci sa vezi „the bigger picture”.

    • dupa ce ca vorbesti nepoliticos, mai stai si cu antenutele deschise. Care antenute? Ale lui felix voiciorescu varanul, adevaratul conducator al Romaniei, astas pe linga nostalgia ceausista pe care cu mindrie o afisezi.

    • And the big picture is… ? Viitorul de aur al intregii omeniri? Eu am cincizeci si tot nu vad. Vad tot „the small picture”, incapabili, lenesi si fricosi care au pretentii pe banii si pe munca altora, si politicieni la fel de incapabili, dar buni de gura, gata oricind sa le ofere primilor, cu ajutorul statului, statul degeaba mult dorit.

    • „Pentru ca vorba ceea: daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima, daca dupa 30 de ani mai esti de stanga si nu esti conservator, esti cretin. Confundam, in tinerete, comunismul cu comunitarismul.” (Petre Tutea)

      • vivement dimanche Francois Hollande,
        nu de alta dar eu perso m_am saturat de rasistii si xenofobii din UMP care vreau o „Franta puternica”- si traduc printre cuvinte ce inseamna asta ( adica fara strainii care le sug cica sangele si le demoralizeaza superioritatea culturala pfff…)

        astea sunt imagini fabricate de o dreapta care se agata de putere cu orice pret si mai ales de fricile pe care le vehiculeaza extrema dreapta

        asa ca nu uitati, Franta este o tara de dreapta, iar cand stanga ajunge la putere (care nu are nimic de a face cu stanga romaneasca) este un miracol iar oamenii rasufla usurati

        • Domnule Isaila Bratfalean…….Intr-adevar, in martie 2004 cand socialistii spanioli au luat conducerea guvernului de la Partidul Popular,(de dreapta), „Spania avea, un buget de stat bine chivernisit, cu excedente”. De atunci au trecut 8 ani. Spaniolii in urma manipularilor si propagandei mincinoase (de stanga) i-au votat de doua ori pe socialisti cu rezultate catastrofale, amplificate ca peste tot, de criza. As dori sa-mi fi spus „scorul” bugetului spaniol la incheierea mandatului domnului prim ministru socialist Zapatero. Sarkozy nu minte si asta o stiti foarte bine !
          Dar multi vad, putini pricep si putini verifica daca ceea ce se scrie pe bloguri este adevarat. Socialistii au acelasi discurs si aceleasi intentii in toata lumea. Au un istoric deloc de neglijat si o activitate mediatica in continua crestere.

  4. Doamne da bine le spune , exact realitatea si in realitatea asta … sunt cei care voteaza socialistul care chiar nu are nicio viziune decat…populismul dur si arogant al comunistilor stalinisti!!! Dzeu sa apere Franta !!!

    • Nici daca vroiam, nu puteam sintetiza asa bine intr-un text ideile mele. Exact asta se intampla in Franta, sunt ingrozita de stanga ce se apropie E O-RI-BIL; Dar adevarat. Si, din pacate, sunt in Franta duminica.
      Ultima stabilitate Europeana ( Germania+ Franta) se duce pe apa sambetei. Trist!

    • Ciudat mod de a pune problema! Dar cine a condus Franta in ultimii multi ani? Care a fost ultimul presedinte socialist? Se pare ca actuala situatie se datoreaza in intregime politicilor de dreapta. In istoria Frantei din ultimii peste 60 de ani, cati ani a avut presedinte socialist?

  5. Inca un articol doomsday din ograda neoconservatorilor.. Bogatii au valizele pregatite, Franta se indreapta spre prapastie, socialistii si verzii e diavolu etc etc..

    Au trecut 3-4 ani si austeritatea are rezultate mixte in tarile in curs de dezvoltare si negative in tarile dezvoltate (ex. UK, Irlanda, Olanda sunt iar in recesiune). Ideea era ca, aplicand austeritatea, va creste increderea investitorilor si acestia vor fi dispusi sa faca mai multe investitii ceea ce va duce la cresterea economica si rezolvarea tuturor problemelor.
    Problema este ca acest lucru nu s-a intamplat, probabil datorita faptului ca cererea este in scadere si nu sunt perspective de crestere, oricat ar scadea deficitele statelor, asa ca investitorii tin banii la saltea.

    Referitor la situatia economica, „dracul” Hollande spune ceva de genu „Hai sa facem niste investitii, sa cream locuri de munca, sa scadem somajul, chiar si cu riscul unor cresteri de deficit. Daca mai multi oameni muncesc si realizeaza venituri, cererea va creste automat iar companiile vor incepe sa faca mai multe investitii, ceea ce va duce la crestere economica.” Mi se pare rezonabil acest punct de vedere si cred ca iesirea din criza prin investitii este mai probabila decat iesirea prin austeritate, mai ales datorita faptului ca iesirea din precedenta mare criza s-a facut tot prin investitii.

    Totusi, poate ca ma insel si dl. Cristian Muresan ne poate da exemple de state in care austeritatea a fost o poveste de succes.

    • Cu regret te anunt ca locuri de munca sunt dar ciumpalacii nu vor sa „munceste” matale sincer nu stii despre ce vorbesti, in primul rand asta Hollande vrae sa creeze locuri de munca : 60000 de re-angajari in sist educational, sa re-deschida spitalele falimentare sau sectiile care nu aduceau bani la buget ci doar consumau, vrea sa bage din nou ieisrea la pensie la 60 de ani in conditiile cand deficitul bugetar la pensii este enorm, vrea sa deschida 150000 de locuri de munca, SINCER SUNT DE ACORD dar NU A ZIS SURSA DE FINANTARE:)) doar pt cei 60000 de bugetari costul este de vreo 20 miliarde de euro, de unde i-a banii? te rog intelege-ma ca sunt aici si stiu ce doreste comunistul socialist Hollande care la Corréze nu a facut nimic!!!! ce vrea el de fapt? reaparitia statului social, imigratia puternic relansata din Africa mai ales, nu uita ca vor plati cei care muncesc printr-un singur mod: marirea impozitelor si taxelor, clasa medie va disparea in 5 ani si cei cu venituri de peste 1 milion emigreaza deja in Elvetia !!!! asta da SOCIALISM!!! Bleh……..

      • cea mai tare chestie e aia propusa de Melanchon si pe care Hollande a zis ca o va aplica: vor sa schimbe La Marseillaise cu Internationala socialista! hahahaha!

    • Dat fiind faptul că austeritatea a însemnat peste tot în primul rând creșteri de taxe pentru „bogați”, nu arunca vina pentru rezultatele mixte pe politicile de dreapta. Care politici de dreapta?

      Nicăieri în Europa / în lume nu există politică de dreapta. Iar politica, prin definiție, e de stânga. Politica înseamnă până la urmă un „plan cincinal” pentru un mandat, o abordare de sus în jos, de la un „dirijor” către prostime.

      Politica de dreapta adevărată e aia care are ca rezultat mai puțină politică, e o chestie care se definește negativ, nu pozitiv. Asta înseamnă scăderi de taxe, reducerea rolului statului în toate domeniile și libertate individuală.

      Eu am renunțat să mai sper că veți înțelege vreodată ăștia care spumegați împotriva „neoconilor” și „dreptacilor” cum stau lucrurile. Mă bucur cât pot rodul muncii și talentului meu și de contrazicere cu voi am din ce în ce mai puțin timp și chef.

      Într-o bună zi ăștia pe care îi înjurați o să facă pasul înapoi și nici măcar atunci n-o să vă dați seama că vinovații sunteți chiar voi.

  6. „Ultima speranţă a francezilor e că Prefectul de Dorohoi va fi constrâns de realitatea economică şi internaţională şi nu va putea să îşi pună în practică ideile năstruşnice.”
    Pe cine desemneaza generalizarea „francezii”, din moment ce majoritatea voteaza cu el? Sau il voteaza sperand sa nu-si aplice programul? Atunci din ce motive, concret, il voteaza si nu continua cu Sarkozy?
    PS: „Obsolet” = cuvant in limba romgleza. In romaneste exista „desuet”.

  7. Pacat ca in gona d-voasta dupa argumente ieftine ati ignorat nocivul avans al extremei drepte LePen-iste.determinat in primul rand de argumentele xenofobe si politica de dezbinare a francezilor promovata de Sarkozy!Ati citit opiniile unor oameni politici,altatada situati de aceeasi parte a baricadei cu actualul(inca) presedinte si chiar a unor importanti tenori ai partidului de guvernamant ,care dezavueaza aceasta turnura politica?Credeti ca cititorii d-voastra ,ca de altfel si francezii care voteaza sunt toti de la Dorohoi?Si pe urma chiar ma intreb de ce ati ales Dorohoiul?Parca un anumit car s-a stricat la Caracal!?!Sunteti cumva din Caracal ?

  8. Multe din afirmatiile autorului sunt false cu vadita intentie de a dezinforma cititorii. Traiesc in Franta de aproape 20 de ani deci cunosc foarte bine realitatea de aici, inclusiv maretele „successuri” ale lui Sarkozy si promisiunile neonorate, asa ca nu pot decat sa deplang o astfel de atitudine. Scoala, pensie, centrale nucleare, imigratie, votul strainilor…..multe subiecte sunt prezentate intr-un mod pe care mi-e greu sa-l definesc, minciunile fiind flagrante. Pentru cine a urmarit chiar si numai confruntrea de miecuri seara dintre cei doi candidati poate realiza cat de false sunt prezentate lucrurile de care autor.
    Chiar daca aveti o preferinta evidenta pentru Sarkozy, ati putea avea bunul simt sa prezentati lucrurile asa cum sunt ele. Daca nu le cunoasteti, atunci tacerea e de aur.

  9. Multumesc pentru analiza extrem de lucida si precisa a situatiei actuale!
    Fiecare vot conteaza (amintiti-va de decembrie 2009!), nu e inca prea tarziu…

  10. Penibil text, disperat autor!

    Esenta articolului: „Cabinetele de avocaţi şi specialiştii în optimizare fiscală lucrează în foc continuu la Paris. Zeci de mii de francezi înstăriţi stau cu valizele fiscale făcute.”
    S-au suparat evazionistii!
    S-ar putea insa ca nici vechile gazde de hoti sa nu mai functioneze prea mult timp…

    • Casandra,

      Chiar mi-era dor de remarcile tale agreabile ça intotdeauna!
      Chiar nu ai altceva mai bun de facut sambata seara decat sa citesti un prostanac?
      Masochism?

  11. Alt articol care imi intareste parerea, ca un mare salt spre stanga ar duce Europa la momentul de fata undeva mai aproape de centru.

    – De ce functionarii ar trebuii sa fie producitivi? Sau in ce sens? Serviciul public bine indeplinit in sanatate, educatie si in multe alte domenii nu inseamna sa genereze profit; sau daca credeti asta, de ce nu cereti acelasi lucuru si de la politie sau justitie?
    – De ce tineti asa de tare sa faceti din impozitare o chestie morala? In fond nimeni nu ajunge la venituri mari si foarte mari impotriva societatii in care traieste, ci datorita ei. Chiar e asa imoral ca de la un anumit venit in sus sa dai mai mult inapoi? Si daca pe partea de cheltuieli e de combatut risipa, de ce n-ar incerca statul sa-si maximizeze si veniturile? O cota maxima de impozitare a venitului in jur de 70% se bazeaza pe calcule care iau in considerare multi factori, nu e un numar aruncat in vant. De altfel pana prin anii 1970 asemenea cote n-au impiedicat cresterea economica.
    – Daca somajul e mare, si e si mai mare in randul tinerilor, de ce anume ar trebuii sa ramana oamenii in varsta cat mai mult in campul muncii?
    – Daca ceri imigrantilor sa se comporte ca niste cetateni ai tarii in care traiesc, de ce nu le-ai acorda si drepturile pe care le au restul cetatenilor? De la un socialist m-as astepta si sa atraga atentia asupra problemelor economice din lumea a treia la care contribuie europa activ (prin subventii in agicultura de exemplu), dar macar un mic pas inainte pare sa faca Hollande acesta.
    – Centralele nucleare din Franta sunt cu atat mai sigure ca cele din Japonia, ca n-are rost sa te indrepti spre energii alternative?
    – Sectorul privat prefera sa-si tina banii sub saltea (la BCE, in titluri de stat germane sau elvetiene emise la dobanzi negative), decat sa-i cheltuie, si e evident ca nu se apuca de cheltuit din cauza la dobanzi mai mici, ci o sa o faca cand se poate astepta la profituri. Cine o sa creasca cererea acuma, daca nu statele (UE si SUA)? Cand s-a „reformat” Germania restul lumii consuma la greu, acuma este invers (numai ca Germania nu prea vrea sa-si creasca consumul substantial), asa ca e greu de crezut ca o sa mearga o reteta care nici pentru germanii de rand nu e prea roza (http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,830972,00.html).

    Suntem intradevar inconjurati de mult populism si multa negare a realitatii, dar Hollande poate ne va indeparta putin de acestea. Oricum e macar de apreciat ca mai sunt politicieni care isi propun sa incearca sa faca ceea ce le va fi greu lor (sa creasca cheltuieli cand le scad veniturile), nu ceea ce va fi greu pentru popor.

  12. „Fostul” președinte Sarkozy a fost un idiot psihopat (boala lui vine de departe, grofii alungați de români din Transilvania aveau manifestări similare) care a zis că francezii nu pot plăti datoriile altora. În calitate de cetățeni europeni francezii să se achite de obligațiile fiscale, iar instituțiile europene vor judeca interesul public european. Ca orice interes public, acesta lasă loc de discuții.

    Același idiot politic pitic – una din marile cauze ale insuportabilei stagnări ale Europei pe calea rezolvării problemelor sale – a spus că non-cetățenii europeni nu pot vota în Franța ca să nu-și impună cultura. Este ipocrizia constituției franceze folosită de un președinte și mai ipocrit, pentru că cultura etnică, multimilenară, nu dispare la acordarea cetățeniei, chiar dacă „impricinatul” știe perfect franțuzește, știe cine a fost Vercingetorix și Napoleon (neavând nicio simpatie pentru ei, căci străbunii „impricinatului” au trăit în Africa).

  13. De ce atata vehementa d-le contributor? „prefect de Dorohoi”, „finuţii funcţionăraşi” care „taie frunza la caini”, „bobo inconştienţi”… putina retinere nu v-ar strica. Tot asa va exprimati si in franceza?

    • Chiar, unde ar fi tragedia dacă primarul din Târgu-Lăpuș ar ajunge președintele României? Acela poate ar da importanță autonimiei locale, ar lovi în centralism – una din marile racile ale României și Franței – chiar dacă nu ar fi de origine nobilă, bucureșteană, respectiv pariziană.

  14. Și încă o minciună sarkoziană, cea cu Spania prea „socialistă”. Toată lumea știe că Spania a avut un buget de stat bine chivernisit, cu excedente. Acum statul are probleme mari, ca și populația, datorită căderii dramatice a sectorului imobiliar, care a fost prea dereglementat.

    Franța nu mai poate merge pe calea asta, cu căderea educației și cercetării, în timp ce capitalurile fug în China prin Elveția. Acordul fiscal cu Berna, pe exemplu german, este primul lucru ce trebuie să-l facă Hollande.

  15. Citind unele comentarii, prima reactie e sa spui: “ Iata, triumful sperantei asupra ratiunii. Ciudata mai e specia umana.” Dar intelegi repede ca ar fi gresit. E victorie la masa verde, scor de forfait, prin neprezentare. Si fara drept de apel.

    In alta ordine de idei, nu reusesc sa va identific un e-mail functional. Poate ne coordonam la o cafea in perioada urmatoare. Voi fi in trecere prin zona dv de mai multe ori in lunile urmatoare.

    • Aligica,
      pai ori e victorie la masa verde, ori e victorie fara drept de apel. intradevar, ciudata mai e specia umana. sau ciudata e limba romana?

      Salutari de la un vechi prieten.

      • Burghin,
        ciudate sunt ambele. Dar interventia ta le intrece.
        Oricum ramane asa exact asa cum ai stabilit, in astfel de situatii manualul recomanda sa nu contrazici ci sa mentii o atmosfera de calm si bunavointa. Si daca mai e si un vechi amic ce te saluta, profiti si ii intorci salutul cu toata simpatia.

  16. Multe din planurile lui Francois Hollande sunt ingrijoratoare. Dar de aici pana la a vedea lucrurile doar in alb si negru e un pas pe care trebuie sa fii intr-adevar foarte subiectiv ca sa-l faci. De ce ar fi rau sa existe mai multi profesori ? Exista o adevarata criza de vocatie in invatamantul francez si s-a ajuns in situatia in care o scoala a dat anunt pe internet sa recruteze un profesor. Iar reforma lui Sarkozy in invatamant a fost o catastrofa !
    In plus a facut greseala de-a prelua multe din ideile politice ale extremei drepte in timpul mandatului sau, fapt ce-a avut ca rezultat … crestera acesteia din urma.
    Tabloul politic francez este ceva mai nuantat.
    In fine, Hollande n-a afirmat ca va reveni asupra legii pensiilor decat in privinta celor care au muncit 42 de ani inainte de varsta de 60 ! Privind in comparatie cu ceea ce se intampla la noi (militarii de ex) s-ar putea sa ajungem la concluzia ca stanga cea mai proasta din lume se afla ceva mai aproape. Aliata cu dreapta :-)

    • In legatura cu invatamantul, angajarea a 60.000 persoane nu cred ca va ameliora situatia, cel putin pe plan pedagogic. Am lucrat cateva luni în ZEP si pot sa va spun ca era deja un ratio de 3 adulti pentru un singur elev, clase de mai putin de 20 elevi etc.
      Din pacate elevii ieseau de acolo cu un nivel foarte slab dar sa fim seriosi problema nu e lipsa de incadrare (imi amintesc de scolile cu clasele de peste 30 elevi in care am invatat, fara asistenti pedagogici etc.).
      Ii dau dreptate lui Hollande doar cand vorbeste despre politie, acolo intr-adevar Sarkozy nu trebuia sa scada efectivele, mai ales ca el vorbeste mereu de problemele de delicventa

      • @Nemo
        In alte scoli situatia nu e deloc roza. Totusi, nu e usor de lucrat cu clase de 30 de copii. Ce sa mai vorbim la „ecole maternelle”! Problemele din ZEP sunt specifice acelor zone, nu trebuie generalizat. Este o mare lipsa de profesori si reforma facuta in ultimii ani a fost o catastrofa.

  17. un articol de pus in rama. La fel e si in romania si in sua, cu deosebirea ca in romania uslasii au ajuns la putere printr-un puci parlamentar, iar in sua, borat e la carma si vrea un nou mandat in noiembrie. Bine zicea un analist politic zilele trecute intr-un articol: „nimic nu poate opri un popor care vrea sa se autodistruga”.

  18. si eu sunt pro Sarkozy, mi-ar parea rau sa nu iasa, insa tonul dvs mi se pare prea sumbru. Chiar credeti ca socialistii vor arunca la cos toate reformele anterioare? Nu cred, si asta din simplul motiv ca nu le permite criza. Nu sunt bani, punct!

  19. Ura neputintei !
    Propagandistii claselor dominante, ale oligarhiei financiar industriale se intrec in a deplange pierderea din ce in ce mai ampla de influenta a partidelor conservatoare si populare desi s-a dovedit ca administrarea lumii de catre aceasta oligarhie a dus la aceasta criza uriasa.
    Ce poate fi rau in faptul ca va castiga un presedinte socialist in Franta, ca in Marea Britanie Laburistii castiga simpatie decat ca influenta celor care au dominat lumea in acesti ultimi 20 de ani se dilueaza .
    Mai e un amanunt, eu percep aceste sarje la baioneta ale exponentilor mediatici pe ideea ca se bate saua sa priceapa calul din Romania.
    Tin minte ca prin anii 70-80 socialistii francezi au nationalizat masiv ramuri intregi de activitate si se pare ca nu a fost o masura proasta si sper ca se vor contamina si alte tari de aceasta idee , mai ales Romania unde privatizarea nechibzuita a fost facuta doar in interesul celor care au preluat pe nimic active economice uneori foarte mari.
    Cred ca nu se va publica , eu exprimand o parere atat de diferita de ” catelusii” oligarhiei actuale , dar asta este parerea mea.

    • matale esti responsabil cu gazeta de perete, este, si ai in fata colrctia scinteia din anii’50 si lumaniteul din todeauna si demasti si infierezi. De astia ca matale, care nu sint in stare sa bata un cui, dar ii terorizeaza pe altii cu mediocritatea lor agresiva, am mai vazut destui. Elucubratii leniniste care n-au nimic de-a face cu realitatea, vai de capul tasu de activist de doi bani.

  20. Vad ca sint lasate sa treaca tot felul de balarii socialistoide, dar interventia mea (care aprecia si confirma ideile din articol) a fost cenzurata.
    Credeam ca macar aici ar fi loc de minti mai luminate si profesionalism. Another one bites the dust… Dar de fapt cine ma pune sa mai citesc presa romaneasca?

    Nota editor: nu a fost oprit de la publicare vreun comentariu al dvs

  21. Dl Muresan aveti perfecta dreptate. Locuiesc aici de 30 ani si stiu despre ce vorbesc spre deodebire de unii prosti fosti concetateni de-ai mei care au ramas cu vederi de pa malurile Dambovitei si au fost in Franta cel mult la Paris cateva zile la vreun refugiat.
    Prefectul de Dorohoi trebuie sa fie debrouillard, comparati pe Holland mai bine cu un ministru NUL ca Chiuariu sau cu un alt nul Ciorbea , sau multi altii.
    Franta va trage rapid toata Europa in jos, asta le spune Sarko si prostimea nu intelege, dar cand se vor trezi va fi prea tarziu. Angela M. nu va sta la masa cu un tip care respira prostia prin toti porii lui. se va retrage din a sprijini o Europa bolnava. Franta se duce drept cu viteza in zid.
    Scapa cine poate. Este foarte adevarat ca bogatii din Franta au inceput deja sa vina cu valizele de bani la noi aici adica la UBS, sau Credit Suisse. Pentru patroni nu mai este de stat in Franta. sa vedeti asa „delocalizare ” a fortei de munca. La unele din comentariile cunoscatorilor din plaiurile mioritice poti rade ca bancurile bune cu radio Erevan unde nu ti-a dat ci ti-a luat. Asa va fi cu asa zisul program al lui Hollande. Vine ea Martine in 2017 si sa vezi atunci cum va Decoloniza Franta , deabia astept sa-i arunce pe toti puturosii colorati in continentele de unde au venit.

    • Am auzit că anul acesta pleacă 20 00 salariați numai de la UBS, din cauza acordurilor fiscale cu Germania, SUA și – va urma – cu Franța. Nu cred că aveți loc toți la coada vacilor elvețiene, oricât ar fi de grase.

      Când se referă la „stăpânirea finanțelor” Hollande se referă la … Elveția. Nu știu dacă tipul va ști să le folosească, dar mijloace financiare, mediatice, politice etc de presiune ar avea. De fapt cei din economia reală elevețiană abia așteaptă. Succesul lor cu legarea francului de euro este firav.

    • Eu zic ca poporul francez e suficient de lucid si de educat dpdv politic pentru a-si alege presedintele de care are nevoie in acest moment.
      Derivele ultranationaliste ale lui Sarkozy din ultimele 2 saptamini au dezgustat multa lume, Marine e fiica tatalui ei dar Sarko reprezinta totusi dreapta gaulista, nu pe cea extrema.
      Azi va plati pentru aceste greseli grave

      • eu lui Sarkozy nu-i reprosez ca e ultranationalist, din contra. In medie s-au dat acte de sedere la 200.000 imigranti in fiecare an, majoritatea provenind din Maghreb si Africa neagra, slab calificati, multi dintre ei ananfabeti. Toate astea in conditiile in care somajul crestea.
        200.000 inseamna populatia unui Ploiesti !
        Despre Hollande nici n-are sens sa ma vorbesc, e o catastrofa ! La meetingurile lui urla ca un dement iar programul lui economic e de adormit copii.

        • @Nemo, aveti dreptate dar ati uitat sa adaugati ca aceste cifre reflecta ce s-a intamplat in materie de imigratie exact in ultimii 10 ani de cand Sarkozy e presedinte si inainte ministru de interne. Inainte era fel, nu a fost nici o scadere in acest sens, asa ca ce valoare au promisiunile lui Sarkozy cand timp de 10 ani el nu a realizat nimic la acest capitol?

    • @Alex nu stiu ce valize de bani ale bogatasilor francezi vezi dumneata prin Elvetia, in ultima perioada dar pana si Johnny H are probleme din cauza asta si este rugat frumusel sa-si faca bagajele.
      Lucrurile nu mai merg ca pe vremuri: vrei sa traiesti intr-o tara atunci ii respecti legile. Nu, nu ai decat sa pleci s ate instalezi acolo si sa suporti si restul, nu numai avantajele fiscale. Nenorocirea e ca multi nu vor decat avantajele, restul e pentru prosti.

      „Johnny et Laeticia Hallyday embarrassent la Suisse”
      http://www.lefigaro.fr/musique/2012/05/01/03006-20120501ARTFIG00103-johnny-et-laeticia-hallyday-embarrassent-la-suisse.php

  22. Din pacate, Cristian se lasa orbit de certitudini, emite verdicte prefabricate si „exceleaza” in insulte.

    Aceleasi reflexe heterodox conservatoare (prea mult prezente in Romania).

    In ansamblu, articolul este socant prin apetenta la virulenta de limbaj si lipsa de argumente. Finalul este magistral: „hazardul agendei mele profesionale…” La classe, stimabile!…:))

    Stangacia de limbaj si atitudinea aroganta a contributorului dumneavoastra ma indispun profund. Sper ca noul guvern socialist al lui Martine Aubry va fi suficient de intelept si cumpatat in decizii pentru a nu da apa la moara baietilor virili ai conservatorismului politic.

    Radu Teisanu

  23. Nu mor caii cand vor cainii, Domnule Muresan. Comparand Hollande cu prefectul de Dorohoi e ca si cum ati face confuzie intre Mures si Sena.

    Hollande a facut o campanie electorala franco-franceza, ca si cum Franta ar fi o insula care nu depinde de nimeni si de nimic. A promis miere si zahar si pentru cei 51% de francezi care nu platesc impozite merge de minune. Asta se numeste CAMPANIE ELECTORALA.
    Doar ca in cazul in care ajunge presedinte (si sunt sanse mari conform sondajelor) va trebui sa revina la realitate. Si atunci totul se va schimba.
    Va inselati cand spuneti ca nu are carisma, ca nu are inteligenta necesara unui sef de stat. E o posibila „cenusareasa” care prin faptul ca n-are nimic de-a face cu actualele misculatii europene ar putea zgudui anumite lucruri. E de vazut.
    Oricum, nu le plangeti de mila francezilor, care in momentul in care-si pierd slujba e ca si cum ar castiga la loto.
    Personal, sunt incantat ca maine voi fi la Paris si nu la Puerta del Sol, il voi vota pe Sarkozy si chiar daca va ploua o sa-mi beau kirul pe terasa preferata din Montmartre.

      • La fel si despre imigratie: a fost ministru de interne si apoi presedinte, deci de aproape 10 ani putea rezolva absolut toate problemele legate de imigratie – legala, reintregire de familii, clandestina etc.
        De ce n-a facut-o, desi are in Claude Guéant (actualul ministru de interne) un satrap perfect care e ciinele luii de paza? Sa injure lumea care nu e de acord cu el stie – vezi „casse-toi pauv’con” si multe altele.
        Si-atunci? Au revoir et bon débarras M. l’ex-président Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa

        Cit despre Dorohoi si Hollande ce sa zic, e ciudat si chiar penibil sa vrei sa lasi sa se creada ca liderul unuia din cele 2 partide mari ale Frantei si participant favorit in turul doi al alegerilor prezidentiale ca ar fi echivalentul unui prefect din fundul Moldovei.

        Vorba lui Eminescu bietul:

        Ai noștri tineri la Paris învață
        La gît cravatei cum se leagă nodul,
        Ș-apoi ni vin de fericesc norodul
        Cu chipul lor isteț de oaie creață.

  24. Autorul articolului eminent reperezentant al clasei mijlocii(de sus), indoctrinat precum Melanchon (dar la polul opus), vrea sa arate românilor cît de interesant, inteligent si „cu piciorul” este dînsul. Multi intervenanti ia raspuns „cum se cuvine”, dar pe mine ma deranjeaza enorm „araganta si suficienta” à la Sarkozy. Cînd dle Muresan, Sarkozy a facut unanimitate(stiu nu-i cuvîntul cel mai potrivit), nici macar dupa ce a fost ales în 2007, la sfîrsitul anului Fillon primul sau ministru era mai popular decît el. A sfîrsit ca

    • A sfîrsit ca ultimii doi ani fie cel mai nepopular presedinte al Frantei, decînd exista a V republica franceza. Deci pentru a închide acest capitol stii cum se zice la noi, asi face singur rau…lucru manual!!!
      A vrut sa reformeze statul si a taiat acolo unde nu avea dreptul; educatie, politie, jandarmerie, dar mai ales în sestemul de asigurari sociale, facînd ca oameni cei mai saraci sa suporte totul. Astfel asigurarea complimentara a medicamentelor, îngrijirea medicala, spitalizarea au crescut în 5 ani cu 35%. În acelasi timp cei cu mari resurse financiare au avut o crestere de 34% numai în 2011. Deci asa este justitia echitatea si mai ales; lucrati mai mult ca sa cîstigati mai putin. În 5 ani impozitul a crescut 1,5% din PIB, ceea cei enorm, mai ales din partea unui guvern de drepta (asta nu ati spus-o d-le Muresan). Deci lozincile de campanie ale lui Sarko numai pacalesc nici macar un „clodo”; chipurile Franta a avut somajul mai mic decît în celalalte tari (dar s-a dublat în raport cu 2007), deficitul balantei comertului exterior a ajuns la 70 de miliarde. Pentru cineva care este de dreapta, ar trebui totusi sa fiti fair-play si sa spuneti ca ultima oara cînd comertul exterior al Frantei a fost excedent, a fost în 2002 iar guvernul era socialist.
      Închei cu toate ca ar mai fi multe de spus, însa am o întrebare personala; ce faceti începînd de mîine, va pregatiti valizele, fiindca François soseste, iar cei din categoria d-voastra au spus ca vor parasi Franta

  25. Practic a câștigat Hollande. Ușoara scădere a socialistului din ultimele zile este explicată prin europenismul lui în ultima confruntare cu Sarkozy. Africanismul, antieuropensimul Franței, alimentat de bogații Franței în setea lor de câștig pe sema imigranților africani (cei est- europeni nu erau buni) rămâne și va crea mari probleme Europei.

    Tot mai mult, dreapta înseamnă în Europa subminarea unității europene și astfel riscul sfârșitului rolul important al Europei în lume.

    • Bun, acum va incepe miscarea de intoarcere „ca la Ploiesti” ( Dorohoi :) ). Pariurile sunt deschise: care va fi primul punct din program uitat pe scarile de la intrarea in Palais de l’Elysée? Eu mizez pe cel cu pensiile.

  26. 99%François Hollande este noul presedinte al Frantei. Simt o mare satisfactie, fiindca astazi a cîstigat un OM normal, asa cum sa caracterizat el însusi. Pîna în 2007 nu am votat niciodata cu stînga, iar în 2007 bine înteles ca nu am votat Sarkozy. De ce, pentru simplul fapt ca aceasta persoana are mari probleme de sanatate (o spun serios si nu numai eu), apoi ce ma deranjat cel mai mult a fost felul cum sa comportat cu Jacques Chirac. Bref numai conteaza acum, sunt bucuros si la ora 20, ora Frantei deschid o sticla de champanie. Vive François III…

  27. panici din astea de aprozar am mai vazut. si ma scarbesc indiferent de partea baricadei care le lanseaza cu jet.
    hai sa-i plangem de mila europei ca o s-o distruga franta, ce gunoaie socialistii astia. ar trebui trimisi in epicentre ale democratziei de dreapta gen gunatanamo sau sweat-shopurile adidas si apple din china. sa invete sa nu mai aiba tupeu sa ceara taxarea unor stoarfe barane ca onorabila madame l’oreal si alti miliardari de nadajde ai frantei si europei. si sa invete sa respecte corporatiile americane care ne dau lapte paine, unt si oua si petrol si apple.
    nici cu prostituate negre infiltrate in camera lui DSK nu a avut franta cum sa continue pe calea pro-americanismului servil atat de tipic lui sarkozy.
    deci hai sa ne smulgem noi romanii perii din cap pentru ca ne simtim tradati de poporul francez care si-a exercitat foarte democratic dreptul la vot si in mod la fel de democratic i-au dat 18% lu marine le pen…
    ce-ar fi sa-si vada romanasii de rahatu in care s-a ajuns [cu PSD-ul si felixutzu voiculescu si maghernita liberala la putere] alunecand pe rahatul PDL-ului, nu din alte cauze?
    evident amplasat plin de importanta prin madrid nenea autorul nu poate decat sa tresalte de spaima ca pleaca investitorii [straini?] din franta daca se alege hollande.

    jenant.

  28. pe Sarkozy l-a maturat „tavalugul crizei”? =)) mai sa fie. nu populismul, ipocrizia sau batele in balta? pe individul care a castigat alegerile pe baza masurilor heirupiste de fatada nu l-a doborat decat criza? :D
    iar socialistii (fie ei si din ordonata si riguroasa Suedie) sunt sinonimi cu PSD si cu comunismul?
    niste alegeri democratice sunt „manifestari de ura”?
    rezultatul unor alegeri democratice face atmosfera „irespirabila”?

    vad ca din ce in ce mai multe „condeie” de pe aici o iau pe ulei. asta nu e subiectivitate, ci stangacie :D cred ca un autor incapabil sa articuleze o opinie politica ar trebui sa se intoarca la cresa jurnalismului. altfel e penibil.

    • Ufff, in sfirsit

      Nicolas Sarkozy iese din politica
      HotNews.ro

      Nicolas Sarkozy, invinsul lui Francois Hollande la prezidentialele de duminica, a anuntat luni ca paraseste viata politica, anunta Le Figaro. Sarkozy a facut acest anunt intr-o intilnire cu apropiatii sai, printre care si ex-premierul Francois Fillon.

  29. pacat ca cenzurati mesajele, nu inteleg ce era atat de deranjant in ceea ce spuneam? Faptul ca Dorohoiul romanesc nu merita privit cu atata dispret fie si numai pt faptul ca a dat unul din cei mai celebrii romani parizieni, pe George Enescu? Asta nu a placut autorului, „parizian” roman ilustru necunoscut?
    Sau pt ca am spun ca „Dorohoiul” francez (Corréze) e regiunea de unde a venit si Jacques Chirac, presedintele de dreapta? Fapt pe care un absolvent de Science Po ar fi trebuit sa-l cunoasca.
    Sau indemnul de a ramane in Spania unde sunt la putere idolii dumnealui care aplica de doi ani masurile sarkoziene si unde curg laptele si mierea pe strazi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Muresan
Cristian Muresan
Este absolvent al SciencePo şi Ecole des Mines de Paris. Activează în prezent în cadrul unui cabinet de consultanţă în management şi strategie industrială din capitala Franţei.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro