joi, mai 30, 2024

Candidatul cetatenilor pentru orasul nostru

Acum patru ani Institutul de Politici Publice încerca marea cu degetul propunând-ne un proiect civic, un proiect prin care unul dintre noi, unul mai răsărit şi mai merituos, unul mai implicat, poate mai integru să se aleagă dintre toţi şi să candideze „din partea cetăţenilor” la un post de consilier de primărie de sector.

IPP-up îşi motiva gestul prin mediocritatea constatată în rândurile consilierilor locali bucureşteni. Ne întrebau atunci şi întrebarea rămâne valabilă şi acum: cunoaşteţi măcar unul dintre consilierii dumneavoastră locali? S-a remarcat vreunul prin ceva? IPP-ul a parcurs un proces transparent de selecţie, din care până la urmă unul a fost ales, pe baza consultării cetăţenilor Sectorului 4. Acesta beneficia ulterior de consultanţa şi sprijinul Institutului şi un calcul simplu arăta că cu aproximativ 3000 de voturi putea, ca oricare dintre noi, să se facă consilier. Dacă nu greşesc, nu a fost ales în alegerile locale din 2008. IPP-ul, cu realism, nu îşi propuse o primărie ci un amărât post de consilier la Sectorul 4. Totul a fost până la urmă doar un experiment civic.

Îmi aduc aminte că cea mai mare problemă de atunci a colegilor de la IPP era că nu reuşeau să convingă oameni de calitate să-şi asume acest tip de participare publică şi civică. Şi asta nu pentru că ei nu ar fi fost organizaţie respectabilă şi de încredere sau pentru că nu există oameni de calitate în București. Îmi aduc aminte eforturile lor de a convinge printre cunoscuţi şi au dat chiar si anunţuri în presă. Scrieţi „candidatul cetăţenilor” pe un motor de căutare şi le veţi găsi. Concluzia a fost că pur şi simplu oamenii merituoşi şi integrii refuzau politica. Fugeau de expunere, refuzau confruntarea, nu-şi asumau participarea, „nu se mânjeau”.  Alţii îşi calculau riscurile şi alegeau comoditatea aşa cum am explicat aici.

Oamenii nu se bagă pentru că ei cred că lupta este inegală. Cum să te baţi cu candidaţii partidelor mari şi cu mafiile locale, care îşi finanţează campaniile cu bani grei luaţi chiar din bugetele primăriilor pe care  le vizează?  Tu ai un buget de 3000 de euro, dacă îi ai şi pe ăia, candidatul de partid are 300.000 sau mai mult.  Şi dacă apare vreun “independent” aşa mai golan cum se poartă, ăsta e capabil ca imediat să strângă un buget de o sută sau de o mie de ori peste al tău. Şi mai apar şi figuri exotice de genul Prigoană sau Iry şi aruncă ideea de independent în derizoriu. Şi aceştia sunt promovaţi şi de presa care se vrea serioasă şi de presa de cancan, aia cu rating. Unul dintre noi nu ar avea bani de pomeni electorale şi nu şi-ar cumpăra votul.

Şi câte şi mai câte obstacole nu sunt. Ce om cu mintea la cap s-ar încumeta la un aşa efort, conştient de ceea ce face? Poate doar unul idealist, unul care încercat şi altceva până acum, unul care s-a săturat cu adevărat de mojicie, hoţie şi incompetenţă. Şi el ar fi adevăratul CANDIDAT AL CETĂŢENILOR, unul cu adevarat dintre noi, unul care a ales să rişte.

Să vă zic cum este acest candidat al cetăţenilor pe care mi-l doresc eu:

În primul rând aş vrea să fie din afara sistemului, să fie o figură proaspătă, care nu a trecut pe la borcanele cu miere ale primăriilor.

Aş vrea să fi integru şi ţin la asta. Pentru mine nu este important să aibă mare buget de campanie, poate să nici nu aibă.  Cu cât va avea bugetul mai mic, cu atât mai integru îl voi crede.

Vreau să fie capabil să-şi facă echipa de campanie din oameni ca mine şi ca voi,  oameni care să se ducă lângă el in mod voluntar. Să nu fie mercenari care să aştepte funcţii şi ciozvârte în cazul victoriei. Oameni care după campanie să se întoarcă la ale lor doar cu mulţumirea că au făcut ceva dezinteresat, că au dat ceva oraşului lor. Poate un primar :).

Mi-aş dori să poată demonstra prin trecutul său cât de dedicat este oraşului nostru. Să fi făcut deja ceva! Nu unul paraşutat de partide sau căruia i s-a năzărit să fie el primar.

Mi-ar plăcea să fie unul dintre aceia care a făcut până acum şi altceva decât politică sau activism steril; un om care să fi excelat deja într-un domeniu profesional.

Şi vreau să fie în stare să-şi prezinte propria viziune asupra oraşului. Să zică asta merge, asta nu, aşa ar trebui să fie oraşul nostru!

Şi dacă tot sunt la capitolul „ce mi-ar plăcea mie”, aş vrea să fie un oengist de-al meu, sau măcar să vină din mediul privat. Oamenii aceştia s-au format în medii competitive şi cu valori sănătoase.

Şansele ca unul ca cel descris de mine mai sus să apară sunt una la 2.500.000. Iar dacă va apărea ne putem numi norocoşi şi nu trebuie să ratăm şansa care ni se dă. Ar trebui să devenim cu toţii agenţii lui electorali.

Suntem noi bucureştenii capabili să ne alegem un astfel de om pentru oraşul nostru?

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Domnule Ciucu, aveti dreptate. Un astfel de candidat ESTE o sansa pentru Bucuresti. Daca as putea, as vota cu ambele maini Nicusor Dan. Dar cum nu am decat un vot, eventual, cand votez, ma tin cu ambele maini de stampila sa fiu sigur ca se vede tusul!

  • Interesant e ca un asemenea candidat, Nicusor Dan mai precis, ar putea primi un sprijin transpartinic si, mai important, transideologic. Adica nu cred ca de exemplu cei de la CriticAtac s-ar apuca sa-l atace doar pentru ca ar fi promovat de Contributors. Sau invers. E o sansa care nu merita pierduta.

   • Sunt de aceeasi parere, in legatura cu Nicusor Dan. Pe langa calitatile pretinse de autorul articolului, are si legitimitatea data de o serie de reusite extraordinare ale organizatiei pe care o conduce (Salvati Bucurestiul) in temperarea, daca nu stoparea, abuzurilor administratiei bucurestene, in special cele legate de demolarea cladirilor de patrimoniu, distrugerea parcurilor si a spatiilor verzi s.a. (are si vreo 7-8 procese, daca nu ma insel, castigate impotriva Primariei Generale). Deci iata ca ar exista acel „unu la 2.500.000”. Da’ acum depinde si de gusturi…

 2. La Bucuresti, se pare ca aveti acum o sansa prin Cristian Preda. Fructificati-o! Modelul ala de candidat pe care il descrieti d-vstra e un vis naiv.

  • di Cristi Preda este membru PDL…. Societatea Civila tb sa se detaseze de politic. A fost alegerea personajului Cristi Preda de a fi membru al partidului de guvernamant.. sincer, doar vehiculand acest nume si mi se pare ca deja iar pornim pe lungul drum al politizarii societatii civile si prin urmare a inducerii sentimentului de neincredere in reprezentantii acesteia.. tocmai de aici si porneste problema ca unii oameni de valoare nu dooresc sa iasa in fata.. Din cauza celor care isi vand numele pe un post caldut din partea unuia sau altuia din partide. dar care joaca mereu rolul de cetatean neinregimentat politic

   • De Alianţa Civică aţi auzit? Vă amintiţi faptul că în momentul în care şi-a desemnat proprii candidaţi în alegeri, au devenit politicieni. Societatea asta a voastră ( civilă ) a devenit partid politic în clipa în care şi-a desemnat un candidat.

  • Domnule Popescu,

   Nu stiu daca sunteti sau nu in staff-ul de campanie al dl. Preda, dar parerea mea despre el este urmatoarea:

   Este un politruc pupinbasist, care s-a bagat repede in partidul de guvernamant pentru a putea beneficia de un plus la imagine, dar care habar nu are ce inseamna a fi primar sau, in primul rand, a fi cetatean.

   Nu vad niciun candidat care sa discute adevaratele probleme ale primariei. Toti zic cum sa redistribuie cheltuielile in diverse zone pe care le considera fiecare ca fiind de interes, dar niciunul nu spune ca ar trebui in primul rand reduse taxele si impozitele, pentru a da oamenilor o sansa sa isi revina in aceasta perioada dificila.

   Toti vor sa ia banii populatiei pentru a-i investi in diverse proiecte. Poate unele sunt bune, poate altele nu. Oricum majoritatea suna mai bine decat bordurile din parcurile existente si alte asemenea „investitii”. Dar adevarata problema este REDUCEREA poverii fiscale prin reducerea numarului de taxe si impozite si, de asemenea, a cuantumului lor.

   Doar prin reducerea statului si a agresiunii sale asupra proprietatii private poate o tara sa prospere. Si daca oamenii au mai multi bani pe care ii pot folosi ca sa isi deschida propriile afaceri, sau sa se angajeze in cadrul unei afaceri deja existente, statul are doar de castigat, pentru ca se mareste automat baza de impozitare, chiar daca cuantumul impozitului (si al taxelor de asemenea) este mai mic.

   • Nu, dragule, nu fac parte din staff. Nici cel putin nu sunt bucurestean, sunt sibian. Si nu sunt nici membru al unui partid. Dar vad o oprotunitate, atunci cand ea apare, probabil mai detasat decat voi bucurestenii.

    ideea cu un candidat independent este o fabulatie intr-o democratie in care functioneaza partide. Niciodata, un candidat independent, oricat de bun specialist ar fi nu poate tine piept unui consiliu format din partide, asta in cazul in care castiga alegerile. Vrand, nevrand o sa cada la pace cu vreo majoritate si atunci se-alege praful de toate proiectele.

    Deci, daca tot trebuie sa votati un candidat partinic, io zic sa-l votati pe Preda, este de departe cea mai curata varianta. Ma rog, asa vad eu, de-aici, de la Sibiu.

    Locul acelui specialist, Nicusor Dan, va fi intr-un ONG care sa monitorizeze toate excesele primariei. Si e un loc deosebit de important, pentru ca asa functioneaza democratia. Daca-l faceti primar, adio progres! Cine-o sa mai fie in opozitie constructiva?

    Io as zice sa il sustineti pe Nicusor Dan si ONG-ul lui cat puteti de mult si financiar si logistic pentru a avea un Bucuresti civilizat si modern. Succes si bafta, ca veti avea nevoie, in mod sigur!

    • @Radu P.D.L. Popescu: „Locul acelui specialist, Nicusor Dan, va fi intr-un ONG care sa monitorizeze toate excesele primariei. Si e un loc deosebit de important, pentru ca asa functioneaza democratia. Daca-l faceti primar, adio progres! Cine-o sa mai fie in opozitie constructiva?”

     Dar de ce sa nu stea C.Preda si PDL in… opozitie constructiva?! Cu siguranta, intr-un asemenea caz, progresul ar fi si mai mare. Ar fi maxim.

     • Pentru ca in democratie, jucatorii sunt partidele iar independentii si ong-urile sunt arbitrii.
      Asa merg lucrurile!

 3. pai acest candidat ipotetic va fi votat cu sigurantza de clasa mijlocie de care se face referire in articolul d nului lalu;ha,ha.
  nu vreau sa plictisesc;in 90 putzini au visat si majoritatea au luptat.mai traiau citziva pushcariashi politici.visator m am alaturat.dar s au inghesuit si luptatori.si poporul iubea patria si partidul,nu familia si morala.
  sa se fi schimbat ceva la rominica!?sistemul valoric cred ca a ramas acelashi.insushirili umane fac restul.si interesul natzional decide

 4. Cautarea de persoane cu nu stiu ce calitati este o consecinta a neputintei unei comunitati de a face ca regulile sa fie respectate. In societatea mioritica poti sa-l aduci si pe sf Petru, dupa cativa ani devine un neispravit hot si spagar.Care-i raul societatii romanesti? Hotia si risipa practicata de administratie si nefunctionarea justitiei. Reduceti mandatele la doi ani, instituiti dreptul electoratului de a recuza un ales dupa un an si dati dreptul electoratului de a-si alege direct judecatorii, pe mandate limitate si o sa vedeti daca mai exista coruptie! Cata vreme electoratul nu-si poate controla reprezentantii, va exista coruptie.S-ar putea sa avem totusi o problema! E posibil sa nu mai avem candidati pentru posturi publice. Roma a ajuns mare cu mandate de doi ani.

 5. Ma pregateam sa va recomand pe cineva, pe care l-am descoperit si eu recent, dar vad ca a facut-o @db inaintea mea. Caz in care eu va dau un link catre site-ul lui Nicusor Dan care, nu numai ca nu face parte din nici un partid si nici nu a fost pe la nici o primarie, dar a mai si castigat cateva procese intentate Primariei Capitalei: http://nicusordan.ro/ Poate el corespunde dorintelor dumneavoastra. Pe mine aproape ca m-a convins. :)

 6. Cum, nu stiati? N-ati auzit? Un asemenea candidat exista si – mare coincidenta! – este promovat chiar pe acest site, intr-un link care apare chiar pe prima pagina! El este exact ca cel pe care l-ati descris Dumneavoastra in amanunt (fara sa fi auzit, desigur, despre existenta lui) si corespunde tuturor cerintelor. Fericita coincidenta! Providentiala solutie! Ramane totusi intrebarea de ce oamenii merituosi si integri (sau „integrii” cum spuneti Dumneavoastra) se tin departe de politica si de trucurile astea ieftine. Hmm.

 7. Domnule Ciucu,
  Eu as vota unul sau mai multi candidati al cetatenilor, atat pentru postul de primar cat si pentru cele de consilieri care are urmatorul profil:
  1. Sa fie un om foarte hotarar (ce’i in gusha – si’n capusha)
  2. Sa dea garantii ca isi duce mandatul la indeplinire
  Iar mandtul:
  Sa scoata la lumina toate proiectele si contractele primariei.
  Sa dea pe mana organelor de cercetare toate contractele suspecte (preturi supraevaluate, lucrari inutile, criterii de selectie nesutenabile)
  Sa demisioneze dupa ce isi indeplineste mandatul (dupa ce coruptii partidelor intra la mititica) si sa lase locul unui alt candidat cu veleitati de bun gospodar + criteriile pe care le anuntati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro