marți, mai 21, 2024

Caraghioslîc, bîzdîc, balamuc

Nota redactiei: articolul a fost scris pe data de 1 iulie la Berlin, inainte de evenimentele tensionate  din Parlamentul Romaniei

Ţara gemea turcită… (Ion Barbu)

Mă declar sabotat de Guvernul României. Vreau să-mi văd de treabă. Nu le cer nimic special. Le cer doar un minimum de normalitate, care să mă ajute să-mi duc la bun sfîrşit proiectele şi viaţa. În fond, asta e treaba guvernelor: să-i ajute pe oameni să-şi vadă liniştiţi de treabă, în condiţii omeneşti. Or, de o bună bucată de vreme, mă trezesc, în fiecare dimineaţă, sub asediul unor simptome de derapaj tragi-comic, astfel încît, în loc să mă confrunt cu gîndurile mele, mă confrunt cu năzbîtiile unei adunături de pezevenghi. Nici nu ştiu cu ce să încep. Deunăzi, un individ fără identitate şi fără biografie îşi permitea să profereze: „Să-ţi fie ruşine, Neagu Djuvara!“. Mai alaltăieri, un fost candidat (liberal) la Preşedinţia României, care, în 1990, părea o soluţie contra comunistului Iliescu, declara că C.V. Tudor e un mare român şi partidul lui – un onorabil partid de dreapta. Un ministru pe care, dacă îl întîlneşti pe stradă, îl crezi, după portret, şef cu aprovizionarea la aprozarul din colţ, „pune umărul la Educaţie“. Prim-ministrul ţării nu reuşeşte, vreme de aproape două luni, să găsească un ministru al Învăţămîntului cît de cît credibil. Apoi pleacă la Bruxelles să reprezinte ţara, fără mandat, călcînd o decizie a Curţii Constituţionale. Acuzat de plagiat, se apără într-un fel care demonstrează că, de fapt, nu ştie ce este un plagiat: domnia sa crede că poţi copia integral zeci de pagini dintr-o carte, fără ghilimele, dar că eşti exonerat de vină dacă, la bibliografie, listezi şi cartea cu pricina. Cînd o comisie acreditată să judece cazul nu spune ce trebuie – o desfiinţăm. Repede, peste noapte, după ce o ţinem puţin de vorbă, ca să dăm timp Monitorului Oficial să publice decizia (Monitorul a fost trecut, de altfel, subit, în subordinea Guvernului, pentru „operativitate“). Tot printr-o mişcare rapidă, mutăm ICR la Senat, ca să scăpăm de Patapievici, pe vorbe şi pe ură, fără o analiză corectă a mandatelor sale. Cutare lider politic demisionează din Senat ca să ajungă pe mîna unui tribunal mai „flexibil“ şi îşi numeşte la Agricultură un „coleg“, deşi (sau tocmai pentru că) e în litigiu cu respectivul minister. Curţii Constituţionale i se restrîng drastic atribuţiile şi, cînd nu hotătăşte ce trebuie, e căutată la dosare. Membri ai ei care, de cel puţin doi ani, n-au fost niciodată contestaţi de fosta opoziţie devin, brusc, incompatibili. Un fost prim-ministru se sinucide greşit, prilej pentru o amplă telenovelă naţională, susţinută de un jurnalism barbar. O doamnă care s-a distins prin realizarea unui excelent serial despre puşcăriile politice ale comunismului (Memorialul durerii) ne dovedeşte, abia acum, că, pentru dînsa, Maniu, Coposu, Gh. Brătianu, Noica, Ţuţea au fost un soi de Adrian Năstase avant la lettre. Delir? Lichelism? Debilitate intelectuală? Din această dilemă nu putem ieşi.

Adrian Năstase a intrat, pe de altă parte, într-o companie încă şi mai selectă. E comparat, ca Nea Nicu pe vremuri, cu Mihai Viteazul. Dar nici Ponta nu stă mai rău. Ministrul de Interne (probabil un pasionat răsfoitor, în timpul liber, al filozofiei europene) e de părere că, după Platon şi Aristotel, nu avem pe piaţa culturală decît plagiatori. Prin urmare, Ponta nu e decît un exemplu între altele. Şi, oricum, nu i-a plagiat pe Gigi şi pe Nelu, ci, ca tot omul, pe Platon şi Aristotel. Carevasăzică, e în aceeaşi oală cu Hegel, Marx şi Heidegger.

Schimbări „principiale“ se fac mai peste tot. Între timp, nu ştim cu ce se ocupă miniştrii noştri, cînd nu li se ordonă vreo demascare sau vreo Ordonanţă de Urgenţă. Ştim ceva despre V.P. Dobre? Despre D. Chiţoiu? Despre L. Isar? Despre Daniel Constantin? Avem alte priorităţi. De pildă, instalarea lui Claudiu Săftoiu la Televiziune. După succesul de la SIE, merita să-i oferim şi şansa unui succes la TVR. L-am cunoscut în 2005, la Preşedinţie. Părea un băiat cumsecade, aprope candid. Scria despre Băsescu în Jurnalul National cu atîta amor, încît am încercat să-i sugerez o relaxare a tonului. Nu se putea. Era sedus. Dacă vreunul dintre „intelectualii lui Băsescu“ ar fi scris despre „şeful“ cinci la sută din ce-a scris C. Săftoiu la începutul mandatului lui de consilier (luaţi şi citiţi!), ar fi fost jucăria Antenei 3 seară de seară (deşi asta se întîmplă oricum). Calibrul lui politic mi-a devenit limpede cînd m-a „sfătuit“ să organizăm prima ieşire în lume a lui Băsescu, printr-o vizită la Vatican. Cred că ideea i se părea de o şmecherie fabuloasă. Ce dacă preşedintele nou ales al unei ţări ortodoxe se pune rău, printr-un prim gest simbolic, cu Biserica autohtonă şi cu enoriaşul autohton? Dăm lovitura! Ne punem bine cu popimea mondială şi cu conducerea „secretă“ a lumii. A avut, trebuie s-o recunosc, şi inexplicabile idei bune. El e cel care l-a propus preşedintelui pe Vladimir Tismăneanu ca şef al Comisiei pentru cercetarea crimelor comunismului. Pe urmă s-a supărat. Aşa e la noi. Eşti dat afară de la Dinamo? Treci la Steaua. În plus, sîntem – cred – singura ţară din lume în care te califici prin eşec. Urma lui C. Săftoiu la SIE e tristuţă. Să-l lăsăm să se compromită puţin şi la Televiziunea Naţională. (În fond, tot de „informaţii“ e vorba.) Oricum, şi-a cîştigat cu asupra de măsură – şi nu e singurul – promovarea. A clămpănit seară de seară contra dictaturii băsesciste, pe toate posturile unde realizatorii nu se puteau dispensa de finele lui analize şi de farmecul lui personal. Iar acum are savarina în raniţă, ca pe un baston de mareşal…

Mi-e imposibil să cred că nu există liberali şi pesedişti cu capul pe umeri. Mi-e imposibil să cred că toţi găsesc normal ca un prim-ministru să declare, sinucigaş, că „75% din timpul şedinţelor de guvern“ se dedică răfuielilor politice. Păi de ce?! De ce nu se ocupă Guvernul de zecile şi sutele de blocaje dramatice ale ţării? M-aş fi aşteptat ca experienţa politică a dlui Iliescu să fie mai tare decît o proastă solidaritate de partid; să-l îndemne, de pildă, la o – fie şi discretă – urecheală a „cîrlanului“. M-aş fi aşteptat la oarecare reacţii şi din partea dlui Mitrea. Sau a dlui Vosganian. Sau au o strategie ascunsă de căsăpire a premierului? Mă întreb şi cum e cu „Pro Democraţia“ dlui Pârvulescu. Nu aud nici vocea, de obicei promptă şi nuanţată, a amicului Hurezeanu. De Crin Antonescu nu mai vorbesc. E în transă. Cred că se visează în fiecare noapte în al douăzecilea an de mandat prezidenţial, transmiţîndu-i lui Băsescu al 3547-lea „avertisment serios“.

Concluzii? Două: 1) Mă tem că e mai uşor să te lupţi cu duşmanii politici sau cu înflorirea corupţiei, decît cu prostia şi vanitatea. 2) Pentru prima dată, în ultimii patruzeci de ani, îmi pare rău că mă întorc „acasă“.

Berlin, 1 iulie 2012

Nota: Publicăm, în avanpremieră, editorialul d-lui Andrei Pleşu din ediţia de joi, 5 iulie 2012 a revistei Dilema Veche

Distribuie acest articol

96 COMENTARII

 1. Ma bucur sa va citesc din nou, dar ce articol trist!
  Mie mi-au cedat nervii si mi-am luat lumea in cap, dar ma intristeaza si revolta profund ce sa intampla in tara.
  Chiar nu mai e nici o speratnat?

  Cu respect

   • Veti remarca stimate domnule Plesu, ca toata aceasta tevatura/caraghioslâc tragico-balcanic,
    are un singur catalizator: domnul Basescu.

    Nu vreau sa fiu intele gresit insa fac o constatare: absenta din viata publica a acestui catalizator ar detensiona/renormaliza cat de cat Romania.

    Si asta, cred eu, fara un risc major pentru sistemul democratic.
    In unele tari, cu traditie democratica mai indelungata, oamenii se dau inca deoparte, de dragul institutiilor, sau chiar al tarii.

    Ne ne place, nu ne convine, dar….asistam la o DEZINCLESTARE a instrumentelor de putere din arcanul – extrem de bine uns si eficientizat in timp – al PDL.

    E un strigat contrariat si tototada stangaci al actualei majoritati de „independenta” politica: suntem maoritate si avem nevoie de instrumentele de putere, pentru exercitarea ei conform atributiilor contitutionale pe care le avem.

    Nu spun ca nu sunt exagerari sau chair abuzuri, insa nu poti sa confunzi VOIT din pacate (e cazul multori intelectuali azi) persoana cu institutia ( cf. revocarea dl Blaga si a doamnei Anastase)

    • 1. In eventualitatea disparitiei de pe scena politica a lui Traian Basescu, Romania se va intoarce, intr-un rastimp oarecare, la situatia din epoca Nastase. Va cadea din cind in cind, incetisor, cite-un cap din Justitie, iar puterea uslamista va controla din nou absolut tot. Daca sinteti nostalgic dupa vremurile acelea, pentru dvs. ar fi o veste buna.
     2. Puterea nu e in niciun blocaj de functionare. Pot sa guverneze bine mersi, insa ca sa guverneze nu e nevoie sa controleze toate institutiile. Statul de drept se bazeaza pe un echilibru al institutiilor; trebuie sa existe citeva (Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, evident Justitia) care sa fie independente.
     3. Daca fosta coalitie de guvernamint, atit de hulita, ar fi facut ce fac uslamistii acum, ce ati fi spus? Ar fi urlat intreaga Romanie de dictatura lui Basescu.
     4. Presedintii Camerelor Parlamentului au fost revocati dupa niste articole declarate neconstitutionale in 2005 la solicitarea PSD-ului care lupta sa-i salveze scaunul lui Nastase. Nu revocarea persoanelor, altfel detestabile, e revoltatoare ci aceasta bataie de joc absoluta: sa te folosesti de niste articole pe care tu le-ai anulat.

     Daca sinteti intr-adevar inclinat spre intelegere si toleranta, ar trebui sa fiti sensibil la toate aceste argumente.

     • sincer, voi chiar vreti anticipate? ce credeti ca se va intampla daca isi da ponta demisia pe care ati cerut-o dupa descoperirea plagiatului?

    • Aiurea! Incearca sa-ti imaginezi cum ar fi aratat acum tara fara Basescu. Incerca sa-ti imaginezi continuarea regimului Nastase din 2004. Da mai bine nu, renunta sa-ti imaginezi, asteapta cateva luni pentru a observa realitatea.

    • Domnule Plesu,

     Ați uitat-o pe aia faimoasa, „capul lui Motoc vrem”. Probabil presupuneti ca toți cititorii dumneavoastră au studii superioare, dar vad ca mulți nu si-au dat Capacitatea sau Treapta sau ce-o mai fi in epoca post-abramburica (hopa). Sau poate au uitat.

     Oricum si mie mi-ar fi rusine sa mă întorc in tara (sau sa pun piciorul in Europa, pana una alta). Dar recunosc, nu pentru prima oară.

    • Mesajul dumneavoastra seamana cu celebrele reclame ale FNI „dormiti linistiti”. Da, Basescu produce tensiune, enerveaza, pentru simplul motiv ca a deranjat clicile mafiote. Pe mine ma ingrijoreaza linistea in Romania, pentru ca atunci cand e liniste noi dormim linistiti iar ei ne fura viitorul.
     Din pacate gradul de indobitocire a acestui popor este dat de o constatare foarte trista, personala. Cand aud pe cineva vorbind de rau pe Basescu, il intreb „ce rau ai simtit tu direct sau indirect de la Basescu?”. Ma gandeam ca este vorba de vreun bugetar suparat ca i s-a taiat salariul, sau alta situatie asemanatoare, si aveam de gand sa port o discutie lamuritoare. Trist este ca 90% nu au vreun raspuns. Sunt doar creiere spalate, incapabile sa emita vreo idee in afara de papagaliceala ‘antenista” ca Basescu e un dictator.

    • Cate facultati trebuie sa ai, cate diplome, cata experienta in materie de politica romaneasca pentru a-ti da seama ca in timpul unei guvernari USL ar fi totusi intelept sa ai o justitie care sa nu fie a USL-ului si un presedinte care sa mai poata ridica glasul din cand in cand, atragand atentia asupra unor derapaje (ca atata poate sa faca, nu poate interveni direct, nu-l poate demite pe primul ministru) ?! Nu e mai bine sa fie cineva care sa-i mai retina din furat pe cei aflati la guvernare ? Sau, cumva parlamentarii USL si membrii guvernului USL sunt curati ca lacrima, deasupra oricarei suspiciuni… ?
     O fi chestia asta de bun simt sau e cine stie ce filosofie complicata ?!

    • Romani treziti-va!
     A ajuns la putere o haita de pisici care vor sa-si ingroape fecalele in nisip.
     Romani treziti-va cit inca nu suntem cu ghearele-n git si cu jugul pe grumaz.
     Ginditi-va la voi si la copii vostri.
     Ne izoleza hotii de lumea civilizata.
     Daca ne nu trezim acum aceasta haita de vandali ne vor lua libertatea „ne vor lasa lasa doar ochii ca sa putem plinge'”
     Romani e jale!.
     Romania mea,amarita mea ce ti-au facut!

     • Ce am putea face noi cei multi si prosti ?
      Sa ne uitam la ei de jos cum ne impart si isi impart ciolanul ?
      Ce sa mai intelegem din constitutie ?
      Cum sa interpretam deciziile magistratilor ?
      De ce mai socializam intre noi , ce rost mai are in conditiile date ?
      Se pare ca inteligenta se masoara ,in ce ?
      .Si totusi suntem o tara mulsa de mai toti din afara, care se pare ca e din ce in ce mai greu de condus de oricine ar fi .
      Parca isi doresc (politicienii) cu tot dinadinsul sa ne uram si tara nu nu mai pe ei si pe noi insine .
      De ce toate astea ?
      De ce nu cad pe cheie scenariile din afara cu cele din interior , la capitolul aplicabilitate ?
      OARE DIN CAUZA BANILOR CARE AU CUMPARAT TOATE „PAPUSILE ” ?

    • Sa calcam toate institutiile in picioare pt ca e Traian Basescu la presedentie?
     Poporul l-a ales a treia oara,iar noi tinem cu tot dinadinsul sa-l debarcam .Nu se mai tine cont de nici o institutie a statului,calcam in picioare toate valorile democratiei,a statului de drept.

  • D-le Plesu,

   Ne lipsiti in plimbarea zilnica de la ora 19.00 din Piata Victoriei…! Dezmortiti-va picioarele, ce naiba !

 2. poate un aport mai consistent din partea dvs in sprijinul ideilor de centru dreapta v-ar fi scutit de sila de a veni acum acasa. dar ati ales sa+l urecheati pe base si cel mai cinstit guvern atat a asteptat. acum privim si ne intrebam ce naiba se intampla

 3. Chapeau bas! Domnule Plesu

  Fara sa va suparati pe mine, trebuie sa va rog sa va implicati si mai mult de atit.
  Eu voi pleca de maine in strada. Atit pot sa fac si atit voi face. Numele meu nu inseamna nimic.
  Al Dvs inseamna mult. Mult mai mult. Va rog iesiti in fata. Avem nevoie de oameni ca Dvs.
  Multumesc.
  Cu stima, al Dvs cititor,
  Dan Dinu
  PS.
  Intentionat am scris Dvs si nu dvs

    • Sa dati un semn cand va strangeti (locul si data). Vin si eu, din coltul de sud-est. La recitire, aici, pe contributors.ro.

     • Felicitari celor care ies in strada! In Romania, Germania, oriunde. Felicitari celor care iau atitudine! Aici, in afara, oriunde! Ne vedem maine in Piata Revolutiei.
      PS: eu vin din BV. Astept si restul provinciei.
      NU SE POATE SA CEDAM !!!

      • Bine-nteles ca nu se poate sa cedezi cum ar fi sa scapi ciolanul…. Tuturor carora le-a mers bine sub Base sunt ofticati…. Nu se poate…

  • Subscriu la acest comentariu.
   Si eu am citit cu mult interes si m-am bucurat sa vad ca voci autorizate, care impun respect (evident oamenilor care stiu sa recunoasca valoarea, ca atare nu cred ca politrucii, plagiatorii, imitatorii si parvenitii au aceasta capacitate) decid sa-si spuna deschis opiniei publice punctul de vedere si nu doar la o cana de cafea cu prietenii.
   Va multumesc si astept si altii oameni de calibrul Dvs. sa se exprime si sa ne ajute sa intelegem ca democratia trebuie si aparata, ca societatea civila nu poate dormi ci trebuie sa fie atenta la jocul politicienilor, mai ales ca ai nostri sunt o haita flamanda, preocupata sa se imbuibe. In jocul lor murdar nu exista responsabilitate, civism, patriotism, s-au blindat cu legi, regulamente, proceduri carora nici ei nu le mai stiu numarul si rostul, ca sub „protectia” lor sa-si legitimeze toate marsaviile, hotiile. Aceasta este marea mea dezamagire si de aceea incep sa cred ca s-a stins „luminita” de la capatul tunelului. Ce orizont de speranta mai avem? Daca acest guvern reprezinta cei mai onesti, cinstiti, inteligenti oameni posibili ai unei mari aliante atunci am schimbat pe „dracul cu muma-sa”. Va rog deci, capacitati si alte valori pentru ca aceasta natie sa nu ajunga de rusinea Europei si a intregului mapamond al lumii civilizate in sec.XXl.

  • Nu trebuie sa-ti para rau ca esti roman! Cei mai multi dintre noi nu sunt asa! Depinde doar cand ne vom trezi si vom spulbera sleahta asta de nemernici care se considera politicieni!

 4. Aferim, domnule Plesu.
  Tara lichelismului, n-ati stiut? Cum de-au prins comunismul, ceausismul, perioada post-revolutionara cu toate slabiciunile ei? Cum de-au prins turcismele, fanariotismele, cum de-am fost aserviti ani buni tuturor vecinilor, ne-am ploconit la est si la vest? De ce e atat de simplu sa devii un politician tembel, parlamentar, in Romania? de ce, dintre toate imprumuturile din limba turca, cel care ne vine mai frecvent in gand este sictir, bre? Nu avem coloana vertebrala. Capul cel plecat sabia nu-l taie, oricine stie. Nu vom schimba ASTA, mentalitatea de …..nevertebrat. Salata vorbitoare. Am auzit enorm de multe tembelisme zilele astea. Cred si se pare ca vom mai auzi. Sa incepem prin a reduce programul de privit la televizor ca pe vremea lui Ceausescu. Apoi sa nu mai credem nimic din spusele ….alesilor. O seara buna va doresc.

 5. sincer o lectura placuta acest articol. Incarcata de rafinamentul d-lui Plesu subliniaza insa fondul problemei: vanitatea si orgoliul omului politic care lupta ptr impunere, ptr a demonstra „dreptatea” lui si a celor ca el fara a judeca binele comun caci ar fi semn de slabiciune….i totzi fiind de cariera si de salariu dependenti de banii statului si de recunoasterea „oficiala” in functii. Mi-e rau cand vad asemenea mizerie de caractere umane ca cei din USL. O gloata de golani politoici, de borfasi fara scrupule, lupi din haita alergand dupa prada si calcand pe capete semeniilor ce muncesc sa-i intretina la buget. Aruncand ei in fatza noastra doar oratori impertinenti capabili sa creada ca acest popor nu simte limbajul de lemn si mieros al nerusinarii lor. O lupta a cuvintelor si nimic de fond, oameni usori si lipsiti de morala. Activul de partid PSD si-a pus in valoare toata maiestria rafinata in zilele acestea. Iar PNL ca menajera saraca ii pupa poala fara rusine si demnitate umana. Cine ne rascumpara noua romanilor rusinea pe care o induram public in Europa si in lume….nu mai contam in nimic..nici macar nu suntem demni de incredere ca oameni apoi ca tara.
  Oamenii din masa populara trebuie invatati sa gandeasca simplu dar vertical si astfel de articole sunt binevenite. Faptul ca politic un partid anteror nu a fost la inaltimea asteptarilor nu o scuza ca sa ne fie rusine ca tzara si sa ne injosim la nivel de institutii de stat. Multumim d-le Plesu ptr articol si multa sanatate si forta in a scrie mai mult!!!

 6. Domnule Plesu,

  Dumneavoastra mai aveti ‘curajul’ sa va intoarceti acasa. Mie (si sunt convins ca nu sunt singurul) mi se amana intoarcerea acasa pe perioada nedeterminata, iar ultima farama de speranta intr-o Romanie care sa ofere ceva cetatenilor ei este aproape spulberata.

 7. Complicii prin tacere – „Capul plecat, sabia nu il taie”

  Legea dispare, ramanem numai cu pohtele,.Instantele sunt ingropate – balciul este fara de sfarsit!

  Aici este necesar un efort zilnic, ceas de ceas, pentru a contracara pe Lolek si Bolek.
  Numai domnul Tismaneanu nu poate sa faca fata la tirul nesimtitilor – VT scrie zilnic, incercati si Dvs. – este nevoie!

  Mult succes!

 8. Ieri am citit un articol-pereche scris de dl. Liiceanu. Asta seara l-am citit pe cel semnat de dl. Plesu. Am inteles, inca odata, ce-i diferentiaza . L”humour et la pitie”, cum mi-a ramas, din alte timpuri, caracterizarea operei unui mare scriitor francez.

  • Da domnule, e un talent romanesc; dupa ce am compromis comunismul ne batem joc si de lovitura de stat; Pai l-ati vazut pe senatorul Voicu rostogolindu-se prin parlament? Are el aer de Pinochet?

 9. Domnule Profesor,

  Faptul ca ati folosit trei turcisme pentru a pune titlul acestui articol, nu cred ca este intamplator. Baclavaua se serveste dupa ce s-a racit foarte bine, ori noi traim niste zile de politica atat de fierbinte, incat si paharul cu apa rece de dupa baclavaua asta de taraba, ni se pare ca fiind „inca o vodka”.

  Ca cetateni, asistam impasibili la o oina cu turbanul si caftanul, in clar, ecervelata.

  *Calificarea prin esec, despre care ne-ati scris, ne face mai vinovati si evident mai partasi la esec. Calificarea – asa cum o justificati Dvs., nu este (inca) una fara dubiu, de extrema inalta, pozitiva; este o calificare neglijabila, minora, inadecvata, lipsita de seninatate. Este calduta, convenabila, modesta, relativa, disputabila.

  Asteptam in Romania, calificarea indubitabila, detasata, aceea care ne lasa fara grai/replica.

  Cu multa stima, / mcjail :-)

 10. Domnule Plesu, dupa ce am citit tot ce ati scris despre mine constat ca sunteti subiectiv si spuneti doar ce va convine. De ce nu spuneti ca am fost un excelent consilier al presedintelui si ca m-am dezis de el dupa ce m-a lasat balta si dupa ce sotia mea a fost umilita de acelasi TB in fata Elenei Udrea ca sa ii faca placere? Atat de multi nervi mi-am facut, incat m-am prabusit, am divortat…ce mai, sunt si acum o epava umana ambulanta. Si citind randurile astea rautacioase va amenint….daca mai scrieti asa eu ma sinucid exact ca Adrian Nastase si ma veti avea pe constiinta. V-ar conveni stimate domn filosof care spre deosebire de mine cititi Platon in greac veche si Kant in germana?

  • Domnule Claudiu Saftoiu , un proverb romanesc spune cam asa ” lauda de sine nu miroase a bine””. Traian Basescu v-a adus in pragul disperarii sin din aceasta cauza v-ati prabusit , ati divortat , sunteti o epava umana ! Si atunci v

 11. Asta era pe 1 iulie.
  Acum e si mai bine:dusmanii politici sunt si prosti si vanitosi, iar coruptia cu mii de capete
  are aer de normalitate si calcand peste cadavre, surade democratic.
  Ecouri sinistre dintr-un trecut mereu posibil induc panica.
  Totusi suntem in UE si maine va fi iar dimineata.
  Sper…

 12. Domnule Plesu, nu pot sa nu remarc nuantele de caraghioslac pe care le atribuiti actiunilor USL. Insa cred ca tocmai aici este marea capcana… obisnuita bascalie in care inevitabil cade orice este serious in Romania. Stimate domn, mie de aici de peste ocean lucrurile mi se par deosebit de grave, a rade din pozitia intelectualului de prostia altora in aceste momente mi se pare cea mai nefericita optiune.

  Dupa parerea mea timpul bascaliei a trecut demult, trebuie sa va obisnuiti cu ideea ca nu veti mai reveni la starea de normalitate daca nu veti face ceva.

 13. Sunt foarte trista pentru ca am sentimentul unei imense neputinte . Ma simt tradata , furata , incoltita . Nu mai intrevad nici o speranta . Unde este societatea civila ? Cum putem noi oamenii simpli sa aparam institutiile statului ? In strada ? Parca romanii au obosit de atata galceava , nu mai conteaza cine are sau nu dreptate . Nu mai au puterea sa iasa in strada . Poate pentru ca stiu ca nu mai e nimic de aparat ? Poate din cauza ca sunt permanent manipulati ? Traim in tara in care infractorul e victima , unde minciuna , inselatoria e brand national , unde legea e permanent incalcata de cei care trebuie sa o apere . Ce este si mai trist ,ca am sperat la un viitor mai bun pentru copiii nostri si acest lucru nu mai e cu putinta in Romania . Va felicit domnule Plesu pentru acest articol . Cu atat am mai ramas . Niste ganduri asternute pe un blog .

 14. domnule Plesu,

  mare greseala sa va intoarceti in Romania. La viteza schimbarilor legislative, este posibil ca in doar 5 zile sa ajungeti intr-o cariera de piatra prin Dobrogea dotat cu o lingurita sa construiti un dig ceva, 12 ore pe zi, 7 zile din 7. Bafta!

 15. Adunatura de pezevenghi. Este o leapsa totusi miloasa a unui roman caruia i se strange inima ca trebuie sa se intoarca la ai sai. Stiti ce a fost impresia a cinci straini carora le-am prezentat imaginile in direct din Parlament?. Parc-ar fi conventul mafiotilor de la Chicago.

  • Aceeasi a fost si senzatia mea in 2008 cand am vazut, de la distanta, un panou electoral de-al lui Catalin Voicu: am crezut ca este afisul unui nou film cu mafioti. Si, din pacate, n-am gresit prea tare. E cu mafioti, dar nu e film…

 16. Intotdeauna am fost sceptic cu privire la oamenii care nu mai au nici-un dumnezeu. Alianta care guverneaza Romania a demonstrat inconfundabil ca nu exista nici-o autoritate omeneasca sau cereasca de care sa se teama si care le poate cere socoteala pentru nelegiuirile lor. Infantilitatea morala a acestor derbedei nu scuza „loviturile sub centura” date statului de drept. Insa ne mareste insutit responsabilitatea noastre de a iesi cu piepturile goale in fata acestei caracatite-monstru care satapaneste spatiul public romanesc. Crezul ca democratia este ieftina si ce-am facut in in urma cu 23 de ani ne va tine de cald pentru vreo 2-3 generatii este o fantasma. Trebuie sa intelegem ca ceva am gresit atunci si trebuie sa reluam totul de la capat. Orice scurtatura nu va face decat sa ingreuneze acest drum dificil spre o democratie reala.Nu avem decat doua alternative. Prima este sa fugim din fata dusmanului si sa-i satisfacem apetitul grotesc de infricosare a societatii, sau a doua, sa-l infruntam. In nici un caz de unii singuri. Asa cum aprope doua milenii in urma, Spartacus s-a impotrivit invincibilei Roma tot asa si noi astazi vom putea supravietui. Cu o singura conditie pe care Spartacus n-a putut-o implini si care in final l-a costat viata. Sa i se alature intelectualii. Si sper ca aceast detaliu istoric sa nu se repete in cazul nostru.

 17. sa lupti contra prostiei? e infinita si are inepuizabile resurse regenerative.
  doar dospeste-o, agit-o, fa-o fudula si las-o sa se simta pe cai mari…apoi doar o pivotare sau eschiva si se va colapsa sub uriasa-i forta distructiva.
  tara e acum un ocean de prostie. vor fi mari inundatii. m-as bucura sa avem parte de un nou Potop…

 18. 1. ma bucur ca am plecat din tara acuma 1 an – de tot.
  2. am ras copios la schita dumneavoastra… Caragiale ar fi mandru si poate usor invidios pe desenul mental creionat cu talent…
  3. romanu’ nu se schimba domnule – nu stie, ca nu poate si apai stii ce ? NICI NU VREA !
  4. asta e si farmecul romanului, nu ? :-)

  deci Domnule Plesu… la ce va intoarceti atunci ?

  eu mi-am pus in cap sa nu mai calc acolo – dar inca nu vreau sa uit limba romana.
  e un exercitiu bun de mentinut creierul in miscare.

  si apai stiti filmul ala – cu filosoful la Canal… „Cel mai iubit dintre pamanteni” (gataaa, m-ati prins – nu am citit cartea)… dar am o singura intrebare: Credeti ca Pontacritatea sa, e in stare sa instaureze din nou atmosfera Iliesciana a batistei pe tambal si dezumanizarii societatii romanesti ?

  Eu cred.
  Dar eu nu ma mai intorc.

  Cei ce se intorc inca iubesc pe romani sau Romania.
  Deci respect pentru puterea sufleteasca.

  Eu o sa mai rad la urmatoarea schita.
  Caci vor mai veni.

  Dumnezeu e mare si are grija ca romanu si betivu’ sa nu ramana fara noroc… chiar daca va mai rabda un pic de foame.

 19. Am citit articolul si il voi mai citi de cateva ori!
  Concluzia mea: Doamne fereste de mai rau, ca totdeauna se poate si mai rau!

 20. Domnule Plesu,
  Nu ati vrea sa contribuiti mai concret la „batalia” asta pe care romanii o duc cu mafia deghizata in clasa politica. Pentru cei care ne socheaza prin actiunile lor „politice”, Romania este doar o „mosie”, iar dumneavoastra doar „invatatorul satului”. Credem ca este pacat si de numele Dumneavoastra si de soarta noastra sa comentam trist, la umbra AC-ului, dezastrul social si politic in care ne afundam pe zi ce trece. Greutatea cuvantului Dumneavoastra, rostit acolo unde trebuie, i-ar ajuta mult pe romani.

 21. Este foarte trist tot ce se intampla in ultima perioada. Ne intrebam mereu … Ce putem face noi? Tocmai aceasta e problema! Nu avem raspuns la aceasta intrebare, desi raspunsul ar trebui sa fie lesne de gasit. Ce ar face niste actionari ai unei companii daca ar vedea ca cei numiti sa o conduca isi bat joc de ea ?! Ca se cred proprietari, dar in schimb se comporta ca niste talhari ?!

 22. Iesiti in strada, spiritul civic poate salva ce se mai poate salva! Ieri in perioada de max. nu au fost mai mult de 300 persoane la Piata Victoriei! Iesiti in strada!

 23. „Ministrul de interne (probabil un pasionat rasfoitor, in timpul liber, al filosofiei europene)….” asta mi se pare prea elegant, e un fel de catifea trasa pe piatra de polizor; cred ca o toba de esapamnt era mai potrivita, cel putin pentru a semnala cum e cuvine momentul „Un fleac! M-au(/m) ciuruit…”

 24. Am urmărit ceea ce, cu generozitate profesională de tarabă, ne-au oferit televiziunile în această perioadă de „frămîntări democratice” (în traducere liberă, balamuc).
  Am remarcat schimbarea de ton, chiar de intonaţie, în discursurile noii puteri. Mai piţigăiat, mai ţanţoş, mai plin de cretinisme nevinovate. Deja pare un fel de întrecere în a scoate perle de gîndire, de exprimare… Dar aceştia sînt trepăduşii care ţopăie în jurul „greilor”, dănţuiesc şi recită poezii de slavă a noii puteri, hămăie fraze decapitate de înfierare mînioasă şi piţigăiată a chiaburilor regimului băsescist. Convingerea cretină cu care ei ne „luminează” asupra problemelor actuale, numai de ei văzute şi înţelese, îmi zgîndăre un deja-vu ca un ecou de pădure, o rezonanţă stranie pe care o credeam dispărută: vechea limbă de lemn. Da, acel substitut de gîndire, acea halucinaţie zugrăvită în fraze tipizate!

 25. Toti cei care comentati aici nu reusiti sa vedeti fondul problemei sau, pur si simplu, preferati sa ignorati realitatea cruda: nu exista nici o speranta sa schimbam cursul evenimentelor in Romania. Tot ceea ce demoleaza guvernul in timp record, toate realizarile democratice castigate in timp cu atata truda, se face nu cu teama comiterii unei ilegalitati ci cu girul si legitimitatea data de grosul unui popor hipnotizat de televizunile „impartiale” de stiri, un popor care nu mai are capacitatea sa discearna intre realitate si fictiune, dornic de razbunare dupa masurile nepopulare pe care au fost nevoite sa le ia guvernele anterioare. Ce-i mai grav, ei au si sustinerea socialistilor si liberalilor din PE, miza participarii lui Ponta la Bruxelles scapandu-le multora. Privit prin prisma desfasurarii ostlitatilor de acolo, unde colegii de partid italieni si spanioli ai lui Ponta au reusit , si cu ajutorul acestuia, sa puna Germania cu botul pe labe (cu alte cuvinte, daca datornicii sunt mai multi, sunt mai tari decat creditorul), intelegeti de ce premierul a tinut mortis sa fie acolo in detrimentul presedintelui progerman. Asa, cu cele doua cecuri in alb, asteptati-va la si mai multa „distractie” in Romania! Sa dea Dumnezeu sa ma insel dar ma indoiesc…..

 26. Nuimic din ce fac astia nu era nefacut inainte de Basescu. Dar dl Plesu abia acu descopera dictatura. cand ACELEASI ABUZURI erau cadalogate drept dictatura, dl Plesu ne spunea ca nu avem proprietatea termenilor. Argumentul suprem: cata vreme il poti injura pe Basescu la orice poarta, nu e dictatura. Ghiciti ce. SI AZI IL POTI INJURA PE PONTA la orice poarta… deci nu e dictatura. Eu si multi dintre noi avem dreptul sa fim suparati pentru ce se intampla, dl Plesu, in schimb, MERITA sa traiasca aceste momente, ca ce reclama acuma, a scuzat ani de zile celorlalti.

 27. Domnule Plesu,

  v-am mai lasat un mesaj si nu mi-ati raspuns, banuiesc ca e doar o eroare in sistem.

  Va mai intreb inca o data: pana acuma nu v-a parut rau ca va intorceati acasa, pana acuma nu v-ati simtit sabotat de Guvernul Romaniei, pana acuma nu v-au deranjat masurile ,,de modernizare a statului si de austeritate” facute in paralel cu afacerile portocalii foarte fructoase ?

  Tacerea dvs. de pana acum ma face sa cred ca ati fost perfect multumit de guvernarea portocalie.

  In speranta unui raspuns, va salut cu respect

 28. Bine aţi revenit!
  Îmi era dor de dvs. şi de dl. Liiceanu. Păcat că participaţi la viaţa publică din nou generat de aceste acţiuni ilegale şi neconstituţionale.
  Păcat că din cauza tăcerii unora ca dvs. care de teama de a nu fi etichetaţi ca băsescieni am ajuns în această situaţie. Sau, şi mai grav, am ajuns aici pentrru că formatori de opinie cum ar fi acea Mungiu Pippidi sunt de fapt nişte fiinţe care nu pot lua o decizie corectă păentru ei dar îmi impun mie cum să gândesc. Cum e posibil ca ea să ridice osanale cuplului Ponta-Antonescu? Atât de lipsit de viziune, de copleşit de ură poţi fi? Nu mai vorbesc de lăutarul Dinescu. sau, scuze, MARELE poet (!!!!).
  Doamne ajută!

 29. of, bine ca reveniti, ca mi-a lipsit discursul dv- imi mai vine mintea la loc, desi nu mai suport sa mi se ia tot si sa mi se spuna”invatul are si dezvat”

 30. Dle Plesu,ce naste din pisica ,soareci prinde,ce va asteptati sa iasa din Ponta crescut sub aripa lui Ilici ,ucenic la Nastase si amic cu pogonici somnorosul ???.
  Istoria se repeta doar la natiile la care domina prostia ,iar la romani se tot repeta ,o noua mineriada ,iar institutiile statului calcate de copitele nomazilor politici,iar saltul spre grmada de oase atitea cite mai sunt.
  Daca se va trezi vreodata bunul simt ,demnitatea si redescoperim rolul scolii in dezvoltarea ,educarea individului,atunci romania va mai avea o sansa.

  • Nu stiu cat de originala este expresia „… calcate de copitele nomazilor politici” dar pentru mine este noua si-mi place prin forta de sugestie aproape vizuala. Frumos spus!

 31. As avea totusi doua observatii la textul dlui Plesu, semna ca nimeni nu e perfect.
  Nici dl Plesu.
  Nici eu…

  Stiu ca mottoul este pus pentru efectul vorbelor in sine, dar nu pot i\uita ca Ion Barbu a pus un umar serios la raminerea in turcire a acestei tari.
  Contraziceti-ma.

  Apoi:
  Deunăzi, un individ fără identitate şi fără biografie îşi permitea să profereze: „Să-ţi fie ruşine, Neagu Djuvara!“.
  Faptul că acel om nu are opera nu-i refuză dreptul la o opinie. Despre argumentele respectivului dl plesu nu spune nimic, parind doar iritat ca acela a indraznit sa spuna ce a zis.
  Marturisesc ca si subsemnatul ar putea gasi lucruri de rusine dlui Djuvara. CARE E OM. De rusine as gasi dlui ND faptul ca isi uita virsta, motiv pentru care scapa porumbei.
  Ca de-ar fi mai tinar cu 20 de ani ar candida la presedintie…
  e fapt asta doar dezamageste.
  De rusine i-a fost, in opinia omului de rind si fara opera care sint, partizanatul liberal, din ultimii ani.

  Sa aveti o zi buna.

 32. Acum este necesara o noua GOLANIADA in Piata Revolutiei! Sa se redeschida celebrul balcon de la Universitate! Oameni buni, ne-am reintors brusc in 1990!!!

 33. „Pentru prima dată, în ultimii patruzeci de ani, îmi pare rău că mă întorc „acasă“.”
  Eu, domnule Plesu, cred ca nu ma voi mai intoarce.

 34. Propun o cerere colectiva a tuturor celor care nu mai suporta toata porcaria comunistilor care vor sa acapareze tot ce mai e liber in tara asta prin care sa cerem RENUNTAREA COLECTIVA LA CETATENIA ROMANA!

  • Iti urez sa renunti de cand te-ai nascut la cetatenia romana, nu de acum. Dar poate-ti amintesti ca parintii tai si statul ti-au acordat cetatenia? Faptul ca m-am nascut, sunt si voi muri ROMAN nu are de-a face cu o sleahta de hoti si mincinosi, plagiatori dovediti care sar la beregata celui care-i arata cu degetul… desi mai nou toata lumea de pe mapamond ii arata cu degetul… dar sunt prea orbi sa vada… si care se mai si viseaza premieri si presedinti… Un psihiatru spunea… vai de politicienii romani cati isi iau tratament psihiatric zilnic… De la a fi condusi de niste oameni bolnavi psihic si pana la a renunta la cetatenia primita la nastere pentru ca alti bolnavi psihici au pus stampila pe actualii bolnavi psihici de la conducerea tarii e un drum pe care nu-l voi parcurge niciodata. Asta e situatia actuala… maine poate va fi alta… fara sa vrea, prin propria prostie, serpii se dau singuri in vileag ca si restul bolnavilor psihici care i-au votat cinic de 20 de ani sa se trezeasca din boala si macar acum dupa mai bine de 20 de ani sa chioreasca bine ochiul bolnav si sa puna stampila unde trebuie… ca cei sanatosi au fugit de mult din Romania… mai nou se gandesc sa renunte si la cetatenie… din gura, ca tot roman mori, dar fara cetatenie… iti urez sa-ti iei cetatenia de ungur, ca e limba de circulatie internationala… se fac si universitati in ungureste in alte state decat Ungaria… dar nu vei mai putea discuta pe aici… ca aici inca se discuta ROMANESTE ! Asa ca mai masoara-ti cuvintele inainte de a le improsca prin internet… ca porumbelul odata zburat… face ocolul lumii in ultimul timp…

   • Ar fi trebuit sa iti dai seama ca o asemenea actiune colectiva ar sari in ochii multora si nu ar conveni. Nu mi-am pus problema sa finalizam asa ceva ci sa facem ca un gest colectiv de protesc acest lucru. Nu are rost sa divagam si sa filosofam pe marginea subiectului asta pentru ca nu finalitatea gestului are importanta ci intentia si amploarea lui.

 35. asta ne va salva: ironia si cinismul oamenilor superinteligenti care au curajul sa puna degetul exact pe rana.

  …si sa trezeasca constiintele!…

  ale noastre.ale romanilor care uneori merg mult prea linistiti pe trotuar….

  ma intreb:unde ne sunt barbatii?!…(desigur,femeile si barbatii,deopotriva!!!…ca vechile epoci s-au dus.) unde?!?…

  daca eu, muritor de rand ,seara de seara imi fac contul meu cu pernuta si incerc sa fiu in acord cu propria-mi constiinta si cu Bunul Dumnezeu,
  dumnealor,
  politicienii,
  inainte de a se angaja in misiuni atat de importante CAND si mai ales CUM isi fac conturile cu ei insisi???

 36. Îmi pare rău că cei mai mulţi au uitat, după împuşcarea, meritată, a lui Ceauşescu, ce fel de preşedinte ne dorim. Nu am ieşit de sub umbra El face totul. Inclusiv dl Pleşu. Cui plânge de milă? Unui şarlatan ca la definiţie? Când vom vorbi doar…pe timpul guvernului X şi nu a preşedintelui Z? Elitele sunt cele care definesc o viitoare ideologie. Ce defineau Pleşu şi Liiceanu în acea emisiune de râsul curcilor?

 37. Cred ca dl. Plesu nu face decat sa apere institutii si nu persoane. Indiferent cate orgolii am tavali, cate laturi am gandi despre oameni (presedinte, premier, oameni politici), importante sunt institutiile. Aici este problema fundamentala: oamenii abuzeaza de institutii. Cnd acestia se vor ridica altruist la nivelul si corectitudinea institutiilor pe care le reprezinta, noi ne vo ridica palaria in fata clasei politice. Acum, nu este cazul. Asta este clar. Micimea lasei politice din Romania se vede cu ochiul liber. As sugera pentru improspatarea aceste clase sa se introduca in lege LIMITAREA MANDATELOR DE PARLAMENTAR LA DOUA. Cred ca este nevoie si de aer proaspat si curat in Parlamentul Romaniei. Poate ca s-ar reforma si imbecilizata clasa politica din Romania de astazi.

 38. Scris cu doar cateva zile in urma si deja „depasit” de noi ispravi cu iz de marlanie si dictatura ale bravilor guvernanti. Cumplit!
  Altminteri, excelent text, fie el si trist in fond. Plastica si justa descriere a demolatorului ministru Pop, interimar lipsit de rusine si de simtul ridicolului, a reusit sa imi aduca pe buze un zambet larg.

 39. Daca se continua cu mancarimea asta intre basescu ,ponta si altii politicieni nu mai inaintam deloc cu economia ba din contra o sai ajungem pe greci din urma ca si ei tot asa au facut s-au mancat intre ei s-au batut pt ciolan ca si romani si au ajuns in faliment . degeaba d-nul iliescu sa tinut tare daca na stiut pe cine l-a pus la carma . Aadar va rog sa lasati mancarimea si aveti grija de romania de o tara care va plateste ,de o tara care v-au votat ,de o tara care a avut incredere in voi dar voi ati profitat de ea a-ti duso in eroare ,uitativa cum euro a crescut si leul sa devalorizat asta datorita voua ca nu v-ati mai gandit la popor decat la la scaun decat la buzunarul propriu ,

 40. Va multumesc din suflet D-nule Plesu…, pentru ca inca mai imi dati puterea de-a nu-mi fi rusine ca sunt romanca!

  Chiar imi vine sa plang…!

  Avem doi copii superbi, sanatosi si frumosi, cu mintea ascutita, deosebit de harnice si implicate, la varsta la care, ca parinte, incerci sa le „etalezi” posibile optiuni pentru viitor!
  Ne straduim sa le crestem bine…, cu drag pentru tara in care s-au nascut!
  Nu ne puteam imagina sa traim nici noi, nici ele altundeva decat in Romania…, dar a inceput sa-mi fie frica pentru viitorul lor! … pentru prima data, pun la indoiala intelepciunea nemarginita a bunicii mele care-mi spunea ca „Dumnezeu nu-i lasa de izbeliste pe copii”!

  Doamne, te rog din suflet, nu lasa de izbeliste viitorul copiilor romani care vor sa traiasca in tara lor si sa aiba grija de ea!

  • Isi poate cineva imagina o ruga mai adanca pentru Romania decat “Doamne, … , nu lasa de izbeliste viitorul copiilor romani care vor sa traiasca in tara”? Dumnezeu (caci se pare ca doar el mai poate face ceva) sa-i ajute pe cei ce au ramas sa se lupte cu hidra!

 41. O intrebare „subtila” pentru domnul Plesu: Credeti, domnule Plesu, ca d-l Basescu a aflat de plagiatele lui V.P. inainte sau dupa ce l-a numit prim ministru?
  Daca stia, si stia, ca V.Ponta este un plastograf de duzina, eu il consider pe Presedinte, mai vinovat de imaginea actuala, externa, a Romaniei, decat pe copy-pasty-ul Ponta. Ca Presedinte trebuia sa previna si nu sa provoace, o asemnea e situatie. Dv ce parere aveti?

 42. ..aferim !
  Din pacate, intre maimuță și marinar, poporu’ alege „circul”
  ..care mai de care „jos chioru’ !”
  Ne place sa ne lamentam dar avem si vom avea ceea ce meritam(prabusirea leului intre altele..)
  Cu stima

 43. Stimate domn,

  Nu stiu de ce va mai mirati. Cand un „medic” , pardon, un doctor in stiinte juridice, nu face deosebirea dintre un MASTERAT si niste studii inalte (sau de joasa tensiune), cum sa ne mai miram de situatia actuala din tara … noastra (doamne ce visator mai sunt).
  Cand furtul, fie el si intelectual (dupa umila mea parere tot furt se cheama) devine act de mandrie NATIONALA, vorba cuiva (persoana importanta, nu spun cine !), se duce dracu, giudetu.
  (Conform noilor prevederi, nu sunt obligat sa pun „vorba cuiva” intre ghilimele, deoarece mi-a dat el voie sa le utilizez ! Nu credeti? Martor mi-a fost excelenta sa d.l prim ministru !

  S-auzim si de bine.

 44. Cata tristete! Nu m-as fi asteptat niciodata ca cineva sa spuna ca ii pare rau ca se intoarce „acasa”. Si eu am fost plecat, si stiu ca intoarcerea acasa e de fiecare data un prilej de bucurie. Din pacate, eu ma gandesc in acest moment cum sa fac sa plec de acasa cat mai repede. Si nu voi mai reveni. Sunt si eu la fel de trist, ma gandesc la parintii si fratii pe care ii voi intrista, dar si mai mult ma gandesc la viitorul baietelului meu. Viitor care in acest moment pare extrem se intunecat.

 45. Ma uit imprejur si ma sperie sa vad cum clasa politica este oglinda poporului pe care il conduce, bineinteles cu exceptiile de rigoare (stiu ca aceasta afirmatie este injusta fata de cei care sunt intr-adevar demni si cu coloana vertebrala). Dar priviti in jur, se refuza sanctionarea plagiatului pentru ca multi au plagiat ei insisi in lucrarile lor, fenomenul atingand cote uluitoare si alarmante. Se refuza sanctionarea hotiei pentru ca foarte multi se asigura ca pleaca de la locul de munca cu ceva, de la bucatarul spitalului care ia acasa uleiul pana la primarul care face cateva aranjamente dubioase. Din pacate cercul vicios, de genul „de ce as fi eu ala cinstit cand toti aia de sus fura si mint” si viceversa, nu face decat sa contribuie la ceea ce vedem azi pe scena politica. Iar aceasta lucru intristeaza fara masura. Deci, priviti-va si priviti in jur si actionati astfel incat politicienii sa nu mai fie oglinda noastra.

 46. Veniti acasa Maestre!
  Este adevarat, anii de rusine si groaza(’90) s-au intors de cateva saptamani. Era de asteptat ca milioanele de euro si promisiunile unor functi ibanoase si datatoare de putere sa-i zapaceasca pe multi parlamentari. Dar in acelasi timp, cred ca Organismele Uniunii Europene, ne vor proteja de aceasat haita dementa, si de cea mai proasta calitate umana.
  Veniti acasa, nu cred, sau mai bine-zis, sunt sigur, ca nenorocirile anilor ’90 nu se vor mai repeta.

 47. „Pro Democraţia“ dlui Pârvulescu sprijina tacit/discret PSDu. Ambii fraţii Parvulescu sunt mai mult decat simpatizanti ai PSD; unul Cristian P la Bucuresti, celalalt Parvulescu, Cezar, la Ploiesti…

 48. @fefe
  Vreun bugetar inseamna: un profesor, un medic, o asistenta medicala, un functionar etc. Peste un milion de asa zisi oameni ai muncii, deci un sfert din cei care muncesc cu acte in regula si platesc dari la stat. Credeti ca ei nu conteaza? Sunt nemultumiti doar de dragul de a fi nemultumiti? Numai buzunarele lor trebuie sa suporte criza ?

 49. Domnule Plesu, daca Dv, prim ministru al Romaniei fiind in 2012, ati fi fost acuzat de Presedinte ca ati colaborat cu securitatea inainte de 1989 (am dat si eu un exemplu, pentru ca stiu ca nu plagiati) si, din acest motiv, ati fi aparut in revista Nature, daca vi s-ar fi scos cu forta mai multi ministri din functie utilizandu-se pretexte neserioase, ati fi fost permanent hartuit prin declaratii prezidentiale sau prin institutii inrolate in batalii politice in loc sa fie independente si in slujba bunului mers al natiunii, ati fi putut lucra mai mult de 25%?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Plesu
Andrei Plesu
Scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei. A fost ministrul Culturii (28 dec. 1989 - 16 oct. 1991) și ministrul Afacerilor externe (29 dec. 1997 - 22 dec. 1999). A inființat institutul de studii avansate „New Europe College” si revista culturală Dilema

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro