miercuri, septembrie 27, 2023

Carnaval politic românesc

După bine articulata și categorica alocuțiune de miercuri seara a președintelui Klaus Iohannis, dar și după reacțiile imediate ale feluritelor formațiuni politice, orice om de bună credință ar fi putut nutri speranța că, încă din primele zile ale noii sesiuni parlamentare care începe astăzi, se vor face toate eforturile posibile în vederea ieșirii din criza politică prin care trece țara.
Numai că ce se vezi? Vijeliei de miercuri seara i-a luat locul un dulce somnuleț de după-amiază, tulburat numai de vestea că lista posibililor candidați la prezidențiale s-a mai îmbogățit cu un nume. Acela al domnului Alexandru Cumpănașu.
În rest, liniște și pace. Mai întâi chiar la Palatul Cotroceni. După ieșirea viforoasă de miercuri, dl. Iohannis și-a luat o zi de pauză și doar vineri și-a aflat răgazul de a semna decretele de eliberare din funcții a miniștrilor demisionari din ALDE. Dar și de a-i da o binemeritată replică navetistei pe bani grei Lia Savonea care se bagă ca musca-n lapte, intervine acolo unde nu-i fierbe oală, o apără complet aiurea pe doamna Dana Gârbovan, cocoțată fiind în vârful CSM. Acolo unde joacă așa cum i se cânta de la PSD.
La PSD, cruci și rugăciuni ale Vioricăi Dăncilă care ne-a asigurat că este bărbată, chiar mai bărbată decât Zoe a lui Caragiale, momente vesele oferite gratis de bon viveurul nostru ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici care s-ar vrea președintele organizației de femei a partidului, numai președinte să fie, elogii probând resuscitarea cultului personalității ieșite pe gura d-lui Mihai Fifor, fraze nervoase, neinteligibile și agramate debitate de veșnic caraghiosul Florin Iordache și glumițe ieftine făcute de fals revoluționarul și dovedit pomanagiul Eugen Nicolicea. Din câte se pare, doar către jumătatea lui septembrie Viorica Dăncilă va veni în Parlament cu restructurarea guvernului. Chiar, de ce să se grăbească? Ea are de ales o nouă broșă pentru încă o vizită în precampanie. Țara nu are decât să aștepte. Femeia, soția, mama are cu totul alte priorități.
La PNL, dl. Ludovic Orban ne-a dat toate asigurările din lume că partidul domniei-sale va declanșa procedurile în vederea depunerii unei moțiuni de cenzură. Urmate de prudenta precizare că totul va dobândi formă concretă numai în clipa în care pretinsul urmaș al Brătienilor va fi mai mult ca sigur că de data aceasta s-a terminat cu gluma și că moțiunea va trece.
Cei din USR continuă să vrea să stea pe margine. Spun că vor vota moțiunea, că vor susține din băncile parlamentare un nou Executiv din care nici un pesedist să nu facă parte, dar la guvernare nu vor intra decât în urma unor alegeri. Fie ele anticipate sau la termen. Au un scor relativ bun în cel mai recent sondaj IMAS, mult mai prost stând însă candidatul lor la prezidențiale, dl. Dan Barna. Care mai trebuie să facă față și crizelor de personalitate ale erinicei doamne Cosette Chichirău ot Iași. Foarte adesea mai pitorescă și mai locvace chiar decât sunt laolaltă doamnele Zoană și Țapardel de la PSD. Mai pusă pe scandal cu orice preț decât toate damele din D-ale carnavalului.
Dl. Ponta practică la greu șantajul, regruparea, jocul la două capete, dovedind cu vârf și îndesat că este preocupat nu de ceea ce se petrece cu țărișoara, așa cum pretinde prin talk-show-urile televizate, ci de gonirea doamnei Dăncilă cu unicul scop de a prelua în orice formă posibilă PSD.
Judecând după ceea ce s-a întâmplat de miercuri până astăzi, mi s-a întărit convingerea că nimic notabil nu se va petrece nici până la începutul campaniei electorale, nici până la alegerile prezidențiale. Doamna Dăncilă și echipa ei de miniștri semidocți și agramați vor continua să mimeze guvernarea, Opoziția va aștepta deznodământul alegerilor prezidențiale.
La o resetare a vieții politice ne putem aștepta doar din ianuarie 2020. Politicienii au timp berechet. Mai puțin clar e cât timp mai are țara.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. „doar către jumătatea lui septembrie Viorica Dăncilă va veni în Parlament cu restructurarea guvernului…”

  D-na Dăncilă nu are de ce să se grăbească. Foarte probabil votul va fi negativ, iar actualii miniștri vor rămâne interimari conform Constituției. Prin urmare, nu se schimbă nimic, de ce ar merge în Parlament mai devreme?

  În privința guvernării USR, explicația necesității unui guvern de tranziție explicată de reprezentanții lor mi se pare a fi argumentată credibil, rațional. Un astfel de guvern ar putea fi susținut prin consens, inclusiv de USR. Altfel, o guvernare PNL, sau USR, cu susținere condiționată (precum guvernul Cioloș) din partea ALDE și ProRomânia, nu are nicio șansă să pună în aplicare măsurile de redresare economică necesare și impopulare. Ar putea însă organiza alegeri anticipate.

  Pentru reforme reale în România este necesară revizuirea Constituției. O astefl de majoritate se obține doar în urma alegerilor parlamentare. Altfel, experiența Cioloș, flancat de d-nii Dâncu și Borc, a demonstrat ineficiență și disponibilitatea PSDF de refacere în vederea viitoarelor alegeri, punând toate prostiile pe care le-a făcut prin politicile publice profund greșite în sarcina guvernului de tranziție.

  Opinia mea este că cei care împing de zor partidele din Opoziție la guvernare de fapt chiar asta doresc, să sprijine reformarea PSD. Eficient este din perspectiva interesului social, cred eu, să fie înlăturat neîntârziat de la guvernare PSD-UDMR, după care un guvern tehnic să organizeze cât mai curând alegeri anticipate, în acord cu forțele politice parlamentare, după alegerile prezidențiale.

  Astfel, probabil, parlamentarii actuali ar accepta scurtarea mandatelor cu câteva luni. Alegerile „la termen” sunt prea departe pentru România, având în vedere potențialul distructiv al guvernării cleptocratice.

  • Erată.
   Cer scuze pentru greșeala de exprimare și rog ca în comentariul meu în loc de „explicația necesității unui guvern de tranziție explicată” să se citească „explicația necesității unui guvern de tranziție prezentată”. Vă mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro