duminică, septembrie 20, 2020

Carnaval politic românesc

După bine articulata și categorica alocuțiune de miercuri seara a președintelui Klaus Iohannis, dar și după reacțiile imediate ale feluritelor formațiuni politice, orice om de bună credință ar fi putut nutri speranța că, încă din primele zile ale noii sesiuni parlamentare care începe astăzi, se vor face toate eforturile posibile în vederea ieșirii din criza politică prin care trece țara.
Numai că ce se vezi? Vijeliei de miercuri seara i-a luat locul un dulce somnuleț de după-amiază, tulburat numai de vestea că lista posibililor candidați la prezidențiale s-a mai îmbogățit cu un nume. Acela al domnului Alexandru Cumpănașu.
În rest, liniște și pace. Mai întâi chiar la Palatul Cotroceni. După ieșirea viforoasă de miercuri, dl. Iohannis și-a luat o zi de pauză și doar vineri și-a aflat răgazul de a semna decretele de eliberare din funcții a miniștrilor demisionari din ALDE. Dar și de a-i da o binemeritată replică navetistei pe bani grei Lia Savonea care se bagă ca musca-n lapte, intervine acolo unde nu-i fierbe oală, o apără complet aiurea pe doamna Dana Gârbovan, cocoțată fiind în vârful CSM. Acolo unde joacă așa cum i se cânta de la PSD.
La PSD, cruci și rugăciuni ale Vioricăi Dăncilă care ne-a asigurat că este bărbată, chiar mai bărbată decât Zoe a lui Caragiale, momente vesele oferite gratis de bon viveurul nostru ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici care s-ar vrea președintele organizației de femei a partidului, numai președinte să fie, elogii probând resuscitarea cultului personalității ieșite pe gura d-lui Mihai Fifor, fraze nervoase, neinteligibile și agramate debitate de veșnic caraghiosul Florin Iordache și glumițe ieftine făcute de fals revoluționarul și dovedit pomanagiul Eugen Nicolicea. Din câte se pare, doar către jumătatea lui septembrie Viorica Dăncilă va veni în Parlament cu restructurarea guvernului. Chiar, de ce să se grăbească? Ea are de ales o nouă broșă pentru încă o vizită în precampanie. Țara nu are decât să aștepte. Femeia, soția, mama are cu totul alte priorități.
La PNL, dl. Ludovic Orban ne-a dat toate asigurările din lume că partidul domniei-sale va declanșa procedurile în vederea depunerii unei moțiuni de cenzură. Urmate de prudenta precizare că totul va dobândi formă concretă numai în clipa în care pretinsul urmaș al Brătienilor va fi mai mult ca sigur că de data aceasta s-a terminat cu gluma și că moțiunea va trece.
Cei din USR continuă să vrea să stea pe margine. Spun că vor vota moțiunea, că vor susține din băncile parlamentare un nou Executiv din care nici un pesedist să nu facă parte, dar la guvernare nu vor intra decât în urma unor alegeri. Fie ele anticipate sau la termen. Au un scor relativ bun în cel mai recent sondaj IMAS, mult mai prost stând însă candidatul lor la prezidențiale, dl. Dan Barna. Care mai trebuie să facă față și crizelor de personalitate ale erinicei doamne Cosette Chichirău ot Iași. Foarte adesea mai pitorescă și mai locvace chiar decât sunt laolaltă doamnele Zoană și Țapardel de la PSD. Mai pusă pe scandal cu orice preț decât toate damele din D-ale carnavalului.
Dl. Ponta practică la greu șantajul, regruparea, jocul la două capete, dovedind cu vârf și îndesat că este preocupat nu de ceea ce se petrece cu țărișoara, așa cum pretinde prin talk-show-urile televizate, ci de gonirea doamnei Dăncilă cu unicul scop de a prelua în orice formă posibilă PSD.
Judecând după ceea ce s-a întâmplat de miercuri până astăzi, mi s-a întărit convingerea că nimic notabil nu se va petrece nici până la începutul campaniei electorale, nici până la alegerile prezidențiale. Doamna Dăncilă și echipa ei de miniștri semidocți și agramați vor continua să mimeze guvernarea, Opoziția va aștepta deznodământul alegerilor prezidențiale.
La o resetare a vieții politice ne putem aștepta doar din ianuarie 2020. Politicienii au timp berechet. Mai puțin clar e cât timp mai are țara.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. „doar către jumătatea lui septembrie Viorica Dăncilă va veni în Parlament cu restructurarea guvernului…”

  D-na Dăncilă nu are de ce să se grăbească. Foarte probabil votul va fi negativ, iar actualii miniștri vor rămâne interimari conform Constituției. Prin urmare, nu se schimbă nimic, de ce ar merge în Parlament mai devreme?

  În privința guvernării USR, explicația necesității unui guvern de tranziție explicată de reprezentanții lor mi se pare a fi argumentată credibil, rațional. Un astfel de guvern ar putea fi susținut prin consens, inclusiv de USR. Altfel, o guvernare PNL, sau USR, cu susținere condiționată (precum guvernul Cioloș) din partea ALDE și ProRomânia, nu are nicio șansă să pună în aplicare măsurile de redresare economică necesare și impopulare. Ar putea însă organiza alegeri anticipate.

  Pentru reforme reale în România este necesară revizuirea Constituției. O astefl de majoritate se obține doar în urma alegerilor parlamentare. Altfel, experiența Cioloș, flancat de d-nii Dâncu și Borc, a demonstrat ineficiență și disponibilitatea PSDF de refacere în vederea viitoarelor alegeri, punând toate prostiile pe care le-a făcut prin politicile publice profund greșite în sarcina guvernului de tranziție.

  Opinia mea este că cei care împing de zor partidele din Opoziție la guvernare de fapt chiar asta doresc, să sprijine reformarea PSD. Eficient este din perspectiva interesului social, cred eu, să fie înlăturat neîntârziat de la guvernare PSD-UDMR, după care un guvern tehnic să organizeze cât mai curând alegeri anticipate, în acord cu forțele politice parlamentare, după alegerile prezidențiale.

  Astfel, probabil, parlamentarii actuali ar accepta scurtarea mandatelor cu câteva luni. Alegerile „la termen” sunt prea departe pentru România, având în vedere potențialul distructiv al guvernării cleptocratice.

  • Erată.
   Cer scuze pentru greșeala de exprimare și rog ca în comentariul meu în loc de „explicația necesității unui guvern de tranziție explicată” să se citească „explicația necesității unui guvern de tranziție prezentată”. Vă mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

Pandemia, criza economica si mersul capitalismului. Este un nou moment de cotitura?

–urmare la un interviu-- Omenirea va invinge in razboiul teribil cu Covid-19, un dusman ascuns, insidios si...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.