Numele lui Tony Judt a devenit cunoscut în țara noastră în principal grație publicării în anul 2008 la editura “Polirom” a monumentalei sale scrieri „Epoca postbelică. O istorie a Europei de după 1945” (traducerea: Georgiana Perlea).
Și alte cărți ale profesorului de la New York University și directorului Institutului „Remarque” pentru sudii europene au fost traduse și publicate în românește. Aș cita aici lucrări precum „Reflecții asupra unui secol XX, România la fundul grămezii” sau „Cabana memoriei”, toate trei apărute la aceeași mare și presigioasă editură ieșeană.
Numele profesorului de origine evreiască, născut în Marea Britanie și stabilit în SUA, acolo unde și-a desfășurat fabuloasa lui activitate didactică și de cercetare, apare adesea menționat în studiile și cărțile profesorului Vladimir Tismăneanu. Pe cei doi binecunoscuți specialiști în istoria secolului al XX lea, în deslușirea specificului răului pe care l-a adus acesta, în nuanțările pe care obligatoriu trebuie să le dobândească însuși cuvântul/conceptul de rău i-a legat admirația comună pentru o seamă de mari gânditori, “intelectuali critici”, cum le spunea Raymond Aron, precum Albert Camus, Hannah Arendt, Kolakowski, Aron însuși.
În recent apăruta carte „Teze și antiteze la Washington”, în secvența intitulată „Minima moralia. Poziții etice în sens larg”, Vladimir Tismăneanu a decis să antologheze și articolul pe care l-a scris la moartea lui Tony Judt. Se intitulează In memoriam „Tony Judt. Un mare cetățean al literelor”. Desprind din textul respectiv două pasaje ce mi se par extrem de semnificative. Și care își găsesc o foarte bună fundamentare și argumentare și în eseurile lui Judt cuprinse în cartea „Când lucrurile se schimbă. Eseuri 1995-2010”, postum apărută în Statele Unite, grație eforturilor văduvei sale, Jennifer Homans. Iată, așadar, fragmentele promise din necrologul profesorului Vladimir Tismăneanu. “A fost un gânditor pentru care moralitatea și politica nu sunt domenii incompatibile. Spirit polemic , ostil certitudinilor comode, a provocat, prin scrierile sale, reacții puternice și adeseori agresive. Îl exaspera orice urmă de fundamentalism. Cărțle sale (unele traduse în limba română la editura Polirom) stau mărturie pentru o atitudine de consecventă respingere a oricăror fixații ideologice. Detesta ideile preconcepute și fanatismele de orice natură”. Cine parcurge eseurile reunite în primele patru părți ale cărții „Când lucrurile se schimbă” ( „1989- Epoca noastră”; “Israelul Holocaustul și evreii”; “11 septembrie și noua ordine mondială: Cum trăim acum”) se convinge deplin de adevărul cuprins în aprecierile profesorului Tismăneanu. Citez acum al doilea pasaj promis. “ A fost unul dintre primii care au scris despre rolul intelectualilor critici din Europa de Est ]n dezagregarea sistemelor comuniste. Tot el a scris apoi despre declinul acestui rol, despre convertirea unora dintre ace;ti fo;ti disidenți în opusul a ceea ce promiseseră și păruseră a fi.”.
Partea a patra a cărții „Când lucrurile se schimbă”, parte intitulată În ultimă instanță, toți suntem morți conține omagii aduse unor intelectuali critici, fie ei din Est sau din Vest (François Furet, Amos Elon, Leszek Kolakowski) cu nefericita ocazie a decesului lor.
Așa după cum spuneam, cartea „Când lucrurile se schimbă. Eseuri 1995-2010” a fost gândită de Jennifer Homans. Văduva lui Tony Judt care a reunit, ordonat în capitole ceea ce a scris mai important în ultimii zece ani ai vieții sale renumitul ei tovarăș de viață și fost profesor. În esență, cele mai multe dintre eseurile lui Tony Judt sunt ample recenzii, în fapt comentarii critice extrem de analitice, la o seamă de apariții editoriale. Reprezintă un model de dialog critic între un cititor profesionist și carte. Înseamnă tot atâtea ocazii folosite de Tony Judt spre a-și spune părerea despre teme de maximă actualitate. Ca, de exemplu, cum ne raportăm azi la Holocaust, care sunt pericolele care derivă atât din ignorarea lui, dar și dintr-o nedorită instrumentalizare. Care e relația dintre Statul Israel, evrei și palestinieni și cât de reale șansele de pace în zona respectivă, în absența unor concesii reciproce. În opinia lui Tony Judt, a spune că și palestinienii au drept de existență într-o zonă geografică atât de disputată nu înseamnă nicidecum o atitudine antievreiască. Se remarcă poziționarea pe o poziție constant critică a lui Tony Judt la adresa felului în care succesivele administrații americane s-au raportat la Statul Israel. La fel de critic se dovedește în eseurile sale profesorul american la adresa felului în care SUA și-au exercitat dreptul de veto din Consiliul de Securitate.Justificând și apărând ceea ce nu merita toatea acestea din acțiunile israeliene. De altfel, într-un context mai larg, merită citite cu atenție opiniile lui Tony Judt în legătură cu viitorul ONU. Deși nefinisat de autor, eseul „Ce e de făcut?” oferă o incitantă perspectivă asupra triunghiului Israel- SUA- palestinieni. Atitudinea aceasta interogativă, critică la adresa SUA se răsfrânge și în comentariul extrem de dur rezervat cărții „Obsesia anti-americană” a lui Jean -François Revel. În ceea ce mă privește, trebuie să spun că am citit cu intensă participare intelectuală eseul „Ce am învățat, dacă am învățat ceva?” , aflat în deplină consonanță nu doar cu titlul, ci cu însăși substanța cărții și cu încântare, melancolie și speranță alte două texte intitulate „Gloria căilor ferate și Aduceți trenurile înapoi?” Cred că ele ar trebui să devină lectură obligatorie pentru guvernanții de la București, acum când se aude că aceștia au pus gând rău căilor ferate.
„Când lucrurile se schimbă. Eseuri 1995-2010” a apărut în limba română în anul 2017, în traducerea lui Petre Iamandi, în colecția Kronika a editurii bucureștene Litera. Căutând pe internet ediția americană, am constatat că versiunea românească reproduce întocmai coperta ediției princeps.
Tony Judt- CÂND LUCRURILE SE SCHIMBĂ; Selecție și introducere de Jennifer Homans; Traducerea: Petre Iamandi; Colecția Kronika, Editura Litera, București, 2017
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Un gânditor independent e cea ce ne dorim când citim o carte (Die großen Fortschrittstheorien des 19. Jahrhunderts verblassten in Europa. Im Westen kam es zum „Erlahmen politischer Leidenschaften“, im Osten zur „Diskreditierung des offiziellen Marxismus“/ … teoriile iluministe despre progeres au pălit. In est marxismul a fost discreditat …. ) sau ascultăm un discurs.
Tonay Judt, născut la Londra, studii la Cambridge, a fost activ în armata Israelenă 1967 în timpul războiului ca traducător și sofer. Ca tânar a fost la început zionist. Și -a schimbat mai târziu poziția pledând pentru un stat palestinean.
… “…Ca, de exemplu, cum ne raportăm azi la Holocaust, care sunt pericolele care derivă atât din ignorarea lui, dar și dintr-o nedorită instrumentalizare. Care e relația dintre Statul Israel, evrei și palestinieni și cât de reale șansele de pace în zona respectivă, în absența unor concesii reciproce… „….
Hannah Arendt a scris despre holocaustul autohton în România Mare (Hannah Arendt identifizierte Rumänien als das Land, in dem der Antisemitismus in der Zwischenkriegszeit am weitesten verbreitet und am tiefsten verwurzelt war; gleichwohl hatten bis 1940 nur vereinzelt Übergriffe auf Juden stattgefunden. Gründe hierfür waren wirtschaftliche Zwänge, der enge soziale Kontakt der jüdischen Intelligenz zu rumänischen Führungspersönlichkeiten und der Einfl uss der Westmächte. Zwischen 1940 und 1944 kam es aber schließlich zu grausamen Ausschreitungen gegen Juden wie auch gegen andere Minderheiten, insbesondere Roma. Antisemitismus und Judenverfolgung standen in Rumänien nach dem Zweiten Weltkrieg – wie fast überall im sowjetischen Machtbereich – lange Zeit nicht im Fokus der Forschung, blieben aber auch nach dem Sturz des Diktators Nicolae Ceauşescu 1989 weiter Randthemen und wurden verdrängt. Noch 2002 leugnete der Präsident der Geschichtssektion der rumänischen Akademie der Wissenschaften den Holocaust in Rumänien/…. academia … încă 2002 holocaustul a fost negat….). O parte a operei e tradusă. Cred că are importată (Vita activa) și azi pentru noi în țară și în UE.
Pentru tinerii de azi interesați de istorie „Epoca postbelică. O istorie a Europei de după 1945” oferă date și idei care merită să fie cunoscute, sunt de aceași părere ca autorul. Nu cred că politicienii dâmbovițeni (de ce academii obscure SRI?) citesc cărți „groase”. Tony Judt vede în slăbirea puterii centrului sovietic prin Gorbatșov cauza și sursa prăbușirii imperiului roșu. Poveștile idealiste despre socialism în occident s-au darâmat o dată cu Praga 1968, revoluția culturală în China lui Mao și genocidul roșu în Cambodgia. Tony Judt are o vedere paneuropeană, descrie Europa ca o unitate. În crearea UE vede la început cauze pragmatice economice ca primordiale, mai puțin voința politică. Cred că e așa și azi. Suntem în faza de „refondare” a UE.27 fără concepte unanim acceptate în est și vest. Problemele interne ale statelor partenere domină relațiile în UE, sunt decisive pentru noua structură după 2020.
Președinția 2019 în UE.27?
Aici văd azi necesitatea pentru dezbateri în privința „refondarea UE” în spațiul public românesc. Idei și concepte se pot prezenta în publicația contributors, de la cei interesați ca autorul, nu cred că vine ceva substanțial pentru 2019, acceptat de toți partenerii în UE, de la guvernul dâmbovițean de azi. Vecinii & partenerii din UE.27, interesele, cerințele lor, cum sunt văzute azi la București? Ce e cunoscut, ce e dezbătut în sfera publica românească pentru 2019? Ce lipseste? Nu cred că sunt numai date istorice interpretate controvers ca 1 Decembrie 1918 la București și Budapesta. Granițele României azi nu sunt în nici un fel în pericol (UE, NATO, ONU). Cred că îndemnul autorului:
… „..Cred că ele ar trebui să devină lectură obligatorie pentru guvernanții de la București,.. „…
e bine intemeiat. Cred în societatea civică românescă, cea de pe stradă în ianuarie 2017, cea care preia responsabilitatea pentru soarta lor și a copiilor lor în mâna proprie. Sunt multe de discutat și mai mult rămâne de realizat. Pentru istoricii de azi, Lucian Boia scrie în publicavia contributors, ramâne mult de cercetat, de scris și de dezbătut în public, despre propria țară și despre UE.27 de care face parte. Îmi lipsește câte ceva din această privire paneuropeană a lui Tony Judt în dezbaterile publice din țară.
Să schimbâm totul in principiu, suntem pentru, doar ici colo în părțile esentiale să nu se schimbe nimic….. …
O privire în trecutul (revoluția 1848) continentului unit în UE.27: istoricul Theodor Mommsen (premiul Nobel 1902 la literatură pentru „Istoria Romană”, a publicat: Corpus Inscriptionum Latinorum, Dreptul Roman, etc.) a fost professor, a scris, a publicat 1513 de contribuții. El s-a văzut ca „cetățean ( participă activ 1848) – animal politicum”, în nici un caz ca un fel de furnică, soldat prusac supus. T. Mommsen a fost adversar politic al cancelarului Bismarck și a atacat 1879 antisemitismul lui Treitschke. Un cetățean european 1848 … ….
Scrierile istoricilor ca cartea nouă tradusă, prezentate de autor, sunt surse foarte utile „gânditorilor” din țară, mai puțin inspirație pentru politicienii dâmbovițeni care și-au pierdut complet credibilitatea în fața cetățenilor și al partenerilor în UE.27.
Dragnea și E. Macron 2019?