luni, decembrie 2, 2024

Cărturan se pregătește să moară

Despre Cărturan, producție din anul 2019, reprezentând debutul în regia de film de lung metraj al lui Liviu Săndulescu, film difuzat joia trecută de postul TVR Cultural, ar fi foarte puține lucruri de spus. Și încă și mai puține lucruri bune. Preț de mai bine de 90 de minute ni se istorisește povestea unui om având un nume nițeluș bizar, nume ce dă titlul producției, născut în Oltenia, strămutat undeva, într-o foarte frumoasă comună din Argeș. Directorul de imagine Oleg Mutu are o grijă constantă să ne arate asta, elaborând un senin, un solar în vădit, probabil și dorit contrast cu tragismul subiectului. Cărturan își crește singur unicul nepot. Un adolescent  pe nume Cristi (e jucat de Vlad Popescu), rămas orfan de ambii părinți.

Protagonistul are de ceva vreme puternice dureri la stomac care, după un consult medical, se dovedesc a fi semnele unui cancer în fază terminală. Personajul principal trebuie să rezolve în scurtul timp care i-a mai rămas două mari probleme. Asigurarea unui viitor cât de cât sigur pentru nepot, ceea ce nu se dovedește a fi un lucru tocmai simplu, având în vedere precaritatea asistenței sociale din România, ca și organizarea propriilor funeralii.

Rezolvarea celei de-a doua probleme se dovedește a fi cea mai complicată. Fiindcă sexagenarul Cărturan, excelent interpretat de regretatul Teodor Corban, nu vrea doar loc de veci și un sicriu, ci și o pomană programată a avea loc încă din timpul și în cursul vieții sale. Fapt ce provoacă reacții de respingere din partea feluritelor femei din sat (trec fugitiv prin cadru Carmen Tănase și Elvira Rîmbu), chiar și din aceea a Savetei (Dana Gogaru). Și chiar din partea preotului satului (foarte bun în rol Adrian Titieni) care nu poate să oficieze o slujbă ce ar  fi împotriva rânduielilor. Cum să îi faci pomană unui om care e încă în viață?

După cum se poate lesne constata distribuția conține nume importante, celor deja amintite trebuind obligatoriu să îl adaug pe cel al Cristinei Flutur, interpreta unicului rol feminin ceva mai consistent. Numai că, din păcate, actorii nu pot compensa subțirimea scenariului. De întâmplat se întâmplă foarte puține lucruri în Cărturan, narațiunea este firavă, filmul limitându-se a fi doar o succesiune de secvențe în care discută câte două personaje.

Firește, precum în mai toate filmele noului val, cadrele sunt lungi, lungite chiar peste marginile iertate, chiar și după ce nu mai comunică de mult nimic. Când continuă doar ca să fie.

De altfel, observ o îngrijorătoare scădere a calității filmelor românești difuzate joia seara de TVR Cultural. Mai semnalez un fapt ciudat. Dacă vrei să vezi filmul respectiv pe platforma TVR plus o poți face doar după o jumătate de oră de la începutul difuzării. Și asta deoarece cu câteva secunde înainte de ora 22 emisiunea se oprește brusc, fără nici cea mai elementară explicație. 

Închei, totuși, aceste însemnări în notă optimistă. Sâmbăta viitoare, la Noaptea filmului românesc, TVR Cultural va transmite trei producții semnate de Radu Jude. Toate trei de neratat.   

CĂRTURAN

Regia: Liviu Săndulescu

Scenariul: Liviu Săndulescu, Bogdan Adrian Toma

Imaginea: Oleg Mutu

Producător: Anca Puiu

Costume: Raluca Badea

Cu: Teodor Corban (Cărturan), Dana Dogaru (Saveta), Cristina Flutur (Ana), Adrian Titieni (Preotul), Tudor Brătucu (Mihaiță), Vlad Popescu (Cristi), Marcelo Cobzariu (Codin), Carmen Tănase, Elvira Rîmbu, Silvia Gîscă

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro