joi, iulie 18, 2024

Cât de mult îi pasă lui Putin de civili? Două exemple din istoria recentă a Rusiei

Vă mai aduceți aminte de aceste nume: Nord-Ost (Dubrovka) și Beslan (Dagestan)? Nume care au ținut primele pagini ale ziarelor și titlurile de seară ale emisiunilor de știri zile și săptămâni în șir, acum aproape 20 de ani. Ambele tragedii de neimaginat, în care victimele au fost cetățeni ruși, mulți dintre ei, civili.

La teatrul Dubrovka, din Moscova, pe 23 octombrie 2002, aproape o mie de spectatori s-au dus să vadă o piesa de succes: Nord-Ost, a lui Aleksei Ivaschenko. I-au luat ostatici 50 de ceceni, înarmați până în dinți. Câteva zile mai târziu, cel puțin 150 dintre ostatici erau morți.

La școala din Beslan, Dagestan, la 1 septembrie 2004, tot o mie de ostatici, dar aici, foarte mulți copii. Atacatorii: tot ceceni, veniți din republica învecinată, doritori de răzbunare asupra Rusiei cu care se aflau în război. Două zile mai târziu, 330 de ostatici morți, dintre care o tremie copii.

Bineînțeles, ce frapează și ce îndurerează la prima vedere e moartea atâtor nevinovați. Dar, cel mai important e să ne aducem aminte de mâna cui au murit ei. Pentru că cecenii într-adevăr i-au luat ostatici, dar, pe marea majoritate, nu ei i-au ucis.

In cazul Nord-Ost, în teatrul Dubrovka, forțele speciale ruse (Directoratul A, Alpha Team, al FSB) au pus capăt crizei folosind un gaz care a provocat leșinul celor prezenți: atacatori și ostatici deopotrivă. Dintre ceceni, câțiva au avut măști de gaz, și au tras în forțele speciale ruse, dar au fost copleșiți numeric. Odată intrate în teatru, forțele speciale au avut ca prim obiectiv executarea celorlalți ceceni, care nu mai prezentau nici o amenințare, fiind leșinați.  Evacuarea ostaticilor la spitale nu a fost o prioritate, și  s-a făcut extrem de lent. Tratamentul acordat a fost ineficace, pentru că autoritățile ruse  nu au vrut să divulge tipul de gaz folosit, și nici nu au oferit antidoturi, în pofida apelurilor medicilor. Astfel, în jur de 150 de  ostatici au murit imediat după intervenția Alpha Team, iar  alți 100-150 au murit în săptămânile și lunile următoare, la terapie intensivă. Mai mult de 650 au avut nevoie de îngrijiri medicale prelungite, înainte de a fi externați din spitale.

Autoritățile ruse neagă până în ziua de azi că morțile au fost provocate de gazul folosit. Chiar dacă sute de persoane au ajuns la spital, rudelor nu li s-a spus nici unde au fost internați, nici cu ce diagnostic, nici ce tratament au primit. Decesele  au fost puse pe seama lipsei de hrană și apă timp de trei zile, cât a durat luarea de ostatici. Multora li s-a trecut pe certificatele de deces, cauza ‘atac de cord’ sau ‘terorism’.  Trocul însă a fost foarte clar. Intr-un interviu dat ziarului Moskovskij Komsomolets, imediat după atac, un membru al Alpha Team a declarat folosirea gazului un succes absolut, având în vedere că altfel echipa lui ar fi putut pierde cel puțin 150 de membri în confruntarea cu cecenii.  Deci 150 de bravi ostași ai FSB-ului au fost scutiți de gloanțele cecene, cu prețul a 250-300 de civili ruși uciși, și mai mult de 600 otrăviți cu gaze chimice.

La TV rusă, Putin a mulțumit forțelor speciale, iar administrația sa a făcut tot posibilul să oprească anchetele în acest caz. Ancheta procuraturii Moscovei, și ancheta Dumei de Stat a Rusiei au fost suspendate fără a ajunge la vreo concluzie. Fostul agent FSB, Alexander Litvinienko, jurnalista Anna Politkovskaya, și politicianul Sergei Yushenkov, au adunat și furnizat presei vestice, precum și unor ONG-uri, dovezi privind gazul otrăvitor. Toți trei au murit asasinați. Până la urmă,  unele victime s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, care, în 2011 a găsit Rusia vinovată în acest caz, și a decis că victimelor li se cuvin compensații bănești.

Dovada clară că autoritățile ruse nu au învățat nimic bun din cazul Nord-Ost, a venit doi ani mai târziu, la Beslan, unde, după două zile în care cecenii au ținut ostatici aproape o mie de profesori, părinți și copii, forțele speciale ruse au lansat un atac care a avut ca singur scop pedepsirea teroriștilor, nu salvarea civililor. Intr-un interviu acordat în Novaya Gazeta în aprilie 2005, un prim-procuror rus a recunoscut folosirea de tancuri și lansatoare de rachete cu muniție termobarică, Shmel, care au distrus bună parte din sala de sport în care se adăposteau mulți ostatici. Estimările sunt că 80% din civilii ruși uciși la Beslan, au murit din cauza trupelor de intervenție ruse, numai 20% uciși de către cecenii ce îi luaseră ostatici. Din cei 330 de morți, mai mult de o tremie aveau între 1 si 17 ani.  Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronunțat și în acest caz, în 2017, arătând clar că Rusia a folosit arme letale precum tancuri, grenade și bombe termobarice, într-un atac de o violență excesivă, care a contribuit fără dubiu la moartea multor ostatici. Din nou, ca în cazul Nord-Ost, Rusiei i s-a cerut să plătească daune materiale, vina uciderii de civili și în acest caz, fiind de netăgăduit a statului rus.

Mi-am adus aminte de aceste două cazuri, când o ziarista i-a întrebat pe VP-ul american Kamala Harris și pe președintele României Klaus Iohannis, la conferința comună de presă, dacă cred că Rusia comite  crime împotriva civililor, în Ucraina. Amândoi au confirmat atrocitățile, însă imagini și dovezi avem încă puține. Dar istoria faptelor descrise mai sus ar trebui să ne prevină.  Dacă Putin a fost în stare să omoare fără a clipi sute de civili ruși, de dragul unor ‘victorii’ de carton în fața teroriștilor ceceni (și asta acum 20 de ani, când nimeni nu zicea că e nebun), ce e în stare să facă într-un război real, pe târam străin, în ziua de azi?

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Romanul de rand ( sau ” esențial”) nu pricepe mentalitatea societății ruse.
  Care e aceiași încă de pe vremea țarilor.
  Mujicul ( omul de rand) are un singur drept.
  Să moară pentru tar, soviete, Putin.
  Vezi războiul ruso japonez.
  Primul război mondial.
  Revoluția bolșevică.
  Epurările interne din ordinul lui Stalin și prin care Beria a ucis milioane de sovietici.
  Vezi al doilea război mondial.
  Afganistan.
  Războiul din Cecenia ( in primul au murit cu miile uciși de aceleasi arme sovietice ca ale invadatorului).
  Osezia, Georgia, acum Ucraina.
  Lipsa oricărui respect pentru viața umană , eliminarea fizica a oricărui opozitor , sunt constante istorice.
  Reagan a definit cândva URSS ca ” imperiul râului”.
  Perfect valabil și azi.
  Progresul e evident colosal.
  Zero barat.
  Putin nu va bate in retragere veci. Oricât ar costa.
  Nu e banc. E declarația lui personală. Deci ce „diplomație” poți susține când interlocutorul e cu pistolul in mana și gata să ucidă pe oricine ? Amici sau ” inamici”?

 2. Latura criminala a lui Putin s-a devoalat inca din 1999, cand, pentru a crea un casus belli cu cecenii a ordonat aruncarea in aer a trei blocuri din Moscova!Ca sa folosesc o expresie „consacrata”,echipa FSB a fost demascata de cetatenii unui bloc in timp ce descarcau sacii cu substantele explozibile, sub scara blocului.Au dat in balbaiala,prezentand diverse explicatii, ancheta finalizandu-se in maniera ruseasca!A continuat reprimarea crunta a poporului cecen, bombardarea gen Germania din WWII.Ecce homo-criminal care accum ameninta lumea!

  • păi și în războiul din Cecenia au omorât ruși care formau majoritatea populației civile din orașe, care erau bombardate nediscriminat pe lângă luptătorii ceceni murind mult mai mulți ruși civili care se aflau în zona bombardamentelor

 3. Arta militara presupune obtinerea victoriei cu pierderi proprii minime (umane si materiale), cu cat mai putine victime colaterale dar si cu limitarea pierderilor inutile pentre adversar (supramortalitatea). Ceea ce observam zilele acestea pare sa fie departe de arta militara si ne schimba perceptia asupra capacitatii militare a marilor puteri.

  • E mai bine sa capturezi inamicul intact (sau sa ti-l faci prieten), decat sa te lupti cu el. Politica externa rusa merge total impotriva acestui principiu.

 4. Da, Putin e un om rau, tare rau, sunt perfect de acord cu aceasta afirmatie.

  PS Va amintiti de bombardamentele din Coventry, 1940? Cica englezii ar fi stiut de el, dar nu ar fi avertizat populatia ca sa nu se afle ca au reusit sa decodeze masina ENIGMA.
  PPS Helmut Schmidt povestea ce probleme a avut cu terrorismul RAF si a hotarit sa nu cedeze santajului.

 5. Intrebarea din ultima fraza a articolului e retorica ! Daca totusi cineva nu o considera astfel, raspunsul il avem dat inca de acum 17 zile si zi dupa zi el a devenit, din nefericire, tot mai cuprinzator si mai tragic !

  PS. Ascensiunea lui Arturo Ui trebuia demult oprita !

 6. Rusia de cand exista n-a dat 2 bani pe civili, uciderea acestora facand parte din politica lor interna ca elitele sa-si poata excercita putera la nevoie prin teroare, vezi Stalin si altii.

 7. pai epidemia de caderi de la etaj, de inhalatii cu noviciok, reprimarea salbatica a oricarei manifestari anti-regim, astea nu sunt tot despre cetateni rusi obisnuiti? acum si-au luat copiii din fatza calculatorului si i-au trimis sa omoare oameni in alta tzara sau sa fie ei insisi omorati. Dar daca rusii se preteaza la asa ceva, in schimbul ego-ului lor satisfacut ca tatucul poarta natzia spre noi victorii, inseamna ca-si merita soarta. Doar nu mi-o fi mila de ei.

 8. Check, re-check, double-check,

  „Fostul agent FSB, Alexander Litvinienko, jurnalista Anna Politkovskaya, și politicianul Sergei Yushenkov, au adunat și furnizat presei vestice, precum și unor ONG-uri, dovezi privind gazul otrăvitor. Toți trei au murit asasinați.”
  Până azi locuitorii Rusiei lui Putin află numai din TV als statului controlat de Putin ce se întâmplă în Ucraina, ce se întâmplă în Rusia, ce se întâmplă în lume. Mediile din opoziție auf fost eliminate în Rusia lui Putin, acum ultimile două, TV Echo Moscova etc. Organizațiile din opoziție ca Memorial, inițiat de Sacharov, au fost interzise. Marea majoritate al rușilor de azi văd la TV numai ce spune Putin, cred numai ce vine de la TV al Rusiei. Foarte puțini ruși se informează azi prin radio din democratiile libere și de la TV din țările vecine. Cred că e o problemă nerezolvată dacă nu se realizează transmiterea de mai multe informații reale locuitorilor Rusiei. Internetul nu prea e folosit de ruși pentru informații din occident (ceva mai mult la tinerii ruși în mediile sociale, dar mai puțin cu informații despre războiul lui Putin în Ucraina).
  Check, re-check, double-check,
  metodele unui jurnalism independent și profesional nu au șanse azi în Rusia lui Putin.
  Nimic nou în est? Iarăsi un război rece plin de minciuni, dezinformații și diversiuni de la Moscova lui Putin?

 9. Formatia mea e de cercetator, adica nu cred nimic, nu iau nimic de bun, ci doresc sa ma las convins.
  O strategie e sa citesc un anumit articol cu ochii inchisi, vorba vine, adica sa fac abstractie de cine-l scrie, cine-l publica, care e orientarea respectivei platforme.
  Daca as fi citit acest articol legat la ochi as fi facut pariu ca e scris de niste degete manichiurate, din categoria oameni de bine, aceia care intorc si celalalt obraz cind sunt pocniti, aceia care condamna pe acela care a impuscat hotul care a intrat in casa si a violat fata. Desigur un adept al lui Obama, care Obama, fie vorba intre noi, nu prea a fost in Guantanamo.
  Ca nu exista numai sindromul Stockolm, exista multe alte sindroame in care teroristul e victima de fapt.
  Pin-la urma totul se reduce la sa omor 9 insi pt a fi sigur ca-l prind si pe criminal, al zecelea, procedura cunoscuta in istorie ca decimare, sau sa las sa fuga 9 criminali, din grija de a nu omori un nevinovat?

  Dar e prea complicat, mult mai simplu e sa spunem ca Putin e un criminal, si e chiar adevarat.

  • Decimation (Latin: decimatio; decem = „ten”) was a form of Roman military discipline in which every tenth man in a group was executed by members of his cohort.

 10. Cât de mult îi pasă lui Putin de civili? Raspuns : nu ii pasa, si vedem asta la TV zilnic, si uneori, de ce sa nu marturisim?, plangem in tacere!

 11. Da. Eu cred ca rusii sunt si foarte egoisti. Nu pot sa cred ca tinerii nu au transmis parintilor /rudelor ce se intampla in Ucraina. Nu cred ca dupa una/doua postari pe Facebook /tweeter a fost blocat accesul la diversele site-uri.
  In plus, locuitorii din zonele de frontiera aveau acces la retelele de telefonie mobila din tarile vecine deci si la informatii reale.
  Mai degraba cred ca a fost vorba de “nu e razboiul meu” si de mandria “le aratam noi cine e Maika Rossia”

  • „Nu va temeti. Eu am biruit Lumea”.

   Kiril se va uita la ceasul lipsa pe lumea cealalta (aluzie la poza trucata, insa pe jumatate, deoarece ceasul se mai reflecta in lacul mesei).

 12. Cred ca lucrurile trebuiesc acum privite si de cealalta parte a baricadei. Si in Ucraina, grija pentru civili trebuia ,de acum 3-4 luni, avuta in vedere prin evacuare din marile orase. Au murit oameni nevinovati, doar pentru simplu fapt ca locuiau in blocuri de 8-12 etaje.

 13. Buna intrebare….. Dar f.prost alese exemplele.
  Sincer, regret sa spun dar aceasta alegere denota neintelegerea situatiilor atat de grave/extreme. Mizele sunt teribil de ridicate, timpul de reactie f.scurt si implicatiile enorme. La fel si riscurile ptr.decidenti si executanti (cu referire stricta la cei statali). Judecatile ulterioare sunt usor de facut, mai ales din perspectiva contrafactuala.

  Important e de retinut ca teroristii ceceni si internationali islamisti implicati, in grozaviile din exemplele din art., au afirmat si au demonstrat, inainte de asaltul fortelor de securitate ruse, ca „socotelile lor cu viata sunt incheiate, stiu ca o sa moara….” si ca nu vor pregeta sa unleash hell in caz ca cererile lor nu sunt satisfacute PE LOC. Asa ca singura optiune a fortelor de securitate a fost de a actiona decisiv si masiv ptr.a salva ce mai era de salvat. Evident ca a fost o evaluare in sensul tragic a ce e preferabil…..in conditiile date. Tinand cont de faptul ca orice negociere avea sanse mici de succes.
  Autoarea spune ca „Atacatorii: tot ceceni, veniți din republica învecinată, doritori de răzbunare asupra Rusiei cu care se aflau în război.” Prin urmare, „razbunarea” NU presupune revendicari ce urmeaza sa fie indeplinite de cel atacat sau un schimb oarecare ci a-l face pe cel atacat sa plateasca acelesi pret (sau mai mare) pe care l-ar fi platit, odata, atacatorul de astazi. Ochi pentru ochi, dintre ptr.dinte! Nu?!? Ce le ramanea de facut rusilor?!?
  Odata ce am ajuns la concluzia ca e vorba despre razbunare ce mai este de negociat??! Logic&rational optiunile se reduc la anihilarea urgenta a atacatorilor. There’s no way around it.
  Ma mir cum de autoarea pare sa nu inteleaga astfel de chestiuni. E prof.de stiinte politice. Or, asta presupune, by default, si rationalizarea unor decizii politice incomode, triste si poate tragice dar necesare si urgente.
  Evident ca mie mi-e usor sa scriu de la „adapostul” anonimitatii platformei si speculand doct :-)) , privind relax la vremea insorita de-afara unde nu se aud zgomote teribile de razboi si nici nu se petrec fapte care sa ma afecteze direct precum cele din exemplele din art.

  Inca un aspect. In ceea ce priveste terorismul US au o politica afirmat public de N ori: nu negociem cu teroristii !! De ce oare?!?
  Ah, sigur ca vor negocia in secret, totusi. De ce? Pai tocmai ptr.ca orice neajuns, derapaj, greseala ajunge sa fie subiect al culpabilizarii de catre unii care au beneficiul ca nu trebuie sa ia decizi dure.

 14. Da, si tot Anna Politkovskaya afirma in „Jurnal Rusesc” si „Rusia lui Putin” ca Putin a orchestrat si inscenat cele doua „atacuri teroriste” de la Beslan si teatrul Dubrovka, pentru a parea un „erou” in ochii rusilor si un mare luptator, salvator al Rusiei de teroristii ceceni. Despre atrocitatile din Cecenia, nu mai vorbim. A mai existat un atac terorist bizar, cand au sarit in aer doua blocuri intr-un cartier din Moscova, iar acuzatiile s-au indreptat tot spre ceceni, Rusia declansand astfel conflictul din Cecenia. Cam acesta este Putin.

  • In afara de speculatii si deductii, in registrul exaltat, exista vreo proba ca sustinerile (strict pe aceasta tema) Annei Politovskaia ar contine niscai adevar?!?
   Ah, ca a capitalizat de pe urma acesto tragice evenimente e f.posibil/probabil. Dar ca le-a inscenat el……

 15. Rusilor nu le-a pasat de proprii cetateni, rusi, nici cand au aruncat in aer blocurile alea din Moscova ca sa dea vina pe nazisti, pardon, ceceni!
  De ce le-ar pasa vreo data, de ucrainenii rusofoni/ de rusii ucraineni rusofoni, de ucraineni si noi toti in general?
  (ce, securistilor/ militienilor/ militarilor in general le-a pasat de voi cand v-au impuscat de atatea ori ca in 1907 sau de revolutie?

  De ce credeti ca nu le pasa deloc de voi, doar aveti cetatenia aceluiasi stat si sunteti cica romani?
  (pentru ca de asta sunt platiti si primesc diverse privilegii, in haita – iar voi hraniti Haita cu fiinta voastra!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Anca Turcu
Anca Turcu
Anca Turcu este doctor in științe politice și profesor de politici comparate la University of Central Florida. Născută la Brașov, s-a stabilit in SUA după terminarea liceului și a urmat studiile universitare si post-universitare la University of Texas at Dallas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro