joi, noiembrie 30, 2023

Câteva amintiri din „epoca Năstase”

Nu îmi mai fac vreo iluzie că românii îşi amintesc, ştiu sau mai vor să ştie ce au trăit înainte de 1990. Dar îmi e greu să accept că au uitat sau nu mai vor să ştie nici ce au trăit în urmă cu zece-doisprezece ani, în „epoca Năstase”. Aş dori să le spun, în acest moment în care mulţi dintre noi par să fie lăcrimos loviţi de amnezie, ce imagine mi s-a gravat mie în minte când se vorbeşte de anii 2000: imaginea unui grafician, Dan Erceanu, director pe atunci al Bibliotecii Naţionale, ridicat cu cătuşe la mâini şi instalat într-o celulă la Rahova. Omul era hipertensiv, supraponderal şi a primit, odată adus în celulă – şi asta ca să simtă mai bine ce făcuse şi cu cine îndrăznise să se pună – patul de sus.

Recent, s-a inaugurat fastuoasa clădire a Bibliotecii Naţionale. Scheletul care se înălţase în orizontul măreţului proiect al Casei Poporului şi al bulevardului Victoria Socialismului avusese de la bun început această destinaţie. Prin 2002, premierul de atunci, Adrian Năstase, şi-a dorit clădirea la care se tot lucra – ca sediu al guvernului. Cel din Piaţa Victoriei, de provenienţă interbelică, nu mai corespundea gusturilor faraonice ale deceniilor din urmă. Directorul Bibliotecii, Dan Erceanu, şi-a apărat patrimoniul şi a refuzat să accepte schimbarea funcţiei clădirii. S-a adresat ambasadelor, şi-a mobilizat colegii de breaslă, intelectualii au ridicat glasul. În timpul uneia dintre vizitele făcute pe şantierul Bibliotecii, flancat de Şerban Mihăilescu, secretarul general al guvernului, Erceanu a trăit o scenă halucinantă. A simţit la un moment dat un cot între coaste şi a auzit, şuierate printre dinţi, următoarele vorbe: „O să vă ia mama-dracului pe toţi ăştia ai voştri cu societatea civilă!” Şi a urmat o înjurătură fioroasă. Astăzi, datorită tenacităţii de-atunci a lui Erceanu, românii au una dintre cele mai impunătoare biblioteci europene.

Răfuiala a venit la scurtă vreme. Lui Dan Erceanu i s-a înscenat o poveste cu „păgubirea statului român cu 1 milion de dolari”, şi asta pentru că ar fi permis unei edituri străine scanarea unui manuscris medieval aflat în patrimoniu. Românii nu au fost şocaţi de stilul americano-latin în care un premier îşi regla conturile cu unul dintre intelectualii ţării. Nimeni, până astăzi, nu i-a mulţumit lui Erceanu pentru existenţa noii Biblioteci Naţionale şi nu ştiu să fi existat vreo reparaţie prin justiţie (sau altfel) pentru trauma care, cu comandă de la vârf, i-a fost provocată. Câţiva dintre ziariştii care înainte de 2000 erau tare vehemenţi (după 2005 au devenit de-a dreptul sângeroşi), atunci, în epoca Năstase – dar, desigur, nimeni nu-şi mai aminteşte nici de asta – au tăcut mâlc vreme de patru ani, de teama că ei şi ziarele lor nu vor mai primi tainul care lua forma banilor de reclame venite de la Ministerul Economiei, Transporturilor sau al Comunicaţiilor. (Ce ingenios! Cu banii noştri erau mituite ziarele.)

A plâns atunci cineva, i-a fost cuiva milă, când a văzut un intelectual trimis la închisoare în cătuşe din setea de răzbunare a unui stăpân vexat? Sau, poate, în mentalul colectiv de astăzi cetăţeanul de rangul doi Erceanu, un biet artist plastic şi şef de Bibliotecă Naţională, nu poate sta pe acelaşi cântar cu un „cetăţean suprem”, căci prim-ministru?

Vorbesc fără patimă, vorbesc doar din aducere-aminte. Era şi epoca ziariştilor bătuţi (a celor câţiva, care nu-şi uitaseră meseria) şi a altora, din Timişoara, dispăruţi. Mai era epoca în care la una dintre televiziuni rula nu ştiu ce serial italian (Caracatiţa?) şi ştiu că se făceau analogii între tehnicile mafiote de acaparare a instituţiilor statului descrise în film şi felul în care se organiza, tentacular, corupţia la noi. Ţin minte că, prin 2001, m-am văzut cu un fost prim-ministru din epoca lui Constantinescu. Şi că mi-a spus: „ Ehe, furam şi noi, da’ vă spun sincer, furam ca găinarii. Ăştia, domle, fură ca profesioniştii de mare clasă!” Nu mai ştiu ce precumpănea în glasul fostului premier pre-năstăsian: invidia? admiraţia? un dram de dezaprobare? Mai ţin minte că ne-ntrebam cu toţii pe atunci, uitându-ne la pululaţia de „baroni locali” (atunci a intrat, vă amintiţi? sintagma asta în limba română, cu referire la liderii politici locali) şi la bogăţiile adunate de miniştrii şi prim-miniştrii noştri socialişti şi democraţi: De unde naiba se îmbogăţesc în halul ăsta dintr-o simplă leafă? De ce nu-i întreabă nimeni, ca-n Franţa sau Germania, de provenienţa caselor, tablourilor, limuzinelor şi a bijuteriilor?

Cum se face că le plângem astăzi de milă tocmai celor care, furându-ne prezentul de atunci, ne-au mai furat o bucată de viitor? N-ar fi mai înţelept să ne plângem nouă de milă pentru situaţia în care am fost aduşi?

Pe domnul Năstase am apucat să-l cunosc, în treacăt, înainte de 1990, la party-ul unui astrolog iubitor de tablouri. După ’90, i-am urmărit evoluţia ca şi cum m-aş fi uitat la un film. A urcat spre putere venind dintr-o lume care românilor le-a rămas şi până astăzi ocultă şi în care roluri importante jucau antrenorii post-Pacepa ai tinerilor „activişti”, de tipul Ristea Priboi, ajuns o vreme consilier al premierului Năstase şi dispărut apoi, în urma protestelor vehemente ale presei, se pare că undeva pe Coasta de Azur. Ce m-a uimit în urcuşul lui pe pârtia puterii a fost aerul de despot oriental pe care începea să-l respire, dar combinat cu ceva din rolurile jucate de Marlon Brando în filmele lui Francis Coppola. (De altfel, perindarea recentă pe la patul de spital te duce cu gândul la primenirea vechii echipe cu o generaţie tânără şi răzbunătoare, în care rolul lui Brando l-a luat Al Pacino.) Inadecvarea dintre cadrul democratic afişat al societăţii şi strângerea pârghiilor puterii într-o singură mână era, cred că pentru mulţi dintre noi care ne legănam în iluzia democraţiei, frapant. Drama lui Adrian Năstase este drama tuturor celor care, prin deţinerea neîngrădită a unei funcţii supreme într-un stat necopt democratic, se aşază, psihologic, deasupra oamenilor, uitând că prin failibilitate istorică şi prin caracterul trecător al trupului, ei nu sunt, aşa cum nu suntem nici unii, decât nişte bieţi omuleţi. Faptul că, judecat şi condamnat în unanimitate pe un dosar care conţine fapte, el nu-şi poate interioriza vina, arată că, psihologic, se aşezase şi rămăsese în punctul în care nu mai împărtăşea cu semenii săi consensul infracţiunii, al culpei şi al răspunderii. El pentru el, indiferent ce ar fi făcut sau făcuse, devenise, ca urmare a supradozei de putere pe care o ingurgitase, necondamnabil. România nu a condamnat în premieră după ’90, aşa cum se spune, un prim-ministru, ci un om drogat de putere într-o ţară care nu se putea desprinde de modelul despotului oriental drogat de putere. Iar genealogia acestui despot bate departe şi pare mereu actuală, de vreme ce coboară de la „Marii Regi” al Persiei din secolele VI şi V a. Chr. (aţi auzit de Cyrus şi Darius) şi urcă, la mica noastră scară, până la „secretarul general al Partidului”, Ceauşescu.

Şi mai e ceva. Fiecare viaţă are abisurile ei din culise. Nu ştiu de ce, dar n-aş dori deloc să ajung să-mi arunc o privire în abisul şi culisele vieţii domnului Năstase. Cred că sunt nespus de complicate. Îmi ajunge ce am văzut cu toţii în aceşti douăzeci şi doi de ani. Şi pe care, pentru a evita derapajele judecăţilor de azi, nu avem decât să ni-i aducem aminte.

Distribuie acest articol

139 COMENTARII

 1. Frumos articol. Mi-a reamintit de odioasa guvernare Nastase. Stiu ca oamenii stateau cu frica de el in toate institutiile statului!….

  • Felicitari dl. Liiceanu! E bine sa stim ca in aceasta masa amorfa de votanti exista oameni ce au puterea de „a a duce aminte”. Felicitari!

  • Aducerile aminte ale lui Liiceanu cu privire la o epoca in care nu s-a simtit in apele lui nu seamana nicicum cu umilinta noastra traita in guvernarea PDL. Desigur, de la inaltimea scaunului pe care-l ocupa, nu mai vede si nu-l mai intereseaza soarta plebei. Doreste sa se raportezef mai mereu in trecut fara sa caute atitudinile ostile promovate intr-o guvernare de trista amintire ca cea a PDL. Pentru ca sint prea multe exemple in acest sens, nu are rost sa redau vreunul, de teama ca as ocupa un imens spatiu si cu siguranta un fan Basescu l-ar trece cu vederea.

   • Draga doamna Valeriana, guvernul Nastase a devalizat tara prin furturi. Atunci s-au pierdut resursele petroliere si multe altele. Mii de muncitori au fost facuti someri si fabricile au fost privatizate cu 1 euro si vandute la fier vechi. Umilintele pe care le suportati sunt din cauza lui, a lui Adrian Nastase. Guvernul Ponta a inceput devalizarea resurselor energetice ale tarii, asa ca trebuie sa va asteptati la umilinte si mai mari. Recomandarea mea este sa investiti intr-o lapa pe gaz si un evantai… si nu uitati in toamna sa votati tot cu USL-ul pentru ca asa o sa traiti bine!

    • Cu asemenea argumente crezi ca mai putea incheia Romania acordurile de aderare la UE? Oricum performantele economice ale guvernarii Natase au fost mult mai bune decit cele ale guvernelor PDL. Chiar si in politica externa am fost mai performanti, nu ca Baconschi preocupat cum sa aduca 1 milion de voturi PDL-ului din Diaspora. Si, i-ai vazut cumva saracind pe liderii PDL in guvernarea Nastase? Ca in cea a lui Boc nici vorba de asa ceva.

     • D-ra/D-na Valeriana, nu stiu daca au saracit sau nu PDL-istii, dar un lucru a fost interesant in guvernarea PDL, acela ca au aparut pe la tribunal si prin presa PDL-isti corupti. Interesant lucru ca in guvernarea Nastase toti PSD-istii erau curati, presa nu vorbea despre nu stiu care primar/prefect/deputat/senator membru PSD care sa fie cercetat in vreun fel. Toti erau curati. Am sentimentul ca vom avea din nou parte de liniste si oameni „cinstiti” in Parlament si Guvern, dosarele se vor bloca din nou ca prin minune.

      • Mda, mare nenorocire, aveti dreptate. Au furat si ai din PDL, dar bazele sistemului mafiot si al dispretului fata de natie le-a pus PSD, Nastase fiind cel mai dezgustator personaj politic de dupa ’89. Ucenicul zelos, plagiatorul ignorant, procurorul de renume mondial ce voteaza cu infractionalitatea (inclusiv la propriu), este sub vraja farmecului maestrului scapat de sinucidere. II duce faradelegile mai departe fiind marioneta scalilor cu experienta.
       Oricum am da-o, suntem condamnati. Ca-s useleii ca-s pedeleii, tot spre dezastru ne conduc. Si noi ii urmam. Ca vitele/oile/alte categorii de animale cuminiti si ascultatoare.

     • Romanii din diaspora au ajuns sa lucreze acolo din cauza guvernarii Nastase, daca nu ma insel. Mai apoi, cei plecati la lucru stiu mai bine ce se intampla in Romania, si nu sunt asa de usor de manipulat. Ar trebui sa va deplasati, sa va mai miscati mintea. Nu sa pupati moastele lui Iliescu si Nastase.

   • Daca in perioada PDL a-ți fost agresata ,aveti un gol de memorie pt perioada Iliescu-Nastase.
    Aveti rabdare si tratați-vă pt memorie, in viitoarea perioade a puiului lui Nastase, Pont -USL.

   • @ valeriana
    nu stiu ce varsta ai, nici nu ma intereseaza! din pacate ai trait degeaba si pe alaturi! daca nu m-ar atinge si pe mine ti-as dori o guvernare uslista in plina criza (2008-2010) cu aterizare fortata langa ungaria si grecia.
    pacat de viata ta!

    • Coane, din nefericire am trait acele momente cind buldozerele ceausiste au trecut prin gradina mea, am alergat dupa o piine in pluspentru ca nu-mi ajungea cea de pe cartela si nu deschideam gura de teama sa nu-mi pierd libertatea. Si acum alerg dupa o piine in plus, mai ales ca guvernarea de trista amintire a PDL ma trimitea dupa firimituri. Nu sint un asistat, asa cum ti-ai fi imaginat, dar nici nu accept ideea ca trebuie sa mi se ia ca am destul iar guvernul trebuie sa-mi faca o telegondola sau un parc in padure. Daca ma doare ceva, merg la spital, asta daca mai am unde, dar nu ca sa ma vait, ci sa alin o durere a celor care au devenit bataia de joc a guvernantilor portocalii. Nu dau doi bani pe ce zic unii ca se fura, dar sint in stare sa-mi dau piinea cistigata in plus celui care nu ma mai trateaza cu aroganta si umilinta asa cum a facut-o Boc. Epoca Boc!

     • Stimabila domna, ai insiruit si din trecut si din prezent starea romanilor, si totusi multi, foarte multi romani nu se plang ca au stat la coada la carne, zahar, oua, etc, se bucura; multi romani traiesc dramele din sistemul sanitar, nu se plang pe forum, se plang in familiile lor. Nu esti cu nimic mai deosebita decat restul milioanelor de romani, insa esti mult mai deosebita pentru ca esti gata sa-l sustii pe un om care a facut din tara asta propriul imperiu, care nu are nici macar decenta sa mearga linistit in inchisoarea de lux deja pregatita de amicii din psd. Din vorbele tale deduc ca esti un bugetar, care a pierdut ceva banuti la salar. Ghinion, mediul privat pierde din 2008 bani multi din cauza crizei, si totusi nu am vazut nici o petitie sa le „dea” cineva banii pierduti. Am vazut in schimb profesoara universitara cu un salar de 7000 lei redus la 4500 lei si care plange de ti se rupe inima… Pe maica-mea cu pensie de 800 lei nu am auzit-o sa planga! Ops e trecut de ora 15, nu cred ca mai esti la servici…bafta!

     • Femeie, aroganta in politica a fost inventata de Nastase cu „ouale” lui…
      Tot el este cel care a introdus conducerea de tip dictatura democrata, OUG peste OUG, nu mai aveai o lege fundamentata cat de cat, totul era dupa cum o cerea partidul si liderul, Nastase a fost primul care a adus parlamentul la rolul pe care il are si in prezent: NUL.

   • Valeriana nu este suficienta pentru a va trata starile psihice patologice. Aveti nevoie de o sedinta la un psiholog bun. El va poate indruma spre un psihiatru bun.
    Multa sanatate… ca cinste gasiti in doctoratul lui Ponta!

   • Valeriana, numele tau este plagiat dupa o planta vindecatoare, cand de fapt numele tau adevarat este Marijuana, o planta la fel de HALUCINOGENA precum comentariile de postac pe care le scrii!!!

 2. Foarte bune observatiile,domnule Liiceanu.Ar fi trebuit sa nuantati relatia cu Ristea Priboi,sa amintiti de casierul personal Remus Truica si faptul ca a fost casatorit de doua ori cu fete de ministrii comunisti.Caracterul lui l-a facut adaptabil unei noi oranduiri spoite,cu aceleasi personaje si agenti secreti ai fostului regim.Si-a asigurat si continuitatea ,ca un despot ce este:fiul sau ,Andrei,va deveni o vuvuzea a tatalui,un viitor deputat sub aripa urmasului lui Priboi si care,la momentul oportun le va servi interesele tuturor urmasilor protipendadei comunisto-securiste.

 3. Eh Nastase! Am aflat si elemente hazlii despre bonomul vanator: cica-si vopsise trabantul in negru, numai sa para masina a cepexului … daca e adevarat, spune muuult despre dorinta sa de parvenire.

 4. Interesanta si actuala idee: „Ţin minte că, prin 2001, m-am văzut cu un fost prim-ministru din epoca lui Constantinescu. Şi că mi-a spus: „ Ehe, furam şi noi, da’ vă spun sincer, furam ca găinarii. Ăştia, domle, fură ca profesioniştii de mare clasă!” Nu mai ştiu ce precumpănea în glasul fostului premier pre-năstăsian: invidia? admiraţia? un dram de dezaprobare? Mai ţin minte că ne-ntrebam cu toţii pe atunci, uitându-ne la pululaţia de „baroni locali” (atunci a intrat, vă amintiţi? sintagma asta în limba română, cu referire la liderii politici locali) şi la bogăţiile adunate de miniştrii şi prim-miniştrii noştri socialişti şi democraţi: De unde naiba se îmbogăţesc în halul ăsta dintr-o simplă leafă?”

  Da, d-le Liiceanu, aveti dreptate pentru atunci, si aveti dreptate pentru acum. Lista imbogatitilor dintr-o leafa si a „tunarilor”, baronilor si baietilor destepti s-a triplat sub Basescu, mai ales in perioada prim-ministeriatului Boc.

  Nu sar in sus de bucurie ca Nastase a fost condamnat. Cazul a fost prost instrumentat si asta risca sa descalifice si ideea de justitie si ideea ca „a meritat-o” sau ca „s-a facut dreptate”. De data aceasta s-a facut, din pacate, un abuz. Am memoria buna, si stiu ca Nastase merita multe, dar nu in acest mod.

  Ce sper eu este sa se deschida larg usa Rahovei, cu dreptate bine facuta, pentru toti si pentru toate. Daca ar fi sa se faca dreptate, asta ar inseamna ca n-o sa mai am pe cine vota, nici la locale, nici la generale. Ca oricum, nu pot sa vorbesc de Noua Republica pura si dura ca despre o alternativa. Eu nu votez extremisti.

  • Cataline, ti-a dat nasul tau sarcina pe linie DSS sa discreditezi uriasul pas inainte pe care-l face justitia din Romania? Recunosc aruncatul cu namol de la o posta, dar pentru cineva in floarea varstei ca tine – nu suna deloc bine.

   P.S. Daca te intrebi cum de ti-am ghicit prenumele – e simplu, dupa ultima propozitie. Pentru tine liberalism inseamna trecerea de la comunism la neo-comunism pastrand latura nationalist-ceausista. Pentru restul lumii inseamna altceva.

   • Ce „pas inainte” (si inca urias!) a facut justitia?

    Nastase merita 10 inchisori… insa acest proces (strict acesta!) este o porcarie de proces, un abuz etc.etc… adica o dovada clara ca justitia a facut un pas inapoi!
    Cat despre procurori… vai, mama lor! sa nu fie in stare sa aduca la dosar nici macar o dovada…

    Sa repari niste abuzuri prin alt abuz, aia NU E JUSTITIE! Nu e nici o diferenta (ca schema) intre procesul lui Ceausescu si procesul lui Nastase. Ma intreb daca in spatele celor 2 procese n-or fi stat aceleasi persoane… eu nu cred in „coincidente”…

    • Stimabile, procesul nu a fost un abuz, a fost o smecherie! Cam cati ani de puscarie crezi ca ar fi luat Nastase daca era gasit vinovat, de exemplu, in afacerea OMV – Petrom? Poate mai tii minte consternarea opiniei publice la achitarea ipochimenului. Asa ca a fost gasita aceasta speta, a fost „pedepsit” la doi ani cu executare (din care o sa faca doar vreo opt luni – adica sase prin spitale si maxim doua in celula, nici acelea consecutiv) si gata! Gura lumii a fost inchisa iar nababul de Cornu o sa-si vada linistit de pensie, la pescuit si vanatoare. Probabil chiar tentativa de sinucidere este o parte a acestui plan – cum altfel era sa stie lumea de cate boli sufera (sic!) individul? Acum vedeti, stimati postaci, cum a facut Justitia „pasul inainte”? Ia sa fi furat un amarat o paine ca sa duca ceva de mancare propriilor copii subnutriti, sa vedeti ce repede lua cinci ani cu executare! Daca traia astayi, nenea Iancu ar fi rostit iarasi cu aceiasi ironie: „Bravos Romanie, halal sa-ti fie!”

   • Nu sint Catalin, ma confundati. Lumea e mare, si probabil sint mai multi aceia care nu voteaza extremisti, cu atit mai putin cind acestia se constituie in mici facaturi de ocazie, cu gura mare si idei putine si in genere rasuflate.

    Noua Republica se anti-recomanda singura, si se va discredita singura, eu n-am cu ce s-o ajut. Numai din cauza ifoselor si apucaturilor membrilor ei. Nu-mi plac persoanele, nu-mi plac ideile, nu-mi plac sustinatorii. Asta nu inseamna ca-mi place opusul, sau ca as considera ca situatia actuala este mai buna.

    Si in genere, fiind eu cine sint, si pentru dvs. de neghicit, opiniile si sprijinul meu nu sint cumparabile, ele nefiind de vinzare. Greu de inteles acest lucru, nu/

  • argumente ? exemple ? fara acestea, ce spui tu este doar retorica goala !

   este escris ceva in aricol legat de Noua Republica ?

   si atunci ?
   eu cred ca tu sau sefi tai intuiesc de unde vine pericolul si actionati in consecinta, discreditand oriunde puteti Noua Republica
   Stiu, e ordin sa fie facuti extremisti desi numai extremisti nu sunt.

   • Ba da, sunt extremisti. De dreapta. Intr-o tara eminamente stangista si reticenta la schimbare, in care munca si dezvoltarea individuala prin munca sunt niste povesti de adormit copiii spuse de imperialistii vestului, Noua Romanie este un partid extremist.

  • Stimate Domnule Liiceanu,

   Sa nu uitati sa va amintiti si de cazurile Ritzi, EBA-Europarlamentar, Udrea, Anastase si chiar Mihaileanu. „Fara patima, doar din aducere-aminte”. Faptul ca un oarecare marinar, trimis la Anvers prin grija directa a Cabinetului Nr. 2 (pentru cei mai tineri, acolo avea locul de munca Elena Ceausescu) a ajuns sa fie simpatizat si votat in 2 randuri de romani, consider ca face parte din destinul tragic al poporului nostru.

   Chiar candidatul Basescu, devenit apoi presedinte jucator-judecator, amintea in 2004 despre blestemul romanilor de a fi obligati sa aleaga intre 2 comunisti. Scena oglinzii, doar din aducere-aminte.

   Mi se par nepotrivite manelele portocalii pe mormantul politic al lui Adrian Nastase. Sunt perfect de acord cu „Fluieratorul” sa se deschida usile la Rahova iar justitia sa-si faca treaba corect si in spiritul adevarului.

   Pe Adrian Nastase il astept ca publicist, dupa ispasirea pedepsei. Lui Traian Basescu i se cuvine usa din dos a istoriei, pentru ca poporul la care mai demult insista sa se intoarca, i-a intors demult spatele.

   • Ce repede uita romanii !!! In timpul cui s-a privatizat Alro, Petrom, Midia Navodari, Brazi, etc.??? Stiti cati oameni nevinovati au fost bagati cu japca la puscarie dor din motivul ca nu dorea sa intre in sleahta PSD-ista ???!!!! Chiar credeti ca ii doare pe vreunul din PSD de oamenii amarati asa cum se dau loviti la TV ?? Dac credeti toate astea si ati uitat tot se sa intamplat, va meritati soarta.

    ps. Noua Romanie va fi viitorul !!! Cei doi lideri, CN si MRU sunt cei mai potriviti pt situatia actuala a Romaniei. Nu credeti ?? Veti vedea la alegeri in toamna !

  • Daca Base era in locul lui nastase si cazul era instrumentat prost ,tot asa sarea-i in apararea lui?S-au atunci justitia era corecta !

   • @alt om: Stii ce-am observat? Ca aproape toti aia care-l apara pe Nastase, USL, deci pe comunisti/securisti in general, aproape toti fac greseli grave de scriere.

    Oare de ce? :)

 5. abisul vietzii tovarasului profesor de stefan gheorghiu este foarte asemanator cu al majoritatzii indivizilor ajunshi astazi in virful societatzii.tzarani in copilarie,membri pcr ishti evidentziatzi transformatzi de revolutia furata,ha, ha in democratzi de romanica

 6. mai multi oameni trebuie sa iasa in fata cu astfel de articole, altfel lumea uita (plus ca multi nu au ce uita pentru ca nu au stiut niciodata).

 7. Ceea ce m-a frapat este iresponsabilitatea politicienilor care ii tot deplang soarta.Nu mai spun de ziaristii care incearca sa prezinte condamnarea ca pe o rafuiala politica.Noi toti Roamnii am trait perioada Nastase si sincer a fost o bataie de joc la adreasa tarii acea guvernare plina de arogante. Condamnarea aceasta dovedeste ca justitia tinde sa devina libera iar Nastase nu a primit decat ceea ce merita.

 8. Dle Liiceanu, daca PSD va repeta (desi, sper sa nu se mai intample asta, UE nu ne va mai lasa) tragica guvernare de tip Nastase -Iliescu, cui va trebui sa-i multumim? Sa nu-mi spuneti ca nefericitului popor roman si , ratacit cumva printre indivizi partinici , unui anume domn GL…

 9. Simt un soi de neputinta amestecata cu scarba. Un popor de mamaligari, cu ifose de intelectuali care a juns pe treapta de jos a imoralitatii. E multa ticalosie la mijloc, calcule meschine ale unei majoritati care nu-si poate depasi statutul de tarani smecheri. Nu c-ar avea memoria scurta. Dimpotriva. Stiu foarte bine sub cine au putut fura in voie. Au furat ei? De ce sa-i condamnam atata timp cat ne-au lasat si pe noi sa traim( adica, sa ne vedem de gainariile noastre)? Ma obsedeaza imaginile de domeniul absurdului de la mitingul din fata spitalului de urgenta Floreasca. Caragiale? Ionesco? Kusturica? O adunatura de retarzi care urlau, se agitau, aplaudau cantau: „si-altadata, si-altadata o s-o facem si mai lataaaa”. Mai lata de-atat? O, Doamne…

  • Lasati poporul in pace! cei care topaiau si aduceau ofrande sunt activistii de partid si profitorii regimului Nastase. C-au fost si din astia…cum au fost si profitori ai regimului comunist care inca-l plang pe Ceasca.

 10. Pai nu va adresati cui trebuie, d-le Liiceanu! Caci majoritatea noastra, a celor de pe aicea, nu am uitat! Nu suntem putini, dar ceilalti se pare ca sunt coplesitori de multi. Tinuti in foame, cu zambetul pe buze, ca sa fie activati cand vine vremea mimarii democratiei prin vot.
  Eu personal il consider pe Nastase si clica de atunci mai periculosi decat cei de dinainte. Alora le-a luat 40 de ani sa atinga apogeul, astialalti cred ca daca mai prindeau 10 ani ii depaseau. Iar popularitatea de care se bucura acum e incomparabil mai mare, asa cum spuneam prin saracire si mai ales prostire, indobitocire. Daca avea Ceausescu fanii pe care-i are azi Nastase, sa-i aduca flori si ofrande fara sa-i impinga nimeni cu pistolul de la spate, atunci ne omoram intre noi in Decembrie ’89!

  • aia dinainte sint ashtia de acum!ca i nastase ori boc,chiar ungureanu,comunist ii iliescu si la fel basescu.
   deosebirea exista doar referitor la perioada:inainte de 89,ei erau conshtientzi ca venisera pe tancuri sovietice prin crima la putere,dupa 89,pulimea devotata i a ales s o conduca

 11. Frumos si trist articol.
  Din pacate, chiar daca nu am uitat, cred ca nu ne mai pasa. Societatea civila romaneasca pare infranta si impotenta in fata unor gogomanii atat de mari ca cele furnizate de actuala guvernare. Ne indreptam cu pasi rapizi spre o conducere de tip mafiot, de import rusesc. Meritam?

 12. din pacate lumea uita prea repede, chiar daca ierti nu trebuie sa UITI, jaful practicat, pumnul in gura, facaturile impotriva celor care comentau, etc… Acum toata lumea(de fapt televiziunile aservite ciumei rosii) fac dintr un infractor – BOMBONEL – un erou national……. halal….

  • e bun articolul. poate cam dur dar f. adevarat. nu pot concepe cum totusi lumea sterge totul cu buretele si mai voteaza p.s.d., u.s.l., f.s.n., p.d.s.r., sau cum naiba se mai numesc.

 13. Dle Liiceanu, daca prof dr Lascar se preteaza ( nu inteleg pentru ce ? pentru bani ? dar cred ca are cu nemiluita ! nu-i mai ajunge ? sau de ce ? ) sa intre in acest joc murdar si e gata sa minta in privinta diagnosticului lui Nastase, descoperim ca e parte a Sistemului , ce sa mai speram ? de la cine sa vina tamaduirea acestei tari ? ma refer la prof Lascar, pentru ca l-am ascultat intr-o seara, la dna Eugenia Voda si de atunci am avut pentru dinsul o mare admiratie. Inseamna ca tot ceea ce a spus despre sine insusi a fost o mare minciuna. Se invaluise intr-o aura de om cinstit, destept, etc, etc si mai ales ce mi-a atras atentia a fost ca este baiat de preot. Am zis ” uite domnule ce OM ” ! Acum am un dispret toatal pentru el ! Nu pot sa inteleg de ce nu pune nimeni intrebarea ( nici ziaristi, nici macar Instanta ), daca nu a furat Nastase, atunci de unde a avut bani sa-si faca palatul din Zambaccian ( te crucesti ce cladire!!!), Cornu, tablouri, subsoluri atomice ! etc etc.Intrebare pusa din perspectiva faptului ca Nastase a fost toata viata lui un bugetar ! nu a avut nici o afacere sau mosteniri ( inafara de Matusa Tamara, sic !), care sa-i justifice acesta avere de milioane de $, pe care un bugetar n-ar face-o nici in sute de ani ! E o intrebare care vad ca nu se pune, probabil pentru ca s-ar deschide cutia Pandorei. E o intrebare simpla, care ar lamuri lucrurile in privinta acuzatiei de devalizare a tarii.

  • Nu uitati ca dr. ion Lascar a aparut si in scandalul dr. Ciomu !! Pe atunci umbla vorba ca faceau parte dintr-o retea de doctori care opereaza „de sanchi”- adica ochesc oamnei sanatosi si cu bani si ii opereaza respectiv se trimitea bolnavul de la unul la altul – unul diagnostica si spunea trebuie sa te operezi – iar altul chipurile accepta sa opereze si in felul acesta era supra ocupati cu operatii mai mult sau mai putin necesare. In acest context s-a petrecut povestea lui Ciomu. Era o peratie nenecesara, dar aducatoare de multi bani.

 14. O da tineti bine minte Caracatita era prin 92 nu 2002 dar tot in 2 se termina probabil si altele sunt din alti ani, dar nu-i nimic articol bifat +10% la leafa ca ati scris si de asta, numa’ bine…
  p.s. mi-e sila de presa, care in loc sa fie impartiala a ajuns sa faca politica

 15. Excelent articol! Cand un om ajunge pe cele mai inalte culmi si priveste de acolo gloata ce se zbate in nevoi si saracie,e aproape imposibil sa-l cobori sa-i pui in fata faptele de care se face vinovat.Si e imposibil sa le recunoasca.Si atunci recurge la………..

 16. Multumesc Domnule Liiceanu!

  Din pacate, putini sint cei ce vor citi toate rindurile scrise aici de Dvs.: ura si indobitocirea de care au „beneficiat” si le-au fost picurate in suflete de televiziunile aservite ciumei rosii, pe care au ales sa le urmareasca, i-au facut sa stie doar „Jos Basescu!” Ori, Dvs. nu ati scris asta! Da, nu ati scris ce voiau sa citeasca, adica ceva de genul: „Un om de talia lui A.N. nu trebuia astfel tratat …” sau „Lasati acest guvern cinstit sa-si faca treaba!” sau „Las’ca merge si asa (cu referire la plagiatul recunsocut de insasi obraznicul si mincinosul Ponta)!”

 17. Gabriel Liiceanu continua sa ne seduca si cu acest articol. Ii amintesc de imensa dumnealui responsabilitate de a nu ne abandona. Multumesc GL.

 18. Superb si trist articol – imaginea lui Dan Erceanu, caruia ii datoram pastrarea cladirii Bibliotecii Nationale, ridicat cu catusele la maini si umilit in inchisoare pe nedrept… iar astazi, toti fatarnicii, lichelele si cei spalati pe creier de ei plang de mila unui infractor care primeste tratament de lux si se sustrage pedepsei pentru o rana superficiala (daca o fi si aia)…
  Trista tara. Toate neamurile au lichele si fatarnici, dar la noi depasesc cu mult limita care face aerul respirabil. E ca un blestem…

 19. Ati uitat de o adevarata drama din „justitia” regimului Nastase. Sinuciderea tanarului procuror Cristian Panait care n-a mai suportat presiunile sistemului mafiot patronat de Rodica Stanoiu si s-a aruncat de pe bloc. Acel procuror e adevarata drama, nu mafiotul Insusi pe care l-a ratat Nastase cu acel revolver de lux.

  • PROCURORUL PANAIT, un romantic, a crezut in dreptate, NU S-A SINUCIS. „A FOST SINUCIS”.

   ADICA A FOST ASASINAT ! De cine si de ce?….hm….pe cine ancheta ?

 20. Vorbind de memoria scurta… De petromidia, petrom si rezervele tarii, bcr (bine, altii au cheltuit banii aia) bechtel nu amintim? Sigur mai gasim citeva afaceri de care sa ne minunam. Probabil asta si enerveaza liderii PSD actuali: „bai dintre toate potlogariile de atunci, taman pe mizilicul asta de un milion de parai l-au prins?”….

  • Mafiotul Nastase imi aminteste cumva de AL CAPONE, care bagase in draci ditamai SUA, dar la parnaie a ajuns pentru un rahat minor in declaratzia fiscala. O fi blestemul ptr. faptele rele ramase nepedepsite shi pentru lacomia nemasurata shi nesimtzita. Faptul ca este numai unul din miile de lichele, care au „privatizat” ROMANIA pentru ei shi ai lor, nu este intamplator: cineva a spus, ca fiecare popor ishi alege conducatorii pe care ii merita. Dovada: toate partidele, egal cum s-au numit s-au rebotezat, ce emblematica shi-au dat, au mintzit, furat shi shi-au batut joc de cei care le-au ales. In retrospectiva pana shi Ceausescu apare mai patriot decat toate LIPITORILE de dupa 1989, incepand cu bestia bolshevica shi pana la criminalul shi plagiatorul PONTA. Intre aceste extreme mishuna tot ce mai rau, a putut poporul ROMAN sa produca. Oamenii de bine, intelectualii, muncitorii sinceri nu au avut nici o shansa fatza de aceasta clica de nemernici. Vai de mama ei de tzara.

 21. Societatea romaneasca are nevoie de atitudini, de luari de pozitie, de doze de vaccin de rapel din partea unor oameni de calitatea intelectuala si morala, a domnului Liiceanu.
  Drama, bineinteles, e mai putin a lui Nastase, muritor printre muritori, imbatat si imbogatit din betia si iluzia puterii vremelnice, in timpuri tulburi, intr-o tara guvernata de minciuna, furt, impostura,inganfare. Drama e a poporului prostit cu buna stiinta, divizat si impatimit, adus in cea mai mare parte la o stare amorfa care nu-si mai cunoaste nici drepturile, nici indatoririle unei functionari comunitare. E trist sa vezi oameni carora li s-a furat pana si identitatea, zdrobiti de un sistem care i-a neglijat sistematic,compatimand si plangand pe cel ce i-a tratat cu aroganta celui care se simte, pentru o clipa, atotputernic si nemuritor.
  Cati din bocitorii domnului Nastase, prin spitalele Romaniei, pentru boli cel putin tot atat de serioase, au avut parte de interventii chirurgicale formate din echipe de trei profesori universitari: esteticieni, cardio-vasculari si generalisti?
  Realitatea medicala de pe la noi, se identifica, mai degraba, cu „Moartea Domnului Lazarescu”, decat cu tentativa de sinucidere a Domnului Nastase.
  Manifestam morbidul substitutiei propriei identitati intr-o suferinta mai mare, a unuia care merita mai multa atentie decat noi insine.Ne doare parca mai mult starea de rau a domnului Nastase, decat propria noastra stare de rau, sau a celor apropiati.
  Inca un subiect de isterie colectiva, de melodrama nationala prost regizata, de imposibilitate de dumirire intre drama si farsa.O parodie ieftina,o tentativa de tragedie, un scenariu dadaist, o hora in care se-nvart si se calca pe picioare toti actorii populatiei nationale: politicieni, militieni, doctori, ziaristi, oameni de lege si faradelege, demonstrand totul si contrariul sau.
  Amnezia, de multe ori ca forma de rezistenta si supravietuire pentru iertarea pacatelor noastre, mai mici sau mai mari, cele de toate zilele.
  E greu de prevazut daca epoca nepotismului matusii Tamara reprezinta o cotitura in procesul de purificare a justitiei,si, in general, a societatii romanesti, sau o dezamagire in plus, o rafuiala distrugatoare.

 22. Ar mai fi de adaugat cel putin cazul Ciuvica. Saltat din strada pentru niste dezvaluiri legate de Nastase pe vreme „celui mai bun prim-ministru pe care l-a avut Romania”, invitat de onoare pe la unele televiziuni pe timpul „dicataturii”. Povestea procurarului Panait…
  Nimeni nu le mai stie, te apuca groaza.

 23. Nu mai am nicio speranta ca in aceasta viata o sa vad ca majoritatea romanilor vor sti sa judece corect faptele politicienilor . Din pacate, lipsa de cultura si teribilele manipulari la care s-a dedat cel mai periculos partid (nascut din coasta PCR) de dupa ’89 (numesc aici PSD-ul) a facut ca multi din concetatenii nostri sa nu discearna binele de rau si sa dea credit in continuarea unor indivizi cum sunt : Iliescu, Nastase, Ponta, Hrebenciuc, Sarbu etc.La aceasta au contribuit si analisti politici cum este gurul Iosif Boda, cu care , din pacate am fost coleg de liceu , la liceul „Filimon Sarbu” din orasul Jibou.
  Poate vei citi ,Iosko , ce voi scrie in continuare. M-am asteptat de la tine sa ai convingeri liberale si comuniste , profesorul nostru Ivanescu Ioan in perioada tulbure din anii ’60 incercand sa ne faca sa gandim cu capul nostru si sa fim drepti si obiectivi. Tu , si altii ca tine, ai fabricat oameni ca si Nastase Adrian.Pe cand unul ca Nastase beneficia de toate privilegiile progeniturilor de demnitari comunisti , noi cei care invatam in liceul dintr-un oras de care nu stia nimeni, printre care si tu (ai fost un elev bun), nu stiam decat sa invatam sa ne depasim conditia de copii nascuti in familii obisnuite, cu parinti truditi . Ai avut o cariera fulminanta , datorata apartenentei la o etnie care trebuia sa aibe reprezentanti in conducerea UTM (UTC), asociatiile studentesti si apoi cu punctele suplimentare obtinute la medie pentru ca ai fost activist ai obtinut pozitii universitare. Ai „fabricat” prin interventiile tale de dupa ’89 figuri de politicieni intelectuali cum este Nastase , pe care i-ai proslavit si le-ai adus merite necuvenite. Nastase , intelectualul, ar fi binemeritat respectul romanilor daca ar fi fost un om cinstit si si-ar fi impartit „ouale” cu cei nevoiasi sau ar fi facut acte de caritate, impreuna cu sotia sa, celebra prin apelativul de „Dansa”. Tu nu respecti intelectuali veritabili si am sa-ti enumar pe cativa pe care ii dispretuiesti , in contrapondere cu admiratia fata de intelectualul Nastase : Gabriel Liiceanu, Horia Patapievici, Mihaies, Voinescu si multi altii. Tu ai ramas sa-l apreciezi in continuare pe cenzorul cultural comunist Grigopre Zanc, sotul Virginiei, colega ta de clasa.Te rog , in prima emisiune televizata la care vei participa, sa ne comunici si noua, opera stiintifica a lui Nastase , in ce reviste cotate in lumea academica le-a publicat, care sunt operele literare sau filozofice ale acestuia, la care se „adapa” romanii si care reprezinta referinte in domeniu.Faptul ca vorbeste bine si ca este cunoscator de limbi straine nu este de natura sa ne prosternam in fata lui daca este corupt si necinstit. Vei spune ca sunt si altii. Da, asa este. Dar acum ele este cel condamnat si doresc sa-si ispaseasca pedeapsa.

 24. Cine-și uită istoria e blestemat s-o repete… articole precum cel al D-lui Liiceanu ne aduc aminte nu doar de episoade pe care doar puțini le cunosc (cel cu lupta pt sediul guvernului) ci și de motivele care stau la baza bucuriei reale și intemeiate a multora la auzul verdictului Curții Supreme: în România avem în sfârșit justiție. Firavă, nesatisfăcătoare, imatură, incipient-infantilă, dar … există. Lucru care nu se putea spune despre justiția din epoca năstăsistă (aproape că-mi venea sa scriu stalinistă), care i-a făcut scăpați pe baronii pedeseriști din teritoriu. Aș mai aminti un episod tot din acea eră care aproape că nu se mai termina: jaful uriaș de la CFR, instrumentat de Nicolăescu sub oblăduirea tandră a celui care acum îl plânge pe fostul protector – Miron Mitrea. Pe cât faceți pariu că dacă moare monstruozitatea bufnițoidă cu trei mandate legale o să apară un cor de bocitoare mai ceva ca la rromi?

 25. Un lucru este clar..romanii au memoria scurta si limba lunga…comunismul i=a invatat sa vorbeasca..prea mult..si prost.. mai ales pe la televiziuni…romanilor le place spectacolul..de proasta calitate…si isi merita soarta pe care o au……felicitari dlui Liiceanu pentru articol…..

 26. Dl Liiceanu face o scanare corecta a lui Adrian Nastase. Nu si morala sau „fara patima”!
  De ce? Fiindca „uita” sa spuna daca cel pe care Domnia Sa il serveste acum, dl Traian Basescu, face sau a facut, in cei 8 ani de „domnie”, lucruri mai bune. Dl Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru ca ar fi folosit bani publici pentru campania
  electorala din 2004. Dna Ritzi a facut acelasi lucru, in complicitate cu Dra Elena Basescu.
  Prima e libera, a doua e europarlamentar! Dra Roberta Anastase a furat voturi in vazul intregii tari si inca e presedinte la Camera Deputatilor! Ma opresc aici cu exemplele,
  dar vreau sa mai spun un lucru: Dl Nastase plateste acum pretul arogantei si dispretului fata de romani, atitudini tipice esalonului 2 al fostei nomenklaturi comuniste. Dl Basescu provine din aceiasi clica si ii calca pe urme Dlui Nastase. Asta „uita” sa ne spuna Dl Liiceanu. In rest, articolul mi se pare OK.

  Grigore L. Culian, editor New York Magazin (www.nymagazin.com)

  • Eu zic ca daca ai dovezi despre unele persoane ca au incalcat legea ar trebui sa te adresezi justitiei. Dar sa-l acuzi pe Dl.Liiceanu ca-l serveste pe Basescu doar fiindca gandeste altfel decat tine e doar propaganda de joasa speta, dupa modelul comunist cine nu-i cu mine e impotriva mea, deci trebuie distrus.Nu stiu de ce-ti mai pierzi vremea citindu-l pe dl. Liiceanu daca nu gusti decat propaganda de partid; poti merge sa faci matanii in fata casei lui Nastase, cum ati facut si pentru Vantu sau pentru Becali, alti mari eroi ai luptei contra justitiei.

  • Esti un jurnalist dat naibii, d-le!
   Articolul asta este despre NASTASE si epoca pe care a definit-o, si de care ne amintim cu groaza. Nu despre Basescu.
   Esti in stare sa investighezi suficient ca sa-ti dai seama de asta?

 27. Ar fi fost mai simplu daca ar fi citit@Nastase@ ;Apelul catre lichele: Liiceanu nu ar mai fi scris acest articol@de acum@ si ar fi fost bine. Pentru noi.Si am fi ajuns in fata cu 22 ani. Acum tot sarim la sotron,inca 22,inca 22…

 28. Stimate Domn,
  V-am admirat întotdeauna atât pe dvs. cât şi pe intelectualii din jurul dvs.
  A fost însă şi un lucru care m-a dezamăgit, un lucru care nu l-am înţeles: faptul că l-aţi abandonat pe Traian Băsescu. L-aţi abandonat ştiind că cealaltă variantă este ceea ce aţi descris în articol, ştiind că cealaltă variantă este una tip epoca Năstase care personal mi s-a părut mai greu de suportat decât epoca Ceauşescu!
  Puţini intelectuali au mai rămas alături de el (Cărtărescu, Patapievici) ceilalţi o parte au tăcut iar restul s-au lipit jalinic de banii lui Vântu şi Voiculescu.
  Acum puteţi vărsa tone de cerneală; s-ar putea să fie prea târziu.

  • Ma zapaciti de organul gandirii, tovarashi! Culian sustine ca dl. Liiceanu este sluga lui Basescu, dumneata ca nu il sustine pe Basescu. Hotariti-va: ori e laie, ori balaie!

 29. Multumesc pentru articol. Am plecat din Romania cu o copie a apelului catre lichele. Am fost prea mic( varsta) sa fiu o lichea dar indirect am inteles crestinismul. Acum as vrea sa fiu catolic ca parte a crestinismului. Fara sa vreau , prin anii 75 l am cunoscut pe Tutea in Cismigiu. Eram ateist, intr o ora de conversatie m a facut subtil, fara citate , sa devin crestin si sa abandonez biblia hazlie( o gasiti la anticariat). Multumesc Domnule Liiceanu.

 30. Imi amintesc ca prin 2003 am fost la Termocentrala Halanga cu chestiuni de serviciu si nu am avut cu cine discuta.
  Urma A Nastase sa faca o vizita de lucru acolo si TOATA lumea era preocupata cu curatenia.
  SPP-ul era peste tot si cel mai abitir erau spalate scarile de la intrare ca urma sa se puna un covor rosu.
  Partea proasta este ca aratam insa cu degetul DUPA, ca si in cazul lui Ceausescu.
  Ultimile saptamani au aratat insa o constiinta civica la care nu m-am astepta si nu s-a asteptat nici USL-ul, Ponta venind cu metodele Nastase de acum 10 ani.

 31. Maestre, astept cu interes o analiza comparativa dintre cazurile ISC-A.Nastase si Monica Iacob – Elena Basescu. Garantez succesul intreprinderii dumneavoastra.

  • Pai nu prea se compara, atunci cand vrei sa compari doua cazuri trebuie avut in vedere ordinul de marime.
   Monica Ritzi a cheltuit cu sarbatorirea zilei tineretului pe intreaga tara o suma de 650000 EUR, dar a cheltuit, nu s-a demonstrat ca a furat pentru propriul buzunar.
   Pai suma cheltuita de Ritzi este un mizilic pentru Nastase, se zice ca numai spaga pe care o primea intr-o singura zi se apropie de cheltuielile lui Monica Ritzi. Numai intretinerea proprietatilor il costa in jur de 200000 EUR lunar, de unde acesti bani in prezent?
   Cum poate justifica Adrian Nastase averea stransa cand el a avut ca surse de venituri numai salarii de bugetar (chiar daca relativ mari) si ferma de oua din Cornu? Mie mi se pare chiar ca a scapat ieftin.

   Exista suspiciuni ca o parte din bani cheltuiti de Ritzi a fost utilizata pentru campania electorala la alegerile europarlamentare, in special pentru EBA, prin metoda supralicitarii unor servicii pentru unele firme si apoi sponsorizarea campaniei de catre aceleasi firme.
   Cazul Ritzi a fost investigat de o comisie parlamentara pe timpul puterii PDL si s-a lasat cu demisie, nu-mi amintesc ca sa fie existat pe timpul puterii PSD vreo comisie parlamentara care sa investigheze un PSD-ist corupt. PDL-ul nu a facut zid in jurul lui Ritzi.
   Nu-i iau apararea lui Ritzi, daca a gresit este corect sa plateasca, dar m-am saturat cand de cate ori un hot este insfacat si dovedit de justitie sa apara diversi care sa-l apere pe principiul ca sa fie judecat si cutarescu, ca daca nu inseamna abuz si persecutie politica.
   Este total gresit, cele doua cazuri neavand legatura intre ele nu pot fi judecate impreuna. Este numai o forma de manipulare abjecta!

 32. De ce persista senzatia ca, desi justitia a inceput sa se miste prin stratosfera, dreptatea intarzaie sa apara ?
  Daca as fi om de afaceri, talentul cu care as evolua pe piata ar fi vizibil fie in cotatia titlurilor mele la bursa valorilor patrimoniale fie in declaratia de insolventa a afacerilor.
  Daca as fi om politic, succesul optiunilor ar depinde de gradul de confirmare prin sufragiul local ori national si ar fi vizibil fie in demnitatile ocupate, fie in oprobriul opiniei publice.
  Ipoteza ca un om politic acumuleaza pe timpul mandatului o avere nejustificata, iar justitia il sanctioneaza penal, cu inchisoare fara confiscare, este usor in contratimp cu doctrina si practica internationala. In materie, detentia carcerala nu poate deveni un alibi pentru prezumtia de dobandire licita a averii. De aceea mai degraba fiscul este institutia ‘tare’ care poate face dreptate, descurajand prin sistemul de impozitare si/sau confisacre practicile corupte.
  Daca as fi om de cultura, m-as stradui, daca as alege sa iubesc tara in care traiesc, sa fac vizibila oscilatia public- privata a oamenilor, sa fac vizibile diferentele dintre sferele vietii publice, sa scufund intr-o lumina orbitoare drumurile pe care le pot alege oamenii fara sa aiba atarnata, permanent, deasupra capului prezumptia de vinovatie.

 33. Sub Adrian Nastase, la mine in Teleorman, s-au ridicat celebrii baroni Dragnea si Nitulescu. Apoi au urmat pe banda licitatii trucate, jaf in tot judetul si investitii blocate.

  Era liniste si se vorbea doar pe la colturi de ce fac baronii dl-ului Nastase. Primarii si parlamentarii erau peste lege. Era de neconceput ca un primar sa se duce la puscarie pt coruptie. De parlamentari nici nu mai vorbim, erau niste semi-zeitati cu imunitate care puteau sa fure cat vor, trebuia sa le multumim ca ne lasa sa ne hranim.

 34. Nu mi-e mila de Nastase. Il consider doar un infractor ca toti ceilalti. Nu ma intereseaza pasiunile lui pt lux. Vreau doar sa plateasca pt tot ce a facut acestei tari. Sa plateasca cu puscaria, asa cum ar trebui sa face orice infractor.

 35. Deja-vu….asta e senzatia pe care am avut-o citind articolul….s-a intamplat ceva, un declic in interiorul fiintei mele si brusc mi-au trecut prin minte momente din vremea lui Nastase…..senzatia de „sclav pe plantatie” pe care am trait-o in acele vremuri tulburi pentru ideea de libertate sau democratie…..un articol excelent, felicitari!

 36. Poate ca, realmente, dosarul „Trofeul Calitatii” este cel mai putin reprezentativ pentru potlogariile fostului prim ministru Adrian Nastase. Dosarul „Termopanelor” este mult mai elocvent, daca ar fi sa citez doar listele de bideuri si hartie igienica scrise de mana sotiei sale, transpuse electronic pe calculator, sau amenintarile dlui Nastase despre dezvaluirea identitatii adevarate a slujbasului de la externe. Poate ca magistratii s-au simtit ei insisi frustrati (uneori de membri ai aceleiasi bresle, colegi al dlui fost premier) incat au decis unanim sa-l trimita la racoare pentru o implicare indirecta.
  Apropos de… Caracatita: justitia italiana a luat la intrebari capi ai mafiei care nu si-au manjit niciodata mainile cu sange, dar au pus pe altii sa o faca!
  Si inca ceva: m-a uimit interventia unui „fin” analist, om de cultura deosebit, Stelian Tanase, la o televiziune de unde, probabil, primeste salariu. Domnia sa a declarat ca maturizarea justitiei si interventia ei in sfera politicului (IN ACEST CAZ, AL DLUI NASTASE) este un lucru rau (facand si el trimitere la justitia italiana care a intrat cu ciubotele in viata politicienilor).
  Deci, maturizarea justitiei este de rau augur, in opinia dlui Tanase…
  Nimeni, dar nimeni, nu s-a sinchisit pana acum sa NUMERE doar cate bunuri a strans dl Nastase, cate case si… arme de vanatoare. Ar fi fost de ajuns, poate, asemeni cazului unui alt demnitar PSD.

 37. „la party-ul unui astrolog iubitor de tablouri”

  ASTROLOGÍE s. f. (În antichitate și în evul mediu) Prezicere a viitorului pe baza studierii poziției și mișcării aștrilor, a constelațiilor sau a unor fenomene cerești. – Din fr. astrologie, lat. astrologia.

  ASTROLOGÍE f. Pseudoștiință care pretinde a prezice viitorul după poziția și mișcarea aștrilor. [G.-D. astrologiei] /<fr. astrologie, lat. astrologia

  ASTROLOGÍE s.f. Pretinsă știință de a prezice destinul omului după poziția și mersul aștrilor. [Gen. -iei. / cf. fr. astrologie, it., lat. astrologia < gr. astrologia < astron – astru, logos – studiu].

  ASTROLOGÍE s. f. pseudoștiință care pretinde că poate prezice destinul și caracterul omului după poziția și mișcarea aștrilor. (< fr. astrologie, lat., gr. astrologia)

  ASTROLOGÍE s. f. (În antichitate și în evul mediu) Ansamblu de speculații false având ca obiect studiul corpurilor cerești, cu ajutorul cărora se pretindea că se poate afla destinul oamenilor sau al popoarelor. – Fr. astrologie (lat. lit. astrologia).

  *astrologíe f. (vgr. astrologia, d. ástron, stea și lógos, vorbire). Știință falsă pin [!] care se pretindea că se poate ghici după pozițiunea stelelor. – Din Haldeĭa, unde s´a născut, astrologia s´a răspîndit în Egipt, Grecia, Italia și toată Eŭropa. Cu greŭ îțĭ vine să crezi că niște oamenĭ celebri în toate timpurile, ca Tacit, Galen, Toma de la Aquino, Tycho-Brache, Kepler și alțiĭ miĭ, s´aŭ ocupat de ĭa [!]. Fie-care principe avea un astrolog la curte: pe al luĭ Ludovic XI îl chema Galeotti, pe al Ecaterineĭ de Medicis Cano Ruggieri, amîndoĭ Italienĭ. Nu se năștea un copil dintr´o familie maĭ nobilă fără ca astrologu să fie chemat să-șĭ cerceteze oroscopu. Această absurdă superstițiune a dispărut în seculu XVII, deși tot vor maĭ fi fiind oamenĭ simpli care să creadă în stele.

 38. Personajul in cauza este nerelevant atata timp cat multe alte nume din spectrul politic larg ar trebui sa-i stea alaturi in banca acuzatiilor. Numai ca justitia oarba si aservita principiilor kominterniste si securiste si-a canalizat toate eferturile pentru condamnarea simbolului coruptiei din anii 2000-2004 ca si cuma asta ar fi rezolvat toate devalizarile si furturile facute pana atunci si de atunci incolo. Acest efort mai mult media decat tehnic a fost depus in timp ce la ministerul transporturilor se stabileau standarde de cost care apoi erau incalcate cu 1 milion euro pe KM de drum reabilitat, in timp ce contractele de vanzarea sub pretul de cost a energiei hidro au fost prelungite pana in 2018, in timp de lucrarile de realizare de stadioane, piscine, patinoare,.. se contractau la preturi cel putin duble si multe altele.

  Considerand personajul in cauza pot spune ca 2 ani mi se par putini in raport cu dimensiunea raului facut dar in acelasi timp pot spune ca sunt doar o perdea de fum cand compar cu ce s-a intamplat in ultimii 7-8 ani.

  La scara coruptiei din Romania nu personajele achetate si/sau condamnate ar trebui sa fie importnate si calitatea actului de justitie si aplicarea acestuia nediscretionara.Altfel nu vorbim decat de comedii juridice cu strict caracter electoral, servite in prag de alegeri si menite sa ocupe mintea palmasilor si pensionarilor cu lucruri simple dar goale de continut in acelasi timp.

  Lupta in cazul de fata nu este data in numele justitiei ci in numele razboiului pentru voturile necesare preluarii urmatoarei guvernari. Doar acolo se invart si se impart banii si dreptatea. Doar de acolo pornesc numirile politice din justitie, companii de stat,… etc. Asa se intampla de 20 de ani si nu sunt inca semne clare ca se va schimba ceva de aici incolo.

  Ceea ce ei folosesc drept instrumente de cotonogeala politica ne vand noua ca fiind lupta impotriva coruptiei. Cine vrea sa creada asta nu are decat.

 39. Din tata in fiu ,ca trasatura de caracter parvenirea este si va ramine amprenta familiei Nastase.
  Parvenitii nu au senimente umane ,au doar interese,iar pentru a -si atinge interesul calca si pe cadavre.
  Nu dezgrop mortii ,va invit sa-i dezgropati voi :de unde vine Nastase ,spre ce s-a indreptat mereu???,ce-a lasat in urma???.
  Voi cei care-l cunoasteti numaratii voi ouale : casele;averile ;cheltuielile si cistigurile oficiale,trageti linie si socotiti ,cit +/- ???,voi ati fost cei care ati favorizat Monstrul.
  Ati uitat anii 2000-2004 cind fam Nastase CALAREAU Romania ,cind o administrau ca pe mosia de la Cornu ???. Ati uitat aroganta lui Nastase , aroganta Danei care devenise a 2 a Elena Ce…..
  Sa -ti fie de bine neam cu minte scurta ,iti meriti bolnavii care te conduc.

  • pulimea de romanica vrea sa profite cu conducatorii pe care ii alege,iar conducatorii shtiu ce doreshte pulimea.
   cica duminica orbilor:l au ales pe iliescu ptr ca erau 4 milioane si jumatate de comunisti care se temeau de Ratiu ca de dracu

 40. guvernarea Nastase era sinistra – omul a comis abuzuri grave.

  arestarea lui Erceanu a fost un exemplu in acest sens si probabil numai reactiile internationale l-au salvat de inchisoare.

  de remarcat ca Basescu l-a aparat atunci pe Erceanu.

  cum se mai intoarce roata istoriei, raul facut cand esti sus.

  e o expresie, cand urci, fii bun cu cei pe langa care treci ca sa fie si ei buni cu tine atunci cand cobori.

  Romanian Government to Investigate Librarian’s Detention
  http://www.ala.org/ala/alonline/currentnews/…/romaniangovernment.cfm23 Dec 2002 – Bucharest Mayor Traian Basescu alleged that Erceanu’s detention was politically motivated, the Associated Press reported December 19, …

 41. Domnule Liiceanu, eu nu am uitat nici ce era inainte de ’89 si nici epoca Nastase. M-au revoltat la timpul lor toate cele relatate si multe altele, stiute de public sau nu (inclusiv cazul Armaghedon, dar nu numai). Insa pentru toate aceste judecati nu se condamna un om intr-un proces penal. Daca pentru asta a fost condamnat A.N. inseamna ca reinventam tribunalele populare in care judecata se fce dupa criterii etico-morale sau sentimentale. Nu pot sa cred ca la asta v-ati referit. Totusi, dumneavoastra nu puteti sa faceti gresala de a spune ca A.N. a fost condamnat pe baza de „fapte” cand in chiar hotararea de condamnare se spune ca nu exista probe directe, ci doarse presupune.Intelegeti?! Se presupune … ca a avut si ca si-a exercitat influenta ca sa ii determine pe ceilalti sa faca ceea ce au facut!? Va rog sa cititi; hotararea este pubica. Asta ma revolta la fel cum m-a revoltat si cazul Erceanu. Si nu fiindca in cauza este A.N. ci ideea de justitie si de stat e drept. Din punct de vedere subiectiv pot sa fiu de acord cu ceea ce i se intampla personajului A.N. Sa simta pe piele lui ce inseamna injustitia pe care a practicat-o cu prea multa masura cand avea puterea. Dar perpetuarea acestui sistem ma infricoseaza gandindu-ma la ce mi s-ar putea intampla mie, familiei mele sau oricarei alte persoane daca se intampla ca magistratilor sa nu le placa de ochii mei. Ne iluzionam cu ideeaca justitia s-a reformat. Nu, nu s-a reformat, doar s-a cosmetizat. Cazul A.N. este doar ocazia de a spune ca „asta nu se poate!”. Nici un om nu poate fi condamnat pe presupuneri, iar cine isi permite asta trebuie sa plateasca. Cred ca trebuie sa va clarificati pozitia in legatura cu aceste chestiuni pentru a ca opiniile dumneavoastra sa devina credibile (pentru mine, cel putin).

 42. domnule ionescu imi permit:articolul vine sa contracareze minia proletara la aflarea veshtii condamnarii,nicidecum o analiza pro condamnare.
  daca sintetzi om cinstit,nu va fie frica.
  justitzia e greu de indeplinit,chiar intr o societate civilizata.oamenii puternici cu bani vor fi mult mai greu doveditzi decit muritorii de rind si asta ptr ca legile le fac tot oamenii.
  subiectivismul dvs relativ la a.n. imi pare mai mult de fatzada.eu zic ca s a facut un pas mic in justitzie si unul uriash ptr romanica,ha ha ha

 43. Dl dr.Liiceanu am gasit in text cuvantul ,pululatia. si m-am grabit sa caut in DEX si n-am gasit ! Ne explicati si noua sensul …

 44. pululatie : pululaţie – PULULÁŢIE, pululaţii, s.f. (Med.) 1. Înmulţire rapidă şi abundentă. 2. Producere rapidă de ţesuturi morbide. – Din fr. pullulation.

 45. Cu parere de rau dar motivatia partizanatului dumneavoastra ar trebui chestionata ! Recunosc abordarile din era Nastase dar am exemple similare cate vreti din era de dupa el . Santajul mercantil este apanajul politicianului roman . Inventarea unor contexte pentru persoane sau firme private din care ei sa traga foloase este o abordare la ordine zilei . De la Airbus si Motorola incoace , trecand prin flota , privatizari , aparitia si tranzactionarea Fondului Proprietatea ( ANRP -ul a lucrat rar pentru cei indreptatiti sa-si recupereze proprietatile ) toti , dar absolut toti s-au manjit pana la umar si mai sus !!! Ori vreti sa-mi spuneti ca ” presedintele vostru ” ca si premierii , ca si ministrii de orice culoare traiesc din o mie si ceva de euro pe luna ? Cat de naivi sa fim sa mai inghitim fatarnicia asta ? Politica romaneasca a ultimilor ani este teritoriul oportunistilor , al non-valorilor si mediocrilor care nu vad in posturile dupa care alearga decat comisionul din spatele contractului pe bani publici . Miliarde pe care si eu si dumneavoastra le platim cuminti prin intermediari in conturile lor . Si atunci ce valoare are acest articol ? Cat de bun este Basescu pe langa Nastase ? Care este diferenta intre Zambaccian si Mihaileanu ? Intre Bechtel si flota ? Intre termopane si apartamentul din Baneasa ? Va spun eu raspunsul : nu ei ci noi suntem problema !! Noi cu partizanatul asta absurd si cu mesajele care nu sunt auzite decat in zona celor avizati ! Ce si cat facem sa inteleaga alegatorul roman ca ar trebui sa intre in greva pe termen nemlimitat ca sa mai poata schimba ceva ? Din cercul acesta nu o sa iesim decat prin greva electorala sau , fereasca sfantul , prin convulsii sociale majore . Si atunci vina dumneavoastra si a mea o sa fie evidenta !

 46. Nastase chiar e un simbol al partidului – Un P*RC imbuibat din banii publici. Toata viata lui a fost bugetar, insa a ajuns putred de bogat, multumita „beneficiilor” lui taica Ilici, care a maturat legea 18 sub covor. Nici PDL-istii nu-s mai prejos, ca si Base a inchis ochii la o groaza de furturi. De fapt toti politicienii disperati care-si taie gatul pentru a-si baga mana grasa in buget sunt niste p*rci inutili in politica si societatea actuala. NE-AM LAMURIT, HAMESITILOR!!!

 47. Multumim pentru articol domnule LIICEANU.
  Nu va cunosc dar dovediti ca sunteti un mare caracter.
  Este foarte trist ca sunteti unul din putinii oamenii din societatea civila care public reamintiti tututor acele vremuri triste si ireale si luati o pozitie fara echivoc.
  De ce alte personalitati de frunte din societatea civila tac sau din contra apara un infractor ???
  Raspunsul este simplu :multi sunt manjiti ,au fost profitorii acelui regim ETC.
  Speranta desteptaarii nationale consta in oameni ca dumneavoastra.
  Din pacate suntei prea putini.Si drumul pierzaniei noaste este ireversibil.

 48. Foarte bun articolul ! Va recomand doua lucrari : Psihologia Poporului Roman, ( de D. Draghicescu, 1907) si Psihologia poporului român, publicată în jurul anului 1937 a lui C-tin Rădulescu Motru. Citez din prima lucrare :” O a doua trasatura mai pronuntata si mai caracteristica a istoriei noastre, si care se rasfrange foarte simtitor in natura sufletului nostru etnic, este pasivitatea, rezistenta defensiva, resemnata, pasiva, supusa, infranta, lipsa de energie ofensiva, istoria tarilor romane, din cele din urma trei veacuri, cu prea rare abateri de la regula, este o cheltuire de energie foarte mica in acte de rezistenta resemnata si de aparare pasiva, este o indarjire in a nu ceda, a nu capitula cu totul….Tot asa se exprima asupra noastra Thomas Thornton: „Dacii erau oamenii cei mai rasboinici. Locuitorii actuali, in locul virtutiilor care caracterizau pe stramosii lor, in locul barbatiei demne ce constituia caracterul roman, nu mai pastreaza decat o indaratnicie de a refuza ceea ce stiu bine ca va fi obtinut si incapatanarea de a sustrage ceea ce nu indrasnesc sa apere. Infatisarea lor robusta, curagioasa, contrasteaza in mod batator cu imbecilitatea lor reala, caci sint umiliti din pricina sclaviei si au dobandit chiar si credinta ca sint slabi”.

  (…)

  Lipsa de energie si de vointa activa, pasivitatea defensiva si resemnata in fapta a romanului, au lasat insa loc de protestarea verbala, fie prin batjocura si sarcasme, fie prin plangeri si critici adresate, in proza si versuri, catre si in contra asupritorilor. Intreaga noastra literatura populara in versuri este predominata de nota plangatoare. Multe din poeziile si cantecele poporului nostru sint tot atatea jelbi, tot atatealacramatii indreptate spre cer contra asupririi ciocoiului.
  (…)”.

  Genetic suntem un neam pierdut! Tindeti catre partidul unic! Ganditi romani ca la antene sau zerotv, problema voastra dar sa nu-l citam si pe Lapusneanu cu multi dar…..
  Nu va mai bateti cu caramizile in piept cand vre-un roman face performanta ca sigur o face pe spinarea lui, in strainatate caci in tara lui proprie si personala doar „baronii” au drepturi.
  Si de cand anume Nastase este mai presus de lege?! Si de ce?!

 49. Parlamentarii au restrans activitatea Curtii Constitutionale eliminand prerogativele acesteia de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului. Senatul a adoptat luni cu 70 de voturi pentru, 18 impotriva si 4 abtineri proiectul de lege propus si sustinut de USL privind eliminarea atributiilor Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constituționalitatea hotararilor Parlamentului. Eliminarea acestor prerogative ale judecatorilor de la CCR simplifica procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Senatul este camera decizionala iar proiectul merge la promulgare. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  In prostia lor astia sunt mult mai periculosi decat par!
  Multumim, domnule Liiceanu!

 50. Regret ca domnul Liiceanu pe care-l apreciez foarte mult ca om de cultura scrie asa ceva.

  Daca vreti sa dati si dvs. o palma unui om cazut, este treaba dvs., domnule Liiceanu,

  dar nu aduceti elogii unui om care nu a facut nimic, ABSOLUT NIMIC, atunci cand a fost directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei.
  Este vorba de fostul director BNaR, DAN ERCEANU

  Vai, domnule Liiceanu de cate ori am spus cum a fost cu salvarea sediului BNaR.
  Va mai spun o data, sa speram, ca va fi pentru ultima oara.

  Si sa mai spun ca, poate, totusi, nu cunoasteti Adevarul.
  Poate stiti numai „Adevarul” lui Dan Erceanu, prietenul dvs.

  Ca, Erceanu s-ar fi adresat „ …ambasadelor, şi-a mobilizat colegii de breaslă, intelectualii au ridicat glasul …”

  Nu este adevarat, domnule Liiceanu !
  De unde ati aflat asa ceva ?
  Am toate taieturile din ziarele perioadei acestea …
  Nicaieri nu se spune asa ceva.

  Am lucrat 42 de ani in Biblioteca Nationala, am trait aceasta perioda si am avut de suferit pentru ceea am facut atunci, in iunie 2002.

  Mai mult, timp de 10 ani de zile mi-am adus familia in pragul extinctiei datorita actiunii mele curajoase de atunci pentru ca eu, Vali Constantinescu am scos Bibliotecarii in strada pentru apararea sediului Bibliotecii Nationale.
  Am umplut ziarele si forumurile on-line tot scriind de cum a fost atunci, in iunie 2002, pentru stabilirea Adevarului legat de Hotararea de Guvern din anul 2002 si actiunile care au urmat.
  Si ce pot citi acum din partea unui om de cultura … ma infior.
  La noi, totul merge pe prietenii si relatii, nu pe respectarea Adevarului.

  Halal Democratia oamenilor de cultura Romani !

  In iunie 2002, prin atentionarea conducerii ziarului „Adevarul”, a fost stopata dorinta Guvernul PSD, de a schimba destinatia sediului în construcţie al Bibliotecii Nationale, din Bucureşti, Bdul. Unirii, în sediul Guvernului României

  La redactia ziarului „Adevarul” am fost insotita doar de sotul meu, Theodor Constantinescu pentru ca NIMENI din conducerea Bibliotecii Nationale, NIMENI din Asociatia Bibliotecarilor din BNaR, nici un singur coleg de Biblioteca, absolut NIMENI nu a vrut sa ma insoteasca, desi toti stiam ca ne va disparea sediul aflat in constructie sisifica de atatia amar de ani …

  Sotul meu cunoştea pe un redactor de la Adevarul, care l-a sesizat pe directorul ziarului, Dumitru Tinu.
  Asa a aparut primul articol in ziarul „Asevarul” in 29 iunie 2002 semnat de Cristina Modreanu.
  Si dupa aceea tavalugul …

  La iaugurarea sediului Bibliotecii Nationale a Romaniei trebuia mentionat numele sotilor Vali si Theodor Constantinescu care au
  INITIAT SALVAREA SEDIULUI BIBLIOTECII NATIONALE A ROMANIEI de intentia Guvernului Nastase de a-si insusi acest sediu din Bdul Unirii drept sediu al Guvernului Romaniei prin HCM nr. 578 din 13.06.2002.

  Dan Erceanu nu numai ca nu a facut nimic pe timpul directoratului lui, dar in timpul actiunilor de strada din iunie 2002,
  DAN ERCEANU SE ASCUNDEA DE TOATE ACESTE ACTIUNI, SE ASCUNDEA DE PRESA.

  El, directorul statea ascuns in birou, nu a dat nici un interviu, ne spunea ca el nu se poate implica pentru ca „astia m-au pus director”. „Astia” fiind Guvernul PSD condus de Nastase. Dan Erceanu spunea ca era actiunea Asociatiei, ca el nu stie nimic …

  Dupa ce s-a terminat totul, Dan Erceanu a inceput prin niste intalniri cat mai ascunse, unele pe la GDS, pe la un post de radio, sa vorbeasca cu multa lipsa de rusine despre lupta lui cu cei care vroiau sa confiste sediul Bibliotecii Nationale.

  O data re-dobandit sediul Bibliotecii, in toamna lui 2002 trebuiau continuate actiunile la Parlament, Presedintie, peste tot, ca sa grabim terminarea constructiei din Bdul Unirii si iata ce a spus Dan Erceanu, directorul Bibliotecii noastre Nationale, in toamna alui 2002 : „astamparati-va, doamna!”

  Mai vreti fapte de ale lui Erceanu pentru Biblioteca Nationala ?

  Numai DUPA aparitia acestui articol din „ADEVARUL” din 29 iunie 2002 a inceput tavalugul …
  Si astfel s-a salvat sediul din Bdul Unirii, inaugurat astazi, si de care ne simtim atat de mandri !
  I
  mediat DUPA cele scrise in articolul aparut in Adevarul, a inceput sa vorbeasca intreaga tara, am inceput sa anunt Bibliotecile din tara care ni s-au alaturat prin proteste locale, prin Sindicat am organizat pichetari.

  Abia DUPA aceea s-au implicat si altii din Biblioteca, cu presedintii de Asociatie in frunte, evident …

  DUPA, aceasta am trimis doamnei Bush, bibliotecara (fara vreun raspuns, insa).
  DUPA ne-am prezentat protestul legatiilor straine din Bucuresti.
  Far’ de Erceanu in acetse actiuni …

  DUPA s-au indignat scriitorii, intelectualii Romaniei au vorbit.
  Detin taieturile din ziarele acelor vremuri si asa au stat lucrurile

  Numai DUPA actiunea laudabila asotilor Vali si Theodor Constantinescu, Stirile TV incepeau cu Biblioteca Nationala, reporterii ne sunau continuu …
  DUPA aceea, conducatorii Asociatiei au inceput sa „acoata nasul”, sa dea interviuri, sa se agite, doar , altii, care reusisera …

  Eeee, daca directorul Erceanu ar fi avut un cuvant de spus, atunci in vara fierbinte a lui 2002.

  Da, numai asa Dan Erceanu ar fi putut ramane in istoria Bibliotecii Nationale a Romaniei ca Directorul care a luptat pentru pastrarea sediului Bibliotecii Nationale.
  Dar, nu a facut-o !
  Si toti Bibliotecarii stiu asta !

  Dan Erceanu a fost pedepsit pentru Codex Aureus …,
  si NU pentru actiunile de strada legate de sediul Bibliotecii Nationale

  Dan Erceanu nu a avut nici un rol in constructia noului sediu a Bibliotecii noastre Nationale ?
  Nu a avaut nici un rol in activitatea profesionala a Bibliotecii noastre Nationale ?
  Perioada directoratului Erceanu a fost perioada pentru Biblioteca Nationala in care s-a „dormit”, s-a stat, s-a hahait
  si
  nici macar nu s-a avansat in vreun fel constructia Bibliotecii Nationale.
  Toti colegii mei stiu ca in aceasta perioada nu s-a facut absolut nimc.
  Biblioteca Nationala a Romaniei era „Locul unde nu se intampla nimic”.
  Biblioteca Nationala a pierdut enorm in perioada Dan Erceanu, timp de aproape 10 ani de zile, sub toate aspectele.

  Ion Dan Erceanu pentru „toate actiunile marete”, dar neobservate de nimeni din perioada ca director la Bibliotecii Nationale, a fost premiat pentru NIMIC si nu a fost pensionat la varsta pensionarii, a mai fost tinut de conducerea BNaR vreo 5-6 ani peste limita de varsta …
  Chair ma intreb ce o fi lucrat Dan Erceanu in toti acest ani.
  Aaaaaaaa, stiu, a scris doua editoriale pe an in revsita Bibliotecii Nationale !

  Ce buna-i Romania pentru unii !

  Cu „epoca” Erceanu la Biblioteca Nationala a Romaniei , intre anii 1997 – 2007, a inceput declinul total al Bibliotecii mele Nationale.

  Desi Biblioteca noastra Nationala trebuia sa creasca, sa treaca la actiuni mari, demne de o Biblioteca Nationala, cu cataloage on-line, cu site, cu publicatii digitizate, cand, desi la conducerea venise un ne-specialist, cu totii speram un salt benefic, un „jaissement”, totusi alunecam incet, dar sigur pe o panta care de abia ne mai tinea. Serviciile functionau in virtutea inertiei.

  Timp de 10 ani Biblioteca mea Nationala a functionat numai in virtutea inertiei, un fel de „a trai din osanza”.
  Nimic nou, nimic imbunatatit, nici o dorinta de depasire a ceea ce a fost.

  Numarul specialistilor ca si cel al persoanelor cu studii superioare a fost micsorat considerabil in aceasta perioada, nimeni nu ne baga in seama, participarile noastre la diverse intalniri de specialitate erau palide aparitii in care aplaudam pe altii …

  Ceea ce a aparut scris de mine in cotidianul tiparit pe atunci, „Ziua”, in august 2006, reda exact atmosfera „epocii” lui Erceanu.

  Eu dadusem materialul ziarului „Ziua” cu vreo 4 luni inainte si cu mult mai multe puncte, dar, o mana lunga l-a tinut in sertar, nu mult, doar cateva luni si pentru tiparire a fost „aranjat” putin. Cine spune ca nu exista cenzura, minte !

  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-08-16/situatia-incredibila-a-bibliotecii-nationale.html
  Pacat, mare pacat pentru Saraca noastra Biblioteca Nationala

  Vali Constantinescu

 51. Asa, si? Ca Nastase este mai odios decat Basescu probabil banuiesc multi – nu am uitat chiar toti imaginile cu Nastase si alti ”mahari” PSD, insotind ”la intimidare” un borfas ca Bivolaru la Parchet…

  Dar mai grav decat cat de nenorocit e Nastase (si marinerul) este lipsa unei alternative reale a alegatorului roman la ”democratica rotativa guvernamentala”, nimic altceva decat vechea rotatie a cadrelor (Caci, sa fim seriosi, PRM si PP DD nu sunt alternativem, ci creatii artificiale prin care neocomunistii care ne controleaza se asigura ca suvoiul nemultumirii populare este canalizat si sistematizat. Aceste 2 partide ”populare” si ”justitiare”, conduse de 2 personaje de circ, venale si ipocrite, nu pot trece de 15%, dar prin ele se asigura de fapt permanenta securista la guvernare – in lipsa lor, un partid tanar, autentic, nationalist, ar avea sanse reale sa catalizeze in mod real nemultumirile oamenilor si sa aduca un vant al schimbarii – precum in anii ’30 o facea Legiunea).

  Aceasta este mostenirea pe care 23 de ani de tranzitie spre nicaieri ni-i lasa. Si societatea civila din care cu onor face parte dl. Liiceanu, a girat prin neputinta sau nepasarea ei aceasta stare de fapt.

 52. Da, Nastase si gasca de langa el au incercat in permanenta sa isi foloseasca puterea si influenta pentru ambitii/interese personale.

  Oricine poate cere o evaluare a averii si poate vedea cum a agonist-o si mai ales ce cheltuieli a facut pentru binele familiei sale.
  Este o mare rusine ca mai exista oameni care il sustin.

  Pedeapsa primita este insuficienta cum corect afirma DNA-ul.
  Si nici pe aceea nu se grabeste sa o execute!

  Reteaua Mafiota si Omerta au functionat si functioneaza in continuare!

  Ceea ce m-a socat a fost modalitatea aleasa pentru a-si sarbatori 20 de ani de casatorie prin atasarea pe post de nasi a propriilor copii, sub privirea si sfanta obladuire a preotului! Nu mi-a venit sa cred ca este posibil sa mergi cu circul pana la asemenea nivel si sa nu ai nici un protest!!!

  Mai grav,in timp, reteaua a inclus tineri care „promiteau” pentru ca „babacii”obosisera si doreau sa ia locul de adevarati mentori/coach evident pentru continuarea inavutirii incorecte si perene!

  Tupeu maxim sa anunti conferinta de presa cu citirea testamentului politic!!!!

  Si totusi acesti oameni meg inainte – oare sarim 22si iarasi 22???…
  Dar pana cand?

 53. Citesc cu oroare articolele si comentariile care accepta epoca Nastase pe motiv ca si basistii au furat… si-mi vine sa-l citez cu ghilimele cu tot pe marele „personaj literar” Cioran in aprecierile sale despre romani. Numai in Romania o hotie e scuzata de alta hotie, la infinit. Au existat cateva momente istorice unde poporul acesta condamnat s-a scuturat de capuse, dar a fost doar pentru cateva secunde-istorie, pentru ca fara ele ii e frica sa traiasca, si atunci se apleaca si le culege din mocirla una cate una.

  Eu propun sa golim toate puscariile, sa sistam toate investigatiile si procesele, si sa anulam codul penal, ca sa terminam balciul pt totdeauna. Ca doar fiind atatia hoti in tara, ce rost mai are sa-i mai pedepsim pe vreunul?

 54. Cu alte cuvinte, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Nu uita, nu ierta, tine minte raul si plateste inapoi cu aceeasi moneda. Unde regasim aici crestinismul profund pe care il propovaduim cu piosenie? Daca ne-am imagina ca Iisus ar fi contemporan cu noi, credeti ca ar citi cu placere articolul dvs? Care nu ne permite sa simtim compasiune pentru un om aflat intr-o situatie de viata dramatica, pentru ca ar fi facut ceva rau? Daca acesta e modul de judecata pe care ni-l recomandati, credeti ca asta va ajuta omenirea sa evolueze spiritual?

 55. Foarte exacta descriere a ORICARUI CONDUCATOR de prim rang din Capitalism, niciodata in socialism sau ce a fost el nu am vazut atata opulenta la cineva din conducerea vreunei institutii. Se fura si atunci, este in firea omului-animal sa acumuleze si sa isi asupreasca semenii din subordine, dar aceasta jupuiala a omului de rand sub acoperire legala nu a fost inainte de 90. Exista un echilibru in toate, eu fiind nascuta in 1954 intr-o familie as spune mai degraba saraca decat de nivel mediu, marturisesc ca nu existau , generic vorbind, asemenea decalaje imense intre indivizi de acelasi rang, chiar daca unii mai furau si erau putin mai bogati ca altii. Nu contest ca Nastase era in stare de orice, DAR macar avea stil, mi se pare absurd, ca un om fin si educat , cu certe calitati intelectuale si cunoscator de arta , apreciat pe plan international sa ajunga mai rau decat Dan Diaconescu, ca sa iau exemplul cel mai relevant, un incult, poate mai bogat decat Nastase, nu neaparat curat, sa fie adulat de o populatie saraca , ametita de promisiuni si vorbe goale, asmutind infometatii impotriva celor instariti, indiferent daca cei instariti sunt sau nu onesti si in legalitate. Credeti cu sinceritate ca in epoca post nastase nu exista Erceni?????????????????????????????????????????????????????????????????

 56. Articol politic sau o povestire personala si subiectiva? Pentru a doua varianta, nu am vazut nicarieri acesta prezumtie exprimata „parerea mea”, „poate ma insel, dar”, „am un sentiment ca”. Publicat in mijlocul unui scandal enorm, autor arhicunoscut, audienta foarte mare etc…Din fericire liber la comentarii! Dar asta nu inseamna ca nu are tenta politica.
  Sigur, politica este si ea subiectiva, dar un scriitor despre politica care nu prezinta faptele obiectiv face campanie. Asta se intampla aici?
  Citim cu dezgust cum va intretineati cu un fost ministru care a marturisit ca impreuna cu ai lui au furat. O spuneti cu o distantiere imorala, la peste un deceniu si nici macar nu aveti bunul simt sa ne spuneti cine era acel fost ministru.
  Aflam ca frecventati impreuna cu altii printre care si Nastase, party-uri pe vremea comunista. Nu s-a inteles ce fel de „party”, comunist asa cum o fi fost el, cu tema astrologie sau pictura?
  Faceti o paralela cu serialul „Caracatita” cu o mare confuzie, pentru ca a fost difuzat ceva mai demult, nu in perioada guv Nastase. Sentimentul serialului era unul de uimire, neputita, nicidecum cel din perioada guv Nastase, care trebuie sa recunostem ca in ciuda suspiciunilor a fost unul eficient, iar in timpul sau a existat o crestere economica importanta.
  Nu in ultimul rand, auzim, multi dintre noi in premiera, despre drama personajului cu Bibloteca Nationala. Apare aici o doamna care spune ca va inselati. Dar cel mai grosolan este felul cum vorbiti de abuzul lui Nastase fara dovezi. Fara sa am nici cea mai mica simpatie personala pentru Nastase, daca as fi personlitate publica si formatoare de opinii, m-as feri sa fac asemenea afirmatii fara acoperire.
  Intre noi fie vorba, o sa am intotdeauna mai multa incredere in logica unui inginer decat in cea a unui filosof.

 57. Pacatul cel mare pe care il avem noi, Romanii, de altfel popor foarte bun si mult prea tolerant, este ca legam orice actiune de prietenii si relatii. Chiar am auzit o data, la o marime „Cine-i omu’ ?”
  Adica nu ne dezbaram de a apara sau nu, pe cineva, corect, obiectiv, cu Dreptatea si Adevarul pe masa.
  Noi tinem cont de cine este, care e legatura cu X sau Y …
  Acel cine pierde ? „Varul mariei tale !” (Stefan cel Mare) nu mai exista !
  De asta sunetm unde suntem, ca tara.
  Dincolo de faptul este laudat gresit unul care a daramat si nu a construit nimic la Biblioteca Nationala, dar ar fi de intrebat toate elitele astea, Romanesti, ce stiu ei despre CARTILE Bibliotecii Nationale ?
  Avem o cladire a Bibliotecii Nationale. Bun ! Si ?
  E loc de pelerinaj, de expizitii, … asta e rolul unei Biblioteci ? si Nationale ?
  Are carti ?
  Se spune ca Biblioteca nu este a Directorului, nici a Bibliotecarului, ci a Utilizatorului.
  Pai, are Utilizatorul Roman la dispozitie cele 13.000.000 UB (unitati Bibliografice) ?
  Pai, nu le are !
  Accesul la colecţiile Bibliotecii Naţionale nu este asigurat si asta de zeci de ani.
  Patrimoniul Naţional din Biblioteca Naţională nu este conservat şi asta de zeci de ani încât nu s-ar mai putea transmite cam nimic din valorile spirituale ale poporului român din moment ce de zeci de ani valorile BNaR stau stivuite, fie împachete în hârtie sau în cutii de carton, documentele fiind umede înainte de a fi împachetate şi astfel stau de zeci de ani.
  Doar circa 800 000 de cărţi (din sediul central) s-au putut consulta ani de zile.
  Distanţă mare până la 13.000.000 u.b. de care se vorbeşte că ar avea Biblioteca Naţională.

  Ani de zile nu s-a ştiut nimic despre soarta documentelor BNaR, din diferite depozite, ca număr şi stare fizică, publicaţii diverse (cărţi, reviste, ziare), au stat stivuite, împachetate în cele 28 de depozite (la începutul anilor ’90) pe care le deţinea Biblioteca şi nimeni, absolut nimeni nu se intersea de aceste publicaţii, daca mai existau.
  Se spune că toate publicaţiile din toate multele depozite ale Bibliotecii Naţionale au fost transportate în noua clădire a Bibliotecii.
  Ni se spune că în anul 2011, toate publicaţiile Bibliotecii au fost aduse în noul local, din Bdul Unirii. Aşa este ?
  Nu sunt interesati oamenii de cultura, iubitori de carte, precum si dl. Liiceanu de starea cartilor ?
  De cate ori am scris …
  Cate memorii am facut de dupa 2000 in special si NICI UN RASPUNS !
  De catre nici un Guvern !
  Doi prim-ministri ai Romaniei au participat la inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Nationale.
  Mai ales despre unul dintre ei se spune ca este mare iubitor de carte, dar nu a fost curios sa vada vreo carte de la 1900, sa zicem ?
  Sau sa vada o revista precum „Bilete de papagal” a lui Arghezi ?
  S-au multumit toti sa accepte cartile frumos colorate din ultimii ani ?
  Vedeti, cum e cu critica asta numai pe o parte ?
  Biblioteca Nationala nu are nici macar firma !
  Au scris pe undeva dl. Liiceanu sau Ercenau sau vreun alt om de cultura roman sau Guvernul care a inaugurat noul sediu al Bibliotecii ca trebuie sa stea scris pe frontispicul cladirii din Bdul Unirii BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI ?

  Vali Constantinescu

  • Cartea si continutul ei cred ca sunt importante pentru multi dintre noi.

   O sa profit de ocazie si o sa intreb public daca nu cumva Banca Nationala a Romaniei s-ar putea implica intr-un program de refacere si punere in valoare a acestui imens bagaj de informatii?

   As vrea sa vad si eu scris pe cladire Biblioteca Nationala a Romaniei!
   Poate dorinta asta se implineste mai repede…

   Cu mult optimism spre intr-un mai bine, aici sau acolo, oriunde, pentru ca pana la urma binele va ajunge peste tot! Depinde de noi!

 58. Oricum Romania se afla in europa si in lume pe alte pozitii.partenerii ne trtau cu demnitate.In
  epoca Basescu,nu ne scoate din aprecierea de hoti,cersetori si vagabonzi.Amajuns de risul lumii,sintem in prapastie.Mai rau cred ca nu se poate.ma rog sa se termine cit mai repede
  aceasta stare dezastruasa.

 59. Pai ce conteaza ca D-l Nastase a fost premier ? a furat sa faca puscarie .Toti care fura sa faca puscarie .Toti .Pentru ca romanii nu muncesc sa plateasca taxe sa fure toti nemernicii . Eu daca as fi la putere as introduce pedeapsa cu moartea si pentru criminali si pedofili moarte directa si pentru hoti puscarie .Grea de tot .

 60. Ma bucur mult cand citesc articole de genul asta, pt ca imi reda speranta ca nu toata lumea alege sa uite si mai nou, „sa ierte” niste personaje infame, fara onoare si demnitate.

  Si eu, ca altii care au postat aici, imi aduc extrem de bine aminte de „epoca Nastase”, de trista amintire… Nici n-as avea cum, pentru ca in 2003, dupa atatia ani de domnie ciocoiasca, de furtisag si de disperare, mi-am pierdut speranta si mi-am facut bagajele. Pentru mine, existenta lui Nastase in peisajul politic si felul in care diriguia Romania, au constituit argumentele principale pentru emigrare. Sila care ma apuca gandindu-ma ca va castiga cu siguranta alegerile urmatoare si va deveni un adevarat fanariot m-a determinat sa plec fara a intoarce capul.

  M-as fi intors mai devreme, dar am asteptat pana aceasta greseala a istoriei va ajunge acolo unde ii e locul- la inchisoare. Saptamana trecuta speram ca nu mai am mult de asteptat….se pare ca m-am inselat din nou.

  Mr. Nastase se poate felicita: nu doar ca este un hot, un tradator de tara dar si unul dintre motivele principale pt care multi au ales sa plece incotro vad cu ochii…Have a nice life, Mr. Nastase…in jail!

  • @Cristina
   Mr. Nastase a avut multe defecte. Printre altele era pe punctul de a instaura statul PSD-ist…..
   Din fericire nu i-a reusit…. Dar sa nu uitam ca guvernarea Nastase (2000-2004) a insemnat si aderarea la NATO, si incheierea capitolelor de aderare la UE si un relativ progres economic egalat doar de odioasa guvernare Tariceanu (2004-2008).
   Cei care se felicita acum sunt Presedintele Jucator si camarila lui care au reusit distrugerea economiei, indatorarea pe generatii a tarii, invrajbirea peste orice masura a populatiei (ma rau ca Iliescu, ala cu mineriadele…..) si instalarea unui regim de teroare mai ceva ca Securitatea lui Ceausescu. La capitolul realizari, nimic, nothing, nada. Poate posetele Doamnei Udrea, propulsarea EBA in Parlamentul European, Casa din Mihaileanu si alte borfasii asemenea.
   El are marele „merit” de a ne face sa uitam si chiar sa regretam epoca Nastase ! Asa ca mai usor can asociem regimul Nastase cu tradarea ! Pai atunci ce sa mai spunem de Basescu si ai lui ? Sa vezi ce frumos va fi la procesul lui Basescu si al camarilei ! Sau poate crezi ca vor scapa ? Procesul lui Nastase a creat un precedent excelent ! Succesuri 1

 61. Pot si eu sa spun ca imi amintesc cum in liceu fiind am auzit ca la Neptun s-au inchis toate discotecile pe perioada sejurlui domnului premier de atunci (A. Nastase) si nu ma indoiesc de adevarul celor scrise aici. Dar de asemeni cred ca, in ciuda evidentelor lipsuri, ramane un personaj in istoria noastra si merita acelasi respect ca si actualii si fostii conducatori ai acestei tari. Imi asum faptul ca nu am contribuit cu nimic la bunul mers al lucrurilor si sper ca, daca vreodata voi avea posibilitatea sa fac mai bine ca ei, sa am taria sa trec de interesele mele si sa fac ceea ce trebuie.

 62. Gresiti, domnule.
  Multa lume isi aminteste cum a fost inainte de 89. Si multi dintre cei care -si amintesc, isi amintesc cu regret ce era atunci Romania si ce a ajuns acum.
  Fac parte dintre cei care am trait transformarea R intr-o tara moderna si prospera. Dar am apucat sa traiesc si distrugerea (iresponsabila) programatica a tot ce s-a construit in 50 de ani.

 63. What ?
  Respect pentru infractorul asta ? Mada .. baga 1000 de flotari.

  Aderarea la UE se faceam indiferent de cine era la conducere asisderea si cu NaTO .. desi fara pauza iliesciana cand a fost infrantul de securitate presedinte . poate nu pupam NATO…

  Aici e vorba de infractorul NAstase .. nu de Basescu … Creiere albe spalate de antenele felixiene iar incurca borcanele.

  vgeorgicas … serveste o criogenie .. si poate ai sa fii revitalizat cand va fi inventata masina timpului sa te poti intoarce in timpul pe care il regreti.

  • Mare brinza cu intratul in NATO. Niste cheltuieli in plus pe care altfel nu le faceaM. Zic cu M la coada petnru ca din cotnributile din salariul meu se platesc si minunatiile alea.
   Dej s-a dat peste cap sa-i scoata pe rusi din tara iar astia, care or fi fost ei, se bucura cind vin alti ”ocupanti”. Era sa scriu derbedei da m-am abtinut.

 64. bun articol, inspirate comentarii !
  de ce oare mi se pare (totusi) ca incercand o „ierarhizare” a jafului si dispretului fata de orice valori democratice si tre’ sa mergem 9-11 ani in urma cand noaptea care ne-nconjoara de 1,35 mandate-ncoace ne ofera „cu generozitate” superlativul in materie, cu nesimtirea matrozului cu plete-n vant, scrutand catre orizonturi cum numai el le poate zari cu strabiprivirea focusata pe buzunaru’ propriu !?!

 65. Justitia nu inseamana razbunare. Daca Nastase ar fi fost vinovat pentru Petrom, ar fi trebuit condamnat pentru asta, nu pentru altceva pentru care sunt destul dubii.

  Daca Erceanu a fost condamnat pentru o inscenare pusa la cale de Nastase, justitia ar trebui, macar acum sa declansese urmarirea penala pentru denunt calomnios. Platim procuratura din impozitle noastre sa se ocupe de astfel de anchete, nu sa caute nod in papura. Procuratura trebuie sa adune probe pentru a inculpa, nu sa caute ceva fapte pe care le poate dovedi, chiar daca nu exista, pe ideea ca oricum nu e in stare sa adune probe pentru fapte penale pentru care exista indicii.

  Este grav ca pana si domnul Liiceanu pare sa sugereze ca bine i-a facut justitia lui Nastase, uitati ce i-a facut el lui Erceanu…

  Adica pana si domnia sa considera justitia ca pe o zeita a razbunarii.

  Daca mai mergem mult pe aceasta cale, vom ajunge sa trecem instantele in subordinea Guvernului si sa desfiintam Constitutia.

 66. By the way: pe cladirea Bibliotecii Nationale – în care salasluieste si Ministerul Culturii si Patrimoniului National – nu exista, la vedere, vreo firma care sa ne spuna ce se afla acolo. Dar pe cladire se lafaie inscriptia SAMSUNG.
  O murdarie ca atâtea altele.

 67. oh, am trait s-o bad si pe-asta! Erceanu e martir si nimic mai mult! pai ce faceti, domnule Liiceanu, pledati fara sa va documentati? Va rog sa va interesati cum fu povestea despre Codex Aureus la vremea cand ajunse „stimabilul” Erceanu sa fie tras la raspundere (pt 5 minute). Si da, Doamna Vali Constantinescu are perfecta dreptate, cititi-i comentariile! Nu-l apar pe Nastase, dar sa ajunga Erceanu chiar erou, ei nu, asta-i prea mult! ia intrebati-l pe Erceanu din ce salariu si-a facut iubita dumnealui casuta, fix in perioada in care biblioteca agoniza. Sef al Bibliotecii Nationale! Pe ce criterii numit? Ah, da, pt ca era grafician, logic, va rog frumos! No, acu’ mai ramane sa-l trageti pe Nastase (sau Popescu, Ionescu, putin conteaza) la raspundere ca era Erceanu supraponderal!
  Traim vremuri tulburi, nici Liiceanu nu mai e ce-a fost…

 68. Fiecare popor are guvernarea pe care o merita!!!
  Faptul ca sute de „politicieni” sunt corupti, fac aliante pentru binele propriu si al mafiei din care fac parte….ce spune asta despre tara noastra? politicienii sunt romani, sunt oameni ca si voi…au trait poate sau parintii lor au trait ca si voi !
  Asta spune multe despre poporul roman..DESPRE VOI, da ! TU, tu si TU !!

  ….da, bietii de noi, suntem blestmati ca avem clasa politica pe care o avem …ce mai reforma economica, politici sociale, sanatate, mediu… TOTUL se rezuma la putere si atat !!!

  M-am saturat sa citesc acuzatii despre unii si altii…Uitati-va la voi!! atata energie, comentarii, dezbateri sa tineti cu o parte politica sau alta…avem nevoie de fete noi, de oameni noi, tineri, fara mostenirea comunismului…De ce nici un om cu intentii bune nu face pasul in fata? nu exista „sistemul e inradaciant, nu se poate trece de ei”…..NU EXISTA !!!
  nu vreau sa aud asta..

  Dragii mei….daca chiar vreti o viata mai buna pt voi si copii vostri, intr-un mediu stabil si prosper economic..atunci votati ALTI oameni in toamna…

  MAI RAU DE ATAT NU SE POATE…dati o sansa altor oameni sa se afirme…si cereti-le dare de seama pt faptele lor, transparenta pentru legile care le voteaza/sustin sau nu, argumente, explicatii si purtati-va ca si cum tara va apartine si oamenii astia lucreaza PENTRU VOI.
  E vorba de simtul cinstei, al responsabilitatii si a faptului ca sunt in slujba majoritatii poporului.

  Vorbe destule, ce urmeaza? Deschideti ochii, intelegeti impactul acestui moment in economia si societatea romaneasca si votati cu capul sau nu votati deloc.
  Acest „moment” ne va costa poate votul in Consiliul Europei, accesul la fonduri EU la care suntem unul din cei mai mari clienti, conditii mult mai dure sau inghetarea imprumuturilor FMI…pregatiti-va banii la ciorap atunci cand dragul guvern oricare ar fi nu va mai avea bani sa va plateasca pensiile din cauza izolarii politice si economice…

  De ce exista discutiile astea in primul rand? de ce ORICE partid ar fi el nu este in primul rand preocupat de reformele economice, bancare, monetare, sociale…!!
  De ce naiba culoarea politica conteaza atata de mult? de ce nu sunt oamenii judecati dupa realizari, fapte si potential? Ai furat, sau ai plagiat? Ai esuat in reforme sau ai obtinut conditii neprielnice in acorduri/imprumuturi internaitonale? IESI AFARA!!!

  De ce oameni buni faceti totul atata de complicat? de ce sustineti niste epave atat din punct de vedere moral cat si profesional/ politic?

  Vreti o schimbare? atunci facilitati-o !! aveti toata puterea…ala unul vot in toamna, plasati-l cu cap ! Si ce daca o mana de oameni nu are majoritate? e sanatos asa, trebuie sa lucreze cu oameni cu pareri diferite..asa avanseaza lucrurile pe lumea asta in orice tara normala.

  Vreti informatii despre oamenii pe care ii puneti la inaintare? sunt informatii peste tot, e de ajuns sa cititi si sa luati aminte !
  Pastrati-va ochiul critic..nu va purtati ca o haita doar ca sunteti din acelasi partid…fiti critici cu TOATA lumea..chiar daca e din partidul pe care il sustineti !
  http://www.romaniacurata.ro/listelenegre.php

 69. Domnul Liiceanu merita respectul tuturor celor care stiu sa tina o carte in mana si imi place sa spun ca fac parte dintre ei.Toata consideratia pentru ceea ce a scris,si pentru felul in care conduce editura Humanitas.Ca in tot ceea ce am citit scris de domnia sa,observ si in articolul despre Nastase justetea ideilor,logica si eleganta stilului.Asa este,cu A.Nastase s-a facut o telenovela menita sa ne starneasca compasiunea pentru un infractor care poate a trait o drama cazand atat de jos de la un nivel atat de inalt…dar orcine trebuie sa raspunda pentru faptele sale,absolut orcine.

  Totusi Domnule Liiceanu indraznesc sa va intreb:ati scris vreodata despre faptul ca nici coruptia nici impostura nici minciuna nu au disparut din viata noastra dupa ce am scapat de psd-isti? Ati incercat sa-i corectati, sa-i criticati ferm pe Basescu si pe ai lui vreodata?…traiti si dumneavoastra in tara in care traiesc si eu ,asa ca puteati vedea dincolo de cateva masuri bune,multe ,prea multe abuzuri,nedreptati,hotii si…scuzati,marlanii,proferate de la cel mai inalt nivel.
  Nu faceti pacatul sa credeti ca ii consider pe unii sfinti si pe altii demoni sau ca sunt printre sustinatorii lui Ponta.Incerc si eu sa inteleg,atat!
  Vreau sa va spun ca am multi idoli intre cei care au insemnat ceva pentru cultura si literatura romana.Pe unii ii gasesc in prezent si ii numesc cu respect pe cei mai cunoscuti: G.Liiceanu,A.Plesu,M.Cartarescu,H.R.Patapievici…careul nostru de asi care au notorietate si dau tonul …dupa care altii tin isonul, ceea ce este normal orunde:in lumea ideilor exista si acolo lideri printr-un consens general al societatii.Cum se face ca nici unul dintre acesti respectabili carturari nu nu avut decat foarte rar si prea putin de zis in mod critic despre ceea ce s-a intamplat in ultimii 3-4 ani in tara noastra?Ce facem?Asteptam 7-8 ani sa zicem „pe-aia dreapta” despre Basescu sau despre Boc?…repetam istoria si ne certam atunci ca in cazul lui Nastase acum?
  Eu de zeci de ani va citesc si va admir si de aceea poate ca am autoritatea morala sa va spun care este impresia mea: pe cat sunteti de curajos cu Nastase cel doborat la pamant ,pe atat ati fost de timid cand ati avut ceva de zis despre adversarii lui;dumneavoastra domnule Liiceanu si muti altii dintre marii nostri intelectuali. Pe vremea conducerii pesediste aveati opinii mult mai critice si bine faceati,ati ajutat oamenii sa inteleaga si sa nu-i mai voteze.Acum de cand ne conduce Bsescu s-a cam lasat linistea…sa se fi schimbat chiar atat de mult Romania in bine?! Eu cred ca este aici unul dintre motivele pentru care poporul este debusolat ,se lasa pacalit,impresionat,manipulat ,pentru ca formatorii de opinie slujesc interese mult prea personale, sau sunt excesiv de subiectivi pentru aputea fi reprezentantii unei majoritati.Aceasta este impresia pe care o lasati .Aveti dreptul sa fiti si asa,desigur,dar in cazul acesta intelegeti dreptul oamenilor de a se iluziona,de a uita,ca sa poata trai.In aceste zile agitate nimeni nu creaza impresia ca slujeste Adevarul ,nimeni nu este cu adevarat in slujba celor pe care ne grabim sa-i consideram uituci,usor de manipulat,prea inculti pentru a intelege ideile inalte.Aveti datoria sa incercati cu buna credinta si respect sa-i luminati pe cat mai multi sau, daca nu doriti sa faceti asta ,adresati-va doar unei minoritati deja luminate dar nu neaparat morala,mai greu de manipulat sau de cumparat.Mie, una, mi-e greu sa fac diferenta intre saracul care se lasa cumparat cu o sacosa de merinde si carturarul care chiar crede uneori ca omul providential al natiunii este cel de la care i se trage lui bunastarea.Aici nu ma refer la dumneavoastra in nici un caz ,ci la altii care seamana cu directorul bibliotecii care a fost rau tratat ,dar nu era chiar un martir,asa cum scria mai sus fosta lui subalterna …si mai sunt destule alte personaje care-si slujesc interesele vorbind cu ifos despre democratia europeana.
  Domnule Liiceanu am inca naivitatea sa cred ca oamenii inteligenti si invatati pot schimba fata lumii,si cred ca puteti fi unul dintre ei.Daca totusi nu puteti face asta intotdeauna impartial si cu forta, lasati politica in balta ei si scrieti ceea ce siti mai bine,ne veti seduce atunci aratandu-ne binele ,raul,frumosul ,adevarul separate de contingent si in felul acesta ne veti oferi o oaza unde sufletele noastre sa poata supravietui.Este o misiune nobila care vi se potriveste ,noi vom deveni mai intelepti iar dumneavoastra veti ramane pe pedestalul pe care v-am asezat.
  Flora Avram

 70. Recitind,prea tarziu insa,observ o virgula langa un”si” ramasa acolo dupa ce am sters un fragment ,precum si alte scapari,rezultate din cunostintele mele precare in ale scrierii electronice.Imi cer scuze eventualilor cititori. Flora

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Liiceanu
Născut la 23 mai 1942, la Râmnicu-Vâlcea. Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Filozofie (1960-1965) şi Facultatea de Limbi Clasice (1968-1973). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (1976). Cercetător la Institutul de Filozofie (1965-1975) şi Institutul de Istorie a Artei (1975-1989). Bursier al Fundaţiei Humboldt (1982-1984). Director al Editurii Humanitas din 1990. Profesor la Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti din 1992. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Paris, Franţa, 1992). Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta italiana (Roma, Italia, 2005).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro