sâmbătă, mai 21, 2022

Câteva considerații după mitingul PSD

Ieri dimineață i-am văzut la Iași pe oamenii care fuseseră adunați de Maricel, Camelia, Cristian și Cătălin din partidoi pentru a se îndrepta spre București, la întâlnirea cu Liviu, Viorica, Olguța, Gabriela și Călin. Erau oameni din primării, școli, din deconcetrate, din municipiu și din comune. Poate unii au fost obligați să facă asta, însă presupun că mulți veniseră ori de bună voie ori din interesul de a ieși din localitatea lor, din mediul lor, de a vedea un oraș mare. Seducția puterii, a apartenenței la un grup care conduce România, chiar dacă extrem de prost, vor fi contat la rândul lor pentru mulți. Am încercat să discut cu câțiva dintre ei, unii nu știau de ce fac un drum lung spre sud, dar cei mai mulți erau reținuți, cu atât mai mult cu cât în apropiere erau comandanții de „grupă”, „grup” și „detașament”. Organizarea lor semăna formal cu aceea din organizațiile de pionieri de dinainte de 1989, iar în privința relațiilor îmi aminteau de armata RSR sau a României iliesciene: comandanții niște privilegiați, soldații „la fundul grămezii”. Strategii erau departe, în birourile de pe Kiseleff sau din Palatul Victoria. Cinici, dispuși din disperare să facă orice pentru a-și menține pozițiile de putere, implicit posibilitatea de a modela România după chipul și asemănarea lor.

Aseară am schimbat mai multe canale TV pentru a vedea atmosfera din Piața Victoriei, dar și pentru a urmări discursurile celor pentru care se organizase această manifestație. Impresia pe care mi-o făcusem dimineață cu privire la profilul participanților mi-a fost întărită. Au fost mulți oameni, fără îndoială. S-a vorbit de o sută de mii, poate au fost mai mulți sau poate mai puțini. Dincolo de asta, membrii PSD ori simpatizanții erau acolo, fie din convingere, fie din interes ori pur și simplu de ocazie. Discursurile liderilor PSD și ALDE au fost caricaturale. Și Firea, și Tăriceanu, și Vasilescu, și Dragnea și toți ceilalți au vorbit prost, au golit de sens cuvinte care altminteri sunt importante: „securitate”, „democrație”, „tiranie”, „libertate”, „dreptate” ș.a.m.d. Ori au repetat până la sațietate stupizenia privind „statul paralel”. Justiția a fost în permanență decredibilizată. Cei de pe scenă – în frunte cu Dragnea – au arătat că se tem. E ridicol când guvernul organizează o megamanifestație în fața sediului său. De ce? Ca să se apere de cine? Ei au puterea în Palatul Victoria, ei au puterea în Parlament, ei au cele mai multe consilii județene și cele mai multe primării, ei au capturat Curtea Constituțională, populând-o cu oamenii lor, ei au la dispoziție aproape toată presa, care nu informează, nu dezbate, ci face pur și simplu propagandă.

Cu toate acestea, PSD-ul poate fi bătut politic. Acum aproape un an și jumătate sute și sute de mii de oameni au ieșit în stradă în marile orașe ale României când Dragnea&Co se pregăteau să violeze justiția. Iar acei oameni au participat la proteste fără a fi aduși cu arcanul, fără a fi înscriși pe liste de partid, ci din propria voință, manifestându-și opoziția față de ceea ce considerau a fi, pe bună dreptate, un atentat la funcționarea statului de drept. Protestele de atunci ne-au arătat că există un segment important de cetățeni care apără valorile democratice. Unii se simt reprezentați de partidele de opoziție, alții nu. Și mai mulți sunt însă cei care stau acasă, care sunt indiferenți, care nu au ieșit la vot în 2016, care nu au ieșit nici la manifestațiile din februarie 2017. Acestor categorii de public trebuie să li se adreseze cu prioritate partidele din opoziție.

O atenție sporită ar trebui acordată celor care până acum au fost neglijați de către opoziție: oamenilor din mediul rural sau din orașele mici. Fără scoaterea lor din îmbrățișara PSD, mă tem că balanța nu va putea fi echilibrată, necum răsturnată. Politica se face în primul rând cu partide. Pentru asta este nevoie să existe apropiere de oameni, să se transmită mesaje puternice, realiste – chiar dacă (și) unii din partidele antiPSD au tendința de se îndrepta spre populism, acesta este în fapt un adversar al oricărei construcții democratice solide –, de o bună organizare pe toate palierele, de competențe specifice, este nevoie de politicieni credibili, care să aibă și să exprime fără echivoc convingeri liberal-democratice, este nevoie de comunicatori buni, credibili. Dacă alegătorii nu văd, nu simt că există hotărâre, că există voința de a câștiga, că există „vână”, nu vor ieși la vot împotriva PSD-ului. Victoria în alegerile locale sau generale se obține cu numere mari.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Majoritatea, 50+1 e metoda democratică. Alta nu avem. Cine se prezintă, cum arată, ce calități are ….. cetățenii votează liberi, secret, egali… se formează o majoritate.

  …”… Pentru asta este nevoie să existe apropiere de oameni, să se transmită mesaje puternice, realiste –….–, de o bună organizare pe toate palierele, de competențe specifice, este nevoie de politicieni credibili, care să aibă și să exprime fără echivoc convingeri liberal-democratice, este nevoie de comunicatori buni, credibili. Dacă alegătorii nu văd, nu simt că există hotărâre, că există voința de a câștiga,… „…

  Nu mai e mult timp. Președinția UE 2019 ….. brandul României …..
  Alegerile parlamentare PE sunt la 26 mai 2019. Candidații?
  Alegerile prentru președinția 2019… cu cântec…
  Alegerile parlamentare 2020…

  România are de ales….

  • Poate aveti dreptate atunci cand spuneti ca opozitia ar trebui sa acorde o atentie sporita oraselor mici si alegătorilor din rural. Nu stiu de ce nu amintiti faptul ca opozitia, la ultimele alegeri, a pierdut atat Bucurestiul cat si multe orase mari. Eu cred ca opozitia nu mai produce oameni valorosi care sa poata convinge alegatorii, oameni care să poată fi scosi in față. Este tot mai greu sa iti inchipui o opozitie cu adevarat solidă cand privesti la ce se intampla in interiorul partidelor de la care asteptati solutii. Va fi foarte greu.

 2. Nu e vorba de justitie, E vorba de servicii. Asta ii lipseste PSD-ului, serviciile sunt controlate de ceilalti. Din pacate, PSD nu doreste sa desfiinteze serviciile ci sa le aduca sub control. Asa ca apa de ploaie. Pe cine intereseaza demonstratiile astea. Ca e vorba de PSD, CDR sau PD, tot o apa si un pamant.

 3. Păi, aici e problema! Cei care stau acasă nu mai vor să voteze fiindcă au tot ales răul cel mic care de fiecare dată a crescut și s-a umflat pînă a ajuns la fel cu răul cel mare. Orice votezi, vezi că la butoane se instalează o clică de zmardoi care se pun pe furat mai abitir decît o făceau ceilalți și de la 10% cît era pe vremea răului mare, șpaga a ajuns la 20%-30% pe vremea răului mai mic. Răul cel mare fura doar el cu o mînă de oameni și umbla cu zeciuiala, pe vremea răului mai mic se fura de-a valma și în cantități vagonabile. Haosul trebuia curmat, așa că Dragnea vrea să organizeze treaba și să se fure ca înainte, controlat, iar ouăle să fie numărate de un singur patron, un om bun, care nu-i ceartă pe români că-s puturoși, nu-i gonește din țară și nu le spune că trebuie să muncească ca în Brazilia pentru doi lei pe zi sau că democrația e un lux și decrețeii sînt luzări spălați pe creier. Omul cel bun este el, le mai oamenilor dă o su’dă lei la salar, le mai face o paranghelie cu mici și cîntări, îi înjură pe securiști și le mărește bugetul, beștelește corporațiile și băncile și le dă detergent ca să-și spele banii, se ia de gîți cu UE și dup-aia le pupă mîna, adică vine și instaurează liniștea ca să-ți poată vedea de afacerile cu număratul de ouă. Atîta vreme cît opoziția este Șică + oastea lui Băsescu + USR (care nici nu s-au născut bine și s-au și luat la ceartă între ei), pesedeaua doarme liniștită. Chiar dacă fac o alianță și se botează în apa Iordanului, sînt aceleași muhaiele FSN-PSD-PDL-PNL-USL-UNPR-PMP care ne-au distrus viețile și își închipuie că dacă se fardează nițel și își schimbă numele de fată în Opoziția, li se schimbă și norocul. Nu li se schimbă, fiindcă Judecător și Televizor veghează.

 4. E cineva pe acolo care sa se intrebe cu ce bani au făcut acești oameni deplasarea in capitala? De unde milioanele, poate miliardul de lei cheltuiți de D&D si marionetele in aceasta desfășurare falsa de forte? E treaba justiției si a CCR sa chestioneze vârfurile acum. E constituțional sa faci astfel de abuzuri? Democratic nu e! Se autosesizează cineva? Ce-i călăuzește pe acești neo tovărășiei decât sa se apere si sa ascundă in spatele poporului, atât furtișagurile cât si vilele pe care le au pe meleaguri străine. Treziți-va odată, somnul națiunii naște monștrii!

 5. Au dovedit ca sunt tari si ca pot face ce vor cu aceasta tara cu o opozitie neorganizata si
  cu cetateni care nu vor sa inteleaga directia periculoasa in care sunt manipulati.
  Nu este o teama ci lupta pentru asigurarea puterii pe termen lung (se poate observa din programele pe care vor sa le impuna) ,cugetand mai profund vom vedea ca nu a mai ramas mult timp pana cand opozitia(statul paralel) va fi definitiv desfiintata si noul PCR de data aceasta cu o puternica si matura prezenta femenina ne va pregati un nou viitor luminos.
  Participarea activa cu spirit de organizare si cu sustinere prin inscriere in una din formatiunile opozitiei(neimpusa) ramane singura alternativa.
  Politica se face cu angajament si bani(cotizatii,donatii) si acest lucru este bine demonstrat de cele doua partide care au capusat noua democratie.
  P.S.
  Formatiile opozitiei vor trebui sa inteleaga ca au in primul rand un scop comun fara impuneri de suprematie.

 6. Opozitia e o gluma. In ritmul asta, PSD va castiga la mustata toate alegerile de acum incolo si va falimenta tara, din nou.

  Si PSD, si opozitia sunt foarte slabe. Dragnea atarna de un fir, la fel si prostimea care il sustine, dar nici opozitia nu sta bine.

  Romanii nu sunt obisnuiti sa voteze si daca opozitia va continua sa doarma in papuci, cu articole pe FB si nimic la TV in mainstream, fara oameni in teritoriu, PSD va face intelegeri ticaloase cum a facut pana acum si va ramane la putere la infinit.

  Alo, opozitia! Treziti-va, idiotilor!

 7. Stimate domn,

  Cei 100.000 pe care i-ați văzut în stradă sunt învingătorii României.

  Sunt cei care își împart țara ca pe o pradă. Asta nu înțelegeți.

  Cei care au fost ieri la mitingul PSD sunt cei care primesc locuri de muncă în primăriile până în ultima comună, sunt cei ai căror copii primesc locuri de muncă în spitale, școli, prefecturi, poliție, firmele de apă, electricitate. Sunt cei care primesc posturi de consilieri locali și contracte dubioase.

  Cei pe care i-ați văzut ieri în stradă sunt cei care pradă România. Poate v-au derutat fețele lor de indivizi înapoiați și needucați, dar ei sunt învingătorii.

  Cei care nu au avut loc de ei să apuce vreun job au trebuit să plece în străinătate.

 8. „…membrii PSD ori simpatizanții erau acolo, fie din convingere, fie din interes ori pur și simplu de ocazie.”

  Nu contează că oamenii erau în piață din convingere, din obligație sau de frică. Realitatea este că, la fel ca în vremea mineriadei din 1990, regimul cleptocratic actual, indiferent cum se numesc marionetele lor transpartinice care dețin aparent puterea politică, are o puternică susținere populară. Asta înseamnă că suntem condamnați la înapoiere pentru încă cel puțin o generație. Priviți vă rog lucrurile cu realism, altfel nu putem depăși starea în care ne aflăm. Trăim într-o cumplită manipulare care este extrem de eficientă pentru o jumătate din România. Gândiți-vă cum putem schimba lucrurile…

  • PSD nu este un partid. Este o asociatie de tip comunistoid si mafiot. Asa cum au fost toate internationalele comuniste candva: parazite ale miscarii muncitoresti, in scopul acapararii totalitare a bogatiei natiunilor. PSD inseamna o filiera de interese care il leaga pe Dragnea de structurile politico-administrative de la centru pana in ultima comuna a tarii. Parlamentul, care este utilizat ca instrument politico-legislativ de regimul actual, este in mare parte total nereprezentativ pentru Romania in ansamblul ei. Este un fel de CC al PSD largit, o Mare Adunare Nationala ceausista, care lucreaza in mod consecvent impotriva romanilor, a interesului public. De la CPUN pana azi asa a fost, de fapt, tot timpul, insa au fost legislaturi in care a trebuit sa joace mai mult teatru decat in prezent. Partidele istorice reconstuituite dupa abolirea regimului Ceausescu s-au dovedit niste creatii artificiale, intesate de sus pana jos de agentii acoperiti ai fostelor structuri de putere din dictatura comunista. Prin teritoriu sefii PNTCD erau fosti secretari de partid, unii chiar de notorietate. Ei cu totii au lucrat ca sa discrediteze din interior orice idee de alternanta reala la puterea neocomunista si se pare ca le-a iesit perfect. Mai ramanea miscarea de protest din Piata Universitatii, care si ea a fost intesata de securisti si comunisti pentru a fi controlata si distrusa. Marian Munteanu a fost informator al Securitatii si ulterior s-a autodemascat cand s-a dus sa se pupe cu Miron Cozma peste sangele celor asasinati la Marea Mineriada care nu se uscase bine, iar apoi a facut tandem cu Virgil Magureanu, artizanul represiunii mineresti intr-un partid politic de extractie securista. Pe cine mai surprinde azi ca Aurelian Pavelescu, liderul fantomei PNTCD, se alatura lui Dragnea et Co si declara cu nerusinare ca Iuliu Maniu, omorat de comunisti in inchisoare, astazi ar fi stat alaturi de PSD-ul lui Dragnea, care este urmasul direct al regimului comunist care l-a asasinat? Ca Radu Campeanu a trecut deschis de partea lui Iliescu dupa alegerile din Duminica Orbului sau ca Crin Antonescu, unul dintre urmasii lui, descheiat la prohab, tinea discursuri paranoice in vremea fostului USL? Tot in barca USL s-au aflat si liberalii lui Ludovic Orban. Liberali numai cu numele, in realitate complici cu PSD. De la un moment dat, lumea de buna credinta (multa, putina, atat cat poate exista in conditii de totala risipire la nivel de societate si de comunitati) si-a dat seama ca era trasa pe sfoara de toate aceste asa-zise partide de “opozitie”, asa ca nimic nu a fost de mirare ca in 2016 cei mai multi dintre vechii sustinatori ai partidelor presupus democratice si presupus anti-PSD au refuzat sa se mai lase inca o data pacaliti. Lumea s-a saturat de mascarada de democratie pe care o administreaza tarii toate aceste formatiuni politice corupte si lipsite de consistenta si credibilitate. Lumea vrea democratie dupa standardele adevarate, care nu aduc nici ele fericire pentru toata lumea, dar le asigura oamenilor mai multa libertate si prosperitate decat orice sistem totalitar, dictatorial, oligarhic (de extractie comunista). Pentru atingerea acestui deziderat, este nevoie de refondarea Partidului National Liberal, prin eliminarea din randurile sale a parazitilor, cleptocratilor, mascaricilor si incapabililor, de fondarea unui Partid Socialist care sa apere intr-adevar interesele muncitorilor si a altor categorii paupere, de un USR care sa fie mai angajat si mai reprezentativ decat in prezent, si de o noua Alianta Civica care sa reuneasca toate comunitatile si gruparile care astazi lupta disperat in strada ca sa impiedice recaderea Cortinei de Fier peste Romania.

 9. Singurul mesaj a opozitiei este „Jos PSD, jos Dragnea”… in rest NIMIC, NADA, ZERO. BARAT. Cat timp nu au un plan, un proiect, ceva, orice, sa propuna alegatorului, nu vor avea nici un rezultat. oamenii s-au saturat de „da-te jos ca sa ma sui eu”. Problema e ce faci dupa ce te sui. Si daca nici tu nu stii, atunci de ce sa te mai sui ?

  • Total fals. Gugernul tehnocrat (majoritatea acum trecuti in URS si Romania 100) a facut mult mai mult intr-un an decat a reusit PSD ul in 2 ani. Ma refer la infrastructura si fonduri europene.
   Afirmatia ca opozitia nu are proiecte e o minciuna PSDista.

 10. da, perfect de acord. Prin Constitutie, sa poata avea drept de modificare a legilor fundamentale doar cei alesi cu 50%+1 din totalul alegatorilor, nu din totalul celor care au fost la vot. E o mizerie ca unii alesi doar de 18% din alegatori sa modifice structura statului roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dorin Dobrincu
Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. Redactor-șef al revistei „Archiva Moldaviae” (din 2009). A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012).

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro