joi, iunie 13, 2024

Câţi bani trebuie să plătim pentru un pic de omenie, domnule doctor?

Să nu ne facem iluzii: povestea tristă a bunicuţei din Braşov, dată afară din spital la 7 dimineaţa şi găsită moartă pe un câmp din apropiere, se va mai repeta! Aţi văzut că imediat după drama de la Braşov a apărut un caz tras la indigo, la Bârlad. Televiziunile vă vor stoarce lacrimile, politicienii vor pasa răspunderea de la unul la altul, dar este o chestiune de timp până când o luăm de la capăt.

Privind la cazul de la Braşov, vinovaţii pe care-i identificăm la prima vedere sunt medicii şi infirmiera. Ceea ce vreau eu să arăt este că în spate se află un sistem profund corupt. Managementul spitalului din Braşov a fost numit pe criterii politico-economice de către peşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, aflat acum în arestul DNA. La spitalul Bârlad, dacă vă veţi uita pe ştirile din presa locală, aceeaşi situaţie: prin 2013, primarul şi un deputat din PSD îşi disputau conducerea. Media din România este plină de informaţii despre numirile bine controlate în managementul spitalelor. Ce se întâmplă mai departe? Nu am uitat cum punea presiune baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, pe conducerea spitalului judeţean, aflat sub controlul său, ca să cumpere echipamente scumpe şi inutile (2,4 milioane euro!). Un medic şi o asistentă au protestat, iar Duicu a trimis imediat media aservită ca să o compromită pe asistentă!

Dacă adunăm piesele din acest puzzle vedem că, de fapt, spitalele transferate către autorităţile locale, în loc să-şi îmbunătăţească serviciile sub presiunea comunităţii, au devenit o sursă de corupţie care alimentează baronii. Pacienţii, speriaţi că vor suferi şi mai mult, nu îndrăznesc să facă scandal. Ministrul Sănătăţii închide ochii în faţa corupţiei patronate de colegii de partid aflaţi la conducerea unor consilii judeţene sau a unor primării. Opoziţia nu spune nimic, pentru că toţi au patronat, într-o perioadă sau alta, acest jaf, care face ca oamenii să moară cu zile.

Şi, oricât de dură este această afirmaţie, am să vă spun că toţi cei care în ianuarie 2012 au ieşit în stradă pentru a bloca reforma în sănătate au o urmă de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă acum. În frunte cu doctorul Raed Arafat, a cărui viziune socialist-etatistă nu face decât să menţină corupţia din sistemul de stat! Dincolo de faptul că partidele se alimentează inclusiv cu banii furaţi de la sănătate, puţinii politicieni care poate ar fi dorit să atace frontal sistemul medical sunt speriaţi că se vor trezi iar cu lumea în stradă.

Să privim adevărul în faţă: acolo unde ne lăsăm pe mâna statului român, apare corupţia şi dezinteresul. Sunt ţări unde sistemul medical de stat funcţionează: am văzut recent un raport al celor de la Commonwealth Fund care susţinea că britanicii, cu al lor NHS, oferă servicii medicale mult superioare celor din SUA. Mai mult, cea mai importantă privatizare din sistemul medical britanic – spitalul Hinchingbrooke – pare să fi fost un eşec. Eu cred însă că, în România, doar privatizarea spitalelor – transformarea lor în societăţi comerciale şi vânzarea lor, nu aducerea unui “management profesionist”, s-a văzut cum a umplut PSD-ul companiile de stat de astfel de manageri – este soluţia. Altfel, vom sta ani întregi să plângem după oamenii nevinovaţi ucişi cu zile şi vom asista pasiv la corupţia din zona achiziţiilor de medicamente şi de echipamente sofisticate şi inutile.

Două remarci scurte, pentru final. În primul rând, nu spun că privatizarea va face minuni. Sistemul este subfinanţat. Cu o alocare bugetară de doar 4% din PIB nu se va face niciodată mare lucru. Dar, din experienţa atâtor companii româneşti, susţin că doar mediul privat poate opri furturile.

În al doilea rând, eu credeam că, atunci când te faci medic, ai în suflet şi dorinţa de a face bine oamenilor, nu doar să faci bani. Eu nu mă aştept ca toţi medicii să aibă inima mare a unui Albert Schweitzer, înţeleg şi faptul că salariile sunt mizerabile, dar tot nu pricep cum este posibil ca “Moartea domnului Lăzărescu” să devină un scenariu banal, care se repetă cu o frecvenţă insuportabilă.

Un pic de suflet, un pic de omenie, nu le vom putea cumpăra niciodată cu bani, domnule doctor.

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

 1. Decontarile cu plafon si lipsas re-directionarilor de la furnizorii de servicii de sanatate supraaglomerati sunt cele doua mari probleme ale sistemului, dincolo de cele spuse in artocil.

  Acesta procedura bolnava funcioneaza cam asa;

  a) mergi la medical de familie – daca stie sa te vindece, e bine, dar asta se intampla rar asa de simplu. De obicei urmeaza pasul b)
  b) medicul de familie iti da un … „bilet de trimitere” si „bilete de analiza”
  c) te programezi la analize si la medic DACA gasesti o clinica care mai are plafon si daca exista locuri in termen de 30 de zile cat sunt valabile „trimiterilr”

  …aici ai doua scenario:
  1) gasesti asa ceva – uraaa! eu zic sa joci la loto…
  2) nu gasesti loc in 30 de zile sau nu mai e „plafon”

  In scenariul 2) ai din nou doua alternative:
  – platesti – integral
  – o iei de la capat cu pasul a, dar dupa ce te programezi fara trimitere, sperand sa obtii una noua

  DAR… medical de familie da una trimiere pe luna, fii atent cand o iei
  clinica poate epuiza plafonul superrapid si …evident o iei de la capat.

  Rezultatul?

  Toata aceasta poveste poate dura si o luna, evindet ca intre timp fie iti trece de la sine, fie mergi la privat, fie mori si gata.

  Aiureala asta nu are nici o legatura cu coruptia sa cu alte minuni, Este o pura prostie administrativa

 2. Avand in vedere nivelul veniturilor din Romania, daca vom privatiza spitalele „povestea trista a bunicutei din Brasov” va fi aceeasi: acesta va muri din cauza ca va fi „data afara din spital la 7 dimineata”. Ceea ce va fi diferit va fi doar motivul pentru care „bunicuta” va fi „data afara din spital la 7 dimineata”: asigurarea pe care aceasta si-o va permite nu va acoperi costul tratamentului (vezi cazurile prezentate in filmul documentar Sicko al lui Michael Moore, film care are 93% recenzii pozitive).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sicko#Critical_reaction

  Un extract din articolul „Germanii sunt nedumeriti de discutiile pe tema asigurarilor publice de sanatate din SUA („Healthcare Debate”):

  Wolfgang Zoeller, un politician bavarez (landul cel mai prosper din Germania) care a fost parlamentar timp de 22 de ani, si care este „departe de a fi un socialist”, spune: „Pentru mine, problema asigurarilor publice de sanatate este o chestiune de umanism. Doresc ca fiecare persoana, indiferent de varsta, venit, stare de sanatate sau posibilitati materiale, sa fie ajutata atunci cand este bolnava. … Acesta nu este un principiu socialist, este principiul solidaritatii. … In Germania consideram ca societatea are anumite cerinte si responsabilitati pentu fiecare membru al ei. … Pentru noi este clar. Sanatatea reprezinta un risc care nu poate sa fie lasat pe umerii individului”.

  https://www.thelundreport.org/content/germans-confused-over-us-healthcare-debate

  • @ Cetatean – înainte de a relua propaganda socialistă, ați face bine să vă documentați despre sistemul de sănătate din Olanda. Nu trebuie să reinventeze România nici roata și nici arcul și săgeata.

   În esență, în Olanda toată lumea are asigurare medicală, iar pentru cine nu poate să și-o permită, o plătește guvernul. Dar asta plătește guvernul, asigurarea, nu serviciile medicale propriu-zise. Extinzând lucrurile la maximum, niciun spital și nicio casă de asigurări medicale nu are de ce să fie de stat. Statul trebuie doar să suporte costul asigurării medicale atât pentru bugetarii pe care-i salarizează în mod direct, cât și pentru persoanele ale căror venituri nu le permit să suporte singure costul asigurării.

   • @Harald

    Sa vedem mai bine cum functioneaza sistemul „socialist” de sanatate din Germania:

    1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de baza (publice). Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de baza (publica). Persoanele care au optat pentru asigurarile private de sanatate nu mai pot sa revina la sistemul de baza (public) dacat daca indeplinesc simultan doua conditii: nu au implinit inca 55 de ani si veniturile lor scad sub limita plafonului de 50.000 Euro pe an. 85% din populatia Germaniei au asigurare de baza (publica).

    2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

    3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania (G-DRG). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

    4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

    5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
    a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
    b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
    c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

    6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.

    7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

    8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.

    Este evident ca pentru obtinerea unor performante similare si in Romania, este obligatoriu ca procentul din PIB alocat sanatatii sa creasca substantial (Germania aloca 11.6% din PIB in anul 2010), la fel si salariile medicilor.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Germany

    Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat (85% din populatia Germaniei au asigurare de baza – publica). Si asta intr-o tara cu salarii si cu o putere economica mult superioare Romaniei si cu un procent de 11.6% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este mai putin de jumatate fata de cel din Germania – de salarii nici nu are rost sa mai vorbim). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului. Astfel, Wolfgang Zoeller, un politician bavarez (landul cel mai prosper din Germania) care a fost parlamentar timp de 22 de ani, si care este „departe de a fi un socialist”, spune: „In Germania consideram ca societatea are anumite cerinte si responsabilitati pentu fiecare membru al ei. … Pentru noi este clar. Sanatatea reprezinta un risc care nu poate sa fie lasat pe umerii individului”.

    https://www.thelundreport.org/content/germans-confused-over-us-healthcare-debate

    „In ultimii 20 de ani, asigurarile private din Germania au devenit din ce in ce mai scumpe si mai putin eficiente, in comparatie cu asigurarea de baza (publica)”.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Germany#Private_insurance

    ***

    http://www.heart-consult.com/articles/german-healthcare-system

    http://www.english.german-hospital-service.com/html/background.html

    http://www.amiexpat.com/2009/08/18/health-care-in-germany/

    • Desi comentariul dvs. este foarte bine documentat, imi pare rau sa va spun ca inutilitatea lui este cutremuratoare…Germania este intr-o alta galaxie, la mii de ani-lumina. Despre ce vorbim ?

     • @Marius

      Comentariul meu nu este deloc inutil. Avem deja experienta de dupa Revolutie cu „democratia originala”, asa ca nu strica sa analizam sistemul de sanatate din Germania, chiar daca nu vom ajunge la performantele acestuia (poate niciodata). Deci, daca intr-o tara cu un nivel al veniturilor si cu un PIB ca cele din Germania 85% din populatie are asigurare de baza (publica), iar statul german rupe orice legatura intre asigurarile private si cele publice (pentru a nu subfinanta sistemul public), este limpede ca intr-o tara ca Romania (cu venituri de mizerie) nu privatizarea asigurarilor de sanatate este solutia corecta (daca ne intereseaza soarta majoritatii romanilor, nu a unei minoritati si a companiilor de asigurari).

      Cat castiga de fapt romanul mediu? Daca ii scoatem din calcul pe cei din top 3%, venitul mediu scade cu 18%. Daca nu ii luam in considerare pe cei din top 20%, media scade dramatic, de la 1306 la 702 lei” (in anul 2010, insa distributia veniturilor ramane valabila si in 2015, iar salariile au crescut nesemnificativ de atunci).

      http://tinyurl.com/lewmr5t

      Sau: „Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati au salariul minim” (Aprilie 2012).

      http://tinyurl.com/ce3sb6d

      Sau: „patru romani din zece castiga sub 60% din salariul mediu, ceea ce, conform specialistilor Eurostat, ii plaseaza in categoria «saraciei severe»: nu isi pot achita chiria si/sau utilitatile, nu pot face fata unor cheltuieli neprevazute, nu isi permit sa manance alimente cu proteine …” (Martie 2013).

      http://tinyurl.com/cev85xh

      Romania are un coeficient de inegalitate sociala cu 40% mai mare decat media europeana si este pe penultimul loc in UE la puterea de cumparare (inaintea Bulgariei). Iata, intr-o lista a tarilor din Europa, cat este raportul inegalitatii veniturilor (S80/S20) in anul 2013:

      Norway – 3,3
      Czech Republic – 3,4
      Iceland – 3,4
      Finland – 3,6
      Netherlands – 3,6
      Slovakia – 3,6
      Slovenia – 3,6
      Sweden – 3,7
      Belgium – 3,8
      Austria – 4,1
      Malta – 4,1
      Hungary – 4,2
      Switzerland – 4,2
      Denmark – 4,3
      France – 4,5
      Germany – 4,6
      Luxembourg – 4,6
      United Kingdom – 4,6
      Ireland – 4,7

      Media Europeana – 4.7

      Cyprus – 4,9
      Poland – 4,9
      Croatia – 5,3
      Estonia – 5,5
      Italy – 5,7
      Portugal – 6,0
      Lithuania – 6,1
      Latvia – 6,3
      Spain – 6,3
      Bulgaria – 6,6
      Greece – 6,6
      Romania – 6,6

      http://tinyurl.com/nhmx5w3

      „La nivelul UE 28, 7,3% din tot ce inseamna cheltuieli guvernamentale a avut drept destinatie sectorul de Sanatate. Romania are cel mai mic nivel din toata Uniunea Europeana, mai putin de jumatate din medie: doar 3,1%. Evident, de vina este lipsa banilor, dar tarile cu un nivel mai redus al cheltuielilor bugetare raporat la PIB decat Romania reusesc totusi sa aloce procente ceva mai mari: Bulgaria 4,6 din PIB, Letonia 5,9% din PIB, Lituania 3,9% din PIB. Dupa cum este de asteptat, printre cele mai mari niveluri sunt in statele din zona nordica: Belgia (8,1%), Danemarca (8,6%), Finlanda (8,2%). Si, surpriza, statul care aloca cel mai mult, in termeni procentuali, pentru sanatatea cetatenilor sai este Croatia, cel mai nou membru al Uniunii Europene: 9,2% din PIB”.

      http://tinyurl.com/mj4jw33

      Avand in vedere aceste realitati, asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava, aceasta abordare va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma sinistra, iar cei cu bani isi vor face asigurari private (care vor fi tot mai scumpe, pe an ce trece – vezi situatia din SUA, prezentata in filmul documentar Sicko al lui Michael Moore, film care are 93% recenzii pozitive). Asigurarile private vor fi de fapt asigurarile care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la „clasa 1” se urca in „barcile de salvare” (asigurari private) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu „vaporul” (pachetul de baza).

      Politica strutului nu rezolva problemele. Trebuie sa privim realitatea in fata: este evident ca in Romania problemele sistemului de sanatate nu vor putea sa fie rezolvate decat printr-o decizie politica de restructurare a cheltuielilor bugetare, in asa fel incat sa creasca semnificativ procentul alocat sanatatii. Problema finantarii sistemului de sanatate nu va putea sa fie rezolvata doar prin marirea contributiilor saracilor (majoritari in Romania), chiar daca se va mari baza de colectare a contributiei la asigurarile de sanatate la 100%.

  • @ Cetatean – Germania are un socialism care funcționează, ”economie de piață coordonată” este eufemismul pe care-l folosesc ei pentru socialismul respectiv. Germania a fost stat totalitar și pe vremea lui Bismarck, nu numai pe vremea lui Hitler.

   Ceea ce funcționează la nemți din spirit de disciplină (militarismul prusac temperat astăzi de o ocupație americană întinsă pe durata a 3 generații) nu va funcționa în veci la români. De aceea am menționat sistemul din Olanda, olandezii sunt oameni cu spirit liber, nu o națiune de roboți ca nemții.

   • @Harald

    Pentru neoliberali, toate doctrinele care se afla la stanga lor sunt ori socialiste ori comuniste. In vocabularul neoliberal nu exista cuvantul „solidaritate„.

    Wolfgang Zoeller, un politician bavarez (landul cel mai prosper din Germania) care a fost parlamentar timp de 22 de ani, si care este „departe de a fi un socialist”, spune: „Pentru mine, problema asigurarilor publice de sanatate este o chestiune de umanism. Doresc ca fiecare persoana, indiferent de varsta, venit, stare de sanatate sau posibilitati materiale, sa fie ajutata atunci cand este bolnava. … Acesta nu este un principiu socialist, este PRINCIPIUL SOLIDARITATII. … In Germania consideram ca societatea are anumite cerinte si responsabilitati pentu fiecare membru al ei. … Pentru noi este clar. Sanatatea reprezinta un risc care nu poate sa fie lasat pe umerii individului”.

    https://www.thelundreport.org/content/germans-confused-over-us-healthcare-debate

    Am prieteni si multe cunostinte care au plecat definitiv in Germania (majoritatea fiind svabi din vestul Romaniei) cu care am purtat multe discutii pe teme sociale, politice si economice. De asemenea, am fost de multe ori in vizita in Germania, asa ca sunt convins ca in Transilvania nu ar fi nici o problema (insurmontabila) sa se aplice modelul german. Nu stiu la ce te referi atunci cand afirmi: „nu va functiona in veci la ROMANI”, eu insa sper ca daca se poate in Transilvania, se poate si in celelalte regiuni istorice ale Romaniei.

  • Sunt perfect de acord cu opinia d-voastra . Sa ne concentram pe cateva solutii posibile pentru remedierea dezastrului din sanatate : 1) sa fie trasi in teapa toti cei ce fura, incheie contracte contra comisioane grase sau deturneaza banii sanatatii ; 2) sefii si directorii sa nu mai fie numiti pe criterii politice ci prin concurs pe tara cu cel putin 2 contracandidati , in prezenta unui juriu format din cel putin 10 membri din care 5 sa fie profesori universitari, unul jurist, unul economist, un psiholog, un jurnalist de prestigiu si un membru al Asociatiei pacientilor; 3) functia sa nu mai fie remunerata cu o indemnizatie nesimtita , ci sa fie onorifica si sa nu dureze mai mult de 4 ani, dandu-se astfel posibilitatea si celorlalte cadre medicale sa fie pe rand responsabile si sa puna umarul la imbunatatirea sistemului sanitar; 5) sa se desfiinteze sistemul de concurs tip grila si sa se revina la concursul clasic pe subiecte scrise, timp de 3 ore, atat la admiterea in facultate, la ocuparea unei functii de conducere cat si la toate celelalte examene pe care le sustin medicii;6) medicii sa fie remunerati de stat onorabil, cel putin la fel ca si judecatorii ;7) sa inceteze de urgenta campania politica ce foloseste presa pentru denigrarea medicilor in scopul distragerii atentiei electoratului; 8) sa se renunte cat mai repede posibil la sistemul actual de creditare profesionala, conform caruia medicii alearga disperati si platind sume de bani considerabile, de la un simpozion la altul, pentru a primi punctele necesare eliberarii si prelungirii adeverintei de libera practica, neglijand astfel timpul destinat muncii si devenind dependenti de sponsorizari din partea firmelor de medicamente care… nu o fac decat daca li se prescriu , de multe ori sub presiune, cat mai multe medicamente; profesorii ar trebui sa fie obligati prin lege, dar sa considere ca au si o datorie de onoare, sa tina cursuri de perfectionare periodic, la 4-5 ani, gratuite, in timpul programului lor didactic; 9) cadrele didactice universitare ar trebui sa-si desfasoare activitatea didactica intr-un timp separat fata de timpul pe care ar trebui sa-l acorde exclusiv ingrijirii propriilor pacienti; in prezent ambele activitati se petrec concomitent in spitale, in acelasi interval de timp,dar pe un venit aproape dublu, astfel avand de suferit si pacientii prin lipsa doctorilor universitari, dar si studentii prin bulibaseala care se produce cand totul se face contra cronometru; 10) reducerea drastica a personalului administrativ, de contabilitate, de statistica, de resurse umane, de evidente si paraevidente, de functionari din casele de asigurari de sanatate, de toate capusele care paraziteaza sistemul; avem computere care ar trebui sa reduca personalul nemedical la 1/4 cel putin.
   So, spargeti gastile si mafiile din sanatate si ,,,la treaba, time is money ! si nu numai atat.

   • @Mioara Iancu

    Va multumesc pentru sustinerea variantei de reforma a sistemului de sanatate pe care toti medicii ar trebui sa o sustina („In orice casa voi intra, o voi face numai spre folosul si bunastarea bolnavilor”), sustinuti la randul lor de catre majoritatea romanilor (primul pas fiind „incetarea denigrarii medicilor” si recunoasterea statutului lor social), precum si pentru contributia cu „cateva solutii posibile pentru remedierea dezastrului din sanatate”. Sper ca exemplul dvs. sa fie urmat de cat mai multi medici onesti.

 3. – „Şi, oricât de dură este această afirmaţie, am să vă spun că toţi cei care în ianuarie 2012 au ieşit în stradă pentru a bloca reforma în sănătate au o urmă de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă acum. În frunte cu doctorul Raed Arafat, a cărui viziune socialist-etatistă nu face decât să menţină corupţia din sistemul de stat!”

  Nu e deloc dura afirmatia, dar s-ar putea sa apara, pe aici, si niste avocati ai doctorului Calafat sa va lamureasca :P

  • Eu chiar vreau privatizare totala. Eu imi permit sa platesc, insa sa vezi cum se vor inmulti cazurile astea. Veti face apel si atunci la sufletul medicilor? Ochelarii de cal ….

   • cu scuzele de rigoare: ce si unde ai citit despre „sufletele medicilor?”
    Ai avut „ocheleri de cal?” sau esti avocatul doctorului Calafat?

 4. „Privind la cazul de la Braşov, vinovaţii pe care-i identificăm la prima vedere sunt medicii şi infirmiera.”
  ///

  Guess what: daca vrei sa te duci acasa si semnezi pe foaie ca pleci din spital, doctorul nu are ce sa-ti faca, altfel este culpabil penal, se numeste „sechestrare de persoane”. Probabil la Noua Republica merge si asa …. ei ar vrea sa ne oblige pe toti sa credem in dumnezeu.

  Realitatea e mai simpla:
  „Poliţiştii care anchetează acest caz au stabilit că victima a fost transferată cu ambulanţa de la UPU a Spitalului Judeţean Braşov la spitalul „Tractorul”, secţia Interne, după ce primise îngrijiri medicale, sâmbătă, în jurul orei 6.00. Aici a fost preluată de medicul de gardă, doctoriţa Veronica Grigore, care a consultat-o şi care, pentru că bătrâna a refuzat internarea, a externat-o pe propria răspundere, după ce aceasta a semnat documentele necesare. Potrivit anchetatorilor, urmează să se stabilească dacă semnătura aparţine într-adevăr bătrânei.

  Astfel, în jurul orei 7, femeia a părăsit spitalul, potrivit declaraţiilor făcute de agentul de pază care a văzut-o plecând. Tot el a fost şi cel care a declarat că bătrâna a ieşit însoţită de o infirmieră care a dus-o în staţia de taxiuri din apropierea spitalului, iar apoi a plecat. Se pare că şoferul de taxi ar fi refuzat-o pe bătrână atunci când i-a spus că vrea să meargă la Brăila, iar ea a coborât din maşină. Fiica bătrânei, trimisă acasă de echipajul de pe ambulanţă pentru a-i lua câteva haine, ar fi venit la spital în jurul orei 8.”
  //

  • Ne omoara solidaritatea asta a medicilor. Exista regulamente ca nu dai drumul din spital fara sa fie prezent un insotitor, daca e vorba de pacienti in varsta – am citit si eu zilele astea. Asta cu sechestrare de persoane e chiar nerusinare sa o invocati, altfel nu ma bagam.

   • 1. Nu sint medic.
    2. E cool sa dai la „minutele de ura” doctorul, nu ?
    3. Era doamna in cauza dementa? Se pare ca nu, prin urmare nu avea nevoie de insotitor.
    4. Nerusinarea este tipul de justitie pe care-l practicati, nu ce scriu eu

    • Daca fiica baranei trebuia sa se intoarca de ce a fost lasata batrana sa plece? Daca aceasta nu era dementa, cam greu de demosntrat acum, cu se face ca a placet in pijama si papuci la -7 gr? Domnule, nu e cazul sa mai aparam acesti indivizi pentru ca era omeneste sa nu o lase sa plece asa, se gasesc metode sa retii un om fara sa il sechestrezi, doar ca asta necesita rabdare si dragoste de oameni. Pacat e doar ca a murit un om si ca se va rezolva cumva ca mortul sa nu fie vinovat. :(

     • Poate nu ai inteles. Se da vina pe doctor, cind vina doctorului nu exista. Se face un subiect de presa, cind NIMENI dintre cei care au vazut-o pe batrina mergind pe strada (da, voi, poporul care urla) nu a ajutat-o. Deci? Despre ce vorbim aici?

 5. Desi e clar ca sistemul nu functioneaza, nu cred ca 2-3 cazuri trambitate de mass-media ar trebui sa devina baza unor concluzii. Batrana din Brasov care a ajuns pe camp ar fi trait azi daca doctorii ar fi stiut ca are probleme neurologice. In conditiile lipsei acute de fonduri, e clar ca internarea nu este o optiune de dorit si se ajunge la astfel de cazuri aberante. Mai avem si o populatie imbatranita, ai caror copii emigreaza sau se muta in orasele mari.

  Vrem un sistem de „asigurari” medicale care sa functioneze pentru toti, dar insistam cu ipocrizia asta stiind ca marea majoritate nu platesc in realitate nici o asigurare. Mai putin de o treime dintre noi si-ar permite sa plateasca serviciile medicale daca sistemul ar fi privatizat complet. In aceste conditii, ce asteptari au restul? Cine ar cotiza benevol pentru milioanele care traiesc din agricultura de subzistenta? Si ei au drept de vot. Merg la vot. Sunt politicieni care tin cont de ei si le rasplatesc votul cu o parte din banii stransi la buget.
  Romania are o societate dezbinata pentru ca sunt prea multi care vor si primesc mai mult decat contribuie. Oameni prinsi intr-o spirala a saraciei si inculturii, care voteaza, cer si primesc.

  • Orice sistem de asigurări are niște limite, e pur și simplu o chestiune de aritmetică. Probabil un sistem bine pus la punct ar putea suporta pentru fiecare pacient o operație de apendicită, dar în mod sigur niciun sistem nu poate suporta un transplant de rinichi sau de ficat pentru fiecare pacient asigurat.

   • Cine a zis ca trebuie sa facem toti transplanturi?.. Sistemul are niste costuri pasive – salariile medicilor, salariile asistentelor, ale personalului administrativ, intretinerea spatiilor, amortizarea echipamentelor. Avem ~400 de spitale, adica o medie de 50.000 asigurati pe spital. Va gasesc oricand un judet mai sarac din Romania unde cateva zeci de comune invecinate fac 50.000 de oameni care nu contribuie la bugetul sanatatii nici macar banii pentru medicii de familie, ce sa mai vorbim de spitale, medicamente compensate, cercetare… Serviciile medicale de urgenta, care sunt un caz aparte si le vrem „gratuite” pentru toti, costa chiar mai mult. Cine le plateste?

    Orice manager de spital privat iti poate calcula lejer, pornind de la costuri si numarul de asigurati, cat ar trebui sa fie o asigurare medie lunara si cat ar trebui sa fie coplata. De ce nu o face si Ministerul Sanatatii?

    • Acele costuri pasive n-au de ce să fie ale sistemului, ele trebuie să fie strict ale clinicii sau spitalului respectiv. Am văzut în urmă cu vreo 20 de ani cum funcționau lucrurile în Germania la o clinică ORL.

     Pacientul plătea și el o mică parte (ceea ce mi s-a părut un lucru foarte bun, pentru a evita vizitele inutile la medic) dar cea mai mare parte o suporta casa de asigurări. Cu care clinica avea mereu dispute, adică acea casă de asigurări nu deconta orbește orice. Tăia de pe listă tot ce era în plus, iar pacientul nu mai putea fi pus să plătească diferența, el rămânea doar cu ce plătise inițial. Astfel încât clinica se încadra mereu în niște norme și proceduri, sistemul menținând astfel costurile sub control.

     Acum vreo 10 ani, am văzut cum mergeau lucrurile cu decontarea aparatelor auditive în RO. Casa de Asigurări deconta o sumă fixă și toate cabinetele de audiologie se străduiau să aducă cele mai ieftine aparate, pentru a se încadra în acea sumă fixă, astfel încât pacientul să nu mai plătească nimic. După care începeau să vâneze clienți: mai adu o mătușă, mai adu un unchi, nu contează că peste 3 zile aparatul auditiv ajungea aruncat într-un sertar. Important era că se obținuse un dosar de decontare pentru el, chiar dacă nu-l folosea nimeni. După care se întreceau în șpăgi la Casa Județeană de Asigurări (Iași, de acolo sunt observațiile mele) – fiecare cabinet audiologic încercând să obțină decontarea dosarelor peste rând.

     Nu trebuie să fii profet ca să anticipezi că toate astea se vor petrece dacă decontezi 100% aparatele auditive. În Germania pacientul suporta ceva de ordinul a 20-25% din costul aparatului (era o sumă fixă, dar diferită pentru diverse clase de aparate) și astfel sistemul nu ajungea să deconteze aiurea aparate pe care n-avea intenția să le folosească nimeni.

     Cu banii care astăzi se duc pe șpăgi, pacientul ar putea să suporte ceva gen 10 – 20% din costul real al tratamentului de care beneficiază, iar în felul ăsta sistemul n-ar mai ajunge să deconteze medicamente pe care doamna asistentă i le trimite surorii ei în Canada (tot din observații personale în Iași).

     • Practic, in povestea dvs mare diferenta intre casa de asigurari din Germania si cea din Romania este ca cea din Romania are fonduri atat de limitate incat este obligata sa instituie un plafon de plati. Daca nu ar exista plafonul ala de plati, cabinetele ar putea deconta aparate auditive pentru toata populatia, nu? Deci nu este o cauza a deturnarii de fonduri. Sa pui pacientul sa suporte o parte din costuri este o idee buna, dar ce facem cu cei care nu-si permit acel 20-25%? Daca pacientul are nevoie de un aparat auditiv mai complicat, care costa 3-4000 de lei, mai punem si consultatia, tehnicianul etc.. ajungem la 5-6000 RON. Venitul mediu/persoana in estul tarii este de 750 ron/luna. In mediul rural scade la 600 ron/luna. Avem ~500.000 persoane care beneficiaza de pensia minima garantata (400 RON) ca sa nu moara de foame. Astia nu-si permit nici facturile de apa rece si salubritate… Ii lasam sa moara?..

  • @ pehash – se pare că unele detalii din comportamentul românilor vă scapă: dacă nu ar exista acel plafon de plăți, Casa de Asigurări din RO ar fi dispusă să deconteze nu doar aparate auditive pentru întreaga populație, ci MAI MULTE aparate auditive pentru fiecare cetățean. Totul e să fie șpaga suficient de mare.

   Ce facem dacă pacientul pierde aparatul auditiv? Tre’să-i dăm altul gratis, ”că doar n-o să-l lăsăm să moară”, nu? În practică, dacă aveți impresia că în România de azi puteți distribui aparate auditive (sau medicamente) gratis, iar ele n-or să ajungă și la Debrecen, la Chișinău sau chiar trimise în Canada, aveți o idee nemaipomenit de romantică despre corectitudinea românilor.

   Dacă cei mai săraci nu și le pot permite, soluția nu e să asiguri servicii medicale (sau aparate auditive) gratuite la toată lumea. Soluția e ca acele servicii medicale să coste exact cât costă, să aibă aceeași calitate pentru toți pacienții, iar pentru cei cu venituri foarte reduse (însă numai pentru ei) să le fie subvenționată plata celor 20-25% pe care singuri nu și-i pot permite.

   Banii trebuie să meargă la pacienți și numai la pacienții care nu-și pot permite să suporte costurile. Nu la medic, nu la clinică, nu la spital.

   • Deci tentatia de frauda e mare, punem asiguratii sa plateasca un 20%, apoi le dam gratuit tocmai celor care sunt tintele predilecte ale fraudei – amaratii care fac orice pentru un ban si nici nu platesc asigurari. Practic eu sunt de 2 ori pedepsit pentru ca sunt corect… si a 3-a oara cand banii nu ajung pentru servicii de calitate, deci sunt fortat sa-mi iau o asigurare privata….

    • Nu contează cât de mare e tentația de fraudă, contează ca mecanismul de decontare a serviciilor medicale să nu o permită.

 6. Buna ziua.
  Sunt medic la UPU. Stiu despre ce vorbesc. Asa ca:
  Pentru autor:
  – Arafat este supranumit AraHAT in lumea noastra. La nivel micro este un Stalin al medicinei de urgenta in ceea ce priveste PERSONALUL MEDICAL al UPU. Daca vreti, pot detalia
  – de acord cu implicarea politicului si coruptia
  – in Romania bani fac doar chirurgii si ginecologii, nu generalizati ca ne-am facut toti doctori pentru bani. Dar pe de alta parte nici nu suntem fecioara Maria, foame mi se face si mie din cand in cand.
  – sanatatea costa al naibii de mult, dar comunistii urmati de socialisti striga in gura mare ca sanatatea e gratis in Romania. Bineinteles ca asa e, 4,5 milioane tin in spate 19 milioane. Cam da cu virgula, nu ?
  – omenia mea oboseste cand vad SIMULTAN 10 cazuri. Nu credeti, va fac copii dupa fise cu ora prezentarii. Si din care 9 pot fi rezolvati si ar TREBUI sa fie rezolvati de colegii nostri, onor medicii de familie (apropo de ce spune @Dedalus).
  Pentru Mircea Marian: nu exista astfel de prevederi legale. Ai semnat ca vrei sa pleci, pa ! Sunt prevederi pentru copii (logic !) si pentru pacientii cu probleme psihice/neurologice.

  Domnilor, cu riscul de a fi cinic: mai cercetati ce se intampla pe la altii, in tari ce au vreo 2 secole de civilizatie/democratie inaintea noastra. N-ai bani de asigurare SUPLIMENTARA PRIVATA, n-ai decat sa incerci cu ceai de sunatoare, poate trece bolesnita…
  Si mai ma scoate din sarite prigoana asta disperata a media impotriva medicilor. Sunt si uscaturi, dar NICIODATA nu este ceruta si parerea doctorului.
  Stiti mai desteptilor cum e ca dupa 23 de ore de garda sa trebuiasca sa fii fresh ? Stiti mai cum e sa nu apuci sa bei apa ore in sir ?
  Ati iesit pentru Rosia montana, pentru toate rahaturile care va spala pe creier, dar n-ati iesi in strada cu sutele de mii pentru invatamant si sanatate.
  Dar, nu-i asa, tara si partidul te vrea prost, si tu ramai prost, nu faci niciun efort sa gandesti putin…
  FARA INVATAMANT si SANATATE o sa ramanem vesnic la stadiul de morule, romani care aveti drepturi ! Bineinteles, aceste drepturi sunt gratuite, ca toti suntem egali !
  Nu va intrebati inainte sa urlati pe forumuri de medicii ticalosi de ce:
  – toti hotii care va fura VOUA sanatatea isi trimit plozii la studii afara ?
  – toti hotii care va fura VOUA dreptul la tratamente decente se opereaza afara ?

  Hei, am auzit un zvon…cica s-ar intoarce Chevron prin zona noastra. Puneti-o repede de-un protest, ca nu-i de joaca ! Vi se imbolnavesc copiii si veti ajunge pe maini ticaloase de doctori…

  • mi se pare indreptatita interventia dvoastra.
   Dar aici sintetri putin in greseala: „Ati iesit pentru Rosia montana, pentru toate rahaturile care va spala pe creier”.
   Ba, s-a iesit si in apararea doctorului Calafat ( fie si AraHAT ), cind dictatorul a spus si el niste vorbe deloc pe placul multimilor de spalati pe creier.

  • „Stiti mai desteptilor cum e ca dupa 23 de ore de garda sa trebuiasca sa fii fresh ? Stiti mai cum e sa nu apuci sa bei apa ore in sir ?”

   Nu, nu stiu! In schimb stiu cum este – din fericire, nu direct ci din relatarile mamei mele – cum este sa zaci in urina si fecalele proprii pentru ca n-ai avut 5 lei sa platesti infirmiera sa-ti aduca plosca… sau chiar sa zaci in patul de langa o femeie sarmana care nu a avut „taxa de plosca”.

   • Se pare ca am fost gresit inteles si imi cer scuze daca formularea mea a lasat loc la interpretari.
    Daca recititi postarea mea, „mai desteptilor” era la adresa mass-mediei: „Si mai ma scoate din sarite prigoana asta disperata a media impotriva medicilor. Sunt si uscaturi, dar NICIODATA nu este ceruta si parerea doctorului.
    Stiti mai desteptilor cum e ca dupa 23 de ore de garda sa trebuiasca sa fii fresh ? Stiti mai cum e sa nu apuci sa bei apa ore in sir ?”
    Cu speranta ca am lamurit acest lucru, problema urinii/fecalelor/infirmierelor ce legatura are cu medicii ?!?!?!?
    Like I said, iesiti in strada ! Sau va aduceti aminte de sanatate doar cand aveti nevoie de ea ?!
    Doar atunci constatati ca realitatea e trista ? Si ca nu e cum va spun socialistii, numai lapte si miere ?
    Sanatatea e gratis in Romania !
    E vorba aia celebra: cat dai, atata face.
    As fi curios sa aflu cati dintre cei care urla despre nenorocitii de doctori au credite pentu ifoane si led-uri curbate 4k si cati au un plan personal de asigurari private de sanatate.
    Ipocritilor ! (generic vorbind, persoanele ce participa la aceasta discutie se exclud)

    • Ma mir ca nu observati ipocrizia din spatele acestui „iesiti in strada” cand tocmai dvs sunteti primul care spune ca sufera, dar nu iesiti in strada.
     Ati auzit cumva de „Colegiul Medicilor din Romania”? Cine il conduce? Cine voteaza conducerea? Oare ce se poate spune despre o majoritate care isi alege o asemenea conducere? Desigur, exista si exceptii, excludem participantii la discutie, dar ramanem cu o majoritate, nu? Spuneti ca 9 cazuri din 10 ar trebui tratate de medicul de familie. Cine va opreste sa-i trimiteti la medicul de familie? Se introduce noul card de sanatate. Vor refuza toti medicii sa trateze persoanele neasigurate sau se va merge tot pe baza de „plic”?.. Cine prescrie pacientilor medicamente straine scumpe cand exista echivalent romanesc mai ieftin?..
     Sistemul nu poate fi reformat doar din afara.

     • Multumesc pentru comentariu.
      Nu am iesit in strada, dar de-a lungul vremii ma pot „lauda” ca sunt autorul a 4 memorii inaintate MS, cu probleme administrative si logistice.
      Asa cum ati primit dvs. raspuns, asa am primit si eu…
      Nu te poti lupta de unul singur cu sistemul !
      Iar eu nu am spus ca sufar pentru motivele invocate in articol ! Este cinic ce spun, dar fiind in sistem beneficiez altfel de el, atunci cand am nevoie. Adica mai rapid si ceva mai usor decat unul de pe strada.
      Eu sufar din cauza conditiilor de munca, a supraincarcarii psihice si uneori chiar si fizice.
      Sufar ca 80% injura medicii, ca ei sunt vinovati ca statul e incapabil sa faca lucrurile sa mearga cat de cat.
      Medicii de familie ?! Cum s-o spun, sa nu-i jignesc, am prieteni „familisti”…medicina primara in Romania este inexistenta din punct de vedere al rentabilitatii cazurilor.
      Daca vine la UPU dupa 4 dupa-amiaza sau in week-enduri, unde sa-i trimit ? Sau nu stiti ca suntem obligati sa vedem absolut orice caz, inclusiv dureri stomatologice ?
      Colegiul medicilor este precum chipul si asemanarea liderului sau. Cotizam ca la partid pentru – chipurile – sustinere in diverse situatii. Nu poti refuza cotizatia, pentru ca nu primesti autorizatiile de libera practica.
      Atentie, am spus-o si mai sus: uscaturile sunt pretutindeni, coruptii asemenea ! Nu sustin ca toti medicii sunt porumbeii pacii !
      Eu as vrea doar atat: cand mai apar articole din astea populiste si degraba umblatoare la sentimente sa fie intrebat si doctorul respectiv ce si cum.
      Voi nu vedeti ca in absolut toate cazurile medicale televizate intai este impuscat medicul si abia apoi intrebat detalii ?
      Recent, parca la Galati: o pacienta cu lombosciatica asteapta 4 ore la UPU, in chinuri groaznice – relatarile presei. Ca un caine ce sunt, va spun urmatoarele:
      – in Anglia, Irlanda, Franta, Italia si unde mai vreti se asteapta pana la 24 de ore pentru asa ceva, pentru ca:
      – de lombosciatica nu se moare;
      – afectiunea nu apare peste noapte, nu este infarct, daca ai fost nesimtit si ai stat luni-ani si esti obez pentru ca-ti place sa mananci chipsuri privind la noul tau led tv antena 3, atunci poti astepta 4 ore pe un scaun
      Mai departe…cardul de sanatate…hmmm…ar fi idealul, daca ar functiona, pentru ca eu am mari dubii ca se va reduce furtul banilor din sistem.
      Chestiunea cu genericele/originalele exista aproape exclusiv acolo unde coruptia este endemica. Adica si in Romania. Medicii prescriu originale din mai multe motive:
      – convingerea personala ca sunt mai eficiente decat genericele, conservatorism
      – presiunea pacientului roman, atotcunoscator pe goagal. Pe bune, sunt oameni care vin si spun „eu vreau singulair”, ca montelukastul lui cutare firma e tare naspa…
      – lobbyul agresiv al producatorilor, manifestat prin cadouri incepand de la pixuri si mergand pana la excursii in Bahamas. Exista peste tot, dar la altii e mai dupa perdea…

      • Aveti dreptate, dar tot trebuie sa acceptati o realitate incontestabila – exista o MAJORITATE a medicilor care produce aceste fenomene – Colegiul Medicilor este ales de o majoritate, medicii de familie care nu-si fac treaba sunt.. majoritatea, medicii care au falimentat industria farmaceutica locala sunt, din nou, majoritatea. Ce sa mai vorbim de coruptia si deturnarea de fonduri din spitale, care nu poate fi facuta fara implicarea directa sau cel putin acordul tacit al medicilor si intregului personal sanitar care vede, dar inchide ochii…
       Daca erau doar cazuri exceptionale, daca erau doar un sfert din total.. oare sistemul ar fi avut aceleasi probleme?

 7. Domnule George Mioc va adresez direct dumneavoastra acest mesaj. Va rog, daca este posibil, sa il luati in considerare.

  Oamenii au iesit in strada pentru Arafat fiindca desi tot ceea ce ati sustinut despre coruptia in sistem este adevarat si cunoscut noua reforma vroia sa schimbe singurul lucru care mergea cat de cat bine, sistemul de urgente, lasand toate celelalte sisteme frumos la locul lor. Tocmai pentru ca oamenii nu suportau gandul sa vada aceeasi coruptie si peste interventia in ambulatoriu s-a protestat.

  Oamenii sunt foarte suparati, nici ei nu stiu pe cine sa se mai revolte dar nu sunt prosti. Nimeni nu crede in basme si toata lumea e foarte atenta la noile reforme ce se tot incearca in sistemul sanitar. Deocamdata e prapad si riscul de violente creste de la o zi la alta. Raman stupefiat vazand cum mass media tine pasul cu dezideratele filo ruse prin care se creste tensiunea sociala. Nu stiu motivele, poate sunt electorale, ori fiindca acestea capteaza interesul si atentia dar aceste actiuni sunt foarte periculoase. Reforma in sanatate incercata de Boc a dus la caderea guvernului. Reforma in sanatate incercata de guvernul Ponta – mult mai potenta ca nocivitate, poate duce la caderea guvernului. Numai ca la noi actorii politici sunt iresponsabili. Va rog un singur lucru, acesta fiind si scopul mesajului meu catre dumneavoastra. Aduceti-va aminte de proverbe romanesti care spun acelasi lucru:

  – „Ulciorul nu merge de multe ori la apa”
  – „Azi intinde pan-o rupe, maine n-are s-o astupe.”
  – „Nu intinde coarda prea mult, ca se rupe.”
  – „Sarea-i buna la fiertura/ Insa nu peste masura.”
  – „Trebuie sa iti tunzi oile, iar nu sa le jupoi.”

  Daca actorii politici o sa intinda prea mult coarda si o sa se rupa, cand se sparge ulciorul e foarte posibil sa mature si pe cei care puneau gazul pe foc si se pieptanau la lumina lui in timp ce oamenii mureau in chinuri. E logic nu? Si din pacate nimeni nu vrea asta in afara de prietenii ursului caruia nu ii mai ajunge padurea si vrea gardul daramat ca sa intre-n gradina. Cat inca se poate preveni un dezastru, va rog, faceti ce puteti si il preveniti!

 8. Un prieten de-al meu, dupa ce a asteptat 3 ore masina Salvarii, are acum mama internata intr-un spital din Bucuresti. Pentru operatia pe care trebuie sa o faca, prietenul meu a aflat „tariful” care s-ar practica: 5000 (cinci mii) EUR.
  Cand mi s-a nascut copilul, m-am dus la spital cu plicurile deja pregatite si scrise pentru fiecare membru al echipei medicale, aflasem „tarifele” dinainte, evident.
  Iata deci un circuit economic parallel, nefiscalizat, neimpozitat, fara drepturi si responsabilitati definite.
  Putem face oricat teoria „sistemului” care nu functioneaza din cauza nu stiu caror proceduri prost facute. Vedem o simbioza intre medici care se inscriu in acest circuit parallel, intre politicieni care profita si ei de pe urma actualei stari de lucruri. Niciuna din aceste categorii nu are in mod practic o responsabilitate directa, identificabila fata de client/pacient (exclud cazurile de mal praxis care au iesit la iveala).
  Sa fiim seriosi, tentatia de a ocoli „sistemul” va exista intotdeauna, pentru ca este deja profund inradacinata in cultura romaneasca. Medicul cu „tariful” de 5000 EUR va continua sa ceara acelasi tariff, pentru ca el in actualul system nu va castiga niciodata acei bani din salariu.
  Sistemul actual, in care contributiile reflecta o abordare „one-size-fits-all” in care nimeni nu este responsabil in mod real in fata clientului, va performa la fel de prost. Statul si-a asumat responsabilitatea acestor servicii, pentru care ne ia bani, dar este evident ca a esuat lamentabil in face ce s-a angajat sa faca.
  Iar cat despre Michael Moore sau solutii socialiste de „solidaritate”, le recomand comentatorilor sa revina la realitate.
  In aceasta situatie, sunt de accord cu dl Mioc si spun ca exista o singura solutie: asigurarile medicale in care fiecare decide cat vrea sa plateasca pentru sanatatea lui, in care fumatorii sau alcoolicii sau cei cu alte comportamente generatoare de risc vor plati mai mult decat cei care duc o viata echilibrata; in care fiecare, in functie de ce asigurare are, se duce la ce spital ii poate rezolva problema; in care spitalele care nu presteaza correct isi vor pierde clientii; in care doctorul de mai sus poate pretinde 5000 EUR, cu conditia sa existe cineva dispus sa plateasca aceasta suma, pe care el sa-si assume direct raspunderea profesionala si sa plateasca impozit.
  Unii pot spune: ce facem cu cei care nu au mijloace sa plateasca? Le spun ca sistemul trebuie sa ofere un pachet minim de servicii, peste care fiecare adauga ce vrea. Si apoi: cei care nu pot sa plateasca azi vi se pare ca beneficiaza de prea mult in sistemul actual? Sa fim reali.
  Trebuie puse motivatiile corecte si reale in system pentru a se schimba ceva. Nu cu revizuiri de proceduri, ci cu solutii radicale.

 9. O sugestie pentru toti cei care plang de mila medicilor: faceti o vizita la spitalul Elias din capitala.
  Nu, nu este nevoie sa intrati in spital, doar asezati-va pe una dintre bancile de langa parcarea personalului medical si admirati colectia de masini de lux parcate acolo.
  Sincer sa fiu, am mai lucrat si prin multinationale dar nu am vazut o asemenea afluenta de Mercedes (seria scumpa), BMW (de la seria 5 in sus) sau SUV-uri Lexus & Audi. Cat despre Toyota, Honda sau WV, presupun ca astea sunt ale asistentelor/infirmierelor.

  • Buna dimineata si va multumesc pentru acest comentariu ! M-ati facut sa rad de la prima ora, voi avea o tura mai inseninata !
   Printre hohotele de ras, cateva precizari pentru profani:
   – Elias este un spital gandit pentru potentatii zilei, de la afaceristi la politicieni si apartinatorii lor
   – marea majoritate a medicilor de acolo sunt varfurile in specialitatile lor
   – UPU de acolo este DOAR pentru a servi acestor potentati (multumim, Arafat ! se explica niste lucruri, nu-i asa ?). Colegii mei de la UPU Elias au o medie de 50 prezentari/24 ore. Unde lucrez eu (tot Bucuresti) avem intre 300-500/24 ore
   – in UPU Elias nu intra: tigani, asistati social si alte categorii asimilate. Exista dispozitie COSU catre Smurd/ambulante sa nu duca la Elias. Bineinteles, exceptie fac accidentele rutiere sau eventualele calamitati.
   Concluzionand, mi se pare absolut normal (si nu sunt deloc ironic) ca personalul medical de la Elias sa se dea jos din Audi si similar. Da, sunt luate pe plicuri, dar, din nou, unde este problema ?
   A, stiu ce veti spune ! Sanatatea e gratis in Romania !
   Hai sa fim seriosi…

   Si inca ceva. Sunt medic primar medicina de urgenta. Salariul de incadrare este de 2700 RON. Cu 10 nopti nedormite pe luna (18 ore in cursul saptamanii si 24 de ore in week-enduri/sarbatori) ajung la 4500 RON. Conduc un Logan, acelasi, de 9 ani. Ce vreau sa spun este ca nu ma uit cu invidie in curtea dr. X sau Y de la Elias care conduce BMW. Nu suntem egali, nici macar nu ne nastem cu sanse egale. Este o utopie sa crezi acest lucru.

   Voi, dragi compatrioti, de ce pretindeti egalitate privind serviciile medicale ? Pentru ca platiti asigurari medicale la stat ? Statul roman ?!?!?!? Sunteti absolut naivi sa cereti servicii medicale performante la ce sume vi se retin lunar din salariu.
   Ce, suna cinic ? Nu dragilor, asta-i viata reala. Intrebati-l pe autorul articolului cam cum sta treaba in state si lasati propaganda comunista si aberanta a lui Moore…

   Banuiesc ca stiti cati medici au plecat afara in ultimii ani. Va vand un pont din interiorul sistemului: nu mai exista in Romania niciun pediatru de calibru. Daca nu va pasa de voi, ganditi-va macar la copiii vostri si protestati !
   Recent a fost un caz cu o asistenta beata la Tulcea. Spitalul local nu mai are sectie de pediatrie. O fi Tulcea un oras semi-mort, dar totusi copii se nasc si acolo. N-am auzit proteste ca s-a inchis sectia. Dar banuiesc ca daca aparea Chevron prin zona imediat ieseau ecologistii pe strazi…

   Statistic, un puscarias primeste mai multi bani/zi decat un bolnav internat. Un caine primeste mai multi bani/zi decat un bolnav internat. Oare tot doctorii sunt de vina ?

   • Buna ziua,

    De acord cu toate cu comentariile -> explicatiile sunt de bun simt, da finantarea este deficitara, da -> contribuie putini, mai putin de 4,5 milioane, poate doar vreo 2,5 milioane, restul sunt salariati la astat si in esenta platiti tot de la bugetul alimentat de ceilalti 2,5 milioane. De beneficiat, beneficiaza toti.
    De acord si cu „oftica” si frustrarea adunate -> sunt pertinente si indreptatite.
    dar…

    1. Banii sunt putini, dar cei mai multi se fura: se trucheaza licitatii, se cumpara aparatura scumpa la comanda si nu se utilizeaza, fondurile se redirectioneaza catre diversi intermediari. Managementul prost este de asemenea amplificat de numirea conducerii pe criterii politice.
    Romanii sunt prea saraci sa contribuie. cei buni de munca au emigrat si logic sa nu contribuie pentru ca nici nu beneficiaza de servicii, pensionari si agricultorii nu au de unde, si e omeneste sa nu ii lasi sa moara precum cainii.
    2. Sistemul are si uscaturi, uscaturile sunt mediatizate si e normal sa fie asa pt ca normalitatea nu face audienta.
    3. Publicul nu protesteaza pt sanatate si invatamant pentru ca rosia montana e mai „cool” si da bine pe facebook, dar in egala masura in Romania nu se protesteaza pentru nimic pentru ca suntem o natie de miei.

    si nedumerirle mele si intrebarile pe care le am si as vrea sa le adresez, fara patima sau rele intentii:

    1. Cine alege colegiul medicilor? Cine va alege sindicatele? Cine ii alege pe cei care va reprezinta breasla? Aveti o imensa putere de negociere si de sensibilizare a opiniei publice (a votantilor) de ce nu o foloisiti? puteti schimba guverne.

    2. De ce nu denuntati impostura, trucajele, banii furati in spitale, clinici si universitati? de ce tesutul sanatos nu elimina „uscaturilor” ? -> cei din sistem o puteti face cel mai bine pentru ca voi cunoasteti toate dedesubturile, voi aveti dovezile, voi sunteti martorii? Si aici ma refer la denuntul adevarat (politie, procuratura, DNA)

    In orice organizatie privata elementele neproductive sunt imediat scoase in fata pentru ca sistemul sufera in prezenta lor. Daca am un coleg care chiuleste sau are un salariu mult mai mare pt aceiasi nivel de productivitate acesta va destabiliza in scurt timp echipa, va crea frustrare si va atrage actiuni si solutii. In sanatate, invatamant este un mediu comun acceptat de putreziciune in care toata lumea e frustrata, putini profita si medicii cinstiti si pacientii exasperati dau vina unii pe altii. Dar sa ne intelegem, pacientii au ca parghie doar alegerile -> medicii si personalul auxiliar au mult mai mult -> au grevele, protestele, informatiile din interior.

    Cu stima

   • Domunle Marius referitor la „Si inca ceva. Sunt medic primar medicina de urgenta. Salariul de incadrare este de 2700 RON. Cu 10 nopti nedormite pe luna (18 ore in cursul saptamanii si 24 de ore in week-enduri/sarbatori) ajung la 4500 RON. Conduc un Logan, acelasi, de 9 ani.”

    Va tot lamentati ca munciti mult si ca nu dormiti 10 nopti pe luna fara sa stiti ca exista oameni, da cu studii superioare, care muncesc in mediul privat si dorm 2-4 ore pe noapte ca altfel nu isi termina treaba.Acestia nu ajung niciodata sa castige 4500 lei. Pe acestia cine ii caina? Lor cine le da plicuri?

    Ati auzit de cumul de functii? Stiti de ce este acesta inventat? Va spun eu ca sa muncesti cat pentru 4 si sa te plateasca cat pentru jumate.

    Stiti cum este sa fii zombie, sa incerci sa te ridici de pe scaun si sa nu te mai tina picioarele? Stiti cum este sa mananci 2 covrigi toata ziua? Stiti cum este sa iti vezi copii doar dormind si sa nu poti nici macar sa le raspunzi la telefon?

    Nu stiti, asa ca nu va mai plangeti, ca nici noi nu ne plangem si cand avem nesansa sa ajungem pe mana voastra taiam de la gura copiilor si va umplem plicurile, ca doar nimeni nu vrea sa moara.

    Dar ce va pasa? Atat vreme cat aveti cu ce sa acoperiti fitele proprii, nu va mai ganditi ca omul ala castiga 1500 lei desi munceste ca robul si nici ca are si el acasa copii care au nevoie de mancare si haine.

    Singurul gand al marii majoritati a medicilor din aceasta tara este ” inca un client”. Pacat.

    Si sa stiti ca si mie imi e foame, dar nu as lua mancarea unuia care e mai sarac ca mine, consider ca e imoral.

   • „Concluzionand, mi se pare absolut normal (si nu sunt deloc ironic) ca personalul medical de la Elias sa se dea jos din Audi si similar. Da, sunt luate pe plicuri, dar, din nou, unde este problema ?”
    Problema este faptul ca eu, de exemplu, plateam (impreuna cu angajatorul) peste 1.400 lei pe luna la asigurarile de sanatate. Avand o varsta – si o stare de sanatate – medie, cred ca am apelat la serviciile vestitului spital Elias cam odata la doi ani. Va invit sa calculati cam cati bani am platit pentru serviciile medicale si mai ales sa-mi explicati de ce a mai trebuit sa vin cu plicul de acasa.

    P.S. Pentru informarea dumneavoastra va comunic ca nu am credit nici la iPhone (prefer Samsung) si nici la televizor LCD 4k curbat (folosesc o plasma Pioneer Kuro de 60″, cumparata „cash”). Mai mult, din contributiile la asigurarile de sanatate ale tuturor angajatilor mei (incluzandu-ma, de sigur, pe mine) am putea sa va oferim un post de „medic de firma” mai bine platit si mai „relaxant” decat ceea ce va ofera statul. Numai ca acelasi stat nu ma lasa sa fac asta, ca deh, trebuie sa primeasca si bulibasa din [completati dumneavoastra comuna] ingrijiri medicale de urgenta atunci cand este „taiat” de catre clanul rival… si asta, desi nu a platit vreodata CASS (ce-i aia, muica?).

    • @iosipP
     Multumesc pentru raspuns.
     Sunt perfect de acord cu ce spuneti. Sunteti un asigurat care platiti o suma, lunar, pentru ca atunci cand aveti nevoie sa puteti beneficia de servicii medicale. Cel putin asa v-a promis statul roman.
     Dar ne intoarcem la vesnica discutie: dvs.+ inca 4,49 milioane platiti pentru cca 19 milioane.
     Totul in numele solidaritatii sociale comunisto-socialiste. Excludem copiii, batranii, bolile invalidante.
     V-ati pus intrebarea de ce trebuie sa platiti si pentru asistatii social ? Care este diferenta intre tiganul de Zabrauti si dvs. cand veniti la UPU ? Va spun eu: NICI UNA ! Bineinteles, nu putem impusca asistatii social, asa ca ce facem ?
     Stimate domn, cred ca sunteti de acord cu mine cand spun ca, pentru asigurarea unui numar suficient de votanti si a evitarii protestelor, dupa 1990 nimeni din cei perindati la putere n-a avut curajul sa rupa pisica in domeniile esentiale pentru o economie functionala: invatamantul si sanatatea. Prostii si bolnavii se manipuleaza foarte usor. Si sunt foarte multi…
     Fac o paranteza: va duceti aminte de campania furibunda cand a inchis Boc spitale ? Niciun fariseu de la varful sanatatii n-a avut curaj sa spuna adevarul: in acele spitale oricum nu se mai angaja niciun medic/asistent, toate posturile erau blocate, se accepta personal nou doar dupa pensionarea celui existent. Iar acest personal nou nu voia la cuca macaii, ceea ce banuiesc ca vi se pare logic.

     De ce mai dati plic, dvs. fiind un asigurat cu acte in regula ? Este o cutuma adanc sapata in comportamentul social al romanilor. Spaga se dadea si in perioda comunista, se da si acum, in toate domeniile. Sanatate, invatamant, politie, birocratie, etc, etc
     Nu este normal si nu vad cum scapam vreodata.
     In sistemul medical vad doua situatii:
     1. Medicul cere/conditioneaza actul medical. Pentru asa ceva, si vorbesc extrem de serios, as introduce inchisoarea pe viata.
     2. Medicul primeste plicul de la pacient in semn de multumire/apreciere. Este alegerea pacientului. Nici asta nu este in regula, dar nu este asa grava ca prima varianta.
     De curiozitate, ati oferit plicul la Elias de bunavoie sau a fost cerut ?

     Cu iphoneul si tv-ul vorbisem generic, sper ca s-a inteles asta. Dar nu ma contraziceti cand spun ca pentru o majoritate a romanilor pe primele locuri se afla masina, telefonul, televizorul, in general orice obiect cu care se poate epata. La sanatate se gandesc doar cand au nevoie. Si atunci injura medicii.

     Va multumesc pentru oferta !

     • „De curiozitate, ati oferit plicul la Elias de bunavoie sau a fost cerut ?”

      Nu, nu mi-a fost cerut, si nu-mi place sa deformez realitatea. In schimb, dupa ce l-am oferit din proprie initiativa au „aparut” analgezicele de ultima generatie (nu prea suport Algocalminul, mai ales administrat IV), si un pat nou (!) in locul celui in forma de covata. Cu alta ocazie – si dupa alt plic – am fost mutat in rezerva „domnului profesor” unde am stat singur, cu posibilitatea de a fuma si de a ma ocupa de „ale mele” (cerusem unui colaborator sa-mi aduca laptopul).
      Pot chiar sa spun ca aceasta internare a fost un mic concediu, pe care nu-l mai luasem de vreo trei ani ;)

   • Pentru domnul „OM”
    N-ati inteles nimic, cu parere de rau va spun. Poate recititi ce s-a scris…
    1. Nu am afirmat nicaieri ca salariul meu este mic !!!!! Nu am afirmat ca vreau mai multi bani !!!
    In schimb vreau conditii de munca decente si vreau ca si altii sa-si faca treaba asa cum trebuie.
    2. La treaba cu plicul va doresc la modul cel mai sincer sa traiti dvs. cu plicurile primite de mine.
    Oare voi fi crezut daca spun ca nu iau spaga ? Din principiu, domnule „OM”.
    3. Eu am vrut sa fiu doctor, si nu regret. Dvs. de ce v-ati facut corporatist, sa va „lamentati” pe net ca aveti cumul de functii si luati 1500 RON ? Ar fi o explicatie faptul ca nu sunteti capabil de altceva ? Si atunci de ce vreti sa fiti egalul meu ? Ca eu nu vreau sa fiu egalul lui Tiriac, par example…
    4. Dvs. daca balariti un excel sau un ppt nu omorati pe nimeni. Eu trebuie sa am creierul la 100% 24 de ore. Vreti salariul cat al meu ? Munciti mai mult !
    5. Sunteti exact ca presa, ati fost cu succes cooptat in asociatia ce lupta impotriva medicilor marsavi din Romania !
    6. Copii avem toti, si pe mine ma doare cand ii spun dupa garda sa ma lase sa dorm. Apropo, de ce ati facut copii daca n-aveti timp si bani pentru ei ?!?!!?

 10. Toti cetatenii unei tari, indiferent cum se numeste ea, au dreptul la asistenta medicala gratuita, care in Romania, oricum, nu este gratuita, devreme ce platim asigurari, basca mita pentru dl.doctor, asistenta, infirmiera,etc., altfel trebuie sa ceri ”externarea”, ca bunicuta din acest caz!
  Derbedeii care devalizeaza sistemul de sanatate comit tot felul de orori, in speranta ca vor convinge lumea ca solutia este privatizarea spitalelor!
  Inca nu v-ati lamurit ce inseamna pentru grupurile infractionale care actioneaza in Romania ”privatizare”!!! Asa cum s-au facut toate privatizarile de pana acum, asa se va face si privatizarea sistemului de sanatate, adica ei(hotii) totul, noi POPORUL-NIMIC!
  In spitalele private, doua fese si un calmant costa cat trei pensii medii din Romania! Asta vreti?!

  • @ ionisus – vedeți că era o discuție mai sus. Cam până la ce nivel medical credeți dvs.că este fezabilă asistența medicală gratuită pentru întreaga populație? Un transplant de rinichi sau de ficat credeți că poate fi oferit gratuit pentru toți cetățenii, de către un sistem public de sănătate?

   Dacă teoria dvs.ar fi pusă în practică, toți oamenii ar munci numai ca să asigure asistența medicală bolnavilor în fază terminală. Caz în care sigur vor refuza, ori vor pleca din țară, ori vor izbucni revolte. Și așa, bătrânii dictează în prea mare măsură soarta tinerilor, nu numai la capitolul aistență medicală, ci la toate nivelele societății și în toate domeniile de activitate. Nu credeți că există deja niște motive obiective pentru care oamenii pleacă cu atât de mult entuziasm din România?

 11. Lucrez ca medic intr-unul dintre cele mai mari spitale din Germania si cred ca e bine sa fac cateva precizari:
  1. „Sistemul de preturi uniform DRG nu este altceva decat vechiul „mercurial” comunist pe care l-am avut si noi in Romania. Sa luam un exemplu:
  Cazul A:
  Tanar de 18 ani, isi rupe piciorul facand sport. Operatia dureaza 2-3 ore, recuperarea cateva saptamani. Complicatii zero Cost total :X mii euro. Conform DRG spitalul primeste Y mii euro. Y>X.
  Cazul B:
  Babuta de 80 de ani cu diabet, inceput de dementa, hipertensiune arteriala, etc.etc. isi rupe piciorul in acelasi fel – fatalitate, zau!- ca si tanarul de mai sus.
  Operatia tot 2-3 ore dureaza, sunt folosite aceleasi materiale. Recuperarea nici macar nu incepe pentru ca babuta face wundheilungsstoerung, adica nu se vindeca plaga chirurgicala. Se reintervine chirurgical pentru curatarea infectiei, se foloseste un asa zis VACUSeal de 8 ori!, bineinteles interventia se face in anestezie generala. Babuta are si delir postoperativ care necesita internare la sectia de terapie intensiva +glicemia i-a crescut la 400 si are nevoie de insulina. To cut a long story short:
  Dupa 3 luni babuta este stabila, un pic mai dementa de la atatea anestezii generale si nu numai.
  Spitalul primeste tot X mii euro. Costurile spitalului: 10X.
  Cum se rezolva problema?
  e economiseste la sange la materiale
  -se fac ore suplimentare neplatite,
  -se „vaneaza” pacientii care aduc profit mergandu-se chiar pana la interventii chirurgicale rareori utile la tineri (caz tipic: atroscopia la tineri cu dureri de genunchi) sau, complementar interventii extrem de complexe la pacienti extrem de batrani si bolnavi (exemplu intamplat saptamana trecuta: mosulet de 91 de ani, rezectie totala gastrica… Mosul era plin de metastaze, dar ce conteaza, operatia se poate deconta…)
  -specializarea pe interventii chirurgicale care sunt mai bine platite

 12. Si nu in ultimul rand: plafonarea salariilor personalului. Medicii lor pleaca (din acest motiv) in alte tari si asta, din fericire pentru cei ca mine, pentru imigranti, este o sansa sa am o viata mai buna decat in Romania.
  In acest mod simplu, bradul ajunge langa fereastra… pardon, voiam sa spun ajung serviciile medicale la toata lumea :))
  Data viitoare va voi povesti alte lucruri minunate despre sistemul medical german. Noapte buna.

  • @PCB

   Sa vedem o mica statistica, adica sa administram un „medicament” impotriva manipularii:

   Eurobarometru, 2014

   Cand li s-a cerut SA COMPARE calitetea serviciilor medicale din propria tara cu cea din alte state europene, in medie 34% dintre europeni au raspuns ca aceasta este mai buna in tara lor. Cel mai mare procent al cetatenilor carea au avut aceasta parere a fost in urmatoarele tari:

   1. Belgia – 67%
   2. Germania – 61%
   3. Austria – 60%
   4. Olanda 55%
   5. Franta – 54%
   6. Finlanda – 54%
   7. Danemarca – 46%
   8. Spania – 44%
   9. Luxemburg – 41%
   10. Suedia – 37%
   11. Marea Britanie – 36%

   Tarile care au avut cea mai mare crestere a increderii in calitatea serviciilor medicale din propria tara au fost Germania si Lituania, amandoua cu 8%, in timp ce tarile cu cel mai mare declin al increderii au fost Suedia, cu 6% scadere, si Slovacia, cu 7% scadere (in Marea Britanie, scaderea a fost de 2% in comparatie cu anul 2009).

   71% dintre cetatenii Uniunii Europene apreciaza ca, in general, calitatea serviciilor medicale este buna, totusi nivelul de satisfactiei variaza dramatic printre cele 28 de tari membre, de la 97% in Belgia la doar 25% in Romania.

   http://tinyurl.com/okbxqen

    • @PCB

     Spui ca: „Lucrez ca medic intr-unul dintre cele mai mari spitale din Germania”. Cred ca ai fost foarte obosit la munca in zilele astea, avand in vedere ca alaltaieri ai postat comentariul la ora 22:37 iar ieri seara l-ai postat la ora 23:40. Totusi, atunci cand datoria cheama („ideology”), nici un sacrificiu nu este prea mare. ;) Sau poate ca ma insel eu, si de fapt ti-ai sacrificat putin din timpul petrecut alaturi de partenera de viata, dupa o zi obositoare din concediul binemeritat dupa chinurile indurate timp de un an ca angajat al „minunatului sistem medical german”.

    • @PCB

     „Faptele” sunt urmatoarele:

     Cand li s-a cerut sa compare calitetea serviciilor medicale din propria tara cu cea din alte state europene, 61% dintre cetatenii germani au raspuns ca aceasta este mai buna in tara lor, situand astfel Germania pe locul 2 in Europa din acest punct de vedere. In plus, Germania este tara care a avut cea mai mare crestere din Europa a increderii cetatenilor in calitatea serviciilor medicale din propria tara (8% crestere in anul 2014 fata de 2009).

     http://tinyurl.com/okbxqen

     Nici un sistem de sanatate nu este perfect, insa 61% dintre cetatenii germani considera ca sistemul lor de sanatate este cel mai bun din Europa, deci este unul performant in ceea ce priveste satisfactia pacientiilor – ratiunea de a exista a unui sistem de sanatate.

 13. Ce tot o dați cu privatizarea sistemului medical ! Nu exista asa ceva fiul meu este bolnav de epilepsie si am mers la asa zisele spitale private din brasov ca sa întreb : imi cer scuze daca fiul meu face convulsie. Aveti serviciu de urgente ? Răspunsul a fost ne pare rău nu avem dar daca se întâmpla va trebui sa mergeți la spitalul de copii! Precizez ca am fost la asa zise spitale private!
  Ma gândesc ce privatizare si cum se pot numi spitale fara urgente ? Ce alternativa am avut am luat bilet de avion si am plecat in Italia unde platesc taxe dar am si drepturi si jnde doctorii si dupa gărzi infernale stiu sa zâmbească unui copil ! Adică fara alte motive sunt profesioniști fara scuze

  • @Andreea
   Pentru aceasta situatie trebuie sa-i multumiti d-lui dr. Arafat, care, printre altele, a aparut in perioada electorala pe afise alaturi de „mitomanul galactic” Ponta.
   Sincer, n-as fi crezut ca acest om se poate injosi atat de mult, pacat de ideile si munca depuse pentru reformarea sistemului de urgente…
   Dl. dr. Arafat a luptat din rasputeri alaturi de A3 si militantii acestei televiziuni impotriva urgentelor in sistem privat. Ar fi trebuit sa imparta banii si cu altii, sumele fiind imense.
   De aceea ati fost trimisa la un spital de stat. Daca Doamne-fereste se intampla ceva grav, spitalul privat n-ar fi avut cum sa-si asume raspunderea.

 14. Domnule Mioc,

  Sunt un medic si articolul dvs mi-a atras interesul, de ce?
  e foarte vizualizat, deci e placut.
  are legatura cu meseria mea.
  sunteti CEO!

  asadar:
  in prima parte a postarii dvs analizati factorii, contextul socio-economic si uman, si sper ca ati fost obiectiv.
  pe mine incepe sa ma deranjeze finalul, este o concluzie plata, kitsch, populista, slogan de tip „asa nu”pt muncitorii sanitari ai patriei noastre! daca ati fi un politician va credeam – doar faceati cu ochiul la masa de votanti: noi suntem poprul, noi suntem morala, uitati-va la ailalti!
  asa ca stimate domn, ca sa parafrazez un pic concluzia dvs, Piara lumea – medicul sa fie OM – devine ridicola, nu ca mesaj moral, ci ca mesaj social intens ipocrit! Au oara, credeti, omeneste vorbind, ca un medic-om sau om-medic nu si-a pus probleme si dileme morale o data, de 2ori, de n ori? au oara ca om nu poate obosi moraliceste, mental, principial vorbind si sa cedeze sub presiunea socio-politico-administrativo-etc de care dvs ati amintit in prima parte a postarii? cred ca confundati in mod puritanist medicul cu mesia! tot in mod puritanist as putea si eu sa confund un CEO cu Tatukul Salvator!

 15. QED !
  Postarea dvs. ar trebui sa incheie lungul sir al comentariilor pe marginea acestui articol.
  Felicitari, D-le Dr., ati pus punctul pe i !

 16. Vorbe multe pe care l-e aud 7 zile pe saptamana +duminica.Toata lumea stie cum si ce trebuie facut dar prea putin se face.Pentru bani unii se straduiesc sa n-e imbolnaveasca iar altii se fac ,ca n-e trateaza. Mediul privat.Cei care fac analiza la UN ESANTION DE BERE SI DAU REZULTATUL PERFECT LA O ANALIZA DE URINA?Sau cei care ADUNA TRIMITERI FICTIVE CA SA INCASEZE BANI COMPENSATI DE LA CASA DE ASIGURARI iar pe pacienti ii programeaza la analize peste 3 luni?Probabil toti care sunt privatizati au facut-o pt binele amaratilor CA SA NU MOARA CU ZILE.NU MAI EXISTA MORALA,MILA, INTELEGERE DOAR POATE SUB O FORMA DEOSEBITA LA BECALI.Totul se rezuma la bani.De la primarul de comuna la prim-ministru.Si nu se va schimba nimic in bine in viitor tot din cauza banilor.

 17. Oare de ce trebuie analizate faptele doar din prisma senzationalului?
  Doar ca stirile cu „apocalipase”/ „socante”/etc sunt mai bine vizionate?
  Scrie undeva in protocoale ca medicul trebuie sa ii asigue pacientului mijloacele necesare de ezternare? Mai ales daca este valid? [nu punem aici cazul cind el nu este transportabil]
  Extrenarea sa facut la ora 7, nicidecum la vreo ora aiurea.
  dar pacientul care este in spital nu are si le rude?
  De ce rudelor nu le pasa ?
  Bolnavii care au ingrijire de la familie duc boala mult mai bine, cei care sunt singuri si rudelor nu le pasa, ei vai de ei.
  oare aceste aspecte nu le vede nicun deontolog?
  Ei stiu sa atace profesorii si medicii la gramada doar ca unii dintre ei nu merg „drept”?
  E de vina medicul ca pacinetul nu se tine de medicatie si de ce are voie sa manince?
  Sunt pacienti care trebuie sa tina dieta, si chiar pe patul din spital mainica nedietetic, si to ei sunt cvei nemultumiti. Sua pacienti care nu au platiti in viata lor CASS, sunt cei mai gurlaivi ca nu primesc ajutor medical.
  Atit timp cit in UPU nu sunt paturi suficientesi medici suficienti, care sa nu ajunga la 35 de ai cu divers eboli, vom vedea tot timpul cozi de 4-5 ore pina intra bolnavul pe pat.
  {doar cind este pe pat este vazut de doctor(i) , }
  se mai pot spune multe, dar cine s auda?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro