sâmbătă, mai 8, 2021

Cazul „Ana Birchall”

Cu două-trei excepții, s-a scris destul de puțin despre semnificația excluderii din PSD a doamnei Ana Birchall, până mai deunăzi una dintre marile starlete ale partidului.
Bine școlită în străinătate, posesoare a unei diplome de licență în Drept obținută la o universitate de top din Statele Unite, elegantă, prezentabilă, cu o situație materială mai mult decât înfloritoare (această din urmă însușire nefiind însă nicidecum o excepție în rândul așa-zișilor social-democrați, mulți dintre ei deținând averi considerabile, unele cu proveniență cel puțin dubioasă, dar de care Doamne ferește să vorbești fiindcă te alegi instantaneu cu acuzația de populism!), d-na Ana Birchall, născută Călin, lansată în politică de dl. Mircea Geoană, a făcut parte din mai multe guverne pesediste. A fost ministru al Afacerilor europene, a fost interimar la Justiție. Cele mai recente funcții ale doamnei Birchall au fost acelea de vicepremier și de ministru al Justiției.
Din acest ultim post, prim-ministrul Viorica Dăncilă și șleahta ei de semidocți, de analfabeți funcționali, cu diplome universitare și de doctori obținute la universități de cartier, cu frecvență redusă ori ca urmare a unor plagiate dovedite, au încercat să o excludă prin august. Numai că președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze, pe motive strict constituționale, cererea de revocare.
Marțea trecută, la capătul acelei jalnice psihodrame, cu aer de ceartă de mahala, cu lacrimi, acuzații, uși trântite prezentate drept ședința CExN al PSD, doamna Ana Birchall a fost exclusă din PSD. Motivul? În calitate de ministru al Justiției, d-na Birchall a vorbit….despre justiție. O asemenea acuzație nu putea inventa decât mintiuca și condiția intelectuală altminteri bine intuită de dl. Claudiu Manda ot Craiova a d-nei Dăncilă. Carevasăzică s-a ocupat și vorbit despre un domeniu pe care era însărcinată să îl gestioneze. În realitate, fosta membră PSD care, ce să vezi?, vorbește bine și limba engleză, aceea care , după zicerile piticei intelectual Dăncilă, e folosită de toți cei ce vor să denigreze România, unde mai pui că e bine văzută în SUA, era pe punctul să desființeze Secția specială. Aceea inventată de PSD și de irespirabilii juriști făcuți pe puncte și la apelul de seară, așa cum sunt domnii Șerban Nicolae, Florin Iordache și Eugen Nicolicea, în vederea intimidării procurorilor. Secție gândită pe criterii gestapoviste și având-o în frunte pe o anume doamnă Adina Florea, fiica unui pesedist de primă generație, un bătrânel cu o gândire comparabilă cu aceea a torționarului Vișinescu.
Doamna Birchall a polemizat pe tema Secției speciale cu d-na Lia Savonea, președinta CSM, o insă cu simpatii pesediste clare. Amică la toartă cu o altă juristă garantată de PSD, tovarășa Dana Gârbovan.
De fapt, doamna Birchall a cochetat cu deviaționismul. Adică cu o atitudine care le provoca spaime mai marilor comuniști, de la Lenin și Stalin la Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. O atitudine pentru a cărei stârpire aceștia recurgeau la procese-spectacol și la execuții.
Azi, doamna Dăncilă nu poate comanda condamnări la moarte. Dar mai are încă puterea de a ordona excluderi din partid. A făcut-o slujindu-se de cei pe care i-a numit mieros „colegii”. Cărora le-a aprobat tacit acțiunea. Oare ce va spune respectiva insă când îi va veni și ei rândul? Atunci când i se va decide descăpățânarea.
Închei comentariul de astăzi cu precizarea că dezvăluirile în cascadă, tunetele și fulgerele pe care le produce zilnic după excludere d-na Ana Birchall poate că sunt spectaculoase, însă nu o exonerează de răspunderea de a fi fost complice fărădelegilor comise de mai marii PSD în vremea în care partidul s-a aflat la guvernare.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Domnule Mircea Morariu cum puteti afirma : „președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze, pe motive strict constituționale, cererea de revocare” cand chiar Curtea Constitutionala a demonstrat ca nu a procedat legal/constiutional.

  Slugarnicia fata de actualul presedinte este surprinzatoare acum in „democratie” , cum pot aparea in „Contributors.ro” asemenea dezinformari ?

  Chiar daca responsabilitatea este a autorului cred ca platforma aceasta devine putin credibila gazduind asemena articole (tot articolul este de fapt jalnic, afirmatii propagandistice fara argumente )

  Cred ca este o mare dorinta de a citi articole interesante ( o dovada este numarul mare de accesari a platformei dumneavoastra) dar cu astfel de „contributori” ….. asa s-a intamplat si cu GDS, PACAT

  • ” …cum puteti afirma : “președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze, pe motive strict constituționale, cererea de revocare” ”

   „ARTICOLUL 85
   ……..

   (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

   (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru. ”
   (Constituția României)

   Așa cum se poate lesne observa, în ultimii doia ani CCR s-a depărtat din ce în ce mai mult de Constituție, devenind o anexă a guvernării cleptocratice. Necesara revizuire a Constituției României impune o regândire a arhitecturii CCR, astfel încât să fie populată cu magistrați și specialiști în drept constituțional absolut independenți și NU cu politruci.

 2. „era pe punctul să desființeze Secția specială…”

  Despre competențele d-nei Birchall probabil știe cel mai bine dl M Geoană (sunt atât de multe argumente în presă încât mi-e jenă să le reamintesc).

  Dar, cu privire la poziția d-nei Birchall cu privire la Secția Specială (SIIJ) și eventuala ei desființare nu mă încumet să vorbesc. Asta pentru că există un proiect de lege în parlament exact în sensul desființării ei depus spre dezbatere și adoptare exact de USR. Da, da, acel USR al d-lui D Barna, fost candidat la alegerile prezidențiale și înjurat de o săptămână în toate mediile de informare că nu le-a câștigat, de parcă ar fi crezut cineva că le putea câștiga.

  Or, mie aici „Cazul Birchall” îmi pare a fi mâna americanilor. Pe de o parte, combinația cu dl Geoană, fiu de „fost”, domnia-sa fost ambasador în State, acum „mare boss” la NATO, iar pe de altă parte, d-na Birchall care a studiat în SUA, cu un nume (adoptat) care este străin de valorile noastre tradiționale, cum este și cel al d-lui Cioloș, fiul lui Soros, și susținând un proiect al USR-Dan Barna, sigur nu este sănătos pentru patria noastră. Bine că a fost exclusă din PSD!

  Dar eu cred că tot de la Dan Barna și USR/PLUS i se trage…

 3. Ideea ca A.B. ar fi fost complice faradelegilor comise de mai mari PSD poate fi acceptata ca o impresie la prima vedere.

  Aparent a cautionat ,prin simpla ei prezenta, golaniile unora dar, o alta ipoteza ar fi ca, poate a crezut ca fiind mai aproape de varful puterii psdiste putea sa influenteze in bine comportamentul celor la care ne referim si a actionat in consecinta.
  Din pacate s-a dovedit ca s-a inselat !

 4. 1. „Docentul” critic de teatru nu vede in psd decat analfabeti si semidocti.
  2. Care or fi „motivele strict constitutionale” pentru care WKI a refuzat revocarea? Mai ales ca presedintele s-a dovedit mereu paralel cu constitutia, iar „docentul” nu ni le prezinta.
  3. Invectivele „docentului” la adresa unor alte personalitati decat VD imi conforma ca am gandit bine cand l-am categorisit. In afara dansului, şi, eventual, WKI, Orban, Citu, nimeni altcineva nu poate face parte din categoria „telectualilor”.

  • Înainte de a fi prost crescut, obraznic, citeste Constituția, nene Sandu. E vorba despre schimbarea compoziției politice a guvernului, Se vede ca esti prost pregătit. Din stirpea pesedistă.

   • Domnule Mircea Morariu , cum am scris mai sus nu mai incercati sa „trisati” cititi motivarea CC siguranta afisata ascunde un mare gol si probabil disperarea sa prindeti un post … vestea proasta este ca este prea mare inghesuiala … raman mirat cum CONTRIBUTORS poate gazdui asemenea articole

 5. Eu nu cred că mai există vreo șansă pentru Romania.
  dar dacă totusi o astfel de ȘANSĂ, dacă ar exista , ar fi dată
  de o revenire la INTEGRITATEA MORALĂ.
  Partizanii lui Johannis nu au așa ceva și nici chiar candidatul lor nu excelează
  din moment de personaje TOXIC – PESEDISTE (stiu ca e cam pleonasm…:)
  …asadar personaje toxic pesdiste precum PONTA devin utile și …iauzi ia …chiar ”rezonabile ” …Klaus dixit.

  Dl Moraru care este in acest moment un sustinator al lui Johannis , un sustinator critic , nicidecum un partizan fanatic , asadart autorul articolulului a avertizat de nu stiu cate ori ca Ponta nu poate fi in nici un caz ”util” si ca deci orice forma de colaborare sau doar coexistenta cu el e nocivă.
  Aceeasi rectitudine principială o manifestă acum față de madam Birchall .
  O multime de cetateni condeieri ii ridica piedestal bizarei aparitii aduse mi se pare in PSD
  de catre Geoana. , cel bine relationat la Washington. Iubesc tradrea PSDista , iar pe tradatori ii pupam de nu mai putem ./..acesta este ”principiul” adaptat la Balcania de nord.
  Dl Moraru pune din nou lucrurile in ordinea lor logica si moralaă.
  PS. La Realitatea tv o doamnă Bulai sustine cauza lui Johannis spunand ca e de bun simt sa vina la dezbaterile cu el insusi cu o casca orin care sa primeasca rasounsurile de la consilieri.
  E asa o mare densitate de laudatori slugarnici , iar dorinta doamnei de a se afirma este atat de profunda incat nici ca se putea o deraiere mai mare – ai lui Dancila o vor cita insistent ca ”A RECUNOSCUT”.

 6. Domnule Profesor,

  Domnule Profesor,

  Cand Mircea Geoana a revenit in tara dupa ce fusese ambasador, a adus inapoi si garnitura de agenti SIE din care unii au ajuns ministri, altii academicieni, mari sefi si directori. Eu cunosc 3 , din care unul intr-un singur an a fost facut director peste un mare institute de cercetare si academician. Altii, au fost facuti ministrii fiind inca la post in US. Pentru multi, foarte multi altii, asa ceva e imposibil!
  Altfel cum sa iti explici ca doamna Ana Calin din comuna Fulga , judetul Prahova, ajunge sa faca facultatea si doctoratul la Yale, apoi lucreaza ca avocat pe Wall Street in NY, are o avere impresionanta si brusc vine acasa si se face deputat de Vaslui? Sa fie o ambitie atat de mare , sa te cuprinda setea de putere ca un drog ca in locul unei situatii infloritoare in US sa alegi sa fii deputat si ministru in Romania , cand colegii de partid stalcesc pana si limba romana, si au facut o scoala de mantuiala? Ce demon sa te impinga sa te amesteci cu mediocritatea din PSD si chiar din PNL? Nu cumva un ordin de la domnul comandant? Mai avem cazuri de domnisoare ministrii care erau chiar profesori la Harvard si au sosit acasa , la ordin, probabil.
  Un weekend excelent va urez din Stanford, US

  • O intrebare: era mai bine sa fi fost cu studii la Moscova si agenti KGB? Si un sfat: in text apare pluralul nearticulat „ministri” scris cu 2 i. Si pentru ca apare de doua ori tind sa cred ca ati lipsit la lectia respectiva.

 7. CTP spunea bine despre „revolta ” lui Tudorel Toader: „Isi pregateste evreul!”.

  Cu referire la comportamentul unor lideri nazisti care, presimtand sfarsitul, se apuca sa ajute cate un evreu care sa ii serveasca drept „certificat de buna purtare” dupa caderea nazismului.

  Evident insa ca faptele lor reprobabile ramaneau reprobabile dar bietii evrei care suferisera priveau neputinciosi cum liderul nazist isi flutura evreul ajutat si chiar obtinea circumstante atenuante din asta.

  Unii chiar erau primiti intr-un partid democratic al vremii in care aduceau cu ei spiritul nazist mizerabil, spre regretul tardiv al membrilor.

  Cine o crede pe Birchal, va regreta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro