joi, decembrie 5, 2024

Cazul Augustin Lazăr, arhivele Securității și Proclamația de la Timișoara

Încerc de câteva zile bune să înțeleg, măcar în parte, sensul poveștii ale cărei personaje principale par să fie fostul disident anticomunist, dl. Iulius Filip, și actualul procuror general al României, dl. Augustin Lazăr.
Povestea a fost lansată pe piață de site-ul luju.ro, condus de jurnaliștii Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu, site aflat în directa subordonare famigliei Voiculescu și legat cel puțin de o relație de colaborare cu trustul Intact, deci și cu televiziunea rău famată Antena 3 a aceluiași fost mare colaborator, dacă nu cumva chiar fost angajat al Securității comuniste. Numitul Voiculescu Dan. În creșterea impactului mediatic al acuzațiilor aduse actualului procuror general al României care, conform celor susținute de site-ul cu pricina, în anul 1985, pe vremea când era tânăr procuror la Alba Iulia, ar fi respins punerea în libertate a d-lui Iulius Filip, arestat și condamnat încă din 1981 pentru vina de a-i fi adresat o scrisoare cu caracter de pamflet lui Nicolae Ceaușescu, scrisoarea în care își exprima deopotrivă atașamentul față de sindicatul polonez Solidaritatea, Televiziunea felixiană a avut un rol de seamă. A difuzat un fragment dintr-un episod al Memorialului durerii în care însuși dl. Iulius Filip vorbește despre cumplitele fapte ale unui torționar pe nume Lazăr.
Numai că, surpriză!, zilele trecute un alt fost disident, inginerul Radu Filipescu, ale cărui vorbe sunt în afara oricărei suspiciuni, și el întemnițat în penitenciarul de la Aiud în aceeași perioadă în care era închis dl. Filip, a ieșit public și a spus că e vorba despre un cu totul alt Lazăr. La Aiud era un Lazăr, ofițer de securitate, iar la Alba Iulia lucra dl. Augustin Lazăr, tânăr procuror în vârstă de 29 de ani. Care, e adevărat, dădea uneori un aviz pur tehnic cererilor de punerea în libertate.
Cum nu dau nici măcar o ceapă degerată pe ceea ce spune și scrie site-ul luju, cum Televiziunea Antena 3 mi se pare demult lipsită de orice urmă de credibilitate, cum socotesc cel puțin suspecte și clar năclăite de interese politice imediate ieșirile publice mai mult decât penibile ale d-nei Lia Olguța Vasilescu, azi purtător de cuvânt al PSD, dar care și-a început cariera politică în PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor, partid mustind de securiști, ca și pe aceea a președintelui ALDE, dl.Călin Popescu-Tăriceanu, privesc cu multă reticență acuzațiile aduse d-lui Augustin Lazăr. Care vin- ce să vezi?- chiar în momentul în care domnia-sa vrea să candideze la concursul la capătul căruia ar putea obține un nou mandat de procuror general.
Toată această istorie încâlcită, pe care mărturisesc că o urmăresc cu maximă atenție, mi se pare înainte de toate consecința neclarificării atunci când era cazul a tot ce a însemnat esența, faptele, făptuitorii, colaboratorii aparatului de partid și de securitate ale regimului comunist din România. E vorba despre un trecut care nelămurit și nedecontat la termen iată că acum se răzbună. Se transformă în instrument de manipulare a opiniei publice, în unealtă de șantaj, de calomniere a oricărei persoane ce, la un moment dat, devine indezirabilă, deranjează, drept pentru care trebuie de urgență și cu tam-tam maxim înlăturată din spațiul public.
Îmi amintesc cu câtă înverșunare susțineau, în primele luni de după Decembrie 1989, dar și mulți ani după aceea Ion Iliescu și clica lui de furi ai Revoluției împăcarea cu trecutul. Cum ne vorbeau despre primejdia reprezentată de ceea ce ar fi putut reprezenta vânătoarea de vrăjitoare. Cum se opuneau deconspirării arhivelor Securității. Cum au obstrucționat și, la un moment dat, au devidat de orice conținut așa-numita Lege Ticu. Îmi amintesc și cum demonizau specimene precum Iliescu, Roman, Voican-Voiculescu, Cazimir Ionescu sau foștii crainici ceaușiști ai TVR, cu toții rămași în posturi și pe post (numele lui Cornelius Roșiianu e primul care îmi vine în minte) Proclamația de la Timișoara cu al său punct 8. Un act politic major de la a cărui elaborare s-au împlinit în ziua de 12 martie 29 de ani și care dacă ar fi fost pus în practică poate că ar fi schimbat nu doar mersul tranziției, ci și chipul de azi al României .
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Justitia inca nu a rezolvat problema turnatorilor dovediti, ce inca mai lucreaza ca judecatori … . Restul, s-au pensionat , ori s-au retras in avocatura / notariat, acolo unde conditiile de exercitare a profesiilor, nu prevad „canoane atat de aspre”. Nimeni nu ne spune ce s-a intamplat, in legatura cu declaratiile pe proprie raspundere, date pe parcrsul anilor, ale acestor colaboratori, ce s-au jurat ca nu a colaborat vreodata …

    • Daca au dat declaratii false indivizii respectivi pot fi condamnati pentru FALS IN DECLARATII.
      Dupa parerea mea acest tip de infractiunii comise cumva in continuarea celor savarsite de acei tortionari inainte de 1990 pot fi declarate IMPRESCRIPTIBILE printr-un referendum. Sau sa zicem ca si declaratia falsa e crima impotriva pacii si omenirii si ne-am scos.
      PS. Cinstit vorbind clitatea de turnatori ii face inapti si pentru avocatura sau notariat – clientiii lor neputand fi expusi actiunii lor imorale.

  2. Când va reuşi deconspirarea colaboratorilor din Națiunea ceauşistă? Cât timp mai trebuie pentru eliberarea din ghearele acestor ticăloşi? Cum poate prelua societatea civică „cuvântul” în spațiul public românesc fără să fie amuțită, deformată, amputată de mediile în mâna unor tâlhari?

    Minciuna şi hoția ca practică de guvern Bucureştean în momentul „istoric” prielnic 2019 ….
    …”… Proclamația de la Timișoara cu al său punct 8. Un act politic major de la a cărui elaborare s-au împlinit în ziua de 12 martie 29 de ani și care dacă ar fi fost pus în practică poate că ar fi schimbat nu doar mersul tranziției, ci și chipul de azi al României …..”….

    Acuz tăcerea frunților plecate, al intelectualilor care ieri şi azi care sunt vinovați de complicitate cu puterea, tăcere lor înlesneşte menținerea până la bicentenar a perioadei de tranziție a țării, acea „domocrație originală” FSN/PSDista de care suferă țara. In momentul Preşedinției româneşti UE 2019 tinerii părăsesc România …

    • „Când va reuşi deconspirarea colaboratorilor din Națiunea ceauşistă?”
      Atunci cind vom accepta ca sub piele de oaie se poate ascunde lupul.
      Cind vom intelege ca pacatele vremilor, facute cu voie sau fara voie, trebuie ispasite.
      Cind nu vom mai plinge ca ai nostri sint mai curati decit ai lor.
      Cind vom accepta ca si un mincinos ori rauvoitor poate spune si adevaruri. Care, e drept, ne dor.
      Mai pe scurt: cind vor fi finalizate la singe dosarele Revolutiei si Mineriadelor, iar Raportul Final de condamnare a comunismului va fi Litera de Lege.

  3. „Încerc de câteva zile bune să înțeleg, măcar în parte, sensul poveștii …”

    Mă iertați, dar este ușor de înțeles și nu este deloc încâlcită…
    O explicație este dată, pentru cei care „urmăresc cu atenție” „sensul poveștii” de episodul al doilea al ei, în care personajul asupra căruia este îndreptată atenția mass-media este Ioan Muntean. Nu intru în amănunte, cei care „urmăresc cu atenție” se pot informa, inclusiv de la sursa principală, CNSAS.

    Principala chestiune care se pune, dincolo de orice manipulări ordinare, este dacă PSD=ALDE-UDMR și servitorii lor [din „servicii” și mass-media] au decis că este momentul să avem o dezbatere lămuritoare, obiectivă, completă etc., cu privire la rolul organelor de Partid, Securitate, Justiție (procurori și judecători), miliție, cadre medicale, Sindicat, autorități locale cu privire la rolul lor în represiunea și teroarea regimului comunist. Punct.

    Altfel, oricând PSD va spune co o persoană cu opțiuni anti-cleptocrație a fost înainte de 1989, spre exemplu, femeie de serviciu la un spital de boli mintale unde un persecutat politic a fost torturat prin înfometare, sau lipsit de condiții corespunzătoare de igienă. Și se va cere sancționarea sa!

    Până și I Iliescu s-a temut de o asemenea dezbatere! PUNR-iștii din PSD-ALDE-UDMR o doresc acum, ori nu?! Dacă nu, să ne lase în pace! Dacă da, să începem cu șefii din PCR și Securitate! Și să discutăm apoi, da, și despre procuratură și activitatea fiecărui procuror, dacă vor. Când le vine rândul, după rolul și importanța lor în sistemul totalitar comunist!

  4. Trist, foarte trist ca presedintele nu ia atitudine in cazul procurorului general! Aici se vede dubla masura si ipocrizia taberei opozitiei, care se prezinta ca luptatoare impotriva mostenirii comuniste. Nici macar Augustin Lazar nu a negat faptele, doar ca el le prezinta ca fiind benigne, simple indatoriri de serviciu. Eu nu stiu daca a fost si tortionar, inclin sa cred ca nu, dar nu se poate nega ca a colaborat cu tortionarii si ca a cunoscut conditiile de iad in care erau torturati detinutii politici. Ca sef al acelei comisii a lucrat cu sefi ai securitatii, fara doar si poate, de la care probabil primea si ordine.
    Nu e nevoie sa se caute delatiuni scrise cand el vorbea personal cu ei tocmai datorita fisei postului. Posibil sa nu fi putut sa-l scoata din acea inchisoare pe d-ul Iulius Filip, pentru ca oricum s-ar fi opus securitatea, dar nici nu a schitat macar un sentiment de compasiune, omenesc, pentru victima sa. Totusi acest episod arata caracterul lui Augustin Lazar, acela de a fi dispus sa se supuna puterii si sa accepte orice sarcini si metode, unele chiar murdare sau imorale. E la latitudinea sa acest lucru si nu-l judec pentru asta, ci ii reprosez ca se prezinta pe sine ca si cap de lista al celor ce doresc o justitie independenta, morala si dreapta.
    Gaselnita cu celalalt Lazar e penibila si se datoreaza doar actiunii „nufarul” declansate de masinaria taberei Iohannis. Se simte o similitudine intre modul in care comunistii ii foloseau pe fostii legionari si modul in care astazi sunt folositi vechi colaboratori ai securitatii si nu-mi explic tacerea presedintelui decat ca are nevoie de serviciile lui in continuare. Pacat, l-am votat pe Iohannis, si acum imi dau seama ce mare greseala am facut. E tot mai adevarat vechiul proverb romanesc: „la pomul laudat sa nu te duci cu sacul(votul)!”. Trist.

    • Comentariul acesta este trist tocmai pentru că exploatează cinic, fără urmă de scrupul, suferința unui om care chiar cred că merită admirația noastră. N-au fost muți dizidenți anticomuniști în România.

      Altfel, mesajul acesta poate fi adresat cu succes (incert) babelor hipoacuzice din organizația de pensionari a PSD Videle. Cei care frecvenetează spațiul acestei platforme nu doar că știu să citească, dar, în afară de țuțerii PSD-ALDE-UDMR, și înțeleg ceea ce citesc.

  5. Corect ar fi ca toti oamenii politici, de stat,inaltii ierarhi confesionali sa aiba dosarele
    intocmite de PCR/securitate, accesibile.Pana acum pot fi consultate, la CNSAS, doar
    dosarele ierarhilor catolici si ai cultelor protestante. Este tardiv sa constatam ca am fost
    condusi de mafia comunisto-securista,timp de 30 de ani,dupa anul 1989, fara a avea
    replica si capacitatea de a ne opune eficient.Ramane sa ne revenim si prin actiune si vot
    sa indreptam lucrurile.Atentia trebuie concentrata pe societatea civila, diaspora si tineretul
    care a inceput sa perceapa misiunea istorica revenita!!Restul este istorie care se scrie zi de zi
    fiind interpretata partizan si in scop propagandistic, in cele mai multe cazuri [vezi mass-media]

  6. Bineinteles ca domnul Augustin Lazar nu era in acel moment decat o ROTITZA.
    Tocmai de aceea este suficient ca a reusit sa exercite UN PRIM MNDAT de Procuror General.
    A reusit – a reusit , cinste dumnealui. si celor care l-au numit .

    Se pare insa ca polemica aluneca intr-o directie conform careia functia de ROTITZA e un mare merit si justifica – ba chiar impune – numirea sa pentru inca UN MANDAT pe aceeasi funcție.

    Vorbim totusi despre functia de PROCUROR GENERAL al unei Romanii /UE care si asa are probleme de acomodare – nu e nevoie neaparat o lustratie , ci doar de oleaca de decenta ca juristii veterani din vremea lui Ceausescu sa se abtina si sa ii mai lase sa se afirme si pe cei intrati in profesie dupa 1989 – ca si ei au – daca socotim – excesiv de multa vechime si experienta.
    Plus ca nu au fost malformati de taraitul telefonului prin care in anii 80 se transmiteau ordinele.

  7. Prin ce a fost Proclamația de la Timișoara un „act politic major”? Ce urmări a produs? În discursurile câtor lideri ai opoziției la PSD găsiți expresia „Proclamația de la Timișoara”? Și de câte ori au vorbit oamenii din PNTCD, PNL de proclamație atunci când au fost la putere?
    În țara cu 4 milioane de informatori (+aparatcicii + securitatea + miliția + … + familiile tuturor) în 1989, să nu vorbim de funie.
    Pesediștii atacă mediatic cu aceleași mesaje adresate creierelor neinstruite, iar dvs le răspundeți cu apelul la lucruri înălțătoare. Nu merge. Altceva trebuie, mai aproape de realitate și cu șanse de reușită.

  8. Intr-o lume in care duba de la miezul noptii si-a pierdut influenta si arestatul din orice pozitie nu mai sperie pe nimeni, arma predilecta a falangei securiste a ramas dosarul. Securistii accepta, cind e cazul, cit de ticaloasa era categoria, daca pot dovedi ca din ea fac parte tintele zilei. Altminteri, mari patrioti, buni romani etc. etc (vezi colectia Evenimentului zilei, exemplara pe linie).

  9. Turnatorii vechi sunt urmariti , blamati etc, iar turnatorii actuali sunt numiti avertizori laudati si chiar UE prevede norme legislative pentru apararea lor. Cei vechi , preluati si utilizati in continuare s-au transformat natural din turnatori in avertizori

  10. Violența=impotență intelectuală! Impotența intelectuală naște violență! Oamenii violenți în limbaj și forță, sunt oameni de, grotă! Violenții, niciodată nu au argumente! Singurul lor argument este, forța pumnului!. Forța pumnului este opusă, forței legii, dar este mai la îndemână. Cultul forței pumnului este specific cartierelor mărginașe ale marilor orașe, Aceste cartiere generează subcultura urbană. Ne având o gândire analitică,de regulă ei nu deosebesc binele de rău sau, invers. În schimb manifestă solidaritate de grup, gașcă socială ori politică. Din aceste cartiere a frustraților sociali ori a inadaptaților, sunt recrutați liderii grupurilor infracționale. Uneori, destul de des, vârfurile acestora, reușesc să penetreze structurile de bază ale puterii statului, și să acceadă ierarhic, către funcții politice ori de forță. Această sub categorie socială, de regulă, participă conștient ori dirijat la declanșarea revoluțiilor ori revoltelor sociale. Ei, ne gândind, sunt foarte ușor manipulabili, fiind folosiți ca, masă de manevră. Cu ei nu se poate negocia, decât tot prin forță, cea coercitivă a statului. Ne știind socializa, direct, au ales metoda facilă a internetului. Ei nu sunt prezenți, niciodată în marile biblioteci. Acasă nu au spații destinate cărților și lecturii. Vorbesc, de regulă, prin intermediul lozincilor și pancartelor. Se folosesc de textieri din tagma poeților ratați ori a criticilor fără operă. Este cea mai facilă atitudine de ieșire la suprafață a plevei(plevuștii societății. Fac parte din categoria, oamenilor de nimic, din țara nimănui! Adică a, goz emberilor! Sunt scărpinătorii în nas, adică pisok emberi! Nu le place să construiască ci doar, să demoleze ce au făcut alții și să valorifice furtul! După anul 1990, au devenit o subclasă socială, prosperă. Le plac vilele, mașinile bengoase, viața de huzur, destrăbălarea, chiar lăudându-și aceste atitudini subculturale. Cred că totul li se cuvine, dar, nu contribuie cu nimica la prosperarea societăți. Ei doar vor!

  11. Văd că încă mai este relevant subiectul rolului lui Augustin Lazăr în sistemul penitenciar comunist, mai ales din punct de vedere faptic și moral. Cea mai recentă și exhaustivă investigație jurnalistică a fost realizată de dela0.ro, care relevă un rol mai mult formal al actualului procuror-șef în mecanismul evaluării pentru liberare condiționată din timpul regimului comunist. Ei bine, Augustin Lazăr îndeplinea un rol formal, adevărata putere de decizie fiind împărțită între Securitate și conducerea penitenciarului de la Aiud. Ceea ce i se poate imputa lui Lazăr este eventual, complicitatea pasivă prin opțiunea alegerii carierei profesionale. Este posibil ca el să fi știut că a semnat pentru refuzul liberării condiționate al lui disident politic, dar de rea credință nu-l putem acuza pe atunci tânărul procuror de numai 29 de ani.

    Detalii aici:
    https://beta.dela0.ro/o-rotita-in-angrenajul-dictaturii-cazul-procurorului-augustin-lazar/

    Acum, am înțeles că există voci care doresc revizuirea legislației privind lustrarea celor care au activat în magistratura din perioada comunismului, chiar dacă au îndeplinit roluri formale în sisteme represive, însă consider că trebuie să fim atenți la impactul potențial. Da, ar fi frumos să-i vedem pe fostul activist Tudorel Toader și pe Valer Dorneanu dispăruți din peisajul politic, dar totodată am lovi în Augustin Lazăr, Cristina Țarcea și Monica Macovei, a căror claritate morală actuală mi se pare indiscutabilă, ceea ce mă face să mă întreb dacă genul acesta de lustrație este într-adevăr un subiect relevant de discuție.

    Pe de altă parte, și aici consider că trebuie pusă problema, CNSAS (Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii) este o instituție politizată, până de curând condusă de un inculpat acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din iunie 1990, numit Cazimir Ionescu, și instalat de PSD.

    Detalii aici:
    https://www.rfi.ro/politica-102189-cazimir-ionescu-psd-cnsas

    În prezent, președintele CNSAS este Constantin Buchet, fost membru PRM, numit tot de PSD, și inculpat în dosarul acordării avizului de necolaborare cu Securitatea de către Adina Florea, având CINCI capete de acuzare.

    Detalii aici:
    https://adevarul.ro/news/politica/buchet-psd-lasefia-cnsas-fost-ales-noul-presedinte-e-raul-mai-mic-trebuit-saamenintam-demisia-sa-l-blocam-cazimir-ionescu-1_5ac3b504df52022f7560a8e7/index.html

    https://www.g4media.ro/document-plangere-penala-impotriva-sefului-cnsas-constantin-buchet-acuzat-de-abuz-in-legatura-cu-avizul-emis-in-cazul-adinei-florea-propusa-la-sefia-dna.html

    Prin urmare, orice discuție despre lustrație trebuie să înceapă cu depolitizarea instituțiilor care dețin resursele necesare pentru investigații, în speță, CNSAS, cu Colegiul Director aproape complet politic.

    Detalii aici:
    http://www.cnsas.ro/membri.html

    • @ Costan George (06/04/2019 la 21:35)

      Dupa cate stiu principille dreptului roman (din vechea ROMA, de peste 2000 de ani) se studiau si se studiaza in anul I la facultatile de Drept din Romania.

      Deci, persoanele citate in comentariul dvs. chiar au trebuit sa treaca un examen la acest curs.

      Probabil ca ati auzit si dvs. despre :

      Fiat iustitia, et pereat mundus si
      Dura lex sed lex.

      Din comentariul dvs. inteleg ca depinde cine este „contravenientul” asa se aplica si legea.

      • Cred că nu ați citit comentariul meu până la capăt ori ați ales să fiți selectiv. Principiile pe care le invocați nu se aplică pentru că nu există încadrare legală a faptelor de care pot fi/sunt acuzați toți cei enumerați de mine. Și dacă ar fi, impactul potențial ar fi fatal pentru sistemul judiciar (și probabil, ar fi bucuria infractorilor), dar și discriminatorie, pentru că vorbim de mult mai multe profesii în care s-a practicat o formă de complicitate pasivă de susținere/menținere a regimului represiv comunist.

        Detalii aici:
        https://www.g4media.ro/germina-nagat-cnsas-reverificarea-lui-lazar-nu-va-duce-la-nimic-categoria-de-fapte-pentru-care-e-vizat-nu-mai-e-in-lege-ar-trebui-verificati-toti-magistratii-pentru-activitatea-din-comunism-inclu.html

        Pe de altă parte, dacă mergem mai departe cu gândirea ipotetică, între a investiga (selectiv) niște oameni, din calcule populiste neîndoios, și a depolitiza instituția care ar face-o, aș alege întâi a doua variantă. CNSAS trebuie depolitizată și apoi, putem discuta de schimbarea legislației penale în sensul lustrării complicilor pasivi, deși mi se pare inaplicabilă în România momentan. În fine, să le luăm pe rând!

  12. Si culmea este ca la aceste executii mediatice participa securisti dovediti si condamnati penal precum Sorin Rosca Stanescu, retrasul in avocatura „generalul” Abraham, fost tablagiu si caftangiu in Militie, la televiziunea celui dovedit asi fi turnat familia la securitate.

  13. „Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la procurorul general al României, Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media”, se arată într-un comunicat al CNSAS.

    Pe de altă parte, CNSAS spune că afirmaţiile făcute de Mădălin Hodor – funcţionar public în cadrul Consiliului – cu privire la Augustin Lazăr nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei, iar acesta nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS. Ia de colea bai pinguinule! Tu esti mult prea prost sa scrii stiri, sper ca din prostie manipulezi si nu din jigodism! CNSAS a dat acest comunicat pe 4/4. 2019 si tu scrii ce scrii pe 6/4/2019, pai ori esti prost ori esti prost! Lazar ala securist n-are nicio lagatura cu Lazar asta procurorul! Faptele de care este acuzat lazar procurorul n-aveau cum sa fie facute de Lazar securistul! Te folosesti de o manipulare ieftina idiotule, fa bine si ia-ti stiri de la Luju si Antena3, tu n-o sa le calci niciodata pe urme, esti un dobitoc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro