sâmbătă, aprilie 10, 2021

Cazul Călin Popescu-Tăriceanu

Citam, în comentariul de duminica trecută, excelentul eseu al profesorului austriac Oliver Jens Schmitt, România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie, cu puține săptămâni în urmă apărut la editura bucureșteană Humanitas.
Aș dori să reamintesc astăzi diagnosticul pus de eseist climatului românesc din zilele noastre. Caracterizat printr-o luptă împotriva occidendalismului care se răspândește, în mod subliminal, dar și fățiș. Avem de-a face cu o lume “în care se bate toba suveranității și egalității în drepturi a României față de partenerii ei din UE și NATO- în realitate urmărind-se însă apărarea intereselor particulare ale oligarhilor”.
Vinerea trecută, președintele Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, a luat parte la reuniunea Asociației Senatelor din Europa. Ocazie pentru domnia-sa de a mai lansa o diatribă la adresa Comisiei Europene care ar fi încurajat abuzurile așa-numitului Stat paralel, care ar fi acceptat, interesat, mutilarea justiției și ar fi stimulat afirmarea ideii că România ar fi o țară profund coruptă.
Sigur, zicerile domnului Tăriceanu, atitudinea anti-occidentală, anti-europeană a domniei-sale nu mai miră demult pe nimeni. Președintele Senatului repetă cam de multă vreme aceleași vorbe, încercând astfel să își salveze propria imagine de om cu mari probleme în justiție, ca și politica alianței PSD-ALDE. Care pare extrem de tentată de a scoate România din UE și de a o integra în grupul țărilor de la Vișegrad. Vădit, domnului Tăriceanu îi este mult mai pe plac politica Turciei, a Ungariei, a Poloniei, decât cea a țărilor occidentale adevărate.
Faptul poate părea bizar de vreme ce, cu aproape 30 de ani în urmă, dl. Tăriceanu se numără printre vârfurile de lance ale recent readusului la viață PNL. Între altele, chiar împotriva democrației originale al cărei apologet era dl. Ion Iliescu, nimeni altul decât liderul fondator al FSN, astăzi președinte de onoare, niciodată repudiat de PSD, adică partidul cu care face acum alianță ALDE. Partid condus de însuși dl. Tăriceanu. Să mai reamintim că dl. Călin Popescu-Tăriceanu era premierul României în 2007, atunci când țara a fost,în fine, primită în Uniunea Europeană.
Nu, acceptarea de atunci nu a fost defel rezultatul muncii intense a domnului Tăriceanu și nici a celei a partenerilor domniei-sale din conducerea PNL. Nici măcar a președintelui Băsescu. Cu atât mai puțin a celei a d-lui Adrian Năstase, în timpul guvernării căruia s-a desfășurat, e adevărat, grosul negocierii. Iată cum rezumă situația din acea vreme istoricul Oliver Jens Schmit: „În 2007…România a fost primită în UE, mai mult pe baza unor angajamente decât a unor realizări politice concrete. Atunci Comisia Europeană s-a confruntat neîncetat cu încercările oligarhice de a slăbi justiția ”.
Iată că acum printre oligarhii care încearcă să slăbească justiția în România se numără chiar fostul premier din vremea admiterii României în UE. Cum se explică această extraordinara schimbare la față? Să fi fost oare dl. Tăriceanu în 2007 un pro-european sadea care a devenit în 2018 un eurosceptic fără leac? Nici vorbă.
Dl. Călin Popescu-Tăriceanu a fost dintotdeauna un cameleon, un profitor politic. A intrat în 1990 în PNL doar în virtutea unor întâmplătoare și mai apoi negate legături de familie cu liberalii interbelici ( mama domniei-sale era căsătorită cu Dan Amedeo-Lăzărescu), a devenit un campion, un maratonist al traseismului politic, a luat parte activă la sciziuni și inventarea de noi aripi ori de noi partidulețe, unul mai pretins liberal ca altul. În tot acest timp a făcut o avere frumușică pe care acum se teme că ar putea-o pierde dacă, Doamne ferește!, DNA, dușmanul de moarte al domniei-sale, s-ar apuca să îi cerceteze mai cu aplecare proveniența.De aici atacurile repetate ale domniei-sale la adresa UE și la aceea Comisiei Europene.
Presa de week end cita o declarație a d-lui Varujan Vosganian, astăzi membru de vază în ALDE, după o întreagă carieră în care traseismul politic a fost și pentru domnia sa lege. Dl. Vosganian își amintea de o împrejurare de la începuturile anilor 90 când, alături de alți politicieni, a participat la o analiză a situației de ansamblu a României. Expertul economic al ALDE se vede obligat să admită în luna iunie 2018 că, la aproape treizeci de ani de la acel moment, problemele României au rămas aceleași. Oare nu e vorba aici despre recunoașterea eșecului clasei politice românești post-decembriste, clasă printre ai cărei membri de vază se numără și dl. Călin Popescu-Tăriceanu?

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Oliver Jens Schmitt este o voce limpede care stie – uneori si printr-UN SIGUR CUVANT – sa faca diferenta dintre Romania comunista sufocata de CULTUL persionalitatii si Romania democratica de dupa 1989. Ca de exemplu in interventia sa din martie 2018 cand observa ca : ””Este un noroc că România are o față nouă, și aceasta este doamna Kovesi, care a devenit un fel de ICOANA a României democratice”

  2. Da, asa este si sint mai dezgustat de tariceanu decit de dragnea, tocmai din cauza ipocriziei sale, de a lovi toata viata in opozitia anti-psd, clamind in acelasi timp liberalismul si anticomunismul. tariceanu merita cele mai sordide epitete, dar ma baneaza editorul. Pe tariceanu nu il baneaza nimeni pentru lipsa totala de morala si de caracter cu care traieste, dar daca eu spun despre el adevarul si ceea ce merita, sint banat. Asta-i viata. In legatura cu problemele Romaniei, aceleasi de acum aproape 30 de ani, sa nu uitam opozitia sistematica a intregii societati romanesti, a sindicatelor, a mass-mediei, impotriva oricarei incercari de reforma a societatii. Politicieni care au incercat sa faca reforme, au mai fost; rari, dar au fost. In schimb, sindicate care sa fie dispuse la reforme inaintea maririi salariilor, nu au existat. De aceea tot spun mai ales mass-mediei si formatorilor de opinie: schimbati-va mental si renuntati la populismul care va impregneaza, nu mai vituperati doar impotriva efectului (politicienii), ci si impotriva cauzei (marea majoritate a populatiei). Doar astfel, punind populatiei o oglinda in fata, veti mari procentul de luciditate al acesteia si veti micsora procentul de ipocrizie. De zeci de ani, poporul aude doar cit de bun si de destept este, dar cit este de oropsit de monstrii de politicieni veniti de pe Marte, pasa-mi-te. Pai cum sa mai gindeasca lucid in conditiile astea, cum sa-si mai vada poporul tarele de caracter, pentru a lua masuri de indreptare ?

  3. Si totusi nu mentionati trasatura de baza a tov. Tariceanu (mostenita de la Amedeo Lazarescu: securismul desantat ! Pentru ca securismul este cel care l-a trimis in toate acele partide, si in toate acele pozitii…

  4. Sunt foarte curios, individul ăsta Călin-Anton Popescu-Motocicleanu, de profesie ginerică, mai este mebru al Francmasoneriei? Știam că la francmasonerie ”se iau oameni buni și se fac și mai buni”. Motocicleanu îmi face impresia că involuează.

  5. Acest domn, Răzgândeanu, îmi provoacă de mult timp o reacție fiziologică de greață ori ce câte ori îl văd sau îl aud.Cunosc destul de multe persoane care s-au lăsat păcălite de duplicitatea lui, persoane care nu cunosc mare lucru din istoricul personajului. Zilele trecute am avut o discuție cu un astfel de susținător, care o dădea într-una cu statul paralel. I-am pus o singură întrebare, out of topic, …ți-ai lăsa fata să se mărite cu unul care a mai avut 5 neveste? Răspunsul a fost scurt, NU. Atunci cum poți să-ți lați țara pe mâna unuia al cărui caracter este mai subțire decât pelicula de gheață de pe parbriz într-o dimineață rece de primăvară.

  6. Eu cred ca, pur si simplu, Tariceanu este un agent pro-rus, ce mai incoace si-ncolo !!! Toata ziua ne vaitam de drobul de sare ca o sa cada peste copil, dar nu indepartam aceste droburi din viata noastra politica…lasam acesti „idioti utili rusilor, nu romanilor” sa dea cu clantza zilnic, fara sa-i fi intrebat nimeni! Ne vaitam de ei dar nu gasim solutii sa-i trimitem acolo unde le e locul!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Infrastructura și lucrările publice, veriga slabă a PNRR 2.0

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), versiunea 2.0 prezentată public în martie 2021, nu a reușit să...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.