joi, noiembrie 30, 2023

Cazul Pacepa, doar o dezbatere istoriografică?

Larry Watts nu este un simplu istoric interesat de Ro­mâ­nia. D-l Watts este o persoană cu multe con­tacte în zona serviciilor secrete din România. Este un apro­piat al generalului Ioan Talpeș, nașul de cu­nu­nie al is­toricului de peste Ocean, căsătorit cu o ro­mâncă. A fost chiar consilier la Cotroceni pe vre­mea lui Ion Ili­escu. Larry Watts a fost nașul altui is­toric, Kurt Trep­tow, condamnat la un moment dat pen­tru pe­do­filie, care gravita și el în jurul ser­vi­ci­i­lor de la Bu­cu­rești. Potrivit presei, Larry Watts ar fi fost im­pli­cat în afacerea Matser, oficial NATO ares­tat, la ce­re­rea autorităților olandeze, în februarie 2003 pentru fraudă, conspirație criminală și spălare de bani în favoarea firmei Tender S.A. D-l Matser a fost con­si­lier al secretarului general NATO George Robert­son, pentru Europa de Est. Larry Watts a fost „spe­cia­list“ și în reformarea serviciilor secrete, în pe­rioada 2001-2004, fiind apropiat de Radu Timofte.

Promovarea agresivă, lansările cu fast ale ultimelor două cărți ale lui Larry Watts, prima la Banca Na­țio­nală, sub bagheta guvernatorului Mugur Isă­res­cu, chiar la o întrunire a Grupului Bilderberg, fil­mul documentar difuzat și redifuzat de către TVR, tirajul și calitatea edițiilor în română și engleză ti­pă­rite de RAO, confirmă înalta protecție de care se bu­cură d-l Watts. Iar faptul că la lansarea unui master de studii de securitate la Universitatea din Bu­cu­rești, care-l are ca invitat pe d-l Watts, este pre­zen­tă conducerea SRI ne îndreptățește să afirmăm că în cazul de față este vorba mai mult decât de sus­ținerea unor foste sau actuale grupări din servicii, ci chiar de sprijinul staff-ului de conducere al celui mai important serviciu de informații. Larry Watts pa­re a fi istoricul oficios al serviciilor românești. Doar este o practică internațională ca serviciile să acorde acces la documente unor istorici apropiați, cu o bună reputație (ceea ce este discutabil în cazul dlui Watts!), care să scrie „istorii“ semioficiale ale acestor instituții, alimentând un tip de mitologie utilă mobilizării personalului angajat.

Grație acestei cărți de vizită, orice producție is­to­rio­grafică a d-lui Watts este citită cu creionul în mână nu doar de către istorici și analiști politici, ci și de către foștii sau actualii slujbași ai serviciilor secrete din România și de aiurea.

Însă producțiile lui Larry Watts se înscriu în șa­bloa­nele național-comunismului anilor 1980, ale nu­cleu­lui său dur de la Institutul de Istorie Militară, con­dus de Ilie Ceaușescu. De fapt, pare că miza acestor cărți este recuperarea moștenirii lui N. Ceaușescu, pe zona de securitate și politică externă, de o ma­nieră tabloidă, inventând surse inexistente sau ape­lând la documente îndoielnice, fără să le supună unei ele­men­tare critici de specialitate. Pe scurt, în vi­ziu­nea lui Larry Watts, România ar fi victima unei conspirații mondiale, în care cei mai activi dușmani au fost / sunt rușii și ungurii. D-l Watts îl portretizează pe Ceaușescu în culori luminoase, astfel că la sfârșitul acestor cărți un cititor mai puțin avizat ar putea rămâne cu impresia că România era încă de pe vremea ceaușismului sau mem­bră NATO, sau era legată într-un par­te­neriat strategic cu SUA… nicidecum mem­bră a lagărului comunist.

În fond, asistăm de câțiva ani la o ofensivă antioccidentală în România care se ma­ni­festă și prin recuperarea mitologiei na­țio­nal-comunismului. Poate să fie vorba doar de reflexe nostalgice? Sau e mai mult de­cât atât? Cum publicul din România e vic­ti­ma emoțiilor create de televiziuni încă din decembrie 1989, o parte din reflexele sale s-au tocit, astfel încât tușele sunt tot mai groase. În ultimele luni, dezbaterea s-a concentrat pe generalul defector Pa­ce­pa. Un subiect extrem de sensibil pentru serviciile secrete din rațiuni de biografie a generalilor de azi sau a părinților lor. Fu­ga lui I.M. Pacepa a frânt cariere, a ge­ne­rat furia lui Ceaușescu, ducând la de­clan­șa­rea unor anchete dure în Securitate, sol­date cu abandonări de vile, de amante, de averi ilicite, pierderi de privilegii. Adică, i-a lovit pe securiști unde-i durea mai tare.

Teza lui Larry Watts se dorește piatra pe mor­mântul lui I.M. Pacepa. Nu e prima da­tă când se vorbește despre apartenența ge­neralului fugar la KGB, dar e prima dată când această teorie este prezentată într-o formă elaborată. Potrivit d-lui Watts, mi­siu­nea lui I.M. Pacepa era să dezinformeze SUA cu privire la Ceaușescu, adică să ducă la îndeplinire un obiectiv al KGB. În spri­ji­nul acestei afirmații, d-l Watts îl citează pe James Woolsey, fost director al CIA. Nu­mai că d-l Woolsey a reacționat extrem de dur într-un interviu acordat lui A. Bădin: „Afirmațiile lui Watts sunt minciuni. Mai mult, Watts susține că generalul Pacepa m-a informat că ar fi fost agent KGB timp de mai mulți ani. De asemenea această afir­mație este o minciună“. James Wool­sey a fost director al CIA în Administrația Bill Clinton. A ocupat importante poziții în administrații republicane și democrate la Washington în perioada 1970-’90. Este până astăzi implicat în diverse fundații și centre de analiză pe teme de securitate energetică și democratizare. James Wool­sey nu este din categoria lui Costin Geor­gescu și Cătălin Harnagea, care se bron­zea­ză sub reflectoare în studioul Antenei 3. Un fost șef al CIA nu acordă interviuri la colțuri de stradă și nici nu se trezește vor­bind aiurea. Astfel de reacții sunt un sem­nal pentru cine trebuie să priceapă.

Afirmația dură a lui James Woolsey nu es­te o simplă replică dată lui Larry Watts, ci o dezavuare a întregului proces de re­cu­pe­ra­re – de la oameni până la ideologie – a na­țional-comunismului ceaușist. Proces pro­mo­vat în primul rând de „foști“, dar și de că­tre grupări din actualele servicii secrete.

Și mai trebuie adăugat ceva. Astfel de cărți au o miză mult mai mare decât dez­baterea istoriografică. Ele fac parte dintr-un eșa­fodaj mai amplu, prin care oameni și instituții ­nedesprinse de trecutul totalitar încearcă un fel de restaurare a lui.

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Larry Watts care lustruieste cadavrul lui Ceausescu invitat de onoare la televiziunea nationala.
  Memorialul durerii difuzat pe postul turnatorului/colaboratorului securist Felix.
  Daca IM Pacepa este catalogat ca tradator de Patrie tradindu-l pe Ceausescu sa fie catalogati de tradatori si criminali kgbisti toti cei care au participat la rasturnarea si omorirea lui Ceausescu.
  Fara sa fi citit nimic despre Larry Watts (desi in ultimul timp am aflat cite ceva), ca traitor al vremilor pe care vrea sa le spele, imi dau seama ca este un dezinformator cu program.

 2. Se fabuleaza intens pe „cazul Pacepa”.Lucrurile sunt mult mai simple : Pacepa, fiu de comunist ilegalist slovac, participant la revolutia comunista din Ungaria, refugiat si „pierdut” in Romania a fost inrolat de tanar in securitate. Inteligent, scolit (inginer), net superior prin educatie „pitecantropilor” din jurul sau, cu origine sociala „sanatoasa”, , normal ca a fost „promovat”. Stim doar, „in tara orbilor chiorul e imparat!”.
  Asemenea altor fruntasi comunisti a realizat , la un moment dat, esecul doctrinei.Daca altii s-au „sacrificat” ramanand in tara dar trimitandu-si „afara” odraslele (Vezi Rautu dar nu numai),Pacepa , bun familist, a incercat sa evadeze cu intreaga familie. Si-a trimis soacra si sotia la un consult medical la Paris in timp ce el calatorea in Germania. Planul prevedea ca si fiica si ginerele sa fie in strainatate in acel moment dat itele s-au incurcat.
  Viitorul lui in Occident depindea de informatiile pe care putea sa le furnizeze. A „golit tot sacul” fara scrupule, a dus-o bine in continuare iar americanii au avut grija de familia ramasa in Romania. I s-a meritat ? Eu zic ca da. Apreciati si Dvoastra si terminati cu remuscarile, patriotismul, KGB si alte aiureli !

  • Dvoastra minimalizati cazul revolutionind limba romana: ” I s-a meritat ?”
   ” Aiurelile” iti apartin, caci nu ai inteles ce e cu KGB-ul ca acuza la adresa lui Pacepa ;)

  • In recenta sa carte (Ultimul curier special, http://elenatomaxxl.blogspot.ro/2013/07/cornel-nemetzi-spionul-poliglot-onoarea.html), carte despre care se spune ca a cam facut valuri prin sediul SIE, Robert Nemetzi, colonel (spion) pensionar, il identifica pe Pacepa extrem de clar ca „tradator”, agent CIA deconspirat (sau mai degraba „mirosit”) de rusi (motiv pentru care a trebuit sa plece in mare graba din Romania.in momentul in care lui Ceausescu i s-a spus ca are foarte aproape de el un general coloborator al americanilor; Ceausescu l-a chemat tocmai pe Pacepa si i-a dat sarcina sa identifice „cartita”; se pare ca in 2 saptamani a urmat „marea evadare”).

 3. O postare bună, scrisă limpede şi mai ales expunând adevăruri importante.

  Este evident că acest dl. Watts este un agent de public relations al Securităţii, un spin doctor ce se nevoieşte a rescrie istoria aceleia. Dintr-o instituţie scelerată, profund criminală, care prin însăşi existenţa ei a trădat permanent România, apărând interesele de dominaţie şi control absolut ale clicii comuniste, Securitatea este prezentată ca o instituţie naţională, care în pofida unor “excese” şi “erori” (aşa-s boteză crimele călăii genocidari, cam peste tot în lume), rămâne o instituţie care a “apărat” şi “vegheat” la binele comun naţional.

  Demersul este foarte transparent şi stângaci. Personal nu l-aş lega de cine ştie ce calcule geo-strategice, ci de foarte pământeasca nevoie a securiştilor anilor 70-80, încă cu pâinea şi cuţitul în mână, de a-şi perpetua şi asigura controlul asupra României, pe care de altfel nu le-au pierdut niciodată.

  Pentru asta, aceia au nevoie de o legitimitate istorică, care să le justifice continuitatea şi să le consolideze dominaţia. Norodul trebuie făcut să priceapă că Securitatea a făcut în esenţă lucruri bune şi folositoare, iar oamenii ei au bine-meritat de la patrie, în trecut ca şi în prezent.

  Acesta este scopul. Regurgitările naţional-comuniste şi reşaparea naţional-ceauşismului pe fondul nemulţumirilor populare legate de criză şi de subjugarea para-colonială în care “elitele” actuale au aruncat ţara nu constituie decât vehiculul ideologic menit să transporte mesajul principal: noi securiştii am fost, suntem şi vom dura.

 4. Este vara si subiectul Pacepa merge la fix (si) pe caldura… Dupa o lunga perioada in care nu se mai auzise mai nimic despre dl. Pacepa, iata ca aparitia unei noi carti cosemnata de domnia sa, este un bun pretext pentru a reincarca subiectul: a fost sau n-a fost?
  Printre atatia pacepologi care ‘stiu’, cei mai comici fiind cuplul Harnagea-Georgescu, ar trebui sa se faca auzite si pareri cum ca:
  – dl. Pacepa a fost unul dintre cei mai competenti, printre putinii, arhitecti ai pozitionarii internationale a Romaniei in timpul lui Nicolae Ceausescu si totodata, unul dintre cei caruia i se poate atribui (din motivele cunoscute) constructia industriala si tehnica a Romaniei in aceeasi perioada. Una peste alta, este probabil cel care l-a ‘creat’ pe N. Ceausescu. Din ce motive? Cine poate stii cu siguranta: patriotism, super strategii globale ale celor care puteau genera astfel de strategii, etc.
  – dl. Pacepa nu a ‘defectat’, tradat, etc., nu avea nici un interes, din contra, ‘scandalurile’ care chipurile incepeau sa il apese, erau simple jocuri combinative pentru unul ca el. Dl. Pacepa a fost pur si simplu rapit, si din vina unei naivitati in materie de securitate a Securitatii. De ce? Cine avea interesul sa il faca inoperant pe dl.Pacepa? Show me the money! Pai, cel mai probabil, guvernul Majestatii Sale si agentii sai de interese in Romania, pentru ca erau bani multi, foarte multi la mijloc, si dl. Pacepa juca impotriva selectionatei Albionului (plus ca nu se facea dupa plimbarea cu Majestatea Sa in caleasca, sa cumparam licenta VFW Fokker). Verii de peste ocean au fost cointeresati (peste doi ani venea presedinte Ronald Reagan cu politica sa impotriva Evil Empire, dar cartile se aranjau deja in acest sens la Washington, bietul Carter era un fel de Emil Constantinescu…) sa il preia si sa ii scrie un rol la momentul potrivit.
  – timp de 10 ani, personajul gen. lt. Pacepa nu a produs nimic public, doar in 1988 aparea Red Horizons. Cam mult, chiar si pentru un debriefing al unui general defector. De fapt, in 1988 piesa de teatru mondial avea nevoie de personajul Pacepa. ‘Rolul’ sau ‘personajul’ Pacepa din aceasta piesa nu este scris de dl. Pacepa himself ci de niste ghost writers pe baza informatiilor de care a fost ‘scuturat’ in captivitate dl. Pacepa. Va rog sa observati ca stilistic, toate productiile in care apare dl. Pacepa, sunt gandite in americana :) si traduse ulterior in romana, parca de cuplul Silviu Brucan – Irina Margareta Nistor.
  – productiile literarare, inclusiv ‘interviul’ cu Andrei Badin, care descriu ‘fuga’ dlui. Pacepa, ‘cele 100 taxiuri, toate ale noastre’, zborul sau transatlantic ‘cu un gigantic C130 cu apartament prezidential’, primirea la Washington (unde este identificat pozitiv de doi agenti FBI, care il vazusera anterior peste gardul ambasadei RSR, ca si cum dl. Pacepa nu fuesese anterior de cateva ori la White House as himself), Carlos, operatiile estetice, vanatorii Securitatii, etc., etc. par scrise in mod voit pentru prosti. De ce? Good question! :)
  -sigur ca, overtime, dl. Pacepa a fost facut sa inteleaga ca rolul ce ii fusese atribuit trebuia jucat. Asa ca, a primit assignment-uri de consultant in diverse prilejuri, cum a fost cand a facut parte din delegatia lui Bill Clinton in vizita la Bucuresti.
  – ce ati spune daca ati afla ca dl. Pacepa traieste bine mersi printre noi, la Bucuresti, sub o alta identitate desigur, dar fara nici un fel de modificare fizionomica, decat cea adusa de batranete? Sigur ca vi se pare improbabil, daca nu de-a dreptul imposibil, dar nu va luati dupa povestile in serial in care securisti patrioti se jura ‘sa moara mama’ ca ii vor lua gatul cu prima ocazie…
  – poveste picanta despre dl. Pacepa in Romania lui Ceausescu: in anii ’70, una dintre figurile pitoresti ale boemei bucurestene era ‘sculptorul’ Gheorghe, student la Belle Arte, cu barba sa de Rasputin, capul chel, bocancii NATO, pantaloni legati cu sfoara, camesoi iesit din pantaloni, straita, etc., prezent pe la toate filmele dela Bibiloteca Americana si nu numai. Gheroghe daduse exemen de admitere la Arte Plastice, picase, si plecase in vacanta mai mult sau mai putin dezamagit si debusolat. Nu pentru mult timp, pentru ca este cautat acasa de un cunoscut care il anunta: ce faci, ba, unde te-ai ascuns, nu zici nimic ca ai intrat la Arte Plastice? Ce se intamplase: odata cu Gheorghe mai dadusera examen si Dana Pacepa si Serghei Mizil, amandoi, bineinteles, mari sperante ale artei plastice… Dar, ghinion: si Dana si Seghei au picat impreuna cu Gheorghe, examanul de admitere. Dar cum in Romania ‘este’ solutii, s-a suplimentat (cam impersonal, stiu) numarul de locuri de admitere la Arte Plastice (tara avea nevoie de artisti plastici, nu-i asa?) atat cat linia de separare dintre admisi si picati sa ‘vina’ sub Dana Pacepa si Serghei Mizil. Norocul lui Gheorghe a fost ca s-a strecurat si el printre Dana si Seghei, si al nostru ca avem artisti de talia Danei Pacepa si a lui Serghei Mizil. Asa e ca dl. Pacepa este foarte mult de-a nostru?

  Cat despre dl. Watts, ce aveti cu constructia dansului? Mie putin imi pasa ca Ceausescu avea alte ganduri, ce rost are sa ma razboiesc acum cu Ceausescu, important este ca dl. Watts incearca sa repozitioneze Romania in anii ’80, intr-o lumina mai favorabila. Si asta este profitabil pentru Romania acum…

 5. I think that the Pacepa-Watts debate has more to do with the upcoming presidential elections (in 2014) then with Pacepa’s past associations with the CIA and/or KGB. Those in power now are concerned that the hard-core of SRI/SIE (influenced by gen. Talpes) will re-assert control. Both groups seem to be in the process of mounting disinformation campaigns.

  • Hmm… a Pacepa vs Watts race for presidency in 2014 should be way more exciting than watching Mrs. Antonescu, Ponta, et al. Not a bad idea, definitely! :) Following your insights, Mr. Pacepa will run on the USL ticket while Mr. Watts will be Mr. Basescu’s and his MIscarea Populara’s protegee. I vote Watts.

 6. „Potrivit d-lui Watts, mi­siu­nea lui I.M. Pacepa era să dezinformeze SUA cu privire la Ceaușescu, adică să ducă la îndeplinire un obiectiv al KGB”
  Mai sa fie, ce cai intortochiate au ales neajutoratii de la KGB, sa-l denigreze pe marele imbecil nea nicu ceasca :-) Daca ceasca ar fi stat in gitul URSS-ului, ar fi zburat in secunda doi…astea-s basme de adormit copii..
  Nu am avut access la documente, nu ma pricep, poate o fi fost si KGB-ist, da’ daca a fost trimis in misiune (admitem ipoteza watt-ului de la putere :-) ), apoi nu asta a fost misunea lui, sa-l denigreze pe ceasca…nu mai puteau sovieticii de frica influentei lui nea nicu…ROLF. Mai plauzibila e teoria ca or fi fost speriati, de larga recunoastere internationala a renumitului om de stiinta si academician eleana ceasca codoi :-)

 7. Felicitari pentru acest articol clar, concis , si la obiect , care pune punctul pe i si intr-o tema atat de importanta .
  Lovitura generalului Pacepa a fost atat de puternica ( cand cineva cu o functie atat de importanta a decis sa plece, lovitura pentru un sistem de tip comunist este de fapt mortala ) incat dupa atatia ani de la producerea evenimentului provoaca si acum reactii viscerale care ii scot din minti exact pe cei care pretind de peste doua decenii ca sunt nevinovati ( desi au facut parte dintr-o institutie criminala ) si ca au „disparut” cu totul.
  Daca ar fi asa, intrebarea ar fi atunci cine sunt atunci cei care urla pe forum-uri de peste doua decenii ( si sub pseudonim ) impotriva singurului general de Securitate care a deconspirat si tacticile secrete ale Securitatii , si oamenii ei . De fapt , nici nu mai are importanta . Lovitura de atunci a fost atat de puternica , incat le-a facut tandari nu numai trecutul ascuns , ci si orice viitor posibil si asa ceva nu poate fi iertat. De aceea generalul Pacepa este si acum condamnat la moarte in Romania probabil exact de cei care se simt cu musca pe caciula .

 8. 1/ Dl Watts deranjeaza, de aceea impotriva lui se aplica tehnicile clasice de dezinformare:
  – Denigreaza-i relatiile,
  – Implica-l in afaceri necurate, citand surse neverificabile din presa (in privinta lui Matser, lucrurile sunt extrem de incurcate, existand banuieli ca, de fapt, acesta lucra pentru reteaua Gladio a NATO – ca sa aflati mai multe, cautati pe Internet niste articole aparute pe blogul American Judas).

  La fel a deranjat, la vremea lui, si Kurt Treptow, si de aceea a fost scoasa la lumina afacerea de pedofilie. Dar se pare ca Watts nu prea este santajabil, de aceea se incearca lovirea indirecta.

  2/ Revenind la fondul problemei, afirmati ca Watts doreste „recuperarea moștenirii lui N. Ceaușescu, pe zona de securitate și politică externă, de o manieră tabloidă, inventând surse inexistente sau apelând la documente îndoielnice, fără să le supună unei elementare critici de specialitate”. Care sunt acele surse inexistente si documente indoielnice ? Pana nu produceti aceste exemple, afirmatia dumneavoastra ramane o simpla afirmatie denigratoare, fara niciun fel de acoperire.

  3/ Afirmati asa: „Potrivit d-lui Watts, misiunea lui I.M. Pacepa era să dezinformeze SUA cu privire la Ceaușescu, adică să ducă la îndeplinire un obiectiv al KGB. În sprijinul acestei afirmații, d-l Watts îl citează pe James Woolsey, fost director al CIA. Numai că d-l Woolsey a reacționat extrem de dur într-un interviu acordat lui A. Bădin”. Unde anume in carte apare citarea lui Woolsey ? Eu nu am reusit sa o gasesc, in schimb am gasit in mai multe locuri pe Internet un articol al lui Watts in care acesta preia diverse afirmatii ale lui Pacepa dintr-un articol aparut in Front Page Magazine din 30 aprilie 2004, in care este prezentat un simpozion referitor la activitatea KGB-ului, în cadrul căruia Pacepa a dezbătut problematica cu James Woolsey şi fostul disident sovietic Vladimir Bukovsky. Conform acestui articol, Pacepa a afirmat, printre altele: „I spent 27 years of my life working for the KGB.”, precum si „I agree. KGB general Aleksandr Sakharovsky, my former de facto boss”. Deci as zice ca avem de-a face cu o alta dezinformare, de aceasta data a lui Badin, care a formulat intrebarea in asa fel incat Woolsey sa poata, fara a minti, nega afirmatiile pe care, de fapt, Watts nu i le atribuise niciodata. Ca sa nu mai amintesc faptul ca Woolsey are o oarecare relatie de afaceri cu Pacepa, prefatandu-i si facand o prezentare elogioasa ultimei carti a acestuia, „Disinformation”, asa ca ar fi fost culmea sa-l infunde pe cel pe care tocmai il promoveaza.

  4/ Exista o categorie de oameni care spun „Ceausescu a fost rau, de aceea tot ce a facut el trebuie sa fi fost rau, asa ca atunci cand nu gasim argumente pentru a califica o anumita actiune a lui Ceausescu ca fiind rea, afirmam pur si simplu acest lucru”. Watts are o alta abordare: „hai sa vedem, pe baza documentelor, care au fost actiunile, care au fost motivatiile si efectele lor, si abia apoi sa decidem ce a fost bine si ce a fost rau.” (in plus, el s-a ferit sa foloseasca documente romanesti, tocmai pentru a nu fi acuzat ca il favorizeaza pe Ceausescu).

  • Mai adaugati, va rog, un lucru. Domnul profesor Tismaneanu se apleaca cu sarguinta pe Contributors.ro asupra a doua subiecte exterm de arzatoare: „Cine a fost Petre Borila?” (tine capul de afis de mai bine de o luna) si cine este Larry Watts si ce vrea el (termen demascare: permanent :) ).

   Personal, as fi interesat mai mult, dincolo de cine naiba au fost Petre Borila (imi amintesc chipul astuia atarnat deasupra tablei din clasele primare, impreuna cu alti corifei ai BP ai CC al PMR), Iosif Ranghet si alti luptatori pentru ‘cauza’ din Cartierul Primaverii din Billboard 100 al Agitprop-ului local, as fi interesat, zic, de cine naiba este gen. (r) Wesley Clark, care este job description-ul sau ca adviser al His Excellency PM Mr. Victor Ponta, wtf realizari a avut dom general pana acum in aceasta calitate, cu cat este platit, and stuff… Poate domnul profesor sa ne ajute in acest sens, mai ales ca este intr-o pozitie, cum sa spun, transatlantica?…

   Acum despre alt gen.(r), Ioan Talpes: ca sa vezi cum se intalnesc marile spirite, si domnia sa este acuzat ca a distrus reteaua de ilegali ai SIE/CIE/DIE mai ceva decat gen. lt. (r) I.M. Pacepa, cand in calitatea domniei sale de Director SIE a ordonat, impotriva protestelor veteranilor spionajului romanesc, retragerea acelei retele din statele NATO, USA y compris, si predarea ei cu nume, localizari, etc. viitorilor parteneri NATO. Ar fi interesant daca tot gen. lt. (r) Ilie Ceausescu l-a ‘montat’ sa faca asta (traia inca la vremea aceea). Daca ar fi fost asa, asta explica multe, inclusiv, nu-i asa, ca dezbatem acum daca Larry Watts este sau nu este ceausist! :)

 9. existentza securitatzii este indisolubil legata de constructzia acestei tzari,poate tocmai de aceea latura natzionalista are inca un suport la populatzia construita de comunisti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Armand Gosu
Armand Goșu este cercetător asociat la Berlin, la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. (Consiliul german de politică externă), în cadrul Robert Bosch Center for Central and Eastern Europe, Russia, and Central Asia. Armand Goșu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București. Are un doctorat în istoria Rusiei, susținut la Universitatea din Moscova (1998). A lucrat ca cercetător la Institututul de istorie „N. Iorga” al Academiei Române, apoi la Institutul Român de Istorie Recentă, înființat de Fundația olandeză MATRA la București, și conferențiar la Universitatea din București, unde predă cursuri despre trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al Rusiei și al URSS. A lucrat la radio BBC (birourile din Moscova și București), a fost – pentru aproape un deceniu – redactor șef adjunct și redactor șef la revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. Cea mai recentă carte Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic a fost publicată anul trecut de Editura Curtea Veche. A editat volume de studii și mai multe volume de documente, cel mai recent fiind Istoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975). A scris peste o mie de articole din 1993 și până astăzi în presa din România și din străinătate despre Vecinătatea Estică, Rusia fiind în centrul preocupărilor sale.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro