sâmbătă, decembrie 2, 2023

Ce bătălie fiscală s-a angajat să câștige noul șef al Executivului de la Bruxelles (să sperăm că fără fanatism)!

E ușor să-i taxezi pe politicieni pentru vorbele pe care le livrează cu înflăcărare. Ieri, președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, transmitea un tweet pentru a ne informa că ”Sunt un fanatic al integrării Europene, (…) Ursula von der Leyen vobește serios când spune că va lupta cu pasiune pentru unitatea și puterea Europei”. Peste câteva ore, dna Von der Leyen, în calitate de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, avea să preia pasiunea pentru a-i convinge pe eurodeputații sceptici – ”oricine vrea să vadă o Europă puternică, care crește și înflorește, va găsi în mine un pasionat aliat în lupta sa”. O înflăcărare semnalată de marile agenții de presă și care, ca amănunt, nu se găsește în forma inițială a discursului.

Poate sună frumos – „pasiune”, poate chiar și ”fanatismul bun”, in extremis, dar s-ar putea ca mai eficiente să fie argumentele solide și bine explicate, mai ales când ai de-a face cu 28-1 state membre conduse și ele de politicieni care, la o adică, se simt datori să apere cu pasiune/ fanatism interesele naționale.

Probabil însă că nu pentru pasiunea sa a primit ieri dna Von der Leyen, oficial, mandatul de șef al Executivului European. Să ne uităm așadar cu atenție la pragmatismul vorbelor sale, de pilda cele din ”Agenda mea pentru Europa” prezentată ieri: ”O bază comună consolidată de impozitare va oferi companiilor un singur set de reguli pentru a-și calcula impozitul pe profit în UE. Este un proiect vechi și mă voi bate ca acesta să devină realitate.”

Că este un proiect vechi, nu încape îndoială. În ”Agenda mea” din iulie 2014, candidatul Jean- Claude Juncker venea în fața noului Parlament cu o frază care avea să spună multe: ”Voi continua să promovez în special cooperarea administrativă dintre autorităţile fiscale şi activitatea desfăşurată în vederea adoptării la nivelul UE a unei baze fiscale consolidate comune a societăţilor şi a unei taxe pe tranzacţiile financiare”. La taxa din urmă a renunțat (ecourile Marii Crize s-au mai estompat de atunci), deși ideea unei taxe speciale avea să revină, pentru zona digitalului de data asta. Dar cooperarea administrativă s-a întărit [1], iar baza fiscală comună și apoi consolidată (CCCTB) avea să revină cu toată forța.[2]

Din iunie 2015, deja puteam să anunțăm – vine CCCTB (aici, comentariul de pe Contributors)! Și venea cu altă viteză: obligatoriu pentru marile companii (în 2011, era vorba să fie doar opțional). Iar viteza tot creștea. Am urmărit de atunci acest tren, cu pasiune, nu-i asa, cum se strecura în toate comunicatele privind viitorul european, cum a ieșit din Parlamentul European, cum a mai primit un nou impuls de la motoarele Germania și Franța în gara de la Meseberg și cum a ajuns la ultimul compromis, petrecut chiar luna trecută în timpul Președinției noastre la Consiliul UE (aici, comentariul din iunie).

Acum trenul ni se arată la adevărata lui dimensiune – să ne așteptăm la o bază comună obligatorie pentru (mai) toate companiile europene. Ce mai lipsește? Un mic detaliu, legat de poziția unor state membre, precum Irlanda, care, din pasiune, mai pun întrebarea: bun, și nouă ce ne mai rămâne dacă ne luați și ultima pârghie de competitivitate fiscală? (aici, un articol recent despre starea de spirit a irlandezilor, împărtățită de statele nordice).[3]

Detaliul care ar putea schimba fața fiscalitatii in Europa? Extinderea posibilității ca și în domeniul fiscalității marile decizii europene să se poată lua pe baza majorității calificate (fiscalitatea este încă ultimul bastion în care mai e nevoie de unanimitate la nivelul UE). Altfel spus, va fi suficient ca marile state să-și atragă o mână de aliați și astfel voința lor să fie lege fiscală europeană (aici, o poziție pe acestă temă). Desigur, agenda doamnei Von der Leyen are un cuvânt și despre aceasta – ”Voi face uz de clauzele din Tratate care permit ca propunerile din domeniul impozitării să fie adoptate prin co-decizie ( împreună cu Parlamentul) și prin majoritate calificată în Consiliu. Aceasta ne va permite să fim mai eficienți și să avem capacitatea de acționa rapid la nevoie”.

Doar încălzirea pentru marele CCCTB este (deja faimoasa) taxă digitală, de care aminteam mai sus, un impozit pe cifra de afaceri a marilor jucători din domeniul tehnologiei [4].

La drept vorbind, aceasta e mai degrabă un fanatism al francezilor la care, de voie-de nevoie s-au aliat și alții (declarativ, și România, încă din 2017). În primăvară, însă, a trebuit să se recunoască neîntrunirea unanimității (pe fond, pe aceleași motive de la CCCTB). Deocamdată, francezii au bravat introducând primii propria taxă digitală, atrăgând deja un răspuns … pasional din partea americanilor (faimoasa rezoluție 301 care se poate sfârși cu suprataxe vamale).

Desigur, francezii și cei care se mai gândesc la astfel de inițiative pe cont propriu nu pot fi lăsați singuri. Din nou, dna Von der Leyen: ”Mă voi asigura că impozitarea marilor companii de tehnologie este o prioritate. Voi munci din greu pentru a mă asigura că actualele propuneri aflate pe masa negocirilor se transformă în lege. Dacă, până la sfârșitul lui 2020 nu se ajunge la o soluție globală (OECD) pentru impozitarea corectă a digitalului, UE trebuie să acționeze de una singură”.

De mai bine de cinci ani, închei intervențiile mele cu o întrebare – cum jucăm noi, România? Nu e o întrebare venită din pasiune, ci din pragmatism. Știu, mulți jucători din economia noastră gândesc la fel – vrem în Europa, nu vrem să ne opunem trenurilor europene, dar vrem să treacă și prin gara noastră. Or, ne trebuie un răspuns la întrebarea (irlandeză) de mai sus, legată de competitivitate. Și asta cât mai repede, pentru că noul dispecer german de la Bruxelles, cum se vede, nu mai are timp să aștepte următorii cinci ani.

Note:

[1] vezi obligativitatea companiilor să raporteze pentru fiecare țară unde sunt prezenți, CbCR, acum și supra-transparență pentru intermediari, DAC6

[2] Inclusiv precedenta Comisie condusă de Manuel Barroso își pusese toată energia și pasiunea în deschiderea vechiului dosar al bazei comune. Așa e cu marile dosare – ele sunt pe Agendă, indiferent de cine ține, pentru moment, acea agendă. Sau mai potrivit ar fi să vorbim de trenuri legislative (de altfel, o comparație folosită chiar la nivelul Uniunii) care poate își mai ajustează traseul, mai trec peste un macaz, dar destinția rămâne, în linii mari, aceeași.

[3] Pe partea lucioasă a monedei există, desigur, avantajul eliminării barierelor intra-europene. Dar reversul e mai puțin atractiv acum. Foarte pe scurt – economiile mici vor fi în situația să alerge pe aceeași bandă de viteză cu cele mari. Intrăm practic într-o competiție și mai dură pentru investitorii de calibru, pentru valoare adăugată. Mai pe larg, în acest comentariu.

[4] Cu titlu de comparație, o astfel de taxă ar echivala cu penalizarea politicienilor pentru toate vorbele pe care le scot pe piață. Or ei ne spun de fiecare dată – e prea simplist așa, judecați-ne după rezultate, nu după vorbe! Cam asta cer și companiile – taxați-ne după rezultate (profit), nu după vânzări!

Distribuie acest articol

51 COMENTARII

 1. Integrarea europeana , moneda comuna , armata proprie , legi fiscale si nu numai comune , institutii de felul procuratura europeana comune si incet ,incet , nasterea unei Europe puternica economic si militar . Hai sa va vedem , ce o sa mai ziceti ? Asteptam provincia …..Curaj .Nu va lasati . Cum ? nu ziceti nimic ?

  • Cu taxe mai mari zici tu că ai să faci o Europă mai puternică? Good luck with that! :)

   Un TVA de vreo 35% cum sună, a Europă puternică? Dar 2 euro litrul de benzină, cum ne pregătea @Kurt pe-aici? Ar crește activitatea economică până la cer, precis.

   Până una-alta, Merkel i-a păcălit din nou pe bavarezi aducând-o pe Ursula.

  • Hmmm… Ce mai zicem?

   Pai zicem ca pe moment fiecare tara trebuie sa aiba cate un komissar (ministru UE) pentru ca altfel e buba. Altfel spus cabinetul UE nu se stabileste pe baza de competenta ci pe criterii nationale. Deci mere de ragaie. Daca in SUA ar fi la fel ar trebui infiintate 50 de ministere ca fiecare stat sa aiba un ministru :)

   Cu armata e de asemenea buba. UE a alocat pentru echipamente militare comune in perioada 2018-2023 ~ 400€ milioane (nu mai retin cifra exacta, da’ cam pe acolo). La cat pot rontai aparatele birocratice nationale + ala bruxellez si la ce nivele au ajuns „costurile de dezvoltare” oastea UE va putea dezvolta in urmatorii 5 ani cam o pereche cu bocanci si un pistol cu apa. Ca sa nu mai amintim faptul ca pe cand era ministresa a apararii, geniala von der Leyen a decis scoaterea din servidiu si casarea avioanelor de lupta Tornado (intru-totul operationale si performante) pentru ca motoarele lor nu pot functiona cu biocombustibli (?!). La incheierea acestei operatiuni, in 2020, aviatia germana va fi cea mai slaba ca cea poloneza si net inferioara celei turce :) Nu e banc, e pe bune. De asemenea a masacrat fortele blindate ale Germaniei care a ajuns azi sa aiba cam jumatate din numarul de tancuri al Romaniei (!!!) si cam o treime din cel a Poloniei. Cam asa se pune temelia ostilor iuropene. Germania anuntat de asemenea inca de anul trecut ca-si baga picioarele in tinta de 2% din PIB cheltuieli de aparare (pana atunci mai umbla cu gargara ca pana prin 202X va ajunge la 2%). Colac peste pupaza conform unui sondaj de anul trecut peste 60% din germani spuneau ca nu are pune mana pe arma spre a apara Germania iar peste 80% spuneau ca nu s-a inventat aliatul pentru care sa-si riste pielea. Sa zicem ca Ivan ameninta Romania sau Polonia. Cam cat le va trebui germanilor (ca doar ei ghidoneaza Europa) sa bata palame cu rusii?! 2 secunde? Poate 3? Ce unitati ale armatei europene vor sari sa apere Romania?! Diviziile bindate din Luxemburg sau alea din Malta? Pai vedeti?

   Aia cu justitia europaeana e de-a dreptul savuroasa. Fara nici o indoiala ca ar da oricui fara sovaiala teminta grea pentru jignirea islamului sau a LGBT-ilor, dar cam atat. Sa ne amintim de Gerhard Schroeder cancelar german pana in 2005. In ultimele saptamani de mandat (cand sita sigur ca pierde alegerile) acorda de la buget un credti de 10€; miliarde (cel mai mare din istoria Germaniei) pentru constructia magistralei Nordstream unui consoritu de firme rusesti condus de Gazprom practic fara dobanda si garantii. Banii au fost fraudati ca-n povesti. Achizitii cu dedicatie, conducte ce costau greutatea lor in argint, etc. Conditiile oneroase ale contratului i-au permis Gazprom sa amane platile fara penalizari in mod repetat pana ce totul a fost platiti de fapt de consumatorii germani. Imediat dupa pierderea alegerilor Schroeder e angajat bagator de seama la Gazprom cu o leafa de 1€ milion/an + bonusuri. Si azi tot acolo trudeste. A indraznit cineva macar maca sa initieze o ancheta a acestei gainarii monumentale?!

   Sau un alt caz mai recent. In 2014 guvernul francez initiaza programul de digitizare al Frantei in parteneriat cu compania americana Cisco. Scopul era reducerea birocratie si cresterea competitivitatii tarii cu economia in cadere libera. Porgramul se afla in aministrarea junelui minisru frantuz al economiei Emnuelle Macron. In cei coi ani de desfasurare (ce au coincis cu ministeriatul lui Macron) CISCO creste ca Fat Frumos de la $5 miliarde cifra de afaceri la $20 miliarde. Cea mai mare parte din incasarile de pe umra „digitizarii Franei”. Dupa atata amar de digitizare, administratia franceza e la fel de ineficienta ca acum 10 ani si de fapt a fost necesara cresterea numarului de birocrati. Nu e clar nimanui daca Macron s-a ales cu ceva din treaba asta sau daca e pur si simplu tampit si fost lucrat de baetii destepti de la Cisco. Eu incluins sa cred ca e a doua varianta. Dar asta nu conteaza. Paguba ramane. A indraznit vreo-un procuror frantuzesc sa lanseaze macar o umbra de ancheta pntru a investiga gaura neagra?! Sa ne amintim de afacerea Microsoft din Romania unde macar o parte din gainari au ajus macar pe timp limitat la bulau… Iar aia a fost o gluma (nici banii de tigari) comparativ cu difgitizarea Frantei Pai daca avea Romania o minunatie de justitie ca cea frantuzeasca sau germana, neam de neamu’ lu’ Nastase, Voiculescu, Mitrea, Pinalti, Cocos, Becali, etc. n-ajungea vreodata sa aiba parte gazduire cu de casa si masa gratis pe socoteala patriei la Rahova sau prin alte stabilimente similare…

   Asa ca Europa aia unita cu oaste justitie si finante comune se va produce cam pe cand o zbura porcu’. Iar atunci cand se va produce, Dumnezeu sa va ajute pe aia care n-ati apucat s-o tundeti de acolo…

   • Tiiiiii……!!!! Svejk is back in business!!! Cel supranumit proorocu’ din Chicago, Guru afacerilor europene, Omnisciența Sa, CNN pe invers își va vărsa, again&again, din prea plinul gândirii sale aici pe contributors……
    Iluminatule, spune-ne dară nouă, cum de-ai proorocit atât de exact DEZASTRUL teribil pățit de Merkel, Macron&co la alegerile europene?!? Cum de știai că marele O’Banion va fi cel numit ptr.termina și cu ultimele rămășițe ale UE?!?!
    Câtă înțelepciune….!??!
    Ai văzut?!? Euroscepticii (EU haters) matale PSD&ALDE au câștigat cu scoruri nemaivăzute in Ro. Marele Tăriceanu dictează jocurile…..un fel de Hanibal ante portas. E gigantic!!!!

    Știi mărite, vis-a-vis de opiniile și propunerile privind investigațiile legate de proiectul de informatizare in Fr.mă gândeam că v-au scăpat din vedere cele prealabile (măcar cronologic) care s-ar impune in US față de Goldman Sachs prietenii copiilor, JP Morgan, Black Rock, Jon Paulson, AIG, etc, etc. De ce nu vă pasă și de justiția din US?!?!
    Favorizați prea tare acești francezi fără ascultare de sultanul transatlantic…… Știu că vă sunt dragi, dar mai sunt alte 350.000 de suflete over the ocean, chiar dacă nu sunt francezi.

    Dar câtă clarviziune!??! Cum ați putut vede atât de clar starea dezastruoasă a DE, a falimentului neo-marxist UE, etc, etc……

    P.S. așteptăm noi indicății tov.Svejk…..

    • Bag seama că chiar aveți nevoie de oarecari îndrumări. Iată că în perioada în care am avut treabă și nu v-am mai apucat să vă aplic corecțiile necesare ați devenit și mai incoerent ca înainte. păi se poate atâta regres?!

     Parcă era totuși vorba de oastea iuropeană, de anticorupție continentală și de ieconomia comunitară ce va dudui propulsată de noi biruri, haraciuri și peșchesuri clocite de noua cârmuire bruxeleză. Haoideți! Curaj! Uimiți-ne! E păcat să cădeți în isterie posacă Pe vremuri obișnuitați să ne înveseliți constant cu toiul de chestii extrase ingenios din puțul gândirii. Ce ar fi să încercați din nou?

     • Wow….! Să citez din oracolul Svejk ot Chicago ?!? Să supunem atenției amicilor noștri virtuali, de-aici, profunzimile gândirii dvs.?!?!
      Curios e că vă îndârjiți pe aceeași direcție deși erorile, majore, de apreciere v-au fost probate indubitabil. Nici un regret, nici un recul cât de mic.
      Vă recomand să recitiți propriile comentarii despre UE, alegeri europene, etc. Și de asemenea cele despre victoriile extraordinare ale padișahului dvs…….

      Cum, necum oastea europeană o să ia ființă. E o chestiune de necesitate: leverage strategic, apărare neechivocă a intereselor comerciale, politice, financiare, vector pentru dezvoltare tehnologică…. Dacă n-ar fi așa de ce ar ține US, Rusia, China să aibă armate puternice?!?
      Cei care tot insistă pe o, așa zisă, inutilitate a armatei europene ori nu înțeleg nimic ori reaua credință le stăpânește mintea.

      • @JB – nu prea le ai cu milităria, uite câteva teme de gândire pentru armata ta unică europeană: cum procedezi cu polonezii care refuză să lupte sub comandă germană sau cu românii care refuză să lupte sub comandă maghiară? Îi spânzuri, cum proceda Imperiul Austro-Ungar? Guess what, după ce au început spânzurările, au început și dezertările, după care au apărut și cazurile de comandanți împușcați în spate.

       Pe vremea când luptai cu sabia, călare pe cal, nu puteai să-ți ataci comandantul direct sau să șarjezi asupra trupelor aliate de altă naționalitate. Dar după ce s-au generalizat mitralierele și tancurile, ”friendly-fire” a devenit o problemă reală, în toate armatele. Iar Imperiul Austro-Ungar s-a dezmembrat (printre altele) și pentru că nu a avut nicio soluție la problema asta. Îți imaginezi tu românul luptând umăr la umăr cu ungurul, ca să înăbușe o revoluție în Polonia? Eu nu-mi imaginez.

       În realitate nu ești capabil să lupți împotriva Rusiei, toată povestea ta cu armata europeană e despre a crea un fel de Jandarmerie supranațională special pentru controlul asupra populației din UE. Așa că n-ai să creezi nicio armată europeană, fii liniștit. Moș Trump o să mai aducă niște tancuri americane în Bavaria, până când n-o să mai vrea nimeni nicio armată europeană :)

      • După italieni, polonezii formează cea mai puternică comunitate de muncitori din Germania. Șansa oferită lor de Uniunea Europeană nu va fi refuzată de nicio administrație națională, oricâte declarații ar face. Iar dacă nevoia de contracte de muncă bine plătite e mai puternică decât animozitățile istorice, atunci vor putea și soldații polonezi cu contracte de muncă sluji și sub comanda vreunui ofițer german. Armata Europeană nu ar fi un conglomerat de divizii naționale, ci un organism bazat pe mercenariat.
       Cât despre tancurile din Germania ale lui Moș Trump, ele au un cu totul alt rol. Poate să aducă și 200 mii de soldați, câți au fost vreodată cei mai mulți, tot ar fi prea puțini în cazul unui conflict armat. Rolul lor în descurajarea vreunei armate europene ar rămâne infim. Mai ales că celorlalți europeni nu le pasă ce se întâmplă în Germania, iar nemții ar fi de acord să aloce și 3% din buget pentru Bundeswehr, cu condiția ca înzestrarea să fie EADS. Ori nu mai departe de iulie 2018 majoritatea din PE a aprobat pentru prima dată un buget de 13 miliarde EUR pentru European Defence Industrial Development Programme.

      • @Hantzy – n-ai înțeles povestea cu tancurile americane, în realitate nu e vorba de niciun conflict armat. E vorba că poți păcăli lumea că ai nevoie de o armată europeană pentru apărare, dar e mai greu să-i păcălești dacă ai deja tancurile americane pe propriul teritoriu. Ce poți să le promiți, că vii tu cu niște uniforme germane care să facă vizibile femeile-soldat însărcinate? Crezi că acele uniforme vor impresiona mai mult inamicul decât tancurile americane? :)

      • @Hantzy – cât despre polonezi, nu te preface că n-ai înțeles. Una e să fii muncitor în Germania și alta e să lupți sub comandă germană împotriva cui decide Germania.

       Comanda americană e OK, Statele Unite sunt mult deasupra disputelor și măcelurilor istorice europene. Germania nu e deasupra disputelor și măcelurilor, e parte a lor și inițiatoare a lor.

      • Harald, păi dacă nu e vorba de conflicte armate, ce relevanță are impresia creată de tancuri?!

       Am înțeles foarte bine, doar că a considera Uniunea Europeană drept imperiu e cea mai ieftină mistificare. Soldații viitoarei armate europene vor fi profesioniști cu contracte de muncă. De la ofițeri, subofițeri până la răcani, toți vor semna din proprie voință astfel de contracte, știind că pot fi vecini de dormitor cu bulgari, letoni sau spanioli. Nu vor fi adunați cu arcanul. Iar în Statul Major, subordonat Consiliului Europei, vor fi reprezentanți ai tuturor statelor membre. Diferendele istorice vor fi astfel anulate.

      • @Hantzy – în lumea civilizată, armamentul e necesar pentru a descuraja conflictele, nu pentru a le întreține. Exact asta fac tancurile americane în Bavaria, dar e destul de evident că nici tu nu ai treabă cu armata.

       Singura țară care poate declanșa conflicte serioase în Europa e Rusia, însă Germania a făcut demult blat cu Rusia., nu are a se teme de nimic. Deci, la ce ți-ar trebui armată, în afară de controlul asupra cetățenilor proprii?

      • @Hantzy – băieții crescuți cu tată au alt gen de identitate personală și națională decât poți tu înțelege. Poți să faci o amată de funcționari demasculinizați, dar nu cred că ăsta e scopul real al mult-doritei armate europene. Eu zic că or să fie o mulțime de musulmani angajați în respectiva armată, iar ăsta o să fie alt motiv de meciuri permanente.

      • @Harald
       Ai vreo clipă impresia că eu am zis că ar fi o treabă ușoară?!? Dar beneficiile (nu mai insist ptr.ca sunt evidente) sunt prea mari ptr.a fi neglijate sau ptr.a n incuraja un demers f.serios in direcția unei armate UE.
       Eu zic că avem experiență suficientă ptr.a nu repeta expermentele nefericite ale unor imperii si pentru a le replica imediat pe cele de succes.
       Dacă îmi permiți niște exemple….. Crezi că cei din confederate states ii iubesc tare pe yankees, chiar și astăzi….?!? Cei din regiunea ta natală îi adoră pe bucureșteni, scoțienii, irlandezii pe englezi?!? Lucrurile astea sunt avute in vedere atunci când un stat/o uniune de state formează o armată. Mixitatea e obligatorie tocmai pentru a evita coagularea unor ranchiuni inevitabile.

       Nu înțeleg cum de vezi că miza e, realmente, uriașă. Cum de nu observi că UE, că întreg, este efectiv sfidată, eludată (fără echivoc) de către US în toate problemele strategice?!? Care crezi că motivul?!? Dependență strategică evidentă?!? O mare putere economică își poate permite o dependență (securitară) perpetuă?!?
       In locul tău aș reflecta puțin la consecințele (ptr.Brit.Empire) cedării controlului maritim in urma Conferinței navale de la Washington….. Acum avem suficient perspectivă istorică ptr.a aprecia.
       Concluzia mea: vrei să fii mare putere economică, să ai acces NERESTRICTIONAT la rețelele de schimburi comerciale, la materii prime, energetice etc.?!? Păi atunci ești obligat la statutul, real, de mare putere. Altfel……

      • @Harald, eu doar am intrebat, nefăcând nicio afirmație și oricum nu in sensul a ceea ce ai presupus tu. Dar nu e prima data când presupui greșit, pentru ca apoi să dezvolți aiurea, inițiind un penibil dialog al surzilor. I do not feed the trolls.
       Am înțeles ca ai fost crescut de bunicul care te îndoctrina la vârsta frageda. Nu e vina mea ca nu te-a educat tatăl, dar nu te pot învinovăți pentru asta. Ar fi unfair! Pe mine m-au crescut părinții, pentru ca orașul in care au avut repartiție la absolvire era prea departe de satul bunicilor, pentru a-i putea vizita mai des de o data pe an.
       Nu are rost sa mai repeți chestia asta cu băieți fără tată, decât dacă cauți neaparat compasiune.

      • @JB

       Dom’ JeBeu, primo, Svejk nu mai e ot Chicgo de fo’. Cum am plecat de acolo, cum a început să o ia la vale :)

       Dar asta e neesențial. Ceea ce contează e incapacitatea dumenavoastră structurală de a discuta la subiect. Sțiți bancul ăla cu americanul ce vizitează Moscova în vremea iepocii de aur? Era toamnă, ploua, era noroi era frig, era ora de vărf, nu sunt taxiuri și omul așteaptă de vreo oră în stație să vină autobuzul. La un moment începe să înjure: „Dom’le ce țară de rahat! Nu au nimic în magaziune, e beznă, trăiesc ca animalele în cuști de iepuri și uite că nici măcar nenorocitele de autobuze nu circulă.” KGB-itul care îl urmărește are o criză de furie și zbiară: „Tu să taci băi imperialistule că și voi îi oprimați pe negri!” Cam pe la mintea KGB-istului din poveste sunteți. Nu-i așa?

       P.S. La aia cu armata europeană, să nu aveți nici o însoială. Când o să vedeți porcii fâlfâind din aripi printre nori, să știți că înfăptuirea ei e aproape!

   • La ce scrii tru adaug si eu un maruntis.
    Oficialii UE s-au sesizat ca din fondurile europene de 120 .de miliarde de euro se fraudau cam 10%, si a fost formata o comisie de experti independenti sa cerceteze „fenomenul”.
    Si, colac peste pupaza, comisia a intocmit un raport din care reiesea ca „Romania corupra” e ca un gainar. Marile fraude de miliarde de euro se dadeau in Spania, Franta, Germaqnia, Italia.
    Juncker a bagat raportul la sertar si a cerut formarea unei noi comisii. Ce sa vezi? al doilea raport parea identic cu primul. Asa ca si acest raport a fost pus peste celalalt si mergem inainte.
    NB,
    poate dna Kovesi daca va ajunge procuror sef la antifrauda sa scoata dosarele de la naftalina? nu se va intoxica?

    • Vai de mine! Cum va puteti exprima intr-un mod atat de ofensiv?! :)

     Aia nu se numeste coruptie ci „modalitati creative de utilizare a fondurilor publice” .

     Citisem o chestie din asta in „China Daily” prin 2012 sau 2013 cand Bo Xilai (rivalul lui Hu Jintao pe atunci stapanul Chinei) a fost arestat impreuna cu toata gasca sa. Circul, pe scurt, a inceput de la faptul ca Bo (maoist fundametalist sau „deviator de stanga”) i-a arestat pentru coruptie pe o buna parte din oamenii lui Hu din Chongqing. Judecatorii lui Bo i-au condamnat la moarte pe coruptii lui Hu. Numai ca Hu la randul sau a lovit fulgerator si a trimis armata populara chineza de eliberare sa-i aresteze pe oamenii lui Bo si sa-i elibereze pe pe oamenii lui Hu. Unii din oamenii lui Hu au fost salvati literalmente in ultimul minut de pe stadioanele de unde urmau sa fie impuscati in pubic.

     In final oamenii lui Bo au fost impuscati pentru coruptie (inclusiv judecatorii ce-i condamnasera pe oamenii lui Hu, aprozii, grefierii si politaii, temnicierii, etc.). A fost ca-n povestile lui Petre Ispirescu. Situaia s-a intors cu 180 de grade literalmente peste nmoapte. Dintr-o situatie fara iesire „coruptii” lui Hu au devenit „patrioti ce gasisera modalitati creative de utilizare a fondurilor publice” iar ailati „adevaratii corupti ce se ghiftuie din sudoarea norodului chinezesc”…

     N.B. Am asa o presimtire ca daca d-na Kovesi chiar va ajunge procuror sef european nu va descoperi nici o afacere majora de coruptie in vest. Nu pentru ca n-ar fi ci pentru ca acolo e vorba de sume cu adevarat mari adica chiar ca e buba :) Iar daca-i lipsita de intelegere pentur „spiritul creativ” risca sa pateasca ce patit Bo Patitu’ … (Pe Bo nu l-au impuscat ci doar l-au zvarlit in temnita pentru coruptie, desigur)

    • Bineînțeles că, în cifre absolute, corupția arată altfel. În țări de 3 sau 4 ori mai mari ca România dpdv al populației și cu PIB-uri 20 sau 30 ori mai mari, cifrele absolute sunt și ele mai mari. Până la urmă nu poate nimeni sfeterisi o sumă mai mare decât aia avută la dispoziție. Cum românii abia accesează vreo câteva procente din finanțări europene, corupția aici pare, într-adevăr, găinărie.
     Dar ce spune oare indicele internațional al corupției? Iaca, doar Italia e prin preajma României, chiar dacă și ea stă încă mai bine. Germania și Franța stau chiar mai bine decât SUA.
     Pentru conformitate :
     https://www.worlddata.info/corruption.php

  • E singura sansa pe care o avem altfel ne impart altii dupa cum vor ei. Politicienii europeni sunt insa pigmei, nu au curajul unei viziuni ample de frica electoratului national.
   Intr-o Europa unita ar fi nevoie numai de alegeri parlamentare europene si locale respectiv regionale, cele nationale, marele impediment ar trebui desfiintate cu toate institutiile aferente, parlamente , guverne nationale etc.etc.

   • Ehei, unde-s vremurile giganților ce nu aveau frica electoratului național?! Cum a fost de exemplu Hitler. Ăsta odată ajuns la putere a pus electoratu’ să voteze bărbătește pe față: Nume, prenume, și apoi „Ja” sau „Nein”. Iar la ală de punea „Nein” venea Gestapo-ul să-l lămurească cum devine treaba cu interesele superioare ale rasei umane și mai ales ariene.

    După ce a rezolvat prolema electrotatului fără minte, ce terorizează politicienii mai slabi de înger, a pus Wehrmacht-ul să unifice ain-țvai Europa. Ăsta „june bărtbat eroic” după cum îl numea Bălcescu pe un alt unificator, de o anvergură mai redusă, ce-i drept…

 2. o sa se incurce in cursuri valutare …

  cand esti in aceasi barca sau in vecinatate, trebuie sa respecti niste reguli comune, altfel nu se prea poate

 3. Bun articolul.

  Insa doamna dispecer s-ar putea sa constate, cat de curand, ca nu are nici macar majoritatea aceea calificata in Consiliu…Sa nu uitam scorul cu care a fost acceptata pe functie – cred ca spune destul de multe….

  Nu cred ca de la taxarea/impozitarea firmelor de hightech/digital ar trebui sa inceapa programul, dar…

  Mai stiu un vis care s-a prabusit cu mult zgomot…

 4. Sa dea Dumnezeu sa-i iasa coanei von der Leyen toate taxele ce-i traznesc pe sub peruca!

  UE stagneaza economic (adica e in cadere de vreo 15%-20%, daca luam in calcul inflatia pe 10 ani) de mai bine de 10 ani. Tot ce-i mai trebuie ca sa accelereze ajungerea la colaps sunt niscai taxe si reglementari noi. La reglementari lucra deja birocratia bruxelleza de-i sare basca. Mai raman doar niscai taxe noi pe iata ca tanti Ursula le are in vedere. Dupa ce a facut muci apararea germana, acum mai ramane e sa-i mai vina de hac si UE spre a-si desavarsi reputatia de Chiarchiaro – pentru cei ce-si amintesc de veselul Pirandello.

  Am sentimentul ca UE in halul in care a ajuns azi e nerefromabila. Proabil ca pentru a se trezi din transa e necesar un soc masiv care sa provoace tragearea apei dupa generatia de zgubilitici ce o ghidoneaza azi si repornirea de la 0. Numa’ colapsul poate oferi sansa asta :)

  • Mărite, dacă lucrurile merg așa de rău in UE, dacă e dezastru pe toată linia ce rost au creșterile de taxe impuse de Trump?!? Teamă de unii în probleme așa de grele?!? Hmmm……. Vezi că ești în contradicție cu padișahu’. El zice că taxele sunt necesare deoarece industria de profil europeană prosperă pe seama US economy.

   Da’ de ce îți faci griji ptr.UE?!? E moartă și îngropată cum a proorocit. Sau poate mă înșel eu??!?

   • Încurcați borcanele: Trump a tăiat taxele, nu le-a mărti. Le-a tăiat chiar bine de tot. Să-i dea Dumnezeu sănătate!

    A mărit taxele vamale însă astea au efect zero asupra noastră. Exportatorii cu pricina au mai mărit prețurile în țările de origine ca să supraviețuiască pe piața americană. Sigur că sunt plin de compasiune și mă întristează faptul că vi se aruncă hangarale noi în cârcă atât dumneavoastră cât și chinezilor, dar vă asigur că mi-a trecut repede :)

 5. e, cum naiba sa jucam? Normal si logic ca vom dori sa treaca prin cat mai multe gari de l anoi trenul, deci trebuie sa sustinem o varianta care ne-ar ajuta maxim pe datele de care dispunem acum.
  Sigur, orice varianta am sustine, nu stim cum va arata economia peste 5 ani si daca ceea ce ne avantajeaza acum, va mai fi valabil peste 5 ani!!

 6. Ca de obicei, intr-o nota documentata si responsabila marca Luca, suntem adusi la zi pe probleme de fiscalitate europeana si nu numai. Avem nevoie de astfel de contributori avizati in materie, atenti si vizionari. La cat mai continua implicare in folos general. Pana la urma cineva trebuie sa observe de ce oameni are nevoie Romania si, contextual cu mai jos, Europa.

  Din punctul meu de vedere, Europa este deja, vizibil pentru unii, imperceptibil dar zumzaitor pentru altii, o patrie comuna. Prin sistemul de educatie, care ar trebui sa fie comun in toate statele, ar trebui sa se asigure ca generatiile actuale si viitoare „slabesc” continutul ideatic si factual al unei apartenente distincte pe tari/natiuni. De ce? Pentru ca Europa nu poate exista solid decat sub o forma comuna.
  Problema care se pune este cand vom avea o legislatie fiscala comuna?Acum sau atunci cand ne scuturam de prejudecatile de tip natiune? Daca majoritatea europenilor va intelege si va imbratisa multiculturalismul (adica spre exemplu modul de interactiune etnica din Transilvania) vom avea sanse de reusita ca acest lucru se va intampla repede fara prea mari incordari si inertii. Daca nu se va intelege (greu fara o educatie adecvata in acest sens, mai ales prin scoala, pentru ca acasa apar derapaje serioase) vom vorbim in continuare anacronic si pagubitor de Germania, Franta, Romania, Irlanda, etc. in loc sa vorbim de faptul ca in Europa exista unele regiuni mai dezvoltate si altele mai putin. Si unde s-ar putea interveni inclusiv prin reglementari fiscale stimulatoare. Pana la acel moment concret si eficient, ramane deocamdata aceasta idee aspirationala care trebuie tradusa in practica. Sper ca va dura putin. Intelepciunea si consecventa fac visele posibile. Altfel, vedem ce vedem, birocratie si costuri administrative inutile. Country by country.
  Viitorul incepe astazi!

  • Viitorul ala asa cum il vedeti dumenavoastra a inceput de fapt acum 101 ani prin Ianurie – Februarie 1918…
   Cam asa sintetiza si Lenin dupa ce s-a vazut la butonae in toamna 1917 prioritatile noii Rusii sovietice:

   1. Lichidarea prejudecatilor nationale – toti trebuie sa fie o singura natiune care sa traga pentru binele comun.

   2. Un sistem de educatie comun si coerent pe intreg teritoriul statului sovietic, care sa sutina punctul 1.

   3. Lichidarea „obscurantismului” (adica a crestinismului) pentru a sustine puctul 2 si implicit 1

   4. Lichidarea familiei burgheze. In ascest scop Lenin a legalizat homosexualitatea (cred ca Rusia Sovietica a fost prima tara a lumii ce a facut asta, pana prin 1934-1935 cand Stalin a reincriminat-o), a legalizat orice soi de avort si mai ales a inventat divortul in 5 minute.

   5. Sistem economic si fiscal integrat.

   E drept ca dumenavoastra nu sustineti explicti in postarea de mai sus punctele 3, 4 & 5 dar nu am nicio indoiala ca vi se par juste si valide. Spre deosebire de Lenin & Co. v-a scapat contributia lor exsentiala la lichidarea lumii vechi si la zidirea viitorului luminos. :)

   Vestea proasta e ca dupa 74 de ani de eforturi „educationale” natiunile au invins oricum monstruozitatea sovietica. Sa nu va imaginati ca UE ce se chiunuie sa imite la modul soft experianta sovietica va avea mai mult succes pe calea pe calea a apucat-o…

 7. Eu cred (cu fanatism) că U.E. trebuie să încaseze ca venituri fiscale cel puțin 10% din PIB-ul U.E. Ar fi o bază și pentru stimularea competitivității în regiunile rămase în urmă.

  Pe de altă parte fiscalitatea pe ansamblu trebuie să scadă în multe state europene, să transfere venituri spre bugetul U.E., și să reducă povara fiscală.

  • Foarte interesant! Prima griaja a oricarui socialist care se respecta e sa incaseze cat mai multe biruri. Partea interesanta e ca niciunul din ei nu prea poate explica la ce naiba ii trebuie atatia bani la buget. In general unde sunt bani publici multi e si coruptie si pradaciune cat China. Nu-i asa?

 8. „….mai ales când ai de-a face cu 28-1 state membre conduse și ele de politicieni care, la o adică, se simt datori să apere cu pasiune/ fanatism interesele naționale.”

  Atata timp cat acesta ramane etalonul european, egoismele nationale, Europa va bate pasul pe loc si raspunsurile la marile provocari vor ramane in continuare doar la modul declarativ.
  Nu poti avea o Europa unita formata din state nationale cu interse proprii. Deocamdata rolul principal al noi comisii dupa opinia mea, este sa reporneasca piata economica comuna europeana si s-o tina in competitia cu China si SUA, in rest nu se va schimba mare lucru, gandirea in termeni nationali ramand primordiala cu toate capcanele care se vor ivi pe parcurs.
  Se tot discuta de reforme, care reforme si cum poate fi reformat in spirit european un continent cu state nationale ? Comisia poate munci pana cade in branci, hotararile sunt luate la nivelul sefilor de state si guvern, fiecare dupa propriile sale interese.
  Daca dorim o Europa uinta in primul trebuie renuntat la parlamentele si politicienii de nivel national, actualele tari putand devenind regiuni cu structuri de conducere regionale, cu atributii locale, e cale lunga pana acolo si vor mai trece mult ani in conditiile in care o conflagratie militara de anvergura nu va pune capat planurilor.

  • Yep!

   Intr-adevar principala prioritate a noii comissi ar trebui sa fie repornirea urgenta economiei UE. Cu orice pret. Necazul e ca nici o economie idn lume nu va reporni daca prima grija a carmuitorilor sunt peschesuri, biruri si haraciuri noi. Cam asa gandea si Pingelica relanasrea economica si a avut supriza vietii cand l-au pus la zid Targoviste. El avea macar scuza ca era un taran cu 6 clase. Imbecilii astia ingeniosi de la butoanele UE se lauda ca-s toba de carte dar in esenta tot cu metodele ieconomice ale lui Pingelica isi incearca norocu’… Eisntein zicea ceva de genul ca atunci cand incerci la in mod repetat acelasi lucru nu trebuie sa te astepti la rezuiltate diferite. Io zic ca mos Albert avea dreptate…

 9. O baza de impozitare comună este absolut necesară deși ar afecta țări precum Irlanda, Luxemburg sau chiar Romania. Este ridicol să existe firme care au 98% din activitate pe continent și plătesc impozite simbolice la Dublin. Irlanda va lupta însă până la amenințarea cu evadarea din uniune împotriva acestei măsuri.

   • Asta este adevarat. Dar numai daca si UK paraseste uniunea. Economia Irandei este foarte legata de cea a Regatului Unit si irlandezii cu care lucrez cred ca daca UK va pleca din UE nu va trece mult timp pana cand vor pleca si cei din republica. Asta daca economia UK rezista socului post-exist.

  • Baza de impizitare comuna pentru ce?!

   Grecia are nevoie de mult mai mujlti bani de dat pe pomeni ca Irlanda. Ce sens are sa-si sufoce economia doar de dragul de a fi la acelasi nivel de inamolire cu Grecia?!

   • Nu nivelul de impozitare sufoca economia elenă, ci coruptia si birocrația.
    Oricum măsura ar viza țări precum Irlanda și Luxemburg, cu economii minuscule, dar care s-au transformat în paradisuri fiscale. Stiu ca aceasta masura nu este populară peste garla, dar cand te duci in vizita respecti regulile casei la care te duci. In plus a activa pe o piață străină este un privilegiu și nu un drept automat.

    • Și fiscalitatea e mare în Grecia, povestea un manager de la o firmă de turism care s-a relocat în UK că aici un salariu de 28.000 de lire îl costă (ca firmă) 36.000 de lire, în timp ce în Grecia același salariu ajunse să-l coste 60.000 de euro.

     În România lucrurile arată bine în materie de fiscalitate doar dacă ne uităm la procente. Dar în practică, dacă vedem ce cheltuieli de personal suportă firma per total, inclusiv oameni plătiți doar pentru a îndeplini obligații legale inexistente în alte țări, lucrurile nu stau deloc bine.

     • Fiscalitatea este mare in Romania dar baza de plecare este f jos situată (~400 euro). Cand salariile din R se vor ridica la 750 euro pana si firmele romanesti vor fugi in Ucraina.
      In Grecia politizarea excesivă a economiei duce la instabilitate. Prin anii 90 șeful filialei din Atena a firmei la care lucram a avut surpriza ca dupa alegerile parlamentare toti funcționarii din ministerul de resort sa fie noi, nu doar miniștri sau secretari de stat, dar și șefi de birou. Sunt convins că după alegerile recente se va repeta istoria, mai ales cu revenirea la putere a gastii corupte care a dus Grecia in situatia mizerabilă de azi.

   • Intrebarea dvs are alt talc, dar ati ales cel mai nefericit exemplu. Grecia are deja una din cele mai mari taxe pe profit din Europa (28% in 2018 și proiectată la 29% in 2019) depășită doar de Franța cu 30%. Armonizarea fiscala ar duce la cresterea taxelor in unele tari.
    Mult mai lovită ar fi Romania care are 16%.

   • @ Cinicul

    E o de fapt vorba de costuri totale. Astea se compun din plata personalului, materii prime, cladiri, transport, comunicatii, taxe, coruptie si reglementari. Singurele asupra carora statul are un control direct sunt infrastructura, taxele si regelementarile. Coruptia in sine nu poate fi controlata rapid.

    Studiu de caz: China si India. Ambele tari extrem de corupte. Mult mai corupte ca Romania. Cu toate astea ele cresc economic mult mai repede ca UE. India nu e azi cu nimic mai putin corupta ca acum 30 de ani. Cu toatea astea in ultimii 10 ani economia sa stagnata timp de decenii a inceput dintr-o data sa creasca in mod fulminant. De ce? Foarte simplu guvernul indian a usurat masiv poverile fiscale si a redus regelementarile.

    China pe de alta parte dupa o crestere exploziva de aproape 40 de ani se pregateste de o aterizare fortata. Nu pentru ca ar fi crescut coruptia. Mercurialul spagilor e ca acelasi cu cel din deceniul trecut. Problema e ca Xi, odata ce s-a declarat stapanaul tarii pe viata (primul de la Mao incoace), doreste sa-si marcheze cu ceva deosebit inceptul domniei. Asa ca inceput sa impuna tot soiul de reglementari si poveri sociale (pensii private platitate de angajatori, asigurari mediacale, regelementari de mediu si protectie a muncii, etc.) ce practic sufoca economia tarii oricum puternic impovarata de .cresterea rapida a robotizarii in SUA.

 10. Un tată avea şapte fii care, deseori, nu se împăcau. Datorită certurilor uitară să lucreze. În plus, câţiva oameni răuvoitori aveau de gând să se folosească de această neînţelegere pentru ca după moartea tatălui lor să se ia la bătaie pentru moştenire.

  Atunci bătrânul tată îi chemă pe fiii săi laolaltă, le puse înainte şapte nuiele, care erau bine legate, şi le spuse: “Cine va reuşi să rupă acest mănunchi de nuiele, aceluia îi voi da 100 de talanţi”. Unul după altul îşi încercară norocul şi puterile.

  Neputând rupe mănunchiul de nuiele, recunoscură cu toţii: “Nu merge, nici nu e posibil!”. “Ba da, le spuse tatăl, nu este nimic mai uşor!”. Desfăcu legăturile şi rupse toate nuielele, una după alta, cu cel mai mic efort. “Aşa, bineînţeles că este uşor, îi spuseră fiii săi. Aşa şi un copil ar fi putut să le rupă!”.

  Tatăl însă le spuse: “Aşa cum este cu aceste nuiele, la fel este şi cu voi. Atâta timp cât veţi fi împreună, veţi trăi şi nimeni nu vă va putea dezbina.

  Dar dacă legătura înţelegerii care vă uneşte se va rupe, atunci se va întâmpla cu voi ca şi cu nuielele care zac rupte aici înaintea voastră, pe pământ. Așa că…iertați-vă, împăcați-vă și trăiți în armonie”.

  O povestioara cit un adevar de necombatut . Toata lumea stie povestirea , dar multi din nastrujnice dorinte si posibile incapacitati de intelegere , nu vor sa accepte asta .UE nu are alta solutie , daca vrea sa supravietuiasca si chiar si cei care contesta asta, inteleg cu siguranta ca nici una dintre componentele UE nu poate face fata de una singura globalizarii .Asadar ocazia de a avea o armata proprie in viitorul apropiat este fara doar si poate o oportunitate ce nu trebuie ratata .Noile tehnologii prezente si cele imediat viitoare, fac ca aceasta noua armata sa isi formeze capacitatii de lupta ultramoderne si sa fie impreuna cu NATO o forta practic de neegalat . Germania isi va asuma in curind aceasta noua doctrina militara alaturi de noi toti si puterea data de aceasta noua forta comuna Uniunii va fi de neegalat in viitor . O alta doctrina militara , ce va cuprinde si raboiul stelelor , va fi pusa in aplicare in viitorul imediat . Toate celalalte forte militare ale lumii, au inca in componenta lor armament invechit , capacitati de lupta ce nu mai corespund actualului trend militar . Toate incearca din rasputeri sa isi modernizeze capacitatile ,dar UE porneste practic de la zero in aceasta actiune si intregul sistem militar va fi creeat pe baze noi tehnologice si doctrinare . Germania nu are de ales , chiar daca in mandatele doamnei de fier, doctrina pacifista si- spus cuvintul , o data cu plecarea ei de la conducerea Germaniei lucrurile se vor schimba . In contextul actual nimeni nu mai poate acuza Germania, daca doreste o Europa inarmata puternic .Este foarte clar ca Europa trebuie sa ia exemplul Americii si sa se federalizeze altfel ea este o alianta perdanta in viitor . Toate popoarele inteleg asta si chiar daca mai exista segmente de populatie ce din motive stiute de toti ,mai incearca intoarcerea la nationalism (nota bene ,nu la natiune ) drumul european si pozitia geografica a tuturor nu mai poate fi intors de nimeni si asa cum spune povestioara sau pilda de la inceput UNIREA FACE PUTEREA. Asa ca cei care inca nu puteti renunta la nationalismul ,ce va cuprinde fiinta ,incercati totisi sa va ginditi la binele generatiilor viitoare , copii si nepotii vostri si aduceti-va aminte de spusele lui Barbu Stefanescu Delavrancea , ce pot fi aduse la nivel european : „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor” (Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Apus de Soare”).

  • E plină istoria de imperii care s-au destrămat. România nu are nicio soluție alternativă pe cont propriu, dar Italia și Polonia s-ar descurca foarte bine și fără UE.

  • La aia cu urgenta oaste europeana va recomand caldura sa lectuari raspunsul de la:

   http://www.contributors.ro/economie/ce-batalie-fiscala-s-a-angajat-sa-ca%c8%99tige-noul-%c8%99ef-al-executivului-de-la-bruxelles-sa-speram-ca-fara-fanatism/#comment-383235

   Nu cred ca va iesi in urmatorul juma’ de secol niciun fel de aramta europeana capabila de razboiul stelelor ci mai degraba va continua razboiul clonelor :)

   Daca doriti sa accelerati crearea falnicei ostiri europene va recomand cu caldura sa va instalati in fata cladirii cancelariei federale germane si sa va puneti pe smirocait sfasietor. Cinse stie?! S-ar putea sa functioneze :)

   • Se pare ca unii chiar nu doresc o Europa puternica si bine inarmata , ba mai grav contesta , chiar posibilitatea infapturii acestui deziderat comun . Oare chiar (cei contestatari ) nu puteti intelege necesitatea imediata a acestei aramate comune . Poate sa negati orisice initiativa va este mai usor decit sa acceptati si sa intelegeti ce se intimpla pe lume .

    • O Europă bine înarmată va fi o Europă germană sau ruso-germană și va fi inițial autoritară, după care va deveni totalitară de-a binelea. Nicio persoană responsabilă nu-și dorește o astfel de Europă.

 11. Marele merit despre care nimeni nu prea vorbeste, consta in pastrarea granitelor actuale a statelor ce fac parte din UE. Poate asa se intelege , in ce situatie s-ar afla multe din tarile ce inca nutresc sa fie in afara UE. Cindva Europa nu arata din punct de vedere geografic sau mai bine zis administrativ asa cum arata acum si in cazul unei singularizari va imaginati la ce riscurii ar trebui sa faca fata . De neconceput si de neacceptat.

  • Marele merit al ue este ca toți isi doresc mai mult. Esticii sa ii ajungă pe vestici, iar aceștia cer dezvoltare rapida și siguranță. Pentru asta cei care dau deja, ar trebui sa dea mai mult, iar ceilalți sa folosească mai bine ce primesc.
   Ca și cum USA ar forma o uniune nord-Americană cu Mexic. N- ar mai fi totul roz, devreme ce chiar și 35 mii refugiați pot amenință bunăstarea doritorilor de zid. Europa are dificultăți, dar a avut și încercări pe care alții nici nu și le doresc sa le trebuiască a le face fata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Adrian Luca
Adrian Luca, 44 de ani, este unul din primii specialiști din România în domeniul prețurilor de transfer, participant la introducerea în legislația națională a standardelor OCDE în materie. Este Prim-vicepresedinte al Camerei Consultantilor Fiscali si unul dintre cei cinci membri propusi de Romania in Comisia europeana de arbitraj pentru eliminarea dublei impuneri in relatia dintre partile afiliate. Mai multe detalii pe transferpricing.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro