marți, mai 21, 2024

Ce-i de înţeles când se votează în municipiu USR-Plus iar în sat un primar PSD mort. Lecţii pentru 6 decembrie

Dincolo de anecdotică, alegerile locale aveau de răspuns la două mari întrebări, decisive şi pentru parlamentarele din 6 decembrie. Prima: mai persistă în electoratul român “efectul Dragnea”, adică respingerea instinctivă a PSD ca partid toxic pentru statul de drept, în acele locuri unde votul nu poate fi controlat cu reţele teritoriale clientelare? Efectul s-a creat în cei aproape trei ani de demonstraţii de stradă împotriva tendinţelor autoritare şi anti-europene ce începeau să semene cu sultanismul lui Ceauşescu şi a fost decisiv în anul electoral 2019, atât la europarlamentare cât şi la prezidenţiale.

Evident, echipa de lideri PSD din epoca post-Dragnea spera ca acest efect să se fi resorbit în anul care a trecut de când omul a dispărut din scenă iar criza Covid-19 să fi mutat atenţia votanţilor în altă parte. De aia s-a mers tot timpul cu batista pe ţambal, amânându-se clarificările interne. E drept, unii dintre ei au simţit că ceva nu-i în regulă şi s-au ferit de asocierea cu partidul în campanie (Gabriela Firea, Robert Negoiţă) ori au sărit în alte bărci de salvare (Mihai Chirica). Dar nimeni nu putea şti cât mai contează efectul Dragnea în realitate.

Votul de ieri a dat răspunsul: da, efectul Dragnea încă persistă – şi încă mai mult decât au anticipat sondajele, analizele lui Vasile Dâncu sau chiar cei mai fanatici adversari ai PSD. Aceasta e o concluzie puternică pentru luna decembrie, în funcţie de care toate partidele îşi vor calibra strategia şi mesajul. Desigur, liderii PSD sunt obligaţi să rămână optimişti şi vor declara acum, paradoxal, victoria, ca aseară la Bucureşti. Vor număra totalurile de voturi, vor aduce la matcă fii rătăcitori ca Negoiţă, vor încerca blaturi în Consilii peste tot unde găsesc deschidere şi vor număra primarii de comună victorioşi.

Dar asta nu păcăleşte pe nimeni, nici chiar propriul activ de partid, care se confruntă acum cu perspectiva înjumătăţirii locurilor în politică şi administraţie. Afacerile lor vor fi preluate ostil de PNL în multe locuri (de exemplu Iaşi, Constanţa, etc), dacă nu reuşesc să negocieze cu câştigătorii blaturile de care pomeneam mai sus. Fiefurile lor stabile au rămas Oltenia şi Muntenia săracă, dar asta nu-i va ajuta mult în decembrie, când voturile de aici vor fi diluate de diaspora. Nu poate exista ilustrare mai bună pentru votul PSD în anul 2020 decât victoria glorioasă de la Deveselu, cu 63%, pe mâna unui primar mort. Această alegere-parastas (real, lumea din sat s-a dus în cimitir cu lumânare după vot, să onoreze alesul) vine aproape ca un motto politic pentru partid, în faza actuală.

A doua întrebare decisivă, relevantă în toată Europa, este dacă nu cumva în 2020 se încheie “decada polarizării şi indignării” începută la marea criză economică din 2008-09, cu manifestul “Indignez-vous”, mişcarea Occupy, slogane populiste anti-elită şi apoi polarizarea în oglindă pe dreapta: xenofobie, politici nativiste, de tabără cultural-ideologică, efectul Trump, Brexit. Deja sunt semne pe continent că mişcările anti-europene sunt azi în reflux; alegerile prezidenţiale de peste o lună vor face lucrurile mai clare şi în SUA.

Dacă se confirmă, asta ar însemna o întoarcere a electoratelor la un vot pentru decenţă, normalitate şi competenţă, în defavoarea celui identitar, gălăgios şi populist care a fost pe val în ultimii zece ani. Poate criza Covid-19 a avut rolul ei: a speriat lumea suficient cât să se vadă că tribalismele, politica tip show şi gargara anti-elite (adica anti-specialişti), asociate cu incompetenţa administrativă, omoară oameni. La această întrebare importantă pentru politica globală România a dat ieri un răspuns: pentru competenţă, pe un mesaj politic centrist şi clar pro-occidental, chiar atunci când cetăţenii nu prea ştiau mare lucru despre candidatul propus. Din nou, lecţiile pentru decembrie sunt clare.

Primii beneficiari ai acestui trend sunt desigur cei de la USR-Plus: au câştigat spectaculos câteva mari municipii, contra prognozelor şi la diferenţe mai mari decât se aşteptau. Gafele şi stângăciile de pe alocuri n-au mai contat, acoperite de votul politic pentru schimbare. Unde au ieşit pe locurile 2 sau 3 vor trimite destui oameni în Consilii ca să aibă acolo o masă critică de membri şcolarizaţi în politică. Mai important, au reuşit asta în alegerile cele mai grele pentru ei: localele, în care nu votează diaspora sau grosul studenţilor din centre universitare, fără viză de reşedinţă. Până la urmă au fost cei mai avantajaţi de amânarea scrutinului local din iunie în septembrie: noii lor aleşi locali n-au timp să facă mari gafe până în 6 decembrie iar vântul schimbării bate în pânzele lor. Cu diaspora şi studenţi, PNL va avea viaţă grea la parlamentare în Sibiu, Iaşi, Constanţa sau alte locuri unde acum a ieşit relativ bine.

Peste aşteptări a ieşit Băsescu, care într-o lună şi-a dus partidul din marja de eroare la 7% şi l-a băgat în CGMB. Ceea ce n-a reuşit prin negociere cu ceilalţi a făcut pe cont propriu; e posibil ca Nicuşor Dan să aibă nevoie de PMP pentru o majoritate stabilă în Consiliul General. Va trece euforia de azi şi se va constata că Bucureştiul nu-i uşor de guvernat, mai ales acum, împărţit în două felii clare: Bucureştiul de Nord (sectoarele 1,2,6) trăgând spre dreapta, hisptereală şi modernizare; şi Bucureştiul de Sud (sectoarele 4,5) sărac, cu opţiuni mai curând pro-sociale şi primari bizari, pe contrasens. Încotro va înclina Negoiţă la 3, acum că a răposat proiectul politic Ponta, doar Dumnezeu ştie.

Tot baletul ăsta cu PMP fost un joc riscant pentru dreapta, căreia i-a trecut pe la ureche glonţul slobozit din ruleta rusească a lui Băsescu: el a luat realmente voturi de la Nicuşor Dan şi, mai ales, de la PNL. Norocul tuturor a fost că în Bucureşti majoritatea tăcută, nedetectată de sondaje, era a lui Nicuşor, nu a Gabrielei Firea. Evident, n-aveţi impresia că Băsescu va sta degeaba pe 6 decembrie, ori că Orban nu-i va cere lui Nicuşor să-i întoarcă favorurile, nu?

PNL iese din aceste alegeri locale ca cel mai eterogen şi federalizat partid pe care l-a avut vreodată România. In primul rând, e meritul lui Ludovic Orban că a acceptat să facă ce trebuie la Bucureşti, spre deosebire de predecesorii săi la fiasco-ul din 2016, deoarece, ca şi atunci Capitala dă tonul pentru parlamentarele care urmează. Fără decizia premierului nu s-ar fi făcut coaliţia în spatele lui Nicuşor, la fel cum fără pasul elegant în spate al lui Vlad Voiculescu ar fi fost mari probleme ulterior. Din fericire raţiunea a triumfat în toate părţile şi “modelul Budapesta” de alianţă electorală pro-occidentală pentru primăria capitalei ţării s-a putut aplica şi la noi (aşa cum recomanda EFOR aici la începutul anului, în scepticismul general, şi cum a presat ulterior în toate ocaziile).

Pe de altă parte, nu poate exista diferenţă mai mare în interiorul unui partid decât vedem azi între organizaţia PNL Bucureşti, de exemplu, şi altele de prin ţară, care aduc foarte tare a PSD nereformat. Pentru prima, personajul ilustrativ e Ciprian Ciucu, noul primar de la Sectorul 6, “ONG-ist sorosist” cum ar spune Antenele, pe care mulţi l-au votat poate crezând că e membru USR: el e dintre cei care au câştigat la o diferenţă peste aşteptări. Pentru ceilalţi, avem exponatele Robu (Timişoara) sau Scripcaru (Braşov), expiraţi penalizaţi de trendul cel nou; cazul notoriu de traseism-blatism de la Iaşi; ori alţi baroni de modă veche răspândiţi prin judeţe.

Da, PNL a câştigat multe Consilii Judeţene, dar şi pentru că pe alocuri a avut coaliţii ca la Bucureşti cu USR-Plus, care au preferat în schimb primăria municipiului reşedinţă (ca la Bacău). Pe 6 decembrie se va juca altfel, cu cuţitele pe masă. Ludovic Orban va avea o misiune grea la întocmirea listelor pentru Parlament, pentru că traseiştii, beizadelele şi prinţesele moştenitoare din partid, de genul celor pe care îi vânează azi Valeriu Nicolae pentru CV-uri fake, vor fi temă predilectă în campania care începe.

PNL ca partid de masă, tolerând mere stricate alături de oameni ok, se va duce repede pe urma altor proiecte de acelaşi fel care s-au crezut uriaşe şi nemuritoare. În loc de asta, Orban şi Johannis au acum ocazia perfectă să concureze USR-Plus pe valul schimbării, folosind resursa primarilor câştigaţi-sau-racolaţi, dar punând pe listele pentru Cameră şi Senat o garnitură de oameni noi, în linie cu răspunsul pe care l-a dat electoratul la întrebarea nr. 2 de mai sus: competenţă, nu gargaragii şi nătărăi loiali.

Distribuie acest articol

83 COMENTARII

 1. Nu vad nicaieri subliniata o observatie: USR+ este un partid urban in timp ce PSD este un partid rural, cu toate consecintele ce apar din aceasta polarizare, PNL ramanand la mijloc (si urban si rural). Alegerile locale 2020 subliniaza tendinta scaderii demografice in rural si extinderea populatiei oraselor.

 2. Votul de ieri a relevat, in primul rand, un fapt care trebuie sa ne ingrijoreze pe toti cei care dorim o Romanie civilizata si dezvoltata, lipsita de coruptie si intoleranta la impostura: exista inca milioane de romani care voteaza organizatia antinationala numita PSD, organizatie ce reprezinta o clica de borfasi si de impostori dornici de parvenire fara limite, prin orice mijloace, actionand in permanenta imoral si deseori ilegal.

  Votul de ieri a relevat ca jigodiile PSD si asociatii nu se pot dezbara de meteahna numita FRAUDA ELECTORALA, pe care o practica cu consecventa inca din mai 1990, la fiecare tur de alegeri. Votul de ieri a relevat ca o buna parte a politiei tolereaza ilegalitatile comise de javrele PSD si asociatii si ca pa\rchetele Romanieie sunt total nesimtitoare privind infractiunile electorale.

  Votul de ieri a relevat faptul ca exista multe personaje in PNL cu comportament si gandire de tip PSD. Votul de ieri a aratat ca Romania este inca sub tutela unei majoritati lipsita de moralitate si cu gandire rudimentara.

  Iar cu trendul….haideti sa fim seriosi! Care era trendul in justitie in Romania incepand cu 2005 si ce s-a ales de el incepand cu 2012, de cand clica de borfasi a inceput sa detina controlul…..pe care-l detine inca!

  Ma asteptam la un vot mult mai masiv in favoarea USR! Sa nu-mi spuneti ca au avut efect campaniile mincinoase ale clicii de borfasi si ale trusturilor aservite clicii de borfasi! Cauza este imbecilitatea electorilor care inca belesc ochii cu sarg catre televiziunile puscariasilor Ghita si Voiculescu.

  Una peste alta acest popor dovedeste ca in 30 de ani nu a invatat mai nimic, ca e inca tributar unei gandiri rudimentarte de sorginte comunista, ca e lipsit de moralitate, ca nu e in stare sa faca mai nimic pentru a trai mai bine. Atata timp cat peste 50% din electorat are gandire si comportament sub nivelul gainii, nu avem niciun motiv de entuziasm.

   • In consecinta trebuie sa tac si sa accept in liniste, fara a spune nimic, ca soarta mea sa fie decisa de votantii imbecili ai clicii de infractori numita PSD! Sa tac, lasand prostii si hotii, interlopii si impostorii sa linga in continuare labele infecte ale clicii de borfasi numita PSD, pe care o voteaza consecvent, cu ocazia oricaror alegeri.

    O sa spui ca asta inseamna democratie, nu? NU! Asta nu-i democratie! Intr-o democratie hotii raspund in fata legii si nu au drepturi electorale. Intr-o democratie, imbecilii isi vad lungul nasului si nu merg sa voteze, pentru ca realizeaza ca nu e bine sa te bagi intr-o chestiune pe care nu esti in stare sa o intelegi.

    In ceea ce priveste clica de borfasi, este clar pentru toata lumea ca bestiile astea comuniste fraudeaza alegeri la greu inca din mai 1990.

   • Multumesc Sorin Ionita, ca ai permis comentariul nesimtitului de mai sus. Tipologia electorului PSD: obraznic si vulgar, inlocuind argumentele cu jignirile.

    Un marlan precum acest dobitoc ar trebui sa zica mersi ca in Romania nu exista o forta de genul celei conduse de cineva care a murit 1945, care sa rada de pe fata pamantului orice urma de comunism si de comportament bolsevic.

    Intre noi fie vorba, in lipsa unei justitii care sa pedepseasca exemplar bestiile comuniste si urmasii lor, n-ar fi rau deloc sa apara ceva grupari care sa linseze in public cativa reprezentanti ai acestei infectii de sorginte comunista numita PSD.

    • Pentru asemenea limbaj despre poporul din care te tragi (banuiesc), chiar a fost blind: „Una peste alta acest popor dovedeste ca in 30 de ani nu a invatat mai nimic, ca e inca tributar unei gandiri rudimentarte de sorginte comunista, ca e lipsit de moralitate, ca nu e in stare sa faca mai nimic pentru a trai mai bine. ”
     E bine ca nu gindesc si voteaza toti ca tine, „daca nu e cu noi, e impotriva noastra”.

     • Ce nu este adevarat dintre cele spuse de mine? Poftim belea! S-a simtit jignit…..poporul! Tolerarea imbecilitatii si privirea cu drag catre numerosii imbecili ai patriei este o dovada a faptului ca provii dintr-o familie de mocofani si nu ai reusit sa treci peste complexele datorate acestui fapt.

      Eu, spre deosebire de lingatorii comunistilor, nu ma trag dintr-o familie de mocofani comunisti, si nu ma consider cu nimic dator fata de multii mei compatrioti imbecilizati de catre comunism si urmasii comunismului. Nu am niciun fel de sentimente fata de votantii idioti ai clicii de borfasi. Acestia sunt complici prin votul lor la crimele comise de guvernarile PSD……caci crime se numesc mortii din spitale din cauza lipsei de medicamente, crime se numesc mortii prin infarct care nu ajung la un elementar prim ajutor din cauza hotiei si coruptiei generalizate instaurata de PSD in sist medical din Romania!

   • „Hei, @Electorul, amintește-ți că aici este vorba de oameni reali, care sunt răniți atunci când îi hărțuiești cu un asemenea limbaj”

  • O parte de vina o au partidele, cu lipsa lor de viziune. De ce nu-si asuma sa sustina un om care intelege cel mai bine psihologia oamenilor saraci si marginalizati din Rahova. Trebuie promovat un candidat care vine dintre ei, s-a implicat in comunitate cu proiecte de educatie, care poate si vrea sa le dea o alta perpectiva, sa le redea demnitatea si respectul de sine. Eu pariez pe Valeriu Nicolae, pe care ar trebui sa il sustina toate partidele, sa il pregateasca inca de acum pt urmatoarele alegeri locale, pe care prevad in viitorul foarte apropiat. Si Astfel, Rahova ar deveni prima comunitate care isi depaseste conditia, prin educatie., si e posibil sa urmeze si altii acest model. Partidele sa lase calculele meschine si aroganta, si sa se preocupe realmente de binele comunitatii!

 3. Unele surpize:
  Dominic Fritz, cetăţean german, a câştigat Primăria Timişoara din partea USR PLUS. Nicolae Robu, primarul PNL ales în 2012, avea un avans de 10 procente la încpeutul campaniei, însă a terminat învins.

   • Cred că azi etnia nu mai contează la Timișoara sau la Sibiu.
    Nu prea mai sunt etnici șvabi în Timișoara sau sași în Sibiu. În democrație se votează mai mult împotriva unui candidat sau guvern decât pe cel nou sau pe cei din din opozitie. La primari pare să fie altfel. Se votează persoana. K.W. Iohannis a fost ales primar la Sibiu, mai târziu ca Președinte. Etnicii germani în România de azi (ca. 30.000 persoane, mai mult pensionari) nu sunt o „masă” în electorat. Vom vedea cum Dominic Fritz (dublă cetățenie?) preia unele metode de la Cluj sau Sibiu. Timișoara capitala culturală europeană e un prilej de a prezenta orasul și civilizația urbană bănățeană țării și lumii intregi. Timișoara e un oraș tânăr de numai 300 de ani (a avut numai 600 locuitori 1716 la plecarea otomanilor). Civilizația urbană de la Sibiu de 800 de ani a fost prezentată 2007 cu prilejul „capitala culturală europeană”. A fost un succes pentru Sibiu și pentru România.

    • Se prefera un strain cinstit si corect decat un roman needucat, care jigneste, care se crede un fel de Leonardo da Vinci, … Nu conteaza la Timisoara etnia, asa cum nu conteaza deloc in sporturi de echipa (vezi fotbal, baschet..).

     • De acord. Electoratul are la alegerile locale de ales primarul în mod direct. Persoana se prezintă cetățenilor. La Timișoara s-a ales 2020 un pic și România europeană. Noul primar e cetățean german din Baden Württemberg/RFG. A fost consilier la fostul Președinte RFG Horst Köhler (părintii: mama de la Sibiu/Brașov, tatăl din Bessarabia). Puțini știu că mai e un ziar în limba germană la Timișoara „Banater Zeitung”, anexă la ziarul Bucureștean :
      Deutsche Allgemeine Zeitung für Rumänien
      28. Jahrgang/Nr. 6939 Bukarest, Dienstag, 29. September 2020
      ..”… Eine Temeswarer Sensation: Deutscher wird Bürgermeister USR-PLUS-Kandidat Dominic Fritz mit überraschendem Wahlerfolg……
      , haben die Temeswarer Wähler für eine Sensation gesorgt: Der 37-jährige, aus BadenWürttemberg stammende deutsche Staatsbürger Dominic Samuel Fritz (USRPLUS) darf die Stadt Temeswar regieren. 33,9 Prozent der wahlberechtigten Temeswarer gaben ihre Stimme ab, 93.519 Wähler zählte das städtische Wahlbüro in Temeswar. 2016 waren es etwa 81.000. Zählungen der Parteien zufolge soll Dominic Fritz deutlich vor Nicolae Robu (PNL) liegen….
      Din acest ziar:
      Staatspräsident zeichnet DFDR zu Ehren von hundert Jahren seit der Großen Vereinigung aus
      Hermannstadt – Sergiu Nistor, Mitglied des zwölfköpfigen Beraterstabes von Staatspräsident Klaus Werner Johannis (Nationalliberale Partei, PNL), hat dem Demokratischen Forum der Deutschen in Rumänien (DFDR) Freitag, dem 25. September, in Vertretung des amtierenden Staatschefs und Ex-Bürgermeisters von Hermannstadt/Sibiu die Medaille „Centenarul Marii Uniri“ überreicht. Dr. Paul-Jürgen Porr, Vorsitzender des DFDR, nahm die in eine Schatulle gebettete Medaille, die begleitende Urkunde und das von Klaus Werner Johannis am 23. März 2020 unterzeichnete Dekret zur Ehrenauszeichnung entgegen und räumte ein, dass „die Siebenbürger Sachsen den Rumänen und Ungarn zu Beginn des 20. Jahrhunderts zahlenmäßig klar unterlegen waren, ihre Stimme jedoch in Versailles und Trianon die Waage bedeutend zu neigen vermocht hat. Deswegen lässt sich ohne Übertreibung behaupten, dass die Siebenbürger Sachsen als Mitbegründer Großrumäniens zu werten sind (…) Die Deutschen auf dem Territorium Rumäniens haben sich stets durch Loyalität gegenüber dem Staat, in dem sie lebten, ausgezeichnet, unabhängig davon, wie dieser im Lauf der Geschichte auch geheißen hat. Das ist auch heute noch gültig“, so der DFDR-Obmann in seiner Antwortrede auf die Ansprache von Sergiu Nistor. „Ich stehe vor Ihnen, um eine ehrenhafte, für die deutsche Minderheit Rumäniens schöne und bedeutende Mission zu erfüllen, die auch für das rumänische Volk und die rumänische Nation von derselben Bedeutung ist“, hatte der für kulturelle und nationale MinderheitenFragen zuständige Präsidentschaftsberater zuvor am Rednerpult im Hof des Begegnungs- und Kulturzentrums „Friedrich Teutsch“ in Hermannstadt betont.

      De remarcat „loyalitatea” șvabilor și sașilor 1918/1919 față de noul stat România Mare în momentul decisiv „Unirea”. Șvabii au votat la Timișoara pentru noul stat, la fel sașii. Era momentul pentru a declara de la început „loyalitate” față de noul stat creat. Acum e momentul de a sărbători această „loyalitate” practicată de un secol. Sergiu Nistor consilier al Președintelui Român de azi a predat medalia „Centenarul Marii Uniri” Președintelui Forului German din România Dr. Paul-Jürgen Porr, Vorsitzender des DFDR, …..

    • Daca vrei sa vezi Civilizatie Urbana, MILENARA, trebuie sa mergi neaparat la Tomis, la Calatis, ori Tiras…
     (voi pe atunci nici macar nu ereati prin EUROPA!
     Cimishoarea e un oras cu o demografie care-l condamna la pieire in urmatoarele decenii!
     NU e POL de crestere, atractie…, si nici nu va deveni vreodata, decat in inchipuirea posceausistilor olteni,
     e doar un hub postceausist prin care vin si pleaca marfuri, fac unii export (prin noi crescand artificial un PIB, GDP care nu se regaseste in veniturile de la Bugetul Central, ci la cel LOCAL) folosind infrastructurile UNGARIEI!
     Asadar, adm acestuia va fi inca un Cantec de Lebda – cel al lui iohannis tocmai il ascultati!

      • Ce spui Fritz! Parca n-ai fi si TU vreo viniTura.
       Cu asemenea mentalitati de sorginte ?Huna – intalnite in arealul acela depopulat – cu siguranta ca orasele din America/ Occident ramaneau la fel de puchinoase ca cele din vagaunile si fundaturile astea, fara viitor in care unii se cred Burici ai UNIVERSULUI!

     • No, be incet sa nu te ineci :)
      Timisoara va fi probabil un megalopolis impreuna cu Aradul. In cel mai rau caz, daca aradenii raman reticenti, va incorpora in urban Beregsau-Mosnita si Giarmata-Sag si va avea pe la 2-3 milioane de locuitori.

 4. Jocul politic la alegerile parlamentare din iarna acestui an , programate a fi pe 6 decembrie 2020 , vor fi total diferite de alegerile locale ce tocmai sau terminat . In alegerile parlamentare voteaza de buna seama intr-un numar mare si diaspora , voteaza si studentimea ce este prezenta in marile centre de cultura si marile orase , voteza si cei care nu doresc sa gireze oameni ,ca entitati politice distincte, dar care au simpatii politice bine conturate . Daca PNL isi reorganizeza discursul si aduce in fata noastra personalitati noi (daca are de unde ) si daca trece pe linie moarta fosti activisti de partid , ce ar putea fi inca asimilati USL, atunci creterea procentelor PNL va fi semnificativa . Daca PNL nu face asta USRPLUS se reinveteaza (deja a inceput sa faca asta si ii iese ) si cumva cele 65 de procente ,estimate de mine ca apartinind ALIANTEI , se vor uniformiza . Noutatea absoluta intervine insa in rolul, de prim jucator ,ce ii revine lui Nicusor Dan ce este ,fara doar si poate , liantul ce tine (si ca vor si ca nu vor , nu au ce face )strins unite cele doua partide de dreapta . Doar un vot, undeva la peste 55 de procente, acordat in alegerile parlamentare uneia dintre formatiuni ar mai putea rupe aceasta alianta in urmatorii patru ani .

 5. Singurul primar de care putem fi siguri că nu o să fure și nu o să facă tot felul de nasoale este mortu’ de la Deveselu. Despre toți ceilalți am rezerve, mai devreme sau mai tîrziu vor pune botu’ așa cum au făcut toți, adică de la hoție pe față pînă la trafic de influență, racolări, nepotisme, șcl. Am ales neamț președinte care ne-a oferit gulgute și clăbuci cu România educată, schimbarea pas cu pas, anticorupția, justiția, sănătatea, bla-bla, acu’ e timpul să alegem și un mort primar cu care mergem la sigur. N-o să facă nimic rău și nici nu ne va înșela așteptările așa cum vor face ăilalți. Felicitări electoratului din Oltenia care a votat candidatul ideal, singurul pe care te poți baza!

 6. Pe scurt, la București a fost vorba despre mitici vs ilfoveni – au câștigat miticii.

  Ura față de PSD (care e altceva decât nemulțumirea față de PSD) are două cauze: a doua e că, la un nivel nelămurit (dl Băsescu face și el același lucru, dar o face altfel, plus că dl Băsescu mai are un avantaj), ei reușesc să pună în fața unui strat al societății o oglindă care nu-i foarte măgulitoare, dar care e greu de contestat. Și-atuncea pasivitate agresivă și ură.

  La Deveselu mi se pare foarte corect ce au făcut cetățenii (primarul candidat a decedat pe 17 septembrie): în fond, alegerile acestea n-au fost doar despre administrație, ci și despre respect… Nu? :)

  • dincolo de tragicomicul situației, oamenii au făcut ce au considerat că trebuie: au votat în așa fel încât rezultatele să fie invalidate și PSD să poată să își numească un candidat. De ce votează ei PSD e altă discuție și deși situația e enervantă, lucrurile sunt foarte logice. Pur și simplu localitățile mici nu au o „societate civilă” suficientă, cei câțiva intelectuali ai satului au fost racolați de-a lungul celor 30 de ani prin avantaje diverse, convingere ( cei care au fost comuniști anterior) sau corupție, așa că de obicei opoziția în localitățile mici e formată fie din câte un bătrânel idealist, fie de vreun tânăr rebel care se ceartă cu toată lumea, deci oamenii nu prea au alternative… Comuna în care m-am născut a avut în 1990 primar PNȚ-cd ( au fost două comune în județul Dolj unde nu a ieșit FSN). O persoană respectabilă dar cu o oarecare slăbiciune spre alcool, lucru pe care comuniștii dedați la rele l-au speculat cu abilitate, și iată că de 30 de ani câștigă ei neîncetat. În general primarii din momentul aderării au avut avantajul primei tranșe de fonduri și cei de pe urma cărora s-a văzut ceva au toate șansele să părăsească primăria ca primarul de la care am pornit, pe scut…. :)

   • Si asa cum spuneam, e un joc de numere si generatii. Pana cand nu se schimba oamenii, nu se vor schimba nici politicienii, politica este mereu downstream fata de starea cetateniei. Cum schimbare in bine peste noapte nu se poate, poate in 3-4 generatii se vor regla lucrurile, daca tot merge spre bine si nu o dam iarasi in doctrine colectiviste.

  • @ Mihai Bădici: Comuniștii dedați la rele câștigă de 30 de ani în comuna dumneavoastră din pricina unui țărănist bețiv din 1990?… Domnule, dacă nici asta nu se poate da ca exemplu la capitolul „Alcoolul și consecințele lui nefaste”, atuncea nimica nu se mai poate da!… :)

   @ Joe Neguț: Se poate, dar eu m-aș concentra pe oamenii deștepți, care există în toate orașele patriei, nu doar în București. Nu păreți genul care să nu știe să-i identifice, ba dimpotrivă, așa că…

   • domnule, ce să zic, am avut o impresie dar m-am înșelat :)
    Eu am expus mica povestire ca să arăt că: 1. oamenii n-au avut o problemă să voteze țărăniștii, doar că din păcate au fost dezamăgiți ( din lipsă de experiență, omul chiar nu era propriu-zis bețiv, dar oamenii știau să exploateze slăbiciunile astea, experiența din „aparat” și-a spus cuvântul) 2. Imediat după aderare,sau chiar înainte de aderare au fost diverse programe de dezvoltare rurală, de care primarii in funcție au profitat, au mai zugrăvit o școală, au mai văruit niște pomi, pe firmele lor bineînțeles, dar sătenii au văzut școala zugrăvită, ceea ce înainte nu se întâmplase…. Putea să fie de la orice partid, aici au avut baftă :) Cam peste tot dacă luați la analizat primarii care s-au eternizat la putere sunt cei din perioada aderării, cu mici variații, unii și-au lăsat nevestele, copiii, cumnații etc în loc:)

  • Cand o gasca de talhari numita PSD isi bate joc de ani de zile de un intreg popor, trebuie sa privesc gasca respectiva doar cu „nemultumire”? De ce?

   Nu trebuie sa-i urasc si sa le doresc pedeapsa cuvenita pentru infractiunile comise? Ce e rau in a privi cu ura o clica de talhari si de criminali. Nu mai expun de ce sunt si criminali aceste lichele comuniste!

   Cum trebuie priviti? Cu indiferenta? Cu ingaduinta?

  • @ Mihai Bădici: S-au mai înșelat și alții, nu sunteți original. :) Dar poate că aveți dreptate, de ce nu credeți în dumneavoastră?… Eu știu sigur că nu m-am înșelat în ce vă privește.

   @Arnie: Nu „trebuie” nimic, fă ce vrei tu. Teza mea este că ura asta, a ta și a altora ca tine, e forma voastră de slăbiciune. E vulnerabilitatea voastră. Eu, de exemplu, când nu dorm bine, îl urăsc pe vecinul de la trei – care poate că e un tâmpit, dar nu știu dacă e și vinovat. Și, pentru că nu vreau ca vecinul de la cinci să profite de somnul meu prost, încerc să tac din gură.

   Dacă vrei să urăști, urăște liniștit: e dreptul tău și tot frați vom rămâne, chiar dacă acest cuvânt, „frați” (ca și cuvântul „patrie” de altfel), dă semne că e încă oribil. Nu-i nimic: noi mai așteptăm, căci noi avem timp și noi avem încredere în voi.

   Dar hai să-ți pun și eu o întrebare: dacă tot ai atâta energie, de ce nu i-ai da tu un aspect mai luminos?…

   • Sa-ti raspund la intrebare! Nu pot, pentru ca energia mea provine de la o gaura neagra, de undeva de departe, din centrul unei galaxii situata la vreo 8.000.000 de ani lumina distanta fata de Terra!

    Mai lasa-ma cu puerilismele! Chiar nu reusesti sa intelegi, dupa atatia ani de dominatie a prostilor, ca derbedeii nu pot fi pusi la punct decat cu forta! Tu nu ai observat pana acum ca scursurile astea comuniste isi bat joc de orice principiu democratic?

    Cu metode blande, nu vom scapa niciodata de pegra asta comunista! De-asta sunt inca mari si tari, pentru ca s-a gresit enorm inca de la inceput, din 1990. Bolsevicii nu pleaca de la putere decat alungati cu ciomagul.

 7. Eu cred ca „efectul Dragnea”, ca si „efectul Hitler” este formarea unei mase de fanatici. Orice psihopat are un efect de genul acesta cel putin asupra unei parti din oamenii din jurul sau, ii transforma in niste drone spalate pe creier cu un coctail de minciuni care ii iese atat de bine si de natural incat, daca nu ar fi atat de trist, ar fi fascinant. Mai puneti in ecuatie si faptul ca noi suntem o natie destul de inapoiata, iar un efect imediat este ca idolatrizam fara masura orice ne scoate din anonimat: Hagi, Halep, Tiriac, ultimul, dupa mine, un individ deloc de idolatrizat. Asa ca cine stie sa ne ofere coctailul de minciuni in care sa picure si putin din ceva ce ne-ar face sa idolatrizam, gen „make Romania great again” s-ar putea sa ne aiba „drone” pe viata, chiar si dupa ce furnizorul coctailului a trecut in nefiinta, ca la Deveselu… Fiindca nu el, ca fiinta conteaza, ci coctailul de minciuni care va trai mult dupa moartea sa. Sunt convins ca daca Hitler ar fi pus pe un buletin de vot in Germania, ar primi destule voturi iar atunci, in ’45, si mai multe – de unde si justificarea trecerii in ilegalitate a nazismului, chestie care noua nu prea ne-a reusit in ’89…. Recomand filmul „Look who’s back” de pe Netflix care prezinta scene de reality show combinate cu fictiune si comedie, si care prezinta o realitate periculoasa de genul acesta, atentie, din Germania, nu din Deveselu…
  Din fericire, exista unii la care genul acesta de minciuna nu merge. Asta nu inseamna ca se duc automat spre adevar, ci poate spre alte minciuni. Iar altii, ca sa continui paralela cu regimul nazist, daca sunt expusi unui val constant de propaganda si teroare, vor inghiti pana la urma si ei coctailul de minciuni. Intai mai cu scarba, dar se vor obisnui, iar in momentul in care isi dau seama ca nu au scapare, vor deveni chiar „entuziasti” – e un efect psihologic numit „trauma bonding”, deasemenea fascinant daca nu ar fi atat de trist. Eu bunaoara, am inteles de la primul meu vot, de la 18 ani, ca nu voi vota niciodata PSD, insa mi-am luat alte tzepe, gen „revolutia bunului simt” a lui Antonescu.
  Dupa atatea tepe, iti dai seama cam unde e buba, ai vrea niste garantii de la guvenranti sau de la administratia locala, ca isi fac treaba cat de cat, si ca oferta lor politica nu e un nou coctail de minciuni psihopate.
  Deocamdata, avem niste semne imbucuratoare: prin inclinarea spre USR, vedem optiunea oamenilor de a nu mai vota psihopati mincinosi, insist cu notiunea de psihopat pentru ca ei mint cu o naturalete si un sarm greu de egalat, si vedem ca incepem sa votam oameni cu mai putina carisma dar cu un oarecare background profesional ceea ce scade oarecum sansele de a da peste un psihopat si creste sansele de a alege un om cu o oarecare competenta.
  Deasemenea, USR a promis un nou tip de a face politica, orientat spre cetatean, insa trebue sa fim realisti: deocamdata e doar o promisiune. Dupa atatea tzepe, raman de un optimism rezervat, si daca imi vor sari toti USR-istii in cap, le spun ca a nu idolatriza aceasta victorie este si spre binele USR. Vad prea multa idolatrie si in zona simpatizantilor USR, asteptarile sunt imense, iar asta poate duce la niste dezamagiri colosale, CDR-like.
  Sincer, nu as vrea ca dupa niste ani, USR-PLUS sa aiba soarta CDR… A avea niste asteptari realiste, de exemplu ca in 4 ani pate nu va curge lapte si miere, dar macar vor fi introduse niste principii solide la baza functionarii statului, gen criterii de performanta, nu competenta, masluibile cu diplome false, deci masurarea eficientiei angajatului, gen BPM, masurarea gradului de satisfactie a cetateanului, a timpului petrecut pentru a-ti rezolva o problema cu administratia, despagubirea lui in cazul in care angajatii publici nu isi fac treaba, de genul ti-ai stricat masina intr-o groapa in asfalt. Aceste criterii ar duce, dupa mine, la o curatare naturala a sistemului, mai sanatoasa decat o vanatoare de vrajitoare de genul: pleaca ai vostri si vin ai nostri. Iar daca USR va face mai mult decat ce sper eu, cu atat mai bine !

 8. Ar trebui sa intelegem in primul rind ca in Bucuresti au votat masiv cei din Uniunea Salvati Bucurestiul, cu prieteni, rude, etc Fiindca aveau sansa sa il aleaga pe Nicusor. Daca ar fi fost dupa usr si barna ar fi candidat Voiculescu!!!! PNL si PMP au fortat candidatura lui Nicusor – de aici si tifna de a da afara PMP din alianta si de a periclita alegerile; cu siguranta am fi avut numai sectoare de dreapta in Bucuresti daca tifna si politica tip „de-a surda pe mormint” a usr-ului nu s-ar fi manifestat. Acum se lauda cu marea realizare – nu le apartine! Au uzurpat platforma USR pornita ca USB si acum fac pe politicienii. Cred ca vor avea surprize.

  • Supraestimati foarte tare numarul membrilor din USB. Si daca adunati votuurile USRPLUS si PNL din Bucuresti apoi le comparati cu ale lui Nicusor Dan, veti vedea ca sunt ceva mai multe, candidatul a luat mai putin decat suma partidelor, desi ar fi trebuit sa fie invers.

   • Spusele dumneavoastra vin in sprijinul a ceea ce a m spus eu! Nicusor a fost votat in principal de nucleul USB si simpatizanti, nu de simpatizanti usr si pnl! E normal ca nr de voturi directe sa fie mai mici. Aveti o problema cu simpatizantii usr respectiv pnl care au votat probabil Base sau aiurea – simpatizantii usr nucleul dur il voiau pe Voiculescu si nu se supara daca Nicusor nu cistiga la distanta mai mare; o pierdere la mustata le-ar fi ridicat mingea la fileu! Asa se lauda ce planuri mari au facut ei si cum s-au implinit – in conditiile in care s-au opus cit au putut si au subminat proiectul de dreapta in Bucuresti. Iar duplicitatea asta spune multe despre caracterul omului si la ce te poti astepta de la el. Daca face un ppt si ne explica crede si el….
    Si daca nu se trezesc ceilalti din partid, pierdem noi, alegatorii, mai ales la parlamentare.

  • Partidul lui Nicusor Dan aveau o mica hiba: nu prea era partid. Se voia a fi un fel de ong-uri din care sa faca parte doar Nicusor & friends. Sa fie pace, sa gandim toti la fel, sa ascultam ce zice guru si sa fie bine in general in lume. Nu cumva sa ne pozitionam in vreo problema mai spionoasa a societatii, mai bine sa o dam cotita, sa spunem ca nu avem nicio parere si ca problema e oricum minora, noi nu vrem sa divizam, noi vrem sa unim, Sa nu crestem prea repede, sa nu care cumva sa adunam oameni care gandesc prea diferit de noi si asa mai departe.

   Cand USR a inceput sa functioneze vrand-nevrand ca un partid (cu tot ce presupune asta), Nicusor Dan a plecat. El a ales sa plece, nu l-a fortat nimeni: si-a dat demisia din functie de presedinte si a iesit afara din partid.

   P.S. Astia care conduc acum USR-ul nu „fac pe politicienii”, pentru ca ei chiar sunt. Chestia asta demarata de Nicusor Dan acum 4 ani (si jos palaria pentru asta) e acum al treilea partid din Ro ca scor politic, lucru dovedit la trei randuri de alegeri succesive: europarlamentare si prezidentiala din 2019 si localele din 2020. Si doar ce a castigat posturi de primar in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Alba Iulia sau Bacau. Cam mult noroc pentru unii care doar „fac pe politicienii”

   • Ce ziceti dvs. pare a avea sens daca privim din avion. Acel ONG care s-a transformat intr-un partid peste noapte avea alt scop (d’aia multi l-au votat!); nu de a se pozitiona intr-un fel sau altul pe un referendum legat de familie – era treaba noastra ca votanti cum ne pozitionam aici! Ci de a se lua la tranta pe teme serioase cu PSD si PNL in parlament. Faptul ca au inceput sa se lege de acel referendum si Nicusor Dan „a ales sa plece ” dovedeste lipsa de maturitate din partea tuturor celor implicati in acel „episod”. Parerea mea!

 9. „Deja sunt semne pe continent că mişcările anti-europene sunt azi în reflux; alegerile prezidenţiale de peste o lună vor face lucrurile mai clare şi în SUA.” Mai bine v-ati fi limitat la alegerile noastre interne si nu ati fi recurs la comparatii exuberante cu politica mondiala. Una-i una, alta-i alta, iar situatiile nu se compara. Ce intelegeti prin miscari „anit-europene”? Ce inseamna „european” pentru dumneavoastra? Pentru ca ce vedem acum in Europa este o ipocrizie rusinoasa si o schimbare a politicii europene in directia Est. Cand o sa va treaca exuberanta si o sa ganditi mai limpede veti vedea imaginea de ansamblu a politicii europene. Pana atunci, sa ne bucuram de victoria asta si de aceasta schimbare importanta, iar Romania sa filtreze bine ce este bine si ce este rau din politica mare europeana, urmarindu-si mereu interesele sale geostrategice, asa cum a facut-o pana acum cu Iohannis presedinte.

  • ”Teleguța” d-lui Ioniță este carosată clar pe aeroplanul bimotor franco-german (sau invers). UE fără NATO,dar cu armată …proprie ? ?( indiferent de Trump ori BIDEN ) UE cu NORD STREAM 2, care nu mai poate fi …demontat ? UE care a reușit performanța otomană ? UE care opune CHINA , Statelor Unite ? UE care ”cochetează” cu islamismul iranian și armatele migratoare ale nenorociților din SIRIA si Africa ? Cu RO care se și vede (prin dom IONIȚĂ )buricul universului , centrul geopolitic … al lumii și sublimă putere economică care lipsește cu desăvîrșire? Ar mai fi multe de întrebat pe dom Ioniță, dar mă opresc ”acilea”. Cu timpul, sigur ne va da toate răspunsurile ,Survolează des cu cele aeroplanuri .

 10. Da, ăsta e startul pentru parlamentare și mă aștept ca mințile lucide din USR+ să spună tare și clar pe toate căile că le trebuie majoritatea în legislativ pentru modernizare.

  Voturile sunt acolo, nehotărâții așteaptă să li se spună limpede de ce e musai o majoritate pentru un salt semnificativ către performanță.

  O majoritate fragilă cu un PNL baronizat e câh; prăduitori de bugete publice racolați de la PSD știu cum să mimeze reforme care nu reformează nimic în timp ce se căpătuiesc.

 11. „…persistă în electoratul român “efectul Dragnea”…”

  Este începutul sfârșitului tranziției post-comuniste în România.

  Țin să fac cunoscut celor străini de așa-numitul „efect Dragnea” că el persistă în mod natural atât timp cât efectele politice „Regimului Dragnea” Adică, siluirea legilor justiției, Secția Specială, repatrierea rezervelor BNR, șamd… Adică, muuulte lucruri (n-am spațiu să le înșir) care afectează grav societatea, dar mai puțin pe analiștii politici.

  Apoi, întrucât analiștii politici cunosc deja acest lucru, le reamintesc faptul că PSD „cel toxic” este principalul exponent pe scena politică a cleptocrației securisto-comuniste care a capturat statul român după 1989. În consecință:
  1. PSD nu este partid politic în sens propriu (cu atât mai puțin social-democrat), ci un grup de interese ce are drept obiectiv „extragerea” de resurse din averea publică;
  2. Respingerea lui „instinctivă” este bazată pe o atitudine cât se poate de rațională, anume, cetățenii s-au săturat să fie furați timp de 30 de ani, iar societatea a ajuns la un nivel de conștiință civică și bunăstare care determină reforme politice.

  „…încă mai mult decât au anticipat sondajele, analizele lui Vasile Dâncu…”

  Dacă alături de dl Dîncu, în echipele de consultanți și strategi ai PSD s-au aflat și d-nii A. Pisaroglu, E Brody ș.a., cărora PSD încă le mai datorează bani, sfaturile lor pentru o campanie „murdară” e probabil să fi fost nepotrivite. Dar, declarația d-nei Firea cu privire la numărătoarea voturilor este de luat în seamă. Iar „consilierii” și „analiștii” știu bine că la sectorul 1, deși exit poll-urile indicau un avantaj de 18% în favoarea d-ne C Armand, la numărătoare – așa cum s-a mai întâmplat – poate ieși câștigător candidatul PSD.

  Se întâmplă acum, aici! Oamenii ăștia n-au nici un scrupul! Pot fura oricând, orice, iar „numărătoarea Grapini” a voturilor pentru L C Kovesi este memorabilă!

  Numele primarului din Deveselu a rămas pe buletinele de vot pentru că așa-i legea, nu este o extravaganță a românilor. A lega alegerile locale din România cu Brxitul este o fantezie comică…

  Iar, domnii Orban şi Johannis nu au de ce să concureze USR-Plus, ci este socialmente util ca domniile-lor să conlucreze eficient pentru o guvernare PNL/USRPLUS stabilă pe următorii 8 ani.

  • La Deveselu, ăia care au votat mortul au făcut foarte bine și rațional ce au făcut (asta în ipoteza în care l-ar fi votat și viu, firește): în felul ăsta l-au împiedicat pe celălat să câștige, iar acum pot merge la anticipate unde-și pot pune alt candidat – pe care nu și-l puteau pune înainte pentru că era închisă lista cu mortul blocat în ea.

   În rest, comentariul dumneavoastră … în rest, comentariul dumneavoastră.

 12. Regatul a ramas cu PSD si la municipiu, exceptie Bacaul si Iasiul unde primarii in au schimbat barca sau Oprisan care a enervat multa lume (Focsani e inca fief PSD).

 13. Nimeni nu stie ce va fi peste 10 zile, daramite in Noiembrie-Decembrie!

  Evident ca PSD a fost penalizat pentru ca si-a batut efectiv joc de voturile primite in 2016 – cu/ fara stiinta, voit/ nevoit, de buna voie sau impins in ispita! – de GUVERNARE, de majoritatile confortabile si zdrobitoare cu care nu a facut mare lucru…
  Interesant
  e ca are inca scoruri prea bune, cand trebuia sa fie practic maturat de pe scena politica;
  iar Base a obtinut iar peste 10%, fara sa faca mari eforturi!!

  • A Ha-HA-it de dOO ori si a facut putin misto in piata pubica si a luat 10%!
   Daca mai varsa si niste lacrimi de crocodiLiu, cu siguranta ca-si putea lua adio de la Parlamentul European – singurul loc in/din care-si mai poate creste pensioara, neplafonata inca, marog, plasa niste fonduri, deschide niste conturi elvetiene cum a invatat in tineretile sale la Anvers.
   (si oricum are inca pe rol procesul asta neterminat cu cnas)

 14. inca un articol la fel ca postarea despre podul ciurel sau despre calea ferata dintre gara de nord si otopeni. la asta din urma cica avem si facultatea de transporturi. :))))
  hai sa vedem ce facea primarul de la deveselu cand era in viata. repet, de la psd, ala pe care il urasc prostii si tampitii si care ii socotesc pe toti membri psd la gramada.
  https://www.youtube.com/watch?v=CZW1KgBG0Ts&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0eQ7IVAZHPK6e2GZYfHKDCvtvK6Tpo6qiCbLbTb0pHCWq1yt08XXmn8GE

  • Q.E.D. Omul sfinteste locul – prin actiunile/faptele sale – si este ales/re-ales de comunitatea lui. Impresiile sau considerentele altora din unora valoreaza sau (chiar si dupa moarte) nu asa cum este prezentat de d

   • Q.E.D.
    Omul sfinteste locul – prin actiunile/faptele sale – si este ales/re-ales de comunitatea lui.
    El/Ea serveste (este in serviciul acesteia).
    Impresiile sau considerentele altora valoreaza exact cat o ceapa degerata.

 15. Daca nu e o un om cu mare priza la public (si Nicusor inca nu e) candidatul sprijinit de o alianta nu obtine niciodata cit suma voturilor partidelor care-l sprijina, exista mereu nemultumiti de candidatura lui in fiecare partid sustinator.

 16. E normal ca, în Oltenia lărgită (ce știm, plus sudul Argeșului și Teleormanul) , dacă morții votează ca alegători, tot morții trebuie să și câștige ca aleși ! La oltenii ăștia se cam intersectează planurile, ”La lilieci” a lui Sorescu e cea mai sugestivă sursă de documentare dacă vreți să descifrați cum se petrec lucrurile pe acolo.

  • Băiete scump și drag, lasă vrăjeala: dacă-n orașul ipotetic București aveai candidații ipotetici Gabriela (vrăjitoare) și Nicușor (fătfrumos), iar cu două zile (sau șapte) înainte de alegeri îți deceda fătfrumosul, ce făceai tu:
   a) votai vrăjitoare
   b) nu mai votai
   c) votai fătfrumos cel viu sau mort – fătfrumos no matter what?

   Nu te mai da băiat cu păru’ creț de la Paris, că uite că deveselenii făcură bine ce făcură ei. Că sunteți voi fraieri să-i luați la mișto … voi sunteți mai intelecți așa, probabil de-aia. :)

 17. E de inteles ca Romania se incadreaza, cu un anumit decalaj, in tiparele politice occidentale. Am mai notat ca privind o harta electorala americana, peisajul e rosu cu puncte albastre in marile orase. La fel Ungaria/Budapesta, Polonia/Varsovia…
  Unii vad in asta o ocazie de a lovi in conservatorism ca retrograd si apanaj al ignorantei.
  Eu vad decalajul intre idealurile elitiste cosmopolite, condescentente si arogante, si cele ale omului de rand, intre care nu pare sa mai existe compromis. Spuneti-i gargara anti-elite cat doriti, exista un grad maxim de acceptabilitate in randul poporului al politicilor pe care nu le gusta, oricati academicieni titrati ati invita la televizor sa ne spuna ca suntem prosti daca nu suntem de acord cu ei, ca barbatii pot menstrua si femeile trebuie sa lucre in mina, ca toti albii sunt rasisti si numai albii pot fi rasisti.
  La noi, comentatorii creeaza paralele intre politica americana si cea romaneasca caznindu-se sa transfere bagajul de negativitate dinspre PSD spre republicani. In cazul meu, traind in SUA, transfert moral functioneaza invers: daca PSDul e intr-adevar echivalentul republicanilor americani, iar USR echivalentul aripii noi a democratilor, asta e ceea ce ma face suspicios de USR-PLUS. Atunci toata campania de presa impotriva PSDului ar putea fi aceeasi facatura a presei americane impotriva republicanilor.
  Este un lucru comun ca partidele reformiste, asa zise anti sistem, sa isi construiasca capital in campanii pragmatice, pe probleme economice, pentru ca ajunsi la putere sa implementeze politici progresiste pe care nu le-a votat nimeni.
  Daca teoria mea se sustine, vom vedea in curand USRul pasind ferm pe urmele miscarilor avangardiste din partidul democrat american, cu BLMism, antifa, tot tacamul. De fapt a pornit deja cu referendumul CPF.

 18. Interesanta fraza…”…e meritul lui Ludovic Orban că a acceptat să facă ce trebuie la Bucureşti, spre deosebire de predecesorii săi la fiasco-ul din 2016, deoarece, ca şi atunci Capitala dă tonul pentru parlamentarele care urmează. Fără decizia premierului nu s-ar fi făcut coaliţia în spatele lui Nicuşor, la fel cum fără pasul elegant în spate al lui Vlad Voiculescu ar fi fost mari probleme ulterior.”…
  Ma gandesc ca asta inseamna strategie politica. Daca este pionul principal („capitala da tonul”) pentru 6 decembrie, vom afla in seara respectivei zile.
  „Felicitari…pentru ceea ce scrieti!”

 19. Inainte de competenta a-si cauta oameni integri si incoruptibili, competenta poate fi substituita / adaugita cu o echipa de specialisti. Sa nu cadem in vechea gresala ” Omul potrivit la locul potrivit” in politica aprope imposibil de realizat, democratia si politica pe masura este intotdeauna rodul unei echipe bine inchegate, cu si fara specialisti, de multe ori acestia putand vedea din exterior si fara prejudecati mai clar treburile.

 20. Cred ca cel mai socant rezultat e alegerea lui Piedone la sectorul 5. Cred ca romanii se imagineaza deasupra congolezilor dar sloganul lui Piedone „Ai grija sa nu te frigi la vot!” imi aduce aminte de sloganul lui Charles Taylor (care serveste o sentinta de 50 ani pentru crime impotriva umanitatii): „He killed my ma, he killed my pa, but I will vote for him” (cu care a si cistigat alegerile, precum Piedone) si-i apropie, cel putin pe cei din sectorul 5, de congolezi, desi cinstit vorbind acolo lumea a votat de frica, in sectorul 5 cred ca de admiratie.

  Alt rezultat socant e reprezentat de cele aproape 40% obtinute de Firea, o nulitate demna de era ceausista. N-am auzit pe cineva vorbind-o de bine sau fiind macar neutru si totusi a luat un procentaj respectabil.

  Al treilea e, dincolo de rezultat, participarea lui Basescu, care nu avea nici o sansa sa cistige si totusi s-a amestecat in alegeri, probabil pentru a-si mai promova un pic partidul. Fraieri au fost cei care l-au votat. Basescu era deja europarlamentar. Nu-i ajungea postul respectiv? I s-a parut de doi bani si s-ar fi intors sa fie primar? Chiar credea cineva c-o sa cistige?

 21. A trata PSD ca fiind un partid politic este o mare greseala! PSD nu e nimic altceva decat o clica de infractori.

  Faptele recente ale gastii de infractori PSD de la sectorul 1 nu fac altceva decat sa confirme pentru a nu stiu cata oara faptul ca PSD e o clica de borfasi.

  Romania contemporana, ca si cea din 1990, e impartita in doua: cei care gandesc si cei care se afla inca sub stindardul celebrei lozinci comuniste „noi muncim, nu gandim”! Ca procentele sunt altele, raportat la 1990, e o chestiune care ne arata cat de greu este pentru aceasta natie sa se insanatoseasca si sa scape de metehne comuniste.

  Atata timp cat cei ce nu sunt sub influenta gandirii de sorginte comunista vor trata gasca PSD ca partid, sansele de a scapa de clica de infractori cu origini securisto-comuniste raman mici.

  • @Arnie _ „A trata PSD ca fiind un partid politic este o mare greseala!”

   Așa-i, dar nu este întâlnită doar la Expert Forum, ci și la țuțerii cleptocrației. Această abordare permite prezentarea luptei cetățenilor cu grupul infracțional organizat de tip mafiot, care a capturat statul de 30 de ani, drept confruntare politică doctrinară.

   Adică, cei care nu acceptă să mai fie furați și invocă statul de drept și independența justiției în România, clamând imperativul înlăturării cleptocrației securisto-comuniste, al cărei principal exponent pe scena politică este marioneta sa, PSD, sunt priviți drept simpli adversari ai programului politic al PSD și ai doctrinei social-democrate.

   Or, în România nu este nici pe departe vorba despre partide și doctrine, similare cu cele occidentale, ori despre dezbateri ideologice de partid în rândurile electoratului, tot așa precum PSD nu este partid decât cu numele și nici pe departe social-democrat. În România, la 30 de ani de la Revoluție, încă este vorba despre un stat [parțial] eșuat, în care o parte încă minoritară dintre cetățeni fac eforturi pentru a opri „extragerea” de resurse din averea publică de către grupurile de interese.

   Adică, stăm cu puțin mai bine socio-politic și economic decât Republica Moldova, spre exemplu, România fiind parte a UE și NATO, dar la maaare depărtare (după cum spun indicatorii sociali) de celelalte state membre UE și NATO.

   • Felicitari! Clar, concis si adevarat! De evidentiat faptul ca țuțerii cleptocrației securisto-comuniste nu-si emit parerile din proprie initiativa, ci contra cost, pe sume extrem de grase!

 22. Ar trebui sa le dam un hint americanilor si europenilor pt mitingurile lor pre-electorale. Un banner care sa spuna simplu:
  „INCOMPETENTA UCIDE”

 23. Chiar numai faptul ca spui ca PSD este partid politic reprezinta o mica complicitate cu clica de borfasi!

  Nu politica-i uneste pe jigodiile din PSD, nu idei si doctrine politice au ei in comun. Impostura si dorinta furibunda de parvenire, dorintele de inavutire rapida si fara munca si predispozitia la hotie sunt cele ce-i unesc.

  • Si totusi PSD a primit cea mai mare subventie de la stat in conditiile in care legea de subventionare a partidelor nu s-a schimbat iar guvernul care a hotarat valoarea subventiilor este PNL (de dreapta ?).
   Tot acelasi guvern a hotarat prin OUG sa acorde subventii – prin derogare de la legea in vigoare – si unui partid care n-a participat pa alegerile parlamentare; Pro Romania condus de Victor Ponta desprins din PSD.

 24. Totul bine pana la „Trump”, le mot qui tue.
  Cine are politici nativiste, nu cumva muslimii care vin ca „refugiati”, isi fac zone de non drept, si apoi proclama sharia si taie gaturi sau ciuruiesc spectatori ? Numai ei au voie sa fie xenofobi, in propriile noastre tari ? E califat si nu stim noi ?
  Cultural-ideologice ? Cine taie statui, aia „de dreapta” = adica „nazistii” (care erau tot ce se poate mai la stanga) ?

  Alo, deraiajul.

 25. Cred ca citim prea mult in rezultatele acestor alegeri locale.
  Din păcate PSD domina mai peste tot la tara si in orașele mici. Campania electorala viitoare se anunta si mai demagogica decât cea din 2016, iar pensia crescuta cu 40% este o grenadă cu explozie intarziata pe care PSD a aruncat-o in cala vaporului si acum sta pe punte si așteaptă rezultatul, chiar cu riscul scufundarii întregului vapor. Singurele barci de salvare sunt deja ocupate de baronii PSD si doar pleava activiștilor de rand vor suferi de pe urma acestei manevre.
  PNL nu poate face promisiuni deșarte pentru ca spera ca va rămâne la guvernare si nu pentru ca este un partid mai putin demagogic.

 26. Buna si incitanta analiza a tabloului politic romanesc post-27 sept. 2020 (dovada – numeroasele comentarii, dintre care am retinut-o pe cea semnata „Cetateanul turmentat”). Nu sunt simpatizant al niciunui partid – mare, mic, mai vechi sau mai nou -, dar nu pot sa nu remarc performanta USR-Plus, care a cam bulversat, salutar!, „dinozaurii” PSD si PNL. Mutatis mutandis, mie unul situatia imi pare asemanatoare cu scena rock-ului, de la sfarsitul anilor ’70-inceptul anilor ’80. Atunci, curentul punk (pe care nu-l gust, am alte preferinte, gen „classic rock” – Led Zeppelin, Jethro Tull, Deep Purple s.a.m.d.), i-a „scuturat” zdravan pe cei afirmati si consacrati drept „titani” ai muzicii de gen, aducand un aer de prospetime si de revolta (cam anarhica si fara mari pretentii de tehnica vocal-instrumentala), care, in final, s-a dovedit benefica. Nu mai conteaza ca punk-ul s-a stins ulterior: „maurul” isi facuse datoria… Simpla opinie, nimic altceva. Felicitari, inca o data, analistului.

 27. Pe la voi prin „Bucale” o fi cum o fi, la noi, la tara, nataraii sunt peste tot :P
  In satul meu a castigat lejer Muia de la PSD…nu glumesc (e de prost gust sa faci misto de numele omlui, dar totusi…se poate scrie un articol pe tema asta :P) e la al paispelea mandat, chit ca au fost in „cursa” si „priceputii” si „meritocratii” de la bla, bla.
  Sa va explic otara, pra tarameste, de ce la tara nu pusca ce ziceti dvs, pra domenste, deloc
  „Suedezu” de la PSD nu e un tip foarte rau, mai si face cate ceva pentru sat, ca daca nu faci nimic nici nu pica nimic, nu?(cam ca haiducii aia care luau de la bogati si, uneori, mai dadeau si la saraci ) cam in zonele unde e sustinut, in principal. Basca gasaca de tucatori de dosuri -aici e spilu, de fapt, care profita de micile bonusuri care-s in pixu primarelui cam peste tot, la tara (asistatii sociali care nu vin la mnca, unii nici nu prea ar fi asistati, daca le vezi magaoialele de casoaie, „handicapatii” care-s de fapt foarte buni de lucru, angajatii care nici ei nu prea vin la munca, ora pe ora, aia care au nevoie de pasuni mai multe si mai grase, mai un voucher, mai un sac de ciment, mai una, alta … ohooo, sunt multe alea care stau intr-un pix de primar)
  Dupa rezutate au facut o coloana de masini, s-au dus sa-l claxoneze pe unu care le dadea cu tifla pe FB…inca nici nu a fost naspa, in alt sat (Varias, cred) dupa claxoane a urmat si otar de paruiala.
  Chestia e ca toata gasca asta tre sa arate ca aia, aia, mai vin si alte alegiuri, nu? Asta-i stilu, cumpara si intimideaza. Uimeste-i pe toti cu atotputernicia ta!
  Buuun, or mai fost doi candidati, unu de la PNL si unu de la USR
  Ala de la PNL, inodor, incolor, baiat bun da`cam atat. Are si el o gasca, mai mica, pana la urma, daca stai bine si te gandesti, schimbi pe Tanda cu Manda…asta e impresia, nu uimeste cu nimic! Nici cu atotputernicia, nici cu fo mare realizare personala, nici cu nu`s ce fala.
  Ala de la USR, unu mic, slab, necunoscut, invizibil. Nici dracu nu o auzit de el. O stat in fata la Profi sa stranga semnaturi…si atat.
  El candidat la primarie…el singur candidat si la consilieri.
  Natari de natari…adica invizibilu o mai luat si ceva din votantii inodorului.
  Desi a existat un grup care a starns semnaturi ptr fara penali, daca voiau poate ca puteau articula ceva.
  Daca asa e peste tot la tara, va fi naspa la parlamentare, ruralul parca nu exista ptr marii „strategi”,

 28. „Ce-i de înţeles când se votează în municipiu USR-Plus iar în sat un primar PSD mort”?

  Doua lucruri sint de inteles:
  1. Orasenii se uita la televizor, „socializeaza” pe facebook si voteaza cum li se spune acolo. Scufundati total in lumea virtuala, habar nu au ce se intimpla in jurul lor sau chiar cu ei insisi.
  2. Satenii nu se uita la televizor si nici nu „socializeaza” pe facebook. Asa incit le ramine destul timp ca sa vada ce se intimpla in jurul lor. Ce s-a intimplat in jurul lor, in satul lor in ultimii ani explica mai sus:

  laurentiucat 28/09/2020 At 14:08

  Asa incit, daca nu au putut sa voteze pe cine voiau, i-au impiedicat pe cei care stateau la pinda sa profite de moartea primarului.

  Ce e de facut in viitor pentru a preintimpina astfel de nesupuneri civice? Pai, sa fie obligat tot taranul sa aiba cont pe facebook, instagram si twitter, unde sa fie obligat PRIN LEGE sa posteze zilnic minimum zece comentarii si 20 de selfiuri in kilotzi, iar seara sa se uite cu intreaga famiie la televizor, apoi sa conspecteze ce s-a spus la telejurnale si notele informative, puse intr-un dosar cu shina impreuna cu un timbru fiscal de 3 lei, sa fie duse zilnic la STS.

  As recomanda si o ora de invatamint politic in fiecare duminica dimineata, cu lectori de la SNSPA.

  In USA a fost suficient The long march through the institutions ca sa se voteze cum trebuie. La noi, marshul trebuie sa treaca si prin sate, ca e multa lume acolo cu creierii cam nespalati.

 29. BOMBA electorala majora comisa de PSD! Sute de flotanti ai etniei care ajuta in mod obisnuit PSD la alegeri, distribuiti la mii de sectii de vot in toata tara! Cateva sute per sectie!

  Daca parchetele se fac din nou ca nu vad, inseamna ca statul roman e complet captiv in mainile cleptocratiei de sorginte comunisto-securista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro