vineri, ianuarie 27, 2023

Ce i se scrie presei românești

N-au trecut nici trei luni de când, în prima sa zi de  serviciu la Palatul Victoria, Victor Ponta amețea mass-media cu promisiunea de a-i elibera pe jurnaliști de povara TVA-ului cerut de Fiscul ucigaș al lui Blejnar. ”Am discutat acest lucru şi am acordul de principiu al domnului Georgescu, trebuie doar să vadă care este impactul bugetar. Din ceea ce noi am calculat, din datele pe care le aveam înainte să intrăm în Ministerul de Finanţe, nu pierde statul cine ştie ce mare lucru. A fost mai degrabă o măsură de intimidare a jurnaliştilor”, spunea distinsul premier, gata încă de atunci să calce legea pentru confortul presei. N-a mai fost nevoie, fiindcă între timp cei 30 de ziariști și artiști etc. plătiți pe drepturi de autor au câștigat în instanță anularea aplicării retroactive a măsurii. De atunci însă simpatia s-a stins, muzica și tonul s-au schimbat, iar declarațiilor concesive ca ”sigur că şi Guvernul actual e criticat şi este normal, dar nu trebuie să foloseşti instrumente fiscale ca să lupţi împotriva mass-media” le-au luat locul acuze și obuze. Nu doar vocea critică a presei la adresa violării legii și ordinii constituționale este înfierată, ci și reacțiile oficialilor europeni sunt puse pe seama influenței corespondenților români la Bruxelles și a ticăloasei prese străine. Mai mult, semnalele critice ale unor publicații prestigioase din lume se atribuie complotului intern al unor jurnaliști-trădători de țară.

Concret: Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul pentru Jurnalism Independent au organizat o conferință de presă în apărarea jurnalistelor Liliana Ciobanu și Carmen Valică, precum și a reporterului de la El Pais care a putut fi atât de impertinent încât să îi pună lui Ponta întrebări jurnalistice. Carmen Valică este corespondenta Radio România la Bruxelles și era cât pe ce să fie arsă pe rug fiindcă i-a adresat întrebări de actualitate Viviannei Reding, comisarul pentru justiție al UE. Senatorul Dan Șova i-a adus acuzații la o televiziune de știri fără să aducă nicio dovadă. ” In lipsa acestor probe, considerăm că afirmațiile senatorului PSD constituie un act de amenințare și intimidare la adresa jurnaliștilor și/sau o tentativă de discreditare a declarațiilor critice ale comisarului european pe justiție privind situația provocată de practicile noii puteri. Astfel de practici trebuie să atragă demisia sa din funcția de senator și sancționarea publică de către partidul din care face parte”, se spune în comunicatul semnat de organizațiile civice și de media. Rechemată de urgență și judecată de Consiliul de Onoare al Societății Române de Radiodifuziune, Carmen Valică a fost absolvită, corespondențele trimise de ea fiind apreciate drept corecte și echidistante, în vreme ce, se arată în comunicat,  imberbul senator afectează imaginea radioului public și al jurnaliștilor săi.

Acuzațiile în celălalt caz, al Lilianei Ciobanu, free-lancer, corespondent al CNN, miroase și mai pregnant a România Mare, revistă concurată azi de Cotidianul lui Nistorescu. Jurnalista apare la gazetă ca o Mata Hari, ditamai spioană plătită de agenții nespecificate pentru a transmite presei străine materiale defăimătoare despre România. Și Valentina Pop, corespondentă la EU Observer e băgată în aceeași categorie. ”Este construită o imagine a unei rețele de conspiratori. Este vorba de lucruri extrem de grave”, conchide Mircea Toma de la Active Watch în analiza reacțiilor brutale ale puterii. Discreditarea mass-media din străinătate face și ea parte din planurile puterii recent cocoțate. De la tribunele propagandei din trustul Intact, se împroașcă Frankfurter Algemeine Zeitung,  The Economist, Le Monde și alte publicații de prestigiu, tratate ca niște fițuici ostile, mincinoase și precis finanțate de dușmani. Asociația Presei Străine din România a lansat către autoritățile române un apel la o atitudine civilizată și responsabilă față de reprezentanții presei internaționale. De prin anii ’90 n-au mai apărut astfel de atenționări. Progresăm, progresăm…

Tabloul n-ar fi complet fără afirmațiile procurorului Sâmpetru la adresa jurnalistei de investigație Ondine Gherguț de la România liberă (aceeași pe care Năstase o numea ”tonomată” în 2008 pe blogul personal).”S-a pus cu noi, o îngropăm”, spunea procurorul aspirant la funcții înalte, fiindcă cel mai important e ”să pui mâna pe putere și pe informații”, vorba unui amic al său. Ceea ce se și întâmplă: concomitent cu violarea tuturor regulilor democratice în lupta pentru putere, se preia și controlul mass media începând cu mediile publice, continuând cu intimidări, presiuni, amenințări fățișe din partea unor politicieni influenți asupra jurnaliștilor și culminând cu tirul neîntrerupt al canalelor de propagandă, specializate în diversiune, denaturare, dezinformare.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Locul lui Dan Șova este la spitalul de nebuni sau de-a dreapta lui Hitler. Omu’ are o privire de scelerat. Respiră numai ură și minciună. Uitați-vă la ce i-a făcut lui Mihail Neamțu în pauza publicitară dintr-un talk show de la o televiziune… Numai bunul Dumnezeu ne mai poate scăpa de nemernicii ăștia din USL ! Că s-au agățat, canaliile, de Romania ca ciuma bubonică.

  2. O sa ziceti ca am eu o fixa dar, nu de mult d-l Isarescu a afirmat ca legislatia noastra fiscala obliga la evaziune. L-am intrebat pe d-l Biris daca actualele modificari ale codului fiscal rezolva macar partial problema.Raspunsul: sunt doar modificari cosmetice. Nu sunt fan nici PDL nici al d-nei Anastase dar afirmatiile domniei sale a Ponta e un mincinos s-au confirmat cu virf si indesat pina acum. Nici macar nu mai incerc sa mai aduc vorba de personaje ca d- Sova, d-l Corlatean etc. Destepti toti de bubuie ca Saftoiu (Elvis) O zi buna !

    • Si adaugati si asta: „Sefii redactiei Tvrinfo.ro acuza ingerinte in politica editoriala a site-ului: TVRinfo.ro nu mai are dreptul sa realizeze materiale proprii in timpul campaniei pentru referendum. Ni s-a interzis realizarea oricaror interviuri cu actori politici relevanti” POATE SA MAI SPUNA CINEVA CA NU NE INDREPTAM CATRE DICTATURA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro