miercuri, mai 12, 2021

Ce ideologie domina Romania? Cine traieste in utopia cui?

Intalnirea online dintre Mihail Neamtu – director de programe al Fundatiei Crestin-Democrate,  Costi Rogozanu – fondator al criticatac.ro si cititorii contributors.ro a dat nastere unei dezbateri care a depasit cadrul initial discutiei,   clivajul stat minimal vs stat asistential.

Vazuta din perspectiva lui Costi Rogozanu, Romania este dominata de 20 de ani de o categorie speciala de liberali care incurajeaza/protejeaza o clasa restransa de imbogatiti (pe spatele statului, cei mai multi dintre ei) in timp ce masurile de dreapta  sunt aplicate exclusiv saracilor.

De cealalta parte, Mihail Neamtu insista asupra principiului responsabilitatii personale si necesitatii unei limitari a interventiei statului pentru cazurile in care nu exista alte solutii. Pentru directorul de programe al FCD, Romania a fost, din contra, dominata prea multa vreme de mentalitati cu originea in comunism a caror reprezentare in fapte a insemnat de cele mai multe ori distributia fara criterii a veniturilor statului  in numele unei solidarizari gresit intelese si daunatoare pe termen lung.

Cateva extrase din interventiile celor doi invitati:

Mihail Neamtu

 • Statul roman este asistential si zgircit, in acelasi timp. Acesta e paradoxul: da la prea multi si mai ales la cei care nu merita (mincinosii care s-au pensionat pe acte medicale false, de pilda). In acest fel, Statul ajunge sa nu mai dea celor care le-a promis, celor care chiar muncesc sau contribuie la prosperitatea natiunii. Eu pledez pentru supletea Statului, nu pentru disparitia lui.
 • Nu bogatia unora explica saracia altora – acest gen de retorica emotionala are un pedigree marxist
 • Comunitatea locala stie cel mai bine nevoile reale ale oamenilor. Guvernul uneori le da bani celor cu probleme de incalzire – banii se duc la crisma, iar frigul se inteteste in case. Daca primariile ar primi bani sa faca izolarea termica a respectivelor case (cite sunt), poate ca banul nu s-ar risipi. Eu ma opun ajutoarelor date pausal de la centru. Centralismul si etatismul inseamna un singur lucru: RISIPA.
 • Statul trebuie sa se implice in ajutorarea celor cu adevarat suferinzi. Deci ne trebuie solidaritate, dar si subsidiaritate. Statul nu este atotstiutor, el greseste fiind condus de oameni, deci directionarea ajutorului trebuie facuta si cu ajutorul unor entitati private. Eu cred, de pilda, ca Biserica are prin vocatia sa un rol in ajutorarea celor nevoiasi. De ce nu am folosi Biserica (in conditii de maxima transparenta fiscala, cu un audit prealabil) pentru a alina suferinta pensionarilor? Asistenta sociala oferita de angajatii primariilor, lipsiti de vocatie spirituala, e adesea precara, superficiala, lipsita de caldura. Cred deci ca institutiile intermediare intre Stat si Individ (familia, asociatiile, bisericile, breslele) trebuie sa construiasca reteaua solidaritatii
 • Secretul multisecular al succesului capitalismului occidental este explicat  printr-o raţionalizare a invidiei. Prosperitatea Americii, mai ales, este contestată din orice perspectivă („post-colonială”, „neo-marxistă”, etc), gata să menţioneze orice păcat al Părinţilor fondatori, dar nu şi geniul aranjamentului constituţional pe care SUA e clădită. Fie că este vorba despre sindicalizarea gândirii politice de stânga („noi promitem marea cu sarea, proştii vor plăti până la ultima picătură”), fie că descoperim capriciile imaginaţiei literare de extremă dreapta (denunţul „marii finanţe” şi critica globalizării), capitalismul are o presă proastă.
 • Din 2020, cheltuielile sociale in toate statele europene vor creste cu un procent intre 4% si 8%. De ce? Din cauza imbatrinirii populatiei si a natalitatii scazute. Rezultatul? Colapsul sistemelor de pensii. Eu unul plec de la premisa ca nu voi avea pensie (am acum 33 de ani). Ma pregatesc sa mor neasistat.
 • Cred ca ne trebuie foarte multe forme de asociere. As vrea sa vad in Romania o asociatie puternica a platitorilor de taxe: oameni care si-au facut datoria fata de Stat si care cer in schimb aceeasi transparenta din partea Statului. Aceste forme de asociere civica vor putea pune presiune asupra decidentilor politici. Trebuie sa iesim din mentalitatea mioritic-socialista: resemnare metafizica plus asteptarea pomenilor de la Centru.
 • Proprietatea este un element cheie in ecuatia prosperitatii. Intirzierea deliberata a restituirii proprietatii sub regimul Iliescu mi se pare una dintre cele mai criminale masuri luate in anii 90. Costurile acestei inertii institutionale au fost enorme si sunt vizibile si astazi.
 • Pe spinarea încovoiată a micului întreprinzător, deşălat de biruri şi reglementări, a înflorit o birocraţie omnivoră, dar şi oligopolul capabil să cumpere dreptul la manipulare şi dezinformare (evident, prin concursul „neutru” al unor jurnalişti de mucava). Tartorii „socialismului cu faţă umană” au tolerat orice — atât luxul din şoseaua Kiseleff, cât şi sărăcia lucie Ferentarilor —, dar nu anihilarea fostelor reţele economice ale Securităţii sau deschiderea arhivelor PCR

Costi Rogozanu

 • O sa iau o singura fraza: “de unde stiu ca primitorii de VMG-uri nu au si slujbe la negru?”. Si va intreb: e normal sa punem infractiunea inainte si apoi sa cerem stat minimal si asistenta minima? Eu cred ca nu. Tot asa cum nu e normal sa faci inferente propagandistice: daca cineva isi bea banii din ajutorul social inseamna ca ajutorul social e inutil.
 • Se fac 20 de ani de dominatie a discursului liberal-conservator, indiferent ca a fost la putere PSD sau ceilalti. De aceea spuneam ca e foarte grav ca lumea s-a saturat sa faca politica, sa discute ideologii: cind nu le discuti apar din oficiu “piete libere” ca in EST. Cu top 300 ajutat de stat si cu “asistati electoral”
 • La cit de mare e patura de clienti economico-politica, as zice ca am inventat o noua forma de welfare: bogatia fara risc, asistata prompt cu bani publici; si saracia “privatizata”, demonizata la maximum.
 • Inegalitatea dintre pensionari este doar oglinda perfecta a unei societati rupte in doua: saraci (si o clasa mijlocie ultraindatorata care doar mijlocie nu mai e) si privilegiati de toate felurile
 • Dupa fiecare acord cu FMI – il includem si pe Ceausescu aici – au urmat ani sumbri (anii 80, mai ales). De ce? Pentru ca, ce sa vezi, FMI atrage de fiecare data o sarabanda de austeritati inutile. De ce se intimpla asta? E prea lung raspunsul. De aia au luat atita economisti de la stinga Nobelul in ultimul deceniu:).
 • Descentralizarea la noi se produce alert si defectuos. Cele mai mari jafuri se petrec la nivel local, transpartinic. Avem nevoie de un centru puternic. Prin asta nu inteleg autoritarist, ci pur si simplu cu un rol important si eficient de cenzor al cheltuielilor. Si, evident, de opozitie reala care sa poata pune la punct miscari prin care cetatenii sa ia ghivecele cu panselute de milioane de dolari si sa le arunce in capul autoritatilor locale.
 • Statul trebuie sa se tina de promisiuni pe cit posibil. sau sa inventeze solutii compensatorii. nu sa livreze electoral, iar apoi sa vina cu propaganda umilitoare precum: “la munca, nu la intins mina!”
 • Ce e mai rau e ca realitati precum cele pe care le exprim sint acum girate “filozofic”. Adica e normal sa fie rau. E normal sa platim sanatate, educatie. E normal sa fii aruncat ca un gu noi din slujba daca nu-i mai place patronului de tine. Nimic mai periculos decit acest “normal” propus de ideologii de dreapta-mozaic strinsi pe linga Traian Basescu
 • O directoare a unei gradinite de stat din Prahova a pus ea in geam un afis in care anunta ca parintii care nu sint angajati ar fi bine sa nu mai incerce sa-si inscrie odraslele. Tocmai asta e nebunia cu propganda de care tot vorbesc: se concretizeaza intr-un profund razboi civil intre aia care se descurca si aia care au capotat.
 • Unii acuza guvernul Tariceanu ca a fost de stinga. Eu as spune ca acolo s-a petrecut altceva: cota unica 16% (de stinga cu cei care aveau bani) si liber la imprumut dezavantajos si extrem de agresiv (de dreapta cu cei care nu detin capital). Asta nu mai e liberalism, e salbaticie pura pe care n-as mai vrea sa-l vad etichetat “de stinga”.
  Am venit cu cota unica – mareata descoperire – intr-o perioada in care trebuia deja sa punem la punct impozitul progresiv. Un contratimp permanent in istoria noastra: a se citi Bogdan Murgescu si a sa istorie a decalajelor.
 • stat utopie? cifre: 0,4% PIB – ajutor pentru subventii pentru utilizati (incalzire si altele). Media pe UE: 0,9 13% PIB – cheltuieli sociale în an de ne-criză, 2007, în România. Media EU-26,5% (cu excepţia pensiilor) imi pare rau: dar eu traiesc in utopia dvs si nu invers.

Video. Dezbatere Costi Rogozanu – Mihail Neamtu

  Distribuie acest articol

  8 COMENTARII

  1. Baietii astia s-au jucat! Uite cum s-au imbracat si ce au putut sa spuna!

   Dezbaterea cred ca trebuie sa imbrace un caracter mai serios, dar asta este numai parerea mea.

   De unii care se joaca, de altii care au interese, si de altii care sunt nostalgici ajungem sa avem intotdeauna cca. 32% de impatimiti ai PSD-ului. Nu cred ca au scazut mai jos de aceasta cifra in ultimii 20 de ani, si asta spune ceva despre societatea romaneasca si ce isi doreste ea.

   Reformarea gandirii trebuie inceputa cu ce ii motiveaza pe acesti „tovarasei” care si acum continua sa aplaude un Iliescu care ne serveste cu nonsalanta ba ca „privatizarea a fost o greseala”, ba ca”proprietatea este un moft” , ba ca trebuie eliberata Piata Universitatii de „golani” si sa vina tovarasii mineri care sa desteleneasca pamantul si sa planteze panselute.

   Tov. Iliescu cat inca haladuieste linistit cu pensie de 100 mil. lei si nu este pedespsit sau condamnat de societate pentru „contributia” sa la mortii revolutiei ’89 si la mineriade dovedeste ca Romania este un stat bolnav, corupt si incapabil de o reala democratie. Ramane un stat nostalgic, si ingropat in misto-urile penibile rosii.

   • Dezbaterea a avut un ton serios, nu stiu de unde aveti dvs. impresia ca nu. Trebuia sa vina in frac su joben ca sa fie credibili?

  2. C.R.,
   „”Statul trebuie sa se tina de promisiuni pe cit posibil. sau sa inventeze solutii compensatorii. nu sa livreze electoral, iar apoi sa vina cu propaganda umilitoare precum: “la munca, nu la intins mina!” „”
   Statul trebuie … dar si electoratul trebuie sa fie sfatuit, educat in sensul sa nu mai voteze cu ochii inchisi ceea ce i se „livreaza electoral”. In primul rand te umileste un asemenea vot dat, cred. E cea mai ieftina mita electorala, candidatii spun ceea ce stiu ca oamenii vor sa auda. Si ca vor rezona la spusele lor.

   Apoi,
   „” Inegalitatea dintre pensionari este doar oglinda perfecta a unei societati rupte in doua: saraci (si o clasa mijlocie ultraindatorata care doar mijlocie nu mai e) si privilegiati de toate felurile „”

   Privilegiatii sunt totusi putini … problema e ca ceilalti nu gasesc o cale de a comunica, de a se coagula, de a riposta inchegat.

   • nt,

    probabil ca e greu … dar ai si tu niscaiva rabdare. Esti plecat de mult timp, noi tot in baltoaca ne zvarcolim …
    De departe se vede altfel, te rog, ingaduinta …

    Vreau doar sa-ti multumesc pentru anii in care ai tinut aproape, ne-ai urmarit,

    b

    • bilbiito, stii cit sunt de sufletist, eu am rabdare, eu am cit de cit sacii-n caruta, ma-ntreb daca si voi mai aveti rabdare, ca traim numa o viata.
     Incerc si eu sa mai spun din ce am mai invatat pe aici, poate ajuta, nu voi putea niciodata pricepe de ce Ro incearca sa reinventeze roata.
     Se zice ca la-nceput roata era patrata, unu mai lenes nu a schimbat-o la timp si prin uzura a devenit rotunda, bingo!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

  Autor

  Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

  1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

  2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

  3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

  Esential HotNews

  E randul tau

  Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

  Top articole

  PNRR for dummies. Sau planul cincinal cu MCV ataşat

  Luni 10 mai premierul Cîţu şi ministrul Ghinea merg la Bruxelles pentru a discuta o formă finală a Planul Naţional de Redresare...

  Povestea ursului și gestionarea ciudată a crizei

  Toți știm povestea celui mai mare urs din România, ucis de un prinț din Liechtenstein. Opinia publică a reacționat...

  Conferința privind Viitorul Europei s-a reluat. Cine vorbește pentru România europeană?

  Pregătirile pentru ”Conferința privind Viitorul Europei” s-au reluat după o pauză impusă de situația sanitară a Europei. Această inițiativă franceză preluată în...

  Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă

  După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la...

  Școlile și epidemia

  Numărul zilnic al deceselor este cel mai bun indicator al mersului epidemiei. Față de numărul cazurilor detectate, care depinde de numărul de...

  contributors.ro

  Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
  Contact: editor[at]contributors.ro

  MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

  „Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

  Carti recomandate de Contributors.ro

   

  „Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

   

  „Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

   

  Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

   

  Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro