joi, noiembrie 30, 2023

Ce înseamnă noua formulă de calcul a pensiei de stat?

În ultimele zile au apărut în presă informații în legătură cu o nouă formulă de calcul a pensiei de stat. Deși noua lege a pensiilor care va cuprinde și această formulă nu este încă disponibilă, în cele ce urmează voi prezenta implicațiile modificării modalității de calcul a pensiei de stat considerând informațiile disponibile în acest moment.

În prezent pensia se calculează după formula:

Pensie =  Punctaj mediu anual * Indice de corecție * Valoarea punctului de pensie = [(Număr puncte) / 35 ]* Indice de corecție * Valoarea punctului de pensie

Din rațiuni de comparabilitate cu formula propusă, putem scrie relația de mai sus ca:

Pensie =  [(Număr puncte) / 35 ]* 1,15 * Valoarea punctului de pensie = Număr puncte * 0,032857 * Valoarea punctului de pensie

unde 0,032857 este rezultatul împărțirii valorii curente a indicelui de corecție de 1,15 la stagiul complet de cotizare pentru bărbați de 35 de ani.

Varianta propusă a formulei de calcul este:

Pensie =  Număr puncte * Valoarea punctului de referință

Din informațiile disponibile până la acest moment această nouă variabilă denumită valoare a punctului de referință ar urma să fie egală în anul 2021 cu 75 de lei, nivel rezultat din înmulțirea valorii punctului de pensie propus pentru anul 2020 de 1775 de lei cu circa 1,05 (valoarea rezultată din cumularea inflației și a creșterii salariului real) și împărțit la 25, noua propunere pentru stagiul complet de cotizare. Deci, conceptual formula de mai sus devine:

Pensie = Număr puncte * Valoarea punctului de referință = Număr puncte * 1,05 / 25 * Valoarea punctului de pensie = Număr puncte * 0,042 * Valoarea punctului de pensie

Ce implicații are această nouă formula de calcul?

 1. Dincolo de majorarea propusă a punctului de pensie cu 61,3% de la 1100 de lei în anul 2018 la 1775 de lei în anul 2020, noua formulă generează pensii mai mari cu circa 28% (0,042 / 0,032857 – 1) față de cele determinate pe baza modalității de calcul din prezent. Informațiile disponibile până în prezent indică că și pensiile aflate în plată vor fi recalculate după această formulă. Este foarte posibil ca, în cazul celor care s-au pensionat mai demult, în condiții mai favorabile, majorarea generată de noua formulă de calcul să fie mult mai mică. Cumulat, indexarea punctului de pensie și modificarea formulei generează o pensie mai ridicată cu circa 106% comparativ cu ceea ce primesc cei care se pensionează în prezent.
 2. Într-un articol precedent am arătat că introducerea elementului denumit indice de corecție a rupt legătura dintre determinarea inițială a pensiei pe baza punctului de pensie și a făcut ca acesta să depindă de salariul mediu brut din urmă cu 2 ani ceea ce este de natură a crea diferențe relevante între pensionari cu punctaje identice, dar care s-au pensionat în ani diferiți. Astfel, formula din prezent este ineficientă.

Noua formulă de calcul rezolvă ineficiența formulei din prezent întrucât determinarea inițială a pensiei nu va mai avea legătură cu salariul mediu brut pe economie și se va baza exclusiv pe valoarea punctului de referință, variabilă care din punct de vedere conceptual nu este foarte diferită de ideea de valoare a punctului de pensie.

 1. Având în vedere cele de la punctul 2, recalcularea anunțată a pensiilor ar trebui să rezolve problemele generate de vechea formulă de calcul, iar pensiile în plată se vor modifica fiecare cu un procent diferit astfel încât la punctaje identice vor rezulta pensii identice.
 2. Este de așteptat ca efortul bugetar generat de cele arătate la punctul 3 să fie unul considerabil, iar Ministerul Muncii poate și trebuie să vină cu date în acest sens. Acest efort se adaugă celui generat de creșterea valorii punctului de pensie.
 3. O altă implicație relevantă a noii formule este că, într-adevăr se bazează 100% pe principiul contributivității, dar pensia nu mai depinde acum de punctajul mediu anual ci de cel total. Astfel, cei care se pensionează în anul 2018 și au fost angajați pentru o perioadă egală cu   stagiul complet de cotizare de 35 de ani realizează pentru un câștig pe perioada vieții active egal cu salariul brut pe economie un total de 35 de puncte în timp ce o persoană care s-a pensionat de exemplu în anul 2002 cu un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și cu aceleași venituri realizează un număr de puncte egal cu 30. Altfel spus, formula îi avantajează pe cei care au muncit mai mult și au cotizat o perioadă mai lungă, chiar dacă această situație a avut loc și ca urmare a unei legislații diferite cu privire la pensii, lucru care nu se întâmpla în trecut.

În concluzie, conceptual noua formulă de calcul este mai eficientă comparativ cu cea actuală și are potențialul de a corecta inechitățile care au rezultat din aplicarea modalității curente de calcul. Este de dezbătut însă în ce măsură corectarea situațiilor generate de actuala formulă ar trebui să aibă prioritate majorării tuturor pensiilor prin indexarea punctului de pensie. Nu este necesar ca schimbarea modalității de calcul să se facă în anul 2021, putem asocia încă din anul 2018 o valoare de 46 de lei a punctului de referință potrivit formulei (0,042*1100 de lei). Însă, este obligatoriu să avem o estimare de impact a cheltuielilor bugetare suplimentare generate de noua formulă de calcul.

Notă: Opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului şi nu implică instituţiile cu care acesta este asociat

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

 1. Este lipsit de sens!

  ” formula îi avantajează pe cei care au muncit mai mult și au cotizat o perioadă mai lungă” – afimatia aceasta este principial absurda.

  Ppedesereul nu are absolut niciun interes sa ne avantajeze pe noi,cei care ma cotizat la pensie inca de dinainte de 1989, cei care am muncit mai mult!

  Bazinul dumnealor electoral este reprezentat de asistatii social, de cei care au muncit putin sau de loc! Pentu ACEIA se creeaza avantaje la pensie!

  • Asa este, nu sunt avantajati careva.deoarece valoarea punctului de pensie se majoreaza pentru toti, iar punctele adunate in serviciu sunt cele obtinute. Ingrijorator este faptul ca desi avem o crestere de PIB de 5,5% anual, de la anul 2019 la anul 2020 cresterea punctului de pensie este de 42%!!!, din cauza alegerilor prezidentiale si parlamentare, cifra aranjata pentru a vota psd.

 2. Contributia la pensia publica trebuie sa fie din ce in ce mai mica concomitent cu cresterea ponderii contributiilor voluntare catre fonduri private de pensie . Inchiderea sistemului public de pensii trebuie facuta ; treptat , dar trebuie facuta . Doresc tare mult ca nepotii mei sa incaseze pensie privata si nu publica . Sa invete sa economiseasca si sa fie activi cit mai mult timp posibil neasteptind ( si nefiind de acord cu ) ajutorul guvernantilor care fura din orice buget administrat public .

 3. Ne putem gandi la urmatorul exemplu: consideram un barbat iesit la pensie in anul 2002 cu o vechime in munca de 30 de ani egala cu stagiul complet de cotizare de atunci si unul iesit la pensie in anul 2018 cu o vechime in munca de 35 de ani egala cu stagiul complet de cotizare din prezent. Ambii au castigat salariul mediu pe economie si au acumulat 1 punct pe an, deci un total de 30 de puncte pentru primul barbat si 35 de puncte pentru al doilea. Pe formula din prezent ambii au un punctaj mediu anual de 1 punct (30/30 si 35/35) si prin urmare au dreptul la aceleasi beneficii. Pe formula noua, conteaza numarul total de puncte de 30 si respectiv 35 si nu punctajul mediu anual. Deci beneficiile sunt mai mari pentru cel au muncit o perioada mai indelungata.

 4. O alta mare CACEALMA ! Pana una alta sa se justifice cine a FURAT jumatate din pensiile a milioane de pensionari? De ce nu s-a respectat Legea in baza careia pensionarii au primit puncte de pensie (calculate numai ca raport la salariul mediu brut) ,cuantumul pensiei nu poate fi decat raportat la acest salariu mediu brut .Astfel jonglarea valorica a punctului de pensie nu are nicio valaoare legala ,el trebuind sa ramana raportat NUMAI la valoarea salariului mediu brut .Punct.Acesta a fost 42 %(stabilit sub guvernare PDL) si in numai 6 ani de dictatura PSD a ajuns astazi la 23 % ,adica au scazut pensiile la jumatate.

 5. Ati scris in articol ca in prezent, pensia se calculeaza ca
  Pensie = Punctaj mediu anual * Indice de corecție * Valoarea punctului de pensie = [(Număr puncte) / 35 ]* Indice de corecție * Valoarea punctului de pensie
  unde 0,032857 este rezultatul împărțirii valorii curente a indicelui de corecție de 1,15 la stagiul complet de cotizare pentru bărbați de 35 de ani.

  Intrebare: pentru femei, Indicele de corectie se imparte la „stagiul complet de cotizare pentru bărbați de 35 de ani” sau la valoarea 32, care reprezinta stagiul complet de cotizare pentru femei?

  Multumesc.

  • In cazul femeilor se imparte la stagiul complet de cotizare specfic. Acesta este in prezent de 30 de ani si 10 luni.

  • Nu inteleg, e o formula speciala de calcul pentru femei? Daca da, e un pic ciudat sa se faca diferenta pe criteriu femei vs. barbat (chiar daca ar fi in favoarea femeilor in acest caz). Recunosc, nu am muncit niciodata in Romania si sunt un pic confuz in privinta modalitatilor de calcul. Insa privit din exterior, faptul ca s-ar face o diferentiere in modalitatea de calcul pe astfel de criterii, e foarte ciudat. Sau nu am inteles eu bine.

 6. Formula de calcul a pensiei a fost si a ramas aceeasi; Inmultirea este comutativa (a/c)*b= a*b/c
  Initial – Pensie= (nr.de puncte/stagiu de cotizare)x val. pct. de pensie
  Dupa noua lege Pensia = nr. de puncte x (valoarea punct. pensie/stagiul de cotizare). Aici vin cu inovatia ca paranteza este fixata din 2021 cu stagiul de 25 ani in loc de 35 dar pana la urma tot val. punct de pensie se majoreaza pentru a indexa pensia.
  Diferit fata de calcul a fost ca in cadrul perioadei stagiului de cotizare s-a iesit la pensie dupa lege la 25,30, 31, 32, 33, 34, 35 si fractiuni de ani intre 30-35 ani. In formula trebuia dupa parerea mea sa fie calculat un stagiu mediu ponderat de cotizare dupa schimbarile ce aveau loc cu iesirile la pensie. Eu am iesit la pensie la 33,8 ani stagiu de cotizare ceea ce inseamna ca ultimii 3,8 ani au contat enorm in formula. In realitate trebuia ca medie ponderata a stagiului de cotizare sa fie intre 25-30 ani, deoarece am avut si activitate cand se iesea la pensie la 25 ani.

  • Multumesc pentru intrebare.
   Nu este acelasi lucru. Dispare indicele de corectie despre care am discutat pe larg intr-un articol anterior. Exista argumente in favoarea acestei noi formule, nu genereaza ineficientele celei precedente.

 7. Principiile de baza ale unei pensii trebuie sa respecte urmatoarele:

  – contributia personala prin salariu si anii de munca (x% din brut pe atati ani virati la asigurarile sociala pe nume individual)

  – contributia colectiva – atatia ani munciti care au adus tarii beneficii. Pentru intelegere dau exemplu concret –> in Olanda se numeste AOW si se calculeaza pe o perioada de 50 de ani intre 15 – 65 ani. Se da oricui a stat legal si inscris la primarie pe teritoriul olandez (deci nu ca turist), fiecare an = 2% din totalul de 100% pe 50 ani. Valoare pensiei AOW depinde de rezulatele economice ale tari si este stabilita de Institutl de Prognoze economice, nu de politic. In timpul crizei de exemplu, AOW s-a micsorat. Probabil echivalentul „punctului de pensie” din Romania, insa repet calculat pe baze economice si nu politice. Este o oglinda a principiului solidaritatii si egalitatii sociale si al economiei reale.

  – contributia privata/facultativa individuala (statul nu este implicat decat la nivelul deducerii de impozit pentru al face atractiv din pct de vedere investitional)

  Nu inteleg fenomenul din Romania prin care se calculeaza o pensie (aproape) indiferent de:

  – cata contributie neta cineva a adus prin munca la pensia personala (punctul 1)
  – cata contributie neta a adus societatii prin munca (punctul 2)

  Articolul vorbeste de Pensie = Număr puncte * Valoarea punctului de referință

  Cum se calculeaza numarul de puncte? Dar valoarea lui? E echitabil calculul? Se ia in considerare contributia neta individuala? Care e ponderea politica in calcul economic al unei pensii?

 8. @Bogdan Dumitrescu:
  Faceti referiri la vechimea maxima de 35 ani. Eu insa am muncit si am contribuit la fondul de pensii timp de 40 ani, iar daca se adauga si facultatea la zi am 44 ani.
  – Voi avea ceva in plus fata de cei cu vechimea de 35 ani?

  • Propunerea privind noua formula de calcul are in vedere numarul total de puncte acumulat pe parcursul vietii profesionale. Cu cat ati muncit mai mult, cu atat veti avea beneficii mari mari.
   Nu este clar inca cum va conta facultatea in calcul.

 9. Buna ziua! Ma intreb cat de naiv sa fie cineva incat sa se astepte la ceva bun de la guvernarea pesedisto-aldista?! Praf in ochii prostilor, asta este, iar explicatiile „stiintifice” ale autorului articolului rizibile, in momentul in care idee nu avem cum arata legea pensiilor. e un fel de a vine blana ursului din padure. Asteptati, asteptati, dragi pensionari, pana in 2021, iar intre timp sa nu uitati sa votati PSD, si rauri de lapte si miere vor curge din cupoanele noastre de pensie. In timpul acesta, ma gandesc cu mari emotii cand vor ajunge de fundul sacului si nu vor mai avea bani pentru pensiile noastre, stiut fiind ca pentru acoperirea acestora se imprumuta luna de luna. Cat despre povara enorma a pensiilor speciale, nicio vorba, ca si cum nici n-ar exista. Pensii speciale pentru politicieni si alte categorii privilegiate. P.S. Asa manipulare ieftina si propaganda electorala desantata nu mi-a fost dat sa vad si am vazut multe, daca ma gandesc numai la ultima campanie electorala a PSD, pentru alegerile din decembrie 2016, cand tot asa curgeau raurile de lapte si miere, pentru ca acum sa traim ceea ce traim. Mi-ar fi rusine sa na pretez la asa ceva.

 10. Domnule Bogdan Dumitrescu, v-as ruga cu respect, daca aveti posibilitatea sa-mi spuneti cu aproximatie , ce pensie voi avea dupa noua formula de calcul. Date mele sunt urmatoarele :

  Sunt pensionat in 2018, am 2,79 puncte, am muncit si contribuit 44 de ani.
  Va multumesc, cu consideratie !

  • Nu va invartiti decat in jurul celor cu o limita abia incropita ! . Eu am lucrat din 1954 pana in 2011 ( mai putin 2 ani armata 5 ani facultatea, la zi)deci 49 de ani cu contributie platita.asistent,lector ,conf si professor la POLITEHNICA . Am platit si 23 de ani contributie la pensia suplimentara in perioada (1966-1989),in suma de circa 30.000 USD echivalenti 2018,Cum se face ca abia au iesit 3,112 puncte de pensie? Altfel spus se pune accentual pe salariile mari,sau mici – dupa caz, dar ce facem cu cele lungi dar destul de lungi………..????

 11. noua formula de calcul a pensiei,formula care ne dezavantajeaza pe noi cei dizabili pentru persoanele cu handicap grav pensionate de limita de varsta,nuse spune ca stabilirea valorii punctului de referinta la 75 de lei prin raportarea valorii punctului de pensie[1775lei|+5%laun stagiu de 25 de ani] va avea ca efect inghetarea cuantumului pensie daca nu scaderea ei in conditiile in care stagiu actual de pensie estede 10-11,8 ani duferit pentru barbati si femei pentru handucap grav si 20-23,6 ani pentre handicap accentuat deci mai mici de 25 de ani cu alte cuvinte valoarea punctului de referinta ar trebui sa fie in cazul persoanelor cu handicap stabilita la[1775 lei+5% impartit la 10 ani ptentru handicap grav si la 20 de ani pentru handicap acentuat ceea ce ar insemna ca valoarea sanu mai fie 75 de lei ci 187lei pentru h grav si94lei pentru handicap accentuat,

 12. @bogdan dumitrescu

  Mărturisesc că matematica nu e punctul meu forte.
  La o vechime de 33 ani, 4,8 puncte, pensionare 2010, care va fi pensia în 2020 ? Acum este 4900.

  • Stimate domn Bogdan Dumitrescu,
   Dintr-un inceput va rog sa-mi permiteti sa exprim un apreciabil dezacord fata de concluziile formulate de dumneavoastra in articolul de mai sus “Ce înseamnă noua formulă de calcul a pensiei de stat?”
   Arhitectura consideratiilor teoretice lansata in acest articol este atit de subreda ca poate fi combatuta chiar si de un jurist stagiar cu conditia sa citeasca cu putina atentie Noua Lege a Pensiilor.
   Nu pot fi de acord cu dumneavoastre cu o serie de afirmatii si concluzii de genul celor care le reamintesc:
   – “Noua formulă de calcul rezolvă ineficiența formulei din prezent întrucât determinarea inițială a pensiei nu va mai avea legătură cu salariul mediu brut pe economie și se va baza exclusiv pe valoarea punctului de referință, variabilă care din punct de vedere conceptual nu este foarte diferită de ideea de valoare a punctului de pensie.”
   – ” O altă implicație relevantă a noii formule este că, într-adevăr se bazează 100% pe principiul contributivității, dar pensia nu mai depinde acum de punctajul mediu anual ci de cel total.”
   – ” În concluzie, conceptual noua formulă de calcul este mai eficientă comparativ cu cea actuală și are potențialul de a corecta inechitățile care au rezultat din aplicarea modalității curente de calcul.”
   Referitor la prima afirmatie:
   -este inadmisibil ca formula de calcul a pensiei sa fie decuplata de la raportarea ei la salariul mediu brut pe economie; in valoarea Vpr numaratorul este o valoare stabilita prin decizie politica fara nicio legatura cu prevederile Legii Pensiilor ; apropo in Vpr la numitor in locul numarului 25 putea fi si numarul lui Avogardo, ca si cu acesta se eliminau inechitatile din legislatiile anterioare succesive.
   Referitor la a doua afirmatie:
   – Noua formula, care este de fapt aceeasi dar altfel aranjata si cu alt numitor) nu are nicio legatura cu “contributivitatea de 100%” atit timp cit salariatii cotizeaza cit spune Legea , dar cind acesta devine pensionar primeste o pensie cit stabileste politic un guvern.
   Referitor la a treia afirmatie:
   – Concluzia dumneavoastra este partial adevarata in privinta corectarii unor inechitati legate de numitorul din Vpr care este stabilit la 25, dar formula este incorecta fundamental pentru ca este decuplata de la starea natiuni exprimata prin salariul mediu brut.
   IN CONCLUZIE:
   – va anunt ca am elaborat un algoritm de calcul care arata cit trebuie sa fie valoarea punctului de pensie fara nicio implicare politica, dar racordat la starea economica a natiunii; pentru ca algoritmul face parte dintr-un pachet de date protejate la OSIM nu va pot furniza elemente , dar va asigur ca prelucreaza numai date oficiale produse de institutiile statului…
   Vreau sa imi cer scuze daca v-am ofensat cumva si sa inchei intr-o nota mai placuta cu doua din Legile lui Murphy
   ” Cei mai buni economisti sunt inginerii”
   ” Algoritmul de calcul pentru valoarea punctului este conform LMC (o lege a lui Murphy care in traducere libera este – La Mintea Cocosului)
   Cu respect,
   Ioan Nechifor, inginer pensionar, Ploiesti

 13. Noua formula nu este noua ci numai se modifica stagiul complet de cotizare din 35 ani in 25ani.Totodata se elimina indicele de corectie. Consecinte; cresterile vor fi mai mici sau vor fi chiar scaderi iar indexarea pensiilor cu inflatia va face ca generatiile urmatoare de pensionari sa aiba pensia medie din ce in ce mai mica in raport cu salariu mediu;
  Formule: a)actuala: Suma punctelor anuale/35Xindicele de corectie :

 14. Buna ziua
  M-am pensionat in april. 2004.dupa legea 19/2000
  –-am avut gr 1 si gr 2 respectiv 1.12822 gr.1 si 2.93607pct .gr. 2 = total 4,064429 puncte suplimentare. Pct aj mediu anual 1.51751.obtinut
  Aplicarea art 169/L 263/2010 indice 1 (imi majoreaza pct pensie cu 0.10856, si devine1.67088)
  Intrebare: daca se aplica modificarile de la art, 169 indice 2,? propus de noua lege a pensiilor /2018 si de cat voi beneficia, (punctaj obtinut) daca se aplica in cazul expus

  Multumesc

 15. Buna ziua

  Dupa noua lege a pensiilor la recalculare se va adauga un spor de 10% pentru cei care au lucrat in acord anterior anului 2001, cum vor evalua cine a lucrat si cine nu a lucrat in aceasta forma de retribuire .A doua problema care nu este lamurita in lege ,adeverintele de venituri care au fost depuse in dosarele de pensionare care nu au fost luate in calcul dupa vechea lege vor fi luate in calcul.
  Va multumesc.

 16. Nu inteleg de ce nimeni nu reactioneaza!
  In tara asta sunt prea multi smecheri. Tara de mafioti! cum recunostea unul dintre ei!. De ce exista pensii speciale? Daca in activitate au salarii speciale, sporuri peste sporuri, la pensie, de unde speciala? Ce au oamenii astia in plus? De ce suntem slugile lor? Eu stiu judecatori care nici nu citesc dosarele pe care le au in fata, habar nu au de morala, dar cred ca li se cuvin specialele!. De ce la ei nu se aplica contributivitatea? De ce sunt mai presus de lege? E normal ca fiecare sa aibe legea lui, in tara asta? Cand se va ajunge la 20 miloane de legii ale pensiei?

 17. Buna ziua, poate sa-mi spuna cineva care va fi schimbarea dupa recalcularea pensiei, am iesit la pensie cu limita de varsta ,in 2012, avand stagiu de cotizare 41 an si 6 luni, stagiu complet de cotizare prevazut de lege 29 an si 10 luni.Punctajul mediu anual=2.02362.
  multumesc.

 18. Pana la 30 septembrie2019 se finalizeaza si se calculeaza pensiile a celor 100.000,de pensionari in care la formula de calcul printre alte facilitati se va imparti la numitor la 25 . Desi ceilati pensionari chiar daca nu au avut grupe nu se vor bucura de atatea facilitati. 1. Nu voi iesi la pensi cu 13 ani mai devreme .2. Nu li se adauga 5o% la calcul punctajului pentru fiecare an lucrat in conditii speciale. Da e bine, dar formula de calcul trebuie sa fie aceeasi pentru fiecare pensionar. De ce ceilalti pensionari care au cotizat mai mult si au muncit mai mult 40,45 de ani si li s-au micsorat cu mult pensiile punandu-se la formula de calcul 35 la numitor in loc de 25 .Rezultand astfel pentru un pensionar care a muncit si a cotizat 45 de ani sa aiba o pensie foarte mica de 700-900 lei. Inechitatile trebuia clarificate ,rezolvate si finalizate pentru toti pensionari nu numai pentru 100.000 de pensionari

 19. La calculul pensiei pt limita de varsta nu exista formula unica de calcul deoarece in cazul celor care s-au pensionat anticipat formula este P=(Pma+Picpa)*Val.pct de pensie , contrazicandu-l si pe Eminescu care a spus:Egalitate este doar in matematica

 20. Domnule Bogdan Dumitrescu,din acele tabele publicate nu înțeleg nimica ieșit la pensie anul trecut cu o pensie de4005 leii un punctaj anual2.24318, cu o vechime și cotizare de44ani o lunasi19 zile născut în 1958 Din tabelele publicate nu înțeleg nimica cere-te va stagna

 21. Am lucrat 16 ani (1974-1990) ca inginer, la grupa 2 de muncă, cu 25% . A fost acord global, se retine pt plan 20 % din salar. Cât îmi dă acum pt echitate. Am plecat după 16 ani de acord global în învățământ. În 2012,m-am pensionat. Am total 47ani și 9 luni și 26 zile cotizația cu 5ani facultate POLITEHNICA ȘI 6 LUNI ARMATĂ TERMEN SCURT TR. SALARIILE AL – 13-LEA, NU S-AU CALCULAT, NICI ORELE SUPLIMENTARE TOATE. CARE ESTE **PUNCTUL DE REFERINȚĂ **VALOAREA PUNCTULUI DE REFERINȚĂ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Bogdan Dumitrescu
Conferențiar universitar doctor, Departamentul de Monedă și Bănci, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, Academia de Studii Economice din București, Șef serviciu Consiliul Fiscal

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro