marți, iunie 25, 2024

Ce pofte au în ultimele zile pesediștii?

Observ în ultimele zile o creștere a agresivității celor de la putere și a inșilor care, într-un fel sau altul, le sunt atașați.
Nu mai revin în comentariul meu de astăzi asupra atitudinii agresive, profund incorecte, nedrepte, falsificatoare a realității din ieșirea publică de sâmbătă seara, de la postul de televiziune Digi 24, a doamnei Ecaterina Andronescu. Reamintesc doar că doamna fost și (posibil) viitor ministru nu mai știa cum să îi pună la zid pe cei care înțeleg să protesteze la adresa abuzurilor, minciunii, ticăloșiei alianței PSD-ALDE.
Doamna Andronescu ne-a certat cu vorba, a spus că ne batem joc de imaginea țării. Luni seara i-a ținut isonul dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Au apărut însă și le-au sărit în spriin lor și comilitonilor domnilor-lor și bătăușii la propriu. Unul dintre ei, identificat ca atare sub numele de Șerban Constantin Răducu. Insul, angajat al Jandarmeriei Române, e căpitan, nu e tablagiu, are antecedente nu tocmai curate, plus o soră cu probleme penale.
Bruta respectivă a fost apărată într-un discurs prost construit de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, dl. Georgian Enache. Discurs împiedicat, rostit cu dificultate, din care am înțeles că Șerban Constantin Răducu, oricum am privi lucrurile, tot va beneficia de circumstanțe atenuante. Luni seara a postat pe Facebook o compunere lacrimogenă dl. Marius Militaru care, dacă îmi aduc bine aminte, a fost predecesorul în funcție al d-lui Georgian Enache. Ne-a înșiruit dl. Militaru istoria vieții unui ins care s-a luptat spre a-și învinge crunta soartă. Un rezumat de telenovelă. Am aflat că ar fi vorba despre băiat sărman care nu a fost chiar foarte bun la școală, dar acum are o meserie, are și familie, plus un credit baban la bancă drept pentru care va trebuie să îi acordăm clemență. La comment-uri și-a spus părerea și l-a binecuvântat pe bătăuș o față bisericească care își ia salariul de S.C. BOR. SRL. Nu a fost singurul. Un indiciu că avem destui apologeți ai violenței fizice printre oamenii simpli, apologeți pe care se vor putea baza pe mai departe reprezentanții puterii. Ascultând și citind argumentațiile domnilor Enache și Militaru mi-a devenit extrem de clar cum s-a putut ca un pedofil să zburde în Poliția Rutieră. Proastă și tare mă tem că și nu tocmai onestă solidaritate de breaslă.
Tot luni o deputată pesedistă, Oana Florea, șefa Comisiei care anchetează alegerile din 2009 (Raportul făcut public e rizibil!), și-a făcut publică intenția de a propune în Parlament un proiect de lege care va prevede măsuri dure împotriva celor ce refuză să se prezinte la audieri. Deduc că doamna Oana Florea plănuiește să transforme aceste comisii de anchetă parlamentare în ceva asemănător unor organisme de anchetă penală care mâine-poimâine vor putea emite până și mandate de aducere. Doamna Florea având, pare-se, veleități de gardiană, se și gândește să îi trimită pe cei care îi păcătuiesc ei și PSD-ului la închisoare. Fiindcă infractorii adevărați, cei cu mari probleme penale, vor face parte, conform spuselor d-lui Dragnea, din guvernul României. Nu toți că nu se poate în PSD fiind mult prea mulți care nu se au bine nici cu legea, nici cu justiția. Există posibilitatea primirii funcțiilor prin rotație că oricum schimbările de personal în guvernul României format din reprezentanții coaliției PSD-ALDE sunt rapide.
Este din ce în ce mai limpede că PSD a înțeles prost mesajul președintelui Klaus Iohannis dat cu ocazia acceptării desemnării doamnei Viorica Vasilica Dăncilă în calitatea de viitor posibil premier. Nu, în nici un caz social-democrații și aliații lor din ALDE nu își bat capul cum să performeze în procesul guvernării. Puțin le pasă de promisiunile din programul de guvernare despre care aflăm că o fi fost el sacrosanct, numai că, iată, se rescrie în aceste zile. De fapt, se pune la cale o întărire a autoritarismului guvernării, a puterii domnului Dragnea. Care se prea poate să nu dorească să se metamorfozeze într-un Putin originar din Teleorman, dar mai mult ca sigur ambiționează să devină un alt Orbán Viktor.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Ma surprinde faptul ca nu am vazut luari de pozitie asupra manierei de organizare a modului in care fortele de ordine au planificat „protecjarea” participantilor la demonstratiile de sambata. Echipamentul ofensiv al fortelor de ordine a fost total disproportionat cu caracterul pasnic anuntat (si dovedit cu prisosinta pe durata protestelor). Trebuie sa zicem mersi ca nu traim pe vremea lui Hanibal, altfel fortele de ordine in mod cert ar fi calarit elefantii impotriva demonstrantilor.

  • Si mai mult, cum si-a permis Jandarmeria sa blocheze mii de oameni in subteran, la metrou?
   De cand are dreptul sa puna in pericol vietile a mii de cetateni pentru a proteja o bucata de asfalt ?

   Hai sa raspund tot eu: de cand acea bucata de asfalt are o mare valoare simbolica pentru infractorii de la putere. Daca o tineau „curata”, strada era infranta, cel putin mediatic. La Antena 3 deja aveau discrusurile pregatite pentru „cateva sute de manifestanti – nucleul dur al unui Partid al Strazii” :).

   Sa ne amintim ca atunci cand anumite asa-zise organizatii civice foloseau Piata Universitatii drept „sanctuarul democratiei” ( si orice alte texte numai sa nu se protesteze la Guvern ) nu era nici o problema cu inchiderea traficului in zona.

 2. Probabil si (cu totul si cu totul) intamplator reprezentanti ai septelului care inca mai populeaza rssh ro nu pot accepta adevaruri care: fie le sunt inacesibile; fie nu pot accepta ceva ce contravine „informatiilor” primite din „scoala” (re)fo’mata cu pochi la catedrele gradinitei.

  „Altefel”… zicem „mersi” ca nu traim pe vremea lu’ hanibal. Chiar (incerc sa-)mi imaginez cam cum ar fi fost un protest in acea conjunctura.

 3. Din păcate Opoziția politică NU există! Dl Orban afișează același aer de trubadur provincial dimineața după chef, iar dna Alina Gorghiu rămâne perfect dezorientată și preocupată de ”trădările”dlui președinte KWJ. USR, în care își pusese speranțele atâta lume, este mult prea ocupată cu debarcarea conducătorilor și descoperirea unei doctrine (asta mai lipsea) ca să observe că a pierdut masiv teren.
  UDMR, chiar dacă a pierdut un fost membru marcant, își continuă politica duplicitară conform devizei ””trăiască cine va birui”.
  Jandarmeria nu este formată din filozofi, ci din băieți solizi, care dau bine cu pumnul și execută (orbește) ordinele.
  Nimeni nu pare speriat că s-au pierdut contacte economice de maximă importanță cu ocazia vizitei premierului japonez, că economia dă semne de mare oboseală, sau că ne îndreptăm voios spre inflație.
  Dl Morariu regretă pierderea marelui talent actoricesc care este tov. Ecaterina Andronescu.
  Echipa ministerială a devenit o glumă proastă – de la premier la ministrul învățământului.
  ”Trezește-te române din somnul tău de moarte!” deși e cam târziu.

 4. „Pentru ca putem!” ar fi raspuns Codriiin Stefanescuuu cind a fost intrebat dece propune PSD-ul persoane cu probleme penale in guvern.
  A mai spus ceva, in gind, subinteles din zimbetul afisat „iar Klaus ne-a dat inca o sansa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro