marți, martie 19, 2024

Ce să faci zilnic pentru o viață sănătoasă

La tot pasul sfaturi cu „secrete” care „ajută la sănătate”. Și cu reguli: o jumătate de ciocolată pe zi, un ceai verde la trei zile, un pahar de vin roșu pe zi etc. Pentru că, desigur, fiecare dintre acele alimente conține ceva substanță-minune, adevăratul secret al vieții veșnice, Sfântul Graal sau ceva.

Sau: un pahar de apă pe stomacul gol de dimineață, efortul fizic de x ori pe săptămână, un animal de companie, postura corectă în banca de la școală…

Toate cu efect benefic – lungesc viața, reglează tensiunea, cresc IQ-ul, fac părul mai mătăsos etc… Conform „cercetătorilor”, desigur.

Da, există astfel de studii ale „cercetătorilor”, dar cel mai des ele cad în două categorii: (1) arată simple coincidențe sau corelări (dar nu cauze)… sau (2) nu arată nimic fiindcă-s prost făcute.

Majoritatea acestor sfaturi au un element comun: e vorba de o acțiune repetată sistematic, cu răbdare și perseverență, pe termen foarte lung. Nu e vorba de cine știe ce substanță din ceaiul verde sau din ciocolată (surpriză: toate plantele/ciupercile/animalele sunt formate cam din aceleași feluri de molecule ca și oamenii; așa că toate, fără excepție, o să fie „o excelentă sursă de… ceva” pentru organismul nostru). Ci, încă o data: gesturi repetate sistematic, cu răbdare și perseverență, pe termen foarte lung. Ele cer:

  1. Un plus de regularitate, de predictibilitate în viață. Dacă stilul de viață e haotic, atunci se prea poate să nu-ți faci timp în fiecare dimineață să bei „paharul de apă dimineața pe stomacul gol”, așa cum e puțin probabil să îți aduci aminte să cumperi (darămite să consumi) vin, ciocolată, broccoli sau ce mai e pe lista-minune, sau să îngrijești cum trebuie câinele de companie, sau să poți să ieși la alergat în fiecare zi (și eventual și la aceeași oră) – cum există și riscul de excese: jumătatea de tabletă de ciocolată pe zi să se transforme în zece jumătăți, paharul de vin în zece… și așa mai departe.
  2. Timp. Dacă ai o viață supraaglomerată, plină de presiune din alte surse, nu va fi timp nici pentru cățel, nici pentru paharul de vin, nici pentru gătit alimente „naturiste” etc.
  3. Mediul potrivit. Te tentează la „mișcare în aer liber” un cartier aerisit, un parc, un teren de sport o comunitate în care mulți alții fac și ei sport. Dar nu și o zonă aglomerată sau mizeră, sau o comunitate prea apăsată de rutina supraviețuirii – cum sunt de fapt majoritatea celor de la noi.
  4. Bani. Și animalele de companie și ciocolata și broccoli și sportul și viața într-o comunitate liniștită… costă. Secretul pare a fi: să nu fii sărac. Când ai suficienți bani pentru securitatea personală, poți organiza și o viață mai puțin supusă stresului și exceselor, în care e timp pentru satisfacții personale moderate. În special dacă banii au fost câștigați cinstit, e foarte probabil ca aceleași calități care ți-au permis să îi câștigi… să fie și cele care îți permit să îți faci timp pentru micile rutine „sănătoase”.

În afară de bani, se poate invoca și moștenirea genetică ce îi predispune pe unii spre o viață mai calmă. O viață care îi face să evite factorii de risc/stres, sau să nu reacționeze la ei. Așadar mai puțin expusă acelor factori care cresc șansele de boli, accidente sau alte probleme. Și evident că dacă „ești bine” material și/sau genetic, șansele să „îți fie bine” sunt mai mari. Obiceiuri precum „ceaiul zilnic la 5, ciocolata zilnic la 11, alergatul zilnic la 6, orice lucru făcut cu regularitate zilnic dar fără exces” sunt deci mai des simptome și nu cauze care controlează sănătatea, durata de viață, desimea părului sau orice.

Dacă e așa, atunci probabil aproape fiecare știre despre beneficiile unui obicei alimentar sau de altă natură… se poate rezuma așa: „Decât sărac și bolnav mai bine sănătos și bogat”. Sau, și mai pe scurt, „Ar fi bine să fie bine”. Ceea ce pare un plan bun. Sigur, cu condiția să nu fie în exces.

Data viitoare când vedeți astfel de titluri (ceaiul verde previne etc, ciocolata previne etc), rețineți că oamenii aceia vă mint. Sigur, sunt minciuni care te lasă să visezi la minuni – și unii cred că e mare nevoie de minciuni frumoase în viață, ca să n-o luăm razna. Mai ales dacă suntem cumva dintre cei care, de prea multă muncă (prost plătită), n-au bani sau timp de „ceaiul verde zilnic la ora 5”…

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

  1. Corect! Pentru cei care n-au timp, bani ori mediu propice, există încă o rețetă-minune: împărăția cerurilor! Cei care freacă bilete loto de racla cu moaște cam scapă din vedere acest lucru. Ori iei bilet pentru ceruri, ori pentru loterie!

  2. Si cind un virstnic naiv, neexperimentat sau pe jumatate dement e pacalit sa vina la un ,,control medical gratuit”… Care de fapt e o demonstratie mascata a unor produse ,,de sanatate” (perne magnetice, oale elvetiene din ,,otel chirurgical”) si plateste ca un dobitoc 6000 lei convis ca a ,,cistigat” la o tombola (ce mai ,,tombola” unde cistigi miraculos 3000 de lei dar nu primesti banii).
    Vreau sa spun, produsele de sanatate, cum se stie sint o industrie a pacalelii de miliarde de miliarde.

  3. Şi chiar credeţi că un om cât de cât conştient de sine şi de lumea în care trăieşte poate fi sănătos (cine o şti ce înseamnă… sănătos!) într-o lume bolnavă? Poate dacă e un… un nesimţit. Poate, un bun creştin să-şi mănânce bucata de pâine când semenul de alături flămânzeşte? Poate un ateu să fie mulţumit de el când presiunea religioasă a comunităţii îl marginalizează ca pe un… nevaccinat?
    Poate un om cât de cât conştient de jaful la care e expusă ţara asta (cât o mai fi ceva de furat…) să rămână sănătos la cap… numai pentru că respectă dieta mediteraneană? Cel interesat să-şi vândă marfa (chiar dacă marfa e doar o idee…) nu va ţine cont că fiecare om e altcineva decât alt om. Dar te va pisa să-ţi facă binele cu sila de-ţi vine greaţa. Dar şi acesta e un mod de viaţă: să nu-ţi pese de recomandările altora.
    Ş-apoi, starea de bine a mea e un „negoţ” deloc cinstit cu lumea asta nedreaptă din care îmi smulg picul de linişte să mă retrag, cu ochii închişi, în insula de sub frunte. Fac eforturi uriaşe să nu conştientizez (relativ doar) nenorocirile care cad şi încă vor cădea în avalanşă asupra noastră, să nu-mi pese de amărâtul de rând care plăteşte întotdeauna oalele sparte de către elita privilegiată.
    O, nu aştept răspuns! De regulă OMUL DE RÂND nu primeşte răspuns…

    • Relatia omului cu natura este esents unei vieti sanatoase. Mediul urban hiperbetonat, suprapopulat si inghesuit in blocuri, poluat, aglomerat, alimentatia hiperchimizata, starile de nervozitate, de nesimtire, de frustrarile de orice fel sunt factori destructivi. Se pare ca avem o inclinatie in a ne autodistruge singuri.

  4. O abordare usor ironica sau poate doar o simpla nonconcentrare ? Reclamele au si ele scopul lor ,bine stiut de noi toti .Reclamele de orisicare fel sunt doar modalitati economice ce contin nevoia de a vinde o anume marfa si de a putea face cunoscuta denumirea si eventualele beneficii .Poate stiti poate nu stiti , dar fiecare marfa are , pe eticheta scrisa ,nu numai compozitia ci si data la care este produsa si termenul in care marfa expira . Acum, stiind toate astea este la mintea cocosului ca decizia de a cumpara o marfa este doar a cumparatorului si este una ce trebuieste luata in cunostiinta de cauza .Adica hai sa nu punem calul in urma carutei . Toate deciziile existente si luate in viata unui om sunt personale .Adica pe romaneste „nu te obliga nimeni sa pui botul ”.Textul Imi pare o interpretare total gresita .Nu va minte nimeni voi va mintiti singuri .

  5. Dacă ai bani și ești bazat poți să faci și aroganțe ca Becali. Îți angajezi om să alerge și să mănînce numai broccoli fiert cu chia în locul tău și tu îți vezi de treburile tale.

  6. Pe mine m-a uimit inocenta cu care, dupa navalirea barbara a pandemiei asupra europenilor s-a dat dezlegare la automedicatie cu hapuri precum Paracetamol, Advil si alte anti-inflamatoare recunoscute a avea contraindicatii ale caror nume nici nu trebuie sa le pronuntam.
    Aceasta larga gama de produse ( detest stereotipurile verbale) a sufocat spatiile publicitate la un loc cu pastele de dinti, ceiaurile detoxifiantohipervitaminizante, si gelurile tamaduitoare de tendinite, artroze si carcei.
    Interesant este faptul ca sarbatoarea carnavalesca a produselor farmaceutice consumabile fara restrictie, au regizat-o Pfizer si GSK aproape simultan cu cea a lansarii vaccinurilor minune ARN ( araignée pronunta pustii obraznici).
    https://www.lesechos.fr/industrie-services/pharmacie-sante/automedication-gsk-et-pfizer-fusionnent-leurs-activites-240167
    Si sa nu aducem in discutie profiturile producatorilor de suplimente alimentare fara de care nici nu mai concepem a ne vindeca de bolile cardiovasculare.
    Ar trebui sa ne intrebam de ce ramanam totusi fruntasi europeni la aceste patologii, consumand cantitati enorme de coenzima Q10, Tarosin si mai ales Gheara Diavolului?

  7. Esti ceea ce „bagi in gura” ,ca altfel tot poti faci sport,daca nu controlezi la intrare in propriul corp ceea ce suporta si face bine corpului.

  8. Incercati sa generalizati totul ca si cum nimic nu ar conta.
    Din punctul meu de vedere autorul este prea generalist si expeditiv, referitor la acest articol.
    Sunt de acord ca majoritatea studiilor publicate pe anumite site-uri cu titluri clickbait sunt de proasta calitatate sau scoase din context ca sa fie un articol pompos.
    Referitor la titlu, oamenii au evoluat trecand prin perioade de foamete si belsug. Trebuie deci sa mai luam o pauza din mancat si esti sanatos tun (1-7 zile post). Pentru asta nu-ti trebuie bani.
    Referitor la studiile bazate pe corelari si coincidente , asta trebuie doar sa ne deschida gandirea critica. Cauta pe net sau in alta parte adevaratele studii, ca ele exista.
    Si da , un pahar de apa dimineata si nu numai este bun, ceaiul verde la fel , si ciocolata fara zahar este grozava.
    Totul fara carbohidrati rafinati asta trebuie să faci zilnic pentru o viață sănătoasă!
    Sanatate.

    • [Alin M] sigur, toate acelea sunt bune, câtă vreme nu ne facem chip cioplit din ele. Și într-adevăr subliniați foarte corect nevoia de a evita pe cât posibil alimentele rafinate. Că e zahăr, ulei sau altceva – ele prin cantitatea mare de energie pe care o conțin pe volum foarte mic… nu sunt ceva cu care organismul nostru e făcut să lucreze, așa că îl dau peste cap.

  9. sportul chiar e o necesitate mult prea ignorata de adulti, autoritati si patronate; nu stiu sigur daca lungeste viata, da’ un postulat inspirat din cultura latina pretinde ca ar lungi sanatatea mintii;
    la noi de regula lungeste numarul de dulai care iti iau urma cand nu ai alternativa decat sa te aventurezi la un jogging intr-o duminica;

  10. Da, si nu chiar. Uneori forma precede fondul, asa cum ritualul precede cunoasterea, sau cum rezolvarea mecanica a unor exercitii la matematica precede intelegerea ulterioara adanca a conceptelor. In religie, spalarea ritualica, postul etc au inceput ca ritual, cand inca nu se stia despre germeni sau beneficiile autofagiei, si abia dupa aceea s-au descoperit stiintific beneficiile.

    Adoptia prin mimetism a unor „simptome” sanatoase te poate face mai sanatos, chiar daca nu stim exact mecanismul, ba poate nici macar nu-l banuim. Invatarea prin mimetism e tot o forma de invatare, mai bune decat nimic.

  11. Ce pot spune empiric este că am lucrat într-un mediu cu specialiști (mai corect ar fi experți, dar termenul este confiscat legal) din care mulți trecuți de 70 de ani și aproape toți de 50 de ani.

    Cei care aveau un program regulat și o disciplină a muncii AUTOIMPUSE au rămas performanți pînă pe după 90 de ani. Cei care fugeau după clienți sau erau alergați birocratic de vreun mare politician clacau cu cel puțin 15 ani mai repede – mureau sau erau literalmente luați la balamuc.

    Un lucru care nu se mai face sistematic în școli de circa 50 de ani este igiena și ergonomia muncii/învățării. Este nevoie de o anumită stabilitate a activităților, de respectarea unor ritmuri naturale, de capacitatea de a-ți prioritiza singur activitatea. Există excepții necesare, care trebuie tratate ca atare, dar în principiu heirupurile și improvizațiile afectează atît sănătatea celor care recurg la ele cît și rezultatul muncii lor.

  12. Tot am zis c-o intreb pe d’soara A. Raicu care-i formula Coenzimei Q10.
    Si be) – din ce-ar trai radiourile si teveurile daca ar fi interzise reclamele la ulei de sarpe?

  13. Cind un anumit produs inregistreaza o vinzare scazuta, apar in publicatiile de orice fel (ca reclame ,,pozitive”) caracteristicile minune ale acestuia si indicatia de a fi frecvent consumat!Daca ciocolata, paharul de apa pe stomacul gol ori alergarea la ora 6 sint cele mai uzuale indicatii deja nu este vorba de comert ci apartin ,,liber – sfatuitorilor”!Fiindca ciocolata neagra este intradevar buna si accesibila pentru toti, dar apa sau alergarea nu prea intereseaza cei saraci material…

  14. Subțirel, după părerea mea. Generalizarea nu ajută deloc. Unele recomandări pentru sănătate sunt benefice (dovedit de studii), nu mănâncă timp și nici nu costă mulți bani (nu mai mult decât doua cafele și un pachet de țigări, zilnic). Asta dacă nu vorbim de postul intermitent, care înseamnă chiar economie. :)

    Și autorul omite recomandarea momentului, făcută de specialiști, pentru sănătate: ”Vaccinați-vă!” :)

  15. ..da, mai bine tânăr, sănătos și cu bani, decât invers.. :))

    Încă din antichitate se caută „manualul de utilizare” pentru o viață lungă și fericită.
    Cărțile de căpătâi ale marilor religii includ „indicații prețioase”, unele chiar incluse în suita de reguli dogmatice. Transmise din vechime, au devenit fie subiect de dispută, fie doar de schimb de experiență între evlavioși.

    Altfel, omul ajunge cu timpul la un set de tabieturi care, satisfăcute cu regularitate, stimulează secreția de dopamină în zona de recompense, aducând cu sine senzația de mulțumire, dacă nu chiar de fericire. Desigur exagerările dăunează.. E mecanismul prin care se creează dependența de cafea, băuturi sau droguri serioase..

    Viața e astfel presărată cu scurte clipe de fericire, necesare pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Căci o fericire continuă cred că nu e compatibilă cu sănătatea mentală.. Eventualele excepțiile confirmă regula..

  16. Ce bine ar fi daca copiii ar invata la scoala, in locul unei materii sterile de ,,anatomie&fizio” elemente adevarate, stiintifice de igiena astfel ca sa nu cada in curse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Silaghi-Dumitrescu
Radu Silaghi-Dumitrescu
Profesor Universitar Universitatea Babeș-Bolyai , Cluj-Napoca (România) Predare chimie bioanorganică, materiale și procese bioanorganice / chimie bioanorganică avansată, biochimie avansată, biochimie aplicată, chimie computațională, enzimologie clinică și imunologie, cercetare Director al Centrului pentru Strategie Universitară al UBB, din 2020

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro