miercuri, mai 29, 2024

Ce sau pe cine vrea să termine, de fapt, d-na Gabriela Firea?

Cât de ruptă de realitate sau cât de disprețuitoare la adresa inteligenței, a spiritului critic și de observație ale bucureștenilor este primărița Capitalei, d-na Gabriela Firea?
La urma urmei, nici nu trebuie să fii bucureștean, ci doar să înfrunți cu oarecare periodicitate calvarul vieții cu care au de-a face zilnic cetățenii Capitalei ca să îți dai seama că în cei trei ani de mandat fosta angajată a famigliei Voiculescu nu a făcut nimic notabil.
Cobori în Gara de Nord din trenurile hârbuite, vechi de 50-60 de ani, și spre a ajunge mai repede la destinație nu recurgi la autobuzele turcite cumpărate printr-un contract mai mult decât discutabil de Primăria Capitalei. Încerci să prinzi un taxi, însă la „poarta de intrare în Capitală‘’ e cuib organizat al piraților ori al taximetriștilor numai de formă licențiați. Care nu acceptă să facă orice cursă. Depinde de distanță. Nu știe doamna Firea asta sau e vorba doar despre prima dovadă că nu respectiva insă a fost în stare ori nu a vrut să pună ordine nici măcar în taximetria din Capitală? Dacă ai avut totuși noroc și ai dat de un taximetrist mai de Doamne-ajută, care e și spălat, și fără lanțuri de aur la gât și care nici nu te asasinează cu manele (cel mai adesea, vrei nu vrei, ai Muzică pe adresa dumneavoastră) parcurgi străzile Capitalei ca și cum te-ai fi înscris într-un cortegiu de înmormântare. Mașina de abia face față gropilor, te balansează brutal, îți dă fiori. Ajungi la hotel sau la prietenii ce s-au oferit să te găzduiască și doar dacă ai noroc, ai parte de apă caldă și de căldură. Pornești apoi cu gândul de a ajunge acolo unde ai treabă. Îți zici că e mai bine, mai prudent să o iei pe jos de data asta. Numai că trotuarele fie sunt ciuruite, fie au devenit fieful mașinilor parcate după bunul plac al proprietarilor. Duci o adevărată luptă pentru spațiul vital. Și lucrurile continuă astfel toată ziua, iar tu, nebucureștean, îi faci urări numai de bine insei care tocmai a anunțat că mai aspiră la un mandat fiindcă dorește să termine ceea ce a început. Probabil că se gândește la desăvârșirea exterminării bucureștenilor și la trimiterea la psihiatrie a celor care fac greșeală să vină și numai pentru o zi în Capitala ajunsă la cheremul bătăii de joc și a lipsei de spirit gospodăresc dar și de bun simț ale Gabrielei Firea,
Care, ce să vezi?, iar se dă victimă, iar spune că cineva îi vrea răul. După ce a creat ilaritate cu povestea cu sârma găsită de chirurgi la operație (când a debitat asta, doamna Firea a depășit-o în ridicol pe Carmen Dan care ne amintim că a inventat istorioara cu priza), doamna Firea, o victimă a datoriei, ne-a anunțat pe contul său de facebook că premierul Ludovic Orban a pornit împotriva ei Jihadul. Numai că ea, chiar dacă doar rudă îndepărtată a Vrâncioaiei, nu se va lăsa nici prinsă, nici intimidată. E vitează, e curată ca lacrima, deși ceea ce apărut în presă despre felul în care prea-intelectuala ei persoană a plănuit să cumpere tramvaie turcești pare să spună cu totul altceva. Bucureștenii nu mai prea înghit gălușca, și-au cam dat seama că numai vorba, limbajul de mahala și scandalul sunt de doamna Firea.
Cu toate acestea, respectiva insă se autoamăgește cu ideea că aceștia o iubesc de mama focului. Că au ajuns chiar să se încălzească de atâta iubire purtată celei pe care înșiși colegii ei de partid o califică a fi o „manevristă”.
Pentru moment, mai multe partide au anunțat numele posibililor contracandidați ai doamnei Firea. Nicușor Dan va candida pentru USR, Vlad Voiculescu pentru PLUS, Toader Paleologu pentru PLUS, Deocamdată nici nu e sigur că doamna Firea va obține binecuvântarea PSD. Cert e că pentru postul de primar general al Capitalei (informal, a cincea funcție în Stat, după președinte, șefii celor două Camere ale Parlamentului, premier) se va da o luptă pe viață și pe moarte. Eu sper să câștige viața. Care nu are nimic în comun cu terminatoarea Gabriela Firea.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. „Cu toate acestea, respectiva insă se autoamăgește cu ideea că aceștia o iubesc de mama focului.”

  14% dintre bucureștenii cu drept de vot o iubesc, iar în condițiile actuale este suficient pentru ca d-na Fifi să-și desăvârșească opera de „exterminare” a locuitorilor Capitalei. Eufemistic, vorbind, pentru că în realitate nu dorește așa ceva, ci doar accesul discreționar la resursele publice ale Municipiului București.

  Dacă încep să-mi amintesc, iar mă enervez, așa că readuc în memorie cititorilor, poate și d-na Fifi se află printre ei, investiția imensă în pavarea centrului Bucureștiului cu dale de granit. Lucrarea a fost într-atât de prost executată, încât dalele s-au desprins, s-au spart și lucrarea care ar fi putut rezista o mie de ani a rezistat în doar câteva luni. Și nimeni nu se preocupă ca firma care a executat-o să ofere întreținere, garanție șamd.

  Rog un inspector din Primăria Generală să parcurgă drumul pe care îl face un turist în București pe jos, de la Kilometrul zero, până la Palatul Parlamentului. Îți rupi picioarele…

  Și cum Dumnezeu vrea taxă pe oxigen, când poluarea este generată în București în primul rând de șantierele veșnice și neprotejate (vezi Doamna Ghica, Răzoare, Drumul Taberei), de termocentralele care ard combustibili fosili, de traficul auto aglomerat care se face prin oraș pentru că NU există variante ocolitoare. București este singura capitală europeană care NU are o șosea de centură funcțională. Să încerce un inspector din Primăria Capitalei să parcurgă traseul complet al pretinsei șosele de centură!

  Un șantier imens și părăsit este în chiar inima Bucureștiului la Circul foamei de la Unirea. O ruină prin care bate vântul și ridică oraful a devenit Casa radio, de 30 (treizeci) de ani lăsată în paragină, după ce N Ceaușescu a urmărit de la balconul ei parada de 23 August.

  Bucureștiul este o mizerie și din pricina contractelor dubioase, prelungite deceni după decenii, cu firmle de salubritate ale [foștilor] deputați ori apropiați PSD. Deși s-au mai împuținat față de acum un deceniu, maidanezii și șobolanii mișună prin capitala României precum în statele sărace africane.

  Tot ca în statele africane, cablurile stau spânzurate pe stâlpi, de nu se mai vede cerul, deși am plătit sume incredibile d-lui Urdăreanu să le îngroape.

  Mă opresc, pentru că dacă mai scriu mă enervez…

  D-na Firea are șanse reale să recâștige Primăria Generală…

  Țuțerii cleptocrației fac eforturi, presa se străduiește să dezbine și să slăbească orice alternativă, iar consilierii de campanie ai PSD se mobilizează în sprijinul d-nei Fifi. Pe banii mei.

 2. Din pacate, pentru un turist sau calator venit din afara Capitalei, Bucurestiul nu a fost niciodata altfel. Articolul descrie perfect senzatiile daruite de Bucuresti celui venit din orase mai putin balcanice, asa ca ma tem ca problema e culturala si tine de mentalitatea locului.

  Deoarece, pana la urma, voi vi i-ati ales pe Firea si pe ceilalti primari generali sub care Capitala a fost mereu in felul acesta, nu?

  • „…pana la urma, voi vi i-ati ales pe Firea si pe ceilalti primari generali sub care Capitala a fost mereu in felul acesta, nu?”

   Corect!

   Doae că la alegerea d-nei Fifi de doar 14% din cetățenii Bucureștiului cu drept de vot PNL a făcut un „blat pe față” cu PSD. Schimbarea repetată a candidatului, urmată de desemnarea în ultimul moment a unui om total nepticeput în administrația publică, a făcut în spiritul USL să fie aleasă d-na Fifi.

   Așa cum spuneam, șansa domniei-sale de a fi realeasă este uriașă. PNL a desemnat un candidat la fel de necunoscut și mai nepriceput decât în 2016, Dreapta este suficient de divizată,cu trei reprezentanți la aceste alegeri, iar candidații-parazit de tipul T Paleologu deja s-au anunțat. Probabil dl Turcescu urmează, împreună cu A Cumpănașu și M Diaconu etc. Mass-media este într-o campanie concentrată împotriva adversarilor d-nei Fifi, prin urmare, are toate șansele să câștige un nou mandat.

   Am ales mai mereu primari care nu sunt din București, ci din Videle, Constanța, Bacău șamd., oameni care nu au iubit orașul acesta, ci au considerat funcția de Primar general doar o sursă de înavuțire și o trambulină pentru cariera lor politică. De ce? Pentru că aceștia au fost candidații propuși de partide. Cu toate acestea, d-na Fifi este primul primar PSD ales de bucureșteni.

 3. Firea (ca doamna nu se poate spune ca este – in sensul elegant al cuvantului) este tipul mahalageoaicei care nu are niciodata argumente sa sustina ce (sau nu) a facut ci sare la bataie cu declaratii nesimtite, jignitoare si ne-probate, doar sa zica ceva. Si vorbeste non-stop, fara a putea fi oprita.
  Am observat asta in TOATE situatiile in care a fost incoltita, mai demult sau mai curand.
  Mizez pe experienta si bunul simt al dreptei sa decida un singur candidat, cu program comun acceptat, cu o echipa solida si care sa faca scorul dancilei un miracol.
  Exemple pozitive exista – Oradea, Sibiu, Brasov…hai, se poate sa scapam de drama asa de primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro