În pofida atacului violent al Rusiei asupra Ucrainei, europenii din Europa Centrală și de Est se simt astăzi în siguranță. Ei au încredere în NATO ca organizație condusă de Statele Unite și, prin urmare, văzută la Moscova ca fiind puternică. În același timp, mulți politicieni, diplomați și experți din Europa de Est se întreabă ce se va întâmpla cu țările lor dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2024.
Trump nu are un profil clar de politică externă. Unii îl consideră pro-rus sau chiar controlat de Putin prin intermediul unor informații compromițătoare. „O victorie a lui Trump în 2024 ar duce, fără îndoială, la sfârșitul sprijinului american pentru Ucraina”, avertizează Alexander Vindman, locotenent-colonel în retragere al armatei americane și fost director al Consiliului de Securitate Națională al SUA, născut la Kiev.
Alții îl văd pe Trump ca pe o potențială problemă pentru Kremlin din cauza imprevizibilității sale. Astfel, ei speculează că el ar putea fi benefic pentru Europa Centrală și de Est. De exemplu, se spune că Trump ar fi declarat recent că dacă ar fi fost președintele SUA în 2022, ar fi bombardat orașul Moscova ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Mulți est-europeni sunt nemulțumiți de Biden și de indecizia sa față de Rusia. Dar, Biden și Partidul Democrat sunt pentru ei destul de previzibili. Trump și susținătorii săi, în schimb, reprezintă un risc.
Există o teamă larg răspândită în Europa de Est că respectul Rusiei pentru alianța occidentală de apărare ar putea scădea după următoarele alegeri prezidențiale din SUA. În cazul în care coerența NATO sau angajamentul Washingtonului față de această organizație se diminuează, națiunile din Europa Centrală și de Est ar putea deveni din nou un vânat pentru Rusia – așa cum au fost înainte de a intra în NATO. Gama de scenarii cu ce li se poate întâmpla a fost demonstrată în mod clar de soarta recentă a Ucrainei, Georgiei și Moldovei.
În ultimii 30 de ani, Europa de Est nu s-a liniștit cu aparent perfecta ordine mondială. Spre deosebire de Europa de Vest, aici nu există credința magică în puterea politică a rezolvărilor pașnice. Est-europenii își amintesc de opresiunea țaristă și sovietică, precum și de trădarea occidentală a valorilor europene. Percepția colectivă a securității naționale în Europa Centrală și de Est este încă modelată de amintirea, printre altele, a Pactului Molotov-Ribbentrop din 1939, a împărțirii Europei la Yalta în 1945 și a Memorandumului de la Budapesta din 1994.
Logica funcțională a NATO ca alianță de apărare se bazează pe încredere, claritate și predictibilitate. Acest lucru ar putea să nu mai fie cazul cu Trump ca președinte al SUA. Mai rău, o înfrângere la limită a lui Trump în alegerile prezidențiale ar putea declanșa neliniște sau chiar instabilitate în SUA. Washingtonul ar putea deveni atunci incapabil să ducă o politică externă hotărâtă. Acest lucru ar putea avea repercusiuni grave asupra funcționării NATO.
Est-europenii au învățat să se aștepte la ce este mai rău. Cu siguranță, comportamentul în calitate de președinte al lui Trump în materie de politică externă ar continua să fie determinat de ideile excentrice ale taberei sale politice. Trump-iștii, chiar dacă recâștigă Casa Albă, nu pot ignora pur și simplu instituțiile și tradițiile americane.
În cel mai rău caz Ucraina nu va mai primi ajutor american, iar angajamentul Statelor Unite de a fi alături de NATO ar putea fi pus sub semnul întrebării. Dacă Trump câștigă sau dacă înfrângerea sa declanșează turbulențe interne, Europa va trebui să se schimbe rapid și fundamental. Un NATO european de rezervă, adică fără participarea deplină a SUA, va trebui să se repoziționeze. În cazul în care NATO ar dispărea cu totul, UE ar trebui să se transforme dintr-o simplă comunitate economică și politică într-o alianță de securitate și apărare.
Prin acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei, Moldovei și Georgiei în 2022-23, UE și cele 27 de state membre ale sale au devenit participanți indirecți la trei conflicte teritoriale europene cu Rusia. Tot mai multe state europene au încheiat, de la începutul anului 2024, acorduri de securitate cu Ucraina. UE tocmai a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu Republica Moldova.
Implicarea acum profundă a UE în spațiul post-sovietic ar însemna că, în cazul în care SUA s-ar retrage din Europa, riscurile geopolitice pentru europeni vor crește rapid. Ar fi un moment al adevărului pentru continent și un poligon de testare a mult lăudatei idei europene. În ultimii 70 de ani, a existat întotdeauna în aer întrebarea dacă integrarea europeană și securitatea comună există doar pentru că și atâta timp cât Washingtonul își ține o mâna grijulie asupra Europei.
Dacă umbrela protectoare americană este înlăturată, s-ar putea dovedi că viziunea unei Europe unite și solidare care se susține singură este o simplă ficțiune. Statele europene ar trebui să practice între ele o formă și un grad de cooperare în materie de securitate, politică externă și de apărare cu care nu au nicio experiență până în prezent. După 70 de ani, chestiunea pretențiilor hegemonice în Europa ale Moscovei nu ar mai fi problema Washingtonului în primul rând. Ea ar depinde de măsura în care popoarele europene se văd pe ele însele ca o adevărată comunitate de națiuni – cu toate consecințele pe care aceasta le implică.
Teza dezvoltata de domnia voastra are o singura cale de tratament: UE trebuie sa-si dezvolte rapid (RAPID) o armata unica, proprie si un sistem decizional in care unanimitatea sa fie eliminata.
In rest, blablabla. (Nu ne putem implica in alegerile din SUA. In nici un mod. Poporul american este suveran si alege ce-si doreste. Nu putem impune un lider -oricare- din afara. Daca noi gandim asa, de ce il acuzam pe Putler?)
Dacă SUA părăsesc Europa există două posibilități, ambele catastrofale pentru țările din Est:
– război generalizat între țările europene revanșarde în triunghiul Franța-Germania-Rusia, sau
– pace relativă între Franța, Germania și Rusia cu sacrificarea țărilor din Est precum altădată pactul Ribbentrop-Molotov.
Ca părere, „Europa noastră” de Vest va alege a doua soluție, respectiv TRADAREA. De ce? Fiindcă are mai mare nevoie de Rusia decât de Polonia, România, Ucraina, etc.
Ce se va intampla vedem destul de clar in actiunea similara numita Schengen. Pe scurt, statele de margine vor fi folosite ca regiuni tampon. Nici in caruta dar nici pe jos. Este vorba de puterea precedentului.
Foarte rational articol, multumesc domnule Umland!
Un dus rece pt. visatorii federatiei europene – pana la acel gen de integrare Eu trebuie sa se dovedească cu adevărat ca pot deveni măcar o comunitate in priviinta securitatii si apărării. Doar ca istoria, susccint dar dens prezentata in prima parte a articolului, ne arata ca veriga e cu atat mai slaba si predispusa la mismasuri cu cat se afla mai la vest.
Nu cred ca americanii vor renunta in vreun fel la aliantele cu zona trimarium iar o alianta de aparare pe acest flanc, din scandinavia pana la egee +US e suficienta. Nu ar avea de ce sa renunte pt. ca atât angajamentul fata de us, anti-rusismul, experienta comunista precum si potentialul de achizitii militare sunt la cote ridicate in zona.
Mai apar si uk, Ca, Tr(trebuie neapărat tinuta inauntru) in schema.
In rest, Franta, cel putin sub linia macronista, pare ca a ales o directie ok. Olanda va fi alături de tarile nordice, pen iberica si italia oarecum separate si indepartate. Marea necunoscuta este ezitanta si mercantila Germanie dar se poate si fara potentialul ei militar cata vreme industria ei de armament este cointeresata in zona noastră.
Nu de mai multa europa avem nevoie ci de mai multa aparare europeana. Nu armata Ue ci un nato secundar(in cazul unei ipotetice dezangajari US). Este o mare diferenta intre cele doua pt. ca nato” s-ar compune in continuare si din tari extra-Ue, atenuind astfel tendintele hegemonice Fr-De – in care in continuare putem linistiti sa nu avem încredere vs comportamentul pe termen lung fata de Rusia!
Ca UE, inainte de a încerca sa fim altceva decât suntem trebuie sa devenim cea mai buna varianta a noastră cu datele din prezent.
Daca va castiga Trump, Ucraina va fi determinata sub amenintarea sistarii sau reducerii livrarilor de armament sa incheie un armistitiu in conditii dezavantajoase: 1) inghetarea liniei actuale a frontului (ceea ce echivaleaza practic cu pierderea definitiva a provinciilor ocupate), plus 2) neacordarea niciunui fel de garantii serioase din partea NATO/SUA/UE ca daca rusii ataca din nou, vor interveni direct in apararea a ceea ce a mai ramas din Ucraina.
Conditia 2) mi se pare mai grava decat cedarea de teritorii, pentru ca lipsa garantiilor reale va insemna in mod cert reluarea invaziei peste 2-3 ani, plus extinderea catre rep. Moldova si Georgia. Ucrainei ii va fi atunci chiar mai greu sa se apere decat acum, pentru ca daca dupa armistitiul fara garantii se efectueaza demobilizarea si se deschid „la liber” granitele catre vest, multi cetateni de varsta incorporabila, dezamagiti, vor alege emigrarea.
Mai departe, peste alti cativa ani, lucurile depind foarte mult de ipoteza in care rusii reusesc sau nu sa se coordoneze cu chinezii pentru planuirea unor atacuri simultane in Europa si Asia de Est. Daca da, Kremlinul va testa terenul incercand de data aceea in state NATO – probabil balticii.
In privinta UE, in stadiul actual (si pe termen de 5-6 ani) acesteia ii este absolut imposibil sa se apere fara sprijinul SUA impotriva unei invazii. De exemplu Germania, cea mai mare tara UE, a recunoscut ca in caz de ceva nu poate mobiliza pe termen scurt si mediu decat 100.000-150.000 profesionisti militari, ceea ce ar fi total insuficient. Marea Britanie si Franta cam acelasi numar. Tarile mai indepartate precum Italia sau Spania au spus clar ca nu vor nici in ruptul capului sa aiba de a face cu vreun razboi, preferand probabil o „solutie” de genul Yalta. Mobilizarea fortata a cetatenilor ar fi o utopie in tari ca Franta, unde de exemplu tentativa de marire a varstei de pensionare cu 1 an pana la varsta de 64 aproape ca a declansat o insurectie civila.
In concluzie, implicarea SUA este absolut vitala. Orice alta varianta ar echivala cu un dezastru pentru Europa de Est (si Centrala)
Excelent articol si perfect adevarat.
Singura tara care poate invinge Rusia e USA.
Trump for president!
Nu e de mirare că un mancurt e fanul penalului prieten cu putin.
De amintit si faptul ca in ue sunt doi cai troieni in prezent:ungaria si slovacia.Serbia nu e in ue dar e vecina cu ungaria si e prorusa.In Bulgaria e instabilitate politica iar partidele proruse sunt puternice si influente.In R.Moldova conteaza foarte mult daca Maia Sandu va fi realeasa iar la referendum fratii nostri basarabeni se vor pronunta masiv pentru aderarea la ue sau nu.Se mai poate adauga si faptul ca presedintele Croatiei nu e de acord ca tara sa sa ajute ucraina iar Republica Srpska din Bosnia Hertegovina e antioccidentala..Dintre partidele de extrema dreapta din ue ( aflate in crestere vizibila) unele sunt putiniste.Asta e realitatea din prezent si nu una care sa ne faca optimisti.In cazul in care un Trump castigator in alegeri se arata dispus sa faca o intelegere cu Putin pe seama ucrainei ,a europei de Est sau a ue si nato atunci e posibil sa vedem ca liderii unor tari din ue si nato sa creada ca isi pot salva tarile nu prin intarirea solidaritatii cu celelalte tari din ue si nato ci printr un targ ( sau intelegere separata) cu Rusia putinista..Ar fi un adevarat dezastru pentru ceea ce va mai ramane din ue si nato.Ucraina ,R.Moldova ,tarile baltice ,georgia,armenia,azerbaidjan,kazahstan,(poate chiar si Finlanda) ar putea deveni rapid victime ale unei agresiuni victorioase a Rusiei putiniste.In Europa Rasariteana si balcanica Rusia si ar crea rapid o zona de influenta care sa cuprinda ungaria,slovacia,serbia ,bulgaria ,republica srpska din Bosnia hertegovina .Romania ar fi izolata si atunci ar deveni extrem de activa coloana a 5 a putinista din Romania formata din actuali si fosti politicieni,juristi,oameni de afaceri,ziaristi,bloggeri ,istorici,ofiteri si generali in rezerva,diversi demnitari putinisti din institutiile importante ale tarii.Ei ar forta trecerea Romania de partea Rusie putiniste alaturi de tarile enumerate mai sus.A de fi un cosmar pentru tarile din ue si nato si pentru Romania.La originea acestui dezastru se afla politica interna a ultra progresistilir corecti politic din majoritatea tarilor din ue ,canada si sua ( si nu numai( mai ales dupa 2020 dar in multe tari si inainte de 2020).Aceste politici radicale si transpartinice au produs numai nemultumiri si dezastre ci o adevarata exasperare i in randul majoritati cetatenilor din ue si nato..Asta e principala cauza a ascensiunii fulminante a asa ziselor partide de extrema dreapta ( intens diabolizate de media majoritar stangista).Roadele acestor politici de extrema stanga a ultraprogresistilor corecti politici transpartinici ( vizibile si in legislatie inclusiv in Romania) s ar putea dovedi a fi extrem de amare pentru tarile din ue si nato pentru ca este politici ar putea impinge multe tari un bratele falsei extreme drepte si ale Rusiei putiniste Sunt convins ca acesta e adevarul amar pe care majoritatea politicienilor din nato si ue ( inclusiv Romania()nu vor sa l vada spre paguba lor si a tarilor pe care inca le mai conduc ( nu pentru mult timp).Cine are ochi sa vada si cine are urechi sa auda pana nu e prea tarziu
De la vorba la fapta e o cale lunga.
Daca iese Trump, pana la finalul mandatului sau, nimic nu va mai fi asa cum este azi in lumea noastra.
(din cauza evolutiei imprevizibile a razboiului din Ucraina, in primul rand)
Ar putea reprezenta victoria sa unul dintre momentele astrale ale omenirii; ori, deschinde o cale prin care ne modelam favorabil viitorul incert?
Intreg scenariul razboiului aparut in Ucraina are in vedere, ca si rezultanta finala, decuplarea Europei de Rusia iar daca Trump cistiga si decuplarea Europei de SUA lui Trump Germania si Franta fortind posibilitatea ca Europa sa devina si o imensa forta militara .Acum Germania nu mai este „babaul” .„Babaul ” s-a mutat in Rusia redevenita sovietica .J.R.Biden ne-a spus foarte clar cine este asemanat cu Hitler .Trump nu poate sa nu tina cont de cerintele marilor firme exportatoare americane de armament energie si de deciziile luate de Generalii de la Pentagon .O retragere a SUA din Europa va determina o reasezare geo strategica SUA riscind sa isi piarda toti aliatii importanti .Nici macar Trump nu poate face asta .Trump nu poate cistiga alegerile .Sondajele momentului ne arata 42 la 42 dar votantii aflati in zona gri inca nu stim cum vor reactiona .Condamarea ce urmeaza sa apara curind (Judecatorul nu are o marja de manevra extinsa datorita integralitatii deciziei juratilor ce au spus guilty de 34 de ori) ii va micsora ,cu citeva procente, cele 42 de puncte procentuale atasate lui Trump .
din cate traiesc eu asa in SUA de vreo 20 de ani, nu am vazut o economie mai proasta ca a tovarasului Biden decat pe aia a lu tov. Obama caruia Biden i-a fost vice. Prin urmare imi aduc si de perioada cand Obama a cedat zambind la presiunile Frantei si Germaniei de a continua investitiile militare in Europa de Est (pe atunci Biden era vice – repet) pe care le-a facut Bush, cel care a si adus Romania in NATO. Imi aduc aminte si de perioada in care Obama a teleportat mai mult sau mai putin accidental arme besiilor care aveau sa devina ISIS si evident imi aduc aminte si de perioada din 2020 cand Biden a oprit productia interna de petrol si a inceput sa importe petrol din…. Rusia si Venezuela de unde continua sa importe.. Doar cateva din amintiri sa nu o mentionez pe aceea cand Obama si a lui vice s-au plecat in fata fostului „presedinte” al Chinei… Stai rau cu memoria draga Lili..
Dacă tot aveți memoria așa de bună pe cât credeți, poate vă aduceți aminte de anul 2008 când președinte era încă Bush Jr. si de criza aferentă. Pentru a readuce pe plus o economie a unei țări peste 300 milioane de locuitori este necesar timp și sacrificii. Obama a reușit să o facă și i-a oferit lui Trump o catapultă gata încordată. Trump doar a trebuit să tragă. Dar a făcut-o prost, epuizând într-un singur mandat întreg potențialul oferit de Obama.
În vremea lui Trump am văzut protecționism, arme către OM, creșterea datoriei publice a SUA, revenirea inflației, creșterea șomajului, o rată a mortalității dintre cele mai mari din timpul pandemiei, dar cel mai grav, o polarizare a societății americane și o revigorare a dogmelor de neînchipuit pentru secolul XXI.
Și, nu in ultimul rând, ideea ca un președinte american are mai multă încredere în Putin decât în propria CIA, este cel puțin deranjantă. Asta reiese din declarația lui Trump de la Helsinki, umăr la umăr cu Putin.
Ca și invitația adresată lui Lavrov și a lui Kislyak, ambasadorului rus la Washington, de a-l vizita în Biroul Oval, imediat după demiterea lui “nut job” Comey.
PS. In 2020 la Casa Alba era încă Trump, nu Biden. Memoria, bat-o vina!
Nu stiu unde ati vazut in perioada lui Trump arme intoarse catre „Om”” – scrieti si ganditi exact precum N Ceausescu „imperialistii, videourile”… singurele arme intoarse catre om erau cele ale factiunilor comuniste (i.e. extrema stanga, Atifa, BLM, etc) care au votat cu Biden si Obama. In rest repetati niste ineptii care s-au dovedit false i.e „Trump crede mai mult in Putin decat in …”… „vorbe da duh”..
OM este un acronim foarte cunoscut: Orientul Mijlociu.
Charlottesville, Antifa, BLM, 6MNE, 6 ianuarie șamd nu ar fi existat la aceeași intensitate fără Trump. S-a creat în acea vreme o conduită politică de grup, paradoxal celebrată tocmai de adversarii corectitudinii politice, care legitima agresiunea față de oponenții ideologici.
Cat despre “inepții”, va aduc aminte (iar memoria, bat-o vina!) că justiția americană a condamnat definitiv persoane vinovate de “Russian collusion” iar afirmațiile lui Trump pot fi vizionate și acum pe diverse canale, de exemplu:
https://www.youtube.com/watch?v=mBtsNNXjBPw
nu cred ca va penetra in mintea dvs socialista dar daca tot va place You Tube (apropos am cunoscut pe cei care au conceput softul initial pt You Tube) va trimit asta:
https://www.youtube.com/watch?v=PkVCppsIyrA
si asta:
https://www.youtube.com/watch?v=_VBtCMTPveA
good luck!
?
O eschivare nereușită, tipică pentru cei fără argumente.
”Există o teamă larg răspândită în Europa de Est că respectul Rusiei pentru alianța occidentală de apărare ar putea scădea după următoarele alegeri prezidențiale din SUA. ”
Nu există o asemenea teamă în rândul publicului larg, cu-atât mai puțin să fie ”larg răspândită”. Există doar o mass-media extrem de coruptă, care încercă să promoveze acestă teamă și ulterior să și invoce această teamă.
Useful hint: atunci când oamenii Kremlinului (Rogozin, Medvedev) susțin că americanii îi vor abandona pe est-europeni și îi vor lăsa fără apărare, iar mass-media progresistă occidentală susține și ea același lucru, deși urlă în permananță ”Rusia, Rusia!”, oare din ce tabără face parte această mass-media, în realitate? 😀
Dorința Kremlinului, exprimată direct, de a-l mai prinde odată pe clovn la putere e de fapt tot o producție falsă a mass-mediei vestice corupte, în realitate Federația Rusă nu își dorește asa ceva. Nu? Apărarea clovnului de către Putin&Co in diferitele procese in care a fost implicat e tot ceva de fatada doar. De cand a fi pro-american a ajuns să însemne a fi trumpist?
@Octavian – Trump este literalmente un clovn, dar faptul că Statele Unite se mai pot baza doar pe un asemenea clovn ca să lupte împotriva neomarxismului e o dovadă vie e degradării societății americane.
P.S. Apreciez faptul că te-a deranjat comentariul despre presa occidentală extrem de coruptă și ai simțit nevoia să reiterezi comportamentul ”Rusia, Rusia!” despre care scriam în acel comentariu 😀
Un exemplu foarte recent: Merkel a fost port-drapelul neomarxiștilor germani, ea a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Dar s-a dovedit și că ea a acționat mereu în folosul rușilor, ceea ce eu scriam de vreo 15 ani. Te-ai dezis vreodată de ea? Te-ai dezis vreodată de Timmermans sau de Guterres? Te-ai dezis vreodată de Mark Rutte?
Lucrurile stau diferit – tocmai o societate degenerata ar putea propune si vota un clovn. Cand sperantele tale sunt puse intr-un om cu reale probleme la mansarda abia atunci e vorba de degenerare. Biden, cât o fi el de senil, nu face jocul Rusiei, isi iubeste tara si isi respecta aliații.
Bunica-ta ar fi spus aici ca „cine se scuză se acuza”. Când cineva isi face un job din a-i acuza constant pe altii că sunt pro-rusi, despre ce vorbim de fapt? Intelege că fiind în echipa cu clovnul esti si cu Orban si cu Putin, nu-i o simplă coincidență ca toti sunt la fel si au aceleași manii.
Inteleg ca esti împotriva căsătoriei între persoanele de același sex si faci o ocupație reală din asta, cu toate acestea nu ăsta e subiectul abordat acum. Dacă dorești, putem discuta si despre asta dar repet, nu despre asta era vorba. Iar ca sa-ti raspund la ultima intrebare, nu am avut vreodată vreo simpatie pentru Merkel sau pentru cei enumerați de tine, la fel cum nu am nici pentru actuala conducere a Germaniei, deși în termeni de decență sunt la ani lumina de clovn.
@Octavian – ”fiind în echipa cu clovnul esti si cu Orban si cu Putin”
Nu sunt în echipă cu clovnul, nu sunt în echipă cu Orban și nu sunt în echipă cu Putin. Te desfid să citezi cel mai mic comentariu pe care l-aș fi scris eu în favoarea lui Orban sau a lui Putin. Acuzațiile false pe care le faci spun ceva despre tine, nu despre mine. Așa funcționează activismul neomarxist, cu acuzații false și cu strigăte permanente ”Rusia, Rusia!”
Last but not least, nu îmi fac nicin job, îmi exercit dreptul la liberă exprimare. Majoritatea oamenilor înțeleg doar manipulările cele mai grosiere, iar eu le explic și pe cele mai subtile. Faptul că te deranjează comentariile mele denotă că fac o treabă destul de bună 😀
”nu ăsta e subiectul abordat acum”
Subiectul abordat acum este o nouă minciună neomarxistă, aceea că Statele Unite s-ar retrage din Europa. Pe vremea când era președinte, clovnul a alocat bani americani pentru bazele aeriene de la Câmpia Turzii și de la Kogălniceanu. Te desfid să negi asta. Te desfid să negi că Obama a desființat Flota a 2-a a Atlanticului de Nord și că Trump a fost cel care a reînființat-o.
Cineva care nu face echipa cu Trump nu rezonează pozitiv ori de câte ori ii citeste pe undeva numele. Ai prea multe comentarii laudative la adresa clovnului ca sa fie o simplă coincidență. La fel cum nici axa Trump-Putin-Orban nu prea e o coincidență. In fond, „marile spirite” mereu au avut lucruri in comun. Nu le voi cauta, cine doreste le poate gasi si singur, sunt la indemana. La fel cum poate gasi si nenumăratele acuzații aduse de tine altora in care nu faci altceva decât să strigi „Rusia! Rusia!”. Deci, cine pe cine se acuza si se scuză?
La nedumeririle cu Flota a 2-a si ce mai scrii tu periodic cand elogiezi perspicacitatea politica a clovnului ti s-a raspuns deja si de catre mine cred si de catre altii, ai primit si trimiteri daca mai tin bine minte asa ca nu voi mai repeta. Insa intelege ca unele decizii luate atunci de Trump precum si altele din timpul mandatului sau au avut la bază
umori personale nicidecum vreo cunoaștere profundă a lucrurilor. Ei bine, nu te poti baza pe asta. Cu putin sau mai mult noroc il vei avea din nou la cârma in iarna iar aceleași umori il vor determina sa abandoneze Ucraina sau sa faca o pace tâmpita cu Rusia. Abia atunci ii vei avea pe ruși din nou la granița sau destul de aproape de ea.(vorbesc în general, ca tu din cate ai spus locuiești pe insula).
Relația clovnului si a conservatorilor americani cu revizionistul Orban e prea cunoscută pentru a o mai aduce in discutie ; o poti vedea si singur ca sare in ochi.
Nu neo-marxistii doresc retragerea Americii din Europa ci suveranistii, fie ei de peste Atlantic sau din Europa. Parteneriatul cu America nu e un drept sau vreo obligatie ci un privilegiu, spre
deosebire de „parteneriatele cu Estul”.
@Octavian. Este arhicunoscut pe aici ca Harald e un troll care are impresia ca le stie pe toate. Exact ca idolul sau, Trump, si probabil si ca idolul sau ascuns Putin (se dezice de el public). Acelasi tip de „gandire” si idei putine dar fixe. Nu a citit Nietzsche…
Ideea e ca lumea s-a schimbat si ca rahatul muscalesc, care fierbe si da in clocot din cand in cand, trebuie oprit de a se mai extinde in Europa. Muscalii trebuie impinsi inapoi sa fiarba in sos propriu; acesta e singurul mod de a te comporta cu ei. POate in viitor rusia se va rupe in alte state, Siberia de exp ar putea fi unul (sub umbrela Chinei).
@Ursadon – atunci când îți iei un nickname nou, de fiecare dată când ai nevoie să scrii că ”Harald e un troll”, demonstrezi că troll-ul ești chiar tu. O persoană decentă nu folosește mai multe nickname-uri. Anonimitatea pe internet este necesară, dar identitățile ”fluide” pe forumuri denotă o lipsă totală a stimei de sine, deci o educație eșuată.
Despre viitoarea dezmembrare a Federației Ruse am câteva zeci de comentarii, mult mai elaborate decât vulgaritățile la care apelezi tu. Dar nu puteai rata ocazia să strigi ”Rusia, Rusia!”, că instructorul tău ți-ar fi demonetizat comentariul 😀
ca stii matale cine este „literalmente”… de aia postezi anonim comentarii precum restul magarilor ca noi… te rog… ascunde-te..sub o piatra..
Excelenta analiza, reflecta 100% realitatea din teren.
Din pacate in lumea de azi exista o singura varianta in care statele est europene pot avea garantii reale de securitate, anume obtinerea armei nucleare.
Articolul e interesant. Daca ar iesi Trumpo presedinte, „suveranistii”, „anti-globalistii” si pro-rusii ar primi apa la moara. Ajutorul SUA pt Ucraina ar putea sa scada sau sa se opreasca cu totul. Fara un ajutor american masiv, Ucraina va sucomba sub loviturile furibunde ale mai puternicei Rusii.
IN orice caz Europa trebuie sa-si ia destinul in propriile maini, sa nu astepte mereu ajutor de la SUA. SUA e prinsa si pe alte teatre de razboi, in Pacific cu China, in Orientul Mijlociu cu Israel, Iran, etc. Asta va insemna ca UE sa-si faca o armata proprie, inclusa in NATO, dar cu posibilitate de a actiona si independent de SUA.
Rusia nu are nimic bun de oferit niciunei tari, si nici macar propriei populatii, nicio dezvoltare, doar mizerie, teroare, saracie, jaf, si minciuni. E un sistem mafiot care avantajeaza doar un numar f.mic de oameni, care manipuleaza si terorizeaza in permanenta. Rusii nu trebuie sa mai patrunda niciodata in Europa.
Bravo! Cea mai adevarata afirmatie din ultimii peste 100 de ani: Rusia nu are nimic bun de oferit niciunei tari, si nici macar propriei populatii, nicio dezvoltare, doar mizerie, teroare, saracie, jaf, si minciuni.
Si mai adaug si eu: crima, salbaticie, tortura si genocid.
„Ce se va întâmpla cu Europa de Est dacă Statele Unite se retrag?” „Ghinion”, ce sa fie? Vorba unui „clasic” în viata. Dar de ce nu s-ar retrage americanii? Au SUA vreo obligație sa tina-n palme Europa și s-o apere de rusi veșnic? Ar insemna ca America este „părintele” Europei, un continent lipsit de maturitate și viziune politica, un continent care reprezinta o pierdere de timp pentru America și aliații sai strategici.
O analiza geopolitica cu multe aspecte reale. Dar dupa 1990 cand fostele tari socialiste au iesit din pactul de la Varsovia si din CAER, UE in dorinta de extindere rapida nu a gandit la mai multa coeziune politica, juridica, legislativa. A dorit coeziune economica pt resurse naturale, umane si schimburi comerciale. Cu toate fondurile europene derulate din 2007 si pana azi, nu a reusit sa reduca diferentele regionale economice si gradul de saracie din Europa Centrala si de Est. Nucleul franco- german a derulat sute de afaceri cu F.Rusa si R.P.Chineza. Dar nu s-a gandit nici un moment sa isi creeze o armata proprie, o industrie militara performanta. Acum la agresiunea rusa asteapta ca NATO sa fie salvatorul. Dar se uita ca dupa debarcarea din Normandia in WW2, contextul geopolitic este altul, generatiile au alte cerinte si nevoi. Oricum acest razboi F.Rusa- Ucraina va fi de uzura si de durata. Indiferent ca la carma SUA va fi Biden ori Trump. Si unul si altul au probleme de varsta si de perceptie clara a realitatii. Cu ce sume uriase a pompat Biden, F.Rusa trebuia sa fie invinsa deja. Pana la 70 de ani ar trebui sa fie condusa orice tara.
SUA nu se va retrage din Europa, indiferent de votul din noiembrie. Trump ii sperie pe cei care nu vor sa dea 2% din GPA pentru inarmare, ce-i atat de greu de inteles? Daca Baba Merkel, cel mai prost politician din istoria Germaniei, il asculta acum vreo 6 ani pe Trump si nu radea de el, alta ar fi fost situatia,
Urmare a rezultatelor ” penibile ” obtinute de partidele atasate politicilor promovate de formatiunea Renaissance , Presedintele Macron a anuntat dizolvarea Adunarii Nationale.
Stanjenitoare si nelinistitoare situatie pentru Presedintele Biden, invitatul de onoare al Frantei.
Nu propaganda dreptei a condus la aceasta situatie ci autismul politicienilor de stanga și al celor care au afirmat public :” voi progresul cu orice preț”.
Ecologistii s-au prabusit pentru ca au facut excesiv de multe compromisuri .
Acuma ca Ursula, mare specialista in aparare, dupa ce a intarit armata germana cu crede si gradinita, si-a asigurarea un nou mandat la EU, nu-mi mai fac nici un fel de griji.
Intrebarea poate fi mai larga, in sensul ca ar putea sa lipseasca „de Est”, din titlu.
Tuturor celor care se indigneaza (autentic) de ideea „jandarmului mondial SUA”, le propun sa contemple, ca alternativa, ideea „jandarmului mondial China”, de exemplu sau a „jandarmului european rusia”.
Nivelul de educatie si cel de instruire ale alegatorilor faciliteaza accesul la putere al unor personaje precum Donald (Duck) Trump, Viktor (Napoleon) Orban sau George (Voievod) Simion. Personaje care, adesea, sunt doar marionete.
Domnu’ Umland, va stimez si va apreciez dar trebuie totusi sa va spun ca traiti intr-o confuzie:
1. Respectul FR fata de NATO nu exista. Daca FR s-ar fi temut(respectat) de NATO nu ar fi intrat in Ucraina. De altfel, NATO a si dovedit in ultimii 2 ani ceea ce este cu adevarat, adica, o alianta militara disfunctionala care are foarte mult de lucru pentru a se updata la nivelul secolului XXI.
2. Transformarea UE intr-o organizatie cu componenta militara e o greseala dar in acelasi timp e doar un vis frumos. Nu vor atinge niciodata paritatea cu FR.
3. SUA are numeroase alte probleme in afara de Trump, unele din ele sunt: recuperarea decalajului tehnologic la foarte multe categorii de armament, rezolvarea problemelor de recrutare, rezolvarea problemelor de mentenanta la unele echipamente „haut de gamme” cum ar fi F35, infrastructura industriala, constructiile navale, etc.
4. Problema majora pentru tarile est europene este perceptia din SUA conform careia principalul inamic e China. Asta va duce destul de rapid la o pierdere a interesului pentru conflictul nereusit din Ucraina, probabil la un acord de pace defavorabil acesteia si noi aranjamente de securitate in Europa. Prin urmare, se va intampla ceea ce nu poate fi evitat, respectiv coabitarea cu FR, lucru care se intampla de suficient de mult timp si legat de care multe tari din zona au experiente uneori pozitive(chiar teritoriale in cazul tarii noastre) si deseori negative(teritoriale si acestea in cazul Romaniei).
5. Desi bateti martoaga destul de vartos tin sa va spun ca UE este doar o gluma proasta dpv militar si nici nu va realiza nimic major in urmatorii 10 ani astfel incat sa ne simtim mai „siguri”. De vina sunt, bineinteles, toti cretinii care sunt la conducere, majoritatea lor fiind needucati, incompetenti, corupti si rauvoitori. De vina e si SUA care vinde armament aliatilor din NATO.
6. Daca tot va aduceti aminte de Yalta si de Ribentropp-Molotov poate mentionati, in contextul securitatii, arbitrajele de la Viena din 1938 si 1940. Din cate stiu eu, acestea parca nu au implicat Rusia ci vreo doua tari astazi membre ale UE.
Toate cele bune!
Daca SUA se retrage din Europa atunci cetatenii Europeni au doua posibilitati de ales: federalizare sau fragmentare. Nu va mai exista calea usoara si confortabila a dezvoltarii economice bazata pe protectie militara Americana.
sau, a treia cale, puneti mana la munca, taiati din salarii la bugetari, privatizati sistemul de educatie si sanatate, fortati politicienii sa obtina bani din donatii inloc de bani de la bugetul public, taiati taxele pt lenesi si sa vedeti ce bine o va duce Europa…. cateva solutiii, mai sunt si altele.
Pai o sa se intimple ca tarile din Vestul Europei o sa aiba brusc gaz si petrol ieftin, iar noi astia din Est o sa reinvatam limba rusa.
Politrucii nostrii isi vor negocia sinecurile si privilegiile cu noii stapini.
Iar in magazine o sa avem mai multa marfa din China.
votati PSD de 30 ani, ce altceva asteptati!?
Daca USA abandonează Europa de Est, atunci aceasta va ajunge pe mana rușilor, e doar o chestiune de timp. Politicienii romani sunt mult prea slabi ca se se opună Rusiei, iar mulți dintre ei nici nu își doresc asta.
In rest nu putem decât sa ne rugam (suna aiurea dar nu am cum sa sa scriu ca ne vom negocia vreo poziție, pentru ca nu are cine) ca USA sa nu se retragă din Europa de Est. Evident am putea sa încercăm sa facem o alianță militară pe flancul estic, cu Polonia, Grecia, Bulgaria, Cehia, complicat pentru ca suntem înconjurați de mult prea multe tari pro ruse. Referitor la Trump, tot așa nu ne rămâne decât sa speram ca interesul financiar al producătorilor de armament sa îl determine sa rămână in zona si sa sprijine Ucraina in continuare.
Iedul care suge la doi capra. Ungaria:
https://www.reuters.com/world/europe/hungarian-president-skip-natos-eastern-flank-summit-latvia-2024-06-10/
Mai e si curva de Austria
Revin la curioasa coincidenta care a făcut ca președintele Biden sa fie la Paris în ziua alegerilor Eu..Francezii au încremenit la anunțul presedintelui Macron privind dizolvarea Parlamentului.. Au dreptate analistii care afirma ca invitatul și consilierii sai nu au fost doar informati despre istorica decizie ci și consultati asupra oportunității impunerii unei asemenea hotărâri.
În umbra acestei decizii sta și faptul ca membrii Adunarii Nationale trenau adoptarea a trei proiecte de lege foarte importante pentru presedinte ,printre acestea fiind și legea euthanasierii .
Nu e singular in acest gen de gest suicidar politic (pt. Ai lui si centru). Va aduceti aminte de Cameron si Renzi? Nici eu😉
Adica vreti sa spuneti ce s-ar intampla daca UK ne vinde din nou rusilor?
cand exact a vandut UK Romania rusilor? Delirezi,,
Oarecum „hors sujet „, s-a uitat cineva la meciul de deschiderea al Campionatului European de fotbal?
Germania-Scotia la minutul 80 scorul era 4-0 pentru Germania. Pana la acest moment îmi era mila de scotieni , adică de poporul scoțian nu de ticălosul de antrenor care intr-un final a înțeles ca trebuie sa schimbe portarul și asta în mod sigur, gandindu-se ca îl lasă nevasta .Ce mai putea face echipa după aceasta mișcare strategica? Putea sa îl îngroape la figurat pe antrenor, fapt observat de toți microbiștii UE, adica sa mai primească un gol!
Ce s-a observat în tribune. Tot în primele 80 de minute spectatorii au respectat regula impusa de organizatori de a nu se afisa steaguri nationale..La 4-1 au apărut totuși cateva steaguri germane și 1 steag scoțian.. Nu cred ca se vor da amenzi dar „infractorii” au fost în mod cert reperati, incodați, înscriși intr-un anume fișier .
Coralele s-au organizat insa bine, intonandu-se bărbătește câte 1 bucata piesă patriotică ,zic nemtii de la fata
locului.
Nu se cunoaște numărul organelor de ordine infiltrate printre spectatori și nici al camerelor de supraveghere.
Merita sa privim cu atenție acest campionat organizat intr-un moment cum nu se poate mai dificil pentru Europa.
Și urmează Franta-Austria, Romania-Ungaria, Conferinta de Pace, Olimpada, Albania nu știu cu cine joaca dar stiind cine o sponsorizeaza nici nu contează
dacă pierde..Bizara coincidenta organizării a doua mari evenimente sportive la vreme de război oarecum mondial..
Mulți au sentimentul ca ” alegerile” din toamna, din motive obiective nu vor mai avea loc și au ajuns sa suporte greu puloverul de protocol al lui Volodimir
,foarte posibil croșetat după modelul puloverul lui Petrica.
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/romania-a-operationalizat-al-doilea-sistem-patriot-cum-functioneaza-rachetele-pe-care-armata-romana-le-ar-putea-trimite-in-ucraina-2827915?__grsc=cookieIsUndef1&__grts=57280210&__grua=23892fddb86c23e9ecf6924b160cd78b&__grrn=1
Ce se intampla daca, prin absurd, in urma tratativelor de pace care incep maine, se cade la pace? Ce facem cu sistemul cumparat de la pricipalul partener al guvernului Ciuca Ciolacu?
Nu i-se pare curios nimanui ca a fi patriot este rau privit politic in UE dar nu si a cumpara sisteme militare numite ” patriot”?
Curios este chiar si substantivul feminin „patrie” care etimologic provine din latinescul masculin „pater ” . Iaca-ta cum ajungem la concluzia ca geneza patriotului roman este mult mai subtila decat s-ar crede.
Il tinem indreptat tot spre est. Nu de alta dar e fapt dovedit de-a lungul istoriei umane ca de pe acolo au navalit cam toate, ciuma bubonica inclusive! Si cum istoria nu sta locului…
Alfel interesanta remarca dvs.: ciudat cum o societate moderna axata in permanenta pe definirea de noi si noi minoritati care de care mai oprimate in sinea lor si care, mai apoi, nu-i asa, trebuie reunite sub umbrela incluziva a progresului si a unitatii in diversitate, nu reuseste sa facă diferenta intre patriotism si nationalism!
Zaharia asta chiar le spune pe nume.
https://www.cnn.com/videos/politics/2024/04/21/fareeds-take-gps-2024-election-abortion-immigration-digvid.cnn
https://www.cnn.com/videos/world/2024/06/16/fareeds-take-europe-america-pace-gps-digvid.cnn