joi, iunie 8, 2023

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie! Varianta 2013

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie? In 2013 iti doresc sa fii mai buna, pe forma, si pe fond. Iti doresc, printr-un un set de 12 „mai”-uri, cate unul pentru fiecare luna (cand „mai mult” cand „mai putin”, ca-asa e in viata), sa ai:
  • 1. mai mult entuziasm – ti-ar prinde bine, esti atat de frumoasa cand zambesti, catre romanii tai. In plus ti-ar da energie pentru fapte, si ti-ar aduce mai usor succesul.
  • 2. mai putine vorbe si mai multe fapte – esti simpatica, Romania, vesela, stii sa tii o conversatie, sa ne tii in priza. E bine insa sa treci periodic si la fapte, nu sa astepti destinul sa se indeplineasca de la sine. Nu intotdeauna ramane „cum ne e scris”.
  • 3. mai multa incredere, speranta, credinta in mai bine – daca tot vorbim de fapte, e necesar sa ai incredere in tine, ca sa le duci la indeplinire. Vei reusi, si nu doar pentru ca esti ghidata de „Doamne ajuta!”, ci si pentru ca speranta, dublata de vointa, iti poate da aripi.
  • 4. mai putina energie consumata aiurea – energia iti e limitata Romania, indiferent cate resurse minerale iti mai gasim in adancuri. Nu ti-o consuma aiurea, ci cu cine trebuie si pentru ce trebuie. Ai nevoie de prioritati, restul e balast. Sau cancan.
  • 5. mai mult accent pe succes si nu doar pe esec – esti prea tacuta atunci cand reusesti Romania, la vreo olimpiada sau aiurea, si prea cuprinsa de „soc si groaza” la minimul esec. Nu ti-ar strica mai multa mandrie de succes -si deci de tine- si o ridicare mai rapida oricand intalnesti un obstacol cu parfum de esec.
  • 6. mai putina isterie si cuvinte aruncate in vant – ce frumoasa e proportia cuvintelor, Romania, si ce frumos e deseori si calmul. Si pasiunea e frumoasa, dar fara cuvinte prea dure, care sa o indeparteze, mai devreme sau mai tarziu. Cuvintele nelalocul lor iti influenteaza negativ faptele si iti mai si jignesc prietenii straini, atatia cati au mai ramas.
  • 7. mai multa rabdare de a asculta un argument – ce bine e sa fii ascultata, Romania, atunci cand ai curajul sa vorbesti. Ce frumos ar fi sa si asculti, pana la capat, si alte opinii decat ale tale. Nu spune nimeni ca trebuie sa fii de acord cu ele, dar macar le-ai putea asculta. Ca sa fii la randu-ti, mereu ascultata.
  • 8. mai putina lupta de dragul luptei – radem, glumim, dar mai luam si o pauza de la lupta, Romania. Nu lupti des, dar si cand o faci, te dezlantui, nu gluma. Pacea o fi ea plictisitoare, dar e buna la construit proiecte. Nervii sunt cool pe moment, dar te apuca apoi durerea de cap si uiti si de ce ai pornit la lupta. Si pentru ce.
  • 9. mai mult curaj de a-ti asuma riscuri – e asa de placut, desi riscant, Romania, sa vezi ca poti face lumea mai buna. Ii poti invata si pe romani ca riscul duce mai degraba la castig, daca stii sa ti-l asumi. Mai bine sa regreti actiunea decat lipsa ei. Ce frumos ar fi daca…am putea scapa de frustrari, nu?
  • 10. mai putine generalizari – ce cool e lumea, nu, Romania? Ei bine, nu chiar toata. Asa ca nu isi are rostul nici generalizarea, fie ea pozitiva sau negativa: ai nostri sunt buni vs ai lor sunt rai, administratia e rea vs sectorul privat e minunat. Ai oameni buni peste tot, cum ai si oameni mai putin buni. Incearca sa ii ajuti pe cei mai putini buni sa devina mai buni; educa-i, invata-i sa pescuiasca, nu le da doar niste peste dunareano-dambovitean.
  • 11. mai mult respect – pentru tine, pentru romani, pentru institutii – da, da, da. Si acum: nu, nu, nu – nu strica, nu face rau, nu costa nimic. Dimpotriva, usureaza orice reforma, caci te fereste de nervozitatea lui „da-te-ncolo”, care te poate intoarce iar din drum. Nici consensul nu mai e ce a fost; si nici nu va fi vreodata, fara un minim respect intre interlocutori.
  • 12. mai putina cenusa in cap de dragul altora – esti frumoasa, Romania, pentru ca asa esti tu. Nu pentru ca iti spun altii. Ramai frumoasa si daca altii iti spun ca esti urata. Important e sa stii adevarul, si nu sa te lasi purtata doar de opiniile altora despre tine.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Deocamdata nu sunt comentarii, cum scrie acum, dupa titlu.
    Sa retinem atunci ca pentru luna ianuarie ar prinde bine mai mult entuziasm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Magdin
Radu Magdin este consultant de comunicare si afaceri publice, fiind interesat de IT, energie si marile tendinte din Uniunea Europeana. A lucrat la Bruxelles, la Parlamentul European - ca ofiter de presa, pentru reteaua EurActiv - ca manager de comunicare, respectiv pentru Google - ca manager de politici europene. Anterior a activat, in Romania, in presa si diplomatie.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro