duminică, februarie 5, 2023

Cea mai dureroasa infrangere a lui Traian Basescu

Marți 19 august 2014 va avea loc ședința Colegiului Național al partidului ”Mișcarea Populară”. Două puncte vor fi sigur pe ordinea de zi: 1. Revocarea dlui. Cristian Diaconescu din calitatea de prezidențiabil al PMP; 2. Alegerea dnei. Elena Udrea ca prezidențiabil al PMP. Anunțul a fost făcut de dna. Ruxandra Dragomir, președinta Organizației de femei, purtătoarea de cuvânt și persoana cea mai apropiată în partid a dnei. Udrea. Care vor fi rezultatele voturilor la cele două propuneri ce urmează a fi înaintate Colegiului nu mai presupune niciun suspans: au fost devoalate de dna. Dragomir, care a pronunțat un verdict implacabil la adresa lui Cristian Diaconescu: ”Oamenii nu îl văd foarte popular – probabil ca seriozitatea și faptul că a făcut parte din alte partide politice. Oamenii vor ceva nou, ceva care să se identifice cu viziunea lui Traian Băsescu și care nu l-a trădat pe Traian Băsescu„; aceeași voce autorizată a apreciat că: ”Elena Udrea ar fi mai potrivită pentru a fi candidatul PMP, pentru că se bucură de o mai mare notorietate, iar România e pregătită să voteze o femeie„.

Să încercăm să pătrundem în logica care a condus-o pe dna. Udrea la decizia pe care a luat-o. Aprecierea strivitoare a dlui. Diaconescu vine la doar 2 luni de la data Congresului (iunie, 2014!) în care a fost aleasă conducerea partidului și în finalul căruia președinta partidului, dna. Elena Udrea, a anunțat numele celui care va candida la prezidențialele din noiembrie: Cristian Diaconescu. Sala a primit cu aplauzele cuvenite decizia luată undeva ”sus”, dna. Udrea dând asigurările așteptate că președintele Băsescu cunoaște și susține nominalizarea făcută. Nimic din acuzele grave care i se aduc astăzi dlui. Diaconescu nu lipsea din cv-ul acestuia și nu era cunoscut de o lume întreagă. Ca să vorbești astăzi de cel care ”nu s-a identificat cu viziunea lui Traian Băsescu” și de ”trădarea lui Traian Băsescu” când vorbești de fostul șef al Cancelariei prezidențiale, omul pe care președintele Băsescu l-a apreciat la superlativ și pe lista căruia a semnat ca primul susținător este o acuză de o gravitate maximă care nu numai că îl pune pe dl. Diaconescu într-o postură extrem de ingrată, dar reclamă imediate clarificări din partea președintelui țării. De data asta nu mai ascultăm șuvoiul de aberații pe care le auzim de ani de zile din gura unor notorii anti-băsiști – suntem acum în fața unei acuzații rostită răspicat în numele dnei. Elena Udrea, cea care de 10 ani a fost percepută ca fiind cea mai apropiată colaboratoare a președintelui Băsescu și, de regulă, purtătoarea lui de cuvânt pe toate subiectele menite să declanșeze mari scandaluri.

O a doua chestiune a cărei logică mi se pare de nepătruns ține de credința dnei. Elena Udrea că românii o iubesc și sunt gata să o aleagă președintele României. Toate sondajele de opinii, indiferent de cine le-a făcut, dau cifre care, în mod normal, ar fi trebuit să o facă pe dna. Udrea să se întrebe dacă prezența ei în viața politică mai are vreun sens. Dacă se poate imagina o zi, într-un viitor pe care să-l mai prindă, în care oamenii să basculeze de la opinia pe care o au astăzi despre ea exact la polul opus. După ultimul sondaj Omnibus, la capitolul încredere, dna. Elena Udrea are următorul scor: Mare, foarte mare: – 9%; Proastă, foarte proastă: – 86 %; Nu știu, nu cunosc: – 5%! E posibil ca un om cu o minimă responsabilitate și cu un elementar respect față de propria-i persoană să riște afirmații ca acelea făcute în numele dnei. Udrea fără să se gândească la ridicolul de care se acoperă și la hohotele de râs pe care le provoacă? Nu, nu e posibil! Dar asta, repet și subliniez, în situația în care vorbim despre cineva pentru care noțiunile respect de sine și responsabilitate au un sens. Nu e cazul dnei. Elena Udrea. Ce a dovedit, în schimb, constant de-a lungul timpului este capacitatea de-a urmări cu ferocitate scopurile, întotdeauna personale! pe care și le propune, foamea insațiabilă de mărire, de parvenire…

Se pot scrie tomuri despre personajul Elena Udrea. Mai interesant și, cu siguranță, mai grav este efectul Elena Udrea. Prin răul pe care l-a produs. Prin răul pe care este oricând gata să-l producă. Într-un interviu dat cu ceva vreme în urmă, președintele Traian Băsescu răspundea unei întrebări mai abrupte: ”Elena Udrea nu mi-a influențat niciodată viața sau deciziile”. Nu era răspunsul corect. Multe din deciziile politice ale președintelui Băsescu au fost luate sub influența dnei. Elena Udrea. Celebrul: ”Adio, PDL!” nu era decât reacția impusă președintelui de cea care nu s-a putut împăca pentru nimic în lume cu rezultatul votului într-un Congres care trebuia să-i pună PDL pe tavă. Cazul e de notorietate și exemplele pot continua. În toată această relație, Traian Băsescu a crezut în permanență că are alături omul, coechipierul care nu-l va trăda niciodată. Într-o lume politică, în general, și în lumea politică românească în special, unde trădarea este prima lecție care ți se dă, sentimentul că ai lângă tine un om al tău te poate conduce la concesii, la compromisuri de nefăcut, pe care cei slabi le fac. Traian Băsescu a făcut asemenea compromisuri. Cu convingerea că plătește prețul pentru un lucru extrem de scump: fidelitatea. Nu e o scuză. E o eroare pe care trebuie să și-o asume.

Batjocura cu care a fost tratat Cristian Diaconescu, candidatul președintelui și al partidului acestuia, cum a crezut până acum Traian Băsescu, și intrarea Elenei Udrea în cursa prezidențială pot fi cuprinse în două cuvinte: ”Adio, Traian!”. Este cea mai dureroasă înfrângere pe care o suferă Traian Băsescu.

Lunile următoare vor dovedi, azi încă incredibil, că viitorul politic i se pare dnei. Elena Udrea mult mai seducător alături de Victor Ponta și pare să îi promite satisfacții pe care un președinte aflat la finalul carierei politice nu are cum să i le mai ofere.

Distribuie acest articol

89 COMENTARII

 1. Domnule Alexandru, un confrate de-al dvs, dramaturg adica, Aurel Baranga, a avut o vorba de duh perfecta si pentru acest text: „Ranchiuna este memoria prostului”.

  • Ma bucur ca va numarati printre cei extrem de putini care isi mai amintesc astazi de numele lui Aurel Baranga. I-am vazut piesele la vreme lor si, cu siguranta, erau scrise de un profesionist de mana intai.
   Nu leg prea usor ”replica dvs. de comentariul meu. Pentru ca nu despre ”ranchiunea” cui vorbiti, ca sa ajungem in continuare la ”prost”. Daca in subtilul joc de cuvinte pe care mi-l propuneti ma aveti in vedere, va asigur ca nici acum si nici alta data nu am avut urma de ranchiuna nici fata de Elena Udrea si, cu atat mai putin, nici fata de Traian Basescu. In rest, totul e minunat.

   • 1. Președintele nu dorea PDL-ul pe tava, ci dorea ca PDL-ul sa nu ajungă pe tava grupului infracțional organizat usl, asa cum din pacate a ajuns.
    2. Cistigarea alegerilor de către un reprezentant al mafiei, al grupului infracțional organizat usl reprezintă un eșec al tarii, al democrației. Președintele a încercat si încearcă să salveze tara din ghearele mafiei.

 2. oare de ce a trebuit sa treaca tata de mult timp sa poti sa spui aceste adevaruri????
  cand erati amandoi colegi in PDL nu aveai curajul sa spui asta…
  pacat…poate salvati ceva atunci…acum totul e tardiv…

  • Traian Basescu si PMP fac in aceste zile primii pasi pentru sustinerea MONICAI MACOVEI. Nu este obligatoriu ca Elena Udrea sa fi aflat inca despre aceasta miscare (afirm asta vazand ca mai nou primeste mesaje de la sef prin EBA). Cand va intelege – doamna Udrea va face pasul inapoi, isi va asuma forma de penitenta pe care i-o rezerva dl Traian Basescu si impreuna vor incerca sa se situeze in tabara castigatoare a Monicaii Macovei care este si a departamentului aferent (de stat). Daca MM nu castiga – PMP ul Basescu si Udrea vor avea munitie berechet – contra Monicai ca n-a castigat, contra Fuzionatilor ca au scindat Dreapta. Deci win-win ….al treilea win fiind legat de votul sigur pe care fundamenatlistii basisti il voi da la un caz ceva si lui Johannis intr-un ipotetic tur 2 (ca doar n-o sa voteze cu Ponta). ******** La absolvirea scolii de 10 ani fiecare am reusit sa deprindem cate ceva din tehnicile Profesorului Basescu . Dl Radu F NU ! Dansul se pare ca a fost mai atent la suplinitori din categoria Sorin Rosca Stanescu – ideea ca Udrea se va alia cu Ponta pare in orice caz iesita din prostia fudula a lui Rosca Stanescu care isi inchipui ca mai poate manipula pe cineva.

  • Stimate dle. Mihai,
   Niciodata nu am facut un comentariu public negativ, nefavorabil la adresa vreunui coleg de partid. Niciodata. Asta neinsemnand ca personal, sau in discutiile interne nu mi-am exprima public rezervele sau obiectiile fata de unul sau altul, cand a fost cazul. Cum s-a intamplat si cu dna. Udrea.

 3. Foarte adevarat. Foarte trist.
  Pacat ca sansele dreptei scad, vazand cu ochii nostri cum exponentii ei de marca manifesta hipertrofie a egoului, interese personale sau alte motive care-i determina sa actioneze disociat sau sa se canibalizeze de-a dreptul
  Electoratul dreptei de regula gandeste, nu prea are motive insa sa gandeasca nimic pozitiv si „de bine”.
  Timpul este scurt si nu vad, pentru prezidentiale, pe nimeni care sa ne dea siguranta ca putem scapa de ceea ce ne temem cel mai tare!

  • De fapt, domnule A, nu cred ca exista veste mai buna decat asta.

   Daca dna Udrea vrea sa candideze cu tot dinadinsul, astea or sa fie efectele:
   1. Majoritatea voturilor PMP se vor duce la Monica Macovei si probabil in turul doi la candidatul dreptei.
   2. Dupa alegerile astea, PMP va fi irelevant si ce mai ramane din el va fi inghitit de noul PDL/PNL. Probabil partidul nu va mai fi preluat de dl. Basescu, pentru care e recomandata o pensionare.

   Efectul pervers o sa fie intarirea si consolidarea dreptei, nu faramitarea ei.

   • Poate asa va fi. Dupa rezultatele dezatruoase din europarlamentare s-a intrezarit filonul uniunii dreptei. Dupa cateva luni:
    – PNL-ul s-a dezintegrat si la „inventat” pe Klaus J. – viitorul prim-ministru
    – s-a refacut alianta PNL-PDL cu resturile de la fiecare
    – s-a scos din palarie C. Predoiu
    – dintr-o alta palarie a aparut si Monica M.
    – TB glorios si-a analizat candidatul, il extirpa pe Cristi D. si pluseaza cu Elena U. (nume vehiculat de acum cativa ani ca potential candidat)
    Plus restul de outsideri.
    Cetateni, poftiti la urne!

   • Normal ar fi fost ca hotii, coruptii si infractorii din pdl si pnl sa formeze noul pnl care sa se alieze cu psd, iar oamenii cinstiți din pdl si pnl sa formeze noul pdl, care să se alieze cu pmp, fc, nr, pntcd si per.
    Dacă romanii voteaza infractorii din jurul psd, nu avem ce face. Dar nu sunt atâția retardati in tara.

 4. Ia sa vedem, recunoasteti citatul?

  „Daca as fi un apropiat al Elenei Udrea, i-as face respectoasa recomandare sa incerce sa-si valorifice aceste calitati pe un drum propriu in care propria judecata si intersele partidului din care face parte sa fie precumpanitoare si sa inteleaga ca coteriile si legarea destinului de un om sau de altul in politica nu este calea cea mai fericita de a-ti urma destinul. Dumneaei poate sa functioneze realmente ca un vehicul desine statator si nu neaparat ca un atas sau ca o remorca.”

  Nu credeti ca va asculta sfatul? Ha ha ha, PDL-ul in campanie … aveati un sg om de valoare acolo, si l-ati izolat pe cit posibil, defilati cu Blaga si Predoiu. Va dati de dreapta dar lucrati la stat.

  Monica Macovei va ocupa fotoliul de la Cotroceni, e singura care are coloana vertebrala, dragi politruci.

 5. Mai bine

  Electoratul va vota cu Monica Macovei si nu se vor mai imparti voturile.

  Sper ca nimeni cu mintea la el nu poate considera ca Johanis are ceva in comun cu presedintia Romaniei

 6. Udrea are legaturi de afaceri dovedite cu Ponta. Stie foarte bine ca nu are sanse la prezidentiale, dar incearca sa mai rupa ceva din Johannis.

  Asta e tot. Cinic.

  • Ma scuzati dar nu m-am putut abtine: der Herr J. se rupe singur,nu mai trebuie sa traga si cineva din el.
   Eu nu pot sa uit ca reprezinta PNL-ul luiAntonescu.Si datorita acestor domni astazi cateva institutii cheie sint ca si paralizate (CNA,Avocatul poporoului, iat ICR-ul Dumnezeu sa-l odihneasca…).Restul e tacere.
   Eu sint multumit ca Macovei candideaza.

 7. „satisfacții pe care un președinte aflat la finalul carierei ………………..nu are cum să i le mai ofere”. :) :) :)

 8. Cred ca aceasta analiza are un procent foarte mare de eroare.
  Pana acum eu nu am vazut nicio infrangere a lui Traian Basascu ci, doar replieri ingenioase iar adversarii mereu au trebuit sa-si inghita pingelele.
  Traian Basascu este sa-i spunem „masinaria politica” aproape perfecta. Cine se amageste ca TB lasa loc de victorie oponentilor este intr-o mare eroare. Sau le da ocazia unei mici si nesemnificative victorii de moment pentru a le servi o amara infrangere.
  In ceea ce priveste – „O a doua chestiune a cărei logică mi se pare de nepătruns ține de credința dnei. Elena Udrea că românii o iubesc și sunt gata să o aleagă președintele României” mie personal mi se pare rupta dintr-o poveste cu ‘Balaurul beat si zana cea tampita”.
  Cred ca nici pe o ciorna nu poate fi scris asa ceva. Este posibil sa fie persoane in Romania care sa doreasca s-o iubeasca pe doamna Udrea. Este posibil orice dar, de la o iubi pana la o vota este ca si cum am parcurge pe jos drumul de la Bucuresti la Beijing.
  Elena Udrea nu prea are ce cauta in politica. Mai bine ar cauta sa fie angajata ca si prezentatoare de posete – oare acolo ar face fata mai bine??

  Daca trebuie sa-l plasam pe Cristian Diaconescu in raport de ceilalti maimutoi PMP, nici nu este necesar un efort prea mare. Comparatia cu maimutoi vorbeste de la sine. CD este mult peste acea adunatura de prost gust din politica romaneasca. Ascultati cand vorbeste domnul Diaconescu si face-ti acelasi exercitiu si cu maimutoii. Este diferenta de la rezolva o Integrala sau un Sir la a desface o banana.
  Daca ar fi sa-i dau un sfat domnului Diaconescu, ar fi acela de a se replia in jurul lui Iohannis si a incerca o constructie in acea zona.
  Ca o ultima umila parere, Traian Basescu nu este nicidecum la finalul carierei politice. Putem folosi replica lui „Swartzy” – I’ll be back, sau cea a lui Lapusneanu – ” De ma voi scula pre multi am sa popesc si eu”. total gresit in ceea ce priveste cariera politica a lui TB.
  Vom trai si vom vedea.

  • Cred ca va inselati,dar viitorul este singurul care va da un raspuns.
   Sa fim realisti: Basescu isi incheie partitura.Dupa ce-ai detinut functia suprema in statul roman 10 ani si ,parerea mea ,a facut si lucururi bune(si care sper ca vor dainui),ce-ai putea sa mai faci ca om politic?Sa amerizezi pe post de ambasador al Romaniei?
   Poate incearca sa fie un fel de eminenta cenusie pentru un anume partid (PMP??),ceva la genul Iliescu?Nu cred ca va merge,pentru ca nu mai are partid. Si PSD-ul cu „unitatea sa de monolit” se preteaza mai bine la conservarea unor „mumii politice”.Dar pe partea de segment unde activeaza/a activat Basescu nu cred ca e posibil.Si sper sa am dreptate.Daca ma insel inseamna ca nici pe aceasta parte a esichierului politic nu exista un minim mobilitate,adaptabilitate si competitie(atat cat este „permisa” de sistemul politic romanesc).
   Pana acum d-na Macovei imi confirma ca in ca se produc surprize placute din partea asa-zis intitulata de dreapta.Si ii tin pumnii.
   Asta e parerea mea de basisit.Numai de bine !

 9. Este cea mai mare prostie pe care o pot face .Elena Udrea a sarit calul lsi risca sa ramana singura….Dupa ce a inlaturat aproape toti liderii de marca ai Pmp….si a ostilizat toti posibilii aliati din opozitie acum face exact ce-si doreste Ponta sa o umileasca in direct.Eu si toti amici I mei nu o vom vota….Probabil va lua 1-2%…..si va confirma acuzatiile ca este alaturi de Baga distrugatoarea opozitiei.Daca face asta PMP este praf si pulbere.

 10. Dna Udrea este vizibil cuprinsa de o forma grava de”folie des grandeurs” si e jalnic faptul ca e incurajata de apropiatii sai care o fac sa creada ca Romania e pregatita sa aiba presedinte o femeie. Se vede cat de bine cunoasteti realitatea.

  • Eu nu cred că Elena Udrea intenționează să candideze personal la președinție. Chiar dacă ar intenționa, are grijă Traian Băsescu să o aducă la realitate :P

    • Eu aș zice să vedeți articolul de pe Hotnews cu declarațiile lui Cristian Diaconescu. Se pare că Elena Udrea nu a fost în niciun fel convingătoare, asta dacă măcar o fi încercat.

     Mai probabil mi se pare că Radu F.Alexandru încearcă să ”bage strâmbe”, n-ar fi prima dată. Dacă un asemenea articol ar fi scris de dl.Andrei Pleșu, l-aș crede. Însă dl.Andrei Pleșu nu ar scrie un asemenea articol despre evenimente nepetrecute încă.

     • Mi se par echilibrate, neutre si „politicianiste” raspunsurile date de dl. Diaconescu. Vom vedea ce va fi. Sa ne aprovizionam cu popcorn – spectacol cu certitudine avem.

      • Da, sunt ”corecte politic” acele declarații, dar îi și lasă Elenei Udrea timp și loc să revină la realitate. Faptul că tocmai la Tg.Jiu și-a descoperit Elena Udrea valențe prezidențiale e un posibil indiciu despre o încercare de șmen cu Ponta, însă asta nu înseamnă că soluția lui Diaconescu ar fi să facă circ. Circ există deja, exact cum spuneți :)

  • Sunteti in eroare. Imi recunosc multe cusururi, dar nicio clipa misogin. Din contra, cred ca adevaratul ”sex slab” suntem noi barbatii si femeile ne sunt mult superioare, pe lucruri esentiale.

 11. E foarte bine ca se intampla asa ceva: Diaconescu nu mai candideaza si da sanse altora sa stranga mai multe voturi. Cine crede ca Udrea o sa ia mai mult de 1%, cred ca se inseala. Monica Macovei are cel mai mult de castigat din aceasta magarie, numita Basescu – Udrea.

 12. Mda, femeia care i-a fost bolovan in circa 10 ani, o sa-l si termine.

  Slava Domnului, intuiam falsitatea sustinerii de catre ea a candidaturii d-lui Diaconescu si m-am bucurat de aparitia alteia, fara compromisuri.

  Dar, sa citim o versiune interesanta a evolutiei Bolovanei, scrisa de Bleen, ale carui jocuri de logica politica, s-au cam adeverit de-a lungul timpului.

  http://www.blogary.ro/analiza-politica/va-candida-elena-udrea-la-prezidentiale/

  _______

  Autorului: Doar un pic de umilinta, ca v-ati aliat cu cei care, mai ieri, alaturi de nepotii fostului pcr, darimau Statul de Drept, atita cit era si functiona el, aproape instaurind uslamul de partid si de stat. Rusine stiu ca n-aveti, dar nu va mai produceti impotriva Presedintelui, doar fiindca Bolovana va e adversara. De la Basescu am auzit scuze, am auzit recunoasterea unor greseli, preluarea responsabilitatii. De la Antonescu si Iohannis nici un cuvintel. De la Blaga, plecat oportun in ziua mitingului militienilor inarmati, tot asa. PDL poate sa piara, ca absorbit, ca prin comasare sau pur si simplu, fiindca are oameni de joasa speta. Egal.

 13. A mai ramas o solutie, ultima si cea mai buna :

  Monica \Macovei Presedinte !!!
  Sa va mai spun ceva : fara un partid „in spate” Monica isi poate alege colaboratorii dinafara partidelor, unde toti. chiar toti, chiar inteligenti si de buna credinta (ca Dl Radu F.Alexandru) nu mai sunt oameni liberi, sunt constransi, sunt angrenati intr-un „sistem”. Oameni de valoare, corecti, buni profesionisti, integri, cu dragoste de tara sunt destui in Romania. Lumea nu-i prea stie, nu apar in presa si la televizor dar va asigur ca sunt si inca multi. Sa-i dam sansa Monicai sa-i descopere, cum i-a descoperit pe Daniel Morar sau pe Codruta Kovesi, sa-i promoveze, sa le dea ocazia sa arate ce pot !
  E solutia salvatoare. Romani, sa n-o pierdem !
  Monica Macovei Presedinte !!!

 14. Frumos. Iar aceasta adunatura, impropriu numita „partid” si condusa de o pitipoanca atinsa de mania grandorii, vrea sa ne convinga ca ar putea guverna o tara.

  Basescu? Quem deus vult perdere, prius dementat…

  • Nu cred că e atât de ruptă de realitate încât să se viseze câștigând alegerile, mai degrabă ar putea fi vorba de un șmen pe sub masă cu Vctor Ponta, ca să-i netezească lui calea spre Cotroceni.

   Însă asta ar însemna ca Traian Băsescu să nu mai aibă niciun cuvânt de spus în PMP, ceea ce e greu de imaginat. Dacă Elena Udrea și-a manifestat până acum prezența în politica românească, asta doar din postura de susținătoare a lui Băsescu i-a reușit. Altfel, calitățile ei politice personale sunt egale cu zero.

 15. Tare as fi curios daca cineva mi-ar insira pe puncte care sunt relele cele mari facute Romaniei si romanilor de catre aceasta femeie. Toata lumea, inclusive autorul acestui articol, aminteste de aceste rele dar, nimeni nu le nominalizeaza.Ce a facut atat de rau incat nimeni nu o inghite? Nu cumva vina ei principala este ca ar fi FEMEIE? Elena Udrea nu e buna pentru ca e frumoasa si ambitioasa, Monica Macovei nu e buna pentru ca nu e prea aratoasa si mai spune si lucrurilor pe nume. Asta prieteni se cheama MISOGINISM curat nu judecata politica.

  • Gheorghe,

   Eu personal nu as vota-o pe Udrea pe motive de arivism politic, nu pentru ca este femeie. A avut o performanta profesionala jalnica pana acum, cu esec peste esec.

   Pe Macovei nu as vota-o pentru ca nu are abilitati de leadership necesare pentru un astfel de job. Ar fi perfecta ca ministru al justitiei, insa nu mai sus de atat, si atunci numai daca altcineva impinge lucrurile in fata.

   Daca ne gandim bine, Macovei a avut success ca ministru de justitie pentru ca l-a avut pe Basescu in spate sa ii sufle vant in panze. Ma indoiesc ca ar fi facut mare lucru fara sprijinul politic pe care l-a avut.

   Ca dovada, fara spate nu a reusit nici macar sa impuna criterii de integritate nici macar in propriul partid dupa separarea de Basescu, nu la nivelul unei tari intregi. Cum nu a mai fost Basescu in spatele ei, nu prea a mai miscat.

   A avut succes in PE pentru ca a evaluat intr-un mediu prielnic.

   Ca sa dovedesc ca nu sunt misogin, gandesc la a vota cu Hillary Clinton pentru alegerile prezidentiale in SUA, daca o sa obtina nominalizarea.

   Mai usor in consecinta cu misoginismul pe scari.

   • Nu m-ati convins, Vorbiti de esec peste esec, dar nu nominalizati nici macar unul. Asa ca expresia ramane la stadiul de lozinca gaunoasa.Spuneti ca Monica l-a avut pe Traian Basescu tot timpul in spate si cum nu l-a mai avut nu a mai valorat nimic dar amintiti ca intr-un mediu prielnic (CE) prestatia ei a fost valoroasa. Deci vinovat de neputinta femeilor draga Domnule este mediul politic in care se invart si misoginismul amintit in comentariul anterior. Gasiti vini imaginare acestor femei desi ele pot da lectii multora dintre noi. Poate ca si eu as vota-o pe Hilary daca as trai in America dar traind in Romania as prefera pe oricare dintre aceste doua femei in fata oricarui candidat masculin inscris pana acum In cursa prezidentiala. Numai bine!

    • Vreti exemple, va dau exemple:
     1. A fost coordonator in doua campanii electorale pana acum, cu rezultate dezastruoase. La ultima candidatul PDL (Silviu Progoana) nu a luat nici 5% la primaria Capitalei.
     2. A reusit sa dezbine doua partide pana acum. A ruinat PDL cu ambitiile ei personale dupa care a plecat, si acum face la fel cu PMP.
     3. Nici ca ministru nu a facut mare scofala. Udrea o sa fie amintita numai pentru celebra frunza.
     4. A fost presedintele PDL al Capitalei si a reusit sa puna organizatia pe butuci.
     5. Are un trecut foarte neguros si e suspect de apropiata de PSD. Exista suspiciune de blat cu Ponta. Nu isi poate vedea decat propriul interes si nu poate lucra intr-o echipa.

     Asa ceva eu nu as vota nici batut, pentru ca nu dovedeste nimic.

     • 1- Cine credeti ca l-ar fi votat pe Silviu Prigoana? Poate cei batuti in cap iar Elenei Udrea I s-a impus de catre partid sa organizeze acea campanie electorala! Si a fost un success pentru ca Silviu Prigoana a obtinut 5%.
      2 – si 4. Partidul PDl si inclusiv organizatia Bucuresti au fost puse pe butuci si chiar donate PNL de catre Vasile Blaga si ai lui. Punct si fara comentarii.
      3 – Ca minstru a promovat cat a putut de bine Romania in lume si da. iaca celebra ei frunza traieste si e bine apreciata. Poate ar fi facut mai multe daca misoginii din guvern si nu numai, nu I-ar fi pus bete in roate de cate ori au putut si daca o buna parte din presa nu ar fi criticat-o de dimineata si pana seara si nu s-au sfiit sa afirme mereu fara nici o rusine ca ar fi de fapt amanta Presedintelui. Eu cred ca, desi nu o afirmati, acesta este si motivul pentru care nu o agreati pe aceasta Doamna.
      4. Ii puneti in carca exact motivele pentru care PMP vrea sa schimbe candidatura lui Cristian Diaconescu si asta chiar nu pot sa va admit. Eu nu zic ca acesta Doamna nu ar avea si defecte ca orice politician dar nu pot admite sa I se pun in carca vini de care nu este responsabila. Acum ca veni vorba, Dumneata pe cine ai vota?

   • @George Gafencu

    Spuneti in doua paragrafe ca „Daca ne gandim bine, Macovei a avut success ca ministru de justitie pentru ca l-a avut pe Basescu in spate sa ii sufle vant in panze. Ma indoiesc ca ar fi facut mare lucru fara sprijinul politic pe care l-a avut.

    Ca dovada, fara spate nu a reusit nici macar sa impuna criterii de integritate nici macar in propriul partid dupa separarea de Basescu, nu la nivelul unei tari intregi. Cum nu a mai fost Basescu in spatele ei, nu prea a mai miscat.”
    Va intreb, ce proiect politic poate fi facut fara sprijinul institutiilor statului sau cel al partidului/partidelor aflate la putere? Cum credeti ca reforma in justitie era posibila fara acordul intregului guvern Boc si a presedintelui? Macovei si orice altcineva, nu putea face reforma in justitie fara acest ajutor si sustinere. Este impotriva bunului simt politic sa faceti o asemenea afirmatie.
    Aceeasi observatie o am si pt. chestiunea cu criteriile de integritate desi cred ca nu sunteti bine informat. PDL-ul are, gratie lui Macovei, Preda si Voinescu, un cod de integritate chiar daca nu suna exact cum l-au propus initial. In orice caz, acest fapt indica imposibilitatea realizarii unui deziderat politic fara suport institutional sau al membrilor partidului in acest caz. Nu putem sa-i blamam pe Ticu Dumitrescu, Corneliu Coposu sau Ion Diaconescu ca au fost slabi politicieni ca nu s-au putut adopta legi precum venitul ilicit, legea lustratiei, s.a. si nu au indreptat Romania pe calea democratiei inca din 1990.

    • Victor/Victoria,

     Tot ce am spus are suport logic.

     Cand a avut sprijinul PDL pe vremea cand Basescu batea totul pentru independenta justitiei, s-a facut treaba cu Macovei la timona.

     Cum a plecat Basescu de langa PDL, Macovei a fost marginalizata automat in partid. Asta nu va spune nimic? Inseamna ca doamna nu e in stare sa faca ceva in Romania decat daca altcineva invarte sforile pentru ea fiind destul de puternic.

     La PE e alta mancare de peste, devreme ce exista o majoritate deja care sustine statul de drept si nu a trebuit sa munceasca prea greu ca sa adune sprijin pentru rezolutii.

     Asta, ca expert in leadership ce ma aflu, imi arata ca doamna are probleme serioase a se impune in politica autohtona si nu poate fata functiei de presedinte.

     • :)) :)) Dar are si poate face fata Prim-mitomanul. D-le Gafencu, chiar m-ati dezamagit!

      Eu nu m-as hazarda sa pun atita accent pe sprijinul unor puternici, (ca e Presedintele, ca e Prim-Ministrul Macedoniei sau Ambasada Regatului Unit). As sublinia ma degraba ce au realizat, fiecare, in baza acelui sprijin si asta ar deveni determinant, nu sustinerea ca atare. Ea e baza, sigur, dar nu e suficienta.

      N-am de gind sa copipastez pe aici CV Udroaicei. S-o faca fanii ei.
      Va dau insa, linkul la Site-ul Monicai Macovei

      http://www.monica-macovei.ro/blog/despre/

      Comparati ce au facut, fiecare, cu sprijinul sau in mediul prielnic in care au evoluat.

      Cit despre carisma, sa fim seriosi. Capul gol al doamnei Udrea, mahalagismul ei, tignalul ala vulgar al vocii,( nu e vorba, il auzim si la alte vedete tv), nu e suplinit de buzele si unghiile colorate in roz.
      In istoria postdecembrista a Romaniei un singur om a avut carisma, Roman, si pentru el au votat masiv si doamnele proaspat scapate din tovarasie. Ce a lasat el in urma, cunoastem. Ce a devenit, iar cunoastem.
      ___________________

      Si, ca sa ne mai descretim fruntile, o glumita veche, dar atit de actuala:

      Micutul Ionel se juca cu outzele personale. La un moment dat, o intreba pe mamica: ” Mamico, astea sunt creierul meu?”
      ” Nu inca, fiule, nu inca”

      Nu, nu menajez nici femeile. Chiar au dovedit-o.

      • Doamna, ati adus in discutie o gluma proasta si cam fara obiect. Pacat, pentru ca pe acest forum se discuta luscruri serioase. Cum ar fi viitorul Presedinte al Romaniei. Sau poate vreti sa o concurati in mahalagism pe Elena Udrea cea cu buze si unghii roz? Ei daca ar fi avut crapaturi in calcaie si ar fi purtat basma era alta treaba Era de a noastra a mancat salam cu soia. Nu? Dar asa, ce mai, o pitipoanca cum spunea alta doamna mai sus, o mahalagioaica cu voce stridenta de tignal cum spuneti Dvs. Of Doamne!!!

    • Mai e ceva ce nu am spus in postarea anterioara.

     Vorbiti de Coposu si Diaconescu. Pentru mine oamenii astia au fost lideri autentici. Au organizat PNTCD si au participat la guvernare. Nu au avut sprijinul nimanui si au razbit cum au putut in conditiile respective.

     Ca o dovada ca au fost lideri autentici, PNTCD s-a prabusit dupa moartea seniorului si nu si-a mai revenit nici in ziua de azi. Asta e dovada ca partidul a avut conducere puternica cat au fost ei in viata.

     Doamna Macovei e un profesionist foarte bun si atat. Nu a facut dovada ca poate organiza un partid sau chiar si o runda de alegeri. Ca sa razbesti la nivelul asta trebuie sa ai calitati foarte mari de lidership, sa aduni oameni in jurul tau in timp foarte scurt care sa ridice o campanie electorala din pamant si iarba verde.

     Or, pana la ora asta domna nu a identificat nici macar un manager de campanie, necum sa ridice o campanie de jos in sus in toate judetele si diaspora, cu colectare de fonduri, campanie de publicitate si toate alea. Fara o masinarie de partid in spate, si unul puternic, nu o sa ajunga departe.

     Entuziasmul unora de a o vedea votata nu garanteaza si succesul in alegeri. In alegeri trebuiesc oameni rodati care cunosc sistemul si iata, nu se inghesuie nimeni sa o ajute la nivel profesionist.

    • Ca sa termin discutia asta, mai am un singur comentariu.

     Americanii au o vorba mareata: „Talk is cheap, action is expensive”.

     Iata ce ar fi trebuit sa vad la domna Macovei ca sa o pot vota pentru presedinte.

     Toata lumea spunce ca e blocata in PDL si de aia nu a facut treaba dupa ce a plecat Basescu.

     Ceea ce nu a facut, (insa ma asteptam sa faca) este sa incurajeze oameni noi in partid, care sa satisfaca criteriile ei de integritate. Prin lidership ar fi creat un curent de opinie nou in partid care sa puna presiune pe conducerea PNL, insa o presiune care ar fi fost pasiva la inceput, si crescut presiunea in timp, insa fara sa rupa puntile. Ar fi trebuit sa creeze un fel de grup de la Cluj in PDL, insa mult mai puternic si crescand continuu. Ar fi trebuit sa promoveze criteriile ei de integritate luand la picior organizatie cu organizatie.

     Odata ce grupul ei de opinie ar fi devenit tot mai puternic, ar fi avut influenta sa schimbe PDL din interior cu toata opozitia lui Blaga, Udrea si a altora.

     Or asta nu s-a intamplat, ceea ce imi dovedeste ca doamna s-a multumit cu ce-a putut obtine cu efort mic si a lasat pe altii sa traga la greu pentru ceea ce promoveaza. S-a asteptat sa i se dea totul pe tava numai pentru ca e luptator anticoruptie.

     Or asta este exact lipsa de lidership si incompatibil cu functia de presedinte al Romaniei potrivit Constitutiei actuale.

     • Monica Macovei nu este capabilă să facă ceea ce spuneți dvs.că ar fi trebuit să facă. Ea este capabilă să vâneze corupți, dar nu să creeze un grup căruia să-i fie lider. Pentru că liderul trebuie să aibă și grijă de membrii grupului, să-i ajute, să-i îndrume, să le ierte micile greșeli etc.

      Monica Macovei e bună de manager, nu de lider. E bună să taie o oră din pontaj celui care a întârziat 5 minute, astfel încât toți subordonații sunt disperați să nu întârzie, dar nu e bună să spună ”poți să pleci azi mai devreme de la serviciu, e mai important să merg la serbarea copilului”.

      • Pe vremea liceului profesoara mea de chimie primea in fiecare an de 1 Martie martisoare in forma de caței. Nu s-a prins insa niciodata care era porecla ei secreta. In orice caz corespundea criteriilor de MANAGER si niciodata celor de LIDER. Porecla i se potrivea manusă si i si oricaror alti MANAGERI tip Harald

   • Desi nu-mi place defetismul din comentariul d-voastra (vis-a-vis de candidatura Macovei), cam astea sint si temerile mele.Ma refer in special la asa-zisa lipsa de „leadership”.
    DAR,eu o voi vota pe Macovei in pofida acestei presupuse lipse.
    Cred ca oameni se pot schimba/evolua.Intr-adevar la inceput poate ii va fi mai greu,dar cred ca sprijinita va fi un leade f bun.Tocmai din cauza ca s-a descurcat si in in PE( unde cum bine spuneti mediul e mai favorabil unui politician de caracter decat unui poitician dambovitean „pur sange”) .
    Daca aveti timp cautati pe internet colectia de poze a cancelarului Germaniei .E foarte interesant cum in timp de 10 ani aceasta femeie politician a evoluat de la un simplu si „umil cadru de partid” la femeia care ,practic,conduce Europa.Se vede din portertele ei asta.
    Si in incheire : pentru ca sint un sustinator al candidaturii Macovei ,temerea mea este ca candidata Macovei nu are inca in vana discursul public,si mai ales discursul public dambovitean.Adica acel amestec de tupeu si replica iute,balcanica.Nu stiu daca va prinde la vulg(probail ca nu ,Ponta e mai bine „mulat” pe cerinta pietei).

    • Domnule Gobru,

     Eu unul nu mi-as face probleme cu jargonul de smecheras dambovitean, si o sa va spun de ce.

     In 1996 am fost destul de norocos sa urmaresc dezbaterile televizate de dinaintea turului doi al prezidentialelor intre Emil Constantinescu si Ion Iliescu.

     Cand e vorba de „facut din vorbe” nu cred ca exista unul mai maestru decat Ion Iliescu. In timpul dezbaterii a aruncat cu perdele intregi de fum, acuzatii fara acoperire si provocari la adresa lui Constantinescu. Ponta nu ii ajunge nici pana la glezna lui Iliescu atunci cand vine vorba de dezbatere.

     Si totusi Constantinescu a castigat de o maniera categorica dezbaterile respective, desi a avut un limbaj moderat si respectuos, insa foarte ferm. Ceea ce a facut o diferenta in cazul lui a fost o reactie foarte rapida in a demonta spusele lui Iliescu. Ceea ce nu a putut lamuri la prima dezbatere, a demontat cu documentele in fata la urmatoarea dezbatere. Iliescu nu a mai avut ce face si a fost dovedit de mincinos in direct la televiziunea nationala, si asta a fost factorul hotarator al castigului lui Constantinescu.

     Ma astept la o singura dezbatere televizata anul asta si Ponta o sa incerce sa arunce cu fum, acuzatii si informatie neadevarata. Oricine va fi in fata lui va trebui sa stie o gramada de lucruri ca sa ii demonteze spusele. Dezbaterea respectiva va trebui sa fie pregatita foarte minutios, altfel Ponta o sa fie castigator.

     Am cateva consideratii de spus despre alegerile de anul asta. Oricine se declara de dreapta ar trebui sa aiba un singur scop: bararea lui Ponta de a deveni presedinte. Daca asta se va intampla, Romania se va intoarce unde ar fi fost in 2004, daca ar fi castigat Nastase presedentia.

     Avand in vedere scopul de mai sus, iata ce rationament electoral am eu pentru anul asta, si indemn pe oricine sa faca la fel.

     Urmatorul rau care s-ar intampla odata cu Ponta in turul doi ar fi o finala Ponta – Tariceanu. Oricat l-as detesta pe Tariceanu, in turul doi mi-as taia mana si l-as vota numai ca sa nu iasa Ponta presedinte. Finala Iliescu Vadim este inca proaspata si o astfel de finala trebuie evitata cu orice cost. Mie mi se pare ca Tariceanu este iepurele lui Ponta si favoritul lui la turul doi. Daca Ponta sta destul de bine in sondaje, (aproape de 50%), nu m-ar mira ca sa redirectioneze ceva voturi PSD catre Tariceanu sa il aduca in turul doi unde Ponta va castiga cu siguranta.

     De aceea o sa ma uit cum stau sondajele inainte de turul I. Daca vad ca dreapta e foarte faramitata si Tariceanu are sanse sa ajunga in turul II, o sa votez candidatul care are cele mai multe sanse sa ajunga in turul II in afara lui Tariceanu.

     Cine ajunge in turul doi din partea dreptei, o sa aiba votul meu…

     E o socoteala buna si salveaza Romania de la un dezastru imediat.

     • @ George Gafencu – cred că puneți problema într-un mod greșit. Ne aflăm în august, cu câteva luni ÎNAINTE de alegeri și trebuie găsit un candidat care în turul al II-lea să-l poată învinge pe Ponta, nu unul care să ”moară frumos”.

      Tăriceanu sau Johannis în turul al II-lea l-ar ajuta pe Ponta să iasă președinte, asta ar face. La momentul de față Cristian Diaconescu este singurul capabil să joace rolul pe care l-a avut Emil Constantinescu în 1996. Iar Ponta este mult sub nivelul lui Ion Iliescu în orice confruntare, la capitolul ăsta aveți dreptate. Nu poți veni cu glumițe ieftine în dezbaterile dinaintea alegerilor prezidențiale și nu te poți contrazice la fiecare 5-10 minute, cum face Ponta.

      ”Mahalaua ineptă” nu este pregătită să accepte o femeie ca președinte, indiferent dacă ar fi vorba de Monica Macovei, Elena Udrea sau Angela Merkel în persoană. Însă pentru a deveni președinte, orice candidat are nevoie de voturile ”mahalalei inepte”, care acum se duc toate la Victor Ponta. Cristian Diaconescu este singurul care le poate deturna în favoarea sa și este neapărată nevoie de ele.

      • Domnule Harald,

       Nu neg ca dl. Diaconescu are un trecut profesional foarte bun. Eu unul l-as pune pe acelasi nivel cu Monica Macovei.

       Insa unde e dl. Diaconescu? Nu se vede, nu se aude, nu se stie nimic de el. Mai mult, neaga chiar ca ar exista vreun conflict in PMP despre candidatura sa.

       Cred ca dl. Diaconescu, la fel ca d-na Macovei, nu are lidershipul necesar pentru o astfel de anvergura.

       D-na Udrea are lidershipul care trebuie pentru functie, insa nu are un comportament etic adecvat si nici carisma necesara. Pare unsa cu multe alifii si asta o face total ineligibila pentru functia de presedinte.

      • @ George Gafencu – chiar dacă aveți dreptate în privința lui Cristian Diaconescu, el fiind mai degrabă genul civlizat și rezervat (spre deosebire de Traian Băsescu) nu eu am făcut comparația cu Emil Constantinescu, cel din 1996. Publicul a văzut cum e cu un președinte-jucător, poate acum vrea să vadă și cum e cu unu binel educat :)

       Faptul că acum e o prezență discretă nu strică prin nimic. Atenția publicului larg se va îndrepta spre candidați abia începând cu octombrie. Din nou, Cristian Diaconescu nu e Traian Băsescu, pe care-l știa toată lumea ca pe un cal breaz în urma disputelor cu premierul Ciorbea și îi cereau oamenii pe stradă să candideze pentru Primărie :P

       Cristian Diaconescu e un președinte pentru o țară mai civilizată, membră a Uniunii Europene, destul de diferită de România anilor 1996 – 2000.

   • Dle Gafencu,
    Succesul d-nei Macovei rezidă mai puțin în susținerea președintelui, cât mai ales în situația conjuncturală a mandatului d-ei. PNA-ul era considerat ca fiind al opoziției politice, deci o înlocuire a fost dorită de noua majoritate parlamentară. Odată cu crearea DNA au fost înregimentați procurori tineri, cărora „avansarea” le deschidea perspective noi, nebănuite, fidelizarea lor devenind sigură. Șefii trebuiau doar sa trieze subiecții de investigat, iar lucrătorii își făceau cu abnegație treaba. Instrumentarea unor nume din apropierea PSD (Năstase, Iacubov, Tender) au garantat politicienilor ADA noua orientare a departamentului anticorupție și au votat tot ce a scornit ministrul. Noroc cu CCR care a mai blocat câte ceva din aberațiile d-ei. Se dorea ca procuratura controlată politic să obțină un statut, caracterizat prin puteri suplimentare, discreționare chiar. Însă s-a jucat la risc, anchetându-l pe Patriciu. Avantajul ar fi fost o presupusă echidistanță față de infractorii de diferite culori, dar arăta în același timp partenerilor de guvernare ai PD că nu sunt la adăpost, precum aceștia. Cu puțin timp înainte Elena Udrea se pusese la adăpost, părăsind PNL pentru PD. E greu de crezut că nu a fost implicat Băsescu în tot acest joc. Evenimentele ulterioare au făcut din Tăriceanu personajul negativ, iar din Macovei o Jeanne d’Arc a justiției române. Elena Udrea a rămas însă politicianul perfect pentru stăpânul neoficial al partidului. Episodul depărtării de PDL, în urma nealegerii Udrei la șefie, demonstrează afest lucru. Pentru Băsescu nu există înfrângere, ci doar joc politic: victoria are aceeași relevanţă ca și eșecul. Credeți că-l veți revedea pe Băsescu în veston, spunând „adio, Pmp”?!
    Nu, mișcarea e pregătită chiar de d-lui. Mulți speră ca astfel sa i se pregătească un culoar lui Macovei, dar mă îndoiesc: Macovei nu mai are surprize, nu mai poate oferi vreo dramolettă de sezon și, foarte important, nici nu poate oferi flexibilitatea de care are nevoie Băsescu: dumneaei e tehnicianul perfect, ce nu poate privi peste marginea farfuriei.

   • Daca votati socialistii democrati in SUA, e clar cam pe ce pozitii va aflati, domnule Gafencu.
    Personal nu as vota-o pe Udrea daca e sa am alternativa MM la prezidentiale. Insa, ca si Gheorghe ma intreb ce anume e asa de ESEC la udrea. Eu nu zic ca e exceptionala dar daca luam orice ministru (sau 90%) din orice guvern de pana acum, ma indoiesc ca ii puteti cataloga drept exceptionali profesionisti si nu simpli politruci adusi de valæurile voturilor adunate.
    Asta cu udrea diavolul e o inventie marca Intact. Basescu si Udrea capul rautatilor. Cand e vorba de ceva dovezi…tacere…niste generalitati cum ca frunza cum ca vuitoanele sau acordeoanele. Atat?
    sa aud: coruptie, incompetenta (BTW, stiti ca Ministerul Dezvoltarii a atras cele mai multe fonduri europene in mandatul udrea?).
    Nu cas o apar pentru ca nu o gasesc mai buna sau mai rea decat Sulfina Barbu, de exemplu (de care nimeni nu se ia) sau decat Roberta Anastase sau Boagiu (de care, iarasi…nimeni nu se ia). dar mi se pare nedreapta aceasta campanie pornita dintr-un misoginism launtric.
    Cred ca daca Udrea arata ca Androneasca sau Sulfina ar fi avut mult mai mult succes.

    • Domnule Razvan,

     Nu stiu de unde scoateti faptul ca sunt democrat.

     Sunt de fapt independent politic si evaluez un candidat sau altul strict pe baza realizarilor si convingerilor lor, nu pe baza apartenentei lor la un partid.

     Anul trecut au fost alegeri in statul Arizona. Am votat atat candidati democrati cat si republicani.

     O singura categorie de candidati nu o sa votez niciodata. Pe cei care se declara „conservatori” sau „ultra-liberali”. Am aversiune atat fata de Tea Party cat si fata de Occupy Wall Street.

     In rest, daca e un candidat centrist si are record bun de realizari tehnice pentru jobul respectiv, are sanse sa aiba votul meu.

     In privinta unora mai sus care sustin ca Obama nu a avut nici un merit cand a devenit presedinte le pot spune ca alegerile pentru presedintie americane incep vreo doi ani inainte de alegerile propriu-zise. Exista alegeri primare dure in care membrii si simpatizantii pot sa isi aleaga candidatul. Se pun intrebari dure si profilul candidatului e foarte bine cunoscut.

     Ori pana la ora asta in Romania nici un candidat nu si-a prezentat un plan trei luni inainte de alegeri. Nu stiu nimic despre viziunea economica a doamnei Macovei sau chiar a lui Johannis. De Ponta sunt deja lamurit.

  • „Tare as fi curios daca cineva mi-ar insira pe puncte care sunt relele cele mari facute Romaniei si romanilor de catre aceasta femeie.”

   Intrebare gresita: vorbim despre presedintia Romaniei, nu despre un post de gestionar unde conteaza doar sa nu ai cazier.
   Prin urmare, va intreb care este binele pe care l-a facut Elena Udrea Romaniei si Romanilor?
   Nu de alta dar cunosc vreo suta de persoane care nu au facut rele (nici mari si nici mici) Romaniei si romanilor, dar asta nu inseamna ca i-as vota la prezidentiale. Ca daca am ajuns sa alegem pe cineva presedinte doar pentru calitatea de a nu fi omoat pe nimeni, inseamna ca am ajuns rau!

   • „…va intreb care este binele pe care l-a facut Elena Udrea Romaniei si Romanilor?” mi se pare ca aveti o problema de…cronologie :) ! Un presedinte se alege pentru ce se presupune ca va face, pentru capacitatea sa de convingere, pentru carisma, etc, si nu neaparat pentru ce a facut…nu?
    Ce facuse Obama pentru SUA sau Hollande pentru Franta, inainte sa fie alesi in functia suprema?

    • Cum ce au facut? au castigat alegerile interne ale unuia dintre cele doua partide majore care conteaza la alegerile pentru presedinte. Nu si-au creat partid propriu repetand intr-una ca sunt mostenitorii presedintelui in exercitiu, doar doar vor pica exact aceleasi procente in traista partidului nou creat.

    • Foarte corect! Eu nu sunt atat de scolit, asa cum sunteti mai toti care faceti comentarii pe acest forum si nici nu vreau sa pozez in Gica-contra. Dar nu pot sa nu observ ca cele mai multe comentarii negative la adresa Elenei Udrea sau Monica Macovei se bazeaza pe antipatie personala si nu pe logica si argumente. Am cerut sa mi se dea pe puncte precise ce anume a facut rau Udrea si Dl/ Gafencu a incercat sa mi le spuna dar nu m-a convins. Sunt subtiri si de care nu este singura vinovata. Sunt convins ca Elena Udrea nu va avea castig de cauza in alegeri si poate cea mai mare greseala pe care ar face-o ar fi sa candideze Nu va avea castig! Pe de o parte datorita misoginismului din partea unei bune parti a barbatilor si pe de alta parte va fi ignorata masiv de catre femei care nu pot admite ca una ca ele iata ar avea success. Udroaia (cum o numea o femeie mai sus) sa stea in banca ei. Deci nu ar fi votata nu pentru ca nu ar convinge politic ci pentru ca e . . . . femeie! Acelas lucru va pati si Doamna Macovei care insa va avea parte de ceva mai multe voturi din partea barbatilor care vad in ea o solutie. Ma indoiesc insa ca va fi votata masiv de femei. Si atunci in cine sa ne punem sperata? In Johannis? poate, desi ma indoiesc ca ar face fata molcom cum e intr-o confruntare directa cu Ponta. In Funar, in Vadim, in Predoiu, in Gadea . . . ? spuneti-mi Dvs. ca sunteti mai scoliti ca mine!

     • Nu e vorba de ce a facut rau. Este vorba de ce a facut. Punct. Adica, a fost in functii inalte in aceasta tara: ministrul dezvoltarii, ministrul turismului. Vi se pare ca s-a modificat ceva RATIONAL in infrastructura de turism? Si nu vorbesc de bani aruncati pe partii de schii la altitudine de 600 de metri care au zapada o saptamana pe an. Sau de sosele care acum se prabusesc. Sau de sali de sport moderne in sate in care oamenii au toaleta in curte. Ca ministru al Dezvoltarii poti face o multime de lucruri intr-o tara in care, ramanand la subiect, 40% din populatie are toaleta in curte. Sau, profitand de accesul mai direct la fondurile europene poti face un parteneriat cu Minsterul Transporturilor pentru o autostrada. Lumina, gaze, electricitate – nu trebuie sa astepti compania de distributie sa dezvolte reteaua pana in Cucuietii din Deal. Poti face un parteneriat cu aceasta companie de distributie sau cu primaria locala astfel incat sa ajunga si la compatriotii tai din Cucuietii din deal diverse. Pentru o tara cu acces la fonduri UE infrastructura se dezvolta intr-un ritm uluitor de lent. Iar doamna Udrea exact de asta s-a ocupat. Poate a dat alta impresie dar rolul ei nu era sa apara la televizor si sa fie simpatica (mie imi place de ea) ci sa faca investitii rationale. Iar asta nu a facut.

     • Nu as vota-o nu pentru ca e femeie, ci pentru ca reprezinta ceva ce imi face sila: parvenitismul balcanic. Doamna Udrea ar fi recunoscuta peste tot in occident drept exponent al esteuropenilor ajunsi foarte repede la foarte multi bani, in urma unor afaceri nu foarte clare si de pe urma carora nu se produce nimic. Nici cu cel mai aprig efort de imaginatie nu mi-o pot inchipui discutand cu Angela Merkel sau reprezentand Romania la un summit international. Parca o vad, cu bretonul in ochi, unghiile siclam si geanta [email protected]Țărana pe brat, discutand strategii geopolitice cu Merkel.

      Bineinteles ca nu ar avea nici o sansa, in cazul in care ar fi atat de smintita sa candideze. Toata aiureala asta, daca e adevarata, fie e o dovada ca si-a luat-o in cap rau de tot, fie se vrea o manevra ca PMP sa mai castige ceva notorietate, Diaconescu fiind prea sters si prea insipid. Pe principiul mai bine sa te bage lumea-n seama de ridicol ce esti decat sa nu te bage-n seama deloc.

    • @Ela, Elena Udrea nu este o ilustra necunoscuta, scoasa precum iepurasul din jobenul unui partid: a fost, intre altele, ministru deci ar fi avut ocazia sa faca ceva pentru aceasta tara. Ce a facut, in afara de parcuri in buza padurii, terenuri de fotbal in panta, sali de sport acolo unde nu sunt sportivi si telegondole care pleaca de niciunde si duc nicaieri?

 16. „Batjocura cu care a fost tratat Cristian Diaconescu, candidatul președintelui”
  D-le Alexandru, nu e nici o noutate. Asta e omul. Nu inteleg masochismul si obtuzitatea celor care insista sa ii ramana aproape in conditiile in care e clar ca in primul moment in care i se vor impotrivi, vor incurca jocurile pe care vrea TB sa le faca sau pur si simplu nu vor fi utili, vor fi indepartati fara urma de decenta si bun simt.
  In mod evident PMP-ul nu va fi primit in alianta dreptei. Putin probabil sa se multumeasca cu singuratatea. Ce ii mai ramane de facut, ce directie mai poate avea?
  Poate ca viitorul ne va lamuri daca fidelitatea la care faceti referire s-a manifestat in batalia politica sau dimineata la cafea :),

  • Întrebarea mea ar fi: care ”dreapta”?

   Pe vremea Alianței DA, în versiunea ei originală (Stolojan – Băsescu) dreapta chiar era dreapta, atât cât se poate într-o Românie post-comunistă. Dar astăzi, Blaga, Antonescu și Johannis reprezintă dreapta?! Păi cu o astfel de dreapta nu mai e nevoie de stânga :P

   Traian Băsescu a dovedit de mai multe ori că înțelege ce și-ar dori publicul. Când a preluat partidul de la Petre Roman, când a admis într-un sfârșit să candideze la Primărie, când a preluat rolul lui Stolojan pentru că împotriva lui Adrian Năstase era nevoie de ”all the balls in the world” și așa mai departe.

   Astăzi, dacă ceva mai poate fi numit ”dreapta” în România, PMP-ul are în mai mult mai mare măsură dreptate să-și aroge o asemenea calitate. Nu cu Elena Udrea candidat, dar la capitolul ăsta am încredere că cineva mai conspectează și comentariile astea pe forumuri :) .

   Pe vremea suspendării din 2007, când Traian Băsescu avea iar balls și anuțase că demisionează în 5 minute dacă va fi suspendat, discuțiile de pe forumuri l-au ajutat să evite capcana. O va evita și de data asta, iar Udrea nu va candida la prezidențiale. Nici un analist de partid nu se poate compara cu câteva zeci de ”herding cats” care gândesc independent :P

 17. Eu merg pe mana lui Diaconescu in primul tur. Pentru al doilea ma mai gandesc daca particip. Mi-e greu sa votez cu PNL, atat timp cat nu isi asuma participarea la lovitura de stat din 2012.

  Mi-a placut Elena Udrea, dar a fost de doua ori manager de campanie electorala si s-a dovedit a fi total paralela cu realitatea electoratului. Sorry, dar zic „pas”!

  • Cristian Diaconescu mi se pare candidatul perfect împotriva lui Victor Ponta. Seriozitatea și iresponsabilitatea puse în mod direct în comparație, față în față. 10 minute dacă îi asculți vorbind pe fiecare dintre ei, nu mai rămâne nicio îndoială cu privire la cine ar fi de preferat să ajungă președintele României.

 18. De la Dvs chiar nu ma asteptam sa citesc asa ceva.
  Auzi, ca Dna Udrea a dovedit „foamea insațiabilă de mărire, de parvenire” !!
  Ce revelatie avuserati, Dle Radu F Alexandru !
  Nu am nici timp si nici chef sa caut pe net ce spuneati Dvs cu alte ocazii cand in PDL era cald si bine, despre aceeasi Elena Udrea !!!
  Sunt convinsa ca daca as cauta as gasi multe, multe… asa-i ?!
  Adica, vreau sa zic eu ca Dvs NU ati spus niciodata nimic de genul celor afirmate mai sus despre aceeasi Dna Elena Udrea cand in PDL era cald si bine, adica atunci cand erati la guvernare cu aceeasi Dna Udrea mare ministresa, mare!!!
  De ce oare ?!
  Ce revelatie tarzie avuserati…poate altfel ar fi fost soarta PDL si a romanilor daca multi dintre cei care gandesc azi ca Dvs ar fi avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume ATUNCI, cand erati cu totii in PDL.
  ACUM e prea tarziu…. prea tarziu, romanii NU mai vor PDL si nici Traian Basescu si nici Elena Udrea – aici aveti dreptate….
  In ce-l priveste pe Traian Basescu cred ca merita ceea ce i se intampla, la fel traseistului Cristian Diaconescu iar Dnei Udrea chiar ii doresc sa candideze, sunt convinsa ca nu va lua mai mult de 5%, hai maxim 6% si iar vom auzi ca PMP e partid tanar dar ca in anul de gratie 2222 PMP va face si va drege…
  Va suna cunoscut, nu?!

 19. Înfrângerea e dureroasă nu doar pentru iubitul nostru președinte, ci pentru noi tonți. Și durerea e cu atît mai mare cu cît NU NUMAI NOI, oamenii simpli și mai prostuți de la natură – fiind noi mai naivi, mai puțin plimbați prin porturi, pe mările și oceanele lumii, prin sferele înalte cu aer rarefiat și șampanie scumpă ale politicii planetare și, deci, mai neinformați – AM AVUT deplină încredere în distinsa doamnă Udrea, dar pînă și Omul care întruchipează speranțele de mai bine ale întregului nostru popor, genialul nostru conducător, cîrmaciul destinului național, ca să îl cităm pe un mare poet trecut pe nedrept în neființă și uitare, n’așa, A AVUT-o (încrederea). Și-a avut-o toată, întreagă, fără rest, pînă-n prăsele, vorba poporului. Și, iată, am fost (și a fost și Domnia Sa odată cu noi) aspru păcăliți.

  Și cîte speranțe am investit în mereu eleganta, aranjata, coafata, dichisita, distinsa doamnă Udrea, fostă Cocoș! Cîtă incredere inspira odată! Cîtă forță chiar și atîrnată de o parașuta sau doar mînuind cu dexteritate andrelele sau mopul, ori doar privindu-l în ochi în timpul ceremoniilor pe Marele nostru Conducător!

  E de neînțeles cum o doamnă cu dixtincția ei, cu educația ei aleasă, cu statutul ei academic, cu marile ei realizări în politică, învățămînt, artă și cultură, provenind dintr-o familie nobilă de cărturari, cu vechi tradiții aristocratice a putut să decadă atît de mult.

  Dacă, să zicem prin abstract, Președintele nostru s-ar fi însoțit în prodigioasa sa carieră politică pusă în slujba Neamului Românesc cu o centuristă sau cu o pițipoancă și, la final, s-ar fi trezit cu un pumnal în spate, nu s-ar fi mirat nimeni.

  Dar așa?

  Bine zice autorul articolului: dureros. Și, adaug eu, cu totul neașteptat și de înțeles.

 20. Vitejii la spartul targului, stimabile portocaliu! Aceste adevaruri trebuiau rostite cu mult timp in urma. Ati preferat tacerea pentru a nu va risca scaunele. Asa se intampla cand nu exista sange in instalatie.

  Trebuie sa mentionez ca savurez cum caraghioslacul de politician cu numele Elena Udrea se auto-consuma, egaland in ridicol caractere precum Tariceanu, Antonescu, Ponta and company.

  Ce spun ilustrii intelectuali PMP-isti? D-nii Papahagi, Funeriu? Ce gust mai au merele?

 21. Nu vreau sa ma gândesc ce o fi simțind dl. Diaconescu in aceste momente, imi pare f. rau pentru ceea ce este nevoit sa îndure, insa intr-adevăr ma împac cu ideea ca i se face loc d-nei Macovei. Un loc pe care il merita cu prisosinta. Si dacă as sti ca va primi doar votul meu si tot pe dansa as vota-o, dar in contextul de fata înțeleg ca va primi foarte multe voturi . Având in vedere ca este singura speranța, nu avem decat sa credem pana la capăt in reușita dumneaei .

  • Cristian Diaconescu neagă existența oricărei dispute sau schimbări de strategie, dar comentariile la articolul ăsta continuă de parcă altă presă n-ar mai exista în România. Eu cred că e o dezinformare ca la carte, acum rămâne de văzut cine deosebește adevărul de minciună și cine nu :P

 22. PMP fara Basescu e c o cochilie goala, nu valoareaza nimic. Banuiesc ca Elena Udrea a avut o utilitate reala, e un fel de Blaga in varianta feminina, tare la combinatii si relatii subterane cu adversarii, utila datorita relatiilor cu familia Ponta. Dar tocmai din acest motiv este o povara electorala. Nu stiu daca aceasta miscare o face la ordinul lui Basescu(poate o vede mai utila in tabara adversa), sau pur si simplu o initiativa a ei, poate se crede o varianta romanesca a d-nei Merkel si ca a venit momentul sa il debarce pe Helmuth Kohl. Oricare ar fi mutarea Elenei udrea, apropierea de PSD sau de PNL, nu il afecteaza deloc pe Basescu Oricand poate crea un alt PMP, electoratul acestuia este al lui, nu al Elenei Udrea. Parlamentarii nu sunt legati de un partid, iar alesi locali PMP nu are.

  • Dacă Elena Udrea e versiunea autohtonă a Angelei Merkel, ne face să ne aducem aminte de povestea cu ciobanul care (după 11 septembrie 2001) vede un deltaplan lovindu-se de un bloc de 10 etaje în Cluj și dă din cap scârbit: ”țară de doi lei, turnuri de doi lei, atentate de doi lei” :P

  • Spuneti un mare adevar – TRAIAN BASESCU POATE INFIINTA ORICAND UN NOU PMP. Din decembrie incolo chiar cu asta se va ocupa. Iar PMP urile vor aparea cu o frecventa de unul pe an – de fiecare data mai LOIALE , de fiecare data mai MICI. Modelul premergator este Vadim cu Romania Mare . Alt model este Miron Cosma cu mult asteptatul de vreo 15 ani Partid al muncitorilor. Abia astept sa ii vad de toti trei in emisiuni in care sa faca schimb de opinii si in care Paula Iacob sa asigure partea de informatie juridica, iar Monica Tatoiu pe aceea de biznis, invatamant, viata si trairile femeilor precum si de fizica nucleara. Gresesc insa profund toti cei care cred ca Elena Udrea il va trada vreodata pe Traian Basescu. Va fi poate chiar singura care nu se va dezice dovedindu-si astfel superioritatea morala in raport cu toti care l-au slugarit si acum se dau viteji injurandu-l , dar asa , mai de departe si gata de fuga.

 23. Dreapta este divizata si inca haotica. Din aceasta cauza sansa lui „in primul si primul rind” (asa isi incepe toate comentariile) la prezidentiale este destul de mare. Ce este de luat in seama este ca actuala constitutie facuta practic la sugestia lui A Nastase in speranta ca va ajunge presedinte dar de care nu a beneficiat va fi acum folosita de Ponta. Vad la orizont reluarea constructiei societatii socialiste multilateral dezvoltate si revenirea la formarea omului de tip nou cu tot tacimul de rigoare. Vom avea prietenii de durata cu RP Chineza, cu Corea de nord si cu Cuba. Ar mai fi o solutie salvatoare daca dreapta s-ar uni in jurul ideii de restauratie a monarhiei si revenirea la constitutia dinaintea perioadei comuniste. Poate ca ar rupe masiv si din PSD dar sigur ar scoate la vot marea masa care de la un timp nu mai este interesata de procesul electoral din cauza repulsiei fata de actele de coruptie si alte faradelegi ale unor politicieni.. Ar fi mai usor de organizat un referendum in oct sau nov care cred ca va cualiza mult mai multe forte care in cazul prezidentialelor ar fi divizate. Totul depinde de clarviziunea oamenilor politici de decizie si de daruirea lor de a face ceva salvator pentru tara.

  • Si cine ma rog, in opinia dumneavoastra, ar fi cel mai indicat sa ceara din partea „dreptei” organizarea unui referendum pentru re-instaurarea monarhiei ? Traian Basescu ?? N-am inteles la cine va ganditi ca trebuie sa devina monarhul Romaniei !? Traian Basescu sau Elena Udrea ?

 24. Păcat că justiția, cu susținerea de neignorat a mereu prezentului președinte nu a făcut în urmă cu opt ani , ce face azi. Intrarea varanului după gratii, valul de anchete trebuiau să înceapă de mult. Numai Monica Macovei ar fi făcut ceva. Nuțica Udrea este un balon de săpun. Pe drept cuvânt Radu Alexandru o ridiculizează, este cea mai penibilă prezență politică posibilă. Peste jumătate dintre parlamentari sunt surdo-muți din naștere. Dar mulți au mâna lungă. Epoca Băsescu apune. Ei îl votez pe Vlad Țepeș., indiferent cum îl cheamă. Oricum , umbra țepușelor se arată. Ponta a ratat simpla șansă – de a fi procurorul adevărat, în sens moral, are consistența mămăligii. Personal am încredere în Macovei și , cu rețineri, în Johannis. Restul sunt surcele.

  • Nu se putea face asta în urmă cu 8 ani. La început, în 2005, a fost neapărată nevoie de Voiculescu și oamenii lui (George Copos, Codruț Sereș) la guvernare, altfel trebuia numit premier Adrian Năstase. Ulterior, Tăriceanu a scos PD-ul de la guvernare și a participat la suspendarea lui Traian Băseascu, asta fiind în 2007, adică în urmă cu 7 ani.

   Astăzi puteți inventa orice reproșuri pentru Traian Băsescu, dar omul a avut o agendă în privința ”țepelor din Piața Victoriei” și a dus-o magistral la îndeplinire. Își imagina cineva în 2006 (acum 8 ani, când pretindeți dvs. că trebuiau făcute lucrurile) că Adrian Năstase, Gigi Becali, S.O.Vântu, Dan Voiculescu și George Copos vor ajunge cu toții în închisoare? Chiar nu înțelegeți cât efort a fost necesar pentru așa ceva? Nici Italia, pe vremea celebrei operațiuni Mani Pulite nu a obținut asemenea performanțe, pentru că la ei președintele era mână în mână cu Mafia.

   Traian Băsescu va rămâne în cărțile de istorie exact cum a rămas și Cuza, cu toată contestarea actuală din partea publicului.

 25. Intr-o „arena” in care PSD nu se dezbara de „Jos Basescu”, e bine sa fii perceput macar ca „non-basist” (daca nu ca „antibasist”). Ai sanse sa tragi voturi si de la unii votanti „de stanga”. Pana la urma, poti continua ce a inceput un om, chiar daca nu-l simpatizezi sau nu ai fost de acord cu metodele sale. In logica asta, pentru a atrage voturi si din celalalt „bazin”, as zice ca e un avantaj sa fii „certat” cu Traian Basescu. Fie ca esti partid sau candidat la prezidentiale.

  In plus, de pe pozitia de „infrant” e mai usor sa-ti surprinzi adversarii. Decisiv.

  Misiunea „dreptei” este sa castige prezidentialele. Iar primul tur de scrutin va fi un sondaj de opinie real, pe care se poate construi pentru al doilea tur.

  Nu stiu daca Traian Basescu nu va mai avea un cuvant de spus, in politica, dupa ce nu va mai fi presedinte. Cu mai multi ani in urma, intr-un interviu (in care jurnalistul sugera ca domnul Ponta e un soi de marioneta), Adrian Nastase spunea ca, dupa multi ani de politica, poti descoperi ca a avea influenta e de preferat aparitiei in lumina reflectoarelor. Influenta e si ea putere, dar lipsita de dezavantajele puterii (asumata deschis). Eu nu cred ca Traian Basescu si-a spus ultimul cuvant. Om vedea…

 26. Oameni buni, Romania nu va alege in urmatorii 25-30 de ani o femeie in functia suprema. Plimbaretii de la A3 pe care i-ati vazut in acea duminica tragi-comica sunt ilustrarea perfecta a moftangiului mioritic care merge la urna. Aveti sperante ca generatia asta decrepita care voteaza disciplinat conform ideologiei lor intrinseci de o viata va vota o femeie, si aia basista ? Ma faceti sa rad. Si apoi Udrea e privita de majoritatea ca piaza rea care l-a incalecat pe chioru’, in timp ce Monica Macovei are sarmul si atractivitatea podului Ciurel. Reveniti-va, ce Dumnezeu…

 27. D-l Radu F. Alexandru face un portret excelent d-nei Udrea.

  Gandesc ca d-l Gafencu. Votez candidatul dreptei, ca sa nu ajunga Ponta. Sigur, Udrea va face un pas inapoi (are multe motive!).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu F. Alexandru
Senator PDL. Profesor-asociat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România; membru PEN-CLUB România; membru titular al Uniunii Cineaștilor din România

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro