marți, aprilie 20, 2021

Cearceaful virginității și petele de cianură

În dormitorul nenumăraților politicieni și în budoarul unei cohorte de ziariști, cearceaful virginității morale este deja pătat cu cianură. Înaintea oricărei discuții despre dreapta ori stânga, iată întrebarea: ești cianurat au ba?

Cred în rețeta de succes capitalism, Stat de drept și virtute morală. Respect oamenii care fac profituri grase în mod cinstit, prin inteligență, muncă, creativitate, risc și competiție deschisă. Îi admir pe cei care au răzbit într-o economie de piață sufocată de economia clientelară. Dar nu-mi plac credințele politice stimulate financiar: nea Dorel îl sprijină pe deputatul Popescu întrucât, în ziua votului, partidul îl răsplătește cu zahăr și ulei… Senatorul Ionescu preferă să cumpere voturile țiganilor prin mituirea (în euro) a unui bulibașă! Nu ăștia sunt liderii care trebuie să conducă. Nu asta-i țara în care vreau să trăiesc.

Noua Republică s-a născut, în fond, pentru a spune că există milioane de români care ar vota liber oameni dezghețați, fără să fie cumpărați cu pui congelați!

De două săptămâni, zeci de mii de tineri – de la mame care alăptau până la liceeni fără doctrină – s-au strâns în Piața Universității pentru rosti acest adevăr simplu: NU totul este de vânzare! Poate că idealismul vârstei tinere e deturnat sau manipulat ideologic. Se întâmplă deja. Probabil există utopici, anarhiști sau naivi pentru care ORICE formă de profit economic este imorală; mai sunt și imbecilii pentru care orice inegalitate între oameni este deja o inechitate socială, pe care doar Statul o poate corecta… Toate aceste erori ale discernământului ideologic pot fi la fel de grave ca erorile judecății morale. Dar nu trebuie să ajungi la marxism, nici să te scalzi în retorica cheguevaristă, pentru a observa că adevărații patrioți din politică și că adevărații jurnaliști din presa liberă slujesc interesul public, nu o firmă privată. Altfel spus, politicienii sunt orice, dar NU agenți de publicitate ai unei corporații transnaționale.

Ei bine, de aproape un deceniu, RMGC și-a făcut campanie electorală dând unui Gigel de la televiziunea X și unui Costel de la ziarul Y, în loc de zahăr și ulei, niște copioase zile și nopți de excursii prin Noua Zeelandă sau alte țări exotice. Unii au fost plimbați cu limuzina și avionul pe diferite continente, în timp ce alții au primit bani grași de reclamă.

Să fie oare vidul legislativ – absența unei legi a lobby-ului în România – care a a permis aceste abuzuri? Dar dacă înaintea vidului legislativ a apărut vidul moral: politicienii români pierduți în jungla șpăgilor, a frățiilor obscure și a mega-conflictelor de interese. Politicienii corupți, așadar, de la primar la premier, îngropat interesul național într-o mare moartă plină cu reziduuri și cianuri.

Circulă nenumărate informații în spațiul public care sugerează că RMGC a influențat (alții ar spune: a cumpărat, în sens larg) conștiințele unor persoane cu putere de decizie în Statul român. Zilele acestea, Ministrul Dan Șova se comportă ca un responsabil de PR al companiei. Repet: nu mă deranjează ventilarea unor opinii pro- sau contra- proiectului ca atare, nici măcar la nivel de Executiv. Susțin un climat de toleranță și virtutea discursului prudențial chiar la temperaturi fierbinți ale dezbaterii publice. Deplâng însă cu vehemență lipsa de onestitate a celor care – precum Victor Shmenovici Ponta – susțin extracția aurului din Apuseni în interesul „oamenilor muncii”.

Avem câteva certitudini: cearceaful Adinei Vălean și perna lui Crin (prin vecinătate conjungală) au fost deja pătate la Bruxelles; chiloțeii unor Victor Ponta-Dan Șova sau Ilie Sârbu s-or fi mânjit pe ruta Miami-București; tocul ochelarilor Ministrului Culturii e stropit și el cu substanță verzuie. La fel, biografia unui Traian Băsescu, Radu Berceanu, Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu (în calitate de premier, consultat de Corina Vînțan), Raluca Turcan (membră a comisiei UNESCO) sau Cristian Preda (europarlamentar PDL) include, rând pe rând, niște intersecții propagandistice cu interesele RMGC. Problema nu este doar frontul PRO-RMGC, atât de omogen și cartelizat, ci lipsa unei contra-părți serioase în zona politicului care să fie CONTRA din rațiuni etice, nu doar ecologic-economic-juridic-culturale (salut aici curajul unui Toader Paleologu sau Monica Macovei de-a se opune individual proiectului RMGC încă din 2009 sau 2011).

E cianurată și batista jurnaliștilor care în aceste zile, confruntați cu cele mai scandaloase evidențe, refuză rostirea adevărului: acolo unde manifestă 20,000 de oameni pentru o cauză curată, e inadmisibil să zici c-au defilat doar 2000… Nu-i OK. oricine ar fi patronul tău. Fii domnule cinstit și, din respect pentru cetățenii care au descoperit Internetul, rostește senin adevărul. Abia apoi poți să ne inciți ori să ne plictisești cu interpretări la faptele curajoase ale străzii (spun asta știind că strada nu-i iartă pe politicieni). Puterea ziariștilor vine din prin curajul de-a fi liberi (aici salut persistența demersurilor televiziunii nasul.tv).

Dacă întâlniți politicieni importanți sau ziariști cu greutate zilele acestea, vă rog să le puneți o singură întrebare despre RMGC: ești cianurat sau nu? Abia apoi puteți intra în detalii tehnice, ideologice sau de orice altă natură, în privința Roșiei Montante.

Mai mult decât oricând, România vie și profundă caută oameni care știu că sunt virtuți și daruri ale conștiinței umane care nu pot fi cumpărate precum borcanele de gogoșari la super-market. Nimeni nu face promoție la integritatea, bunăoară. Numai conștiința te învață că dintr-o cârpă cianurată nu vei putea face vreodată un steag tricolor.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Nu uitati de Renate Weber, care se pronunta cu consecventa de mult timp impotriva proiectului. Iar Elena Basescu, care face propaganda consecvent pentru ‘mineritul sustenabil cu cianuri’, nu merita sa fie trecuta cu vederea din acest lung pomelnic al celor care s-au infruptat din farfuria aurita a RMGC.

  In ceea ce o priveste pe Monica Macovei, este adevarat ca initial era la fel de transanta ca Renate Weber, indicand problemele legale majore ale proiectului, insa de ceva vreme (o fi o relatie foarte stransa cu Elena Basescu de vina) nu mai spune mai nimic pe acest subiect. Prin prisma claritatii pozitiilor ei din intrecut, tacerea sau ambiguitatea de azi suna foarte suspect.

 2. În siajul glosei dvs., salut și eu îndrăzneala lui Mihail Neamțu de a nominaliza larg, fără menajamente negustorești sau precauții cețoase.

 3. Da, este o problema cu legea lobby-ului. Ca nu exista.
  Dar, pana una alta, avem o constitutie care apara dreptul la proprietate. In capitalism, singurul capital real, individual, este proprietatea (bursa este volatila). Proprietatea este singura certitudine individuala.

  Unii se apuca sa vorbeasca despre lucruri pro si contra. Dar, inainte de asta, toti trebuie sa vorbim despre dreptul la proprietate a lui Eugen David.

  PS: N-ai zis nimic de Basescu. Pancartele tale de aseara il vizau pe Ponta. Vezi, incercai sa duci problema intr-o directie (sigur, una legitima, dar te folosesti de armele „lor’).
  Poate inainte sa faci asta trebuie sa strangi in jurul tau niste profesionisti (manageri) buni de pus in locul celor existenti.

 4. Propietatea de stat e interzisa? E interzis ca statul roman sa mai detina companii puternice? Sunt interzise impozitele mici? Agricultura sub orice forma e interzisa ca sa se importe 80% din orice produs?

 5. „Poate că idealismul vârstei tinere e deturnat sau manipulat ideologic. Se întâmplă deja.” Se intampla si in cazul dvs si al colegilor de partid d-le Neamtu. Ati copiat agenda Partidului Republican american in varianta ei ingusta, sustineti sus si tare valorile conservatoare dar numai de conservarea mediului nu va pasa.

  Combateti pe buna dreptate hotia si jocurile de culise dar in acelasi timp mi-e clar ca acceptati ideea mineritului prin decopertare si cianurare de teama sa nu cumva sa para ca ati deviat de la linia strict capitalista de sustinere cu orice pretz a initiativei si proprietatii private.

  Ei bine, protestatarii nu sunt deloc niste idealisti naivi,ei au inteles bine toata mirsavia politica din spatele acestui proiect dar spre deosebire de dvs si multi altii au inteles si care sunt adevaratele comori ale zonei si ca in goana dupa putin aur bine rasfirat avem mult mai mult de pierdut.

 6. oportunism, parvenitism, pupincurism, prefacatorie, lipsa de autenticitate, avaritie, lacomie, laudarosenie, fatarnicie, ipocrizie, duplicitate, lipsa de loialitate, falsitate, si iar oportunism, si iar prefacatorie, si iar fatarnicie, … si tot asa.
  Nu politrucii sunt de vina… ci societatea care nu are inca mecanismele de aparare, nu are o cultura politica, nu are valori care sa ii puna la locul lor pe parvenitii agresivi. In ultima instanta asta incearca oamenii aceia in strada. Formarea unei societati si reinventarea politicii pe baze reprezentative de aceasta data.
  Acesti politruci de ultima generatie sunt poate cei mai detestabili din tot ce a secretat spatiul public romanesc. In aceiasi spatiu ontologic cu Dan Sova… ei sunt masura patronilor lor de moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro