luni, ianuarie 25, 2021

Cecenia: O tragedie pe etape

Intre 3 si 4 persoane [surse diferite !] si-au pierdut viata  si alte 13 au fost ranite intr-un atac terorist langa Parlamentul Cecen din Groznîi, anunța agentia rusa de presa Ria Novosti. Agentia rusa a mai anuntat ca zona a fost evacuata, mentionand ca o operatiune speciala condusa de liderul cecen Ramzan Kadyrov este in desfasurare. Vezi mai jos cine este acest domn.

Deși de facto independentă între 1991-1994 și 1996-1999, până în 2006, această independență a Republicii Cecene  nu a fost recunoscută de nici un stat. Este greu de decis cine a controlat în realitate teritoriul Ceceniei în timpul Primului Război Cecen (1994-1996) și în primul an al celui de-al Doilea Război Cecen (1999-prezent).

Importanța economică a Ceceniei se datora conductelor de țiței și de gaze care traversează republica, provenind din Baku (Azerbaijan) și îndreptându-se spre Rostov-pe-Don. Interesele companiilor petroliere străine în zonă de asemenea au intrat în conflict, deoarece guvernul Dudaev prefera companiile din grupul german, în timp ce Moscova prefera companiile din grupul britanic pentru a le preda industria de transport și prelucrare a combustibilului.

In decursul Primului Război Cecen  (1994-1996) trupele ruse au cucerit Cecenia, provocând zeci de mii de morți populației civile și distrugeri materiale imense, pentru ca din iunie 1995 războiul să se transforme în unul de gherilă. În august 1996 rebelii separatiști anti-ruși au reușit recucerirea capitalei Groznyy și anihilarea unui număr mare de trupe ruse prinse în lupte. În mod oficial, primul război cecen s-a încheiat prin semnarea acordurilor de la Khavsa-Yurt  la 31 august 1996. Ele stabileau că statutul Ceceniei urma să fie decis până la sfârșitul anului 2001, dar acordau Ceceniei  independență de-facto până în acel moment.

Guivernul separatist, decimat în decursul primul război de cele mai influente si capabile cadre, inclusiv primul său președinte Djokhar Dudaev, nu a reușit să țină sub control situația de securitate. Un șir de bande armate operau din Cecenia răpiri, răscumpărări, trafic ilegal de petrol. Una din acestea era condusă de fostul lider spiritual al musulmanilor din Cecenia în timpul puterii sovietice, Akhmad Kadyrov.

După asasinarea prin rachetă ghidată a președintelui Djokhar Dudaev in aprilie 1996 în apropiere de satul Gekhi-Chu, în timp ce vorbea la telefon cu un deputat apropiat personal al lui Elțîn în parlamentul Rusiei, Duma de Stat, rolul de lider al separatiștilor a fost ocupat de vice-președintele Zelimkhan Yandarbiyev. În februarie 1997, Yandarbiyev a pierdut alegerile în fața lui Aslan Maskhadov, fostul șef al statului major separatist cecen în timpul primului război. Yandarbiyev a fost ulterior omorât în februarie 2004 în Doha (Qatar) de agenți ai securității ruse. În martie 2005, Maskhadov a murit ucis de o grenadă în bucărul său din satul Tolstoy-Yurt, asaltat de trupele ruse, funcția fiind preluată de Abdul-Halim Sadulayev, fost șef separatist al curții supreme de justiție. În iunie 2006, Sadulayev a fost omorât de o grenadă rusă într-o casă din orașul Argun și a fost înlocuit de Dokka Umarov, fost vice-președinte separatist, iar anterior comandant al Frontului de Sud-Vest. El îndeplinește funcția de președinte și în prezent.

Oficialii ceceni proruși afirmă că din 1994, peste 200.000 de oameni au fost uciși în Cecenia, inclusiv 20.000 de copii. Sursele rebelilor afirmă că forțele federale au ucis peste 250.000 de oameni, inclusiv 42.000 de copii. Rebelii afirmă că trupele lor regulate au pierdut 12.000 de luptători omorați. Numărul victimelor (morți, răniți) din cadrul trupelor federale este de câteva zeci de mii, iar unele surse ale rebelilor pretind că cifrele reale se apropie de 40.000 de morți și încă mai mulți răniți. Aceste cifre sunt parțial confirmate de surse independente.

Ramzan Kadyrov, fiul lui Ahmad Kadyrov, este conform Human Rights Watch capul unei armate private, membrii căreia sunt numiți kadyrovtsy (oamenii lui Kadyrov), responsabilă cu numeroase asasinate, răpiri la comandă, estorcări de fonduri și agresiuni sexuale. Surse separatiste menționează că însuși Ramzan a participat în trecut la torturi și execuții sumare ale ostaticilor a căror rude nu au reușit să-i răscumpere.

Surse si citate:

Ria Novosti
Kavkaz Center
CBC – News Indepth: Chechnya
Wikipedia [1] si [2]

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. „Intre 3 si 4 persoane…” Poate 3.75 persoane ? Traducerea irita din primele randuri…
  Nu zic, si eu mai fac greseli de genu, dar nu lucrez ca reporter/redactor…etc, lucrez in IT!

  Altfel,pentru mine, ati devenit o sursa de incredere, in detrimentul altor site-uri de stiri care sunt intens influentate de diverse formatiuni politice…

 2. De ce stalciti limba romana??

  1. Nu exista „intre 3 si 4 persoane”. Exista doar „3 sau 4 persoane” si-au pierdut viata.
  2. „ostaticilor a căror rude”. Se zice „ostaticilor ai caror rude”.
  3. „interesele companiilor petroliere străine în zonă de asemenea au intrat în conflict”. „De asemenea” se pune la inceputul sau sfarsitul propozitiei nu intre subiect si predicat.

  Si o chestie de semantica: „Vezi mai jos cine este acest domn.”. Pai ori e terorist ori e domn.

  Scuze de obicei nu ma leg de „copaci” si incerc sa vad „padurea”- dar acum sunt prea multe scaparile.

 3. Salut pe toti stimabili comentatori.

  In general sunt citate mai mult decat o singura sursa in articole de acest genul. Daca The New York Times citeaza in aceset fel, pot sa-mi permit si eu!

  Iesiti din mahalaua presei romanesti si cititi si voi ce scriu baietii care stiu sa o faca :) . alternativa ar fi sa cititi despre 13 morti care nu au existat!

  Ultimul update vorbeste inca la modul general despre numarul victimelor aveti aici sursa.

  @Alex, primesc cu umilinta observatiile lingvistice. Am tradus din engleza in direct si rapid dupa cum vezi formularea care contine “De asemenea” este gandita in engleza. Despre intre 3 si 4 am raspun deja.

  P.S. Reuters anunta ca au fost in total 17 raniti, numarul mortiulor nu este mentionata. Aveti sursa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.