marți, decembrie 5, 2023

Cei patru conspiratori impotriva lui Crin Antonescu: Plesu, Tismaneanu, Cartarescu si…

Dl Crin Antonescu a declarat recent ca se simte flatat si ingrijorat de atentia pe care i-o acordam Andrei Plesu, Mircea Cartarescu si cu mine. Ca risca sa dezvolte chiar un fel de megalomanie, o paranoia sui generis din cauza „atacurilor” noastre care i-ar hiperboliza (evident negativ si fireste nedrept) statura. Se sugereaza ca ar fi vorba de un fel de campanie concertata, o cabala coordonata de forte obscure, menita sa-l delegitimeze, sa-l demonizeze pe el, potentialul salvator al Romaniei de urgia tiraniei basesciene. Se reia, de fapt, vechea marota a „intelectualilor lui Basescu”, acei oameni lipsiti de demnitate, „suflete de sclavi” cum atat de elegant ne-a numit dl Emil Constantinescu, alt corifeu altruist, non-partizan si neresentimentar al polemicilor civilizate. Ceea ce nu suporta dl Antonescu este sa i se arate cu dovezi palpabile cele doua caracteristici definitorii ale stilului sai politic, elemente din care decurg toate celelalte sarabande, gavote, badinerii, menuete si alte dansuri ale suitelor imposturii promovate pe „antene” si pe „irealitati”: fatuitatea cronica si vacuitatea abisala.

Promit sa dezvolt cat mai curand analiza acestor indelebile contributii crinantonesciene la cultura politica a tranzitiei romanesti. Nu cunosc vreo interventie substantiala a liderului PNL pe teme doctrinare, vreo tentativa de clarificare a rolului acesui partid in dezbaterile despre viitorului dreptei (ori stangii) din Romania. Fraternizarea USLaşa este expresia cea mai directa a dispretului pentru ce inseamna intreaga traditie anti-totalitara din Romania. Am mai scris-o si o repet aici: una este sa faci o coalitie de guvernare temporara si alta sa te aliezi strategic cu adversarii tai ideologici, ajungand de fapt la o suicidara osmoza prin emascularea propriei identitati politice.  Daca un Gh. Tatarescu, un om politic veritabil, cu urcarile si coborasurile unei cariere impresionante,  a ajuns sa colaboreze cu comunistii in conditii de teribila presiune, deci in stare de urgenta istorica, cu trupe sovietice de ocupatie pe teritoriul tarii, Crin Antonescu s-a dedat acestei similare (si funeste) abdicari din ratiuni strict narcisiste si oportuniste. Suntem unii care ne mai amintim afisele enorme care decorau panourile marilor orase intre cele doua tururi de scrutin din noiembrie-decembrie 2009, cu acea inubliabila strangere de maini dintre Crin Antonescu si Mircea Geoana si cu legamantul „Impreuna vom invinge!”. Credeam ca, dupa excesele retorice ale momentului electoral, dupa teribila a gafa a vizitei la Timisoara, dl Crin Antonescu va sti sa lase de-o parte o pasionalitate ce-l pierde si ca va cauta solutii pentru resurectia unei aliante normale a fortelor care vor intr-adevar o Romanie moderna, necorupta, intemeiata pe suprematia legii, eliberata de fantomele trecutului totalitar. A fost insa o amagire.

Unica propunere, repetata ad nauseam, a d-lui Antonescu este daramarea „regimului Basescu”, un scop distructiv (perzentat drept „emancipator”) caruia ii sunt subordonate toate celelalte posibile prioritati. In numele acestui ţel ultim dar si imediat pe care psihiatria l-ar descrie drept monomanie, se justifica nejustificabilul, se calca in picioare traditia liberala din Romania, se fac aliante sordide, se minte fara jena. Pe dl Antonescu nu-l stinghereste coruptia, nu-l framanta intarzierea adoptarii legilor legate de reparatiile pentru victimele comunismului, de reducerea pensiilor securistilor, tot atatea teme pe care candva parea sa le pretuiasa.

Dar, vai, nivelul intelectual al d-lui Crin Antonescu, acest Zelig al politicii romanesti, se probeaza a fi tot mai anemic. Despre cel moral, ma abtin. Intr-o declaratie din martie 2011, presedintele PNL ofera aceste reflectii ce concureaza intru profunzime cu fenomenologia lui Branzovenescu: „(Basescu) a spus că nu o să mai stea în casa de la stat şi că va sta în casa lui. Aşa că şi-a dat casa de la stat în care apoi s-a mutat. Nu a mai stat în casa de la stat, ci a stat în casa lui, a lui Băsescu. Dacă asta înseamnă dreapta pentru cumetrii Patapievici, Tismăneanu, Pleşu, cine mai vor ei, pentru mine nu înseamnă asta dreapta”. Deci in opinia lui Crin Antonescu, H.-R. Patapievici, Andrei Plesu si cu mine (superb termenul de „cumatru”, sofisticat si rafinat) am identifica dreapta cu proprietatea unei locuinte. Lenin nu avea locuinta proprietate personala, era de stanga. Printul rosu, Scarlat Callimachi, locuia in propria casa, era deci de dreapta.  Chiar nu intelege Crin Antonescu ca este vorba de principii, de valorizarea proprietatii ca valoare sociala, de necesitatea dezetatizarii ideii de bine public? Riscand sa sun pedant, nu pot decat sa-i recomand doctorandului preferat al doamnei profesoare Zoe Petre, cat pot de sincer si cu cea mai buna credinta, volumul „Repere intelectuale ale dreptei romanesti”, editat de Cristian Patrasconiu, aparut la Humanitas in 2010. Nu trebuie, Doamne fereste, sa aprobe tot ce se spune in acel volum, dar n-ar strica sa se inspire din el pentru a evita pe viitor asemenea penibile asertiuni. Ar afla de asemenea ca se poate polemiza si fara a fi grobian (a se vedea cum a vorbit dl Antonescu despre „erezia” doamnei Adriana Saftoiu).  Pentru ca, la aceste capitole (si nu numai), deci acela al clarificarilor doctrinare si al civilitatii, dl Antonescu a cam uitat sa-si faca temele…

Recomand aici excelentul articol semnat de Mircea Cartarescu in Evenimentul Zilei. Cum autorul Levantului s-a aflat aici, la Washington pentru cateva zile impreuna cu sotia sa, poeta si romanciera Ioana Nicolae, cum ne-am vazut continuu, inclusiv joi seara, la minunata intalnire avuta de cei doi cu cititorii la Ambasada Romaniei, un eveniment organizat de ICR New York (felicitari, Corina Suteu!), martusisesc public ca n-am facut altceva impreuna decat sa complotam impotriva d-lui Antonescu :)  Primul lucru despre care am vorbit, cand ne-am revazut aici, a fost despre cum sa-l subminam pe profetul pseudo-liberalismului romanesc. Ne-am consultat prin e-mail cu alti conjurati si, iata, acum pornim o noua campanie. Probabil ca asa vede dl Antonescu vietile noastre: intrigi marunte, fixatii meschine, o pozitie ancilara eterna in raport cu Traian Basescu. Altcineva ne scrie cartile si articolele, altii sunt cei care ne pregatesc cursurile universitare si prelegerile publice. Sigur, nu suntem chiar niste oarecare, de vreme ce cuvintele noastre sunt luate in seama, for better or for worse. Dar ele nu sunt ceea ce spunem noi, rezultatul gandirii noastre autonome, ci al poruncilor din umbra rasplatite pe ascuns, comenzi pe care le indeplinim fara murmur noi, membrii comandoului  propagandistic dirijat de la Cotroceni, din ratiuni mocirloase si tenebroase. Nu-l pretuim cum se cuvine pe el, solarul, virilul, imaculatul tribun al democratiei USLaşe, pentru ca suferim de ceea ce Baudelaire numea candva la nostalgie de la boue. Ceea ce uita dl Antonescu este sa dezvaluie numele celui de-al patrulea, al celui mai influent, consecvent, persistent si periculos conspirator. O face insa Mircea Cartarescu. Iata cateva fragmente:

Domnul Crin Antonescu mi-a făcut de curând deosebita onoare de a mă cita între cele trei „nume mari” care ar conspira în ultimul timp împotriva dumnealui. Ceilalţi doi ar fi Andrei Pleşu şi Vladimir Tismăneanu.

E de la sine înţeles că încă de la început această asociere mă umple de recunoştinţă: nu ştiu ce a urmărit cu adevărat domnul Antonescu când m-a inclus în redutabilul triumvirat, dar oricum îi mulţumesc. Am crescut în propriii mei ochi şi cred că şi în ai dumneavoastră, dragi cititori, prin asocierea, fie şi numai ocazională, cu cei doi oameni admirabili mai sus citaţi.

În privinţa conspiraţiei, trebuie să recunosc, de asemenea, flerul deosebit al domnului Antonescu. De data asta ne-a prins şi nu mai e nimic de comentat. Asemenea unor complici ai unei crime abominabile, daţi în vileag de un comisar priceput printr-un subtil interogatoriu încrucişat, nu ne mai rămâne decât să ne mărturisim faptele.Aşa e, domnule Preşedinte (deocamdată doar al PNL, dar cine ştie?…), conspirăm împotriva dumneavoastră de o bună bucată de vreme. Cu mulţi ani în urmă am fost racolat de domnul Andrei Pleşu personal, care mi-a oferit o bursă New Europe College, instituţia patronată de dumnealui, evident un paravan pentru activităţi de urmărire ilegală a potenţialilor viitori preşedinţi liberali. Ne-am întâlnit ulterior prin parcuri, case conspirative şi chiar pe aeroporturi străine ca să facem schimb de informaţii în privinţa dumneavoastră, cel mai plauzibil candidat la această demnitate. Cât despre domnul Tismăneanu, mărturisesc că-l cunosc de mai bine de două decenii, timp în care, la Washington D.C., la Maryland şi la Bucureşti am ţesut intrigi laborioase pentru denigrarea dumneavoastră. O vreme am rămas în umbră, dar în ultimele luni am fost reactivaţi de către dictatorul Băsescu personal (dar în mod ciudat şi de către domnul Patriciu, ca dovadă de ce front politic uriaş conspiră împotriva dumneavoastră) şi asmuţiţi ca nişte fiare turbate împotriva dumneavoastră, într-o încercare disperată de a schimba cursul istoriei, care vă vrea la conducerea României. Cum am putea s-o negăm, acum, când toate probele ne arată cu degetul?

În ceea ce mă priveşte personal, domnule Preşedinte, îmi accept stoic pedeapsa. Istoria mă va judeca nu doar ca pe un poetastru de curte, adulator al unui despot abject, ci şi ca pe un conspirator împotriva celui mai mare bărbat de stat pe care solul fără îngrăşăminte al ţării l-a putut produce în anii aceştia de răstrişte: dumneavoastră, domnule Crin Antonescu! Pentru ca dreptatea să triumfe deplin şi conspiraţia să fie totală, daţi-mi voie să vă dezvălui în rândurile ce urmează o mare taină.

Adevărul este că pe lângă noi, cei trei complotişti, există şi un al patrulea, căruia, ca geniu al calomniei, nu merităm nici să-i legăm sandalele. El singur a uneltit împotriva dumneavoastră mult mai mult decât toate agenturili autohtone şi străine, şi dacă, în ciuda căderii noastre, conspiraţia totuşi va triumfa, el va fi vinovatul moral. Acest odios agent, profitând de întâmplarea că se numeşte tot Crin şi tot Antonescu, vi s-a substituit în momente de răscruce ale istoriei recente şi, în numele dumneavoastră, a comis cele mai nătânge şi mai compromiţătoare fapte imaginabile.

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. Fraza dlui Cartarescu: Acest odios agent, profitând de întâmplarea că se numeşte tot Crin şi tot Antonescu, vi s-a substituit în momente de răscruce ale istoriei recente şi, în numele dumneavoastră, a comis cele mai nătânge şi mai compromiţătoare fapte imaginabile. exprima perfect gaunosenia si fanfaronada slugoiului care, cu voia & „scara” stapanului, s-a catarat pe un tron aflat cu mult peste „inaltimea” sa. Iar „coroana” se-ncapataneaza sa-i fie cu cel putin trei numere mai larga.
  Cineva considera, candva, ca: cea mai mare realizare a prostului ar fi sa-si dea seama ca este… la care-mi permit sa adaug: de acord, dar asta l-ar pozitiona intr-o alta categorie.
  Oricare idiot de pe fata pamantului poate avea (prin mecanisme biologice inca neelucidate) o sclipire de geniu, dar „replica” individului in cauza dovedeste ca asemenea intamplari sunt exceptii, care se „manifesta” extrem de rar pe aceasta gura-de-rai.
  Atentie insa, gloata prezenta permanent la urne nu are valentele discernamantului iar ‘telectualii „ie scarbiti” de politica damboviteana.

  • Ma tem ca unii cititori, dintre cei care se suspecteaza ca sunt intelectuali, nu vor pricepe „arsenalul” de procedee literare folosite de domnii Tismaneanu si Cartarescu pt a ironiza teoria conspiratiei „celor 4 intelectuali”.

  • Asa e cu gloata, uneori voteaza bine (Basescu), uneori rau (Iliescu, Antonescu). Noi, ca indivizi, suntem foarte inteligenti. Nu inteleg de ce gloata, ca suma de indivizi, este proasta. Suna prost, nu-i asa?
   Sigur, pentru ca realitatea sta invers. Poporul (nu gloata) are dreptate de fiecare data. Noi ca indivizi, in functie de opiniile personale, ne situam de o parte sau de alta in raport cu multimea. Totul se intampla din cauza partizanatului exagerat si lipsei de respect pentru adversarul politic sau pentru opiniile altora. Ba ne mai si credem detinatorii adevarului absolut.

 2. CE se poate spune dmnilor decit ca este un politician care nu are vitor si ca este manipulatde cei cu bani multi vezi( paticiu)iar dac toti romani au marea placere sa is dea cu parerea incerc si eu ,referitor la acesti ilustri scitori si profesori numai de bine si respect pentru ei !!,,,avem nevoie de ei sunt niste REPERE!! ale societati ,cum noi nu ne putem caugula ca popor ,uni nici nu vor alti nu pot ,au alte interese asa ca este nevoie de acesti ilusti oameni GABRIL LICEANU ,CARTARESC,PLESU TISMANENU E.T.C!!!

 3. //Degeaba o tot dati cu ifosele. Basescu face pacatul capital de a nu negocia cu toate fortele politice cu societatea civila, pentru a instaura cat de cat pacea sociala.Conduce si gestioneaza totul prin slugi,Boc, e cel mai bun exemplu.Spuneti-mi o singura initiativa personala a acestuia…
  S-a ajuns la cea mai acuta centralizare a fondurilor.In loc sa dea banii la judete pt repararea drumurilor judetene, a incarcat cu aceasta responsabilitate Ministerul Dezvoltarii.De ce? O stiti , dar va faceti ca nu exista aceasta problema…
  Coruptia condusa de TB este palpabila iar stilul sau de a conduce totul in Ro este caracterizat de „fatuitatea cronica si vacuitatea abisala”a comportamentului sau.
  Astazi n u poti sa conduci o afacere in Ro decat daca esti membru PDL sau daca esti cotizant la acesta.

  • Stimate domn,
   As fi avut o singura intrebare.
   Cum poti negocia cu cineva care nu vine la negocieri?
   Cum poti sta de vorba cu unul care doarme?
   Ijn rest, numai de bine!

 4. Desi nu ma ridic la altitudinea si maretia domnului Antonescu, as vrea si eu macar putina conspiratie la adresa mea. Sa fiu impiedicat sa ajung la locul de munca, dar sa-mi vina mereu salariul intreg.

 5. S-ar putea ca Antonescu sa aiba dreptate. Daca seria „Plesu-Cartarescu-Tismaneanu” ar fi dovedit o atitudine critica si fata de alti lideri politici, altii decat cei ai Opozitiei, atunci discursul lor ar fi avut mai multa credibilitate. Din pacate (si de exemplu), cea mai dura „critica” a lui Plesu la adresa lui Basescu, strecurata intr-un articol din Adevarul (daca imi amintesc bine) a sunat cam asa: T.Basescu este asa cum stim (nu a precizat „cum stim”), dar Antonescu si Ponte sunt, fac si dreg… cu lux de „amanunte”

  • daca ai fi citit nu TOT dar mai des ceea ce scrie domnul Plesu ai fi vazut ca l-a criticat de multe ori pe Basescu.
   Cred ca parerile critice ale celor trei intelectuali (si avem atat de putini..) provin in buna parte si dintr-o disperare ca nu vad un personaj credibil, de calitate care sa aiba sanse la conducerea tarii si amaraciunea ca opozitia actuala, beneficiara situatiei foarte dificile in care ne aflam (si in care PDL & Comp au partea lor de vina indiscutabila) ne propune personaje de slaba calitate si solutii demagogice.
   Pe domnul Plesu l-as alege presedinte al tarii fara sa clipesc. Dar Romania nu este Cehia si mi-e teama ca nici nu va ajunge vreodata. Este dureros ca nici macar tinerii nu isi fac auzite vocile alaturi de putinele repere care mai exista pe plaiurile noastre: Plesu, Cartarescu, Liiceanu, Tismaneanu.
   In cateva luni voi parasi Romania si in afara despartirii de familie si de cativa prieteni am putine regrete. Si o posibila bucurie, ca nu voi mai trai intr-o tara ajunsa pe mainile unui mutant antonescupontavoiculescu.

   • Tara este, deocamdata, in mainile mutantului basescu-udrea-boc-anastase. Mai mult, dupa cat de elastica a devenit Constitutia in mainile delicate de marinar ale lui Basescu, luand in calcul si „performantele electorale” obtinute de un Baconschi (si similarii) in mijlocul diasporei, este posibil ca Romania sa mai ramana in ghearele acestor netrebnici inca o bucata de vreme. De ce sa parasesti Romania tocmai cand idolii tai sunt la putere?!
    Si o mica corectura: in Romania sunt mult mai multi intelectuali, in afara de Plesu, Liiceanu, Cartarescu. In plus, nu cei care „racnesc” mai tare sunt si cei mai buni. Si, mai ales, acestia nu sunt singurii

    • @ Ion Antonescu- da, d-le sunt foarte multi intelectuali: poetul Sov, pentru care a cazut mut de admiratie Dinescu, scriitorul Badea cu spagate, Ciutacu
     era sa-l uit pe ‘domn profesor” Felix Voiculescu…

    • Toate afirmatiile pe care le faci demonstreaza pe langa lipsa de logica si faptul ca citesti selectiv (adica numai ce-ti convine). Eu, toata viata am cochetat cu liberalismul si de aceea cred ca-i inteleg pe cei trei „Plesu, Cartarescu, Tismaneanu”, ‘serie ‘ ce critica nu intamplator pe Antonescu ci pentru ca asta ii doare cel mai mult. Este trist ca nu vezi esenta lucrurilor/criticilor. Mai mult, chiar daca T. Basescu nu a fost scutit de critica „seriei”, aceasta nu poate critica tocmai actiunile liberale ale acestuia. Pana acum, singurul ce a practicat o politica liberala si de mare risc. Aceste lucruri nu le vezi tot din lipsa de logica. Daca ai fi un adevarat liberal, ar trebui sa fi foc si para pe Antonescu si s-al urasti pe Ponta si pe Felix. Sa-l urasti ca a facut cea mai mare prostie cu USL, bagand PNL in cea mai mare mizerie din toata istoria lui. Constat ca esti de toate si nimic, adica rosu, galben cu albastru si securist. Ca atare n-are cum sa-ti placa niste distinsi intelectuali. Da, ai dreptate in Romania sunt multi intelectuali, sute si poate mii, dar toti la un loc nu fac cat cei trei, mai precis patru daca-l adaugam si pe Liiceanu.

  • Aha, acu mam prins si io, ca sunt muncitor, nu ganditor. vasazica, astia, entelctualii ssunt de vina ca Anto si Poanta dau cu batan balta de fac tzunami, si Base, desi ticalos, e mai destept cu cateva minutzele, si nu le da decat rareori prilej de ocazie ca sa faca misto de el. Adica criticii e vinovati ca criticatii ie zero absolut ca valoare moralentelectualpolittruca. Esti dastept nene! mai spune, ca ai o logica da fier corodat.

 6. @Gamer
  In unda valului „marimii ‘telectualilor”, probabil ca sunt prea bagati in seama, datorita (auto)atentiei zgomotoase si importantei pe care si-o dau – plagiatorului, fiului de bolsevic transformat in invatator al anticomunismului, scriitorului nimfoman (dar, mai bine spus – natang) si … Aici poate intra oricare din pleiada descompletata – alogenul (cu radacini bolsevice) ce injura romanii de la inaltimea fotoliului de derector sau „marele” filosof si editor, plagiator si (putin) pupincurist. Lista poate continua … cu toti marii ganditori „de dreapta” care, in lipsa substantei autentice, nu uita cu fiecare ocazie sa (re)aminteasca de articolele si cartile datorita carora sunt mari som(n)itati.

  Cine stie cam cat le poate pielea acestor oportunisti, nu-i baga in seama – de exemplu, una dintre dizidentele de pe lista de ieri a „profesorului”, sau prietenul polonez (ca sa citam doar exemplele verificabile), care – dezinteresat – le-au aratat locul.

 7. FATUITÁTE s. f. (Livr.) Îngâmfare, înfumurare care ascunde prostia. [Pr.: -tu-i-] – Din fr. fatuité, lat. fatuitas, -atis.
  VACUITÁTE s. f. (Livr.) Starea, însușirea a ceea ce este gol, vid. [Pr.: -cu-i-] – din fr. vacuité, lat. vacuitas, -atis.
  MONOMANÍE, monomanii, s. f. Stare patologică în care bolnavul este obsedat de un singur gând; idee fixă. – Din fr. monomanie.

 8. Cine este Crin?
  La ce echipa jaca?
  Este titular la nationala?
  Eu stiu de Lucescu, Dobrin, Raducanu, Hagi, Boc etc….
  Astia jucatori?
  Crin joaca poker ?

 9. Ei, vedeti, are si crinul un merit. MARE! Si anume acela ca prin existenta si actiunile lui genereaza articole atat de savuroase din partea acestor domni. Sa traiesti, coane crinule!

 10. Daca se comploteaza si cine comploteaza sunt intrebari. Ideea este una singura: indiferent cine va fi presedinte, un alt Basescu, care sa intunece cerul Romaniei si sa usuce iarba de pe pamantul acestei tari, nu cred ca se va mai naste ! Iar acesti intelectuali, ca de altfel noi toti care l-am votat, suntem raspunzatori in fata natiei romane ! Ei insa, au mai multa responsabilitate pentru ca sunt leaderi de opinie ! Responsabilitatea lor este mult mai mare, intrucat acest individ care a pacalit un neam de oameni sarmani, cum suntem noi romanii, va mai face rau inca 3 ani . Si ce rau, pentru ca are asa ceva in sange, iar complicitatea unor intelectuali, care pentru o bucata de paine se vand diavolului , va fi hotaratoare !

  • Gică, ia un pahar de apă şi răcoreşte-te! Sau fă un duş rece, ca pe vemea lui ceaşcă, pe care se pare că nu l-ai prins! Dacă acum în România este dictatură, ia DEX-ul şi citeşte definiţia!
   Aceasta este mocirla lăsată de COMUNISMUL pe care îl apără c.a. – prin declaraţiile goale,false, ce din coadă au sa sune, şi apărarea lui felics şi năstase, iliescu, combinaţia cu ponta şamd!

   • Vezi ca ai incurcat poeziile. CopyPaste ti-a facut figura. Gica nu a folosit cuvantul dictatura.
    Iti raspund si la postul Domino63: Cu diplomatie. Vei vedea la urmatorul presedinte.

   • Mocirla lasata de comunisti si girata de aceste ilustre eminente cenusii. Daca nu ar fi avut si ei acces la „miere” sunt sigura ca azi vituperau la adresa lui Base! Dar asa ? Doar n-o sa piarda ciolanul asa de dragul impartialitatii! .”Nu de inteligente ducem lipsa ci de caractere”, zicea Iorga.

 11. Nu constintizam cat de periculos este un personaj precum Crin; lumea va da un vot negativ si astfel apare posibilitatea de a castiga alegerile un personaj betiv, infatuat, narcisist, chiulangiu, imberb (si la propriu), etc.
  Ce popor blestemat suntem! Interesele politicienilor imping la varf si implicit la votul pentru pozitii cheie, oameni de 2 lei. Cu Antonescu lucrurile sunt muuuult mai grave. Poate ne trezim pana atnci.
  Paste fericit!

 12. Da. Crin Antonescu nu-si vede bârna din ochi si are impresia ca oricine-i reproseaza ceva o face pentru ca e basist. El n-are defecte, restul sigur au, de-aia il ataca. Asta, imi pare rau, spune mai multe despre el decat despre cei cu reprosuri la adresa lui.

 13. Pentru ca d-l Antonescu este victima masinatiilor celor trei „oameni de cultura” voi protesta aruncandu-ma de la balconul Parlamentului in sfanta zi de Paste. Sper ca sacrificiul meu sa-l intareasca in lupta cu tiranul (ce zic eu tiranul, Anticristul) Basescu.

 14. Sunt sigura ca d-l Antonescu Crin se mai mira si acum de faptul ca este atat de mult luat in consideratie. Nu este obisnuit cu asemena atitudine, el, obscurul si neinsemnatul, cel pe care o mare parte a romanilor nici nu-l baga in seama. Tactica pe care o foloseste e veche: se preface ca este deranjat de niste critici care -i sunt adresate, cand, de fapt, lucrul acesta il face sa se simta important, in gaunosenia lui. Nu-l mai bagati in seama, domnilor, nu-i mai faceti atata cinste, ignorati-l asa cum fac foarte multi romani. Se pierde prea mult timp din cauza unor spirite marunte. Deja am scris si eu prea mult pe tema asta. Cu stima.

 15. Grav este altceva: se crede destept si ne trateaza de prosti. Asta, deoarece publicul lui de electie este mediul ”ziaristic” Realitatea si cei care se holbeaza la ea ca la icoana care le insufla sursa adevarului si nu-si dau seama ca individul isi recita piesa de teatru construita strict pentru propria propasire. Mai crede ca i-a pacalit pe PSD-isti iar acestia, simultan, isi rad in barba gandindu-se de pe acum la ce sut mare o sa-i dea cand nu le va mai fi util! Campania lui obsedanta antibasesciana este firul subtire care il mai tine in actualul curent politic. Ajuns eventual la varf (accidental) se va trezi in fata marei intrebari la care nu are raspuns, pe care va trebui sa si-o puna si pe care i-o vor pune altii: si acum…?
  Degeaba arunca priviri ucigtoare catre intelectualii care-i critica miscarile si atitudinea. Se va reintalni cu ei, fata in fata, mai tarziu, cand va avea nevoie de ei, ca fara ei, numai cu semidocti, nu se poate trai!

 16. Cei care au fost, cei care sunt si cei care se pregatesc sa fie indiferent cum se numesc : Iliescu, Nastase, Roman, Constantinescu, Vacaroiu, Basescu, Boc, Ponta, Antonescu, Geoana, Vadim, si altii plus toata adunatura de ciraci care-i insotesc, ii aduleaza, ii divinizeaza, sunt niste neispraviti care nu ma reprezinta, care nu te reprezinta, care nu ne reprezinta . Ar trebui sa ne indreptam optiunile care personalitati care au probat inteligenta, onestitate, responsabilitate, buna crestere, patriotism, conduita de bun cetatean, de bun roman .
  Ar putea fi rectorul Marga, dar, personal nu-l cunosc – am auzit numai de bine despre el .
  In ceea ce ma priveste optez pentru Constantin Bratianu – cadru didactic universitar in Politehnica din Bucuresti .

 17. la emisiunea lui robert turcescu, acest nesuferit,arogant si SLAB INTELECTUAL, crin antonescu,isi punea scut pe sotia adina valean – care nu i asaa eee mult mai desteapta decat adrian cioroianu… – evitand ca un ipocrit ce este intrebarile directe si raspunsurile pe masura.
  – atata atentie chiar nu merita fie el si presedinte de partid, domnule tismaneanu, este doar un roman pe functie, un om cu un caracter marunt,intamplator presedinte de partid…

 18. Sunt departe de a putea aduce comentarii pertinente pe marginea articolului sus postat. Dar mi se pare „prea tare”. Adica… mi se pare extrem de savuros. Macar atat ne-a ramas sa facem la adresa domnului „Presedinte”. Ma delectez cu articolele domnului Tismaneanu si ale Tiei Serbanescu mai mult decat poate imi permite decenta pe care mi-o impun in a ii respecta pe ceilalti.
  Drept sa spun, sunt vinovata de a fi vazut in domnul Antonescu, pana in primul tur electoral, o eventuala revigorare a politicii romanesti dominata inca de personaje ceausiste. Senzatiile fizice de greata care insa m-au incercat apoi, sunt greu de descris. Regret insa enorm aceasta dezamagire. Imi doresc sa vad un politician tanar pe care sa fiu mandra sa spun ca l-am votat drept Presedinte.

 19. Constat ca si cei trei cunosc cu adevarat. are au spus si au scris despre Crin Antonescu nu-l cunosc cu adevarat. Nu provine dintre vechii liberali si nici dintre asazisii tineri liberali. Nu a participat la marile demonstratii anticomuniste. Probabil ca face parte dintre acei multi oameni ai securitatii promoscovite coordonati de Iliescu care au avut ca misiune sa se infiltreze in partidele istorice si sa le faca praf. Cu taranistii au reusit rapid, pentruca ei n-au ajuns sa formeze cu adevarat un partid, cu liberalii a mers mai greu, pentru ca, paradoxal, Radu Campeanu a promovat multi tineri, nu toti ticalosi sau oameni ai serviciilor secrete. De abia dupa mai bine de douazeci de ani un nenorocit ca acest Antonescu este pe cale sa desfiinteze un partid istoric romanesc. Multi se intreaba cum un neica nimeni, un repetent al facultatii de istorie si un chiulangiu notoriu reuseste sa para un fel de speranta ultima a romanilor. Acestia nu iau deloc in calcul faptul ca Antonescu a fost folosit de securitate si ca probabil a fost preluat „prin metode specifice” de „serviciile” rusesti. Acestea au si analistii politici si banii necesari unei sustineri puternice fata de unu om care, daca ar ajunge in fruntea Romaniei, ar arunca tara inapoi in labele ursului rusesc. Si daca analistii romani nu iau in calcul probabila sustinere ruseasca a lui Antonescu si a ciracilor lui cat si a actualului PSD, nu vor reusi sa discearna realitatea si sa ofere opiniei publice romanesti idei si solutii pentru ancorarea definitiva a Romaniei la occident.

  • De acord Andrei si Ramona aveti perfecta dreptate. Daca traiti in tara incercati aceeasi atitudine fata de familie si prieteni, ajutati pe cat mai multi sa inteleaga ceea ce ati sustinut mai sus. Noi cei din afara facem la fel, desi e mai greu. Pentru copiii si nepotii nostri nu avem dreptul moral sa mai acceptam sa traim sub „cizma ruseasca”. Christos a-nviat si sper ca va fi cu noi.

 20. dom-le nu intelegeti ca el e salvatorul pro…natiunii, salvatore de la patria d-ala?!

  tot ce face el e bine, e frumos, e minunat iar daca ai o opinie contrara esti vandut lui Basescu

 21. citesc si ma minunez..cum am putut fi un dobitoc..sa votez cu crin antenescu!?
  antonescu a adus criza,a taiat ,sters,mintit…,el va aduce rusii si cele mai mari nenorociri pe capul romaniei.in octombrie,vom avea o noua mare revolutie socialista pe are o vom petrece in noiembrie..sub conducerea noului che.
  tre’ sa ne organizam in cuiburi si sa plecam in munti ca sa organizam rezistenta cand se va schimba puterea.
  noi,gloata, mereu luam teapa..si cand votam un fost comunist cu aere de anvers..si cand votam un hidrolog reesapat in credincios sadea..acum ne ameninta o mare primejdie, sa vina un imbogatit al tranzitiei,un chiulangiu,unul care ca hopa mitica, azi zice una ,maine alta, precum constitutionalistul nostru sef..mare greseala,sa fii consecvent , precum boii..
  pardon, boii suntem noi, ca tragem la jug si platim taxe.
  conteaza ca patriciu a pactizat cu botis..?care botis imediat s-a molipsit de la spiritul afacerist si a pus botu..nu conteaza ca kapitalistii,miky spaga,oprea cel reformulat in noua garda pretoriana si multi alti mafioso mici si mari sunt deja in barca puterii..noi ne ingrijoram pentru vremurile ce va sa vina..ptr drobul de sare care va omora copilu..
  genial si perfect clarvazator,domnul tismaneanu sufera de hipermetropie…pacat..si avea o vedere asa de buna ,cel putin inainte de 89 ,sigur…
  ma uit la domnii mentionati ca si conspiratori si mi-e mila.mila de mine, ca la un moment dat am crezut in spusele domniilor lor si mila de ei ca ptr un zgarci, sfarsesc ca onorabili membri ai breslei celei mai vechi meserii din lume.
  nu vreau sa dau primul cu piatra, tocmai in contextul acestor zile care ne aduc aminte de cineva care s-a sacrificat pentru oameni..
  Hristos a Inviat!

 22. Dupa decizia lui Crin Antonescu de a sacrifica PNL-ul in favoarea coalitiei Grivco, tratand cu suprema condescendenta (ma exprim eufemistic) atatea si atatea avertismente, am anuntat ca voi returna Premiul „Bratianu” al PNL. Am facut acest lucru acum cateva saptamani cand medalia a fost predata oficial la sediul PNL pe numele presedintelui acestui partid. Un sediu in care m-am aflat imediat dupa decernarea premiuluii „Bratianu” impreuna cu oameni precum Alexandru Paleologu, Valeriu Stoica, Dan Grigore, Andrei Oisteanu, Razvan Popescu (ma uit cu nostalgie la o fotografie de-atunci). Cei trei numiti de Crin Antonescu nu au ceva personal cu el. Cum nu au nimic personal nici Gabriel Liiceanu, Andrei Cornea, Mircea Mihaies, H.-R. Patapievici, Dragos-Paul Aligica, Rodica Palade, Cristian Preda, Ioan Stanomir, Traian Ungureanu, Andreea Pora, Mihail Neamtu etc Nu cred ca marele artist Devis Grebu are vreo problema personala cu Crin Antonescu. Pur si simplu ii vede si ii imortalizeaza in desene/editoriale formidabile ceea ce numesc in textul meu fatuitatea si lipsa de principii. Este vorba de ingrijorarea noastra, ca spirite dedicate valorilor liberale, in raport cu o trista, dezolanta degringolada.

  Nu suntem fanaticii nimanui. Scriem in nume propriu, nu angajam institutii private ori de stat (cum observ ca uneori ni se reposeaza). Orice ar crede unii, nu primim unde verde de la Cotroceni. Avem dreptul la opinii, cum au dreptul inalienabil la opinii si cei care au semnat „Apelul” intelectualilor pentru alegerea lui Crin Antonescu drept presedinte al Romaniei. Ca si Mircea Cartarescu intr-un articol de-acum cateva saptamani din EvZ, ma intreb ce au de spus acesti oameni, dintre care unii imi sunt amici, despre rateul moral al acestui personaj? Cum pot ei ramane tacuti cand Crin Antonescu s-a infratit cu Victor Ponta, cel care a afirmat de cateva ori ca am fi de fapt un „grup fascist”? Dar de fapt Ponta nu face decat sa reia, cu graba si superficialitatea ce-l caracterizeaza, formulele lansate de Adrian Severin in „Ziua” lui Rosca Stanescu (care ne numea „minoritatea fascistoida”) si de Bogdan Olteanu, alta „lumina”, care sustinea prin 2007 ca Mircea Cartarescu si-ar indemna studentii sa-l lapideze pe el, apostolul liberalismului social.

  • Nu vi se reproseaza faptul ca „angajati institutii private ori de stat”. Nu va interzice nimeni dreptul la opinii si ar fi cel putin inoportun sa sustineti asa ceva tocmai astazi, in conditiile in care puterea actuala l-a inlaturat cu buldozerul pe Marius Oprea pentru a netezi drumul opiniilor dvs.. Dar asta nu are nicio legatura cu credibilitatea.
   Daca aveti prieteni, asa cum afirmati, printre intelectualii care il sustin pe Crin Antonescu, atunci ar trebui sa stiti, deja, ce spun acestia despre „rateul moral al acestui personaj”. Iar daca nu v-au spus nimic – dupa cum, indirect, recunoasteti – atunci poate ca nu si-au schimbat optiunea. Mai ales dupa confruntarea tuturor cu rateul plenar inregistrat de personajul Basescu.

   • Daca si in masura in care acesti prieteni raman fideli optiunii lor, este o proba de consecventa in pofida evidentelor. Puteai nutri iluzii despre Crin Antonescu in 2009, dar este greu sa le mai intretii dupa momenul capitularii prin alianta cu partidul lui Felix.

    Ceea ce scriu ma reprezinta pe mine ca intelectual, ca analst, ca politolog specializat in analiza comparativa a sistemelor comuniste si post-comuniste. Nu angajez nici Departamentul de la U-MD nici alte institutii. N-am semnat niciodata cu un pseudonim, mi-am asumat ceea ce am afirmat public cu numele meu.

    Dl Oprea a fost numit prin deciza unui premier si schimbat prin decizia altui premier, deci nu prin utilizarea vreunul buldozer. Institutia condusa de dl Oprea a fost comasata cu o alta institutie in noiembrie 2009. Noua structura a IICCMER a intrat in functiune in februarie 2010. Cronologia cat mai exacta serveste acuratetii. Dar, mai legat de tema articolului, merita remarcate declaratiile extrem de critice ale d-lui Oprea la adresa tacticii lui Crin Antonescu (de strategie nu mai vorbesc). Or, pe dl Oprea nimeni nu-l poate suspecta de „basescofilie”.

  • …nu primim unde verde de la Cotroceni…

   nu stiu cat este ironie sau cat este fractura-de-limba-romana
   pe de alta parte,
   va pot intelege enevarea, dom’ profesor Tismaneanu.

  • Pe aici inca e „democratie” in privinta cenzurarii postarilor anti-pdl ori anti baselu’.
   Sa vezi cenzura pe HN… mai dihai ca-n „iepoca”

 23. Si gainile conspira impotriva uliului , dar dupa ce au ciugulit boabele aruncate de stapan si dupa ce si-au facut siesta .
  Reforma frazelor alambicate nu este o reforma adevarata este doar o motivare a faptelor gresite, a lipsei de ratiune in decizii, a conducerii dupa ureche (alambicate la ppropriu -e legat de alambic-betie de cuvinte-baloane de nimic imveite de un strop de spuma)

 24. D-ul Crin Antenescu este un fel de ,,rasul-plansul ” al politici romanesti care nu face altceva decat sa duca in derizoriu PNL, impreuna cu ,,gasca ” de apropiati in momentul cand a pus umarul la formarea aliantei ,,CIUMA-ROSIE”, in interesul unor grupuri ,,securisto-comuniste” .

   • Mie nu mi-e rusine pt ca eu am trait si suferit in perioada comunista si cam stiu ce vorbesc. Pe cand tu cred ca numarai ,,ouale lui Nastase” , periai secerea si ciocanul , si probabil ai ,,calcat gulerele albe” a miliardarilor de ,,carton gen PATRICIU , MOTANUL-FELIX cu averi obtinute prin ,,jaf „si frauda. Sau poate esti autorul reclamei FNI : ,,Dormi linistit ca FNI { VANTU } lucreaza pentru tine” . Si a lucrat nenorocind sute de mii de oameni DE care ,,CRINULETUL-ANTENESCU” are nevoie doar la vot, in rest dumnezeu cu mila !!!???!!!
    Asta da urmas al Bratienilor , un ,,BUFON” demagog ne mai trebuie si punem ROMANICA PE CHITUCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro