miercuri, aprilie 21, 2021

Centenarul – Semne rău prevestitoare

S-au scris deja o mulțime de articole, au fost difuzate destule emisiuni de radio și televiziune care au atras atenția asupra slabei pregătiri a cumulului de manifestări ce ar uma să marcheze o sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.
Au existat și consistente puncte de vedere care au subliniat primejdia reactivării elementelor reziduale din arsenalul național-comunismului. Ca, de pildă, festivisme de proastă calitate, excese naționaliste, căderea în reafirmarea agresivă a tot felul de locuri comune, patriotarde, mistificatoare. Extrem de vulnerabile sunt, din acest punct de vedere, posturile de radio și televiziune. Care, din felurite motive, –lipsa de bani, absența unor noi producții, slaba pregătire profesională a celor care le diriguiesc- recurg la așa zise “materiale de arhivă” , la filme din pretinsa “epopee cinematografică românească”, fără să observe cât de contaminate ideologic sunt acestea.
Iată, o informație de dată recentă, publicată de “pagina de media”, ne înștiințează că Televiziunea Română va programa în săptămânala emisiune “Duminica filmului românesc” de pe TVR2 două filme care era mult mai bine să fi fost demult date uitării.
Foarte curând, ar urma să ne delectăm cu Burebista, o producție de comandă din anul 1980, regizată de Gheorghe Vitanidis. Numai bună să le dea apă la moară dacomanilor și tracomanilor, propagandiștilor și promotorilor în rezervă și retragere ai protocronismului, extrem de prețuit în ultimul deceniu al comunismului dinastic.
Să ne reamintim că, în anul 1980, Nicolae Ceaușescu edictase că se împlinesc fix 2050 de la ceea ce “istoricii de parastas” (sintagma îi aparține istoricului Vlad Georgescu și apare în cartea acestuia, Politică și istorie- Cazul comuniștilor români) au numit la ordin “crearea primului stat dac centralizat și independent condus de Burebista”. La data de 16 noiembrie 1977 a fost adoptată în acest sens o Hotărâre a C.C. Al PCR, reconfirmată prin Hotărârea nr. 2824/1980 a aceluiași înalt for de conducere politică. Nu întâmplător a decis Nicolae Ceaușescu că cei 2050 de ani se împlinesc exact în anul de grație 1980. Chiar în acel an a fost organizată la București Congresul Mondial al Istoricilor, ocazie cu care a fost convocată o ședință specială pe această temă. Atunci, “numeroși istorici străini au fost invitați (sau nevoiți) să participe în calitate de auditori”. (cf. Felician Velimirovici- Istorie și istorici în România comunistă, Editura Mega, Cluj- Napoca, 2015). Din cartea mai sus menționată aflăm și lista celor ce au prezentat comunicări. Nici o mirare că printre ei figurează nume compromise precum cele ale lui Mircea Mușat, Ion Ardeleanu, Nicolae Petreanu, Ștefan Lache, plus tovarășa Maria Groza, la acea dată adjunct al ministrului Afacerilor Externe.
Scenariul filmului, scris de Mihnea Gheorghiu (un alt binecunoscut culturnic) este nul din punct de vedere artistic, dăunător, falsifică grosolan adevărul istoric, orice redifuzare a respectivei pelicule fiind cum nu se poate mai nocivă.
Peste numai o săptămână, altă “mare bucurie” pentru cinefili. Televiziunea Română difuzează Columna, o mega-producție șaizecistă, purtând iscălitura regizorală a lui Mircea Drăgan, scenarist fiind extrem de productivul Titus Popovici. Film “ a cărui acțiune este situată în perioada Daciei romanizate, nu întâmplător, scopul propagandistic fiind contracararea teoriilor rössleriene privind “vidul valah” , formarea poporului român în Sudul Dunării, teorie agreată de sovietici”. (cf. Cristian Tudor Popescu- Filmul surd în România mută- Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune- 1912-1989, Editura Polirom, București, 2017). Columna era continuarea Dacilor, producție din 1967 semnată de Sergiu Nicolaescu, numai că, de data asta, colonizatorii romani erau priviți cu nesfârșită bunăvoință. Ca și în Dacii, în multe roluri apăreau actori străini (Richard Johnson, Amedeo Nazzari, Antonella Lualdi, Franco Interlenghi). Câțiva ani mai târziu, în 1975, atunci când Nicolae Ceaușescu i-a ordonat lui Sergiu Nicolaescu să facă Mihai Viteazul, perspectiva se schimbase. Nu ne mai ploconeam în fața străinătății, aveam și noi actorii noștri, așa că nu mai era permis picior de actor străin.
Aflu că la nivelul Televiziunii Române s-ar fi creat un grup de lucru care să se ocupe de producțiile pe care respectiva instituție ni le va servi în anul Centenarului. Pe post de șefă a fost numită, încă de pe vremea Irinei Radu, pensionara Liana Săndulescu, multă vreme activistă de frunte la Consiliul Național al Pionierilor. Conservată în funcție de noua directoare, Doina Gradea. Să ne mire atunci opțiunile pentru Burebista și Columna? Nu, nu mă mir. Doar că mă tem de ceea ce va urma de acum încolo.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Intre cele doua filme este totusi o diferenta de cel putin doua clase valorice. In defavoarea lui Burebista.
    Dincolo insa de aceasta, semnalul de alarma tras ar trebui luat in serios. Nu stiu insa cine dintre decidenti o va face.

  2. Am fost dintotdeauna întorși spre trecut, prin nu știu ce blestem, printr-un fel de paseism impotent și oblomovist și grecesc și ortodox și Dumnezeu mai știe cum… Aduceți-vă aminte de cât au călărit ecranul, parlamentul postrevoluționar Sergiu Nicolaescu sau Adrian Păunescu sau Vadim. Și-ați văzut cine i-a oprit: doar doamna cu coasa.
    Plus că pentru trecut, mai ales după o anumită vârstă, avem un fel de tandrețe. O descrie Kundera în Imposibila ușurătate …: fotografia unui lider ceh din perioada cât țara lui din tinerețe era sub naziști îi aducea aminte de tinerețe, nu de nazism. Ce așteptați de la niște pensionari militari sau nemilitari, atunci?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Apocalipsă amânată: Modelele climatice actuale supraestimează semnificativ viitoarele creșteri ale nivelului oceanic. Câteva considerații despre credibilitatea lor

Narațiunile apocaliptice actuale despre Armagedonul climatic conțin mai multe scenarii de groază, dintre care topirea ghețarilor și creșterea nivelului oceanic ocupă un...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro