joi, decembrie 7, 2023

Cernobîl (1986), Covid-19 (2020): Un nou atac de panică la nivel global. In mod intenționat, dezinformarea și teoriile conspirației amplifică teama

Astăzi trăim un atac de panică la nivel global, al doilea după accidentul de la Cernobîl. Și atunci, și acum, cei aflați în prima linie, „salvatorii”, luptă cu un inamic nevăzut purtând simple măști textile. Și atunci, și acum, dezinformarea și teoriile conspirației au amplificat în mod intenționat panica.

26 aprilie 1986 a picat într-o duminică luminoasă, parfumată; primăvara avea să fie înghițită apoi de norul radioactiv care venea de la Cernobîl și care avea să lase moarte în urmă. Românii au avut atunci noroc – norul s-a îndreptat către Belarus, spre nord-vest, și nu către sud.

Atunci când oamenii de știință suedezi au observat o creștere puternică a radiațiilor, au suspectat că sursa este pe teritoriul URSS. Moscova a negat. În schimb, a trimis soldații la Prîpeat, orașul construit pentru angajații centralei nucleare, fară să li se spună că își riscă viața. Aveau să fie cunoscuți ca „lichidatori”, dar și ca „salvatori”. A doua zi, cei peste 40.000 de locuitori ai oraşului au fost evacuați.

Sovieticii datorau omenirii o explicație – aceasta a venit abia pe 14 mai, de la Mihail Gorbaciov. Mai întâi, el anunță că situația este sub control: „Mulțumită măsurilor eficiente luate, putem spune acum că ceea ce a fost mai rău a trecut. Cele mai grave consecințe au fost evitate.” Apoi, în doua parte a discursului, se ocupă de guvernele, politicienii și mass media din „unele țări NATO, SUA în special”, care „au salutat incidentul”: „Aceștia au lansat o campanie nestăvilită antisovietică. Doar Cel de Sus știe câte au spus și scris în aceste zile despre «mii de victime», «gropi comune», «Kievul abandonat», «întreaga Ucraină otrăvită» și câte și mai câte… Una peste alta, ne-am confruntat cu un ghem uriaș de minciuni răutăcioase.” Gorbaciov a găsit și motivul acestei campanii: „ei aveau nevoie de un pretext pentru a ponegri URSS și politica sa internațională, pentru a minimiza impactul propunerilor sovietice privind interzicerea testelor nucleare și abolirea armelor nucleare”.

Moscova a admis că are nevoie de ajutor abia peste patru ani, în 1990. Centrala a fost securizată în 1986 și 2016, de o echipă internațională, la cererea Ucrainei. Peste patru milioane de oameni din Ucraina, Belarus şi Rusia trăiesc şi astăzi în zone contaminate radioactiv. Prîpeatul este un oraş-fantomă, din ce în ce mai căutat de turiști. Mihail Gorbaciov avea să afirme mai târziu că disoluția Uniunii Sovietice a început la Cernobîl.

Dezinformarea a acoperit tragedia cu o mâzgă groasă. Campania de sabotarea a adevărului continuă și astăzi iar teoriile conspirației abundă. Un serial realizat de HBO a provocat furie la Moscova. Kremlinul susține că ar fi doar o conspirație împotriva industriei nucleare rusești, calificând serialul drept dezinformare și acuzând CIA că nu este străină de accident. Presa de stat a anunțat că Rusia va realiza propria versiune cinematografică a evenimentelor.

În cazul pandemiei provocate de COVID-19, dezinformarea, știrile fake[1] și teoriile conspirației care însoțesc răspândirea virusului sunt la fel de letale. Una din sursele majore ale dezinformării este Moscova. În narațiunile create și amplificate de presa de stat sau pro-Kremlin se vorbește despre o armă creată de Pentagon în laboratoare din Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Georgia, despre arme biologice, unele create pentru a-i omorî pe italienii în vârstă, cum SUA a creat virusul în 2015, că sfârșitul UE este aproape, ca urmare a pandemiei, aceasta fiind varianta ocultei mondiale pentru un război mondial, cu scopul de a impune o tiranie globală și a asigura hegemonia americană. Pandemia a fost doar un alt pretext pentru a reveni asupra unor narațiuni fake întreținute de Kremlin după anexarea Crimeii.

Dacă în cazul dezastrului de la Cernobîl tăcerea a fost urmată de dezinformări și teorii ale conspirației, acum, infodemia – abundența de informații false și fake – îi face pe oameni să nu mai aibă încredere în presă și autorități.

Un document intern din 16 martie al Serviciului European de Acțiune Externă arată că „o campanie semnificativă de dezinformare dusă de presa de stat rusă și pro-Kremlin privind COVID-19 este în curs de desfășurare”, obiectivul fiind „agravarea crizei în țările occidentale”, în linia strategiei mai largi a Kremlinului de a „destabiliza societățile europene”. Au fost documentate peste 80 de cazuri de dezinformare. Principalele narațiuni fake sunt că UE a eșuat în incercarea de a face față crizei, este în pragul colapsului, este egoistă și și-a trădat propriile valori, trage foloase de pe urma crizei, în timp ce Rusia și China sunt puteri responsabile.

Campaniile de dezinformare sunt una din specialitățile serviciilor de informații sovietice și ruse: de-a lungul timpului, KGB a acuzat CIA că a răspândit febra Dengue în Cuba și malaria în Pakistan, că a fabricat HIV/SIDA, iar mai nou că vaccinurile produc autism și sunt o armă de supunere a populației în mâna ocultei mondiale.

Un raport al Departamentului de Stat din februarie 2020 a oferit informații despre campania de dezinformare rusă care a început în 20 ianuarie, documentând peste 2 milioane de tweeturi produse de troli și boți într-o perioadă de doar 3 săptămâni. Administrația americană a revenit apoi, spre sfârșitul lunii martie, cu noi informații despre campania Federației Ruse, dar și despre China și Iran.

Frica se consumă individual, panica este amplificată de mulțime; frica ne-a însoțit în evoluția ca specie, panica este frica contagioasă, patologică; frica este o emoție pe care o poți stăpâni, panica este incontrolabilă la nivelul unei comunități. Colectivitățile sunt prinse rar în vortexul panicii, în momente excepționale. Atunci când informațiile lipsesc sau sunt puternic distorsionate, panica poate fi devastatoare. Ceea ce trăim astăzi, această infodemie care însoțește pandemia, este zgomotul infernal al unui alt atac de panică la nivel global care nu implică un război.

Îngrădirea drepturilor și libertăților cetățenești în lume este fără precedent. Pentru democrațiile liberale, în epoca Fake News și a populismului, va fi un test; pentru regimurile autoritariste este ispita de a reveni la epoca Cernobîl.

Notă: Mai multe informații, note și referințe în Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism (Marian Voicu, Humanitas, 2018) și în documentarul TVR Breaking Fake News: războiul de după războiul rece? (Marian Voicu, 2017).

NOTE________


[1] Distincția între false news și fake news, între misinformation și disinformation nu operează în limba română – ambele sunt traduse, în mod ambiguu, prin știri false. În opinia mea, false news este informația care nu corespunde faptelor, generată fără intenție sau cu intenție pentru a crește vânzările sau traficul web. Fake news implică o strategie, un buget și o ideologie, servește o narațiune, are un lexic propriu și e parte a unei campanii îndreptată împotriva unui individ sau unei comunități. Atunci când această campanie este îndreptată împotriva unui alt stat este vorba de război informațional. Când războiul convențional este însoțit de cel cibernetic/electronic și de cel informațional, vorbim de război hibrid – este cazul războiului dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei în Donbas.

Timp de două zile, Moscova a tăcut. Apoi, în 28 aprilie, la ora 21, televiziunea de stat a anunțat producerea unui accident la centrala de la Cernobîl, fară alte detalii. Știrile au fost urmate de un program despre problemele industriei nucleare americane. Sovieticilor li s-a spus că nu au de ce să se teamă. Evenimentele din 1 mai nu au fost contramandate; în orașele Ucrainei și Belarusului au fost organizate parade la care au participat, ca de obicei, și copiii. Abia în 6 mai şcolile au fost închise şi copiii evacuați din regiunile expuse ale Ucrainei și Belarusului. În 29 aprilie, sateliții americani au transmis primele informații reale despre situația de la Cernobîl.

În România, în 28 aprilie s-a constituit o celulă de criză și s-a măsurat contaminarea radioactivă; populația începe să primească preparate cu iod, și cam atât. Informațiile oficiale au lipsit. Nicolae Ceaușescu a considerat, probabil, că panica este periculoasă. Oamenii au aflat despre amploarea dezastrului de la Europa Liberă și Vocea Americii. Focul a ars la Cernobîl timp de 10 zile. O cantitate de cel puțin o sută de ori mai mare decât cea folosită pentru bombele atomice aruncate deasupra Japoniei a ajuns în atmosferă.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. Aceasta campanie de conspiratii e intretinuta de reactiile tot mai contradictorii ale oamenilor de stiinta. Si nu ma refer la pacalici si nici la directori botezati peste noapte om se stiinta, ci la cei cu adevarat consaceati, scoliti, titrati, recunoscuti.
  Nu am trait vreodata, si nu sunt tinar, o asemenea nestiinta, ca pot fi numiti mai degraba oameni de nestiinta.

  • @neamtu . Stinta nu inseamna prestiinta .De-aia esti confuz .Oricum nu iti recomand sa te duci in afrca sa cauti intelepciune la sefii de trib
   In alta ordine de idei :din raportul dep de stat citat sus:
   Now, this Russian disinformation campaign is a known Russian tactic of perpetuating disinformation by capitalizing on the chaos and the uncertainty that health scares and pandemics engender, and we are still seeing the Kremlin continue its reckless attempts to propagate disinformation, endangering global health by undermining the efforts of governments; of health agencies and organizations that are in charge of disseminating accurate information about the virus, such as the World Health Organization.

   Intre timp Trump inceteaza platile catre WHO .

   Cat despre natiunile responsabile si capabile sa lupte cu virusul datele oficiale nu indica decat doua – China si Coreea de S . Mai sunt cateva dar au un numar minuscul de locuitori si nu se pune .

  • Nestiinta a existat mereu insa, cum spune Murphy, prostu-i prost cand te astepti mai putin. Cat priveste establishment-ul planetar care, evident, se clatina, as face trimitere, din nou, la Tudor Arghezi care observa ca doar in limba romana se spune despre unii ca sunt destepti iar despre altii ca sunt inteligenti. Am impresia ca actualul sistem de valori e bazat mai mult pe desteptaciune. Ghinion.

 2. „Un raport al Departamentului de Stat din februarie 2020 a oferit informații despre campania de dezinformare rusă…”

  Să fim serioși, așa ceva nu există! Parcă, nu de mult, specialiștii din Departamentul de stat au asigurat întreaga lume că Rusia și dl V Putin sunt prieteni ai Președintelui D Trump, ai SUA și ai partenerilor săi, inclusiv România.

  În această perioadă, avem plăcerea să mai citim un articol pe tema „teoriilor conspirației” în spațiul acestei platforme.

  Prin urmare, acestea sunt cu siguranță doar teorii ale conspirației.
  Prietenii noștri din Rusia nu ar putea niciodată să ne facă vreun rău. Prietenilor noștri din China nici nu le-ar putea trece prin cap! Șamd.

  Acestea sunt simple teorii ale conspirației, din cele asemenea teoriilor cu masoni, bilderbergi, iluminați, sau cu țărani care găsesc la capătul ogorului valize cu documente despre dl Liviu Dragnea.

 3. @Neamtu tiganu
  Nu am trait vreodata, si nu sunt tinar, o asemenea nestiinta, ca pot fi numiti mai degraba oameni de nestiinta.

  Intii, medicina nu este o stiinta. Inainte vreme era un fel de woodoo, acum este birocratie, avocateala si „cover your ass”.

  Al doilea, si asta este mai important, noi nu traim intr-o societate avansata, ci intr-una la fel de primitiva ca in preistorie.

  Un trib primitiv se compune dintr-o massa naiva, credula si superstitionasa cu doi centri de putere: the „chief” si „the witch doctor” (aka vraciul, samanul). Caracteristica principala a unui trib primitiv este ca the Chief cannot overrrule the witch doctor.

  Cind vraciul spune tribului ca un spirit rau a pus stapinire pe trib si ca ei trebuie sa lase tot balta si sa danseze dansul ploii timp luni de-a rindul, cu incantatii si scalimbaieli, the Chief nu se poate opune; tribul, in superstitia lui, l-ar calca in picioare.

  The Chief ar prefera ca tribul sa stringa recolta, sau sa plece la razboi impotriva tribului vecin, dar, repet, the Chief nu poate sa-l overrule pe shaman. Asa ca tribul joaca dansul ploii in timp ce vraciul mormaie pe nas.

  Zilele astea, shamanul este pe tot terenul, in ziare si televizoare, si nini un Chief, nici Trump, nici Merkel, Boris Johnson, Macron, nu-l pot overrule.

  Ce se intimpla cind vraciul isi pierde mintile si ii cere tribului, in esenta, sa moara de foame? Habar n-am. Daca cineva stie vreun caz, din preistorie sau recent, sa-mi spuna. In orice caz, speranta nu mai este decit in trib. The Chief nu poate face nimic. The Chief cannot overrule the witch doctor.

  ––-

  Societati avansate au existat in trecut, cind regii, imparatii, califii, sultanii se inconjurau de astrologi, invatati, si alte panarame. Numai ca astia stiau macar atita lucru sa nu vina cu vreo prezicere care l-ar fi contrazis pe sultan. Ca daca o faceau, erau scurtati imediat de-un cap. Acum sintem primitivi. The Chief cannot overrule the shaman.

  Asta este!

  • @roadedrumuri, am jucat si eu un mic rol de om de stiinta, la un nivel f jos, desigur, dar nu mi-a fost niciodata tirse sa spun, atunci cind habar nu aveam, habar n-am.

   De ce niste mari oameni care si-au construit, prin studiu, prin munca, prin inteligenta, cariere marete ajung sa si le autodistruga jucind rolul atotstiitorului, cind se vede de la o posta ca habar nu au?
   Cum se mai pot uita in oglinda?

  • Primitivi da , dar in alt sens. Nu mai murim de holera , ciuma , variola , apendicita , avem dinti in gura etc dar ne-am pierdut capacitatea pe care si acum 3000 de ani o aveam – aceea de a rezista macar 1 an sub asediu in orice oras mai acatarii .Asta nu pentru ca s-ar muri de foame la propriu ( nici africanii nu reusesc prea bine asta cu sub 1$ pe zi – ai naibii se inmultesc ) ci pentru ca sistemul in care top 1% detine 50% din banii lumii nu e facut sa ia o pauza .
   Wuhan-ul a fost deschis dupa ce nu au mai existat cazuri active , vestul „reporneste” economia la stabilizarea curbei .E ridicol sa vezi chinezii mai responsabili pentru viata cetatenilor lor decat US , UK etc !

   • @gamma – deci pe asta se bazează afirmațiile tale că trăiești 3 zile cu o pâine, 1kg de cartofi și 6 ouă, cumpărate cu 2,50 lire, pe faptul că 1% din oameni dețin 50% din bani? Vezi că s-a mai trezit una în Slovenia care a prezentat teoria asta, după care s-a demonstrat că ea se încadra de fapt în primii 1% :)

    Pe asta se bazează teoria ta că în Europa alimentele sunt ”ridicol de ieftine” și că rațiile din timpul WWII erau oricum mult mai mici, deci ai putea trăi și o săptămână cu o pâine, 1kg de cartofi și 6 ouă, cumpărate cu 2,50 lire?

    P.S. Spre ghinionul tău, scripta manent :)

    • Nu .

     Totul se bazeaza pe cifre ce se pot gasi liber pe internet .

     Atrag atentia ca mortii de covid sunt morti pe bune iar supravietuitorii lagarelor de concentrare au fost cat se poate de in viata unii traind pana la 100 ani .

     Ei mancau un ceai amar dimineata , o supa chioara de carne/legume la pranz si o felie de paine cu margarina seara . E limita de la care se moare la propriu de foame , unii au scapat altii nu .
     Meniul de 2 lire jumate cred ca are de 10 ori mai multe calorii

     Hiperbola cu muritul de foame e de-a dreptul de prost gust .

  • The Chief cannot overrule the witch doctor.

   Foarte buna analogie. Exact asa e. Ma intrebam siderat de cand autoritatile medicale au control 100% asupra societatii. Ca sa conste: nu zic ca e bine, ca e rau, doar constat controlul decizional absolut, fara consideratiuni asupra implicatiilor socioeconomice pe termen mediu-lung.

  • Cind vraciul spune tribului ca un spirit rau a pus stapinire pe trib si ca ei trebuie sa lase tot balta si sa danseze dansul ploii timp luni de-a rindul, cu incantatii si scalimbaieli,… inseamna ca chiar asta i-a cerut spiritul rau sa spuna.

   Spiritul rau chiar exista.

   Spre deosebire de restul tribului, care doar crede ca acest spirit rau exista, vraciul il cunoaste personal. Stie cit e de puternic si ca, daca nu executa ordinele sale intocmai si la timp, va fi inlaturat ca o masea stricata si, in locul lui, spiritul rau va numi un vraci nou, mai flexibil si mai dornic de imbogatire si confort. Vraciul standard va prefera bunastarea si statutul social exceptional pe care subordonarea totala fata de spiritul rau i le garanteaza.

 4. Suedia a ales o cale aparte de combatere a pandemiei Covid-19. Guvernul suedez îndeamnă cetățenii să evite infecții cu sarscov2, cere ca fiecare cetățean să se comporte responsabil fără a emite legi stricte ca în alte părți ale continentului.
  Virologul Kekule din Halle/RFG nu e de acord cu lockdown în RFG, spune că nu e necesar. Grupul de risc trebuie ferit de infectia cu virusul srascov2 și atât.
  Intr-o dezbatere excelentă la TV din Salzburg/Austria cu filozoful Julian Nida-Rümelin, Virologen Christof Steininger și medicul Perikles Simon s-au prezentat argumente contra lockdownului in RFG. Filozoful Julian Nida-Rümelin nu e mulțumit de felul în care se discută în spațiul public din RFG & Austria lockdown între autoritățile publice, guvern și specialiști, cu cetățenii.
  Dupa pandemei e înainte de pandemie. Coreea de Sud a trecut imediat după infectarea cu virusul sars1 in anul 2003 la pregătiri pentru o nouă criză cu virusuri sau pandemie. Coreea de Sud nu a practicat lockdown, nu a redus economia, sistemul de sănătate era pregătit. Singapur, Hongkong au reusit să evite lockdown. Nu prea se discută alternativele mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marian Voicu
Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor. Printre cele mai recente filme documentare se numără Război și pace în Ucraina (2019), Breaking Fake News! Războiul de după războiul rece? (2017) și Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși (2015). A publicat Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism (Humanitas, 2018), Visul lui Cotovschi, în volumul colectiv Vin rușii! (Humanitas, 2018) și Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani (Humanitas, 2016). A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru filmul documentar Exodul: O tragedie siriană (2015).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro