joi, iulie 18, 2024

CESE marchează Ziua Europei 2022 (#EuropeDay2022) cu atenția îndreptată asupra războiului din Ucraina și asupra viziunii tinerilor europeni pentru viitor

Ziua de 9 Mai se apropie cu pași repezi, iar anul acesta, Comitetul Economic și Social European (CESE) își va uni din nou forțele cu celelalte instituții europene pentru a marca aniversarea Declarației Schuman – evenimentul fondator al UE –, în ciuda evenimentelor tragice recente.

Războiul din Ucraina a transformat literalmente agenda europeană, bulversând viețile a milioane de oameni și evidențiind un element-cheie al integrării europene: solidaritatea. Aceasta, împreună cu pacea, libertatea, democrația și statul de drept, sunt valorile fundamentale ale casei noastre comune – Uniunea Europeană –, iar Ziua Europei ar trebui să reprezinte un moment de reflecție în care reafirmăm – acum mai mult ca niciodată – atașamentul nostru față de ceea ce am construit împreună până în prezent.

Discursul istoric al ministrului francez al afacerilor externe, Robert Schuman, de acum 72 de ani, la 9 mai 1950, trebuie să ne reamintească cât de departe am ajuns în Uniunea noastră, în care războiul dintre statele membre este de neconceput și în care construim împreună un proiect comun bazat pe unitate, diversitate și punctele forte ale fiecăruia. Tocmai acesta este punctul esențial. Nu trebuie să uităm că cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea noastră impun colaborarea noastră.

În cadrul CESE, casa societății civile europene, dorim să prezentăm poveștile tuturor persoanelor care lucrează împreună pe teren; poveștile tuturor organizațiilor societății civile care lucrează zilnic în prima linie pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care fug disperați de războiul din țara lor, poveștile #CivilsocietyforUkraine. În acest scop, am creat o secțiune specifică pe site-ul nostru internet, în care membrii noștri și organizațiile lor arată prin cuvinte, imagini și materiale video ce fac practic și cum ajută poporul ucrainean.

2022 este, de asemenea, anul dedicat tinerelor generații ale Europei, oferindu-le tinerilor europeni numeroase oportunități de a-și face auzită vocea și de a-și împărtăși viziunea asupra viitorului. În acest spirit organizăm programul pentru următoarea ediție a Zilei Europei în cadrul Comitetului.

Anul acesta, manifestarea în sine va avea loc sâmbătă, 7 mai, când CESE își deschide porțile virtuale pentru o gamă largă de activități, în care toată lumea va avea oportunitatea de a face un tur virtual de 360° al instituției noastre UE și de a interacționa cu noi.

Vom afla mai multe despre modul în care funcționează CESE, despre funcția sa consultativă în procesul decizional al UE și despre membrii săi – reprezentanți ai organizațiilor societății civile implicați activ la nivel local în toate cele 27 de state membre ale UE.

Vă vom prezenta numele și chipurile lor și ne vom întâlni personal (chiar dacă de la distanță) pentru a trece în revistă chestiuni importante, cum ar fi situația actuală a Uniunii noastre și calea de urmat.

Dar asta nu este tot. De asemenea, vom crea un „spațiu dedicat tineretului”, care le va oferi tinerilor posibilitatea de a se implica alături de noi în contextul Anului European al Tineretului. Vom organiza și o expoziție de fotografie a proiectelor noastre culturale și vom oferi tuturor vizitatorilor noștri posibilitatea de a trimite o „carte poștală a UE” autentică familiei și prietenilor.

Nu în ultimul rând, să nu uităm că toate aceste materiale vor fi disponibile în cele 24 de limbi oficiale ale UE și vor fi accesibile tuturor, în orice moment.

Deci, acum, trebuie doar să vă invit să dați mai departe aceste informații și să consultați site-ul nostru internet pentru a afla toate informațiile relevante, cine ce face, când și cum să vă conectați.

Alăturați-vă nouă online sâmbătă, 7 mai, și aflați mai multe despre eforturile noastre zilnice pentru ca UE să fie un loc mai bun de trai: mai sustenabil, mai rezilient și mai favorabil incluziunii, care ține seama de generațiile viitoare.

Bucurați-vă de #EuropeDay2022!

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Monthy Python, The Royal Society for Putting Things on Top of Other Things.
  Gentlemen, this year our members have put more things on top of other things than ever before. But, I should warn you, there is no time for complacency. There are many things that are not on top of other things.

 2. Ziua de 9 Mai a fost aleasa de Stalin pentru a poza in „salvatorul” Europei la „ceremonia” de a doua zi, cea de după semnarea oficiala de catre aliati a capitularii Germaniei naziste pe 8 Mai. Așadar 8 Mai ar trebui să fie Ziua Europei.

  • Ziua Europei sarbatorita la 9 mai n-are nici o treaba cu al doilea razboi mondial, Stalin, capitularea nazista etc. Vedeti in articol, explica exact de ce 9 mai e ziua Europei.

 3. Traiasca prietenia dintre popoarele uniunii europene indiferent de nationaliate si ridicarea pe noi culmi de progres si civilizatie multilateral dezvoltata a societatii civile europene.

 4. „Europa”, in afara de a fi un continent, nu exista. Este o idee. O utopie. O minciuna. Un discurs abstract, rupt de realitate , ca al lui Ceausescu- „Socialismul multilateral dezvoltat” . De ce a pierdut alegerile Hillary Clinton ( din pacate la cineva care nu le-a meritat)? De ce peste 40 % dintre francezi nu l-au votat pe Macron? Pentru ca discursurile lor, ca si textul de mai sus sunt lozinci goale de orice continut. Pentru ca ideologia din spatele acestor discursuri si texte ( Liberalismul global ) nu reprezinta oamenii din fata ta si in UE ( spre deosebire de SUA) nu este nici democratica si nici accountable. Ca in minciunile comuniste, Germania, conducatoarea neoficiala a ideologiei liberalismului global UE ( a carui valoare suprema, mai presusu de democratie, si libertate, sunt drepturiel omului) – in pat cu cel mai mare criminal dictator din istoria moderna, Putin, de zeci de ani. Daca UE nu da inapoi independenta nationala, peste 4 ani in Franta o sa ia puterea extrema dreapta pt ca politicieni decenti au fost descurajati sa reprezintele interesele cetatenilor, acuzatia falsa de rasism planand asupra oricarori temeri legitime de a locui printr-un numar nelimitat de milioane de straini, de pilda.
  Sunt motive pt care democratia liberala a fost cheia succesului Occidental: democratia, limitarea puterii, accountability a puterii in fata cetatenilor, liberatatea cuvantului, a ideilor, competitia de idei, liberatatea individuala, toleranta. Un stat si o natiune nu sunt un magazin sau restaurant unde vii cu pretentii sa cumperi sau sa mananci si consideri ca ti-ai facut datoria daca ai platit cumparatura sau consumatia la casa ( taxele). Un stat si o natiune sunt o istorie comuna, o limba comuna, valori comune, coeziune sociala, sacrifiu in trecut si posibil in viitor.

 5. Spre deosebire de SUA si UK , care sunt democratii liberale, in care exista o competitie de idei liberale, conservatoare, socialiste, in care conducatorii raspund in fata cetatenilor la alegeri , in UE, ideologia liberalismului global nu are competitor, nu o poti da jos la alegeri, este totalitara.

 6. Nu gasesc pe nicaieri lista cu cei 329 de membri ai CESE .
  Cel putin 10 ar trebui sa reprezinte Romania.
  Largul evantai tematic propus de CESE imi intareste convingerea ca ne aflam in fata unei structuri alcatuite
  din gargaragii si figuranti platiti sa ii abureasca pe contribuabilii ignoranti/indiferenti/gogomani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cillian Lohan
Cillian Lohan
Vicepreședinte al Comitetului Economic și Social European (CESE), responsabil cu comunicarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro