miercuri, aprilie 21, 2021

CExN al PSD și o țară făcută vraiște

Pe întreaga durată a week-end-lui trecut, ecranele televizoarelor au fost invadate de persoana d-nei Viorica Vasilica Dăncilă. Premier, președinte de partid și candidat la prezidențiale și, precum acum 30 de ani ilustra ei predecesoare Elena Ceaușescu, femeie, soţie şi mamă iubitoare.
Savant de renume mondial și eroină între eroii neamului urmând să devină numai atunci când își va plăti mai bine lăudătorii. Iar aceștia vor debita contra-cost și această enormitate. De abia așteaptă să o facă Nistorescu și Cristoiu, Chirieac și Val Vâlcu, cei de la Evenimentul zilei și de la luju.ro,de la Antena 3 și România tv. Totul e ca pușculița să le fie plină.
Deocamdată conform părerii mai mult decât avizate a d-nei Rovana Plumb, expertă în lingușeli la adresa celor mai mari în ierarhie, dar și în maltratarea limbii române, doamna Dăncilă este “primul femeie prim-ministru al României și primul președinte de partid femeie ”.
De ce a fost atât de prezentă pe ecranele televizoarelor în week-end doamnaViorica Dăncilă? Cea în jurul căreia se construiește un primejdios și rău prevestitor cult al personalității, asemănător celui de care a avut parte azi pușcăriașui Liviu Nicolae Dragnea. Fiindcă d-na Dăncilă a dorit să ne împărtășească cu propria guriță de ce s-a adunat toată floarea cea vestită a PSD-ului la malul mării. Într-un CexN în cursul căruia, la urma urmei, pare-se că nu s-a discutat nimic concret. Nimic cu adevărat util pntru țară. Așa după cum s-ar fi cuvenit într-o reuniune a mai-marilor unui partid pe umerii căruia se află povara și responsabilitatea guvernării. S-a vorbit doar cum să se amâne prezentarea în fața Parlamentului cu formula restructurată a guvernului, cum să se mai tragă de timp, cum să se mai încerce racolări de parlamentari, cel mai abordabil rezervor fiind pesemne acela al nemulțumiților din ALDE care suferă nespus fiindcă nu mai pot să se înfrupte de deliciile puterii. Despre cum e dl. George Maior ambasadorul Statelor Unite (așa a edictat aceeași inenarbilă doamnă Dăncilă) și cum a fost acesta acoperit și protejat de dl. Theodor Meleșcanu. Dar și cum să se dea pe președintele Iohannis vina pentru criza guvernamentală, care, de fapt, nu e criză, așa după cum ne-a asigurat d-na Gabriela Zona, ci doar o manevră din perspectiva “alegerilor electorale”, un fabulos monstru lingvistic zămislit de sus-numita agramată cu doctoratul obținut la Academia de plagiatori “Alexandru Ioan Cuza”. La CexN de sâmbăta trecută s-a mai discutat, conform aceleiași credibile surse care e d-na Viorica Vasilica Dăncilă cum să i se facă președintelui plângere penală fiindcă le-a spus pesediștilor adevărul verde-n față. Că au guvernat prost, că au mințit, că au falsificat raportările referitoare atât la bugetul pe 2018 cât și la cel din 2019, că sunt corupți și că trebuie să părăsescă cât mai curând posibil prim-planul scenei politice românești.
Bref, pare-se că a fost un CExN dominat de făurirea unor proiecte falimentare de perpetuare a mințirii populației, de intrigi, de bârfe, de planuri din cuțite și pahare.
Pe doamna Dăncilă&co par să nu îi preocupe defel că devin tot mai puternice semnele recesiunii economice, că țara s-a împrumutat dincolo de marginile iertate la niște dobânzi insuportabile, că d-na Ursula von der Leyen i-a refuzat propunerile nu doar fanteziste, ci și rușinoase pentru posturile de comisari europeni căci cine îi cauționează în vreun fel pe controversații Rovana Plumb și Dan Nica, că din cauza declarațiilor aventuriste ale actualului prim-ministru și ale lui Dragnea România nu mai e privită ca o țară cu o politică externă coerentă. Doamna Dăncilă nu e preocupată decât cum să se mențină la putere, cum să nu piardă șefia partidului, cum să ajungă președinte al României. Chiar dacă a făcut și face din cauza incompetenței sale crase țara vraiște.
La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, ALDE, partidul creat de dl. Tăriceanu și dl. Daniel Constantin în urmă cu ceva timp cu scopul de a-și uni sărăciile, să se afle în treabă, de a nu dispărea cu totul din politică și apoi să aibă pentru ce să se certe, de abia dacă a obținut 4% din voturi.
Cu ceva mai puțin decât obținuse la alegerile legislative din decembrie 2016. Numai că atunci ALDE a întrunit suficiente voturi încât să intre în Parlamentul României și să prezinte oarecare interes pentru marele câștigător- PSD. Președintele din acea vreme al social-democraților români, dl. Liviu Nicolae Dragnea, și-a făcut cine știe ce calcule și le-a dat celor din ALDE și d-lui Tăriceanu nesperata șansă de a accede la guvernare.
Nu s-ar putea spune că atât de experimentatul navetist politic Tăriceanu nu a făcut o afacere bună, acceptând neașteptata propunere a lui Dragnea. ALDE a obținut la prima strigare patru posturi de miniștri, dintre care cel puțin două foarte importante- Externele și Energia- iar pentru sine președintele partidului și-a adjudecat șefia Senatului. O demnitate care nu doar că i-a satisfăcut orgoliul de a se lăuda peste tot că este al doilea om în Stat, ci, iată, în urmă cu câteva luni, după tergiversări cum nu se poate mai scandaloase, l-a scăpat și de deranjul începerii urmăririi penale solicitate de DNA. Dl. Tăriceanu și ALDE s-au mai ales și cu un bonus. Ministerul Justiției pe care l-au controlat prin cooptarea în guvern a pretinsului independent TudorelToader.
Nu a fost el niciodată dl. Călin Anton Popescu Tăriceanu un exemplu de moralitate, însă din ianuarie 2017 încoace, adică după ce a parafat înțelegerea de colaborare și de jecmănire a țării cu dl. Liviu Nicolae Dragnea și-a dat pur și simplu în petec. Iar din premierul în timpul mandatului căruia România a devenit țară membră a Uniunii Europene, dl. Tăriceanu s-a metamorfozat într-un anti-european feroce, tot la fel cum s-a transformat într-un campion al maltratării a însăși ideii de justiție.
Din ianuarie 2017 încoace dl. Călin Anton Popescu Tăriceanu a fost cutia de rezonanță perfectă pentru tot ceea ce plănuia și puneau în practică Liviu Nicolae Dragnea și haita. Nu mai era nici cea mai mică diferență între fostul manechin de la APACA și multe dintre cele mai toxice personaje din linia întâi a PSD- Dragnea, Iordache, Lia Olguța Vasilescu și consortul ei Claudiu Manda, Nicolicea, Șerban Nicolae, șoferul personal al infractorului Cătălin Voicu. Prostituția politică a celui care pretindea fără rușine că ar fi unica întruchipare a liberalismului pe tărâmuri mioritice a mers până acolo încât cel care are în palmares șapte mandate de parlamentar și cinci neveste a adus elogii felului în care a cuvântat de la tribuna Parlamentului european, d-na Viorica Dăncila, despre care ne-a asigurat că ar fi reprezentat cu cinste și cu demnitate România.
Iată însă că dintr-o dată, pe nepusă masă, dl. Tăriceanu a avut noian de revelații. Și-a dat seama că este parte la o guvernare impotentă, că bugetul care în decembrie era și pentru el, și pentru dl. Dragnea garantul că viitorul sună bine e, în realitate, prost croit, că nu ies la socoteală vreo 9 miliarde, că așa nu se mai poate, că e nevoie de o restructurare. Dl. Tăriceanu a reevaluat-o și pe d-na Dăncilă ca pe urmă să înceapă să o șantajeze cu iminența ieșirii de la guvernare. Și-a pus amenințarea în practică la începutul săptămânii ce se încheie. Unii spun că ar fi făcut-o dintr-un calcul politic al cărui obiectiv ar fi salvarea partidului și a propriei persoane și că s-ar fi creat astfel premisele ca dl. Tăriceanu și ALDE să revină la putere după soluționarea crizei. Alții merg până acolo încât vorbesc despre sacrificiul d-lui Tăriceanu. Ion Cristoiu nu a pierdut ocazia de a mai urzi un scenariu și a scris un editorial interminabil despre un posibil șantaj căruia i-ar fi căzut victimă fostul prim-ministru.
Pentru mine, lucrurile stau mult mai simplu. Dl. Călin Anton Popescu Tăriceanu nu a făcut decât să dovedească cât de josnic și lipsit de scrupule poate să fie un politician român.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. După ce aceste personaje grețoase vor dispărea în negura istoriei ne vom întreba, poate, cum a fost posibil ? Și mai ales de ce au rămas cu averile furate, cu salariile/pensiile nesimțite și fără nici o răspundere față de nenorocirile produse. Simplu, pentru că se poate.

    • Eu as incepe cu mosia nesimtita a lui Basescu – dar nu am curaj – pentru ca dupa fiecare intrebare omul mai salta o traepta pe scara ierhiei mondiale si i se mai deschide o sursa de bani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Deocamdată avem două stele la impactul cu Europa. Și o intrebare de la Bruxelles: Voi nu aveți nicio ambiție?

Printr-o ciudată potrivire, miercuri 14 aprilie, taman când mașinăria noastră politică intra pe contrasens, de undeva de pe lângă Bruxelles ne venea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro