luni, mai 27, 2024

Charlie Akbar

Nici Mahomed, e mort de aproape 1500 de ani, şi nici cel care chipurile l-a trimis pe Pămînt, Allah care va să zică, nu sînt de vină pentru atentatul de la Charlie Hebdo. De vină sînt acei decerebraţi care pun mîna pe o armă şi încep să tragă şi să ragă Allahu Akbar, un fel de nimic nu e mai presus de dumnezeul ăsta al lor. Cine nu e cu ei şi nu crede în islamul lor pervertit, trebuie să moară. Se bucură de privilegiile, democraţia şi poate uneori perfida corectitudine politică din Europa sau SUA( nu am auzit de atentate teroriste în Arabia Saudită) şi îşi scuipă doctrina ciuntită prin ţevile armelor.

Profită de slăbiciunea civilizaţiilor occidentale care nu sînt capabile să poarte discuţii serioase despre terorismul islamic, despre ofensiva islamului asupra lumii occidentale, dar se pierd în amănunte despre cum să nu ofenseseze această comunitate. Nu le spun terorişti, ci dezechilibraţi, nu sînt atentate, ci accidente. Iar lista poate continua în novlangue. Una e toleranţa religioasă şi alta e prostia camuflată în indolenţă.
Şi Franţa este un stat laic de mai bine de 100 de ani( din 1905). Sigur, cei mai mulţi dintre musulamanii care trăiesc în această ţară îşi văd de treaba lor, nu au probleme cu burqa şi nici nu caută disperaţi să vadă în ce parte e Mecca la metrou. Nu îşi scot pledul şi nici nu se dau cu capul de pămînt pe malurile Senei.
Dar în acelaşi timp mi-e greu să cred că mii sau zeci de mii de musulmani care îşi respectă ţara în care trăiesc vor ieşi acum în stradă şi vor striga împotriva coreligionarilor care omoară în numele unui ceva despre care ei cred că ar fi dumnezeu şi ca nimic nu e mai presus de el. Că vor ieşi şi vor striga că libertatea de expresie este nenegociabilă. Că vor accepta şi ei că manifestările de credinţă înseamnă ceva intim, nu e nevoie să te baţi cu pumnii în piept. Caricaturile cu Mahomed, Iisus, Moise( toţi trei sînt morţi demult, aşa ca nu are ce să-i lezeze) ar trebui să stîrnească zîmbete, nu ură şi moarte. Pesemne că simţul umorului le-a dispărut, dacă l-au avut vreodată. În schimb îl cultivă pe cel al omorului.
Cu fiecare om care este omorît în numele islamului, acest allah al lor e din ce în ce mai mic şi mai nesuferit. Şi culmea e ca nu e nici măcar vina lui.
PS Pe la inceputul anilor 2000 spunea: „Este dreptul meu să urăsc Islamul”( parca in Platforma).
In 2010 lua premiul Goncourt pentru Harta si teritoriul..
Astazi, 7 ianuarie, ii apare noul roman, Supunere( despre islamizarea Frantei).E vorba de Michel Houellebecq

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. Sincer: fara replica.
  Poate doar un „salutari de mama” tuturor decerebratilor care vor sa rezolve problemele cu gloante.

  • Iaca replică:
   Poate doar un “salutari de mama” tuturor decerebratilor care … îți bat așa joc de toate religiile, fără discriminare, fără suflet.

 2. Mda, elefantul din camera e ideologia. Ca genereaza asemenea atrocitati. O prostie uriasa a inceput W. Bush cu „Islam Religion of Peace”. Nu e. Si oricum, new W., taci naibii din gura, nu spune nimic, oricum nu stii ce e Islam-ul. Nimeni din Vest pe vremea aia nu stia ce e Islamul.
  Si de atunci chestia asta politically correct s-a perpetuat pina acuma.

  Deci Vestul ar trebui sa apuce taurul de coarne: o ideologie care te indeamna sa omori e clar ca e incompatibila cu societatea moderna. Adica presedinti, prim-ministri ar trebui sa spuna clar si raspicat: Islam-ule, ai niste probleme mari. Ia si-ti rezolva problemele, altfel vei fi pe acelasi nivel cu nazismul si comunismul.

 3. Pare deja o evidenta ca Islamul, practicat dupa coran, nu e compatibil cu democratia, statul de drept, libertatea de exprimare, protectia minoritatilor religioase, etnice sau sexuale, sau egalitatea intre barbati si femei.

  Franta e o poarta larg deschisa pentru milioane de imigranti islamizati si a fost folosita in acest scop. Politicienii francezi sunt iresponsabili, la propriu, pentru laxismul ridicat la rang de politica de stat, in privinta acceptarii pe teritoriu a milioane de ilegali proveniti din tari cu majoritate musulmana.

  Mortii (care sunt vinovati, ca intotdeauna, potrivit unor stupizi care se autocenzureaza pentru a trai mai confortabil) de azi din Paris sunt doar un epifenomen fata de cancerul islamizarii treptate, lente si sigure, a unei parti din populatia nou venita sau nou nascuta (pentru ca avem deja musulmani de a 2-a sau a 3-a generatie dupa imigratie) pe pamant european.

  Vom asista la litania imbecilitatilor corect politice de rigoare:
  -„nu erau musulmani, ci dezechilibrati”
  -„islamistii nu sunt de fapt musulmani, ci doar niste extremisti, o minoritate”
  -„majoritatea musulmanilor condamna ferm asemenea acte”.
  -„sa nu facem amalgam, pentru ca islamul e o religie a pacii”.

  E atat de confortabil sa etichetezi orice jihadist ca „dezechilibrat” si atat, desi ei cresc in islam, se revendica din islam, au moschei la care merg, cer lege islamica si majoritar provin din state islamice !

  Nu stiu cat de minoritari sunt asa zisii „islamisti” (nu jihadistii cu arma in mana, aia oricum sunt si vor fi minoritari prin natura razboiului asimetric) cand vezi ca in sondaje oficiale, o majoritate de musulmani considera ca trebuie sa respecti mai intai legea islamica si dupa aceea legile republicii franceze (e sondaj oficial). Ba chiar 15% dintre francezii sondati de ICM sustin „Statul Islamic”, organizatia terorista care practica executii in masa, decapitari, violuri contra femeilor non-musulmane, etc. Nu doar in Franta sunt astfel de probleme, in UK, in aprilie 2014 sefii organizatiilor islamice au refuzat public sa ajute autoritatile in depistarea celor care sunt extremisti si pleaca la jihad, sub motivul minunat ca ar fi o „tradare a islamului si a musulmanilor”. Deci jihadistii erau considerati musulmani adevarati chiar de sefii religiosi islamici din UK !

  Nu exista si nu a existat niciodata in ultimii ani vreo reactie masiva, cu manifestatii in strada, a comunitatii musulmane franceze sau altundeva prin Europa, pentru a condamna jihadul si a se demarca clar de taietorii de capete din Orient, Magreb sau de teroristii din Europa.
  Cat despre sintagma „islamul e religia pacii”, cred ca prin ipocrizia ei repetata pana la greata, starneste jena pana si a musulmanilor moderati, pentru ca insusi profetul mohamed a ucis si decapitat, cu mana lui (spre deosebire de un isus sau un buddha).

  Probabil ca toata mizeria va continua ani de zile, pana la vreo explozie atomica sau un atentat bioterorist cu sute de mii de morti in vreo capitala europeana.. si atunci vor fi rascoale si lucrurile vor derapa catre un razboi civil si expulzari in masa.. trist..

 4. Sondaj realizat in ianuarie 2013 de jurnalul Le Monde, de centru-stanga, favorabil guvernului actual francez si ideilor pro-imigratie. Ar fi util sa tinem seama, pentru ca francezii cunosc mult mai bine islamul decat romanii, au milioane de musulmani in tara.

  74% dintre francezii care au raspuns sondajului considera Islamul o religie „intoleranta” si 80% considera ca Islamul incearca sa „impuna” tuturor un mod de viata religios musulman.

  54% dintre francezi considera ca musulmanii sunt „in totalitate” sau „in parte” niste „integristi” (adica extremisti in acceptiunea franceza).

  Doar 3% dintre francezi considera ca islamul e o religie „toleranta”, in timp ce 39% considera ca e o religie „complet intoleranta”.

  70% considera ca sunt prea multi straini in Franta, iar 54% ca exista un „rasism anti-alb foarte raspandit in Franta.

  • Daca inlocuiti Islam cu Ortodoxie (sau orice fel de crestinism fundamentalist), cred ca textul DV nu se schimba prea mult.

   Majoritatea religiilor incearca sa creeze o societate dupa chipul si asemanarea lor, fiind absolut incompatibile cu democratia si statul de drept. O lege democratica poate fi contestata sau schimbata. Invataturile bisericii, nu.

   Islamul a mers mult mai departe si a intrat in faza militanta in care teoristii islamici lupta cu arma in mana si bomba atasata pe ei ca sa isi impuna ideile.

   Cineva ar putea spune ca in zilele astea crestinismul nu e militant. Si atunci o sa le aduc aminte de masacrele impotriva musulmanilor din Bosnia numai mai putin de 20 de ani in urma din partea unor fundamentalisti sarbi ortodocsi care vroiau o Bosnie fara musulmani. Numai bombele americane au mai putut sa ii potoleasca. Si astazi se judeca procese de genocid la curtea de la Haga.

   Romania nu prea de departe de Serbia si sufera de acelasi fundamentalism nationalist ca si grecii si sarbii. Da-le un conflict si vezi de ce ar putea fi in stare dupa aceea…

   • Si crestinismul a fost in faza asta acum 500 de ani… dar astfel de terorism era mai dificil, din motive tehnice. (nu erau kalashuri, masini, grenade).

 5. Dupa cum ati inceput acest articol imi facusem impresia ca v-ati propus gasirea unor solutii concrete pentru prevenirea acestor crime. Cand colo ce sa vezi, ati incheiat pe un ton persiflant. Ba as spune chiar usor decerebrat(expresia va apartine). Cum altfel se poate interpreta uramatoarea afirmatie: „Caricaturile cu Mahomed, Iisus, Moise( toţi trei sînt morţi demult, aşa ca nu are ce să-i lezeze) ar trebui să stîrnească zîmbete, nu ură şi moarte.”
  Domnule, sunt miliarde si miliarde de fiinte umane care au facut umbra planetei si care ar putea face obiectul unei caricaturi. Care’i problema!? Orice individ poate fi persiflat, luat peste picior chiar si in batjocura. Problema intervine atunci cand obiectul unui asemenea gest il face un simbol sacru pentru o mare masa de oameni. Aspectele care intervin sunt atat de sensibile incat orice tip de demonstratie ori evaluare este obstructionata de functia transcedent-afectiva a unui simbol.
  Ce spuneti dvs. este extrem de periculos. Nici nu banuiti pana unde poate merge sadismul unui tortionar care isi propune sa te tortureze negandu-ti si batjocorindu-ti simbolurile(vezi fenomenul Pitesti!). Cu chestiile astea mai bine nu te joci.
  Imaginati-va, va rog, ce sentiment v-ar incerca daca ati gasi o caricatura cu Sfantul Stefan Cel Mare sau cu Eminescu pe un site maghiar! Cand un umorist francez persifla acid calitatea de cersetor a neamului romanesc,ce ati simtit,domnule?? Dar daca cineva va injura de mama,ce simtiti?? Va umfla rasul? Permiteti-mi sa am indoieli.
  Spuneti ca cei trei,Mahomed,Iisus si Moise, sunt morti. Hm, in situatia asta aveti perfecta dreptate. Putem sa le lipim mufele pe peretii haznalelor, nu exista limita estetica si etica pentru asta. Daca pentru dumneavoastra Fiul lui Dumnezeu este mort, va recomand sa va reevaluati credinta si sa aveti niscaiva dubii in ce va priveste. e simplu sa-i numesti teroristi pe cei care detoneaza o bomba si sa te bati pentru dreptul la libera expresie a unora care mazgalesc caricaturi. E mai dificil a vrea sa pricepi ce anume il determina pe un om sa creada in divinitate.
  Din punctul meu de vedere,avem de’a face cu o crima in ambele situatii cu observatia ca o crima nu se pedepseste cu o alta crima.
  Ura nu este un drept,domnule. Ura este prologul crimei.
  Islamizarea Europei nu este un proces firesc si dorit. Daca se decide maine stoparea imigratiei dinspre Asia si Africa veti avea surpriza sa constatati ca cei deranjati de aceasta sunt taman unii care n-au nicio treaba cu fenomenul.

  • „Daca pentru dumneavoastra Fiul lui Dumnezeu este mort, va recomand sa va reevaluati credinta si sa aveti niscaiva dubii in ce va priveste”

   Va amintesc ca, strict dogmatic, afirmatia autorului Dragos Ghitulete este corecta. Intr-adevar, invierea ar fi fost imposibila fara o moarte prealabila.

   Dar chiar si asa, dumneavoastra nu luati in calcul faptul ca domnul Ghitulete ar putea sa fie budist, de exemplu, sau – vai, ce scandal ! – , chiar ateu. Reevaluarea credintei este totusi posibila oricand, in orice directie, iar drumul Damascului deschis oricarei fiinte omenesti.
   Toleranta este necesara, mai ales in acest context.

   Cu respect,
   Bogdan Roman

 6. Sa afle si francezii, care-s de fapt mai fanatici si periculosi: romii, romanii, sau musulmanii pe care-i cultiva si ii ocrotesc tinandu-i pe ajutoare de tot felul la ei in ceea ce odinoara se numea sora mai mare a Romaniei?
  Dar de inculpatu Borza Remus mai stiti ceva?
  Dar DIICOT mai lucreaza sau a inchis taraba cand vine vorba de Borza?

 7. Daca miine ar avea loc alegeri prezidentiale in Franta, sigur ne-am mira/scandaliza daca ar cistiga Marine Le Pen.
  Vaaai, dar aceste masacre spre asta duc.
  Guantanamo si controversatele inchisori secrete ale CIA exista ca urmare a unor asemenea decerebrati.

 8. poate macar aceasta tragedie va trezi Eruopa la relaitate si seva renunta la cretinatatea numita corectitudine politica..sper ca la alegerile parlamentare din Franta Frontul National sa castige clar, si mai mult, sper sa aiba si curajul sa aplica politica anti musulmana pe care o sustin acum…poate asa mortii de azi nu sunt in zadar, daca reusesc macar in al treisprezecelea ceas sa ii faca pe europeni sa constientizeze pericolul mortal reprezentat de islam pentru civilizatia Occidentala….acum a trecu vremea jumatatilor de masura, daca nu se iau masuri hotarate impotriva imigraitei musulmane si de asemenea, pentru expulzari in masa ale musulmanilor acolo unde e nevoie, in cativa ani vom ajunge sa ne fie frica sa mai iesim pe strada fara burka sau sa nu ne inchinam spre Mecca….suntem deja intr-un razboi impus de musulmani de cateva zeci de ani, inceput prin celebra afirmatie a unui presedinte arab ca „ne vor cuceri prin intermediul uterului femeilor musulmane”, razboi ajuns acum in faza armelor, si nu ne este permis sa intoarcem si celalat obraz daca vrem sa mai existe o Europa nemusulmana …

 9. De acord cu articolul dvs si concluziile . Cu o anume rezerva. Spuneti:”Caricaturile cu Mahomed, Iisus, Moise (toţi trei sînt morţi demult, aşa ca nu are ce să-i lezeze) ar trebui să stîrnească zîmbete, nu ură şi moarte” Categoric niste caricaturi nu trebuie sa aduca ura si moarte, dar personal, crestina fiind, nu ma simt confortabila cu caricaturi despre IIsus SI mutatis-mutandis , poate ca e bine sa fie evitate caricaturi cu profetzii unor religii, deci incarcate cu emotii spirituale. E o zona delicata si nu cred ca poate aduce doar zambete. Desper Mahomed, Iisus, Moise nu as pune problema in sensul ca -fiind ei-strictamente ei- morti demult, -nu are ce sa ii lezeze. In cazul acestor profeti care au creat religii si miliarde de adepti ( timp de mii de ani), e vorba de simbolul lor spiritual ( nu de ei insisi), per se) e vorba de Credinta; spus altfel o zona ff delicata // Cred ca o anume prudenta , i-as spune si respect in caricaturi, enunturi si orice alte asemenea aspecte, fatza de marii Profeti, ar fi aducatoare de bine. Repet: Crestina fiind, Nu imi face placere sa Il vad caricaturizat si defaimat/batjocorit pe IIsus; asha cum presupun ca nici credinciosii religiei mozaica nu -doar- zambesc daca este caricaturizat Moise. O umila parere.

  • @Victoria, pot sa inteleg si chiar sa aprob punctul dvs de vedere, dar NU in contextul actual!
   Prapastia dintre cele doua civilizatii este prea mare astazi,ca sa mai speram intr-o posibila convivialitate pasnica, intr-o lume in care fiecare s-ar autocenzura din bunsimt si din respect pentru celalalt :(
   Reciprocitatea nu functioneaza intre noi si ei, deoarece diferentele de mentalitate sunt prea mari! O dovada de bunacredinta ca cea pe care dvs o sugerati ar fi luata drept pura slabiciune, si deci urmata, inevitabil, de alte si alte revendicari!

   • @ Ela – Intre convingerile religioase -sau ateiste exista (mari) diferente. Dar … „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”; daca provoc un religios fanatic, am toate sansele sa primesc raspunsuri ciudate si disproportionate.
    CARE ar fi fost raspunsul „civilizat” la repetatele caricaturi ale profetului lor??
    Pe cu totul alt plan, daca intaratam niste caini turbati , nu ne miram apoi ca sar la noi si ne musca.// Si daca sustinem ca valorile noastre morale/spirituale/sociale sunt superioare altora, Nu (ne) coboram primii in a-i zgandari pe cei considerati inferiori. Qui prodest? De ce am face-o? Ce obtinem? Ce vrem sa aratam? Cum ii civilizam/convingem pe altii de valorile noastre, cand una din „valori” este batjocorirea simbolurilor religioase? Libertatea totala Nu exista ci e limitata de a nu deranja aproapele. Parca Sf Pavel spunea ca „Toate imi sunt permise, dar nu toate imi sunt de folos” ( citat din memorie.)// Cineva spunea intr-un comentariu la acest articol, ca poate autorul articolului e budhist sau ateu.. Desigur , poate fi orice, dar e OBLIGAT -moral si democrat vorbind, , sa respecte pe cei de alta convingere religiaosa decat el (autorul). A fi de alta convingere religiaosa NU te absolva din a respecta-o pe a altuia; sau cum?// Ca sa inchei , „Je suis Charlie”, cu speranta ca se evita batjocorirea simbolurilor relioase ale oricarei religii.

  • Aveti multa dreptate. Nu totul poate fi caricaturizat, batjocorit… Se vorbeste foarte mult acum despre libertatea de expresie, in numele careia, se pare, este permis orice. Cu alte cuvinte, se face din aceasta libertate de expresie un fel de dumnezeu, pe care nu ai voie sa-l atingi in nici un fel. Exagerand putin, poti chiar si sa injuri pe cineva si apoi sa spui „domnule, este libertate de expresie, deci sunt liber sa te injur si sa spun orice despre tine, ce vrei”.

   • art205 cod penal insulta=
    „Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, ori atribuirea unei persoane a unui defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate”
    Calomnia în art. 206 C.pen: „Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public”

    • Aberatii, domnule mircea!
     In realitate, „imaginea personala” nu este proprietatea persoanei la care se refera, este suma (sau media, daca preferati) a felului in care acea persoana este perceputa – sau altfel spus, este proprietatea celor care au o opinie despre persoana respectiva.
     Prin urmare, este dreptul meu de a-mi exprima opinia despre oricine, fara teama de repercusiuni legale: opinia respectiva imi apartine si am dreptul sa o exprim.
     In rest, sunt doar aberatii juridice!

 10. Domnule Roman,

  Va rog sa ma credeti ca nu doresc sa-l judec pe dl. Ghitulete. Eu am luat in calcul ipoteza ca dansul crede in existenta lui Dumnezeu si ca isi doreste sa traiasca in prietenie cu El. De aceea mi-am permis sa-i sugerez o reintoarcere la sine cu scopul unei reevaluari oneste.
  Dl. Ghitulete se referea la un Dumnezeu mort in prezent nu la Fiul trecut prin moarte pentru Inviere. In consecinta, in calitatea sa de mort Dumnezeu poate fi subiect de glume,caricaturi si bancuri. Va marturisesc ca si eu gust bancurile bune cu Dumnezeu. Caricaturile si ironiile adresate lui fac parte din alt registru si nu mi se par a fi digerabile.
  Drumul Damascului e o sansa pentru oricare dintre noi, intr’adevar. Eu nu-i neg d-lui Ghitulete aceasta sansa. Ca s-o fructifice depinde numai de el.
  Haideti sa ne rugam pentru pace!

 11. Dar în acelaşi timp mi-e greu să cred că mii sau zeci de mii de musulmani care îşi respectă ţara în care trăiesc vor ieşi acum în stradă şi vor striga împotriva coreligionarilor care omoară în numele unui ceva despre care ei cred că ar fi dumnezeu şi ca nimic nu e mai presus de el. Că vor ieşi şi vor striga că libertatea de expresie este nenegociabilă. Că vor accepta şi ei că manifestările de credinţă înseamnă ceva intim, nu e nevoie să te baţi cu pumnii în piept.

  Primul comentariu politic incorect despre recentele atentate din Franța. Tot respectul meu d-lui Ghitulete.

  Tocmai aceasta este problema… lumea occidentală a devenit tolerantă la intoleranță. De atâta corectitudine politică liderii lumii libere evită să pronunțe „terorism musulman” sau „terorism islamic”. Este greu de procesat ce se petrece. Din nou ni se spune că Islamul este o religie a păcii. Sau ce s-a întâmplat este violență la locul de muncă sau atentat anti-semit. Ați văzut vreo reacție generalizată a liderilor religioși din țările musulmane care să condamne tragedia de la Paris? Sau cea de la Peshawar, Pakistan, din Decembrie 2014? Răspuns: NU. Ici și colo câte un discurs anemic care de cele mai multe ori se termină cu „da, dar și cei de la Charlie Hebdo i-au provocat”. Totul până la profet! All bets are off!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Ghitulete
Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro