duminică, iunie 16, 2024

Chavez si Ahamedinejad: Tovarasi de arme, sa speram ca nu nucleare

Sa nu subestimam impactul bufoneriei si al blufului in istorie. Cand se intalnesc liderii unor state normale, declaratiile sunt in genere relativ anodine, politicoase, prudent diplomatice si ceremonioase. Se evita glumele deplasate, politice ori de alta natura. Cand se intalnesc liderii unor regimuri revolutionar-autocratice, se fac complimente care frizeaza suprarealismul si se profereaza amenintari abia voalate. Asa a decurs vizita lui Hitler in Italia lui Mussolini. Asa decurgeau vizitele lui Enver Hoxha la Beijing. Der alte Tanz auf dem neuen Vulkan.


Tot mai amenintat si mai izolat in propria fortareata a teocratiei islamice, Mahmoud Ahmadinejad a plecat in al nu mai tin minte al catelea turneu latino-american. Se simte minunat la Caracas. Imbratisarile cu Hugo Chavez (care a vizitat Teheranul de noua ori!), fac parte dintr-un ritual al excesului bombastic si al fraternizarilor radicale. Amandoi se considera fiinte providentiale, victime ale comploturilor malefice urzite de Satanul mondial, nefastul dragon al imperialismului rapace si belicos. Chavez este convins ca doctorii yankei l-au otravit pe Simon Bolivar. Ahmadinejad neaga Holocaustul. Mai lipseste la aceste sindrofii ale delirului junele Kim Jong-un.

Despotii se amuza, fac bancuri, se joaca de-a Armaggedonul nuclear. Este simptomatic ca Ahmadinejad isi face turneul in state precum Venezuela, Nicaragua, Cuba si Ecuador. Nu va merge in Brazilia, cum ar fi impus presante imperative economice. Logica revolutiei globale anti-americane transcende logica banala a tranzatiilor economice. Intr-o combinatie halucinanta in care nu mai stii unde e tragedia si unde e farsa, revolutia islamica se contopeste sub ochii nostri cu aceea bolivariana…

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/07/07/dialectica-marxista-si-socialismul-bolivarian/

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. cata atentie se da circului comis de niste mascarici si cat de putin se vorbeste despre insemnatatea intalnirilor de alcov ale celor 3 tartori ai fascismului modern, cunoscuti sub numele de ‘putimerkozy’ fata de care candidatul la titlul de cel mai poltron presedinte al us [la concurenta cu prietenul hamas, tovarasul carter] nu poate aparea altfel decat ca un biet manciurian. pana si bufonii teocratiei islamice au simtit decaderea si sovaiala americii si ii dau astazi nestanjeniti cu tifla pentru a face pe plac stapanilor euroasiatici [si sa nu uitam ca atat ahmadinejad cat si karzai -ce isi declara recent lioialitatea fata fratii pakistanezi in eventualitatea unui razboi cu us- nu sint decit niste marionete, unelte in mana teocratilor]. absolut dezolant sa vezi la pamant cea mai puternica si mai libera tara a lumii de ieri, batjocorita, terfelita, injurata in presa europoida, balacarita si mustruluita in gura mare si de cei mai marunti dictatori periferici, si, culmea absurdului in noua ordine democratica: admonestata in parlamentele ue si la onu pentru nerespectarea drepturilor omului. asa se intampla cand cel puternic cedeaza teren in fata celui slab, cand in loc sa’i plateasca cu varf si indesat agresiunile si tupeul ii achita nota de plata pentru o iluzorie democratizare. cand, in loc sa cheme lumea la razboi sub steagul sau impotriva teocratiilor si fascismelor asiatice a purces la inmuierea prin miruire a sacalilor, la lingusirea satrapilor si la incheierea de aliante si acorduri comerciale mizericordioase cu vechii dusmani ai libertatii, ai democratiei si ai capitalismului.

  • Ce scrieti Dvs. nu-i chiar rau, dar formulat stufos si confuz. Insa ceea ce ma deranjeaza cel mai tare este utilizarea prea frecventa a termenului „fascist”. Desi fondul textului ar fi corect, simpla aparitie a acestui cuvint va plaseaza in capcana „toti cei nu sint comunisti sint fascisti”, geniala inventie propagandistic-simplificatoare a tovarasului Koba-Soso-Stalin, „tatuca popoarelor”. Deci, cu regretul de a va critica forma, mai lucrati la concepte si claritate. No hard feelings !

   • Poate ma insel eu, dar n-am folosit in acest text, o „reactie rapida”, conceptul de fascism. Ceea ce nu inseamna ca nu exista similitudini frapante intre islamismul radical si totalitarismele de tip comunist si fascist. Este de altfel teza unei carti excelente de Paul Berman aparuta, in traducere romaneasca, in colectia „Constelatii” a editurii Curtea Veche:

    http://www.curteaveche.ro/Teroare_si_liberalism-3-323

    „Atacurile din 11 septembrie au marcat declanşarea rãzboiului împotriva terorismului, dar ele au deschis în acelaşi timp o dezbatere asupra rolului primordial pe care democraţiile liberale, precum cea pe care încercãm şi noi sã o construim, trebuie sã îl joace în garantarea dreptului fundamental la libertate. Întorcåndu-se spre lumea musulmanã, Paul Berman descoperã aici cel mai nou model de totalitarism aflat în plinã desfãşurare. Teroare şi liberalism analizeazã rãdãcinile apusene ale principiilor totalitare pe care principalele figuri intelectuale ale islamului le-au importat şi le-au adaptat, pentru a rãspunde unei istorii stilizate a islamului. Ideea de teroare ca rãspuns la orice formã de injustiţie, manifestatã în islamismul totalitar, îşi gãseşte un precursor într-un cult iraţional al morţii la care au aderat „mişcãrile politice de masã patologice“, între care se încadreazã şi nazismul sau stalinismul. Într-o chemare intelectualã la arme, Paul Berman susţine necesitatea unei poziţii ferme a democraţiilor liberale împotriva inamicilor modernitãţii şi în principal a terorismului, nu doar în planul acţiunii, ci şi al ideilor.”

 2. din punct de vedere politic, aveti dreptate, sunt de condamnat.
  din punct de vedere militar, nu au nimic cu care sa pericliteze societatea „civilizata”.

  Tehnologia armei nucleare exista de circa 60 de ani. 60 de ani de avans tehnologic in ritm alert si totusi putine tari au capacitatea de a construi aceste arme nucleare.

  Cei doi mascarici pot pune mana pe arme nucleare doar cu ajutor extern.

  Daca vrem sa aratam cu degetul, haideti sa ii aratam pe adevaratii vinovati, nu pe marionete.

  Salutari,
  Adrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro