luni, ianuarie 24, 2022

Cheia Bucureștiului și oamenii Securității

Nu apucase încă doamna Gabriela Firea, primărița generală a Capitalei, să-și pună în practică ambiția de a se manifesta în chip de Ana Ipătescu salvând onoarea pierdută a partidului și protejându-l de scandările manifestanților care s-au cam săturat de prea-binele pesedist făcut cu de-a sila, plantând în Piața Victoriei un caraghios și efemer Târg de Crăciun.
Acțiune voluntară și necugetată care a facut-o de râsul lumii civilizate, dovedindu-i goliciunea . O faptă care în alte locuri ceva mai atente la nuanțe și la onoare decât se dovedește a fi Bucureștiul ar fi costat-o postul.
Înainte de sărbătorirea Zilei naționale apriga doamnă formată la școala falsului jurnalism al Antenelor securistului Dan Voiculescu a luat decizia de a-i remite cheia Bucureștiului unuia dintre vajnicii colegi de branșă, de cuget, de simțiri și de acțiune ai fostului său patron. Nimeni altul decât zisul academician Constantin Bălăceanu- Stolnici. Mai cunoscut decât grație activității lui științifice și boieriei sale zornăitoare datorită locului patru ocupat în Topul celor mai scârboși informatori. Întocmit în urmă cu câțiva ani pentru Radio Europa Liberă de Neculai Constantin Munteanu și preluat la vremea respectivă de revista 22.
Academicianul Bălăceanu Stolnici a devenit omul Securității încă din anul 1966. Atunci tov. Constantin Bălăceanu a semnat un angajament de colaborare. A fost ceea ce N. C. Munteanu numea boier de viță veche și informator de cursă lungă, nefiind lăsat la vatră decât la finele anului 1989. Deși s-ar putea să nu se știe dacă bătrânul posesor de multe lanțuri și baston cu măciulie nu a mai slujit SRI-iul d-lui Virgil Măgureanu care avea nevoie de informații și despre ce se întâmpla pe la sediul PNL-ul de abia readus la viață, dar și prin redacția Europei Libere ale cărei emisiuni post 1989 nu erau chiar favorabile regimului neo-comunistului Ion Iliescu. Marele boier care zilelele trecute o omagia pe Gabriela Firea cam în același fel și cu aceleași cuvinte cu care odinioară își exprimase omagiul și fidelitate față de Nicolae și Elena Ceaușescu preamărindu-i aplecarea spre cultură a fost recompensat de vechea Securitate cu bani, în fapt sume derizorii al căror cuantum spune multe despre prețul cu care își vindea conștiința, cunoștințele și prietenii tov. Bălăceanu, cu excursii în străinătate soldate la întoarcere cu o tolbă plină de note informative și cu promovări în ierarhia profesională. Spion cu carieră internațională cel omagiat zilele trecute de primărița generală a Capitalei nu s-a dat în lături să furnizeze oamenilor Securității un plan detaliat, desenat cu multă migală, al locuinței fostului director al Departamentului românesc al Europei libere, istoricul Vlad Georgescu. Asta e. Academicianul Stolnici presta muncă de calitate și își resepcta stăpânii.
Fostul tov. Bălăceanu Constantin nu a negat niciodată statutul de om al Securității. Nici notele date sub numele de Laurențiu sau Paul Ionescu. Nu a contestat verdictul de colaborare emis de CNSAS. Însă a refuzat cu obstinație să ofere fie și cea mai sumară explicație. Nici măcar nu a mimat regretul pentru păcatele domniei-sale. În schimb, ne-a cerut să avem răbdare, spunând că enigma cruntei lui demisii morale va fi dezlegată odată cu publicarea postumă a Jurnalului său.
A încercat nevolnic să își organizeze posteritatea luptându-se cu mijloace profund necinstite ca strada Orlando pe care locuiește să nu poarte numele marii actrițe Gina Patrichi. A vrut să facă astfel ca în momentul în care va veni clipa străduța în cauză să poarte odiosul lui nume. O vreme i-a ieșit lucrătura. Acum s-ar putea să mai încerce o manevră, profitând de oportunitatea oferită pe negândite de pesedista Gabriela Firea.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Desi eu consider cel mai bun mod de manifestare a fi mersul la vot, actiunea Gabrielei Firea de a bloca locul de manifestare, o mirsavie ieftina.
  Doar ca aici autorul nu are dreptate: „O faptă care în alte locuri ceva mai atente la nuanțe și la onoare decât se dovedește a fi Bucureștiul ar fi costat-o postul.”
  Gabriela Firea a fost aleasa, nu a fost numita ca sa-si dea „demisia de onoare”.
  Cit despre turnatorul Constantin Bălăceanu- Stolnici si inzestrarea cu cheia Bucurestiului, ce sa zic? bucurestenii au votat-o. Care au votat-o, caci multora le-a fost lene sa mearga la vot.
  NB,
  s-a ris ori a fost tratata superior comisia care a intocmit un raport de condamnare a comunismului; culegem roadele.
  I-am condamnat doar pe Visinescu si Ficior, pe cind turnatorul-spion Constantin Bălăceanu- Stolnici, si citi ca el, trai neneaca :P Iulian Vlad era invitatul SRI la paranghelii.

 2. In Bucuresti exista o larga plebe sociala marginala care mereu a servit ca masa de manevra a neocomunistilor, de la Iliescu pana la Dragnea. Aceasta masa de asistati si sociopati este mobilizata pe sectoare ca sa umple urnele cu voturile sale. Cealalta parte a publicului bucurestean, compusa din oameni seriosi si cu buna educatie nu poate fi mobilizata la vot cu mijloacele neocomunistilor din PSD. Sunt oameni cu spirit critic si bun simt pe care nu ii aduci sa te voteze pe tine PNL, daca tu PNL esti compus din lichele, corupti si nulitati si in repetate randuri ai pactizat cu neocomunistii. Prin urmnare, a fost posibil ca nulitatea Firea sa ajunga primar general pe voturile plebei analfabete si antisociale, in conditiile in care PNL si altte partide declarate de centru dreapta s-au dovedit total nedemne sa primeasca votul bucurestenilor seriosi. Cand sistemul pluripartidic nu mai are ce oferi, nu este nici o surpriza ca electoratul decent renunta sa mai mearga la vot – si pe buna dreptate. Vina este a partidelor care nu au nimic valabil de oferit societatii si nici macar nu se straduiesc sa incropeasca o oferta acceptabila.

 3. toate acestea sunt manevre care aburesc mitea si ochii/ochelarii celor care nu prea cunosc fapte si imprejurari.

  Este recomandabil ca de fiecare data fiecare dintre noi sa ne disociem de faptele si intamplarile care sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie cinstea si corectitudinea.

  Nu se mai poate continua in tonul asta de mare abureala.
  COnfuzia creste exponential in unele capsoare.

  Multumesc pentru articol – sper ca sa fie citit si comentat de cat mai multe persoane

 4. Imi place sfarsitul: „pesedista Gabriela Firea”. Nu-mi suna a „frumoasa…”,” desteapta…”.
  Dupa ce-si termina mandatul, oare ce o sa fie,ce calificare are ?
  Isi deschide o gogoserie ?

  • Zlaba consolare daca va bucurati pentru „Dupa ce-si termina mandatul, oare ce o sa fie…?”
   Stiti (sau nu) dupa `89 multi se intrebau „oare ce-o sa faca fostii activisti pecere/utece. securistii, turnatorii si alte lighioane”?
   Ati aflat, cred :D

  • Având în vedere importanta susținere pe care românii o arată PSD (așa zic sondajele de opinie, nu că m-ar încâta), probabil d-na Firea va prelua conducerea PSD la un moment dat, va candida și e foarte posibil să devină prima femeie președinte al României, ori prim-ministru, dar pe termen lung, nu două-trei luni precum alți colegi ai domniei-sale din PSD. Primăria Capitalei este o excelentă rampă de lansare și nu doar în România.

   Surprinzător, după plecarea precipitată de la Primărie a d-lui Oprescu (tot din PSD, dar se pretindea independent, efort pe care d-na Firea nu trebuie să-l mai facă) nimeni din opoziție NU a dorit funcția, iar propunerile de candidați ale PNL au fost ridicole, cu intenția vădită de a pierde. Dacă nu a jucat cumva la pariuri, PNL a jucat la cacealma cu alegătorii săi și a rămas fidel alianței USL făcând probabil o înțelegere cu PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro