vineri, aprilie 25, 2025

Chiar dacă ar avea loc, alegerile din Ucraina nu ar pune capăt războiului ruso-ucrainean

Printre numeroasele curiozități ale noii abordări americane a războiului ruso-ucrainean se numără presupunerea că alegerile anticipate din Ucraina ar putea fi utile sau chiar decisive în încheierea luptelor. În special, afirmația că o schimbare rapidă la vârful Ucrainei, și anume un nou președinte, ar putea contribui la obținerea păcii este susținută în prezent nu numai la Moscova, ci și la Washington și în alte capitale. Acești actori consideră un astfel de scenariu plauzibil, în ciuda faptului că o schimbare politică în Ucraina este puțin probabilă în viitorul apropiat, date fiind realitățile de pe teren.

Este nerealist să ne așteptăm ca în Ucraina să aibă loc alegeri prezidențiale și parlamentare semnificative în timpul războiului sau chiar la scurt timp după o încetare a focului. Invazia rusă la scară largă, care continuă din 2022, face în prezent imposibilă votarea la nivel național și necesită o perioadă mai lungă de pregătire după încheierea luptelor. Războiul a avut un impact atât de devastator asupra societății și infrastructurii ucrainene, încât există acum un consens în Ucraina cu privire la necesitatea adoptării și punerii în aplicare a unei noi legi pentru alegerile postbelice, care să țină seama de noile circumstanțe. Pregătirea alegerilor după război ar dura cel puțin o jumătate de an și ar putea dura până la un an.

Prin urmare, ultimele apeluri la reînnoire politică în Ucraina sunt, în cel mai bun caz, premature și naive și, în cel mai rău caz, manipulatoare și subversive. Începutul ofensivei majore a Rusiei în urmă cu trei ani a făcut imposibilă organizarea de alegeri ordonate în timp ce luptele continuă în est și loviturile aeriene au loc în întreaga țară. Un apel public al ONG-urilor ucrainene, organizat de principalul grup ucrainean de monitorizare a alegerilor, Opora (Basis), la 20 februarie 2025, a declarat „Situația de securitate instabilă, riscul bombardamentelor, al atacurilor teroriste și al sabotajului, precum și minarea pe scară largă a zonelor, reprezintă obstacole semnificative în toate etapele procesului electoral”.

Motivația oficială a Moscovei pentru cererea sa de alegeri ucrainene este o presupusă preocupare pentru legitimitatea conducerii ucrainene. Cu toate acestea, obiectivul Rusiei nu este de a proteja conducerea populară din Ucraina, ci de a folosi vulnerabilitatea crescută a țării în timpul unei campanii electorale naționale și a unei proceduri de vot pentru subversiunea statului. Motivul din spatele campaniei ruse pentru alegeri naționale anticipate în Ucraina nu este o pace stabilă între cele două țări, ci o destabilizare internă și vasalizarea ulterioară a Ucrainei.

Rezultatele probabile ale viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare

Este posibil ca unii comentatori din afara Rusiei să nu fie conștienți sau să respingă ca neimportante motivele ascunse din spatele interesului aparent al Moscovei pentru democrația ucraineană. Cu toate acestea, caracterul deviant și subversiv al cererii Moscovei de a organiza alegeri nu ar trebui subestimat. Un indiciu al faptului că în spatele preocupării declarate a Rusiei pentru legitimitatea democratică în Ucraina se află obiectivul de perturbare a statului, și nu o tranziție ordonată a puterii, este că, după cum știe Moscova, chiar și alegerile desfășurate cu succes nu vor face mare lucru pentru a schimba politica externă a Ucrainei. O ipotetică schimbare a conducerii în Ucraina în viitorul apropiat – inclusiv a președintelui – nu va duce la o apropiere substanțială între Rusia și Ucraina, contrar opiniei unor observatori externi.

În primul rând, majoritatea rezultatelor sondajelor sociologice, precum și constelația politică mai largă a partidelor de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022 indică până în prezent o a doua victorie a lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidențiale din viitorul apropiat. Este posibil ca Zelenski să nu poată repeta victoria zdrobitoare din 2019, când a obținut peste 73% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Mai mult, sprijinul pentru președintele în funcție a fluctuat în ultimii trei ani și, prin urmare, este dificil de prevăzut în cazul în care alegerile vor avea loc ce se va întâmpla. Nu în ultimul rând, popularitatea fostului comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene și actual ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, generalul Valeri Zalujnîi, a fost mai mare decât a lui Zelenski în mai multe sondaje.

Cu toate acestea, Zelenski continuă să fie cu mult înaintea tuturor politicienilor ucraineni activi în prezent, care au partide politice mai mult sau mai puțin funcționale. Cel mai apropiat rival al său, care are ambiții politice oficiale, este fostul președinte Petro Poroșenko. Totuși, fostul președinte nu doar că a suferit o înfrângere spectaculoasă în fața lui Zelenski în 2019, dar în prezent Poroșenko primește mai puțin de jumătate din sprijinul lui Zelenski în sondajele de opinie.

Potrivit sondajelor recente, generalul Zalujnîi – a cărui carieră a beneficiat de o promovare rapidă la funcția de comandant-șef din partea lui Zelenski în 2021 – ar fi un competitor politic redutabil pentru actualul președinte într-o eventuală alegere prezidențială. Totuși, până acum, Zalujnîi nu a dat semne că ar avea astfel de ambiții și nu s-a implicat în formarea unui partid sau în alte pregătiri necesare pentru a intra în politică și a desfășura o campanie electorală. De la numirea sa ca ambasador la Londra în 2023, el a fost mai puțin prezent în viața publică din Ucraina, deși sprijinul popular pentru el rămâne mai mare decât pentru orice alt competitor ipotetic al lui Zelenski. Atâta timp cât Zalujnîi nu intră în politică și în competiția electorală, Zelenski rămâne favorit absolut la viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina.

În al doilea rând, principala competiție și cele mai importante critici la adresa lui Volodimir Zelenski și a partidului său, Slujitorul Poporului, vin din partea societății civile de centru-dreapta și național-orientate, mai degrabă decât din zona de centru sau de stânga a politicii ucrainene. În Ucraina mai există doar câțiva actori notabili moderați, de centru-stânga sau pro-ruși, cu o influență reziduală. De la începutul invaziei ruse la scară largă, în 2022, aceștia fie și-au pierdut o mare parte din susținerea electorală, precum Iuri Boiko sau Dmîtro Razumkov, fie au părăsit țara, precum Viktor Medvedciuk sau Evhen Muraiev. În primăvara lui 2025, niciunul dintre ei nu poate fi considerat un candidat serios la președinția Ucrainei.

Deși are origini evreiești, Zelenski este etichetat drept „nazist” de către Moscova și văzut ca un „șoim” – un adept al luptei – de unii observatori non-ucraineni. Cu toate acestea, de la începutul carierei sale politice, la începutul lui 2019, majoritatea jurnaliștilor și experților ucraineni l-au perceput drept un politician relativ moderat. De la preluarea puterii în 2019, Zelenski și echipa sa au fost adesea criticați în Ucraina pentru optimismul excesiv, atitudinea prea blândă și lipsa de fermitate în fața Rusiei. Popularitatea ridicată a lui Zalujnîi se bazează, parțial, pe speranța că generalul ar fi mai hotărât și mai eficient în gestionarea relației cu Rusia decât Zelenski, considerat în Ucraina un „porumbel” – un adept al păcii – relativ moderat.

Printre observatorii politici ucraineni, este larg răspândită ipoteza că veteranii de război și partidele lor vor juca un rol important în politica națională, regională și locală a Ucrainei după război. Actualii sau foștii militari cu experiență în prima linie sunt acum considerați de mulți ucraineni nu numai ca fiind potriviți pentru a-și proteja țara de amenințarea rusă, ci și ca fiind mai puțin corupți, mai patrioți și mai bine calificați pentru funcții de conducere decât politicienii tradiționali.

Probabil, ca urmare a viitoarelor alegeri naționale și subnaționale, bărbații și femeile cu pregătire militară își vor spori prezența în parlamentul ucrainean Verkhovna Rada (Consiliul Suprem), în guvern, în administrațiile regionale și în organismele de autoguvernare. Aceast lucru se poate realiza prin includerea lor pe listele partidelor existente, prin candidaturi independente sau prin formarea de noi grupări politice cu profil militar. O probabilă viitoare intrare masivă a foștilor soldați în politica ucraineană va înăspri mai degrabă decât va îndulci poziția Kievului față de Moscova.

Abordarea stângace a lui Trump față de opoziția ucraineană

Recentele contacte neoficiale ale americanilor cu fostul președinte Petro Poroșenko și cu fostul prim-ministru Iulia Timoșenko ca posibili succesori ai lui Zelenskij indică o triplă eroare de judecată la Washington, DC. În primul rând, majoritatea observatorilor familiarizați cu politica ucraineană ar respinge o viitoare președinție a lui Timoșenko sau Poroșenko ca fiind nerealistă. Cei doi politicieni sunt încă prezenți astăzi în viața publică, în mass-media și în Verkhovna Rada, dar sunt reprezentanți ai unei epoci apuse și simboluri ale trecutului problematic al Ucrainei postsovietice timpurii. Partidele lor, „Solidaritatea Europeană” și „Patria”, vor continua, probabil, să fie reprezentate prin facțiuni, în viitorul parlament ucrainean. Cu toate acestea, Poroșenko și Timoșenko au puține șanse de a redeveni președinte, prim-ministru sau ministru în Ucraina.

În al doilea rând, Poroșenko și Timoșenko au arătat clar omologilor lor americani că și ei se opun alegerilor anticipate. Ei împărtășesc cu majoritatea ucrainenilor respingerea ideii unei campanii electorale și a votului în timp de război. De asemenea, cei doi politicieni ar fi probabil sceptici cu privire la organizarea de alegeri imediat după ridicarea legii marțiale și ar aștepta o perioadă mai lungă de pregătire înainte ca un proces electoral adecvat să poată avea loc în mod semnificativ.

În al treilea rând, consecințele politice ale unei succesiuni ipotetice a lui Timoșenko, Poroșenko sau a oricărui alt candidat prezidențial ucrainean imaginabil sunt supraestimate la Washington și poate în altă parte. Chiar dacă ar avea loc o astfel de schimbare a conducerii, aceasta nu ar face mare lucru pentru a schimba orientarea politicii externe a Ucrainei în general și atitudinea Ucrainei față de Rusia în special. Partidele lui Timoșenko și Poroșenko, dacă e să vorbim de diferențe, sunt chiar mai naționaliste decât Slujitorul Poporului al lui Zelenski. Ambii politicieni s-au remarcat în trecut prin declarații belicoase împotriva Rusiei în general și a lui Putin în particular.

Concluzii

Există o discrepanță evidentă între apelurile tot mai frecvente pentru organizarea de alegeri în Ucraina și posibilul lor impact politic, care este fie neglijabil, fie – în ceea ce privește disponibilitatea Ucrainei de a face concesii – chiar negativ. Această contradicție este legată de originea dubioasă și de funcția distructivă a ideii conform căreia alegerile în Ucraina ar putea contribui la încheierea războiului ruso-ucrainean. Nici amânarea alegerilor prezidențiale și parlamentare din Ucraina din cauza războiului, nici persoana lui Volodimir Zelenski nu sunt responsabile pentru lipsa de progres în actualele negocieri dintre SUA, Ucraina și Rusia.

Noțiunea eronată, dar răspândită, conform căreia organizarea rapidă a unor alegeri prezidențiale și/sau parlamentare în Ucraina ar putea duce la un armistițiu stabil sau chiar la o pace durabilă între Rusia și Ucraina reprezintă o încercare deliberată de a ascunde adevăratele cauze istorice ale conflictului și soluțiile reale pentru încheierea acestuia. Mitul conform căruia alegerile din Ucraina sunt necesare pentru a pune capăt luptelor a fost creat la Moscova. Adoptarea acestei idei de către alți actori internaționali implicați ar fi o greșeală gravă.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Trump îi poartă sâmbetele lui Zelenski fiindcă în campania electorală din 2020 Trump a cerut lui Zelenski să il predea pe fiul lui Biden pentru că acesta avea nu știu ce afaceri mafiote prin Ucraina. Zelenski a refuzat, iar Trump consideră că a pierdut alegerile în fața lui Biden și din această cauză.
    Să fim serioși, înlocuirea lui Zelenski nu va avea niciun efect asupra unei eventuale păci. Este un motiv în plus pentru Trump de a-l trăda pe Zelenski și Ucraina, poate tot Estul Europei ( cum a făcut și Roosevelt la Teheran, Moscova, Yalta, Potsdam).
    NB. Din nenorocire, Europa este prea slabă ca să impună ea condițiile de pace. S-a încercat prin tratatele Minsk I și II dar nu s-a putut ajunge la o înțelegere cu Putin. Acum situația a devenit critică pentru Europa, Trump amenință cu dezangajarea militară în NATO, ca urmare Europa este într-o situație aproape imposibilă.

    • ”Trump a cerut lui Zelenski să il predea pe fiul lui Biden”

      Acolo unde am crescut eu, la asta îi zicea minciună sfruntată. Avea azil politic în Ucraina? Sau cum putea să-l predea Zelenski pe fiul lui Biden?!

      În decembrie 2024, Joe Biden l-a grațiat pe Hunter Biden pentru infracțiuni fără nicio legătură cu Ucraina:

      https://www.bbc.co.uk/news/articles/c3dx9n3m9y2o

      Evaziune fiscală și posesie ilegală de arme de foc. Nimic legat de Ucraina.

  2. Ma depasesc speculatiile astea cu alegeri, am spus deja, acum nu cred ca e posibil sa se organizeze alegeri.

    Pe de alta parte nu trebuie neglijat efectul anumitor „prietenii” intre marii conducatori, pur si simplu exista si la aceste nivele simpatii si antipatii, ca sa nu vorbesc de dusmanii. E clar ca Zelenski nu va fi prieten in veci nici cu Trump, nici cu Putin, nu conteaza de ce. Ma intreb daca Zelenski s-ar retrage si ar lasa loc altcuiva nu se vor aplana cumva lucrurile? Doar intreb!

    • Scopul final al Rusiei, cu Putin sau altul, este desființarea Ucrainei ca stat independent. Putin a înțeles că nu o poate face dintr-un foc, așa cum a crezut în 2022, așa că pregătește terenul pentru o viitoare invazie. De aici cererile sale ca Ucraina să renunțe complet la cele patru regiuni, inclusiv Herson, aflat în mare parte pe malul drept al Niprului. De acolo și din Crimeea Rusia poate ataca ușor Odessa, tăind complet ieșirea la mare a Ucrainei. Din acel moment, Ucraina nu ar mai avea șanse să își finanțeze funcționarea statului. Cu o armată simbolică, ar deveni o pradă ușoară pentru Rusia. Ceea ce vestul înțelege astăzi ca fiind cererile maximale ale lui Putin sunt în realitate minimul pentru pretențiile imperiale ale Rusiei. Conflictul nu se va aplana chiar dacă pleacă Zelensky și chiar dacă Putin primește tot ce deocamdată cere.

  3. De ce nu cere Zelensky alegeri presidentiale si parlamentare in Rusia, pentru indepartarea lui Putin si a camarilei sale de la putere? Pentru ca este constient ca nu le poate manipula, cum fac rusii cu restul șumii.
    La noi Rusia si serviciile au pus toate tunurile pe Nicusor Dan, pentru ca le este frica ca ar schimba sistemul. Dar Germania incepe cu Victor orban. Si vor urma Slovacia, Romania si Bulgaria.

  4. Capcana moscovita este mult mai periculoasa decat pare.
    Organizarea de alegeri nu ar avea ca rezultat numai indepartarea (ipotetica) a lui Zelenski, cum s-ar vehicula ca solutie de pace, ci chiar decapitarea statului ucrainian. Aceasta pentru ca in vederea organizarii alegerilor s-ar impune ridicarea starii martiale, care ar duce, pentru inceput, la slabirea controlului statului. Mai apoi, pentru ca de facto nu se vor putea organiza alegeri in teritoriile ocupate, rusia le va considera nelegitime, si nu va recunoaste rezultatul, indiferent care ar fi acela. (mai putin cel de alegere a lui putin ca presedinte al Ucrainei…) Si se vor gasi chiar „parteneri” de peste un ocean mare si frumos sa le tina isonul. Contestatii, reluari, etc., timp in care Zelenski, interimar fiind, nici nu va avea puteri depline, nici nu va mai putea institui legea martiala, si nici nu va fi recunoscut ca un partener solid de negociere pe plan extern, fara a mai vorbi de faptul ca nu ar mai fi privit ca un conducator suprem al fortelor armate de catre ucrainieni. Sah mat. Asadar nu numai ca alegerile nu ar fi o solutie, pentru ca nici nu sunt, ci chiar ar fi indirect sfarsitul razboiului prin decapitarea statului ucrainian.

  5. Rolul alegerilor e ca orice acord ar fi, mai bun sau mai rau, sa poata rezista 4-5 ani cu aceeasi administratie, In timpul asta trebuie sa existe o reconstructie si sa se dezvolte forte sociale care pot inclina balanta catre o perioada mai lunga, poate chiar permanenta, de pace.
    Altfel in cateva luni dupa incheierea unui acord se organizeaza alegeri. Exista o mare probabilitate ca vine un alt presedinte / parlament care spune ca negocierea e tradare de tara si razboiul incepe din nou.

  6. Trec orele haine…24, 240. Și cele 2400 vor trece, iar pacea ia-o de unde nu-i. Pentru că amicul Puțin nu mai gândește decât în regimente, in armate, in covoare de bombe, in mormane de morți, considerand de mult Ucraina ca o bucată savuroasă ce-i aparține, de nimeni îngrădită sau disputată, întreaga lume doar ca o miză, Trump ca o Muza pentru Idiotul. Însă admiratia bleaga a bișni-țarului Trump pentru indezirabilul criminal de razboi Puțin rămâne intactă, in ciuda faptului că s-a izbit de pasiunea belicoasă și a lipsei de măsură ale Romei roșii, Moscova barbara și mincinoasă. Astfel, 24 de ore din 24, pas cu pas, in ciuda strigătelor celor care trag sa moară, Trump își potrivește mănușile și continuă să joace cacealmaua pe un ocean de sânge. Ce n-ar da MAG(A)nificul porumbac al păcii să se întoarcă la multglorificatul prestigiu american și să arunce într-o magazie, șoarecilor, glorioasa lui armura de „cel mai puternic om al planetei”. Zelenski refuză jaful americanilor, dar nu refuză să organizeze alegeri pe timp de război criminal rus. Oare nu merita SUA o liturghie? Pe ce mâini a încăput SUA? Niciodată președinții americani nu s-au prosternat in fața Rusiei, veșnic malefică, veșnic dușman al tuturor popoarelor și aproape mereu in războaie de ocupație. Trump înghite toate momelile Lucifericului, înghite toate prostiile de pe pământ, prostii atroce sau prostii ridicolr. Niciodată America nu fu mai strigătoare la cer. Șmecheria cu alegerile în Ucraina e o baliverna sinistră de adormit vigilenta „sectei”MAGA. Ucigașul Puțin speră că smecherlacul, fabricat pentru prosti, se va solda cu un scor obez in favoarea unei marionete…

  7. Alegerile in U sunt o cursa periculoasa.
    In Constitutia U se precizeaza ca in caz de razboi nu se fac alegeri.
    Pe de alta parte, alegerile din Rusia au fost corecte?
    Hai sa fim seriosi.
    Doar timpiteii sau/si agenti rusi cred in prostiile astea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andreas Umland
Andreas Umland
Dr. Andreas Umland a studiat științe politice și istoria la Berlin, Oxford, Stanford și Cambridge. Este profesor asociat la Departamentul de Științe Politice a Academiei Kyiv-Mohyla (NaUKMA) din 2010 și analist la Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm (SCEEUS) al Institutului Suedez de Relații Internaționale (UI) din 2021.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro