luni, iunie 17, 2024

Chimerica, Chinemţia sau Chindia?

Indiferent de cum si cand se va rezolva criza actuala, majoritatea analistilor geopoliticii mondiale sunt de parere ca gigantul galben chinez s-a trezit si isi va ocupa locul in economia si politica mondiala.   Terminologia folosita in titlu nu imi apartine, am imprumutat-o dintr-un op-ed publicat recent  de  PIIE. Propun  citirea acestui op-ed interesant, desi dupa parerea mea, el contine unele lacune.

Situatia actuala chiar impune o intrebare aproape iminenta- care vor fi aliantele care se vor crea dupa aceasta criza, sau poate care sunt aliantele deja create? Raspunsul este extrem de dificil si poate la ora actuala ar fi extrem de inselator. Un sigur lucru este deja clar, Germania isi joaca cartea independent de Uniunea Europeana. Fara a incerca sa fac aluzii sumbre spre un trecut nefast, Germania isi cauta (si poate a gasit) un “Lebensraum Economic” in estul mapamondului. Din fericire, cu mijloace pasnice, nu insa mai putin agresive decat cele incercate in trecut, cu ajutorul tancurilor lui Gudarian. Că succesele la export ale Germaniei îi irită pe unii eurocraţi de la Bruxelles, adepţi ai unui centralism riguros planificat, este clar. Că unele miscari politice si economice sunt privite cu atentie si profunda ingrijorare in spatiul american, deocamdata in afara administratiei prezidentiale, dar nu mai putin importante si nu prea departe de presedintie, este la fel de clar.  Analizand interesele SUA si cele ale Chinei, Germaniei, Rusiei sau Indiei, se poate ajunge la diferite concluzii. Prima, si cea iminenta, este incercarea Germaniei de a evada, cel putin economic, din spatiul ei natural, Uniunea Europeana. Hegemonia politica, pe baza rezultatelor economice, nu va fi niciodata acceptata de Franta sau Marea Britanie, asadar spre Est, singurul drum posibil. Personal nu cred intr-o Chinemţia, simplu, interesele sunt antagoniste, desi la modul declarativ vizita din iule a.c China a Cancelarului Merkel a fost un mare succes.

Pe marginea întîlnirii  cancelarei cu premierul Wen Jiabao, au fost semnate acorduri de colaboare în valoare de miliarde. Iată doar cîteva exemple: Daimler a încheiat cu firma chineză Beiqi Foton Motor Co. un contract pentru producţia de camioane de mare tonaj  în valoare de 730 de milioane de Euro, Siemens şi-a majorat participarea la un Joint Venture cu Shanghai Electric Power de la 33,7% la 40%. Acorduri lucrative au fost stabilite în domeniul  energetic, protecţia mediului, transporturilor. (DW)

Adevarat, insa pana la urma Germania si China lupta pe aceasi piata si ambele doresc sa-si mareasca excedentul monetar prin marirea exporturilor. Deci nu vad cum Chinemţia!

China este cel mai mare creditor extern al Statelor Unite,  China are nevoie de tehnologia americana pentru a-si sustine dezvoltarea si suprematia pe pietele pe care deja le-a cucerit, personal cred intr-un pact “chimerican”. SUA are doua lucruri pe care Germania nu le are – resurse energetice gigantice, inca neexploatate si inca un mare avantaj tehnologic pe care Germania nu-l poate inchide nici intr-un secol.

India si China sunt cele mai populate state ale lumii, nu au nimic de impartit decat problemele unei populatii sarace, care se zbate intr-o saracie lustra. China a sustinut intotdeauna Pakistanul, istorica inamica a Indiei, nu vad cum lucrurile se pot schimba, nu au de ce si nici cum sa se schimbe, nu cred intr-o alianta de genul “chindia”.

Cateva concluzii, speculative si privite prin prisma evenimentelor  din punctul (meu) de vedere a evolutiei istorice. (1) Daca UE va deveni altceva decat ceea ce este astazi va fi din aceasi cauza din care a fost fondata,  Germania!; (2) China va deveni o supra-putere economica, politica si militara in viitorii 50 de ani; (3) In aceasi perioada de 50-100 de ani, Rusia va redeveni Cnezat al Moscovei”, populat de “vikingii slavizati”, cei care vor mai ramane.  Restul va fi repopulat de valurile migratorii din est si sud-est; (4) Apusul Americii poate fi intrevazut in aceasta perioada, cu putin noroc el poate fi amanat pentru alte secole, daca America va avea aceasi atractie fata de emigrantii potenti ai lumii vechi, si probabil il va avea; (5) Societatea umana globalizata intra intr-un nou “ev mediu”, in care aliantele se vor forma si se vor dezlega de multe ori, poate dupa acest nou “ev mediu” vom cunoaste o noua renastere sau, poate nu. In orice caz lucrurile nu vor fi cum au fost pana acum.

Romania are o sansa exceptionala de  a deveni ceea ce TREBUIE sa devina, un important centru regional (daca isi va rezolva problemele demografice.) Din nefericire, calitatile clasei politice actuale (in TOTALITATEA ei) sunt un impediment major. Sperantele trebuie sa fie in EDUCATIE, care necesita o alta generatie de dascali si alt set de valori. Le vom avea -ne vom ocupa locul, nu-l vom avea – vom ramane in locul in care ne aflam astazi, poate si mai jos.

P.S. Propun citirea op-edului din PIIE. La cei care cauta surse bune de informatie propun portalul Business Standard India, care are aproape 2 milioane de unici pe luna, merita timpul, credeti-ma!

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Salut Theophyle
  binevenita sinteza
  Personal nu sunt asa de sigur in legatura cu puterea economica a Chinei peste 50 ani.
  E de asteptat ca in 10-15 ani sa se produca o nivelare a salariilor de mizerie chinezesti – singurul avantaj competitiv al Chinei. (Eu nu cunosc altul )
  Salariile crescute vor micsora marjele de profit totusi nu vor asigura o crestere solvabila a cererii de bunuri si servicii. O discrepanta la nivel global se va atenua tot prin criza economica.

  Tot asa cum petrolul arab nu va fi pentru vecie tot asa peste `15 ani chinezii vor avea cred , ce pun deoparte acum.

 2. Theophyle
  Nu vreau sa rte descurajez, in mare ai dreptate dar din pacvate spui niste imense banalitati cu aerul naiv al unuioa care a descoperit America! Sa stii ca chestiile astea gen Chindia, Chinemtia sunt vehiculate de ani buni, ideile „tale” dunt comune in orice manual de geopoltica clasica asa ca greu vei gasi o nisha. Sa stii ca si domeniul asta al relatiilor internationale e unul specializat, necesita calificare, studii, nu orice ziarist poate face scoala! Asta e, nu te baza doar pe locuri comune, ia si citeste cartiel care chiar conteaza in acest domeniu. Cu stima!

  • serban filip salut :)

   Obiceiul ad hominem mioritic extrem de pronuntat la domnia voastra :lol: Cred ca Polirom nu va tipari niciodata cate carti am citit si nici domnia voastra nu detineti doua doctorate in top 10 din lume, asa ca de data asta ati gresit. Nu luati lucrurile asa cum arata sau cum doriti domnia voastra sa arate, ci cum sunt. Restul sunt parerile dumneavoastra. Din nefericire extrem de nepoliticoase. Sunt ceva mai mult decat credeti sau stiti si cred ca domnia voastra ar trebui sa deschida niste carti. Sunteti mic stimabile, foarte, si extrem de nepoliticos! Sa veti o seara buna!

 3. @Theophyle: Multumesc. Admirabil si binevenit articol.
  Nu sunt familiarizata in geopolitica, insa sunt ferm convinsa ca pana ce teoriile dintr-un manual ar ajunge la mine, evenimentele si realitatile care se succed in ritmul din ultima vreme ar ajunge sa le puna chiar sub semnul intrebarii.
  Poate unii dintre noi nu sunt specialisti in relatii internationale sau geopolitica;poate dorim sa aflam mai degraba pe ce lume ne aflam azi,si ce ne asteapta maine,poimaine. S-ar putea ca ambele sa aibe evolutii neasteptate.
  Poate ne sunt mai familiare relatiile interumane.
  O zi maxxima!

 4. Articolul se doreste un comentariu sau o analiza ? Nu am inteles fraza cu Romania, sau nu sunt de acord cu ceea ce cred ca am inteles. Romania la ora actuala nu are nici o sansa. Atat din prisma contextului geopolitic cat si cel economic. Ca sa avem o sansa ar trebui o reala reforma a invatamantului iar aceasta se face cu bani. Multi bani – estimez un cel putin 10% din PIB. Pe hartie putem face orice, si lua decizii la fiecare aparitie a unui nou ministru dar fara bani nu va fi decat o alta (re)forma fara fond. O reforma reala a invatamantului si-ar produce efectele in 10-15 ani si apoi am putea spera la o sansa a tarii in urmatorii 20 de ani. As da exemplu de tari care au investit in invatamant si acum culeg roadele : Japonia, Korea, si de ce nu Germania. La ora actuala Pakistanul investeste in infrastructura si invatamant (desi sunt destul de saraci si divizati) la fel Turcia are o crestere spectaculoasa, iar peste ocean Brazilia este noua putere economica in Am latina. Romania este o tara medie la margine de 2 imperii unul european si altul rus. Vom ramane in mediocritate pentru cel putin 50 de ani daca nu se va extinde UE pana in Ucraina.

  • Salut @gabi,
   citez din text: ” Din nefericire, calitatile clasei politice actuale (in TOTALITATEA ei) sunt un impediment major. Sperantele trebuie sa fie in EDUCATIE, care necesita o alta generatie de dascali si alt set de valori. Le vom avea -ne vom ocupa locul, nu-l vom avea – vom ramane in locul in care ne aflam astazi, poate si mai jos.”

   Cand vorbesc de o alta generatie vorbesc de 20 de ani. Cand vorbesc de o alta generatie vorbesc de 28 de mii de sudenti romani care vor termina studiile in occident si care 30% pot fi adusi in Romania daca li se vor pferi 60% din ceea ce pot primi in occident. Cheia este politica, crede-ma.

   Brazilia este la muchie de cutit din punct de vedere economic (vezi datele le ai in PDF-ul la sfarsitul linkului). Citeste cu atentie si vezi cat de problematica este si situatia Turciei. Nu tot ce zboara si se mananca si datele arata putin diferit decat cele cu care sunt indopati de media generalista.

 5. Salut,
  Foarte concis, in acelasi timp sunt multe in acest http://www.contributors.ro/global-europa/chimerica-chinemtia-sau-chindia/

  Chimerica. O fi bine, o fi rau? In momentul de fata impresia mea este ca sunt mai mult antagonici, nu colaboreaza pe cat ar putea. O fi bine, o fi rau?

  Clasa politica romaneasca este o piedica, din pacate. Nu sunt de acord ca are un comportament „in totalitate”, ci doar in marea majoritate. Timpul trece (… nu se mai intoarce, …) si trebuie facut ceva in ce priveste aceasta clasa. Cheia pentru educatie si evolutia viitoare este in clasa politica. Ori se schimba comportamentul actualilor, ori cei care sunt altfel isi impun comportamnetul, ori vin altii … dar repede. Nu se poate fara forma de organizare clasa politica si timpul trece.
  Pentru educatie, ea va trebui sa fie continua.

  Este bine scris „speculative”, viitorul nu este stabilit, vom vedea, sanatosi sa fim. Nu numai vom vedea ci si trebuie sa facem. Aici cred ca minim este sa mergi la vot si sa te perfectionezi (educatie) in continuare.

  Un week-end placut in continuare.
  chiefg

  P.S. Nu este frumos sa ma repet, foarte concis articolul. Foarte bun articolul, pentru cei care gandesc … sau incearca sa gandeasca.

 6. E interesanta tema, dar nu stiu de unde apare saltul de la cateva stiri comentate (singura parte care are vreun suport factual) la „evolutii istorice”. Adica metodologic vorbind, pe ce va bazati? Nu stiam ca relatiile internationale sau geopolitica (?) sunt stiinte cu putere de predictie. Poate ne dati niste studii care arata ca este posibil sa faci predictii ale evolutiilor economico-politice. Altfel articolul dvs se incadreaza in categoria foarte la moda azi a prognozelor aflate din ghicitul in cristalul magic.

  Sa facem un scenariu pentru a vedea cum pot evolua lucrurile in China: Daca SUA nu isi poate rezolva problema grava a somajului ridicat si a datoriilor care cresc, este posibil sa isi puna problema daca nu e mai bine sa incurajeze firmele americane care si-au externalizat productia in China sa se intoarca in America. Daca si firmele din Europa ar face asta pentru a-si mentine ocuparea fortei de munca si pentru a reduce dependenta economica de alte zone, atunci ascensiunea Chinei poate fi stopata. La fel si pentru serviciile externalizate in India de companiile vestice. Ce inseamna asta pentru China, India si pentru SUA si Europa? Inseamna ca CHina se va confrunta in acelasi timp cu o populatie nemultumita social, cu probleme pe piata imobiliara, cu o scadere a exporturilor si o incetinire a cresterii economice (pe care o masoara tot ei..). Retragerea productiei vestice din China inseamna cresterea somajului si reducerea puterii de cumparare a chinezilor, inclusiv la nivel guvernamental unde se fac acele achizitii de resurse pe alte continente. Deci puterea de cumparare a CHinei este puterea de cumparare a tarilor vestice care vor sa consume cat mai mult si ieftin, in timp ce chinezii si indienii trudesc in in slujbele pe care nu le vor ei. Se poate schimba asta? Of course, nu peste noapte, dar se poate, cand incep lucrurile mai grave cu bancile din Europa, de exemplu.

  Ultimul summit G20 a aratat ca nu exista suficienta motivatie pentru rezolvarea problemelor legate de criza economica prin multilateralism. Fiecare a venit cu propriile interese nationale si problemele de acasa si s-a batut sa castige acceptul celorlalti. Asta arata ca tarile dezvoltate sunt pregatite sa recurga la masuri protectioniste, poate nu asa de evidente, ci ceva mai sofisticate. De exmeplu prin taxare sau prin incurajarea cetatenilor sa cumpere produse locale. Razboiul de pe pietele financiare a devenit din ce mai clar si ma tem ca vom vedea niste lovituri sub centura din nou, cum a fost cu criza Greciei si a euro. Daca America incearca si reuseste sa declanseze un default in zona euro, cred ca vom vedea o Europa care devine din ce in ce mai apropiata de China si Rusia, in directia renuntarii la dolar ca valuta globala de rezerva. De fapt, asta e si motivul pentru care America a atacat zona euro.

  Sunt multe lucruri de zis, dar nu e suficient timp pentru a le scrie. Eu nu as subscrie la ideea ca globalizarea se va pastra. Singurul lucru care mai face globalizarea sa reziste este comertul si dependenta unor firme din vest de forta de munca ieftina din alte parti. Daca se intampla ce spuneam mai sus cu o intoarcere a capitalului vestic in vest, atunci e posibil sa inceapa o diminuare a globalizarii si aparitia relatiilor comerciale ancorate financiar in recunoasterea unui cos de valute sau la nivel bilateral.

  • @Tudor
   @LuxDesign28
   Buna Dimineata :)

   Articolul are la baza analize publicate de mine care concludeau ultimele doua summituri G-20 si G-8 aveti aici linkul necesar. In afara de aceasta analiza puteti citi si articolul acesta care descrie o situatie demografica existenta. Doua surse importante le puteti citi aici si aici.

   Intr-o postare imediat urmatoare voi analiza cu „documentele pe masa” ceea ce s-a intamplat cu adevarat la ultimul summit!

 7. Bun articolul din anumite puncte de vedere. Previzibil dar si imprevizibil. Daca am stii dinainte planurile fiecarei tari ar fi un avantaj enorm. Dar el se poate doar intui. Romania are o pozitie geostrategica buna, cred. Nu pot spune certitudini fiindca nu ma pricep. Vorbesc ca un om care nu are cunostinte temeinice in acest sens. Intr-adevar clasa politica din Romania ne trage in jos. Nici macar ei insisi nu stiu ce vor, ce pretentii sa avem sa stie ce vor pentru Romania.

 8. care e acel mare avantaj tehnologic imposibil de recuperat intr-un secol pe care USA il are in fata Germaniei? in ce domeniu, mai exact?

  • Semiconductors (Intel & AMD, Motorola, etc) si System Software (Operating sytems si machine languages oriented SW) de fapt ambele legate una de cealalta. Sunt cam 28 de alte subiecte, astea sunt insa principalele!

 9. Nu e rau deloc articolul, chiar daca nu e chiar de Nobel pt economie, iar de Chimerica se stia de ani buni, atata ca de-acum incolo se cam rupe Chimeri(pisi)ca. Hai sa fim seriosi, daca suna prea pompos ati fi zis ca e prea abstract si nu se intelege nimic, iar acum, ca omul explica frumos ce vrea sa zica, spuneti ca e prea slab, ca intelege orice prost. Probabil ca asa vorbeati si despre profii cu talent pedagogic la scoala voastra.

  Multam, Theophyle, mi-ai dat de-a gata mestecat produsul. Nu e de colo, mai cu seama ca eu inca stau sa-mi iau unicul doctorat, in, aoleu, top 400 ARWU.

  • fLoreign salut :)
   Nu mi-am propus nici un premiu :lol: aveti dreptate – un articol „academic” pe intelesul tuturor, nu mai este academic. Un articol pe intelesul tuturor nu poate fi apreciat, pentru ca daca toata lumea intelege, ce scofala a facut autorul?

   Cat despre doctoratul dumneavoastra, nu-i bai se rezolva in timp :) Nu am fost altcineva inainte si nici dupa, chestie de perceptie. :)

  • Dan, cu tot respectul pentru tine si pentru Wikipedia :)

   Cred ca lucrurile stau mult prea diferit si mult mai complex decat le vezi tu sau de voluntarii de la Wiki. Vorbim de sute de mii de ani/om (anul de munca a unui om). Nu are nici un sens sa polemizez intr-o chestiune in care ne bazam pe documentatii extrem de diferite calitativ. Atat timp cat sursele codurilor Intel & Co. sau Microsoft & Co. (numai exemple) sunt in posesie americana, nimic nu se poate face, sau poate nimic in viitori 50-100 de ani. Tot ce construiesc Europenii, Chinezii sau Japonezii este bazat pe module black-box cumparate de la respectivii.

   Multumesc pentru comentariu.

   • of. daca tu alegi sa respingi o argumentatie doar pentru ca exista linkuri wikipedia in ea (de parca tot ce e pe wikipedia e gresit)…
    eu am contestat cei 100 de ani de avans tehnologic pe care i-ar avea industria americana in x domenii. si ce voiam sa zic este ca avansul american, in domeniile in care exista este mai mult o problema de costuri decat de know-how/baza industriala.
    ma rog, treaba ta. daca iti place sa te uiti in jos la oameni de la inaltimea doctoratului/studiilor/whatever, distractie placuta. mi-am pierdut vremea.

    • Dan,
     nu resping nici o argumentatie de nici un fel. Resping insa o argumentatie incompleta. Iti propun sa incerci sa gasesti o documentatie in jurnalele peer-review care au la baza munca unor cercetatori seriosi cu o bibliografie controlata de la „firul ierbii” . Enciclopediile (cat or fi de bune) nu pot fi referinte pentru lucruri la acest nivel. Daca ai timp poate totusi cauti adevarul in lucrari de o calitate ireprosabila. RAND sau Nature sau American Scientist, poate si in documentatia unor Think-Tankuri (chiar Europene si chiar de sorginte germana). Vezi White Paper publicat de Siemens si pentru comisia de tehnologie a Bundestagului… etc. Nu te supara pe mine daca am pareri diferite. :)

     In ziua cand va exista un Intel sau un Microsoft Europen atunci vei putea fi sigur ca ai dreptate. Pana atunci mai avem cativa zeci de ani buni!

 10. Ma refeream la cel in care comentam articolul, nu la cel la care am facut corectia. In care ma refeream la gramatica (lipsa de), platitudinile din articol, si concluziile foarte inteligente. Era un raspuns la asta :
  „Theophyle spune:
  14/11/2010 la 18:15
  Dan,
  nu resping nici o argumentatie de nici un fel. Resping insa o argumentatie incompleta. …”

  uite, vezi, nu e : http://img574.imageshack.us/f/contributorsblogarchive.png

 11. Pai pe scurt:
  Articolul:
  Platitudini, pana la concluzie. Suneti fix 3 lucruri: chinezii si indienii sunt multi, SUA are datorii la China, si a treia e o stire preluata.
  Concluziile? Geniale
  1. UE se poate schimba doar din cauza Germaniei
  2. China va deveni o supra-putere economica, politica si militara in viitorii 50 de ani – este deja. , chiar daca ne facem ca nu vedem
  5. haideti ca va spun eu cum sta treaba: poate se intampla, poate nu.

  Gramatica:

  „Din fericire, cu mijloace pasnice, nu insa mai putin agresive decat cele incercate in trecut, cu ajutorul tancurilor lui Gudarian. ”

  DEX zice asa:

  PÁȘNIC, -Ă, pașnici, -ce, adj. 1. (Despre oameni) Care nu tulbură și nu supără pe nimeni, care este partizan al relațiilor prietenești, armonioase și evită orice conflict; iubitor de pace, potrivnic războiului. 2. (Despre acțiuni) Care sprijină pacea, lupta pentru pace; (despre atitudini) lipsit de agresivitate. 3. (Despre un loc, un peisaj etc.) Liniștit, calm, tihnit. [Var.: (înv.) pácinic, -ă adj.] – Pace + suf. -nic.
  Pașnic ≠ agresiv, războinic, violent

  AGRESÍV ~ă (~i, ~e) 1) Care atacă fără a fi provocat; care are caracter de agresiune. 2) fig. Care caută prilej de ceartă; provocator. Comportare ~ă. 3) (despre substanțe) Care atacă un corp cu care vine în contact. /<fr. agressif

  "Că unele miscari politice si economice sunt privite cu atentie si profunda ingrijorare in spatiul american, deocamdata in afara administratiei prezidentiale, dar nu mai putin importante si nu prea departe de presedintie, este la fel de clar. "
  Probabil ca vroiati sa spuneti ceva de niste cercuri ale puterii sau medii din apropierea presedintelui, altef nu prea are sens fraza asta.

  "decat problemele unei populatii sarace, care se zbate intr-o saracie lustra.".

  "daca America va avea aceasi atractie fata de emigrantii potenti ai lumii vechi, si probabil il va avea"
  probabil ii va avea

  "La cei care cauta surse bune de informatie propun portalul"
  Celor care cauta surse bune de informatie le propun portalul…"

  "Germania si China lupta pe aceasi piata si ambele"
  aceeasi
  N-am mai stat sa le caut pe toate din nou, nu mai am chef. Oricum, pentru 2 doctorate si un articol de jumatate de foaie, sunt inadmisibil de multe. Spellchecker? :)

  "Atat timp cat sursele codurilor Intel & Co. sau Microsoft & Co. (numai exemple) sunt in posesie americana, nimic nu se poate face, sau poate nimic in viitori 50-100 de ani. Tot ce construiesc Europenii, Chinezii sau Japonezii este bazat pe module black-box cumparate de la respectivii." Mare prostie.

  ARM? http://www.arm.com/about/offices/index.php
  VIA? Via.com.tw
  http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

  X86≠Computer.

  Si pe final v-as ruga sa imi explicati ce intelegeti dumneavoastra prin "important centru regional" si "Societatea umana globalizata".

  • Multumesc pentru comentariu. Aceleasi platitudini putin mai „nepoliticoase”. Mainframe :lol: Vorbim vorbe ca sa ne aflam in treaba! Data viitoare luati un taxi :)

   • Salut, Theophyle.
    Adevărul e ca şi pe mine mă zgîrie la urechi româna ta, dar trec peste, contează ce spui, în primul rînd. Pentru stilistică frecventez cenacluri literare. :)

 12. Românu-i nascut părerist
  Mereu ignorant şi cam trist
  Ce Chinmerica ?Ce Chindie?
  El face din tot bascalie
  Nimeni si nimic nu-i convine
  De-i dai mămăligă vrea pâine
  De-i dai pâine el strigă
  De ce nu îmi daţi mămăligă?

 13. Un lucru e sigur:o sa ne lipsesca US of A. Nu va mai exista o contribuite la istoria si cultura omenirii comparabila cu cea a Americii.
  Daca America se vede nevoita sa se adapteze/improvizeze sub presiunea concurentei economice de ce nu ar face-o si Germania?
  America ar trebuie sa se reorinteze spre Europa (chiar daca concureaza cu Europa. Cumva am eu impresia ca US of A. don’t like US of E) si nu doar spre ASia, si spre Franta si nu doar spre India (care nici macar nu voie sa se pupe… ;-) )

  Salutari,
  Bine scris si f accesibil adica exact de ce e nevoie. Ignora binevoitorii MENSA ;-(

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Theophyle
Theophylehttp://politeia.org.ro/
Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro