vineri, aprilie 25, 2025

Chimia Afganistanului. Când alegerea e între două crime

Două lucruri țin de substanțe chimice în Afganistan – deloc minore însă de care nu se vorbește aproape deloc:

  1. Opiul, din care se produce heroina. De multă vreme, aproape 90% din producția mondială de opiu vine din Afganistan (vezi aici). În 2000, talibanii care controlau Afganistanul (și găzduiau teroriști ca bin Laden) au interziscultivarea macului din care se face opiu. S-a redus așa cu ~95% producția. După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, în războiul împotriva terorismului declanșat de către SUA/NATO talibanii au fost scoși de la putere în Afganistan. Imediat, sub protecția NATO (adică și a noastră, a fiecăruia dintre noi), producția de opiu a Afganistanului și-a revenit și a ajuns la un maxim istoric. Terorismul înseamnă crimă în masă, cum a arătat 11 septembrie – și se prefigura mult mai rău dacă nu se luau măsuri. Heroina din Afganistan e tot crimă: unii estimează 100 000 de morți anual din cauza ei. Noi, fiecare dintre noi, chiar dacă prin liderii noștri, suntem părtași la fiecare dintre acele 100 000 de morți. Am înlocuit crima mai mare a terorismului mondial cu crima prin heroină. Dacă aveți o reținere, dacă nu știți care dintre crime e mai rea de fapt… atunci probabil sunteți oameni. Cum am ajuns noi, românii și NATO în general, să restabilim producția mondială de opiu? Nu e chiar așa de simplu. Unii spun că în Afganistan opiul e deja o tradiție, o parte a identității culturale. Cam cum e țuica pe la noi pentru unii. Dacă e așa, atunci orice regim care vrea să interzică opiul în Afganistan e destinat să cadă. Pentru că îi va avea împotrivă nu doar pe organizatorii traficului internațional de droguri, organizați și bogați, ci și „tradițiile poporului”. Cât a contat asta când talibanii au pierdut Afganistanul în fața NATO? Poate că nu puțin. Pe de altă parte, nu NATO a administrat Afganistanul când s-a re-legalizat producția de opiu: au făcut-o afganii, au fost deciziile lor. NATO a ales între două forțe: talibanii și terorismul fără opiu, sau anti-talibanii pro-opiu. Mai de curând însă talibanii, în cadrul eforturilor lor de a recuceri Afganistanul, au schimbat strategia: taxând opiul în loc să-l interzică. Iar azi NATO e plecată de acolo, talibanii au câștigat. Să crezi că opiul n-a contat… ar fi naiv. Sigur, nici să exagerăm – dar nici să ignorăm. Vorbim, încă o dată, de aproape 90% din producția de heroină/opiu din lume.
  • Litiul și alte minerale pentru baterii electrice (vezi aici): Afganistanul are rezerve care par să fie pe locul 1 în lume alături de Bolivia. Multă lume spune că bateriile de mare capacitate sunt noul petrol, deci cine controlează rezervele de minerale pentru baterii (în special litiu) va controla pe viitor economia lumii. Oare a contat asta când trupele occidentale au intrat în Afganistan? Cred că e naiv să credem că nu, chiar dacă ar fi greșit sau conspiraționist să punem asta pe primul loc. Apoi a venit președintele Trump, susținător al combustibililor fosili – petrol, gaz, cărbune – și adversar al „tehnologiilor verzi” precum bateriile electrice de mare capacitate. El e cel care a decis retragerea SUA/NATO din Afganistan. Dacă, cumva, litiul a contat la decizia de a intra în Afganistan, atunci sigur a contat și la ieșire – de data asta pe linia de gândire a președintelui Trump. Criticii SUA spun că Trump (și ulterior succesorul Biden) a greșit retrăgându-se din Afganistan… inclusiv pentru că a abandonat o resursă strategică mondial (litiul) în mâinile competiției – a Chinei în primul rând. Doar că… contractele pentru minerit cu firme chineze au început să fie semnate de Afganistan de mulți ani de zile, încă sub tutela NATO. Și încă pe de altă parte, mai recent unii cercetători spun că vom putea avea baterii eficiente și pe bază de sodiu în loc de litiu (vezi aici). Iar sodiul e mult mai ușor accesibil decât litiul. Dacă e așa, atunci într-un fel tratezi strategic țara care poate asigura controlul celei mai prețioase resurse energetice din lume (litiul pentru baterii)… și în alt fel o tratezi când crezi că nu mai are vreun rol special în controlul economiei mondiale.

Despre restul lucrurilor și faptelor din Afganistan v-au vorbit alții – fiecare la ce se pricepe (sau nu). Majoritatea cu verdicte simple despre cine a greșit. Dacă te gândești la ce am scris mai sus, verdictele pot fi mai complicate.

Verdicte simple (și fără date complete) asupra celor care administrează societatea se dau și la noi acasă. Că suntem de sus până jos orfani de știință și în general de experiență profesională reală… așa e. Dar când cerem să schimbăm x, y, z… partea teribilă pe care unii n-o înțeleg e povara socială adusă de acea schimbare. Un exemplu simplu sunt plagiatorii sau mai în general impostorii din instutuțiile statului, de la vârf până departe spre rădăcini. Legile, așa cum le avem azi, spun că ei trebuie să plece acasă, dacă nu și mai departe. Toți. Dar asta ar însemna să extragi coloana vertebrală din toate instituțiile cheie ale societății; adesea și să le decapitezi cu totul. Nu avem însă pregătite structuri în societate care să pună ceva în loc după astfel de operații. Le putem avea, avem cu cine să le facem, dar nu le avem. Iar oamenii pe care i-am elimina prin reforme corecte și morale ar constitui o forță formidabilă ca număr, experiență și organizare… și transformată din parte ineficientă/coruptă a statului în inamic pe față al statului. Ce anume te aștepți să facă toți aceștia a doua zi după ce i-ai concediat din sinecurile de la stat? Să uite instantaneu arta de a fura și de a face trafic de influență? Să știe dintr-o dată o meserie pe bune? Nu. Dimpotrivă, scenariile pot fi foarte negre, cum se poate întrevedea din caracterul sinistru al mișcării pro-boală și pro-moarte (a se citi anti-vaccin, anti-mască, anti-medici, anti-știință) din România pe tema pandemiei. A naviga printre toate acestea… e mult mai complicat decât pare. A, că se putea naviga mult mai bine – așa e. Încă se mai poate. Inclusiv făcând reformele morale corecte. Dar nu atât de simplu cum spun majoritatea criticilor. Pentru că sistemul nostru social nu e doar suferind ci și, ca mulți suferinzi, temător și reticent în fața tratamentului.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Îmi place articolul. O abordare precaută și realistă (așa cum ar merita toate realitățile complexe), pe care ar trebui s-o citească (și s-o înțeleagă) toți adepți proceduralismului.
    – N-avem legi, n-avem proceduri, monșer!!! Asta ne trebuie!
    – Da’ infrastructură morală-culturală-intelectuală-etc. pentru ele, aveți?
    – Nu, dar la următoarele alegeri, John Frum va ieși președinte, pentru că Dumnezeu nu-și uită aleșii, nici Maica Domnului grădina!
    – Rămâneți în plata Domnului, atunci.

  2. Cred că primul argument este greșit: există o anume probabilitate să mor într-un atentat terorist oblăduit de talibani (avionul cu care zbor explodează, un atentat sinucigaș în stațiunea în care îmi fac concediul, ș.a.), dar probabilitatea de a fi ucis de heroină este 0, deoarece nu o consum și nu mă duc prin zonele unde se distribuie sau se consumă. Așadar, potențialele victime ale terorismului sunt inocente, în timp de victimele heroinei nu sunt. Mă pot apăra ușor de heroină, dar nu și de atentate teroriste. În consecință, caut să elimin crima prin terorism (căreia îi pot cădea victimă), dar nici că-mi pasă de cea prin heroină, nu e treaba mea.

  3. Fostul primar comunist a Berlinului de Est a devenit muncitor la un depozit de sticle și borcane imediat duoa căderea zidului Berlinului.
    Deci se poate.
    Nu ne mai vindeți relativism moral și etic. Dacă chiar ar fi dați afară toți plagiatorii, corupții și incompetenții din instituțiile statului, și nu ar mai avea acces la privilegii, putere și bani, credeți ca chiar le_am duce lipsa și dorul?
    Decit o instituție condusa de o haita de politruci șantajabili și incompetenți, mai bine fără. Ramine o universitate fără dinozauri? Punem lacătul. Care e problema?
    Asa aflam ca nai bine nu scobim bălegarul, ca vai săracii oameni.. Ce ne-om face fără ei.
    Traficul de droguri e o problema de drept penal comun. Se combate cum se combate. Terorismul și mai ales cel susținut de state e total alt ordin de marine și grad de pericol.
    Un Escobar vrea doar sa facă business, ia hai sa vedem ce ar face un Bin Laden cu o arma atomica?
    Relativismul moral e o slăbiciune ce nu ne-o mai putem permite.

    • [Alex] nu vi-l vând, ci vorbesc despre cum e aplicat. Am spus și eu că „se poate”. Întrebarea e cu cine și exact cum.

  4. Unul din cele mai curajoase articole de pe Contributors! Sunt atâtea adevăruri aici, băgate de obicei sub preș, de mirare că nu plouă cu acuzații de “propagandă rusească”. Utopia purității morale, pe care mi se pare că o criticați, are totuși un potențial de like-uri covârșitor mai mare. Dar nu contează, important e scandalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Silaghi-Dumitrescu
Radu Silaghi-Dumitrescu
Profesor Universitar Universitatea Babeș-Bolyai , Cluj-Napoca (România) Predare chimie bioanorganică, materiale și procese bioanorganice / chimie bioanorganică avansată, biochimie avansată, biochimie aplicată, chimie computațională, enzimologie clinică și imunologie, cercetare Director al Centrului pentru Strategie Universitară al UBB, din 2020

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro