vineri, mai 20, 2022

Cine ne apără de următoarea Ordonanță 13?

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE VIITORII SENATORI ȘI DEPUTAȚI AI ROMÂNIEI

Stimați politicieni, viitori senatori și deputați,

Vă aflați la începutul unei noi campanii electorale în care dumneavoastră, politicienii, vă pregătiți să cuceriți alegătorii și să le depozitați speranțele pentru încă patru ani. Dar nu cumva ați uitat un punct esențial în platformele program cu care tocmai ați intrat în campania electorală? Cu ce drept ne cereți votul, câtă vreme nu spuneți nimic despre ce veți face pentru ca legile din următorii ani să nu mai fie legi date de impostori și hoți, în apărarea imposturii și a hoției? Cine ne apără pe noi, alegătorii, de următoarea Ordonanță 13?

Veți fi în următorii ani cei care, ca membri ai Parlamentului, unica autoritate legiuitoare a țării, veți face propuneri legislative și veți vota legile care ne vor jalona tuturor viețile. Dorim să ne spuneți ce veți face pentru a deparazita viața publică și instituțiile statului de „frăția penal-academică“, de pegra falsificatorilor de diplome, a plagiatorilor de licențe și doctorate, de mistificatori care și-au inventat biografii mincinoase pentru a primi funcții și demnități, pe scurt, pentru a obține, prin înșelăciune, votul românilor? Ce veți face cu oamenii lipsiți de calificări și de competențe reale, care și-au falsificat actele de studii, și-au cumpărat titluri academice și au inventat episoade de viață doar pentru a simula abilități pe care nu le-au avut niciodată? Ce veți face cu cei care gestionează bugetul și resursele acestei țări, care fac trafic de influență, promovează legi și iau decizii prin care spoliază și corup societatea în care trăim?

Sărăcia, lehamitea, disperarea care au împins milioane de români în afara granițelor se datorează în cea mai mare măsură impostorilor. De trei decenii, ei comit nestingheriți un adevărat genocid spiritual. Într-o țară în care managementul contraselecției a devenit metoda de guvernare – nu mai contează cât de agramați, de nepricepuți, de proști sunt cei numiți în funcții publice –, senzația pe care o avem este de moarte lentă a unui întreg popor. Contraselecția e boala letală a României, pentru că ea secătuiește rezervorul de inteligență și moralitate care asigură forța oricărei națiuni. Ea suprimă în fașă elitele și performanțele acestei țări.

Acest dezastru poate fi oprit doar prin voință politică și prin asumarea unor decizii ferme. Vă solicităm, deci, să promovați în campania dumneavoastră actele normative care să reglementeze introducerea măsurilor de mai jos și să ne garantați că, odată aleși, le veți adopta urgent:

 1. Înființarea unui Registrului Național al Diplomelor (RND), gestionat de o autoritate în subordinea Ministerului Învățământului, care să alcătuiască o evidență informatică (bază de date) accesibilă pe internet oricărei persoane interesate. În Registrul Național al Diplomelor trebuie să figureze toate diplomele de studii emise pe teritoriul României începând cu anul 1990, pentru învățământul liceal, universitar și postuniversitar, atât de stat, cât și privat. Este revoltător și inacceptabil faptul că Ministerul Învățământului nu are niciun control asupra emiterii actelor de studii pe teritoriul României, furnizând instituțiilor de învățământ doar suportul fizic (hârtia) pe care sunt tipărite diplomele!

2. Instituirea obligației legale ca toți angajații din instituțiile de stat să dea declarații pe proprie răspundere, prin care să-și asume, sub sancțiunea legii penale, faptul că actele de studii depuse la angajare sunt autentice. De asemenea, angajatorii să fie obligați să afișeze, pe site-ul fiecărei instituții de stat, listele centralizate cu numele angajaților și elementele de identificare ale diplomelor. Studiile angajaților statului trebuie să fie publice, așa cum sunt și averile lor, verificate de o autoritate națională, pe baza declarațiilor de avere.

3. Modificarea de urgență a art. 14 din Legea 153/ 2017 (cunoscută drept Legea salarizării), în sensul eliminării sporului de doctorat pentru toate persoanele angajate în sistemul public, cu excepția celor care lucrează în domeniile învățământului, cercetării, culturii și sănătății. Este imperios necesar ca titlul de doctor să revină la semnificația lui firească, de atestare a excelenței academice, nu de marcă a „succesului“ social! O astfel de măsură legislativă ar opri inflația de doctorate obținute de persoane cu profesii complet irelevante în raport cu un astfel de titlu academic.

4. Introducerea obligativității postării CV-urilor pe site-urile instituțiilor publice, pentru toate persoanele din sistemul public care ocupă funcții de conducere. De asemenea, instituirea unui model unic de CV, cu norme stricte de completare, pentru toate persoanele angajate în sistemul public. Este revoltător să existe instituții de stat conduse de persoane care au CV-urile „la secret”, guvernanți și politicieni cu biografii care nu pot fi verificate de nimeni. Obligativitatea completării unui model unic de CV ar face imposibilă omiterea unor perioade din biografia profesională, sau redenumirea instituțiilor în care o persoană a lucrat înainte de 1989. Astfel, n-am mai fi siliți să citim în zilele noastre minciunile insultătoare prin care foștii ofițeri de Securitate se prezintă, la depunerea candidaturii sau la numirea în funcții publice, drept „ofițeri de informații“.

5. Redactarea unui Statut al Demnitarului, similar Statutului Funcționarilor Publici, în care să fie prevăzute standardele de etică și integritate obligatorii pentru persoanele care își depun candidatura, ori sunt numite în funcții în urma procesului electoral. Printre incompatibilitățile care trebuie instituite obligatoriu sunt condamnările penale pentru fapte de corupție sau alte fapte grave (chiar dacă au fost amnistiate), anchetele penale în curs pentru acte de corupție sau alte fapte grave, precum și colaborarea sau apartenența la structurile represive ale statului comunist, constatată definitiv de o instanță de judecată.

Societatea, noi, cei care vă alegem, suntem îndreptățiți să știm că există un mecanism legal eficient și neșantajabil de control al competențelor și moralității celor care vor ocupa punctele-cheie în societatea românească. Nimeni n-ar urca într-un autobuz condus de cineva care nu are licență de șofer de transport public sau despre care se știe că și-a falsificat licența. Credeți oare că alegătorii dumneavoastră sunt dispuși să se lase pe mâna celor care nu au nici o competență din cele pe care le presupune funcția ocupată prin impostură? „Oamenii care înșală“, impostorii, sunt cei care ne împing astăzi în prăpăd. Nu mai putem – pur și simplu nu se mai poate! – să asistăm în tăcere la moartea lentă a acestei țări încăpute pe mâna lor.

Semnatari:

Radu Cornel Andreica, consilier juridic, Consiliul Civic Local Cluj

Alexander Baumgarten, istoric al filosofiei, profesor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Ioana Bican, profesor univ., Universitatea Babeș-Bolyai

Ana Blandiana, scriitor

Lidia Bodea, director Editura Humanitas

Florin George Călian, cercetător ştiinţific, Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu

Alexandru Călinescu, profesor universitar emerit, Universitatea „Al.I.Cuza“ Iași, scriitor

Mircea Cărtărescu, scriitor, profesor Universitatea București

Carmen Chifiriuc, profesor, Universitatea București

Melania Cincea, jurnalist

Cătălin Cioabă, lector dr., Universitatea București

Ciprian Ciocan, Fundația Comunitară Sibiu

Romanița Constantinescu, conf. univ.dr., Universitatea din București, Universitatea din Heidelberg

Robert Coravu, lector dr., Universitatea București

Prof. Univ. Dr. Ioana Crăciun-Fischer, Universitatea din București

Gabriela Creția, profesor emerit, Universitatea București

Anca Dan, cercetător la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, Franţa

Cristi Danileț, judecător, Asociația „VedemJust“

Ștefan-Marius Deaconu, doctorand, Universitatea din București; secretar general și reprezentant al studenților în Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU)

Oana Gheorghiu, Asociația „Dăruiește Viață“

Dana Jalobeanu, conferențiar Universitatea București

Gabriel Liiceanu, scriitor, profesor emerit, Universitatea București

Liviu Marin, profesor, Universitatea București

Diana Mărgărit, conferențiar, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea Al.I. Cuza – Iași

Mircea Mihăieș, profesor, Universitatea de Vest Timișoara

Ciprian Mihali, profesor, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca

Mihaela Miroiu, prof. univ. dr. SNSPA

Germina Nagâț, cercetător științific, CNSAS

Alexandru Nicolae, conferențiar universitar, lingvist

Horia-Șerban Onița, președinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România

Ioana Pârvulescu, scriitor, profesor Universitatea București

Andrei Pleșu, scriitor, profesor emerit, Universitatea București

Iosif Pop, economist, inițiator al Consiliul Civic Local Cluj-Napoca

Marian Popescu, profesor universitar, reprezentant al MEN la Consiliul Europei/ETINED, membru al Board-ului IRAFPA (Institutul de Cercetare și Acțiune pentru Frauda și Plagiatul Academic, Geneva)

Cristian Preda, decan, Facultatea de Științe Politice, Universitatea București

Raluca Prună, jurist

Antoaneta Sabău, filolog, cercetător științific, Centrul de Cercetare Ecumenică, Sibiu

Ana-Sorana Scutelnicu, profesor, voluntar în cadrul organizației „Voci pentru Democrație și Justiție“

Iulia Stanciu – arhitect, profesor Universitatea de arhitectură și urbanism „Ion Mincu“, București

Ioan Stanomir, scriitor, profesor Universitatea din București

Vladimir Tismaneanu, profesor, Universitatea Maryland, SUA

Virgiliu Țârău, profesor, Universitatea Babeș-Bolyai

Carmen Uscatu, Asociația „Dăruiește Viață“

Radu Vancu, scriitor, profesor Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu

Catalin Vasilescu, profesor, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, București

Alfred Vespremeanu-Stroe, profesor, Universitatea București

Smaranda Vultur, scriitoare, conferenţiar universitar

Vlad Zografi, scriitor

Marian Zulean, profesor, Universitatea București

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. „Cine ne apără de următoarea Ordonanță 13?”

  Întrebarea adresată viitorilor senatori și deputați este paradoxală, pentru că printre viitorii senatori și deputați sunt persoane care au înfăptuit ilegalități. Și sunt cei care au adoptat vechea Ordonanță 13.

  De următoarea Ordonanță 13 nu ne putem apăra decât noi, prin opțiunile politice exprimate la vot. Este ridicol să ne așteptăm ca ei înșiși să se retragă de pe listele de candidați ca urmare a unei revelații morale. Vor candida cu siguranță, inclusiv pe listele partidelor care se pretind democratice… Iar mass-media îi promovează cu entuziasm, manipulând cetățenii în favoarea lor. Și mulți îi vor vota, probabil, așa cum l-au votat pe fostul primar al sectorului 4.

 2. De multă vreme aşteptam o revenire a personalităţilor în exprimarea civică. Era de preferat şi o intervenţie în chestiunea de actualitate: iniţiativa Fără penali în funcţii publice. În ce priveşte doctoratele 1990-2020, nu costă prea mult verificarea lor riguroasă de către o comisie cu invitaţi din UE. În totalitate, nu pe alese, cum apar şi dosarele CNSAS.

 3. Cam tarziu Domnilor ! Dar e bine si acum, decat niciodata.
  – Mai trebuiesc lamurite si alte clarificari, printre care:
  In afara de titlurile doctorale, sunt si titlurile de universitare – lector, conferentiar si chiar profesor universitar, acordate unor persoane care detin functii politice, guvernamentale si uneori diplomatice, care nu au prestat nici-o luna activitati didactice. Chiar si in acest tabel, sunt unele neclaritati, in sensul ca nu sunt insusite sau trecute corect gradele stiintifice, de cercetare, sau si didactice, ori eventual numai functia, sau profesia, care ar trebui asumate corect, mai ales ca este dat spre public.
  Deasemeni, consider ca toate functiile politice, sau administrative locale si centrale, inclusiv parlamentare, trebuie sa indeplineasca conditiile si raspunderile functionarilor publici.
  Sunt de acord cu initiativa.
  Economist Cobzaru Mihai

  • Just ,si asta trebuie sa dispara.
   Toti impistorii , au catedre la universitati ,fara sa se rusineze nici un pic.
   Verificari , demascari si dati afară, pedepsiti ,pusi sa plătească

 4. Vise si vrajeli… Azi nu s-a putut trece o propunere banala de a baga Referndum pentru initiativa „Fara Penali”, lucru care de altfel a fost intentionat intarziat de catre PSD si filosoful juridic Ciordache, autor nu numai a OUG13 si propunerea de CPP din 2017, dar si autor al faimoasei opere literare „Martea Neagra”.

  M-am amuzat la culme cand un pesedist a incadrat sloganul USR+ „Romania fara hotie” si implicit initiativa „Fara Penali” ca fiind discriminare, instigare la ura si intoleranta si ca e inadmisibil sa nu poti tolera un hot la putere in tara, cu posibila imunitate in fata Justitiei (in functie de post, desigur).

  Deci pana la a aplica aceste 5 puncte, trebuie sa avem spirit civic si sa mergem la vot daca vrem sa scapam nu numai de neanderthalii de la putere si politicienii incompetenti si expirati ai PCR, cat si de corupti si hoti. La Locale s-a vazut ce putem face daca vrem (desi a fost nevoie si de compromisul PNL-USR-PLUS, dar a fost un pas inainte).

  Si sa nu uitam ca articolul are la baza, pe langa evidentul aspect imoral si de abuz, chiar si un fapt simplu: lucruri pe care intentionezi sa le faci dar nu le mentionezi la alegeri. Au fost in ambele cazuri exemple: atacurile justitiei (dupa Parlamentare) si firmele ilegale ale lui Sarmea (dupa Locale) in 2016. Cat despre promisiunile facute si „planul de guvernare”, tinand cont ca in fiecare an am avut in jur de 100 OUG-uri, deci legi facute pe genunchi, poate ne punem intrebarea „care e planul???” ca daca ai plan, dai legi prin Parlament, nu heirupuri.

  Din pacate articolul se bazeaza pe o „greshala” clasica, a naivitatii: ca statul lucreaza pentru noi. Pensiile speciale atribuite ficarui impostor auto-intitulat „politician” dovedeste ca noi suntem slugile lor.

  Dar poate in 30 de ani se va schimba asta :)

 5. Frumos dar inutil. Cei care semneaza ori nu isi dau seama de situatie [si cum de a ajuns sa existe aceasta situatie de 30, sau 30+45 de ani], ori isi dau seama dar sunt delusionals si prefera [chiar nu inteleg de ce] sa se roteasca in jurul, dar la distanta de, problema fundamentala. E un articol/post evident important/interesant, deci:

  Sa incepem prin a vedea ce spune:

  „Cu ce drept ne cereți votul,..” Cu dreptul legal de a candida si cere un vot. Nu inteleg ce inteleg semnatarii prin drept. Au in vedere un altfel de drept? Asta e riscant.

  „Cine ne apără pe noi, alegătorii, ….” Nimeni. Sper ca orice individ semi-inteligent care a trait in Romania in ultimii 30[+45] de ani sa isi fi dat seama de asta. Daca nu, ghinion [no pun intended].

  „Ce veți face cu oamenii lipsiți de calificări și de competențe reale, …” Intregul paragraf. Intrebarea e buna, existentiala, dar raspunsul e imposibil de dat public. Ar insemna, sa fim sinceri, sa excludem un procent masiv din populatie. Cati din _toti_ cetatenii din RO nu s-au facut vinovati de lipsa de calificari si competente reale? De la cei mentionati in petitie/articol pana la functionarul de la ghiseu, taximetristul, spoitorul, etc etc. Stim clar ca toti sunt, la nivelul lor/cerintele ptr nivelul lor, lipsiti de diverse competente. Ca si BTW oriunde altundeva in lume. Ce vreti sa faceti cu ei? Sunt absolut de acord cu o solutie radicala care ar exclude dreptul la vot [si poate si la mai multe] idiotilor functionali. Dar e irealizabila. Deci, de ce ipocrizia de a targeta doar pe cei ‘de sus’ care sunt incompetenti?

  „Sărăcia, lehamitea, disperarea care au împins milioane de români în afara granițelor se datorează în cea mai mare măsură impostorilor.” Fals si ipocrit. Se datoreaza cretinilor care i-au votat pe impostori. AFAIK impostorii nu au ajuns acolo pe tancuri ci votati. Deci?…

  Next, punctele 1-5 nu cred ca rezolva mult(e). OK, poate elimina din sistem niste cretini majori, dar asta nu garanteaza includerea unor oameni integri, inteligenti, capabili. Sigur, inteleg, e un pas in directia buna, dar NICIUN CV, diploma corecta, etc, nu poate garanta integritatea. Sunt sigur ca semnatarii stiu asta. Si stiu la fel de bine ca nu e posibil, instrumental, sa rezolve o problema sociala profunda cu aceste reguli punctuale.

  „…untem îndreptățiți să știm că există un mecanism legal eficient și neșantajabil de control al competențelor și moralității…” Poate de control al competentelor. CV-ul si restul celor 5 puncte NU au cum masura moralitatea.

  „…Nimeni n-ar urca într-un autobuz condus de cineva care nu are licență de șofer de transport public sau despre care se știe că și-a falsificat licența. ” Pe dracu. Cand TOATE autobuzele sunt conduse de astfel de oameni, unde te urci? In copac?

  „Credeți oare că alegătorii dumneavoastră sunt dispuși să se lase pe mâna celor care nu au nici o competență din cele pe care le presupune funcția ocupată prin impostură? ” Asta e bomboana de pe coliva. Dansii sunt ori delusional, ori ipocriti pana in maduva oaselor, ori o combinatie. Heh? Da, alegatorii sunt dispusi la ORICE, ptr ca sunt cretini, needucati, retarzi in general, preocupati de matzul zilnic. Vezi „The Social Dilemma”. Se intampla si in alte zone. Problema nu sunt top, ci baza, care pune botul la orice, ptr ca e needucata. Ce Dzeu.. chiar asa ne prostim cu idealisme de-astea? Ca alegatorul ‘e dispus’? Hah? Alegator, Romania, ‘dispus’? Chiar nu intelegeti cine/ce e alegatorul mediu in RO? [sau poate oriunde?]

  „Nu mai putem – pur și simplu nu se mai poate!…” Asta mi se pare emblematic. Nu mai putem? Cine, ‘noi’? Noi cei educati, semnatarii? Sure, noi nu mai putem de vreo 100 de ani. Nu „se” mai poate? Hopa. Ce e aia „se”? Care „se”? Se baga, se da, se poate? Generalizarea de la noi, cei care intelege/gandim, la ‘se’, care e aproape impersonal/animalic, e a bridge too far(t).

  Mai vorbim peste 30 de ani, so to speak. Personal note: e patetic. Din ’48 pana acum, aceleasi idealisme edulcorate; ca lumea are un set de reguli, ca problema e ca, nu se stie de ce, talpa tarii, cea inteligenta, a fost vezi Doamne izolata de potenta ei de a alege integru, de o minoritate de perversi la top, ca daca minoritatea era schimbata, era gradina lui Dzeu. Mda. Si daca talpa tarii, majoritatea, de fapt, sunt fundamental, la nivelul lor, la fel de (cov)idioti ca cei de sus? Ce petitie atunci?

  • Invatamantul la toate nivelurile este raspunzator pe langa transmitera cunostiintelor, de pregatirea morala a tinerilor, de integrarea lor in societate pe baza valorilor universale, situatia precara fiind esecul unui sistem in care valorile au fost inlocuite in mare parte, de interese.

 6. Vă înșelați amarnic, măi dragilor.
  NOI, cei ce vă alegem, Societatea de care vorbiți, nu sunteți voi.
  Ei, amarnic…o știți foarte bine. Sunteți un sub-sub-set al poppoulației iottokktonne.
  Nimeni nu a rezolvat nimic niciodată cu vorbe frumoase. În spate a stat întotdeauna un pumn de fier. Cu mănuși, fără mănuși, a fost mereu acolo.
  Nici măcar la BORtoasse…dacă nu cumva primordial assta…nu e altfel, nu e de iubire și împărtășanie, ci de frica morții și cumetrie întru…„salvare”.
  Impostorii sunt majoritari, majoritatea politicienilor sunt ei.
  Ș-appă nu trebUIie privit mai departe de ….ce era? pe la Yorro Parlamentare, parcă. Nu îl apucase pe Tudorell caftul cu Dom Pro Liiiciii?
  Parcă dânsul începuse și alea…deci în interiorul cercului elevat, cum-necum, Tudorellul fuse…mai e …prof pe la Strassbourg sau ceva?…nu vorbim de nespălați…țigăneallă, tată!!!
  Dar „scrisori deschise către ludo and zză gang”.
  SUCCESSURI!!!

 7. Catre autorii scrisorii deschise: propun sa lasati deschisa lista smnatarilor. Viitori legislatori sa afle cit de mare este dorinta votantilor pentru aceste schimbari. Va rog sa tratati acest mesaj ca fiind adresat numai administratorului platformei. Eate o chestiune personala. Multumesc.

 8. O scrisoare deschisa adresata politicienilor, dar si societatii. Este o initiativa importanta care ar fi bine sa fie transpusa intr-o petitie publica. Petitia ar inregistra acordul cetatenilor romani. Succes! CSI Dr Marlena Pop

 9. PS
  S-ar putea sa fiu eu paranoic, dar mi se pare ca acest apel, care aduce aminte de Apelul catre Lichele al domnului Liiceanu, pleca de la premiza ca PSD ar putea câștiga din nou alegerile.

 10. Poate reusesc sa ne explice distinsii semnatari ai scrisorii ( care se adreseaza doar politicenilor ) si cum au ajuns in 30 de ani universitatile romanesti sa organizeze cursuri si masterate in domeniul ….” securitatii nationale” , ” culturii de intelligence” , workshop-uri de „bune practici si evaluari psihologice pentru permisul de port-arma” , doctorate in filosofie pentru ofiterii SPP (https://www.contributors.ro/draci-peste-tot-ii/ ) , etc.pentru ca aceste „realizari epocale” nu intra la capitolul corectii si contestari.

 11. Daca are vreo importanta si eu, un cetatean cu drept de vot, semnez aceasta scrisoare. Chiar as vrea sa scapam odata de toti gusterii care ajung in functii fara un minim de pregatire sau isi falsifica CV in timp ce oamenii competenti sunt lasati pe afara.

 12. deja in parlament s-a fasait initiativa „Fara penali in functii publice”, usl inca functioneaza tragand de timp si mimand schimbarea, iar USR este intr-un proces de re-organizare care s-a dovedit fatal pentru PNT-CD, etc
  pe de alta parte orice parazit are nevoie de o gazda cat de cat functionala de unda sa suga; „curatirea” PSD este un semn ca intr-adevar nu se mai poate (asa cum de exemplu nu s-a mai putut in 89, 96 si 2004)
  concret insa, cred ca cel mai important lucru care poate sa ajute acum lungul drum al tarii catre o societate civilizata este votul in 2 zile, lucru necesar in distantarea sociala din pandemie, insa care nu favorizeaza deloc status-quoul (penali in functii publice)
  s-auzim de bine!

 13. O initiativa excelenta la care subscriu din toata inima.

  Un singur regret am si anume ca ea vine cam prea tarziu ,dupa parerea mea.
  Oricum ,asa cum zice o vorba inteleapta….Mai bine mai tarziu decat niciodata !

  Sa vedem daca viitorii politicieni vor intelege ce au de facut.

  • Minunat apel, dar utopic. In 30 de ani, ministrii invatamantului, si nu numai, puteau sa faca reforme. Totul porneste de la educatie si form.profesionala si de la mass media ce a cultivat impostura si coruptia. Apoi f. multe legi au fost special create pentru a permite toate fenomenele negative amintite. Ce facem cu fabricile de diplome, cu scolile doctorale permisive, cu toate cadrele didactice univ. ajunse prin relatii de familie, coruptie si trafic de influenta?!! A fost referendumul pentru 300 de parlamentari si a fost dat la gunoi. Nu cred ca acum cu noile alegeri va fi altfel. Se vor face schimbari dar minore. Alte tari europene au ajuns unde ne dorim acum in cateva sute de ani si noi vrem nici in jumatate de secol. Vise frumoase, dar realitatile sunt cu mult deasupra!

 14. Sunt surprins de lipsa dintre semnatari a unor nume la fel de curate si onorabile, ca H.R.Patapievici, Adr. Papahagi, Th. Baconschi, Sorin Lavric, Lucian Boia, Tatiana Niculescu si multi altii

 15. Cind vom vota sa impuscam pe toți cei care au fost „la butoane” în ultimii 30 de ani atunci contați pe votul meu. Pina atunci…. Ura și la gara, scapa cine poate

  • Am ramine fara servicii secrete. Pai, cum ar mai sti romanul sa duca lingura la gura fara atenta indrumare si supraveghere a celor mai buni si mai iubiti fii ai poporului?

   Va dati seama ce va doriti?

  • Super de acord. Doar.. nu inteleg care e chestia cu votul: solutia dvs mi se pare foarte clean si poate fi facuta si fara vot. Evident, nu de niste fricosi care vor „sa li se bage, sa li se dea”. Felicitari.
   Asa, de amuzament, permut termenii si ma gandesc: „cand vom impusca pe toti care au votat [la butoane]…” In fine, istorie contrafactuala.

 16. Afirmam intr-un comentariu care n-a trecut de cerberul de serviciu ca acest apel seamănă cu Apelul catre lichele al domnului Liiceanu. In plus el pleaca de la premiza ca PSD ar putea câștiga alegerile din decembrie, altfel apelul n-ar avea rost.

 17. De 31 de ani se repeta acelasi scenariu iar repetitia ar trebui sa fie mama invataturii ….Daca nu ati inteles nici pana acum ca prezenta voastra la urne legitimeaza ”alegerile ”facute de papusarul sef si ca aceia catre care se adreseaza scrisoarea ( unii semnatari imi ridica serioase semne de intrebare fiindca stiu sau ar trebui sa stie adevarul ) sunt/vor fi tot niste indivizi care au rolul de a ridica mana cand li se va cere , ca vor executa in continuare niste ordine primite de la scenaristi si regizori …inseamna ca ati trait degeaba …PACAT DE TARA asta frumoasa si bogata pe care toti , de-a lungul istoriei , si-au dorito si nu au dobandito atata timp cat AM FOST UNITI …

 18. Bineteles ca Dl Iordache „alta intrebare” fost ministru al justitiei , cel cu facultatea de stiinte juridice obinuta la 40 de ani (la ce facultate ?)

  Eistein : insanity = doing the same thing over and over again.

  Apelul catre lichele facut in urma cu 30 de ani a avut un motiv real , nestiind cu cine avem de aface ( ma rog, noi naivii) dar acum dupa 30 de ani de golanii facute de oameni care au egal numai in lumea mafiota, sa venim cu astfel de apeluri mi se pare ridicol…

  Ma intreb daca domnii profesori ce semneaza aplelul , noul apel catre coruptii zilei au facut ceva sa elimine coruptia in cadrul restrins al catredelor in care sint membri ? Ma intreb cum au aparut atitaea univesitati, atitea institutii de asa zis invatamint superior in localitati si orasele care pe vremuri nu puteau sa realizeze conditiile unui gimnaziu or liceu ? Ma intreb cum Academia Romana are un presedinte un orgolios membru UTC? etc etc ….sa mai zicem ceva de domnii rectori alesi pe viata ?

 19. Mi-e rușine de ce am ajuns și unde am ajuns. Tot citesc din literatura confiscata pana în ’89 încercând sa înțeleg cum a fost posibil, și ce am făcut din cei care ar fi făcut din noi sa fim cineva și nu găsesc decât un greu sentiment de vinovăție ca am fost parte din acea societate și nu am știut decât prea puțin. .
  Ma rog sa nu ne mai devoram valorile dar nu e suficient.
  Dacă e posibil și o semnătura conteaza câtuși de puțin, considerați ca am semnat.
  Cu respect,
  Ludmila Manastire

 20. Poate ca ar fi necesara o explicatie pentru „cu exceptia celor care lucreaza în domeniile învatamântului, cercetarii, culturii si sanatatii. ” Punctul 3.
  Dece exceptia asta?

  • @ victor L 13/11/2020 At 10:43
   Buna intrebare ati pus si incerc cateva raspunsuri.

   Dupa cum se observa toate domeniile propuse ca exceptii de acordare a sporului de doctorat sunt bugetare: invatamant, cercetare, cultura si sanatate.

   Despre invatamant toata lumea spune ca scoala romaneasca de stat scoate „analfabeti functionali” ca de altfel si testele PISA si atunci care-i ratiunea pentru exceptare?
   Sa nu uitam ca in invatamantul de stat sunt incluse si Academiile de Politie, Informatii, SNSPA etc.

   Dupa cum spunea dl. Liiceanu la Digi 24 (in 13 nov.2020 la emisiunea lui Claudiu Pandaru) din totalul de circa 71.000 titluri de doctori, 1/3 sunt acordate salariatilor din MAI iar sporul mediu lunar este de 950 lei.

   Invatamantul privat este o afacere privata si ca atare trebuie sa-si gestioneze singura acest spor.

   Oameni de cultura de dinainte de 1948 (am ignorat perioada de comunism), daca erau si doctori (Ph.D.) si nu la orice universitate dintr-o capitala de judet, din cate stiu eu de la unul din profesorii mei , nu erau platiti cu sporuri de la stat.

   In cercetarea inclusiv cea medicala, numai cei care lucreaza DIRECT (dar nu toti functionarii, contabilii, resurse umane si auxiliarii) pot sa li se acorde sporuri de doctorat in sume fixe (nu procente din salariu).

   Se doreste cumva acordarea sporului de doctorat unora functionari de la DSP-uri (pentru ca-s parte din sistemul de sanatate) care in aceasta pandemie ne-au demonstrat cu varf si indesat competentele „doctorale” (Ph.D.-uri).

   Am trait in comunism si atunci numai cei care lucrau in cercetare erau pe pozitii de cercetator stiintific primeau o suma fixa (300 – 600 de lei daca-mi amintesc bine). La un moment dat, prin 1980, acest spor a fost anulat.
   Aici in tara unde traiesc daca un post este in R&D (research and development) si se cere un doctorat (Ph.D) atunci aceasta cerinta este specificata in “cerintele” acelei pozitii. Ca regula generala, nu exista nici un fel de spor (exceptand cele de conditii de lucru categorisite ca pericole pentru sanatate) ci doar un salariu negociat.

   In Romania dupa 30 de ani de democratie, 16 ani de NATO si 13 de EU, privilegiile continua sa fie cerute in mod “democratic”.

   Apropo, Romania are cel mai educat parlament din lume: unul din trei senatori şi-a luat doctoratul!

   https://adevarul.ro/news/politica/cel-mai-educat-parlament-lume-unul-trei-senatori-si-a-luat-doctoratul-1_5fa27ae45163ec4271833420/index.html

   Scrisoarea aceasta este de apreciat ca buna intentie si nu ma indoiesc de aceasta dar are scapari care pot fi exploatate.

   • @ David Wilson,
    multumesc pentru raspunsul tau.
    A trebuit insa sa postez de 3 ori cele citeva cuvinte pentru ca sa treaca de moderare.
    Si eu cred ca semnatarii scrisorii sint persoane cu bune intentii, dar daca au cerut ce m-a nelamurit pe mine, mi se pare ca au si scapari. Iar daca nimeni dintre cei ce au semnat scrisoarea nu se milostiveste sa-mi raspunda, asa se vor purta si cei carora li se adreseaza.

 21. Alte sunt problemele majore care pornesc de ls baza de existenta a statului.1. Ce facem cu 41 de judete cand avem nevoie de 8-10 regiuni, de comune comasate, orasele mici si comune comasate, ca nu mai au locuitori si nici o economie generatoare de venituri.2. Ce facem, platim si prefecturi si cons.judetene?3. Ce facem cu Constitutia , Av.poporului, Curtea Constitutionala care ne joaca cum vor dansii?4. Ce facem cu aparatul bugetar prea mare din ministere, agentii guv., primarii,etc.?5. Ce facem cu peste 70 de univ si sute de facultati, cu zeci de institute alr Acad. Rom si alte zeci ale Min.Educ. si Cercet, acestea din urma cu finantari cat sa isi duca zilele?6. Ce facem cu atatea spitale fara dotari si medici si dispensare ori cabinete de familie cu lacat pe usa, fara dotari si medici competenti?7. Ce facem cu copiii din rural fara carte si o meserie, sau cei fara BAC si fara loc de munca si o meserie,? etc.8. Ce facem cu o politie redusa numeric si care nu ne poate apara ma nevoie? 9 Ce facem cu evaziunea si paradisurile fiscale de la multinationale la firmele autohtone, a marilor corupti, cu nevoia de impozit gradual?10. Ce facem fara votarea prin corespondenta si forma digitala? Sunt atatea intrebari la care aceasta petitie nu poate raspunde si nici viitorul parlament.

 22. Au semnat cei mai însemnați oameni ai României de azi, la creme de la creme. Pana si de la CNSAS exista o reprezentanta.
  Lipsesc, orecum previzibil, Eugen Simon si, dureros, Nicolae Manolescu si Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei.

 23. As propune și un al 6-lea punct pt cei care vor sa ne conduca:
  6. Obligatoriu examen psihiatric sau psihologic înainte sa fie trecut pe o lista de deputat sau senator, sau primar, sau director de mare companie de stat

  • Degeaba este deschisa, daca nu lamuriri lumea: „cu exceptia celor care lucreaza în domeniile învatamântului, cercetarii, culturii si sanatatii. ”
   500 de semnaturi este putin.

 24. Nu pot sa nu remarc un lucru tangent cu subiectul scrisorii dar care ar putea insemna „ceva” .

  Poate gresesc dar ma intreb totusi de ce un articol care supune dezbaterii o tema foarte importanta a stat „la vedere” pe site-ul Contributors doar o aproximativ 2 ( doua ) zile,a aparut pe 11 Nov. si a fost trecut in „fundal ” pe 13 Nov. in timp ce alte articole cu relevanta mai redusa stau cate o saptamana.

  Se stie ca ,in general,textele aflate la „vedere”,in pagina principala a HN sunt mai accesate si implicit mai multi oameni sunt inclinati sa „deschida” articolul ,sa-l citeasca si , eventual ,sa scrie comentarii !

  E vorba de o eroare de judecata referitoare la seriozitatea,valoarea si actualitatea temei dezbatute sau mai e si altceva la mijloc ?

  Are cineva vreo explicatie ?

 25. In Romania exista o inflatie de scrisori deschise pe care nimeni nu la mai baga in seama. Una e sa tot scrii iar alta sa te implici direct, aici se impart apele multi considerant politica un lucru murdar, ipocrit si amoral fara sa inteleaga ca politicul este cel care ne influneteaza vietile noastre , 100 %.
  Cel putin pana acum nu exista alternativa doar la nivel personal, retragerea completa si izolarea intr-o lume cat de mai departe de realitatile cotidiene.
  Poate deveni caz patologic, poate deveni viata intr-o lume virtuala, mai ales pt tineri, cei care intradevar recurg la acesta metoda drastica trebind sa fie de fapt mintal foarte puternici astfel incat sa suporte autoizolarea.
  Fara implicare cetateneasca, efortul minim fiind prezenta la vot , vor ajunge in fruntea mesei tot cei de care pot seduce cetatenii cu promisiuni si programe care din start nu pot fi indeplinite dar cine doreste sa auda adevarul care este tot clamat, nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro