duminică, aprilie 18, 2021

Comunism, fesenism, pesedism: regimul Dragnea trebuie să plece

8 noiembrie 1945: batalioanele de şoc comuniste atacau manifestaţia din Piaţa Palatului Regal. 13/ 15 iunie 1990: miliţia şi detaşamentele de mineri iniţiau operaţiunea de lichidare a opoziţiei democratice, la instigarea inculpatului Ion Iliescu. 1 februarie 2017: gangsterii atacă jandarmeria, spre a sparge cea mai amplă manifestaţie postbelică de proteste. Trei imagini, trei instantanee, întinse pe şapte decenii. Şi un numitor comun: energia aceluiaşi proiect politic, care îşi are originea în leninism şi urmaşii săi ideologici.

Mineriada lui Liviu Dragnea, ce a culminat cu ordonanţele de noapte, atinge, o dată cu noaptea de ieri, o culme a abjecţiei politice. De această dată, revolta civică din Bucureşti trebuie oprită: noile grupări de mercenari ale puterii sunt pregătite să intervină. Sentimentul de reîntoarcere al istoriei este imposibil de reprimat. Este ca şi cum anul 1990 ar fi alături de noi, după aproape trei decenii. Atunci, ca şi acum, contestarea paşnică este suspectă în ochii unei ordini care a moştenit de la comunism reflexul totalitar. Atunci, ca şi cum, provocarea este citită ca pretext al tentativei de a face din dominaţia politică una definitivă şi absolută.

Continuităţile sunt mai puternice decât rupturile, în cazul României. Mistificările cosmetice nu pot înşela pe nimeni. Regimul lui Liviu Dragnea recurge, programatic, la întregul set de gesturi al fesenismului clasic. Pesedismul său este varianta adaptată şi îmbunăţită a guvernărilor autocratice care îl precedă. Statul de drept nu are nici o relevanţă, de vreme de partidul unic al României poate decide după bunul său plac. Separaţia puterilor în stat nu mai are nici un sens în această oligarhie care se slujeşte de legi ca de un instrument destinat propriei apărări de justiţie. Partidul se confundă cu statul, iar statul şi partidul se confundă cu Liviu Dragnea: el este, asemeni celor care îl precedă, sub comunism şi fesenism, voinţa suverană a acestei ţări.

De la comunism la pesedism, parcursul este unul previzibil şi dialectic. Este itinerariul unei ordini care se bazează pe dominaţie, pe intimidare, pe mituire socială şi pe subdezvoltare, este supravieţuirea inegalităţii ce interzice omului de rând accesul la demnitatea care este rezervată doar stăpânilor săi, este prelungirea privilegiilor şi arbitrariului.

Viziunea lui Liviu Dragnea despre stat este viziunea unei democraţii populare: totul se subordonează partidului, iar cei ce nu se supun sunt denunţaţi ca rătăciţi şi inamici ai naţiunii. Strategiile sale sunt transparente, căci el vin dintr-un trecut atât de familiar. Imaginarul domnului Dragnea este cel al unui secretar de partid: în Teleorman, satrapia sa, domnul Dragnea s-a putut instala în această postură clasică de despot. Alegerile din 11 decembrie i-au permis să îşi extindă domeniul, acoperind întreaga ţară.

Atacul detaşamentelor de ultraşi de astă-noapte este ecoul, deloc îndepărtat, al brutalităţii perverse cu care această ţară a fost dominată, vreme de decenii. Nostalgiile totalitare se transmit şi, o dată cu ele, tentaţia de a strivi pe cei care se ridică, în apărarea libertăţii lor.

În clipa în care România va fi o patrie de cetăţeni, drumul lui Liviu Dragnea se închide. Cariera sa nu mai poate dura într-o naţiune care se întemeiază pe valorile pe care le dispreţuieşte. Amploarea revoltei civice de de 1 februarie 2017 este una fără precedent. Apariţia brutelor în Piaţa Victoriei este reacţia de apărarea a unui regim care nu acceptă că timpul biciului şi al ordinelor ilegitime a trecut.

Regimul Dragnea este se confruntă, acum, cu statul de drept pe care îl atacă şi cu proprii săi cetăţeni. Prezenţa acestei coaliţii de interese în fruntea României este un atac la adresa decenţei care ne uneşte, dincolo de diferenţele dintre noi. În chiar numele acestei demnităţi călcate în picioare, regimul Dragnea trebuie să plece. Timpul rezistenţei noastre a sosit. După şapte decenii, comunismul şi fesenismul nu mai pot fi viitorul nostru.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Evident, „fesenismul” descinde direct din „sovietism” si miroase ca atare, de la o posta. Mi se pare mie, sau se ghiceste si umbra „Bunicutzei”, in fundal?… :)
  La cat de hotarat actioneaza pentru a scoate Romania de pe directia euro-atlantica, PSD imi pare a fi zilele-astea nu un partid de romani, ci oastea unui mare dusman al Romaniei, al Europei, al Occidentului. Nu pot gasi alt cuvant decat tradare, pentru orice actiuni menite sa deraieze Romania de pe calea pe care SI-A ASUMAT-O fata de partenerii sai occidentali. Romania a ales un drum, iar un partid care a fost de acord cu acest drum ales de Romania incearca astazi sa o deraieze. De oriunde as privi, asta e tradare. Si poate ca eliberarea unor penali si legalizarea furaciunilor nu sunt miza, ci doar plata tradarii…

  In aprilie-mai-iunie 1990 am manifestat pasnic, in Piata Universitatii, timp de aproape doua luni. Dintr-o data, in noaptea de 13 iunie, au aparut niste „manifestanti” cu sticle incendiare si Romania a vazut la televizor un microbuz incendiat si civili care atacau cladirea Politiei.
  Aseara, dupa zile de proteste pasnice si fara incidente, oarece „galerii de ultrasi” au atacat jandarmii si au incendiat pubele. Nu suna chiar absurd ca anumite „galerii” sa aiba „fir scurt” cu Politia, care, la fel ca si clasa politica, nu e chiar „Alba-Ca-Zapada”. Poate se face o ancheta serioasa…

  Romania da un examen greu, in aceste zile. Daca il trecem, aratam ca meritam un loc intre natiunile civilizate. Este simplu: Vest sau Est… cale de mijloc nu exista.

  O melodie frumoasa:

  http://www.ziare.com/muzica/trupa/clipul-zilei-daca-romania-ar-putea-vorbi-mai-am-doar-9-zile-si-apoi-voi-fi-iar-prabusita-in-noroi-1452258

 2. Art. 40 (2) din Constituție spune:
  „Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.”

  PSD nu ar putea fi declarat neconstituțional pentru că a acționat împotriva principiilor statului de drept? O instanță să-l scoată în afara legii, iar sediile să-i fie confiscate. Toți cei din conducerea PSD să aibă interdicție de a mai activa în politică.

 3. Da, așa este. Intr-o democrație normala, reala, PSD si liderii sai nu pot exista, reprezintă corpuri straine, emana minciuna, propaganda grețoasa, corupție, ignoranta si autoritarism.
  In Ro ei nu pot sa dispară pentru ca mai au inca destul de multi adepți (3,5 mil, ceea ce e puțin in comparație cu cei 18 mil cu drept de vot, dar e mult in comparație cu cei 7 mil cate votează efectiv).
  Poate acum in Ro e nevoie de soluții pragmatice la gravele evoluții care ne copleșesc zi de zi.
  1)Cum poate fi obligat guvernul sa abroge ce a adoptat ilegal?
  2)Cum pot oamenii care protestează pasnic sa facă fata atacurilor celor trimiși ca să-i sperie, să-i facă sa renunțe, sa deturneze demersul lor?
  3)Cum pot fi contracarate viitoarele acțiuni de desființare a justiției? După cum se vede, ei urmează un plan bine întocmit, au susținere din afara, liderii lor stau pitiți pana ce piesele sunt așezate (de trepadusi:” alta intrebare”?!)pe tabla de șah cu mana astfel încât sa dea șah mat.
  Unde se fac planurile de contracarare? Cum se organizează statul de drept ca sa reziste si sa-i înfrângă pe atacatori? Cine sunt cei care dau putere si speranță oamenilor care îngheață in frig?
  Ne bazam inca o data pe UE, pe parteneriatele noastre strategice? Sa vina sa ne apere de noi înșine? De aceia dintre noi care s-au pus tot pe ascuns in slujba altor puteri? Nu e prea mult? Nu așteptam prea mult de la alții?

 4. Trebuie sa fim de acord insa cu un lucru; fata de evenimentele din trecut enuntate, interventia huliganilor de ieri are o caracteristica, NU i-au atacat pe ceilalti manifestanti; cred ca daca ar fi fost un creier in spate s-ar fi ajuns la lucruri mult mai grave; si mai cred ca atacul de ieri a fost doar un act din vesnicul conflict intre „galerii” si „potera”; au profitat doar de context, atat. Pana la urma, interventia lor nu a convenit nici macar PSD-ului, pentru ca se deconteaza in defavoarea lui. Din pacate si unii (institutiile) si altii (huliganii) sunt niste prosti. Nu poti sa incerci analize pe actele acestora. Multumesc

 5. Imi rau sa dezamagesc, dar nu a fost cea mai ampla manifestatie de protest postbelica si nici nu a fost atacata de „gangsteri”. Da, au fost violente, insa oamenii si cauzele lor au fost altele.

  • Exista informatii clare in ce priveste instigarea la violenta Dar asta nu schimba cu nimic lucrurile. Problema ramane aceeasi- decriminalizarea criminalilor. O intrebare: oare s-a inspirat Partidul Social Democrat din practicile Partidului American Democrat a carui iubit conducator tovarsul Barack Hussein Obama amnistiaza cati corupti politici si criminali ii da mana sau invers!?

   https://www.theatlantic.com/politics/archive/2017/01/president-obama-chelsea-manning-clemency-list/513431/

   • Dl. Nicodim,

    Înainte de a posta inepții, n-ar strica să vă informați.„…Partidului American Democrat a carui iubit conducator tovarsul Barack Hussein Obama amnistiaza cati corupti politici si criminali ii da mana sau invers!?” Cei amnEstiați de Barack Obama NU sunt corupți politici. dacă nu cunoașteți limba engleză, rugați un prieten să vă citească articolul menționat.

 6. in primul rand nu trebuia ales. Sa plece, nu prea vad cum, au fost votati, din pacate, dar au fost. Daca romanii se trezeau sa mearga la vot, acum nu erau in situatia de a iesi pe strada..O tara de repetenti…

 7. Atata vreme cat raul ramane in structurile sociale si politice ale Romaniei, roata istoriei poate fi intoarsa in trecut oricand. Actorii pot sa difere, metodele si scopurile lor raman aceleasi. Cine a rupt pana azi cordonul ombilical dintre PCR-FSN-PSD si puterea sovietica reziduala de la Kremlin? ? Cine i-a tras la raspundere pana azi pe Iliescu si ai lui? Cine a sanctionat tentativa de lovitura de stat data de USL-Ponta, Tariceanu, Antonescu din 2012? Cine va raspunde pentru ce se intampla chiar acum, sub ochii intregii lumi? Cine ii va impiedica sa isi faca numarul pana la capat, spre binele lor si raul intregii natiuni??

 8. As vrea sa cred ca lumea s-a schimbat din 1990 pana acum si ca „artificiile” kaghebiste ale lui Iliescu nu se mai pot aplica la fel de usor in 2017.
  Nu pentru ca romanii s-ar fi desteptat: se pare ca procentul de prosti cu drept de vot a ramas la fel de coplesitor ca pe vremea FSN-ului, ci din motive de dinamica a licuricilor.
  Mai sunt cateva zile si vom afla cum stam.
  Personal ma indoiesc ca Dragnea va castiga o partida pe care Nastase – mult mai bine pregatit – a pierdut-o.

 9. „15 iunie 1990: miliţia şi detaşamentele de mineri iniţiau operaţiunea de lichidare a opoziţiei democratice, la instigarea inculpatului Ion Iliescu.”

  Domnule Ioan Stanomir, nu este acesta momentul venirii minerilor. Aseară s-a repetat ceea ce „52” comunica în 1990 catre „53”. Adică, li s-a dat foc utobuzelor d-lui Diamandescu. Minerii abia acum ar urma să intervină pentru restabilirea ordinii și aducerea golanilor la tăcere. Azi dimineată mă așteptam ca într-u deja-vu să aflu că au sosit.

  Protestul s-a desfășurat în ordine până pe la ora21-22. După, au venit galeriile echipelor de fotbal, dar A3 ți RTV vorbeau despre suporterii echipelor Steaua, Dinamo și Rapid cu mult înainte (ceea ce făcea TVR în 1990).

  Ultrașii aduși de MI au îndeplinit ordinele primite. Doar că SRI, deși nu a basculat în favoarea democratiei și statului de drept, este divizat și unii ofițeri chiar își fac datoria. Unul dintre ei a informat pe ministrul de interne că cei aduși de MI în Piață comit acte de violență și provoacă jandarmii. A transmis informarea deși știa foarte bine că situația era cunoscută la nivelul MI, pentru că acolo a fost adoptată decizia de a se întreprinde acțiunile provocatoare. Ministrul de interne ar trebui să-și dea imediat demisia!

 10. 1. Sursa puterii lui Dragnea (PSD) este o parte a poporului roman.
  2. Caracterul mizerabil ii permite sa se bucure de ceea ce poporul ii ofera pe tava.
  3. Cine este poporul: fosti: directorasi de scoala, militieni, securisti, magistrati, lucratori in comert, maistri, activisti de tot felul. Astia sint activi si agresivi. Lor li se adauga ratacitii si infometatii care vor vesti bune si pot crede in bunastare fara munca.

 11. Jur ca pisica mea isi acopera mai cu grija rahatul in nisip decat au facut Dragnea si Grindeanu la conferinta de presa!Si uite-asa neicusorule am mai aflat cu stupoare ce poate sa debiteze prostia olteneasca a lui Suca de Teleorman:iOHANNIS I-A INCITAT PE BUCURESTENI LA MITING SI LA SFARSIT A PLATIT NISTE HULIGANI SA STRICE MANIFESTATIA AIA PASNICA!Cred ca ne invartim’deasupra unui ciub de cuci”…si la propriu si la figurat caci Jack Nicolson-Alias Dragnea nu e doar smintit ci si fura cuibul altuia !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Fostul deţinut politic Petre Pandrea îi scrie premierului Ion Gheorghe Maurer (august 1965)

Primul gând care ne-a trecut prin minte, după ce am descoperit şi citit scrisoarea inedită de mai jos, a fost despre „sindromul...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro