sâmbătă, martie 25, 2023

Concluzia unei zile fierbinti: UDMR conduce Romania

Ultimele doua zile reprezinta ultime dovezi, dintr-un lung sir, pentru afirmatia din titlu. Si toate astea se intampla pentru ca PDL si ceilalti parteneri ai coalitiei vor sa-si pastreze pozitiile si functiile din aparatul de stat pe care le detin si care, se pare, le aduc suficiente beneficii, lor si partidelor lor, pentru a sacrifica orice, chiar si interesele majore ale Romaniei, pe altarul cererilor, santajului si ultimatumului UDMR.

Mai intai s-a clarificat pozitia premierului Ungureanu, care a declarat astazi de dimineata, inaintea inceperii sedintei de guvern:

„În şedinţele coaliţiei am spus că atunci când reprezentanţii acesteia vor ajunge la un punct de vedere comun privind universitatea din Târgu Mureş, Guvernul va reacţiona în funcţie de acest punct de vedere, iar ieri (luni-n.r.) s-a ajuns la un astfel de punct de vedere. Soluţia tehnică posibilă trebuie să respecte Legea învăţământului, principiul autonomiei universitare şi multiculturalitatea”.

Este clar acum, si dupa ezitarile privind optiunea intre scaderea CAS si cresterea salariilor bugetarilor, ca premierul nu-si aroga dreptul la vreo initiativa. Dupa cum spune, guvernul pe care-l conduce este politic, sustinut de o coalitie politica, ale carei decizii le transforma in solutii executive tehnice. Atat si nimic mai mult.

Solutia adoptata la solicitarea expresa a UDMR, privind infiintarea unei facultati de medicina in limba maghiara,  a fost si este criticata de mai toate partile societatii, specialisti si nespecialisti, politicieni ai opozitiei dar si ai puterii.

S-au adus o multitudine de argumente, nerespectarea autonomiei universitare, a cadrului legal existent, spargerea resursei umane, financiare, logistice, de cercetare, in mod artificial, fara a se tine cont de interesul absolventilor, care vor sustine examenul de rezidentiat in limba romana, nu vor putea accesa joburi in alte zone ale tarii, cu exceptia judetelor Harghita,  Covasna si a altor zone locuite preponderent de maghiari.

Preşedintele ARACIS, Ioan Curtu, a susţinut marţi, după întâlnirea cu membrii Comisiei pentru învăţământ din Senat, că situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş poate fi asemuită cu încercarea de a face ‘dintr-un cal doi măgari’, acest lucru putând să afecteze îndeplinirea criteriilor cerute de ARACIS de către Universitate.

„Acum când spargi sau o desfaci clar că trebuie evaluată fiecare parte şi s-ar putea să nu îndeplinească toate criteriile.(…) Orice program care nu este evaluat nu are dreptul să funcţioneze. Dacă nu este acreditat sau autorizat nu se pot emite diplome. Sunt studenţi care se tem că vor ajunge să aibă studiile neacreditate”, a declarat Ioan Curtu.

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat vineri la Money Channel ca „institutionalizarea unui program de studii in limba maghiara cere o acreditare, un control al calitatii, care trebuie sa se realizeze. Nu poate functiona un program de studii fara ca el sa fie acreditat pe fiecare limba de studiu in parte”.  In acest moment, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures „functioneaza doar partea teoretica a acelui program de studii”, iar „pentru a avea intreg programul de studii acreditat pe limba maghiara sau pe limba engleza, pentru ca au si limba engleza, acesta trebuie sa treaca printr-o procedura de acreditare”, a explicat consilierul prezidential. Potrivit acestuia, standardele de acreditare sunt stabilite in acord cu directiva europeana 36, pentru ca diplomele absolventilor de la medicina din Romania sunt recunoscute international.

Legea Educatiei nu prevede in mod imperativ constituirea de facultati, linii de studii, programe de studii in limba maghiara, chiar si in absenta criteriilor stabilite de Uniunea Europeana, prevalente asupra propriilor noastre criterii. De exemplu, pentru medicina se prevede un profesor la cinci studenti, in timp ce la UMF Tg. Mures sunt 14 studenti la un profesor. Iar facultatea de medicina in limba maghiara ar trebui sa renunte la jumatate dintre studenti pentru a indeplini standardele europene, avand in vedere ca are doare 120 de cadre didactice. Iar fara indeplinirea acestor standarde, este pusa sub semnul intrebarii valabilitatea diplomelor studentilor si credibilitate invatamantului nostru superior in spatiul european. Mai multe amanunte aici.

Interesanta este si pozitia lui Emil Boc care, doar aseara declara intr-o emisiune: „Cu siguranta nu va fi o hotarare de guvern care sa consacre separatismul etnic, ci caracterul multicultural. Nu sunt un sustinator al separatimsului, resping orice forma de santaj, gestul UDMR de a nu fi prezenti in plen e unul profund incorect”. „Acest lucru nu poate fi acceptat. Acest lucru, structura separata pe criterii etnice la Targu Mures, nu se poate. Va fi o structura in care pot fi romani, maghiari si asa mai departe (…) stiu ca se poate ajunge rational la o solutie”, a mai adaugat fostul premier.

Iata ca se poate. Infiintarea unei facultati de medicina in limba maghiara (nu a unei linii de studiu, care este altceva, fara existenta juridica, organizare si administrare proprie), il contrazice flagrant pe Emil Boc, facandu-ne sa ne intrebam: mai asculta cineva spusele presedintelui PDL? Intrebare care se pune si in contextul votarii de catre parlamentarii PDL a Legii Lustratiei, pe care Emil Boc o considera profund nedreapta atunci cand include simpli procurori printre persoanele lustrabile.

UDMR se opune publicarii declaratiilor de avere, UDMR se opune functionarii ANI, UDMR se opune modificarii Constitutiei, UDMR se opune votului prin corespondenta, UDMR se opune reducerii numarului de parlamentari, UDMR se opune adoptarii Legii Sanatatii, UDMR se opune reformei administrative, UDMR a votat lustrarea procurorilor avand tinta precisa pe Monica Macovei, UDMR doreste dezincriminarea de facto a conflictul de interese, iar demnitarii (parlamentari, ministri, primari etc) sa fie eliminati din categoria celor care raspund pentru infractiuni de serviciu (e.g. luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, delapidare etc.).

Iar ieri, pentru a fi siguri ca guvernul Ungureanu ii executa solicitarile, UDMR a intrat in greva parlamentara, alaturi de opozitia USL.

Aceasta este, in mare, politica actuala a UDMR.

Trebuie sa recunoastem, cu onestitate, ca UDMR a fost alaturi de PDL si de coalitie, atunci cand s-au operat reduceri dureroase de venituri, in vederea refacerii echilibrelor structurale, grav afectate de guvernarea de trista amintire, Tariceanu/PSD. Reduceri care au afectat inclusiv populatia maghiara. De asemenea, atunci cand s-au votat legi importante, Codurile justitiei, Codul Muncii, Legea Educatiei, Legea Pensiilor, si inca multe altele.

In concluzie, politicieni de frunte ai puterii critica UDMR pentru santaj si masuri incorecte, necolegiale, iar UDMR isi vede de obiective. Merge inainte, urmatoarea etapa de santaj fiind, probabil, Statutul Minoritatilor Nationale. Acum, dupa experienta aceasta, a prins curaj si va emite pretentii din ce in ce mai mari. Probabil si referitoare la finantarea comunitatilor locuite de maghiari.

Guvernul asculta si pune in practica deciziile coalitiei de guvernare, coalitia asculta si executa cererile, santajul si ultimatumurile UDMR. Intrebare retorica: cine conduce Romania?

Oare, presedintele Basescu, PDL, partenerii de coalitiei, isi pun aceasta intrebare?

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

 1. „guvernarea de trista amintire, Tariceanu/PSD” ??!
  Despre ce vorbiti ?!
  Tariceanu a guvernat cu UDMR, dupa plecarea din guvern a PDL !!!!

   • PSD nu-l sustinea neaparat pe tariceanu, ci voia sa evite anticipatele.
    Di fericire pentru noi, tariceanu a stiut sa foloseasca acest lucru in favoarea sa.

    • pai nici PDL nu vrea sa guverneze cu UDMR, dar accepta pt a evita anticipatele. scuze se gasesc. indirect, USL sustine UDMR in continuare. daca nu vroiau ca guvernul sa fie santajat pe subiectul facultatii in limba maghiara ar fi putut iesi la interval sa spuna ca sustin PDL pana trece furtuna. dar, stim deja cu totii, pentru USL nici un pret nu este prea mare daca aduce procente la alegeri sau macar scade procentele pdl. binele partidului este cu ani lumina inaintea binelui national. sa asisti pasivi tot complicitate se numeste. din pacate electoratul gandeste cu burta.

     • Indiferent ca e partid creat pe criterii etnice, UDMR are exact aceleasi drepturi de a conduce, pe cat are si PDL, de exemplu. Cand simt naduful unui comentator cum ca UDMR ar conduce in loc sa conduca preferatul sau, trebuie sa torn si eu gaz peste palalaie, nu?!

   • si PD detine „majoritatea” cu 30% …si fara „mafia personala a lui Adrian Nastase”, condusa de Gabi Oprea si Miki Spaga n-ar fi condus o singura zi! Ati uitat?
    Curat murdar, sa traiasca!

 2. Cele mai dureroase, inumane chiar, si discriminatorii efecte vor fi pe termen lung: pregatind, in Romania si pentru piata medicala romaneasca, viitorii medici in limba maghiara, acestia vor fi nevoiti sa incalce juramantul lui Hipocrate, dupa absolvire, deoarece vor trata boli si vor salva vieti pe criterii etnice, pe maghiari, da, pe cei romani, ba!

  • Am tot auzit legenda asta, că dacă faci facultatea în maghiară tratezi doar etnici maghiari, alături de o altă teorie conform căreia nu o să înţelegi ce-ţi spun pacienţii români dacă faci facultatea în maghiară, şi deci ai fi în vreun fel handicapat pe piaţa muncii.

   Penibil. E ca şi cum aş fi eu handicapat că am făcut facultatea în română şi acum lucrez pentru clienţi francezi şi colaborez cu testeri indieni care vorbesc engleza. După argumentele astea, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti, româna ar trebui eliminată ca limbă de predare, şi toate cursurile ar trebui să se ţină în engleză.

   Realitatea e că atunci când participi la cursuri în limba ta maternă, asimilezi cunoştinţele mai bine şi devii un specialist mai bun, pentru simplul motiv că înveţi în aceeaşi limbă în care îţi sintetizezi gândurile. Este firesc, deci, ca o universitate care îşi trage studenţii dintr-o zonă majoritar vorbitoare de maghiară să aibă o facultate cu predare în maghiară pentru a pregăti mai bine studenţii. Eu zic să vedem ce spune piaţa educaţiei despre asta şi câţi studenţi se vor înscrie la examen acolo; atunci vom vedea cât de utilă e de fapt. Dacă maghiarofonii din regiune vor prefera facultatea în română, atunci probabil că va fi o problemă, dar tare mă îndoiesc să fie cazul.

   Eu nu înţeleg de ce a fost nevoie de atâta circ politic pentru a adopta un proiect care se încadrează, de fapt, în normalitate. Şi de ce fiecare politician se simte dator să aţâţe elanul naţionalist al alegătorilor.

   • Premisa dvs. este completamente falsa sau, daca vreti, este o idee politica in dispretul celor economice. Pe orice piata a muncii, nu criteriul limbii materne este determinant, ci cel al cotelor de circulatie ale limbilor vorbite pe piata respectiva. Tocmai acest criteriu al circulatiei lingvistice obliga piata educatiei sa se adapteze la piata muncii. In economia de piata, absorbtia fortei de munca nu poate fi conceputa in afara cotei de circulatie lingvistica, limba vorbita devenind un criteriu de piata, de acces sau de obstaculare. Pe o piata a muncii in care cota de circulatie a limbii romane este covarsitor dominanta, pregatirea specialistilor exclusiv in oricare din limbile minoritare este profund discriminatorie privind egalitatea de sanse pe piata respectiva.

 3. Hmmm, daca luam paragraful unde se insira neajunsurile UDMR, si inlocuim USL, pica identic cu doar mici diferente. USL a luat recent pozitie contra publicarii averii liderilor de sindicat, ANI e politie politica, de modificarea Constitutiei USL nici sa nu auda, votul prin corespondenta e totuna cu acordarea dreptului de vot diavolului, de reforma administrativa USL ne spune ca judetele lui Ceausescu sint cea mai buna inventie de la roata incoace. De Macovei nu cred ca trebuie mentionat ce dragalasenii ii adreseaza USL.
  Asa ca, in afara de faptul ca UDMR e partid etnic, cu ce sint mai rai decit politicienii romani?

 4. un punct de vedere care nu vreau sa fie o insulta:pina cind,acea tzara va promova persoane care au si rol de profesori cu un asemenea discurs,tranzitzia va continua.
  Transilvania avea cam 30%unguri,10%germani,tot atitzia evrei.dupa 1920,multiculturalitatea a fost distrusa.regatzenii au inceput sa i numeasca minoritatzili conlocuitoare,iar ei se simt stapini acolo unde aceshti oameni au mormintele,casele si au avut scolile lor.
  oare e prea mult sa lasi o comunitate care nu e imigranta,sa si cultive cultura?s ar simtzi si ei acasa,nu cuceritzi

  • 1920? suntem in 2012! de ce nu 1420? 1020? 101-102? :))
   Ce legatura are cultura cu facultatea de medicina. Invata tinerii medici maghiari leacurile traditionale ale hunilor?

 5. concluzie la un text fierbinte: mesajul subliminal pe care-l transmiteti este urmatorul – nu UDMR, ci ungurii conduc România. pai este posibil asa ceva? ia ziceti, dom’ Vlaston, cît sa-i mai suporte rrromânii inimosi pe migratorii astia din Asia?

 6. Bravo UDMR, felicitări pentru preluarea conducerii ţării! Din păcate incă mai există un partid extremist şi şovin de care depinde funcţionarea guvernului UDMR, partid ce pune beţe-n roate fiecărei reforme capitaliste in timp ce se pretinde de dreapta. Ce păcat că nu există o Partidă puternică a armenilor sau o Ligă a saşilor ca să avem ce vota la următoarele alegeri ca să-i scoatem din parlament definitiv pe ciocoii băştinaşi, cei mai răi şi mai hrăpăreţi zapcii ai neamului. Străinii sînt salvarea noastră ca naţiune, cît am fost subt ei am dus-o bine, şi sper ca tot mai mulţi europeni să se aşeze pe meleagurile şi prin oraşele astea părăginite şi treptat să preia de tot hăţurile economiei, vreau să văd latifundiari olandezi, germani şi italieni punînd biciul pe iobagii noştri beţivani care altfel nu-s in stare de nimic, vreau să văd evrei şi americani care să insufle capital adevărat in biata noastră industrie pusă la pămînt de nomenklatura socialistă, postcomunistă, vreau să văd magnaţi ruşi şi chineji, pe lîngă cei indieni deja aciuaţi, cum recrutează proletariatul puturoşit şi-l aruncă-n fabrici şi uzine, la strung şi la mătură, acolo unde le e locul mahalagiilor abrutizaţi de şcoala comunistă. Ăsta-i doar începutul, încet încet om scăpa de casta asta blestemată cu rădăcinile ei roşii cu tot. Numa să votaţi orice partid neromânesc, boicotaţi produsele şi serviciile statului socialist şi ale clientelei şi cumetriilor de partid, atît cît puteţi, că deh, o grămadă de rebuturi şi flecuşteţe inepte sînteţi obligaţi prin legi aiuritoare să le achiziţionaţi, de pildă canalele de propagandă televizată.

 7. Cred ca concluzia zilei nu este ca „UDMR conduce Romania”, ci ca legea invatamantului si-a aratat limitele.

  Am avut incredere in d. Funeriu. Principiile de la care a plecat era frumoase. Cred ca, in timp, incet incet, principiile au fost distruse de birocratia din invatamant. Principiile au fost inlocuite de HG-uri. D. Funeriu a pierdut pentru ca nu a ramas la principiile promovate in campania electorala si a preferat sa conduca in loc sa creeze un sistem care sa se autoregleze.

  Putin probabil sa citeasca aceste randuri, dar poate va urmari acest documentar:

  http://www.youtube.com/watch?v=bxeP-krUrdU&feature=related

  Parerea mea este ca d. Funeriu a lasat in urma sa un sistem mai birocratizat decat inainte. Un sistem in care ISJ-urile au o putere mai mare decat inainte, in care autonomia scolilor este mult redusa, in care autonomia universitara este calcata in picioare, iar eficienta in invatamantul universitar este la acelasi nivel.

  Decizii bune:

  1. Organizarea mai corecta a bacalaureatului.
  2. Alegerea rectorilor de catre intreaga comunitate stiintifica.
  3. Banii urmeaza elevul (nu stiu daca se aplica).
  4. Modificarile aduse in ceea ce priveste promovarea cadrelor didactice din invatamantul superior, pe baza articolelor cotate ISI.
  5. Majoritatea modificarilor in ceea ce priveste organizarea competitiilor din cercetare.

  Mari promisiuni uitate:

  1. Finantarii universitatilor in functie de numarul studentilor din anul I.
  2. Impartirea locurilor la admitere intre universitati/ facultati in functie cerintele de pe piata muncii (a se vedea HG_ul in ceea ce priveste noua infiintata universitate cu predarea in limba maghiara).

  PS: Dupa parerea mea, toate imbunatatirile puteau fi promovate fara „scandalul” care a precedat adoptarea LEN.

 8. Frumoase sintezele Dv. dar nu vad ce rost au. Practic.

  Este simplu, ungurii, un popor puternic si unit, vor sa ia Ardealul, sau cat mai mult din el.

  Pe toate caile. Economic, au cumparat pamanturi, ape minerale, Sovata, au luat tot ce au putut, padurile. Politic, ne parasc peste tot in SUA si UE, fac harti cu Ungaria Mare etc. Si in ducatie la fel, incearca sa fie un stat in stat.

  Desi romanii daca s-ar uni ar controla parlamentul, ei sunt prea dezbinati, ca de obicei.

  Pe urma, cine sa se uneasca? Parlamentul e plin de puscariasi si puscariabili, impostori universitari sau pseudo-sindicalisti bogati. Ii doare in cot de tara asta. De aia fac si legi proaste, nu vor transparenta in folosirea banilor publici, etc.

  Constiinta nationala? Pai tinerii nu mai stiu ce limbi sa invete ca sa poata fi nagajati de straini, in Vest si aici, de noii stapani. Toata lumea alearga dupa bani si ar face orice pentru ei.

  Da, poporul roman se prostitueaza la straini. Desi, cu putin efort, am putea trai toti foarte bine aici, avem pamant arabil, minereuri, oameni isteti. Organizarea e slaba.

  Asa ca mai bine sa luam fiecare o furca sau ceva si sa-i terminam pe borfasi, indiferent ce limba vorbesc. Alta solutie nu este.

 9. Domnule Vlaston, asa e, ungurii sunt prosti, hoti, mincinosi si lacomi. Romanii, indiferent de culoarea politica sunt niste feti-frumosi.

  Dar ce poti sa faci, intr-o democratie, pana si prostia si toate celelalte pacate, trebuie respectate.

 10. „UDMR conduce România” – exact la fel face orice partid mic (vezi UNPR) în momentele cheie în care supraviețuirea la putere a unei coaliții depinde de ei. Așa a fost mereu în politica românească, nu văd de ce situația de acum cu UDMR-ul ar fi extraordinară.

  Apoi, aș vrea să aflu și eu un lucru de la cei care se pricep: înființarea acestei facultăți sau universități maghiare, aduce vreun prejudiciu real cuiva? Sau ne isterizăm numai și numai pentru că e vorba de unguri?

 11. Stimate Domnule Vlaston
  Corectă luarea de poziţie şi corect comentariul – inclusiv intervenţia televizată. Este regretabil cum se poate ajunge într-o asemenea situaţie! iar eu nu sunt şovin, având prieteni secui (şi de multe alte naţionalităţi).
  Învăţământul de stat se practică în limba oficială a statului. Resursele unei instituţii de învăţământ preponderent tehnice (în medicină tehnica deţine o pondere importantă) sunt limitate (prin forţa lucrurilor) şi nu pot fi disipate.
  Restul, este o profundă stupefacţie.
  Cu stimă şi bune urări

 12. Dle Vlaston , ma asteptam sa mentionati macar in treacat de ce s-a ajuns ca UDMR sa fie mereu la guvernare,sa santajeze ,sa se opuna referendumului,sa se opuna modernizarii tarii si altele.A fost admisa udmr de FSN-PDSR-PSD PNL apoi PDL ca partid.
  PNL a refuzat sa intre la guvernare si s-a aliat cu psd spre disperarea liberalilor autentici(cati am mai ramas) si ca analist politic cred ca ne putetzi spune amult mai multe.

 13. Sectie in limba maghiara exista si acum. Si exista de muuult timp!
  Subiectul „facultate de medicina in limba maghiara”, cred ca reprezinta doua tipuri de interese:
  1) interesul populist-electoral al UDMR, care are concurenta politica intra-etnica
  2) interesul unora (maghiari) de a se creea posturi universitare la care sa acceada.
  Restul, in mare masura, este manipulare si prilej de disputa politica sterila.

 14. Incredibil mon professeur, chiar va dau dreptate! :D
  Atitudinea de cedare permanenta a pdl in fata udmr nu numai ca este deranjanta ci in plus nu face decat sa starneasca resentimente in randul majoritatii si sa creasca sansele unor partide extremiste. La modul sincer, in momentul asta as vota un partid de factura nationalist-extremist, fie si numai pentru a elimina din cartile guvernarii sfidarea udemerista!
  Principalul vinovat este in aceasta poveste fix papusarul care se agata cu disperare de scaunul de la Cotroceni.
  Partea proasta este ca nimeni nu plateste si nu va plati vreodata pentru toate aceste cedari umilitoare!

 15. Domnule Vlaston, sunt putin dezamagit de aceasta cruciada.
  Sa vedem lucrurile si din alt punct de vedere:
  1. Cum spuneam si in alt comentariu, nu vad nimic rau in aceasta modificare.
  2. Putem spune ca PDL-ul nu conduce, sau ca nu este capabil sa negocieze, nu este capabil sa traseze niste reguli de colaborare.

  Este an electoral, UDMR-ul nu poate mari salariile, PDL-ul o face. Ce-i ramane de facut pentru a avea o actiune electorala si pentru a raspunde noului partid ceva mai „fundamentalist” ?
  Din momentul in care s-a infiintat coalitia si pana acum, o serie de probleme, legi, actiuni puteau fi rezolvate, clarificate, dar acest lucru nu s-a intamplat.
  Driver-ul pentru aceste actiuni este PDL-ul, in niciun caz UDMR-ul.

  Nu in ultimul rand: PDL a coalizat cu toate partidele existente. Nu a reusit sa pastreze coalitiile din diverse motive. Este un santaj ce face UDMR-ul? Poate. Este o incapacitate a PDL-ului de a gestiona o coalitie? Asta in mod sigur.

  In rest, simt nevoia sa repet: suntem fatarnici incercand sa ne ascundem dupa chihchite legale sau false probleme morale si nedorind sa adoptam un comportament, asa cum teoretic ar trebui s-o faca orice tara din UE, european.

 16. Rusine celor de la conducerea tarii care ne vand pe zi ce trece pentru o sustinere amarata in parlament. Toate jocurile politice sunt niste mizerii care in loc sa ne duca tara in sus o trag mai rau in jos..pacat de Romania..

 17. nu se poate! nu e adevarat ca pdl a cedat santajului udmr si ca isi tradeaza electoratul din ardeal.
  ungureanu, in calitate de istoric si de prim ministru, nu va permite niciodata asa ceva.
  nu mai zic de dl presedintele basescu care nu va promulga niciun act normativ in acest sens.
  cred ca dl vlaston vrea, cu acest articol, sa-l provoace ca sa iasa cat mai repede la tv sa-i puna pe unguri cu botu pe labe…

 18. Doamne dumnezeule ungurii astia o sa ia Transilvania , doamne ce roboti de romani avem in guvern si ce prost de presedinte au ajuns ungurii sa conduca romania.
  Prostia Omeneasca nu poate fi iertata !!!!!!!!!!!!!!!!!! o sa platiti scump pentru ce faceti ,totul trece dar nu se uita !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro